2018-09-21 2339 瀏覽
今日放工和女兒往朗豪坊shopping,晚飯時間又到,女兒說好耐都冇食放題了,想起附近有間吉壽日本料理,食放題好抵,食物質素不錯,招呼又好,突然好想去食,行出朗豪坊就見到吉壽,好方便。位於胡社生行5樓,一出𨋢就見到好多人等位,我們立刻登記加入等位行列。店內座位是卡位,地方整潔,坐得舒適。並設有自助區,冷盤、熱湯、甜品、飲品(包括酒精飲品)等,還有自助軟雪糕機。吉壽的高質素刺身是回本首選,我最愛的三文魚爽滑,厚切又大片,魚油甘香。原粒帆立貝都好大粒,新鮮又鮮甜。赤海蝦和泰式生蝦好爽口。御品鮑汁燴花膠,這個不過錯過,花膠份量都幾多,口感滑溜,骨膠原豐富,鮑汁調較得濃郁惹味!香草紐西蘭羊鞍,熟度剛剛好,鮮嫩又入味,沒有羶味。火炙壽司也不錯,鹽燒三文魚腩,三文魚腩經過用火輕輕一灼,魚油更香濃。蒲燒鰻魚,烤過的鰻魚塗上蒲燒汁,十分惹味!花之戀,三文魚刺身卷位壽司飯,中間加入沙律醬,加上蟹籽,好美味!另外還有千島吉列大蝦卷,壽司飯卷住吉列蝦,加上千島醬,之後再加上蟹半籽,吉列蝦香脆,有口感,,千島汁惹味!多款甜品中我最喜歡奶凍,甜度適中,口感滑溜。
香草紐西蘭羊鞍,熟度剛剛好,鮮嫩又入味,沒有羶味。
多款甜品中我最喜歡奶凍,甜度適中,口感滑溜。
2018-09-14
  • 刺身
  • 御品鮑汁燴花膠
  • 香草紐西蘭羊鞍
  • 火炙壽司
  • 奶涑
2018-08-21 3714 瀏覽
一班中學同學聚會,要搵一間個個都啱口味嘅餐廳真係好難,食放題就最好,咩都有得食:壽司、刺身、燒烤、鍋物、小炒、甜品等等,應有盡有!接近30種唔同既飲品任君選擇仲有自由配搭既新鮮蔬菜沙律🥗❤️一坐底打開第一頁就見到呢張超吸引既海鮮宴佢地既黃金焗帶子落足料,超多香濃既芝士加上蟹子,再配合埋帶子既鮮味,無得彈食放題又點小得刺身拼盤好大隻甜蝦呀!超級鮮甜!佢地仲有更大隻既赤海蝦,中意食蝦既我真係值回票價🤣帆立貝都好鮮甜大粒,好有口感!呢個係牛肉鍋,味道甜甜地,好好味而呢個就係海鮮鍋,湯底重奶味加上海鮮好鮮甜出面食燒鰻魚都唔平,呢度任食之餘,味道好極了!鰻魚配合鰻魚汁去燒,好滋味中意食燒烤又中意食蔬菜既我就一定會叫燒脆肉瓜!燒到岩岩好,有口感得黎仲好香大愛串燒既我仲叫左燒雞軟骨、蝦同牛舌,d蝦非常大蝦,肉質仲好實,啖啖鮮甜!牛舌有口感而唔會好靭,加埋黑椒好惹味小炒方面叫左炒雜茶,味道都好香!總括而言,物超所值!
接近30種唔同既飲品任君選擇
仲有自由配搭既新鮮蔬菜沙律🥗❤️
一坐底打開第一頁就見到呢張超吸引既海鮮宴
食放題又點小得刺身拼盤
好大隻甜蝦呀!
呢個係牛肉鍋,味道甜甜地,好好味
而呢個就係海鮮鍋,湯底重奶味加上海鮮好鮮甜
小炒方面叫左炒雜茶,味道都好香!

