2016-06-11 571 瀏覽
去到旺角食野有好多揀 ,不過呢間個位置好近港鐵站,好方便!一入到去好光猛啲位又闊落, 放題有呢種格局算好舒服!食放題個重點當然係盤刺身啦! 特別三文魚油甘魚好厚切肥美,味道呢個價錢算唔錯! 仲有個人最鍾意嘅清甜帶子,最後總叫多一盤食!除左刺身外啲壽司款式好多,細細嚿所以可以叫多幾款試下,花之戀最吸引,重點有黑松露相襯,細細夠唔會太飽之餘又可以食多幾件!另外牛油果壽司食落好清新唔會太膩,好鍾意呢種清爽感覺。熟食方面 個人重點推介羊鞍,件羊鞍一咬落去juicy唔會燒到夠肉好實,而且唔大羊穌味。總括宵夜時段確係抵食,回本哈哈!
去到旺角食野有好多揀 ,不過呢間個位置好近港鐵站,好方便!

一入到去好光猛啲位又闊落, 放題有呢種格局算好舒服!

總括宵夜時段確係抵食,回本哈哈!
2016-06-05
宵夜
2016-06-11 524 瀏覽
旺角真係愈黎愈多放題,打邊爐,任飲任食。。。。。。 淨係吉壽附近都起碼8間類似餐廳。個人怕麻煩 計錢又查曬食譜揀餐廳,所以我就咁睇餐廳廣告牌就揀中吉壽了平時都有食開放題,黎黎去去差不多,一入到去裝飾唔錯,夠光猛(最怕黑蚊蚊 因為咁環境好似唔衛生咁) 坐落都幾舒服,唔知係咪閒日關係都唔係好full位。第一轉寫曬咁多張order 員工服務態度都好好,好有禮貌,不過食物送黎速度就好似慢左少少,好彩叫既野都黎齊btw因為咁 我地食到最後個轉 飽到傻個陣佢先黎番第一轉叫既壽司,不過仍然覺得好好食。壽司種類比同行放題多好多,睇得出有心機整,仲有黑松露,花之戀,魚子做配料就算係一啲大型壽司店舖都未必有咁肯花心機整既款式,雖然唔係乜特別配料,但心機都值得一讚啦飲品方面更嚇我一跳..好似便利店咁有4個唔同種類飲品架...仲提供豆漿機... 飲完岩曬食到好滯既客呀熟食方面最推薦係 炸紫心香丸 ,之前都食過類似,但尼度既料係好足,好香紫香味:likee:e:e: 真係好想外賣番去呢!甜品我就無乜點試啦,因為眼見唔太吸引,加上飽得滯關係,我主攻番壽司啦! 唯一希望改善既係雪糕機,如果轉做yogurtited:

like
e:e:e: 真係好想外賣番去呢!
唯一希望改善既係雪糕機,如果轉做yogurt
ited:ited: 酸酸地地

價錢雖然都大概225一位(加一後),但食品飲品服務既質素都絕對符合尼個價錢。
偶然
w:w
9]9
0]
2016-06-06 1644 瀏覽
翻左咁耐工一於放鬆下自己同班fd行下mk食個放題gathering下啦,由於朋友之前食過吉壽覺得呢間放題都算平同食物質素都幾好。我地係食晚市,由於一早有booking所以都唔洗點等就入左去,個位都唔會好逼。先講下魚生,食左三文魚,d脂肪正正常常不過都好新鮮下,唔會魚生的邊位見到黑,所以都唔難入口,連我唔中意食魚生都比平時食多幾件。另外食左甜蝦,同其他放題相比都差唔多,不過d肉都幾厚。呢間魚生船係無其他咁精緻不過勝在夠快。食左d壽司例如係赤貝同魚生的壽司,都幾新鮮不過d飯多左d如果可以少d就更加好啦😍本人推介食呢個牛油果軟殼蟹卷,第一唔會食到有好硬的骨,加埋牛油果兩個味好夾嫁,係就飽肚左d但都食左四個🙆跟住講下熟食先,芝麻雞翼,一開始叫左四隻,真係超好食,夠脆同唔會炸到老囇d肉,又夠味,不過就last order叫就好似凍左d無咁好食,所以識叫一定要一開始叫。接下來榴槤炸彈,面頭糯米唔會厚,榴槤蓉好香真係,食榴槤的人一定要叫😄不過牛柳粒就有d失望,牛粒唔夠肥會卡牙,如果肥d會好正。香辣雞煲唔係好夠辣,辣d會正好多真係,同雞有少少老,可能係唔小心煮耐左,不過勝左無雪味👍🏿有機燒菠蘿都唔錯嫁

