2016-08-18 313 瀏覽
深水埗合益泰小食行行下又想吃東西。去了這家在香港很出名的腸粉店。排了幾分鐘隊。終於買到7元4條腸粉。腸粉新鮮蒸出來很滑再配上各種醬料又好味。真係好好正呀👍👍👍
深水埗合益泰小食
2016-08-17 216 瀏覽
價錢便宜,確是平民米之蓮美食😍豬腸粉 $7/4條(多醬吖唔該😍)豉油、甜醬、麻醬、芝麻 係食腸粉四寶👍🏻腸粉較幼身,亦滑溜,但略嫌豉油太多醬較少😭我必會再度到訪😋
價錢便宜,確是平民米之蓮美食😍
豬腸粉 $7/4條(多醬吖唔該😍)
豉油、甜醬、麻醬、芝麻 係食腸粉四寶👍🏻
腸粉較幼身,亦滑溜,但略嫌豉油太多醬較少😭

我必會再度到訪😋
2016-08-14 4547 瀏覽
美食天堂的香港,街頭小食多到令人眼花繚亂。無論魚肉燒賣、咖喱魚蛋、格仔餅、雞蛋仔都深得港人歡心。深水埗有多間平民食肆已被米芝蓮所肯定,特別是「合益泰」每日熱賣5000條腸粉並且有以下獎項真的唔講得笑。米芝蓮街頭小食2016、最優秀開飯小食店2016及最優秀開飯深水埗熱店2016。究竟點解此區的腸粉會那麼受歡迎,小妹決定去探索一下。全港最貧窮的地方有最有名的腸粉店,代表本土的味道種類不雖多,簡單而精就可以。腸粉都能混出個未來,無疑地深受大眾歡迎。炎熱天氣下很容易看到「合益泰」藍色字白底的招牌,周未的關係人流多到水洩不通。門外已經有外賣人龍,有位阿姨站立在腸粉車的崗位;熟能生巧的手勢將每條腸粉切條並混醬。但一場到訪我決定堂食,地方不算大,餐牌上種類有馳名中外腸粉都有大、中、細之分,另外更有各款粥底、牛肉、燒賣、粉果、豬皮、蘿白等。腸粉(細)$7下單後首先到來是馳名的腸粉,聽聞從前不同醬料都能任君選擇,但現在只有芝麻及甜醬可以給食客任落。一碟腸粉要做到出色莫過於不黏底,亮晶晶的表層代表搽上一層油份。腸粉皮薄身帶有米香而且相當滑溜,令人一試難忘。混醬的基本:麻及甜想增加味蕾添上辣,更有芝麻的香
腸粉(細)$7
下單後首先到來是馳名的腸粉,聽聞從前不同醬料都能任君選擇,但現在只有芝麻及甜醬可以給食客任落。一碟腸粉要做到出色莫過於不黏底,亮晶晶的表層代表搽上一層油份。腸粉皮薄身帶有米香而且相當滑溜,令人一試難忘。混醬的基本:麻及甜想增加味蕾添上辣,更有芝麻的香簡簡單已極具吸引。
燒賣 $10/3粒
$10/3粒的燒賣無疑相當昂貴,但貴一點確實分外不同。不是魚肉燒賣那麼簡單,原來是冬菇豬肉燒賣。餡料豐富而份量適中,不需要任何醬汁也散發出豬肉的鮮味,而且每一口都富有口感不俗。
豬皮蘿白 $13
除了腸粉之外,好評不少的豬皮蘿白也是我想吃一環。與腸粉一樣有大、中、小之分,豬皮蘿白的湯底絕非普通貨色;熬過的豬骨湯底非常濃郁滲透在豬皮蘿白。$13有濃郁湯底可見小店的用心程度,蘿白清甜可口而且多汁。豬皮軟身吸收了湯的精華,更加滋味無比。
蘿白
豬皮
首次到訪「合益泰」馳名的腸粉確實名不虛傳,簡單的食材做出質素的食物!合益泰的用心經營的街坊食店,腸粉每個港人都一定食過。曾經有朋友説:「由細食到大,價錢又合理;可見已經深得歡心。」希望「合益泰」繼續保持米芝蓮街頭小食的美譽。
蘿白
豬皮
  • 豬皮蘿白
2016-08-14 192 瀏覽
早起去合益泰吃早餐~去時店內已經坐滿人,不過翻台也幾快,排了幾分鐘就有位置可以做啦。細腸同冰豆漿,標配。本來仲想再加埋燒麥,但剛吃過一個綠茶酥,所以沒那麼多空位放下燒麥啦。細腸加上濃香芝麻醬同豉油,再落埋多多甜醬,少許辣醬,一本滿足!腸粉保持質素,爽滑依舊,滿分!

