第一次食,就遇到咁既情況。星期日8點鬆啲入去,一坐低即刻落單,點知職員落錯單,改完單無比番張新單我地check, 要問佢佢先知無比新單😓。再改單時間係20:1220:52,2碗溫泉蛋义燒烏冬同一碗照燒雞烏冬來到,足足等左40分鐘!碗燒鰻魚烏冬同明太子芝士玉子燒就21:02到,咁啱今日有啲肚餓,真係等到胃都痛😓好啦終於都有得食,個照燒雞條條都細到😓😓,同menu相差好遠,又燒得燶,勁失望!燒鰻魚烏冬啲汁有啲咸,我本身唔食鰻魚,唔鍾意滑潺潺既感覺,但今次我就入到口,接受到。其他食物就不過不失,都係咁無乜特別食完21:15,走人!等野食其間,目測都有3枱係呆坐等緊食物,坐裡面既食客等候情況就睇唔到。
食完21:15,走人!
照燒雞扒烏冬
溫泉蛋义燒烏冬
燒鰻魚烏冬
2023-12-17
燒鰻魚烏冬
2023-09-19 732 瀏覽
鰻魚幾多骨,每一啖都係骨,完全唔值呢個價錢,鰻魚仲要十分薄。另外叫了一串鰻魚肝串燒,勁難食, 超級苦🤯🤯🤯個鰻魚同平時急凍嗰啲冇分別,唔會有再去嘅機會。希望唔好有人再上當,做水魚先打呢篇嘢,真係食到成口骨,每一啖都係,啲過仲要好硬嘅。完全唔值呢個價,相信一定有更多更好嘅選擇,唔睇其他人嘅評價都唔知佢係過江龍😅😅勁多打手,真係完全唔好食,個飯都冇特別,咪就係正常珍珠米😅😅😅$166埋單

$166埋單
鰻魚飯
鰻魚肝
2023-08-03 777 瀏覽
🐻銅鑼灣糧食🐻鰻魚牛舌丼🐮牛舌好薄,但係燒得過熟,咬開都有啲困難🥲鰻魚係好食,始終係專門店。整體黎講個份量真係太細,碗細飯少,以香港人食量黎講,真係唔太夠。鰻魚玉子燒🍳玉子燒都有啲蛋味,但鰻魚真係好細粒,個蛋仲有啲鬆散,有啲失望🥲鰻魚肝湯+青瓜漬物🥒 第一次飲鰻魚肝湯,感覺幾清新。青瓜都幾開胃。🐻小評語:總括而言,炭燒鰻魚的話,相信香港會有唔少其他既選擇,呢間應該冇下次🥲📍 名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店 (希慎廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖味道😋:🌕🌕🌕🌑🌑性價比💰:💵💵回訪度🤤:🥲🥲
🐻銅鑼灣糧食🐻

鰻魚牛舌丼🐮

鰻魚玉子燒🍳

鰻魚肝湯+青瓜漬物🥒
第一次飲鰻魚肝湯,感覺幾清新。青瓜都幾開胃。

🐻小評語:

📍 名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店 (希慎廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖

味道😋:🌕🌕🌕🌑🌑
性價比💰:💵💵
回訪度🤤:🥲🥲
同T先生打算食下午茶,入去Hysan place由高層行落低層,隨心地揀下食什麼😅 於是過來食鰻魚飯。未夠3點,餐廳唔算多人,我地可以坐到一張寬敞既4人座位。📍芝麻菠菜 $28食飯都想有條菜食下,而呢款前菜,用白灼煮過菠菜後,加上日式芝麻醬配送,簡單得來而味道正常。📍芥末鱆魚 $28用wasabi 生拌鱆魚,食到淡淡wasabi 味,配飯不俗,刺激一下味蕾。📍跟餐麵豉湯不是水汪汪而無味,而是有淡淡麵豉味,味道正常既。內有昆布和油豆腐條。📍雙層鰻魚丼 $108貴為人氣之選,一定有它必點之處。2大塊鰻魚,都算肉厚肥美,有魚油油脂香,食落味道、口感唔錯。食得多鰻魚會有油膩感覺,所以要適當地食其他配菜就可去油膩,例如wasabi 鱆魚或漬物青瓜。📍白飯、青瓜漬物 (任添)叫套餐可以免費加白飯,我地都添了一大碗,而餐桌上的青瓜漬物亦係免費任食,所以我地叫小食再配飯其實都幾唔錯的😇 事後食評:味道:3.5/5.0價錢:3.5/5.0環境:3.0/5.0服務:3.5/5.0衞生:3.5/5.0