有機燒菠蘿都唔錯嫁唔會燒太耐無感d汁,清清地甜甜地清下口陣味再食過幾好嫁🙆
炒雜菜都夠鑊氣,菜唔會硬同生,都唔錯最重要上枱熱騰騰,俾我一個人秒速食曬😂
當然我係有肚食個鍋啦🙆日式雪花牛肉鍋,湯頭似係吉野家打邊爐的日式濃湯,不過就好食好多因為濃d同甜d,牛肉夠肥,一上枱要快d食如果唔係老左就慘啦😂同都幾多菜,菜的鮮加上湯頭真係好好食,所以最後一個鍋自己食曬🙆

飲品有酒有水,選擇都幾多,甜品有d係自助形式,最正係有得整乳酪雪糕,有得自己整有得挽,隔離都有d配料自己加,食完呢個結尾。

店員態度都好好有問好多次有無漏單😍咁忙要照顧咁多事係唔容易,要俾個👍🏿

總括來講,呢個價錢呢個level 係超班,可能有兩三樣相對失色但整體都好味😚一定會再去😚
2016-06-04
5 分鐘 (堂食)
2016-06-04 1401 瀏覽
終於都有d時間比我做下自己想做既野拉 而我想做既就系同朋友食下正野 就系放題 朋友話佢之前都食過呢間 所以就介紹我黎食多次 點知 真系冇介紹錯 真系幾好味喎!服務好已經不在話下 一開始已經好好甘招呼我地 帶完位之後又會同我地介紹下吾同既野食 同我地講下出面個甜品同飲品bar等等 店員仲會不時整理我地張枱d野食tim 而且黎到所有野都好整齊同乾淨 每位枱上都會有哂醬油同點野食既紙 比人有一個好舒服既環境去享受我既晚餐 好企理 井井有條!值得一讚!先講野食先~1.刺身刺身夠哂凍 好似岩岩系雪櫃拎出黎甘 刺身除左要新鮮 最重要就系夠凍 如果刺身吾夠凍 都吾知自己食左d咩落個肚到 而三文魚我就覺得好肥美 同埋切得好厚 吾會好似平時甘甘薄 完全冇口感2.炸物炸蝦一向都系我最中意食既一種炸野食 但系呢到就冇咩特別 但系好就好在佢會比埋個沙拉醬我食 因為我超級中意 值得一讚既系佢d炸物炸得好脆 好香口 而且吾會好油 應該系廚房裏面做左少少手腳 令到佢地冇甘多油3.熟食最好味一定系個炒雜菜 吾知點解平時就算系屋企或者系街都好難煮到佢呢個味 而且d菜系索索聲架 不過會有少少油 但都吾錯既4.飲品同甜品所

