2017-03-30 604 瀏覽
久違了一段時間沒去這間合益泰,記得以前成日放工都會去食腸粉,咁耐冇去唔知會唔會退步呢🤔來到門口,比以前還要多人,人山人海😮真的插針也插唔入,等了15分左右有位,但坐下也等了10分鐘才有人理會😨腸粉(大) - 腸粉依舊那麼滑溜我之愛他們的麻醬非常香濃,又可以任落芝麻,甜醬,無得頂👍🏻蘿白+魚蛋- 有淡淡的胡椒味,蘿白非常清甜,蘿白煮得夠腍不硬,魚蛋彈牙不是一口粉👍🏻雖然等的時間很久,更不要想有服務,但食物質數和味道真的值得一來,這就是小店的特色,一定要支持👏🏻
腸粉  大
腸粉(大) - 腸粉依舊那麼滑溜
我之愛他們的麻醬非常香濃,又可以任落芝麻,甜醬,無得頂👍🏻
蘿白+魚蛋

腸粉  大
蘿白+魚蛋
2017-03-27 817 瀏覽
這間可能係我食過之中最好食的腸粉😁這間位於深水埗的平民小食「合益泰小食」,沒有買弄什麼裝橫,地方細小但人流𣈱旺,買的食物都是十元八塊,卻令人回味無窮腸粉(中) - 腸粉十分軟滑口感一流,加上蔴醬、醬油、甜醬和芝麻一起進食,簡直絕配,而且所有醬汁和芝蔴都是任落的,你喜歡幾多就幾多粉果 - 粉果材料十足花生鬆脆,外皮完整沒有糊爛牛肉 - 牛肉大大粒差不多和粉果的大小一樣,食時加上小小喼汁,絕對好味羅白魚蛋 - 羅白香甜冇渣,魚蛋彈牙有魚味炒麵 - 炒麵炒得出色沒有落太多油去炒,所以食落乾身唔會一口油豆漿 - 豆漿豆味濃郁不太甜
這間可能係我食過之中最好食的腸粉😁
腸粉  (中)
粉果加牛肉
粉果 - 粉果材料十足花生鬆脆,外皮完整沒有糊爛
羅白加魚蛋
羅白魚蛋 - 羅白香甜冇渣,魚蛋彈牙有魚味
豆漿
豆漿 - 豆漿豆味濃郁不太甜
10 分鐘 (堂食)
腸粉  (中)
粉果加牛肉
羅白加魚蛋
豆漿
2017-03-24 549 瀏覽
媽咪好鍾意食呢間腸粉 難得佢放假就同佢一齊去深水埗食好野舖頭唔算好大 入面有幾張大圓枱 幾張細枱無論咩時候黎都坐滿人所以如果我係自己黎就一定會企係外面食不過同媽咪黎就梗係坐低食啦呢度自己有位就坐低啦 唔好expect個環境呢度食既係人情味 有衛生有抹枱已經好好😂呢度既腸粉其實真係無得輸可能因為人流多 d腸粉係好夠熱 好滑呀真係好容易會食到停唔到口 另外佢個艇仔粥都好好食好足料 有豬皮魷魚免治肉 啖啖都有料到豆漿好香 唔會話太甜 重點係好平 超抵食
媽咪好鍾意食呢間腸粉 難得佢放假

另外佢個艇仔粥都好好食
好足料 有豬皮魷魚免治肉 啖啖都有料到
豆漿好香 唔會話太甜 重點係好平 超抵食
2017-03-23 386 瀏覽
每次都見到門口條人龍,入去也要等位,我一個人入去比較快找到位置,腸粉是必食的,我有時候會叫埋燒賣吃,但燒賣味道一般,沒特別。豆漿也會點,因為沒太多飲品選擇,味道ok 啦。
2017-03-22 346 瀏覽
平时对肠粉吧没什么好感 总觉得用粉做成的应该没什么味道 因为本身我是一个很重口味的人。看了食评之后抱着试试的心态去的。到的时候就看到在排队啦 感觉应该不错 买了一份最小的。最低消费8元起 一条两元 。肠粉本身很滑。味道也调得很好 有花生酱 甜面酱 豉油和芝麻 总之很不错。
I love cheung fun. So far this place serves the best cheung fun in HK! Do share with me if there are even better cheung fun elsewhere As usual there was already a long queue outside the shop for takeaway. We were there to dine-in, and we got 2 seats immediately. Of course I ordered cheung fun! It was smooth and flavourful. Chilli sauce is a must. I took this picture before sprinkling lots of sesame on top Mr. ordered a plate of fried noodle. He would give it a 3.5/5 rating as they didn't serve