腸粉保持質素,爽滑依舊,滿分!
細腸
細腸
  • 豆漿
2016-08-11 468 瀏覽
腸粉真係必食項目又滑又彈牙,而且仲好平醬汁做得有D稀,但咁樣反而唔會太多醬掛住喺腸粉上令到醬味適中,更能食出腸粉本身嘅味道入黎坐低嘅每一個人都會叫一碟,係有原因另外蘿蔔超入味,而且無渣,讚魚蛋好似七仔入貨嘅一樣,無特別豆漿有小小普通炒麵夠熱,唔會太鹹呢間腸粉真係會食上癮
腸粉真係必食項目
又滑又彈牙,而且仲好平
醬汁做得有D稀,
但咁樣反而唔會太多醬掛住喺腸粉上
令到醬味適中,更能食出腸粉本身嘅味道
入黎坐低嘅每一個人都會叫一碟,係有原因

另外蘿蔔超入味,而且無渣,讚
魚蛋好似七仔入貨嘅一樣,無特別
豆漿有小小普通
炒麵夠熱,唔會太鹹

呢間腸粉真係會食上癮

2016-08-10 349 瀏覽
好耐好耐冇食合益泰既腸粉喇!!好彩吾洗排隊😁 店員態度親切,仲好快有得食,吾怕餓親:)兩個女仔每人一碟中腸粉,一杯豆漿,再share 個蘿白食,好甜!好好味呀!😳 招牌腸粉吾洗講啦,正!兩個人埋單$42 食飽飽,已經好掛住吾知下次幾時食到😭

2016-07-31 620 瀏覽
除左西九龍中心既食店,其實中心外面都有幾間幾出名嘅美食尤其是呢一間合益泰小食,喺香港嚟講真係幾出名㗎,專食佢嘅著名招牌腸粉 我哋都排咗好耐隊架,叫咗一份腸粉再加魚蛋 佢嘅腸粉有七蚊四條,九蚊六條,同12蚊八條畀大家揀 因為我同朋友已經食得好飽 所以我哋叫咗七蚊嘅腸粉同加一串六蚊嘅魚蛋 個腸粉真係冇得輸,啲腸粉嘅口感非常之順滑,非常容易入口!!連d醬汁都同一般食開有d吾同,係店家自己調較而且d醬汁俾得一d都吾吝嗇!!! 同坊間其他嘅腸粉相比,真係好食好多!!!!仲有魚蛋都比出面嘅大粒啲,一咬落去,非常之彈牙!感覺上食完呢間,就真係唔會再幫襯其他鋪頭嘅腸粉同魚蛋〜〜〜如果大家要食,咁大家就真係唔好怕熱 ,因為基本上都好多人來餐廳入面都無咩位,大部分人都係企喺街上面就咁食但係我都好推介大家過嚟食,因為佢嘅腸粉真係全香港數一數二!!
除左西九龍中心既食店
,其實中心外面都有幾間幾出名嘅美食

尤其是呢一間合益泰小食
,喺香港嚟講真係幾出名㗎,專食佢嘅著名招牌腸粉
我哋都排咗好耐隊架,叫咗一份腸粉再加魚蛋
佢嘅腸粉有七蚊四條,九蚊六條,同12蚊八條畀大家揀

因為我同朋友已經食得好飽
所以我哋叫咗七蚊嘅腸粉同加一串六蚊嘅魚蛋
腸粉同魚蛋

個腸粉真係冇得輸,啲腸粉嘅口感非常之順滑
,非常容易入口
!!
連d醬汁都同一般食開有d吾同,係店家自己調較
而且d醬汁俾得一d都吾吝嗇!!!