先講野食先~
1.刺身

2.炸物

3.熟食

4.飲品同甜品
所有野都系任食任飲 有時系到諗我只系飲野同食甜品都抵哂 而且佢地有好多吾同種類既野飲比你簡 仲有啤酒tim 甜品就不過不失 都系自己系出面拎既

整體上 我覺得價錢合理 而同食物既水平成正比 所以有機會我都會再去 平,令,正!快d帶多d朋友黎試下拉!
2016-06-01
2016-05-29 676 瀏覽
之前來過都需要訂位,今次突然想食,上到去竟然有位! 原來裝修過!可能裝修過後流失左一啲客人呢。不過環境都算寬鬆,而且新加左自助沙律區及甜品區,飲品種類亦算多,汽水,茶類都有好多得簡。三文魚、劍魚、帶子都好新鮮 蝦有甜蝦及巨蝦,亦好鮮甜 希靈魚就不過不失啦大推芝麻雞翼,超級好味!!!炸得好脆亦唔會炸太乾 炸芋丸好似過年食年糕既感覺芝士年糕都好味,但怕太濟,一人一半就夠。男友鍾意鹽燒牛舌,好香又唔係超薄切,好有口感 天婦羅有虎蝦,蕃薯,茄子,蟹棒等等蕃薯超級漏,兩啖已經濟濟~_~ 蝦同蟹棒都唔錯,食得出唔係炸左好耐果種 焗帶子可以唔食,無乜特別 另外有啲無影到,有劍魚腩壽司同三文魚腩壽司好味,仲有個蒜茸牛肉壽司都好味炸牛柳粒簡直係秒殺,又香又冧身醬燒的東東都可以唔食~無乜特別,由其醬燒雞亦..咬一啖就掉~男友話醬燒牛舌個味唔差..但個質地感覺差...ORZ題外話裝修過後服務生的禮貌好左好多!大讚

三文魚、劍魚、帶子都好新鮮

蝦有甜蝦及巨蝦,亦好鮮甜

希靈魚就不過不失啦
大推芝麻雞翼,超級好味!!!炸得好脆亦唔會炸太乾

炸芋丸好似過年食年糕既感覺

芝士年糕都好味,但怕太濟,一人一半就夠。
男友鍾意鹽燒牛舌,好香又唔係超薄切,好有口感
天婦羅有虎蝦,蕃薯,茄子,蟹棒等等

蕃薯超級漏,兩啖已經濟濟~_~

蝦同蟹棒都唔錯,食得出唔係炸左好耐果種

焗帶子可以唔食,無乜特別

炸牛柳粒簡直係秒殺,又香又冧身

男友話醬燒牛舌個味唔差..但個質地感覺差...ORZ

題外話

裝修過後服務生的禮貌好左好多!大讚
2016-05-25
  • 芝麻雞翼
自助餐和放題二擇其一的話,一定會選擇前者。覺得吃放題的人就像是一個垃圾桶,坐在一個位置,在限定時間內點餐和不斷進食。而放題的食物,因為要大量快速生產,沒有甚麼質素可言。但這次因事無可避免地來了吉壽。預約了5:30-7:30, 5:30來到門口員工們在門口Briefing,主廚/經歷大聲提醒說「要注意清潔.......」。也是,上年因處理食物不當令33人食物中毒,令這店聲明狼籍。雖然之後重新裝潢鋪面及轉換了管理公司,但網路上依然受不少網友追擊。在門口訓示,是想挽回顧客信心的表現吧。吃放題經驗較少,不禁邊吃邊與自己認為是「城中最好」的「番本」比較。刺身:夠凍,保鮮得好。厚切得來工整企理,不會切出可笑的厚度。即使是甜蝦也處理得十分乾淨,不會像「番本」那樣黏著髒物或蝦殼。必食「珍寶赤蝦」,鮮甜。即使在「番本」加錢的珍寶刺身也沒有這麼大隻和新鮮。結果吃了兩輪刺身。覺得已經回本。炸物(吉列蠔、榴槤波波、芝士年糕):夠熱。吉列蠔炸粉偏厚,但其味道也不錯。榴槤波波、芝士年糕有流心效果,但都是糯米產品,難消化,不宜吃太多。天婦羅:夠熱。南瓜蕃薯不甜不粉,粉漿偏厚。本來最期待的一環卻質素麻麻。羊鞍:夠熱。
自助餐放題二擇其一的話,一定會選擇前者。覺得吃放題的人就像是一個垃圾桶,坐在一個位置,在限定時間內點餐和不斷進食。而放題的食物,因為要大量快速生產,沒有甚麼質素可言。但這次因事無可避免地來了吉壽。

刺身

炸物(吉列蠔、榴槤波波、芝士年糕):

天婦羅:

羊鞍:
夠熱。調味足,有肉汁,不會像「番本」那些又乾又韌。

飲品:
雖然沒有清酒喝梅酒,但啤酒的選擇有很多。本身不喝加工糖漿飲品,所以除了啤酒以外其他都看不上眼。

甜品
超多選擇,而且無限供應。
光是布丁也有幾種:牛乳、椰汁、雲呢拿;雀巢雪條櫃;Macaroon;松露朱古力等等等等。
最令人興奮的是有乳酪軟雪糕!不過有點過甜。