📍芝麻菠菜 $28

芝麻菠菜

📍芥末鱆魚 $28

芥末鱆魚

📍跟餐麵豉湯

跟餐麵豉湯

📍雙層鰻魚丼 $108

雙層鰻魚丼

📍白飯、青瓜漬物 (任添)

白飯任添

衞生:3.5/5.0
2023-07-08
下午茶
  • 雙層鰻魚丼
▽⋄📍 名代宇奈とと Nadai Unatoto Charcoal Grilled Eel Specialty ⋄// 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫 //☼ うな重特上 Deluxe Grilled Eel Rice Box ☼ うな丼ダブルGrilled Eel Rice Bowl 2pcs ☼ 明太子チーズ玉子焼きPan-fried Egg Roll w/ Cheese and Spicy Cod Roe Mayonnaise⋄// 𝑽𝑬𝑹𝑫𝑰𝑪𝑻 // Chain store from Japan known for their charcoal grilled eel at a relatively cheap price – glad to see that they didn’t mark up a lot for their Hong Kong branches! Not the kind of grilled eel at the finest quality but seriously cannot complain too much of a meal at this

// 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫 //

// 𝑽𝑬𝑹𝑫𝑰𝑪𝑻 //

Chain store from Japan known for their charcoal grilled eel at a relatively cheap price – glad to see that they didn’t mark up a lot for their Hong Kong branches! Not the kind of grilled eel at the finest quality but seriously cannot complain too much of a meal at this price. Menu is quite comprehensive with differnt types rice bowls and side dishes to choose from!

ℝ𝕖𝕧𝕚𝕤𝕚𝕥: Maybe
𝔹𝕪 𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #japanese_in_causewaybay
2023-03-20 938 瀏覽
甚少去希慎食飯,今次出開銅鑼灣,行逛時見到呢間主打鰻魚飯日本餐廳好似幾吸引,於是晚餐時間就入去試下。.由於想同一時間試哂鰻魚同牛舌,加上見個餐牌鰻魚牛舌飯幅相d肉舖得滿滿好豐盛,所以叫嚟試下首先,一上枱發現個賣相同相片好唔同,肉的份量比相片少好多😓,已經失望咗一半鰻魚唔太厚身,味道Ok的但唔覺得有咩驚喜。.溫泉蛋叉燒飯:叉燒都幾厚身亦夠入味,加埋溫泉蛋,整體味道唔錯小食:明太子玉子燒,蛋香夠濃,明太子醬唔會死咸,加埋玉子都幾好食喜歡食栗子嘅我,見到有栗子雪糕都叫咗一客,但栗子味只係非常淡,不叫也罷整體來講,呢度食物質素味道只算中規中矩,主打的鰻魚亦冇乜驚喜,一試無妨但未必會想再encore!

鰻魚唔太厚身,味道Ok的但唔覺得有咩驚喜。

2023-03-14
2023-03-10 746 瀏覽
名代宇奈係一間來自日本連鎖的燒鰻魚店,以炭火現烤鰻魚飯和CP值高來吸引不少食客人。今日(星期四)於晚餐時段到達餐廳門口,不用等待就能直接入座。入座後,店員先將QR code放下以方便客人以手機下單。來到主打燒鰻魚的餐廳,當然叫了其中一樣推薦的菜式「鰻魚飯三食」及加點了一份前菜「柚子蘿蔔」,價錢分別$88和$12。前菜「柚子蘿蔔」及麵豉湯首先奉上,主菜亦很快接連送到面前。「柚子蘿蔔」清新解膩,比一般的醃蘿蔔酸度較低,柚子亦為蘿蔔添上一份香氣。餐前的麵豉湯熱度足夠,簡單以昆布作搭不過不失。主菜「鰻魚飯三食」三種食法造出不同風味,先是原汁原味食出鰻魚油香、燒汁的甜美以及米飯香味,接着拌上山葵為鰻魚飯添上少少辛辣刺激的口味,最後以茶泡飯溫和的味道作結。總結1️⃣餐廳價錢合理:以$100的晚餐加上及免加一服務費的餐廳於港島的銅鑼灣地帶無可挑剔。2️⃣等候時間短:短暫的等候入座時間及快速的送餐速度,肚子餓時候亦能很快進食醫肚子。3️⃣下單方便易明:以QR code下單,網頁操作簡單易明。1️⃣餐牌圖片不清晰:下單網頁圖片更細小及朦朧,未必能清楚了解餐點。2️⃣進食方法欠缺解釋:鰻魚飯三食的方法沒有於餐廳中介紹,對於第

