2020-07-11 924 瀏覽
有時工作要零晨先收工,想搵個地方打個邊爐坐定定啤一啤都咁難😔😔!朋友介紹話附近有間邊爐叫「九龍城同撈同煲」。吓??無聽過.... 但因為係附近工作所以去試一試。嘩!間鋪好得意喎!雖然我係90後,但見鋪頭既外形已經急不及待拎定2個位約我男朋友過去一齊食宵夜打邊爐飲酒🍻望到個餐牌,「象拔蚌」原條A蚌$288😍😍海鮮拼盤$308,有「鮑魚,海蝦,蟶子或大元貝只能講「痴線」,「係真唔係呀」...但兩個人食唔到咁多🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️,點咗幾樣,冬甫美人鍋、海蝦、象拔蚌、安格斯肥牛、鱔片、黑柏葉、牛白肉、懷舊蝦多士、響0、火爆牛丸👍🏻👍🏻😋。臨走嗰陣時肥仔介紹埋樓上有房可以唱K(ps:全程服務都好好,有個肥仔仲話24小時都會聽電話 📞☎️😂好鬼風趣幽默😂

2020-07-02 849 瀏覽
我承認冇問清楚加幾多百, 當個侍應拎住龍蝦過黎問我地要唔要時, 原本刺身套餐9百幾, 覺得都抵食,之後侍應同我地講加幾百, "千零"就可以要埋龍蝦, 最後埋單原來龍蝦一隻收左九百幾, 果然係幾百, 我承認我窮,5個人埋單3千九百幾, 問個侍應頭先話加到千零就有龍蝦, 可否有折, 個侍應果然風趣,答:不如我俾埋份糧你!!!very good, 老闆果然有眼光, 請著咁醒目伙計, 大家如果仲去e 間, 記得袋多啲錢,包住條頸, good luck, 我同所有朋友講左, 叫大家多啲幫襯,如果錢多!!!
  • 侍應一名
2020-04-21 1231 瀏覽
因為本身想去既餐廳沒有開,所以search open rice 睇搵到這間店,非常特別裝飾 ,非常新淨既一間餐廳,服務姐姐一定確保衛生先用我哋用搓手液消毒,食得安心。出色金菇,手切肥牛新鮮,簡左沙嗲鍋,味道濃。非常好吃。而且我哋10點後入,有75折優惠!120分!服務姐姐都一路follow up我哋情況,雖然疫情都唔期望食物特別新鮮,但有驚喜!會再去。 姐姐話忙既時候樓上都有位,而且卡啦ok唱,非常真心推介!
2020-04-21
2020-01-27 1323 瀏覽
🧧🍲新正頭,又介紹一下大伙人一齊聚餐嘅好地方,「圍爐🍲」絕對係一個好選擇。裝潢佈置又係夠哂地道,充滿香港🇭🇰本土懷舊特色😌———————————————————————————🥢海鮮拼盤🦐🐚💬游水活蝦、蟶子、鮑魚確實係生生猛猛,好新鮮😏.🥢本地手切牛🐮💬雪花分明,厚薄均一又彈牙.🥢老友鬼鬼💬油炸鬼釀入蝦滑再炸之香脆可口.🥢胡椒豬肚雞湯底🍲💬胡椒味夠濃,加入鮮雞🐔仲有大量豬肚,感覺暖胃😌
🧧🍲
———————————————————————————
🥢海鮮拼盤🦐🐚
💬游水活蝦、蟶子、鮑魚確實係生生猛猛,好新鮮😏
🥢本地手切牛🐮
💬雪花分明,厚薄均一又彈牙
🥢老友鬼鬼
💬油炸鬼釀入蝦滑再炸之香脆可口
🥢胡椒豬肚雞湯底🍲
💬胡椒味夠濃,加入鮮雞🐔仲有大量豬肚,感覺暖胃😌
2019-11-28 1478 瀏覽
推介🔥食完無火氣無口渴🤤(為食評分:8/10) (整體評分:9/10)。💓美人鍋真心湯底好好味,絕對唔係味精湯👍🏻。點心打邊爐好有特色😆😋味道亦好芝士蝦丸💓💓💓💓💓豚肉夾青瓜片💓💓💓💓💓春旦燒賣💓💓💓。不欣賞炸物,個人認為一般🤔。🤭海鮮拼盤賣相好,新鮮掋食🤤邊爐完仲有甜品😆🔥超級加分。環境舒服,有feel😎打卡一流價錢點都唔會太平1分錢1分貨👍🏻👍🏻👍🏻😌質量同任食邊爐無得比🤭。最神奇係食完全身無乜臭味好suprise😮👏🏻
推介🔥食完無火氣無口渴🤤
(為食評分:8/10) (整體評分:9/10)