總括而言,物超所值!
2018-06-17 8550 瀏覽
今日同朋友行花園街入貨,之後諗住去旺角食晚飯 再行埋旺角,朋友話佢啲朋友好多都唔食魚生 佢好鐘意食放題,成日無人陪,咁我又係乜都食既,我地就諗住食放題,好耐之前都有黎過呢間叫吉壽既放題,地點好方便,行完太子搭地鐘旺角站一出右手邊上5樓就係,大熱天唔洗行到老遠,我地17:30去到,因為臨時想食,驚繁忙時間要等位,所以早啲上去,去到都發現都有好枱食緊 真係好多人幫襯記得之前去好似唔係咁既裝修,衣家好新好靚,仲坐得好舒服,啲侍應仲好熱心帶位,跟單一黎緊係叫個刺身拼盤食先啦,啲野都好新鮮,特別要點甜蝦同北海道帶子,甜蝦真係爽口鮮甜,帶子好厚大粒出面另外自助形式小食前菜拎,中華沙律,辣味八爪魚,同螺肉係我至愛黃金焗帶子都係必食,芝士加沙律醬,酸酸地咸咸地,好正蒲燒鰻魚都好食,鰻魚好軟,加埋醬汁一啲都唔會乾炸物必推介食炸雞翼,好好食,雞肉唔(鞋),好香口,熱辣辣好正啲壽司我最鐘意食醬燒蟹柳棒,香燒鵝肝帶子同鹽燒三文魚腩,好好好好好食最後有黎個甜品,好多選擇,雪糕雪條甜品杯軟雪糕,sweet sweet ending

黃金焗帶子都係必食,芝士加沙律醬,酸酸地咸咸地,好正

蒲燒鰻魚都好食,鰻魚好軟,加埋醬汁一啲都唔會乾

2018-06-14
2018-06-14 5456 瀏覽
又到左約果個超為食舊同事食飯的日子了~慣例去食放題,今次揀左位於朗豪坊隔籬的吉壽,交通好方便。食物選擇很多,刺身、壽司、燒物、手卷都應有盡有。最開心係連清酒同埋梅酒都有,梅酒好甜好好飲,我地兩個飲左勁多~食放題第一時間要嗌的刺身拼盤!三文魚是鐵膽一定要點,油甘魚、池魚、帶子、甜蝦都係不可或缺,而家連泰式生蝦都有,全部都好鮮甜冇雪味,食到停唔到口!壽司方面,我地揀左:黑松露赤蝦壽司白松露鱆紅魚壽司兩種松露都試勻哂,好滿足~卷物方面:花之戀--幾片三文魚卷埋一齊,口感實在太好。鰻魚忌廉芝士卷--多汁鰻魚加埋邪惡芝士,冇得輸!手卷:海膽手卷-海膽JUICY到就快流出來咁,睇返D相好想再食呀......吞拿魚手卷-吞拿魚蓉好鮮甜!燒物:燒虎皮尖椒-呢個見到MENU寫住熱門,所以嗌來試下。本身我都鍾意食青椒,鍾意蔬菜的朋友不要錯過啦!吃了一餐咁滿足的放題,200幾蚊真係好抵食!下次GATHERING可以考慮下,唔同喜好的人都可以搵到鍾意食的野~
又到左約果個超為食舊同事食飯的日子了~
慣例去食放題,今次揀左位於朗豪坊隔籬的吉壽,交通好方便。

食物選擇很多,刺身、壽司、燒物、手卷都應有盡有。

食放題第一時間要嗌的刺身拼盤!
而家連泰式生蝦都有,全部都好鮮甜冇雪味,食到停唔到口!
壽司方面,我地揀左:
黑松露赤蝦壽司
白松露鱆紅魚壽司
兩種松露都試勻哂,好滿足~
卷物方面:
花之戀--幾片三文魚卷埋一齊,口感實在太好。
鰻魚忌廉芝士卷--多汁鰻魚加埋邪惡芝士,冇得輸!