前菜「柚子蘿蔔」及麵豉湯首先奉上,主菜亦很快接連送到面前。
鰻魚飯三食

餐前的麵豉湯熱度足夠,簡單以昆布作搭不過不失。

總結

2️⃣進食方法欠缺解釋:鰻魚飯三食的方法沒有於餐廳中介紹,對於第一次進食的人或造成誤解。

總捨來說以日本過江龍來說不過不失,CP值也不錯,可以一試,但如果想追求更好的風味可能要另你失望了。
2023-03-09
2023-03-08 456 瀏覽
It was our first time eating at this restaurant and here's how it went;My family and I had to wait for 10 minutes because the place was full. We were there around 1pm. We weren't in any rush so it was fine for us! While waiting, the front staff asked whether we would like the booster seat for our little one (we agreed) Once we were settled, the staff came to our table and hands us a paper with the table number and QR code which you'll have to scan and order from there.Me and my partner ordered t

Me and my partner ordered the Grilled Eel Rice Box ($98) while our daughter had the Udon in Bonito Broth ($38) They were all good, standard actually.

If you are planning to eat here, know that it's quite noisy because it's just above the food court and it isn't that spacious so if you brought along a pram/stroller, you might need to fold it. However, (as mentioned above) they do provide a booster seat for your little one!
If you're wondering whether there's a kids meal — no, there isn't. It would've been nice if they did though.
2023-03-08
📍地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖✿😋味道😋:2/5✿👀賣相👀:3/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段:17:45 ↞ ❀❀ ❁ 嚟自日本的連鎖鰻魚飯專賣店,蒲燒鰻魚,無論餐牌、用料都跟足日本,亦都係即叫即燒,再加上自家特製醬油及日本米。🔥🐟❝ 鰻魚重 ❞ $98🔥🐟❝ 鰻魚重 上 ❞ $138☞ 鰻魚分別係多左層鰻魚,雖然鰻魚都幾肥美,肉質都幾彈牙,有小小炭香味,不過好多骨;另外飯可以免費加,但整體都係普通。
📍地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖

🔥🐟❝ 鰻魚重 上 ❞ $138

鰻魚重
鰻魚重 上
2022-10-18 691 瀏覽
雙層鰻魚丼🗣好好味🤣🤣又可以當自己去左日本~鰻魚數量唔多~但勝左好味·無骨·醬汁夠·確係撈飯一流😍同埋日本米口感真係好鬼正😛打緊食評都想整返碗·唔駛諗⋯滿分👍好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:一定一定一定會再黎仲黎又黎🤣重要事要說3次🤡真心係幾好食~想食鰻魚既觀眾一定要黎試一試佢🤤🤤
雙層鰻魚丼

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
2022-10-05 548 瀏覽
經過咗好幾次 見佢真係有個爐去燒所以入去嘗試下鰻魚重 上係厚肉嘅 飯都多但係唔夠汁 有啲乾牛肉鰻魚丼好普通嘅飯朋友話隻鰻魚好似唔同無咁厚身 又係唔夠汁少乾總結再食就應該唔會雖然厚身 但唔係肥美
經過咗好幾次

少乾

總結
再食就應該唔會
雖然厚身 但唔係肥美
下午5點幾買買下野有啲餓就去左試呢間鰻魚飯,搭lift一出就係,都幾方便。.先黎赤味噌湯及漬物,味道剛好,唔會太咸,只係手機落單禁唔到走蔥,對於唔食蔥嘅我,實在好苦惱。.鰻魚飯三食賣相還好,呢個價錢鰻魚就唔會要求咁多架啦。不過個飯未加湯都已經太濕,爛晒,完全唔成粒⋯單食個飯完全接受唔到,拌wasabi有驚喜,加湯變湯漬飯就有濃郁湯味兼中和左太濕嘅飯,終於搵返個平衡。.另外加左個芝麻波菜。菜好綠,加左木魚絲多左層次感,但芝麻味實在唔突出,收埋係中間嘅菜似係無鹽白洽果種。如果要食,記得撈一撈先🤦🏻‍♀️.總括而言,睇相就幾吸引,實物就稍為失色,有所出入。

