2019-07-15 516 瀏覽
係醫院探完病,落返黎銅鑼灣已經係9點幾,Small Mui呀爸推介呢間專門食鰻魚飯,佢食過幾次話好好食!係Hysan Place 12樓,因為晏關係,唔駛點等位長塊鰻魚上盒 賣相吸引鰻魚重 上$138呢個鰻魚飯真係好味,飯粒分明鰻魚飯$68呢個飯等左好一段時間,飯粒質地幾軟身,唔知係味煲唔切,岩岩煲好就即刻上枱,鰻魚亦無上面果個成條咁好食!一分錢一分貨啦!整體黎講鰻魚飯十分出色,會再翻兜!不過會嗌貴d成條鰻魚上果幾款!
係醫院探完病,落返黎銅鑼灣已經係9點幾,

係Hysan Place 12樓,因為晏關係,唔駛點等位
長塊鰻魚上盒 賣相吸引
鰻魚重 上$138

呢個鰻魚飯真係好味,飯粒分明

鰻魚飯$68

一分錢一分貨啦!

2019-07-06
2019-07-07 708 瀏覽
有時候去日本嘅時候都會食個鰻魚飯,所以見到呢個係日本開過嚟香港嘅鰻魚飯,又標榜備長炭燒鰻魚飯專門店,咁就即管試試 !由於呢度係開喺希慎入邊,格局環境就真的很一般,我呢個時間大約係2:00 ,入邊係未有客人的,地方尚算整理!鰻魚飯上菜時間唔係太耐,係個煎蛋較為花時間 !好期待嘅鰻魚飯終於上場,味道就比較普通,鰻魚都OK厚身,都算嫩滑,但頗為多骨,而鰻魚皮亦無焦香,個飯太多水,唔夠粒粒分明!鰻魚燒玉子雖然等嘅時間耐左啲 ,但味道還可以 !將鰻魚塊包在蛋捲裡煎,但鰻魚肉很少,而且煎蛋唔夠嫩滑 !泡菜鰻魚豆腐一樣係鰻魚份量較少,豆腐應該喺雪櫃拎出嚟夠晒凍,毫無技巧可言!可以唔需要試 !總括來講:鰻魚飯 一試無訪,其他就真的免了吧!

鰻魚飯上菜時間唔係太耐,係個煎蛋較為花時間 !

鰻魚燒玉子
雖然等嘅時間耐左啲 ,但味道還可以 !
將鰻魚塊包在蛋捲裡煎,但鰻魚肉很少,而且煎蛋唔夠嫩滑 !

泡菜鰻魚豆腐

總括來講:鰻魚飯 一試無訪,其他就真的免了吧!
2019-07-05 507 瀏覽
呢日去左CWB買少少野,呢D天氣真係熱到唔想周圍行我同朋友入左希慎涼下順便搵野食~見到有呢間食鰻魚好吸引!仲要見到係即刻燒既鰻魚,好想食~好彩去到既時候未係好多人,我地好快就有位坐叫野食~#鰻魚肝湯首先黎個湯先,入面有舊細既魚肝#鰻魚重 特上好大條既鰻魚!其實仲有一個叫「特大」,不過驚食唔哂燒得夠焦香,上枱時已聞到炭燒香,個外皮仲燒到脆脆地鰻魚好有厚度,食落唔會膩~醬汁鹹甜適中,唔會蓋過魚香飯的份量如果多少少就好喇#鰻魚飯 三食呢個係可以有3種不同食法:原味、芥末、茶泡飯為左方便三食,D鰻魚都已經切成細細舊日本米頗黏身,有飯香每種食法都好食!不過個人都係鍾意就咁食~#鰻平燒又點少得叫埋小食!每啖都充滿住鰻魚味同雞蛋既香味
見到有呢間食鰻魚好吸引!仲要見到係即刻燒既鰻魚,好想食~

好彩去到既時候未係好多人,我地好快就有位坐

叫野食~

#鰻魚肝湯
首先黎個湯先,入面有舊細既魚肝
鰻魚肝湯

#鰻魚重 特上
好大條既鰻魚!其實仲有一個叫「特大」,不過驚食唔哂
燒得夠焦香,上枱時已聞到炭燒香,個外皮仲燒到脆脆地
鰻魚好有厚度,食落唔會膩~
醬汁鹹甜適中,唔會蓋過魚香
飯的份量如果多少少就好喇