手卷:
吞拿魚手卷-吞拿魚蓉好鮮甜!
燒物:
2018-05-31
2018-04-25 1045 瀏覽
話說喺旺角行街行到攰,見到出面一大堆人喺度派傳單,都唔知邊間好食,求其撞手神揀咗間叫做吉壽。見到佢宣傳單張好似同大瀛喜嗰啲有關聯,不過睇價錢有冇佢哋咁貴講返餐廳,一入去環境好闊落,冇平時食放題嗰啲逼夾感。任食方面,有成差唔多四五個飲品櫃,見過嘅放題來講佢都算多選擇;仲有乳酪雪糕😍,中華沙律八爪魚螺肉嗰啲前菜都有齊,都算唔話得啦。Menu方面,其實間間放題都係食差唔多野,刺身佢都算齊,但係如果有埋天使蝦就完美喇。炸物啊榴槤炸彈香芋丸天婦羅嗰啲都齊,牛舌羊架都有。唯一美中不足嘅係甜品唔係選擇太多,唔見macaroon個d. 但佢價錢又唔係太貴算係咁啦。食物啦,刺身算OK新鮮,榴槤炸彈榴槤味都鮮,但如果再濃啲就好啦。你問我邊樣最好食,我都答唔到你,因為佢平均都做得唔錯,但有冇話特別令人印象深刻好出眾嘅食品,可能要讚嘅就係佢嘅牛柳粒,可以做到入口即溶,一般嘅小食來講佢都算幾用心機整。總結來講,依間野價錢平,食物平均水準OK ,去開旺角站附近可以唔使點用腦走入依間度食🤣

一般嘅小食來講佢都算幾用心機整。

2018-04-24
2018-10-13 25 瀏覽
唔知點解每隔一排就會想食一次放題滿足下自己嘅食慾,今日就嚟咗旺角嘅吉壽,喺地鐵站一出轉過彎就係,地點極度方便首先就係刺身,我哋兩個人食得唔多野,但係佢個刺身都好有心思裝飾可以見到我哋其實每樣野都係食少少,因為咁樣可以試多幾款唔同款嘅食物,同時又唔會怕飽得滯✌️不過雖然我哋少少咁食,但係未夠兩個鐘頭都已經飽咗,最後佢話last order,我哋先至再叫左啲我食咗呢度嘅雪米糍,不過都幾硬,所以我都拎左出嚟放咗陣先食仲有一部雪糕機,我哋食嗰日係蜜瓜味,之前未試過,覺得都幾特別
我食咗呢度嘅雪米糍,不過都幾硬,所以我都拎左出嚟放咗陣先食
2018-10-11 30 瀏覽
依家食食放題間間款式都差不多,所以最重要是食物新鮮,而這間放題不論是刺身或是燒物都能符合這個條件和要求。今天選擇了幾款刺身食,有北寄貝、鮑片、榮螺以及魷魚,刺身看來相當新鮮,有光澤感,食落富有彈性和清甜。今次再嚟食,嘗了幾款以前未食過的產品,包括有花膠、豬骨湯、碗仔翅、炸鮮奶以及比目魚。花膠好厚肉,炆得好淋,亦好入味;豬骨湯好清甜,味精不多;碗仔翅用料都算豐富;炸鮮奶就炸得恰到好處,外脆內軟,而且十分幼滑,相當好食;比目魚的肉身好滑溜,外皮脆脆的,也是推薦之一至於其他燒物,好似燒蝦、燒鱔、牛舌、羊架、日本番薯仔、燒菠蘿等等全部都燒得好靚,不會過燶,均能保持食物水準。生果架和甜品架的選擇亦不少,樣樣買相都好新鮮,好吸引,所以都食了很多。不過食放題也真的要有所節制,否則真的會食壞自己的肚皮喔!