赤味噌湯及漬物

芝麻波菜

總括而言,睇相就幾吸引,實物就稍為失色,有所出入。
2022-07-22
下午茶
赤味噌湯及漬物
2022-07-23 880 瀏覽
7月14號 星期四。行開希慎睇吓有乜食 見到鰻魚飯店就試吓,選擇了不同鰻魚製法,食落去味道都可以都唔錯,不過不失 如果這個價錢,這樣味道及配料 其實係可以 ,每一款都係幾十元上落,環境都算唔錯 當然味道個人不同。最好自己試吓

當然味道個人不同。最好自己試吓
2022-07-14
2022-07-12 652 瀏覽
呢間鰻魚飯專門店係日本過江龍,過嚟香港即開咗3間分店,今次經過就順道過嚟試下,嘗試搵返昔日係名古屋人氣鰻魚飯店食過嘅味道同回憶🤪🤪餐廳門口會有個位置可以睇到廚房入面有人會間唔中係炭爐燒啲鰻魚🔥鰻魚飯三食🍱鰻魚飯會送埋麵豉湯同漬物,麵豉湯就稍鹹。呢度採用電話QR code落單,上菜速度幾快,不過餐牌或者店員上菜時都無提及鰻魚飯三食係點樣食法🤔對於第一次試呢種食法嘅人嚟講會有啲不知所措😅建議可以寫明或者上菜時介紹下。第一食係就咁食鰻魚飯本身,飯粒偏濕軟軟熟,醬汁鹹甜適中,鰻魚份量比較少,細細粒咁,口感都係偏軟身,冇咗燒鰻魚應有嘅炭燒香🤨第二食係落啲wasabi撈勻嚟食,wasabi唔會太辣,配鰻魚飯食又唔錯。第三食就係倒啲茶湯變成茶漬飯,不過茶湯鹹咗啲啲。雖則成個套餐$88唔駛加一價錢幾合理,不過如果可以有增量鰻魚版選擇的話會比較好,而家有啲唔夠喉😂😂人均消費:$90推介指數(10分為滿分):6分

鰻魚飯三食🍱

人均消費:$90
推介指數(10分為滿分):6分

2022-07-09
2022-07-05 634 瀏覽
嗰日同我個朋友喺銅鑼灣行街,於是乎就諗起走去食我哋之前都食過,覺得好好味嘅鰻魚飯( ´▽` )ノ 曾經我俾過佢幾好嘅評價,但係今次真係極度失望ಠ_ಠ 我嗌咗個照燒雞鰻魚丼,而我個朋友就嗌咗個雙層鰻魚丼。 其實不嬲我都唔係好鍾意食鰻魚,因為我根本唔好魚🐟,不過上一次食過,都覺得佢有少少嘅炭燒香味,所以今次就揀咗個鰻魚拼雞扒。 一上到嚟,佢個漬物同埋碗湯係分開咁樣一個一個拎過嚟,而唔係好似之前咁一盤連埋個飯上枱,個賣相display真係好差,完全覺得好似自己好似走咗入茶餐廳咁。杯送嘅綠茶(熱)都仲要係自己沖,完全真係。。。冇嘢講。 唔緊要啦,心諗希望個鰻魚飯合格啦。點知,個鰻魚拎到嚟完全冇炭燒嘅香味,碗飯同條鰻魚完全係微暖,溫度完全錯晒! 我同我個friend真係好後悔,早知走去灣仔街市食強記車仔麵啦╭(╯^╰)╮ 不過唔緊要,都係嗰句,如果咁差,就冇下一次。盛謂$235,雖然有加一,但原來好似有九折。 P.S. 環境其實欠佳,因為啲枱距離好近,感覺唔良好。

曾經我俾過佢幾好嘅評價,但係今次真係極度失望ಠ_ಠ

我嗌咗個照燒雞鰻魚丼,而我個朋友就嗌咗個雙層鰻魚丼。

杯送嘅綠茶(熱)都仲要係自己沖,完全真係。。。冇嘢講。

不過唔緊要,都係嗰句,如果咁差,就冇下一次。

盛謂$235,雖然有加一,但原來好似有九折。

P.S. 環境其實欠佳,因為啲枱距離好近,感覺唔良好。