2016-07-22
其實偶爾同朋友食一下放題都唔算過份,而黎到呢間黎滿足呢個要求就更加唔過份。吉壽嘅店面裝修十分華麗,燈光亮度適中,能夠比到顧客一種舒適和諧嘅氣氛。店面整體都幾整潔,加上一流嘅服務態度令我有一種賓至如歸嘅感覺。不過當中唯一的美中不足是冷氣太大了,但係我對吉壽整體感覺係幾好。格壽司呢個係吉壽嘅御品自家製壽司之一,其實全個系列嘅自家製壽司嘅樣都十分之吸引。每一款嘅設計都好有創意,好別出心裁,簡直令我食慾大增! 而我食嘅呢件格壽司係由雞蛋塊包著飯,而上面有沙律醬,仲捲著一塊幾厚下嘅三文魚同埋黑松露。味道好特別好新鮮。熱湯烏冬享受完咁多充滿寒意嘅美食之後,我就叫左碗熱湯烏冬食下,感覺同喺炎炎夏日之中飲一杯冰水一樣爽! 呢一個熱湯烏冬嘅味道好清淡,入面材料都好簡單,一眼望哂,就係好爽好彈牙嘅烏冬配上一個幾清下嘅海帶湯,但係就係可以感覺到喺寒冬中嘅暖意。同埋本身我以為會係好大砵果種,好彩係細細碗嘅,咁嘅話食多幾碗暖身都唔怕會太飽搞到食唔到其他野食。海膽手卷味道清甜新鮮的海膽手卷,冇任何腥味,所以呢,我就可以放心咁享受,因為個人黎講我好怕腥。吉壽嘅手卷個體形都幾嬌小,但海膽分量比例算多,感覺上放題食呢個
味道清甜新鮮的海膽手卷,冇任何腥味,所以呢,我就可以放心咁享受,因為個人黎講我好怕腥。吉壽嘅手卷個體形都幾嬌小,但海膽分量比例算多,感覺上放題食呢個係非常划算嘅事,因為整個手卷只係比普通壽司大一啲,所以就實現到一口一手卷嘅享受。
我覺得虎蝦配上特色泰汁永遠都係個完美嘅配搭,爽口鮮甜嘅虎蝦配上呢一個有點酸又有點辣嘅泰汁,完全係可以突出虎蝦的爽甜。加上吉壽嘅壽司飯口味幾特別,甜甜地咁,而口感又軟軟地,又有韌力,所以呢一個配搭真係對味蕾嘅至高享受。