花膠好厚肉,炆得好淋,亦好入味;

豬骨湯好清甜,味精不多;

碗仔翅用料都算豐富;

炸鮮奶就炸得恰到好處,外脆內軟,而且十分幼滑,相當好食;

比目魚的肉身好滑溜,外皮脆脆的,也是推薦之一

不過食放題也真的要有所節制,否則真的會食壞自己的肚皮喔!
2018-10-07
  • 炸鮮奶
2018-10-01 110 瀏覽
星期五happy friday梗係要去狂歡下啦!約左朋友放工後去吉壽食餐好吉壽係旺角C1出口,一出站就見到個building,食完仲可以即刻去對面朗豪坊行下,位置正!一入到去就見到大大個飲品櫃,有好多款飲品,任揀唔嬲!仲有熟食同甜品自助區,可以自己出去拎,另外有一個櫃擺左雪條同雪米糍食放題最開心就係可以任食刺身啦!第一輪落單已經即刻落左最愛既三文魚,甜蝦同帶子〜刺身上枱個陣比啲乾冰包圍住,岩晒用黎打卡 食落去刺身夠凍都新鮮,切片厚身,啖啖肉!雖然放題食壽司好似唔係幾抵,但好似幾吸引所以叫左幾舊試下~我覺得最特出既係蒜蓉牛油大蝦,真係食到好重蒜香味,又食到蝦既鮮味炸物方面就叫左蟹棒,大蝦同蕃薯粒~上枱時係熱既,應該係即炸~每次食放題必食蕃薯粒!夠甜!另外仲叫左幾款小食芝麻雞翼勁好食!翻叫左幾次!又惹味又juicy炒雜菇咸左少少,但都好食,多啲金菇就好啦~炒牛柳粒同栗米粒就平平常常,一試無仿~另外仲食左個涼拌烏冬,麻醬撈,食一碗消濟又飽肚星期五晚市放題只係二百五左右一個人,仲有好多野食選擇,好抵!

一入到去就見到大大個飲品櫃,有好多款飲品,任揀唔嬲!

刺身上枱個陣比啲乾冰包圍住,岩晒用黎打卡
 食落去刺身夠凍都新鮮,切片厚身,啖啖肉!

雖然放題食壽司好似唔係幾抵,但好似幾吸引所以叫左幾舊試下~

另外仲叫左幾款小食

芝麻雞翼勁好食!翻叫左幾次!又惹味又juicy

炒雜菇咸左少少,但都好食,多啲金菇就好啦~
炒牛柳粒同栗米粒就平平常常,一試無仿~
另外仲食左個涼拌烏冬,麻醬撈,食一碗消濟又飽肚

2018-09-28
2018-09-28 97 瀏覽
久違的放題🤓 吉壽都係常食既放題之一~呢間放題熟食都算幾多!有白酒煮蜆,都不過不失!仲有海鮮炒烏冬!溫度都keep住!有炸豆腐乾同章魚小丸子,豆腐乾就冇食但都見到幾多人refill!章魚小丸子😍個章魚都幾大粒!最重要個皮都仲有少少脆🤓枝豆就正正常常,唔會太咸!有加洲卷同埋葡撻🤤 細細粒又係好好食!我食左兩隻 有水準!前菜就有好多沙律菜、冷盤.... 我食左少少沙律菜都幾新鮮☺️ 叫左熱烏冬同冷烏冬,細細碗唔會逼人食澱粉質😶 烏冬幾彈口 冷烏冬就配麻醬燒靖魚都唔錯~開胃的前菜每種火灸叫左兩件試下,火灸三文魚有少少細,但都幾肥美,帶子就正常,蟹柳好有肉質,鏝魚就唔係好夠熱!再encore就好好啦☺️日本小甜薯燒得好好!冇焦既蟹粥就成隻蟹同兩隻蝦,味道清清地!因為朋友病病地,都陪佢食左好多熱食。海鮮牛乳鍋都正常既,但食到太清叫左個壽吉鍋,好好食!肥牛唔係肥到好得人驚果種-_- 仲有少少粉絲!炒菇同栗米都好高質!甜甜地!甜品有好多細細件既cake同雪糕,仲有自助雪糕機 都好多選擇🙊 飲品有紙包、罐裝同埋樽裝我覺得好方便😂 有梅酒 我飲左幾杯 放題質素來講已經回番本!
久違的放題🤓 吉壽都係常食既放題之一~
呢間放題熟食都算幾多!

