2019-03-14 766 瀏覽
今晚有人帶路, 去九龍城打邊爐, 心唸打邊爐使乜特登去九龍城?食完之後完全要讚係好介紹, 由門面至店內裝修, 湯底選擇, 火鍋生料, 小食, staff真心要俾Like. (雖然我真係like左佢地fb page為左個半價糖不甩哈哈!). Li度位置係靜中帶旺嘅打鼓嶺道, 遠處已經見到eye catching懷舊港式茶餐廳裝修, 同撈同煲好old school又有意思. 入到去原來裡面都咁靚, 仲要地板都係一塊塊砌出黎嘅舊式style.>老港沙嗲鍋 (HKD108)有七款湯底咁多, 好彩server介紹, 揀左唔會太辣但濃香嘅沙嗲, 仲貼心提我地不時攪一攪以防chi底, 原來鍋底有個平嘅盤隔一隔👍🏻.>青島啤酒🍻 (HKD30)勁搞笑! 我嗌左枝大青島, 黎左一枝加一個•戰鬥碗•, 都唔sure係咪for我枝啤酒, 一摸個碗, 雪凍左架唔會唔係呱! 勁old school囉>.<用碗飲真係第一次呢.>手切特級牛肉(細) (HKD308) 餐牌有幾款牛肉, 但感覺我地未必食得出最貴嗰款同最平嘅分別, 所以揀中間嘅手切特級牛肉, 切得微厚, 肉嘅顏色

老港沙嗲鍋 (HKD108)
青島

青島啤酒🍻 (HKD30)
特級手切牛肉

手切特級牛肉(細) (HKD308)
餐牌有幾款牛肉, 但感覺我地未必食得出最貴嗰款同最平嘅分別, 所以揀中間嘅手切特級牛肉, 切得微厚, 肉嘅顏色好鮮, 淥一淥, 牛味好出, 一咬就係, 好高質呀!!(當然如果多人梗係食拼盤啦!)
肥美鵝腸

肥美鵝腸 (HKD78)
見到隔離左右都有一盤冰鎮鵝腸喺枱, 好奇都想試試, 第一次淥左一陣唸住食, 原來要淥耐點先至好食😂, 條條都又大又長, 名副其實口感爽脆嘅肥美鵝腸.
火辣牛丸

火爆牛丸半份 (HKD48)
•🌶ATTENTION嗜辣者🌶•外表平平無奇嘅牛丸, 咬左啖...辣到癲左(自問係一名辣椒仔), 辣到條頸以上嘅位標汗出煙嗰隻, 一客四粒, 口感彈牙, 食得辣一定要挑戰.
脆鯇骨腩

脆鯇骨腩 (HKD68)
有四大件脆肉鯇骨腩, 第二層係多小小骨, 仲有小魚尾一件, 用來放湯提鮮.
黑松露墨魚滑

黑松露墨魚滑 (HKD88)
原來佢係”老友鬼鬼”嘅未熟版, 墨魚滑上有一大羹黑松露, 本來擔心一放湯就會甩走哂, 原來會黏實墨魚滑的, 好好好彈牙.
即炸響鈴

即炸響鈴 (HKD58)
即炸同拆包裝嘅響鈴...完全係•兩•回•事🤭, 口感奇脆無比, 同坊間嘅分別係size大好多, 卷嘅層數亦多好多, 就咁食點醬又得, 掂一掂滾湯底又得, 完全吸收哂百味嘅湯底.
出前一丁

出前一丁 (HKD22)
見個沙嗲湯底咁正, 唔好嘥地嗌個出前一丁先, 多口問啲麻油同湯包係用來做咩的😂, 原來就咁放碗, 我地計時⌛️三分鐘, perfect池嘅出前一丁食得.
懷舊糖不甩

懷舊糖不甩 半價 (HKD24)
Facebook俾Like就有嘅半價糖不甩點可以錯過?食哂先叫上嘅造法原來係”現場製作”: 兩條金魚造型嘅糖不甩放入滾緊嘅湯底先, 游左5分鐘, 就撈返起剪成幾件, 再喺一碗滿滿甜甜花生碎度360度碌碌碌, 有少少沙嗲香, 甜甜軟糯嘅糖不甩完成, 食落主要係甜味, 非常特別!! 其他地方真係未試過咁得意嘅糖不甩😊.
Remark: 環境100分, 有sell特別menu但唔係hard sell, 中途令人驚喜係佢地主動片走沙嗲湯面頭嘅油渣, 有啲唔係咁common嘅食材或食物會講解係咩東東(例如老友鬼鬼齋睇字真係知條毛咩, 糖不甩會講係點整...etc) 待應實在well trained, 但佢生料portion真係大碟左, 個人認為4個人黎就perfect, 卡位一定要reserve, 我地咁早黎已經無哂了
2019-03-13
青島