💓美人鍋
真心湯底好好味,絕對唔係味精湯👍🏻

點心打邊爐好有特色😆😋味道亦好
芝士蝦丸💓💓💓💓💓
豚肉夾青瓜片💓💓💓💓💓
春旦燒賣💓💓💓

不欣賞炸物,個人認為一般🤔

🤭海鮮拼盤賣相好,新鮮掋食🤤
邊爐完仲有甜品😆🔥超級加分

環境舒服,有feel😎打卡一流
價錢點都唔會太平

• 貴妃蚌
  • 美人鍋
  • 特色腸粉
2019-11-25 1134 瀏覽
一天忽然想打邊爐,在 OpenRice 內發現有關小店,於是今立即訂位,在預訂時間前十五分鐘到達,地點方便很容易找到,不消一刻便可進入店內,店內擺設很整潔及懷舊,我們點了一些懷舊食物,例如金錢雞,蝦多士等,這兩款食物食後使我回到童年時代,好好味,胡椒豬肚雞煲足料,黃牛喉,牛胸爽真的很爽口,日本飛驒牛正,一試難忘,其他還有蝦,新鮮有活力,肉質鮮味,聖子爽,店員更不時加添上湯擺設及代撈去一些湯面搾,服務很貼心。當晚捧腹回歸,十分滿足
2019-11-24
2019-09-25 1599 瀏覽
同朋友慶祝生日 原本唸住食烤魚既但個壽星公話食呢間wor你要知啦佢最大㗎嘛佢話事囉其實係九龍城不嬲都美食天堂嚟嘅 尤其是食泰國菜 選擇多不勝數🤑 你今次嚟到一間懷舊主題火鍋料理播住80年代既歌曲 食住20世紀既美食👻雞湯 好補身 幾好飲因為有半隻雞 同花膠 紅棗 蔬菜etc..海鮮拼盤🈶️D失望 因為鮑魚好細粒未發育既 說好的大大粒呢 😡😡聖子 扇貝 蝦 都OK既 最緊要新鮮不過🈶️D貴 多謝$358蚊😯😯豬腰我最愛呀 爽口 彈牙 美味可口 又平wor 48蚊咋😬😬其實叫丸不如叫多個豬腰仲好 起碼份量夠多嘛 不過冇計 壽星公話事啦 哈哈哈呢度環境一流 野食唔差 海鮮可以有待加強不完美 不完善 可接受🤗🤗
同朋友慶祝生日 原本唸住食烤魚既

但個壽星公話食呢間wor

你要知啦佢最大㗎嘛佢話事囉

其實係九龍城不嬲都美食天堂嚟嘅

尤其是食泰國菜 選擇多不勝數🤑

你今次嚟到一間懷舊主題火鍋料理

播住80年代既歌曲 食住20世紀既美食👻

雞湯 好補身 幾好飲

因為有半隻雞 同花膠 紅棗 蔬菜etc..

海鮮拼盤🈶️D失望 因為鮑魚好細粒

起碼份量夠多嘛 不過冇計 壽星公話事啦 哈哈哈

呢度環境一流 野食唔差 海鮮可以有待加強

不完美 不完善 可接受🤗🤗
2019-09-12 919 瀏覽
突然之間想同朋友食火鍋搵到去九龍城,呢間鋪頭好特別非常特別的火鍋店食物也非常特別出色新鮮又好味,估唔到食物可以咁樣煮服務人員非常有禮貌全程講解環境懷舊,座位也坐得非常舒適下次有機會會再去
突然之間想同朋友食火鍋
搵到去九龍城,呢間鋪頭好特別
非常特別的火鍋店食物
也非常特別出色
新鮮又好味,估唔到食物可以咁樣煮
服務人員非常有禮貌全程講解
環境懷舊,座位也坐得非常舒適
下次有機會會再去
2019-07-16 3051 瀏覽
朋友選了同撈同煲為我慶祝生日,在門口已感受到那種六七十年代的懷舊feel,很有特色,完全不似打邊爐的地方。打邊爐前先來個小食,服務員推介shake shake魚皮,我們選了麻辣粉,形式跟M記一樣,附上紙袋一個用作shake shake之用。魚皮佔上麻辣粉後辣度十足,魚皮炸得脆但不酥,有點硬,但還是惹味的。湯底選了美人鍋,內有半隻雞,花膠,桃膠,金針....等等,湯頭香甜,雞肉鮮嫩帶肥膏,好好味。我們點選了海鮮拼盤,內有扇貝,鮑魚,北寄貝及海中蝦,每樣都很新鮮,北寄貝的膽味道更是一流。牛肉則比較普通,我們點了安格斯肥牛片及牛肉粒,兩樣都偏瘦,有牛味但卻沒有香味,比較乾,牛肉粒更是又乾又硬,稍為失色。其他配料都好新鮮,如黑柏葉,黃沙豬潤,墨魚滑,豬皮,豬紅,桂花蚌....等等。這裡的菜同樣新鮮,但份量頗少。最特別的是這裡有銀針粉,我十分喜歡,粉配上香甜的湯頭簡直一絕。當然烏冬也不錯,只是較普通。最後店員會用湯做一個糖不甩,聽上去好似好奇怪,但食落去絕對有驚喜,花生芝麻香口而不太甜,糖不甩煙韌但不黐牙,好好味😋由於是日是慶祝小妹的生日,所以朋友帶定蛋糕過來,當上蛋糕時,店內同時播放生日歌,店