*其實外面還有沙律吧、湯(面豉湯)、小食(薯條等炸物)、炒飯等等,因肚子空間有限,均沒有試。

看得出想要重新做好的決心。希望無論在食物還是服務方面,這種質素可以持久。

• 珍寶赤蝦
2016-05-25 864 瀏覽
決定咗食放題 因男友想飲梅酒就去了吉壽 七點半到達 門口接待話食個半鐘 因之前都試過食個半鐘 但就每人便宜$20 就入咗去 坐低先見到都是計$248每人 都算啦 照食 裡面就轉咗新裝修 男友想飲梅酒就叫咗侍應 先知冇咗個梅酒任飲 跟住落order叫野食 過咗半個鐘先上咗個刺身 仲要唔足料 不過啲刺身係好味嘅 八點半個侍應就話埋單先同提醒八點半係last order 但第一次落order啲野都沒齊曬 就叫咗侍應幫忙催催 跟住八點九又陸陸續續上咗啲 次次食放題一定會食燒菠蘿 吉壽啲菠蘿完全差到極點 燒到干曬 到八點十一侍應再問啲野食到齊沒 都未有 都費事叫佢催單 真是慢到爆 埋單就送咗張到五月十九號到期的九折券 直接撕了 唔會再來食!!1.多咗個自助區 但就係廚房個出餐口 整個很擁擠跟嘈雜!!2.速度慢!!就算食兩個鐘應該都食唔到第二轉的野!!3.某啲侍應態度差!!今次係最後一次食吉壽!!

1.多咗個自助區 但就係廚房個出餐口 整個很擁擠跟嘈雜!!

2.速度慢!!就算食兩個鐘應該都食唔到第二轉的野!!

3.某啲侍應態度差!!

今次係最後一次食吉壽!!
2016-05-14
2016-05-24 641 瀏覽
上星期被朋友約今個星期五食日本放題,今個星期二已經開始訂枱,好多有D質素的日本放題食肆已經一早訂滿了七點時段!唯一呢間有位咁就嘗試一次....一踏進門口就有被人趕鴨仔嘅感覺!嘢食OK!款式都多!只是D炸蠔不新鮮!環境比較迫,收二百幾三百蚊一位,出食物速度快過茶餐廳,過了一個鐘頭15分鐘已經有店員行埋來叫你買單,未過兩小時只過咗一個鐘頭45分鐘店員已經叫你離開呢個鋪頭!
2016-05-23 546 瀏覽
旺角好多日式放題店,今次就去左吉壽!位於旺角雅蘭隔離,位置極為方便,而且近排新裝修,座位環境都好舒適,食物質量不俗!先點一個刺身拼盤,D刺身好新鮮,擺盤都好靚,令人食慾大增!三文魚、劍魚腩是厚切!三文魚魚脂分布均勻。。沙律吧勁似去左高級酒店!款式多,沙律菜都好新鮮,醬汁有幾款選擇,正!冷盤前菜芝麻八爪魚好惹味彈牙,芝麻味好香濃,幾好~泰式鳯爪酸酸地涼浸浸,鳯爪又好爽口,好開胃! 辣味螺肉好爽口,辣辣地䶢䶢地,好惹味日式放題當然唔少得串燒。牛舌串燒好滑,肉汁鎖晒係肉裡面,並無因為串燒而流失晒。呢度價錢相比起同區既較為大眾化~ 質素唔差,值得一試! 下次生日飯有聚腳點LU!
旺角好多日式放題店,今次就去左吉壽!
沙律吧
冷盤前菜
日式放題當然唔少得串燒。
牛舌串燒好滑,肉汁鎖晒係肉裡面,並無因為串燒而流失晒。
2016-05-07
  • 壽司
  • 串燒
  • 冰鎮刺身
  • 炸物
2016-05-21 469 瀏覽
一大班人諗唔到食乜野好既時候, 就有人提議食日式放題, 由於係旺角大把選擇, 友人提議食返佢上次試果間, 地點算就腳近港鐵站.黎放題最緊要當然叫刺身啦, 一大盆刺身一放低大家就老實不客氣夾走幾件. 我最欣賞佢地既甜蝦, 因為細細隻之外仲好夠鮮甜味道. 另外所有魚生都係厚切, 真係正宗啖啖肉呀.串燒叫左燒蝦同雞軟骨, 蝦都唔細隻, 差不多成隻手掌咁長, 而且燒到橙橙地金黃色, 食落都嫩嫩地, 鹹味黎自陣海水味. 雞軟骨我最鍾意佢果陣薄薄地既鹽粒, 同雞軟骨係絕配, 軟骨粒好軟淋淋, 又有口感, 爽爽脆脆, 有點似食薯角感覺.另外一樣較特別既係水蟹粥. 成隻水蟹放係粥裡面, 好足料呀. 粥底由於吸收晒蟹既精華, 食得出唔係味精呀, 粥底味係好甜, 正過食澳門果D啦.