同坊間其他嘅腸粉相比,真係好食好多!!!!
仲有魚蛋都比出面嘅大粒啲
,一咬落去,非常之彈牙!
感覺上食完呢間,就真係唔會再幫襯其他鋪頭嘅腸粉同魚蛋〜〜〜

如果大家要食,咁大家就真係唔好怕熱
,因為基本上都好多人來
餐廳入面都無咩位,大部分人都係企喺街上面就咁食
2016-07-28
腸粉同魚蛋
2016-07-20 1188 瀏覽
深水埗雖然人口稠密,卻隱藏著不少臥虎藏龍的食肆,如維記、新香園等...這間「合益泰小食」亦是其中之一!當日店內座無虛席,而店外持續有外賣的人龍,我們買個小食後,只好在巷內立食,卻是另一種風味!七元四條的滑溜腸粉,阿姐手起刀落,不消幾秒,熱騰騰的腸粉端到我們的面前!白雪雪的腸粉外皮,皮薄但卷得實在,沒有邊吃邊散的情況出現!腸粉口感細滑帶米香,粉皮沒有糊口的感覺,而豉油、甜醬、花生醬及芝麻,是腸粉的靈魂所在,混醬的滋味,加上幾滴脂香的豬油,足以成就了「合益泰」的腸粉!另外還點了豬皮魚蛋,魚蛋入口是彈牙的外來貨色,但咖喱不夠入味,少了一份惹味元素,始終不是味兒!而豬皮本身吸收了湯的精華,吃起來入味爽口,不錯!大熱天時,一杯冰凍豆漿可謂絕配!食物不在乎貴賤,簡單的五元八塊,足以令深水埗的街坊吃得滿足,希望這街頭小食,仍能維持下去!

白雪雪的腸粉外皮,皮薄但卷得實在,沒有邊吃邊散的情況出現!
而豬皮本身吸收了湯的精華,吃起來入味爽口,不錯!
大熱天時,一杯冰凍豆漿可謂絕配!
2016-05-16
8 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 混醬腸粉
2016-07-17 616 瀏覽
米芝蓮街頭小食推薦之一,點可以唔試一試呢??To tell u the truth,收藏呢間店嘅時候,其實對于佢嘅味道真係無報太大期望,不過食完之後發覺都ok。不過因為已經系幾夜啦,所以人唔系好多,唔洗點等就有得食啦。而且我地系邊行邊食,所以買左份唔系好大份嘅,驚食完呢樣之後食唔到其他野啦。。當然妳又可以揀坐系入面食,亦可以選擇系隔離街企著食完之後再還翻隻碟俾人。其實素腸粉的確無乜驚艷之處,覺得增味嘅系佢嘅醬汁。腸粉加咗醬汁之後味道真係會唔同。醬汁比較偏甜,後面會有少少咸味,仲有淡淡嘅芝麻香味。
醬汁比較偏甜,後面會有少少咸味,仲有淡淡嘅芝麻香味。
2016-06-29
5 分鐘 (堂食)
$12 (宵夜)
2016-07-13 380 瀏覽
每一個舊區,都隱藏了不少扮豬的食店,不起眼的門面、普通的食材、冇服務的店員,唯一只有令你一試再試的味道,呢啲咪就係昔日的香港精神 。腸粉,爆滑,仲要所有配料(甜醬、麻醬、芝麻)放在每枱上,隨你的喜愛,可溫柔的加,可瘋狂的加,總之包你滿足。豬皮蘿白,點解個湯係清清的 。哈哈,好戲在後頭,蘿白勁甜、入味、又“林”,豬皮好爽口,完全停不下來。
豬皮蘿白,點解個湯係清清的
2016-07-10
5 分鐘 (堂食)
深水埗是平民小食臥虎藏龍的地方,多間隱世香港地道食店都屹立在此。記得有一次與友人相約於此,挑戰一日全試深水埗四寶 - 新香園的蛋牛治、維記的豬潤麵加咖咉多、公和荳品、合益泰腸粉,最終都是失敗,吃到第三寶已經飽到舉白旗投降。今次再戰深水埗,一定要完成四寶任務!合益泰腸粉!等我啊~~~平日已經多街坊鄰里光顧,假日多了更多像我們跨區朝聖的人。初到步,一條長長人龍已經在店外迎接我們,幸好我醒目地再入店看看,原來外面的是排外帶的,我們便直接進店找個靚位。因舖面不大,只有兩張大枱,四張較小的枱,我們眼見每張枱都擠滿了人,只好耐心地等一等。大家都好守規矩,食完就不再「打牙骹」霸佔,會主動拿著單子到收銀枱付錢離開。不久,我們等到大枱的兩張小小位置,與人一起擠一擠。腸粉(大)合益泰腸粉有分大、中、細,大的$12/8條;中的$9/6條;$7/4條。甜醬、辣醬、芝麻放在枱上,自由加添!我們怕不夠飽就點了個大腸粉,8條腸粉切完後份量很多,上碟時熱哄哄的,因她們在上碟前已經幫我們加了豉油和花生醬,聞落已經充滿花生醬香。食落腸粉又沒有想像中和傳說中這麼滑溜,可以「嘟」一聲滑入口中,但比較其他小食店是較為出色,而這

今次再戰深水埗,一定要完成四寶任務!
合益泰腸粉!等我啊~~~

腸粉(大)

我們怕不夠飽就點了個大腸粉,8條腸粉切完後份量很多,上碟時熱哄哄的,因她們在上碟前已經幫我們加了豉油和花生醬,聞落已經充滿花生醬香。食落腸粉又沒有想像中和傳說中這麼滑溜,可以「嘟」一聲滑入口中,但比較其他小食店是較為出色,而這裡的花生醬質感偏淡,較稀身,在加入甜醬和芝麻這個兩個perfect match後,令我胃口大開!