鰻魚重 特上

#鰻魚飯 三食
呢個係可以有3種不同食法:原味、芥末、茶泡飯
為左方便三食,D鰻魚都已經切成細細舊

鰻魚飯 三食

日本米頗黏身,有飯香
每種食法都好食!不過個人都係鍾意就咁食~

#鰻平燒
又點少得叫埋小食!
每啖都充滿住鰻魚味同雞蛋既香味
鰻平燒
2019-06-30
2019-07-04 365 瀏覽
之前知道希慎商場入邊有一間專食鰻魚嘅餐廳,一直都好想試!今晚終於有機會啦!入到去之後睇Menu,發現全部食物都係同鰻魚有關嘅,就算玉子入邊都有包住鰻魚,蒸蛋入邊又有鰻魚,真係一間名副其實嘅鰻魚專門店啊!我叫咗一個鰻魚飯,同埋一個鰻魚玉子!鰻魚飯有一舊鰻魚腩,同埋一條鰻魚尾!啲鰻魚唔太入味,又唔肥美,而且有一部份仲燶燶地!鰻魚玉子係直頭完全冇味,玉子又唔滑,有啲老!因為我好鍾意食鰻魚,所以一直都好想試呢間餐廳,但我對今晚嘅晚餐有啲失望!
我叫咗一個鰻魚飯,同埋一個鰻魚玉子!
鰻魚飯有一舊鰻魚腩,同埋一條鰻魚尾!
啲鰻魚唔太入味,又唔肥美,而且有一部份仲燶燶地!
鰻魚玉子係直頭完全冇味,玉子又唔滑,有啲老!
2019-06-28 326 瀏覽
叫左個玉子蔥饅魚飯,但係等左好耐,隔來台阿姐等個前菜又係等好耐,就發脾氣。之後個飯來左,點知d蔥餿味,好臭。飲水,點知個杯有張唔知咩紙,差點飲埋落肚。中哂伏,好恐怖。
之後個飯來左,點知d蔥餿味,好臭。
飲水,點知個杯有張唔知咩紙,差點飲埋落肚。
中哂伏,好恐怖。
玉子蔥鰻魚飯
2019-06-25 344 瀏覽
平時好少上希慎食lunch, 今次應同事邀請到了這間鰻魚飯店餐牌清一色鰻魚,唔駛諗其他選擇,只要諗份量。同事選了雙層鰻魚飯我點了特上鰻魚重整體味道都可以,但尾部比較多細骨,吃時要比較小心。

餐牌清一色鰻魚,唔駛諗其他選擇,只要諗份量。

同事選了雙層鰻魚飯

我點了特上鰻魚重

整體味道都可以,但尾部比較多細骨,吃時要比較小心。
2019-06-24
2019-06-22 308 瀏覽
超中意食鰻魚,尤其京都那間老店,剛剛看到希槙有間炭烤鰻魚店又不用排隊。馬上試試!叫左個鰻魚重上138,一塊魚腩位,一塊魚尾位。另外加10元有鰻魚麵豉湯和滇物,15元就鰻魚肝湯,但買晒。好,就加10元。湯,滇物先上,wa咸到無朋友,份量又少。主菜到了,一日夾腩位食一口。感覺同係sogo 買的無分別。最大單係超多骨中意食鰻魚ge人都應該知道,就係要入口即溶的感覺,依家要𠼱骨。。。問下個服務員,她話係日本入口養殖鰻魚。。。無言。btw 最少希望餐廳加翻杯熱茶啦。。。食鰻魚飯後連茶都無。。
重上
滇物
2019-06-12 364 瀏覽
鰻魚重一個長方形盒,有兩條鰻魚,好大份,鰻魚好味,汁都好夠。鰻魚丼有好多蔥,中間仲有個流心蛋,將所有野搞埋一齊好好味。鰻魚玉子燒蛋卷中夾左鰻魚,口感都係淋,好夾。鰻魚肝第一次食鰻魚肝,超好食,唔會覺得好漏。上菜好快,侍應服務友善。
鰻魚重
一個長方形盒,有兩條鰻魚,好大份,鰻魚好味,汁都好夠。

鰻魚丼
有好多蔥,中間仲有個流心蛋,將所有野搞埋一齊好好味。

鰻魚玉子燒
蛋卷中夾左鰻魚,口感都係淋,好夾。

鰻魚肝
第一次食鰻魚肝,超好食,唔會覺得好漏。

上菜好快,侍應服務友善。
我哋平時就喺九龍區大角咀附近搵嘢食多啲嘅,但係見今日星期六去開灣仔銅鑼灣呢一區,忽然之間好想食鰻魚飯上網check check原來希慎呢度開咗間鰻魚飯店。樓下等lift 都要等好耐所以我哋決定坐扶手電梯上12/F。食物水準不錯似係即叫即整。叫左燒鰻魚飯再追加溫泉蛋。同埋仲叫咗鰻魚蒸蛋同鰻魚玉子燒。我好驚魚骨㗎鰻魚無骨真係一流。喺度食嘢平均一個人嘅消費$100到$150左右啦。呢度啲嘢真係好好味下次一定會叫晒全家再過嚟。