有白酒煮蜆,都不過不失!仲有海鮮炒烏冬!溫度都keep住!

章魚小丸子😍個章魚都幾大粒!最重要個皮都仲有少少脆🤓

燒靖魚都唔錯~開胃的前菜

日本小甜薯燒得好好!冇焦既

炒菇同栗米都好高質!甜甜地!

2018-09-25 143 瀏覽
呢間放題由中學食到宜家依然保持質素,走中檔既質素放題路線!由A-J 再有個S,十幾頁既選擇~ 刺身既質素唔錯三文魚都幾肥美,解涷解得溫度岩岩好。帶子都幾鮮甜。吞拿魚好滑。蝦未完全解涷,仲有少少冰😢 擺左一陣食就岩岩好🤣 芝士焗帶子同個圖有些出入😂😂 但味道就正正常常。羊架就燒得有少少乾,值再enchore叫多次就燒得好好,juicy又羊味!味道調較得剛好。鏝魚壽司唔錯唔錯!帶子鵝肝壽司鵝肝有少少硬,但壽司飯唔會大大舊食飽人都叫有良心!牛舌正呀😍一個人食左兩串 ,火侯控制得幾好~火灸三文魚好好味呀 !我的最愛!😂仲有火灸帶子,enchore左三次🤤火灸燒蝦又係好好食😅 食左5隻。蝦都幾新鮮唔會d肉好晦甘!呢間有個杞子湯,因為有少少病,飲左幾碗🙈好潤喉,唔會好重味精~服務態度好好呀呢間d員工!好快手幫手收野!我見都好多甜品,以甘既價錢又有甘多雪糕雪條食都算係甘! 水果都好新鮮 甜品就飽得濟冇食
呢間放題由中學食到宜家依然保持質素,走中檔既質素放題路線!
由A-J 再有個S,十幾頁既選擇~ 刺身既質素唔錯

芝士焗帶子同個圖有些出入😂😂 但味道就正正常常。

牛舌正呀😍一個人食左兩串 ,火侯控制得幾好~

火灸燒蝦又係好好食😅 食左5隻。蝦都幾新鮮唔會d肉好晦甘!

服務態度好好呀呢間d員工!好快手幫手收野!

2018-09-25 102 瀏覽
之前一直想試呢間放題,但去親都好多人,今日特登早D訂定位去試下一入到去就見到。。放題居然會有湯飲平時呢D湯應該去酒店buffet先有記得隔離仲擺左D白酒煮蜆飲品櫃嘅選擇超多。。除左平時見嘅紙包檸茶、維他奶、韓國飲品等,最驚喜係見到有啤酒同解茶,果然夠哂地道雪糕竟然有得自己整。。可以揀完味道之後再加朱古力、爆珠等等,我見除左軟雪糕仲可以揀乳酪望埋隔離有個熱飲櫃,平時要唔凍最多都係放埋一邊俾人拎,呢度整埋個熱飮櫃真係好好服務除左杯裝雪糕,仲見到大腳板雪條另外見佢有榴槤雪條,啱哂榴槤控戲肉嚟啦,係我最鍾意嘅刺身食完真係覺得D刺身好新鮮,唔係擺左勁耐嘅貨仔仲要塊塊都切得勁大勁厚,一D都唔姑寒見有我鍾意嘅吞拿魚手卷,即刻叫左個試下,另外見有龍蝦沙律咁矜貴又即管試下2樣都好食壽司款都好正有帶子、三文魚腩等,都係必試之選熟食樣樣都叫左D試樣樣都唔執輸咁叫左D試下,樣樣都好味個天婦羅整得好好,外面脆,入面個蝦仲係好滑好好味甜品都唔執輸樣樣試下,鍾意芝士嘅我再encore左幾次整體嚟講呢度真係物超所值,因為D野新鮮不特止,仲要讚下D staff,個個勁快摩打手腳,上菜快,收野仲快,唔洗等好耐就有得食,食