中腸粉
Mr. ordered a plate of fried noodle. He would give it a 3.5/5 rating as they didn't serve it warm enough, though it tasted ok.
炒麵
We also ordered the beef meatball to share. Bursting with meat and other ingredients, huge too!
yummy!
牛肉
As the title of this food goes, just focus on the food.. and not the surrounding. Hygiene in this shop can definitely be improved. Used plates, cutleries and leftover food laying around in pails waiting to be washed or thrown away.
Given the limited space in most HK shops, this is understandable, but definitely not a pleasant sight.
中腸粉
牛肉
  • 腸粉
眼利👀嘅你發現一連幾個post都介紹 深水埗 美食😍開心share俾你朋友save低一齊掃街啦!🍔🍗🍖🧀🍟唔好錯過平民米芝蓮~ 合益泰小食經常大排長龍腸粉 同 蘿蔔 必食選擇香滑腸粉口感細滑👍👍,$2一條,$7四條溫馨提示:為食Chloe會建議站外即點即食💨會較堂食熱辣辣啲架😋😋😋再叫多一碟蘿蔔~煮得好淋好入味好甜 $13一碗
眼利👀嘅你發現一連幾個post都介紹 深水埗 美食😍

溫馨提示:為食Chloe會建議站外即點即食💨

會較堂食熱辣辣啲架😋😋😋
再叫多一碟蘿蔔~煮得好淋好入味好甜 $13一碗

2017-03-04
5 分鐘 (堂食)
  • 蘿蔔
2017-03-06 807 瀏覽
經過都會見到門口大排長龍!呢度既腸粉又平又正!黎到深水埗都必食!好像又加價了~不過都無損各位對呢度腸粉既喜愛程度!雖然迫就迫D,呀姐忙到冇晒笑容,但係黎食野既人依舊繼續駱驛不絕!大膠粉$16蚊,聞說有八條腸粉!上碟時已淋上豉油同麻醬~大家可按需要加甜醬同辣醬~腸粉都幾薄同幼架,好滑流~白蘿白$ 13 又係必食小食~以前唔知以為白雪雪冇味就唔好食,但係呢道既羅白,唔單止好林,好入味,仲好甜冇根架!你會見到隔離檯個個都叫腸粉同羅白,可見真係一流!
好像又加價了~

不過都無損各位對呢度腸粉既喜愛程度!

腸粉-大$16
大膠粉$16蚊,聞說有八條腸粉!

上碟時已淋上豉油同麻醬~

大家可按需要加甜醬同辣醬~
腸粉-大$16
腸粉都幾薄同幼架,好滑流~
蘿白$13
白蘿白$ 13 又係必食小食~

你會見到隔離檯個個都叫腸粉同羅白,可見真係一流!
蘿白$13
2017-02-27 934 瀏覽
開始幾次吃並不覺得美味,但每次路過都很多人排隊。每次不知道吃什麼的時候都會不自覺過去,原來是種情懷!腸,爽口,但仍有Q彈的感覺,關鍵是其中的醬汁,淡淡的甜味,配合著炒熟的白芝麻的香味,偶爾有幾顆炒黑之後的苦味,恰到好處,一口吃下去,腸、醬汁、芝麻的味道,混雜其中,情懷。怪不得聽說發哥不遠來此吃腸。。。
2017-02-23 949 瀏覽
講到食腸粉, 當然要數到深水埗既合益泰。 呢間經常大排長龍既人氣店, 腸粉絕對係平靚正之選!店外有排隊買走既人龍, 店內又堆滿自助等位入座既食客, 雖然好混亂, 但係都幾熱鬧。 仲要識得把握時機叫阿姐落單, 如果唔係都唔知等到幾時先有得食!腸粉有分大中細, 分別係$7-4條, $9-6條同$12-8條, 要左中size, 份量都唔少。 只係預先加左豬油、 豉油, 同麻醬既腸粉, 可以因應自己既喜好而落甜醬同芝麻, 腸粉超滑又彈口, 加埋香濃既混醬, 真係令人回味!另外叫左碟三拼小食: 蘿蔔+魚蛋+豬皮$25 蘿蔔煮到好諗勁入味, 又冇渣, 好好食, 好想叫多碟黎食!魚蛋有6粒, 咖喱汁煮過都幾入味, 彈牙得黎都幾辣下。 豬皮每片都大大塊, 都算幾彈牙下。雖然阿姐既服務態度好似唔休做咁, 但係大家早已習以為常, 都唔當係咩一回事咁。 廿幾三十蚊簡簡單單既一餐, 唔單止填飽個肚, 味覺上仲係大大享受。