2019-06-01
午餐
2019-05-25 607 瀏覽
見過左排隊熱潮,所以就試下呢間日本過江龍炭燒鰻魚專門店,成間店主要都係食鰻魚飯,問左侍應其實唔同價錢有咩分別,佢話主要係鰻魚多少同部位既不同,飯既份量係一樣的,因為白飯係可以免費加大我地點了雙層鰻魚丼($108) & 鰻魚重($98),鰻魚肉質結實唔霉,條魚感覺唔夠熱辣辣,如果可以再燒燶d會更香,個醬汁都不錯但食食下我就分辨到,$10既差別係在於個鰻魚骨,我食個個超多骨,一邊食一邊吐骨好不爽,呢度係免加一,有member card就再有9折,價錢合理,所以大家千萬不要為左平$10叫鰻魚重,你會後悔的
2019-05-22 536 瀏覽
見啲人評語參差驚中伏所以一路冇試,尋晚去開希慎行行下差唔多到晚飯時間就諗起一於試下啦,因為小編都好喜歡鰻魚 之前條做過點 research 覺得雙層呢一款比較划算,$108 有兩塊條魚中間比較肥美厚身嘅部位,份量可能少少地但就當試下先啦!下單不久等了5分鐘左右就來了,同想像中模樣差不多,食落味道係唔錯,算叫肥美有魚油香同豐富膠質 🥰 魚肉質感比較軟腍唔係爽彈或者實肉果種不過唔會話“梅”,外皮沒有做到焦脆嘅效果但食到係炭烤出來的,質素尚算不俗。唯一問題係真係比較多骨,個人唔太 mind 照吞照食,但始终會有啲影響口感。如果黎開又啱時間或者會再來,但如果特別再來吃說未必了。
雙層鰻丼
2019-05-20 375 瀏覽
叫左$88鰻魚三食,一黎舊wasabi係半溶狀態,鰻魚唔算多,鰻魚完全冇炭味(見個師傅用緊張餐牌仲起緊個爐🤦🏻‍♀️),仲有d腥同好多骨,你比$88我都唔會再食❌🙅🏿‍♀️銅鑼灣呢間真係麻麻之前見尖沙咀果間好多人排,就冇食到,今日係銅鑼灣見冇乜人排就試下,食過名古屋既鰻魚三食,想懷念下,心諗都唔好咁高期望,始終價錢上都差咁多,但估唔到味道真係咁差,無論份量 口感 炭香味 魚香味 配菜都完全唔得,失望!
銅鑼灣呢間真係麻麻
2019-05-16 276 瀏覽
I liked to eat this eel rice in japan because it’s cheap and tasty. Since I walked pass today, I suggested to go and try it. There was no queue because it was 4pm so we have the whole place for ourselves. The eel rice didn’t take long to arrive. It smell so good. I have to say compare to others in Hong Kong, for this price, it is not bad. The texture was crispy on the skin and soft inside. There was no bone and tasted quite similar to the one I had in Japan. I will go there again only when there

I will go there again only when there’s no queue like today.
2019-05-12
下午茶
1K
2019-05-14 235 瀏覽
入得嚟幫襯嘅,全部都係鰻魚控,皆因全店主菜係鰻魚飯、鰻魚飯同鰻魚飯,分別主要在於鰻魚份量、部位及食法,看圖識別容易選擇。全店座位不多,空間也比較狹窄,基本上全部要搭枱。另外,服務很有問題,漏單和錯單情況同樣出現在我和隔離枱人客,希望店方能正視有關問題。雙層鰻魚丼 $108⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️鰻魚非常肥美,兩件都係魚最厚最肥部分,鰻魚炭燒味十足,同時亦有濃郁醬油味,超美味🤤。至於肉質方面,係我至愛嘅有口感肉質,仲要有魚油香,唔會似星鰻入口即溶同瘦削。另外飯係用上粒粒飽滿嘅埼玉縣米,每粒都能沾上鰻魚汁,一碗女仕份量好快清乾淨。鰻魚重 特上 $158⭐️⭐️⭐️比雙層鰻魚丼多一件魚尾,鰻魚總長度=筷子長度,賣相相當吸引,但魚尾尾部多碎骨,我怕繼續食碎骨會攝牙罅,所以比咗阿sir食,如果下次嚟食,我會叫雙層鰻魚丼,質素份量價錢都較合理。二人共消費:$266

雙層鰻魚丼 $108⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

鰻魚重 特上 $158⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$266
2019-05-08
2019-04-25 472 瀏覽
成間都係食鰻魚,非常好!👍🏻唔使諗,只係決定條魚既份量就可以啦!兩個人放工時間7點半黎到,唔使等位,但入座率都有8成。餐具同水都係自助的,可以唔使勞煩侍應因為唔算太餓,只係叫左最細既碗裝($68),朋友就叫左個大少少既($98),價錢只係差少少,而menu仲話可以免費加白飯,朋友就叫左一碗。燒饅魚好脆,魚都算肥味,而佢既燒汁都唔會太咸,配上白飯味道岩岩好,不過朋友就食到有魚骨。免費白飯,份量太多了,有少少浪費總括:份量選擇多,但味道就一般,係香港食饅魚飯有更好既選擇!

兩個人放工時間7點半黎到,唔使等位,但入座率都有8成。

餐具同水都係自助的,可以唔使勞煩侍應

免費白飯

免費白飯,份量太多了,有少少浪費