2019-03-19
九龍城一向是美食林立之地。由於地理位置方便同埋多野食,相信唔少朋友仔都黎過搵野食,特別係泰國野。不過今次我地試既係主打本土情懷既打邊爐。由遠睇過去,呢間同撈同煲充滿80年代感覺,霓虹燈配上懷舊金曲,彷彿令人回到八十年代。講起本土食物,蝦多士($68)係必點既野食。因為佢結合左西多士同埋海鮮,呢到蝦多士抵得一讚,脆得黎唔油又有蝦味。海鮮拼盤($488),亦都十分抵食,入面有北韓蚝一大隻,兩隻大元貝,兩隻貴妃蚝丶鮑魚同埋帶子。全部海鮮都幾新鮮食落冇雪味,配合健康既芥菜湯底($108),食落十分鮮甜。鵝肝墨魚丸($58)亦係創意之作,食落好有墨魚味加上鵝肝油香,令人想encore。肉類方面,羊肉片($98)食落肥而不羶,性價比不錯懷舊糖不甩($24)亦係今晚亮點,兩條金魚造型的糯米團在湯底煮熟後配上香口的花生碎食落十分香口,絕對係大人細路都岩食!
肉類方面,羊肉片($98)食落肥而不羶,性價比不錯