• 蟹粥
2016-05-20 446 瀏覽
好耐冇食過放題。前日11點打去book左2位,態度好好之後6點準時上到去,好多人啊!!果然要book位先等左1MIN左右就入到坐!超開心一坐低,畫左好多野食,刺身當然唔小得啦!最快上既係刺身~冰底再加乾冰噴煙,好味!好似去左日本咁有頭甜蝦特別鮮甜!吞拿魚同三文魚感覺好新鮮炸南瓜同蕃薯就正正正,好鬆脆!炸蠔好味!新鮮炸,有汁!香口,正!''和牛'串.黑椒味香,,牛有牛味!!意外驚喜.xd芝麻雞翼好味!好香口!總括黎講真係可以再安哥,下次要成班fd黎
好耐冇食過放題
前日11點打去book左2位,態度好好
之後6點準時上到去,好多人啊!!果然要book位先
等左1MIN左右就入到坐!超開心

一坐低,
畫左好多野食,刺身當然唔小得啦!
最快上既係刺身~冰底再加乾冰噴煙,好味!好似去左日本咁
有頭甜蝦特別鮮甜!吞拿魚同三文魚感覺好新鮮

炸南瓜同蕃薯就正正正,好鬆脆!
炸蠔好味!新鮮炸,有汁!香口,正!

''和牛'串.
黑椒味香,,牛有牛味!!意外驚喜.xd

芝麻雞翼好味!好香口!

總括黎講真係可以再安哥,下次要成班fd黎

2016-05-12
1 分鐘 (堂食)
  • 刺身
  • 炸物
2016-05-18 421 瀏覽
今日夜晚行完旺角行到唔知時間,勁肚餓,見到吉壽9點後77折,好過食吉吉家打邊爐呀,就同男朋友😍急急腳入去開枱先,一泥剌身就唔小得啦,我地唔算大食,但係食下食下食清光啦,好滿足☺虎蝦刺身大大條,有咬口過甜蝦,不過怕腥既人可以揀番甜蝦,三文魚都好厚切,放耐左亦無滲水,不過唯獨甜蛋我中意熱食多過 冰上😂個芝士lin糕一咬d芝士bid哂出泥,芝士控一定岩,仲好熱口 tim a!玻璃鐵板燒大蝦真係有我隻手禁大,味道酸酸味味,肉質夠suc淨呀,而且係即叫即整,個榖會脆卜卜 tim a🕵 可惜我地得兩個人,如果唔係可以叫d鍋物同 蟹足,因為見到隔離好多枱都點,值得一讚係佢個飲品櫃好似入左seven禁,勁多choice a😂 佢仲有d自助冷熱盆係出面,等唔切既人可以食住等啦,我同男朋友食得好飽表示好滿足👯埋單每人二百唔洗,高性價俾的選擇
2016-05-16
10 分鐘 (堂食)
2016-05-17 326 瀏覽
食放題既餐廳好多好多,多到都唔記得邊間打邊間,不過近排去左旺角吉壽,因為地點方便,食物正,所以印象好深刻,直頭深刻到要留字㖭! 刺身呢個刺身真係值得特別表揚,不單止賣相靚,而且有好多選擇,除左有必有既三文魚,仲有呑拿魚、希靈魚、帶子刺身、甜蝦,所有刺身都新鮮,好鮮甜,淨係食呢個刺身都值回票價啦蟹子軍艦/海膽手卷蟹子好脆,粒粒都卜卜聲,而且好鮮味,舊飯又唔係好大舊,而且紫菜好脆海膽鮮甜,手卷舊飯又係細細舊,唔會太飽,紫菜同樣好脆,正芝麻雞翼炸到好脆口,外層金黃脆口,外脆內熱,而且芝麻味非常香,肉質滑,而且多肉炸蠔大大隻蠔,而且唔腥,好有咬口,表皮炸得好脆,唔會好厚粉,啱啱好,識食就襯熱食就perfect~~~~炸榴槤好少地方有得食炸榴槤㗎,榴槤味好香,而且好甜,熱辣辣,溶溶地咁,好香好正呢間放題位置非常方便,環境舒適,食物質素好,服務員招待有禮又有效率,堅冇得挑剔