魚蛋蘿蔔
咖哩魚蛋沒有太大特別,都叫爽口,但不彈牙,魚味不重,咖哩略嫌頗咸,食完有點口渴。

重點來了!!!

蘿蔔真心驚喜!清甜而無渣,完全入味!
完美!

又可以解一解剛剛咖哩魚蛋的咸膩感!
所以我跟友人不停爭著吃蘿蔔,一邊吃,一邊豎着拇指大讚

比起腸粉,我更喜歡它的絕世蘿蔔!
  • 蘿蔔
2016-06-29 845 瀏覽
2016年6月29日 下午3:45-3:50有個男人和女人都唔識排隊,佢地排咗喺我哋嘅後面,明明係我哋排隊先(一前一後),跟住佢哋就借啲意就咁行咗入去,咁啱有人走咗(其實我嘅屋企人就喺正張枱格離),然後佢哋兩個就搶咗我們個位, 佢哋坐低之後, 搶我哋個位嗰個男人仲喺嗰度鬧我哋話佢哋嚟先,同埋啤住我哋!!!我覺得嗰度啲夥記應該派飛, 唔好再有人打尖!!!嗰時仲要喺度落緊雨
2016年6月29日 下午3:45-3:50

我覺得嗰度啲夥記應該派飛, 唔好再有人打尖!!!

嗰時仲要喺度落緊雨
2016-06-29
下午茶
  • 混醬腸粉
2016-06-23 815 瀏覽
滑嘟嘟腸粉, 自讀書年代已經鐘意食~ 😆😋✨讀書 / 番工 都好, 每每黎開深水埗 揾布 / 揾配飾, 都必會 "路經" 食一食~ 😬😛 雖然長期迫爆人, 但佔內 ee 總唔會忽略你~ 😍👍🏻腸粉以外, 炒米粉都好受歡迎架 (是日賣曬... ), 豆漿清清的 有著豆味, 唔同平時求其一檔飲哥啲咁死甜~鍾意叫碗蘿蔔黎點腸粉醬汁食~ 😂可惜... 是日蘿蔔有渣(筋) 🙈
滑嘟嘟腸粉, 自讀書年代已經鐘意食~ 😆😋✨

雖然長期迫爆人, 但佔內 ee 總唔會忽略你~ 😍👍🏻

鍾意叫碗蘿蔔黎點腸粉醬汁食~ 😂
可惜...
是日蘿蔔有渣(筋) 🙈
2016-06-18 597 瀏覽
食腸粉緊係去深水埗😋話哂 #臥虎藏龍 區-* 腸粉(中) 6條 $9佢啲腸粉真係好鬼滑,但係厚身有咬口果隻滑,另外啲芝麻炒得勁香,而且放係枱面比你瘋狂咁落😌仲要多辣醬、甜醬😭感動啦-ps:遠處碟燒賣跟牛肉都係我嘅😂-* 燒賣 (3粒) $10 有香菇仲有馬蹄添㗎👍-* 牛肉 (3粒) $10 都算足料也夠咬口👌-*豆漿 $6 夠哂冰凍又唔會太甜(有豆味嘅)🤓
食腸粉緊係去深水埗😋話哂 #臥虎藏龍 區
* 腸粉(中) 6條 $9
ps:遠處碟燒賣跟牛肉都係我嘅😂
* 燒賣 (3粒) $10 有香菇仲有馬蹄添㗎👍
* 牛肉 (3粒) $10 都算足料也夠咬口👌
*豆漿 $6 夠哂冰凍又唔會太甜(有豆味嘅)🤓
2016-06-02
$35 (早餐)
2016-06-14 652 瀏覽
合益泰,我每次到深水埗都會食的一間店。門口長期都有一條專門買腸粉的人龍,而今日有空閒時間故選擇堂食。環境很迫狹,不過這些也不是問題,食好東西才是重要~腸粉入味,而且又熱又滑!撈一撈勻的話腸粉會索曬啲醬汁精華,食落更加美味!豬皮蘿蔔 - 蘿蔔好清甜,豬皮夠稔身爽口!其實只係食呢碗豬皮蘿蔔都已經覺得好飽,因為份量都幾多。
合益泰,我每次到深水埗都會食的一間店。

• 豬皮蘿蔔