一入到去就見到。。放題居然會有湯飲
平時呢D湯應該去酒店buffet先有

記得隔離仲擺左D白酒煮蜆

除左杯裝雪糕,仲見到大腳板雪條
另外見佢有榴槤雪條,啱哂榴槤控

戲肉嚟啦,係我最鍾意嘅刺身

食完真係覺得D刺身好新鮮,唔係擺左勁耐嘅貨仔

仲要塊塊都切得勁大勁厚,一D都唔姑寒

2樣都好食

壽司款都好正有帶子、三文魚腩等,都係必試之選

熟食樣樣都叫左D試

樣樣都唔執輸咁叫左D試下,樣樣都好味

個天婦羅整得好好,外面脆,入面個蝦仲係好滑好好味

甜品都唔執輸樣樣試下,鍾意芝士嘅我再encore左幾次
整體嚟講呢度真係物超所值,因為D野新鮮不特止,仲要讚下D staff,個個勁快摩打手腳,上菜快,收野仲快,唔洗等好耐就有得食,食完又唔會等到勁多碟擺喺度都冇人執,呢餐非常滿意
  • 壽司
  • 刺身拼盤
2018-09-25 80 瀏覽
之前聽屋企人講,話呢間放題質素好好,今次終於抽到時間試下一入到去即刻周圍睇下有咩野係可以即刻拎嚟食呢個係一個沙律+水果吧,好多選擇呀其實個吧隔離之後仲擺左D章魚小丸子同葡撻,2樣試過味都唔錯之後再睇下個飲品櫃。。一睇真係不得了。。因為勁多飲品揀呀,有紙包有罐裝,絕大部份都係香港出嘅飲品,最驚喜係有得任飲啤酒啱哂酒鬼們再望下我最鍾意嘅甜品櫃。。除左平時有嘅布甸,仲有D芝士蛋糕可以揀呀仲有個雪糕櫃都不得了。。除左有平時食開嘅雪糕牌子,最驚喜係有得揀雪條,連榴槤味都有喎雪糕櫃隔離有個自助嘅軟雪糕機,除左軟雪糕仲有乳酪可以揀,旁邊仲有朱古力、棉花糖等可以揀最貼心係佢竟然有埋個熱飲櫃,照顧埋唔鍾意飲凍野嘅人,值得一讚叫野食啦勁多款式嘅食物可以揀首先係最期待嘅刺身一食就知夠新鮮,同平時食嗰D好唔同呀除左刺身,D壽司都係必試,連我個小朋友食完都俾哂like 仲叫左個龍蝦沙律&吞拿魚嘅手卷試下,好味道我地仲叫左好幾款熟食試下樣樣都好正..但可惜眼闊肚窄唔可以試到咁多點飽都要食甜品,最推介係雲石芝士蛋糕小朋友就鍾意個牛奶布甸整體除左好味,上菜仲好快,呢個價錢食呢個放題真係超值,一定會再叫屋企人一齊食
之前聽屋企人講,話呢間放題質素好好,今次終於抽到時間試下

一入到去即刻周圍睇下有咩野係可以即刻拎嚟食

呢個係一個沙律+水果吧,好多選擇呀

其實個吧隔離之後仲擺左D章魚小丸子同葡撻,2樣試過味都唔錯

啱哂酒鬼們

叫野食啦
勁多款式嘅食物可以揀

首先係最期待嘅刺身
一食就知夠新鮮,同平時食嗰D好唔同呀

除左刺身,D壽司都係必試,連我個小朋友食完都俾哂like

仲叫左個龍蝦沙律&吞拿魚嘅手卷試下,好味道

我地仲叫左好幾款熟食試下

樣樣都好正..但可惜眼闊肚窄唔可以試到咁多

點飽都要食甜品,最推介係雲石芝士蛋糕
小朋友就鍾意個牛奶布甸