刺身

蟹子軍艦/海膽手卷
海膽鮮甜,手卷舊飯又係細細舊,唔會太飽,紫菜同樣好脆,正

芝麻雞翼
炸蠔
炸榴槤
2016-05-17 403 瀏覽
旺角吉壽係放題入面,位置方便,食物質素幾好聞名,一出旺角站上樓就到。餐廳新裝修,加設左沙律吧、甜品區等,唔洗點,自己夾,仲方便,而且枱櫈都好新淨,坐得好舒服~蜜汁蝦蝦既size 都比較大隻,外層有甜甜既蜜糖包住,賣相好靚,食落都好味㗎,蝦肉肉質彈牙,而且多肉,幾好味牛肉窩與一般日式料理既牛肉窩冇大分別,以燒汁為湯底,而且牛肉都算滑,而且牛肉味不俗,配料配撘不錯,有金菇、娃娃菜等,配料新鮮,好味醬燒雞翼燒雞翼,我鍾意食,我好鍾意食雞翼,呢個醬燒雞翼冇令我失望,外皮脆卜卜,內裏熱辣辣,而且調味啱啱好,正迷你蒜子雞煲賣相好得,堅用個迷你煲,而且蒜子味好香,雞肉都算滑,味道同出面食開既雞煲冇大差別,味道香濃,而且放入迷你煲內,可以保溫燒菠蘿近黎菠蘿當造,所以每片菠籮都好甜,好多汁,酸酸甜甜咁,非常開胃其實之前都黎過吉壽食,不過今次裝修後就第一次黎,完全有另一番體會,坐得舒適,食得開心,而且食物質素好,下次一定會再去。

蜜汁蝦

牛肉窩

醬燒雞翼

迷你蒜子雞煲

燒菠蘿

2016-05-16 342 瀏覽
日式放題店現在越開越多,朋友話想試新開的,問同事話呢間就係從新裝修開張的,就去試呢間!地鐵站一出就見到,好容易就揾到,大廈完來都仲有好多間放題,我地有訂位,不用等就直接進去!新開將裝修好靚,而且眼見好多闊卡位,餐廳應該係音樂做主題,我地都係坐卡位,仲有個小提琴!坐底緊係要去睇下有咩野飲,真係要用嘩一聲黎形容,係我暫時去甘多間放題,呢間個飲品櫃係最大,真係諗得出既都有得飲,最終選左韓國野飲刺身款式都唔小,甜蝦鮮甜爽口,三文魚,劍魚腩新鮮肥美!壽司蟹子壽司,蟹子同紫菜都脆卜卜,三文魚腩壽同比起三文魚刺身好食鹽燒串串蝦,牛舌,羊架都好新鮮唔會過熟,剛好每樣我都叫左三轉令外不得不提蟹粥,鮮甜得好誇張,實蟹肉都有三舊,本身諗住食小小,最終都成煲食晒避風塘炒田雞, 蒜香味濃,辣度剛剛好,亦都唔會過熟女仔個胃總會有個位置裝甜品的,榴槤糯米糍,芒果糯米糍,紅豆果子,兩樣皮都好煙un,芒果好甜,榴槤放題簡直小見,所以見佢出左一次就冇lu.
刺身款式都唔小,甜蝦鮮甜爽口,三文魚,劍魚腩新鮮肥美!

避風塘炒田雞, 蒜香味濃,辣度剛剛好,亦都唔會過熟