這裡的菜同樣新鮮,但份量頗少。

由於是日是慶祝小妹的生日,所以朋友帶定蛋糕過來,當上蛋糕時,店內同時播放生日歌,店員過來祝賀,店內食客又拍手又狂呼,很是熱鬧,雖然有點尷尬,但真的感謝他們的細心,還送上有店名的發光鎖匙扣作生日禮物,真是太warm了😆
2019-07-12
2019-07-06 630 瀏覽
2019-7-6 (Sat) If they didn't call me Sailo, then I would give the service points even better... Look at the ratings. The food was great though. I hope they don't call me "Sailo" just because I am 11... I REALLY HOPE THIS NEVER HAPPENS AGAIN. I recommend the octopus and chicken.
2019-7-6 (Sat)
2019-07-06
2019-07-03 742 瀏覽
除咗相片入面嘅食物我哋全晚仲叫咗六支嘢飲 ,三個大人全部加埋總數千八蚊埋單, 抵唔抵食就見仁見智啦, 不過可能由於我哋閒日嘅夜晚去,當晚現場並唔係太多人,所以坐得好舒服可以慢慢食。 食物味道唔差坐得舒舒服服,鍾意同朋友打邊爐慢慢嗲,呢度係一個唔錯嘅選擇
贈送炸物一碟
海鮮拼盤
沙嗲湯底
牛併盤
2019-06-09 316 瀏覽
除左晚市做邊爐,午市超大雞腿飯抵食,60蚊有找仲要送支裝汽水/大杯咖啡奶茶,竟然配薑蔥菜脯超正,煎蛋煎腸餐肉飯勁香勁靚,裝修整到復古風感勁有feel,樓上仲有得租場唱K打牌打機
2019-06-05 349 瀏覽
話說行過見到佢個易拉架,平時只見到夜晚打邊爐,今次見到話有午市。咁咪試下囉去到見到餐牌得四款飯揀,第一個就佢巨型雞肶飯配沙爹汁,已經比佢深深吸引住。超誇張隻雞肶大到恐怖,佢另外比左疆葱菜寶我地試,夠香唔會太咸,又唔算辣,反而個沙爹汁有點失色,過咸,唔夠香。講番隻巨型雞肶,份量十足,夠大又夠重,我以為攞住個啞鈴咁,雞肉尚算滑,以為咁大隻佢好難掌握到火喉啦,但又出奇地無焦到,又無生,啱啱好,堅勁,仲有埋杯檸檬茶。正。
2019-06-05 432 瀏覽
呢間火鍋店嘅裝修非常之華麗,係行懷舊風。 食物都非常之新鮮,而且款式好多,一開始上黎既小食例如椒鹽豆腐,雞軟骨亦都好特別好味。 刺身都好鮮甜,睇得出食材好新鮮。火鍋湯底都好濃郁,火鍋料都好新鮮,推介佢嘅手切牛肉,價錢就合理既,貴少少但靚d
2019-05-30 381 瀏覽
最中意七八十年代ge我😍😍😍😍 今次搵到呢間位於九龍城ge邊爐 🥢🥢🥢仲有得喺OR訂埋位 📲好方便!入到去已經比裝潢吸引住啦 好!靚!呀!😘😘😘賣魚勝 🐠黃六醫生 🐍牛肉佬 🥩裝潢好有心機呀✌🏻✌🏻叫左個美人鍋湯底 🍲叫咗起碼10幾碟嘢✍🏻✍🏻 手切肥牛/安格斯牛/響鈴/炸雞軟骨/午餐肉/貴妃蚌/油炸鬼/墨魚滑/芝士蝦丸 🏦🏦埋單$1600 可能平日關係 人唔算多 👏🏼👏🏼而加OR訂 仲有折扣優惠😝😝👌🏻佢仲有個corner賣飛機欖 叮叮糖 糖蔥餅啲啲懷舊小食🍬🍫🥜原來佢只做晚市打邊爐晏晝仲有飯市供應 🥄服務同裝潢有8分呀🤗食物 美人鍋湯底略嫌唔夠濃郁 🤫

仲有得喺OR訂埋位 📲好方便!
入到去已經比裝潢吸引住啦 好!靚!呀!😘😘😘
賣魚勝 🐠黃六醫生 🐍牛肉佬 🥩裝潢好有心機呀✌🏻✌🏻