另外叫左碟三拼小食: 蘿蔔+魚蛋+豬皮$25
蘿蔔煮到好諗勁入味, 又冇渣, 好好食, 好想叫多碟黎食!
魚蛋有6粒, 咖喱汁煮過都幾入味, 彈牙得黎都幾辣下。
豬皮每片都大大塊, 都算幾彈牙下。
2017-02-17 942 瀏覽
路过来食肠粉…虽然不懂粤语在这片交流困难…但肠粉还是要吃的。路边总有人在排队吃,价格超实惠,十块钱就有不少。周边很有老城之感,喜欢这种穿越的感觉。下次有机会还会再来吃…ps: 其实今天是去修电脑的…偶然走到这家,离地铁站其实很近,在桂林路上,找找就可以了。
  • 肠粉
2017-02-14 721 瀏覽
專程搭車去,不如想像中好食,有啲失望。甜醬無鲜味,花生醬無花生味,用豬油不健康不敢多食。好多粥檔嘅腸粉都好食過佢。四周衛生環境不如想像盤好。不會考慮再邦趁……!
2017-02-13 654 瀏覽
以前係深水埗返學,淨係吃茶餐廳。到離開深水埗,才知深水埗是一塊寶地。個日去完深水埗睇遊戲碟,免不了肚子有點餓,但就快要吃飯也不敢食太多。 朋友很快就介紹合益泰,仲話說:「食好野一定要黎深水埗!」說真,喺香港搵食一啲都唔難。要抵食又好食,似乎有啲難度。 腸粉本來就是平、靚、正的地道小食,不過舖頭最識得坐地起價。雖然合益泰沒有突然地爆紅,但他的小食絕對深受市民所愛的,穩打穩陣成為深水埗的必吃小食。 一點也不貴的地道小食,才是香港人的最愛。走進小店內,找個位置隨便坐,腸粉簡單又美味,便宜的廿元換來滿足和回憶。正!

2017-02-12 514 瀏覽
每到星期六日,這舊式小食店門外定必大排長龍,大家為的就是店家自製的招牌腸粉。外賣的就在門外乖乖排隊,堂食的就要在迫夾的店裡慢慢等,甚至要眼明手快,見有人準備食完走人就要行定過去,否則位子立即就會被"搶去"了。等/搶到位後,是必需搭枱的,大家都有意識食完快快趣走人,把位交給下一位。而我住附近的,當然會選比較人少的平日來光顧吧,吃得舒服一點!機乎每次都是點大腸粉,燒賣,蘿蔔魚蛋豬皮三拼,炒麵。腸粉上枱時已加了大量豉油及麻醬,甜醬辣醬芝麻可按自己喜好隨意添加。腸粉又薄又滑,米味香,麻醬比較稀及油,加上腸粉表面有油,未能做到掛醬效果,但整體說這份腸粉也是很好吃的 。

2017-02-08 629 瀏覽
爸爸是個電器控, 每當放假他都會帶著我到深水埗鴨寮街一逛而嘴饞的他每一次都會在這裡買腸粉與我共嚐這個習慣, 此份回憶 ,永久保留👧🏻💕👨🏻這裡的滑嘟嘟腸粉, 都已街知巷聞無論遠近, 只要我想食腸粉就必定來這裡食今天要出鴨寮街買電話卡, 大好機會! 當然空肚來飽肚走大概十三年前, 價錢五元四條, 如今七元四條這個升幅完全無人會抗議近年來買腸粉的人龍愈來愈長, 但味道及質素都沒變過熱呼呼的腸粉蒸完一底又一底店員工作速度亦很快, 都不會讓顧客久等調味醬可以跟店員講, 但必須要大聲點提出, 因為她已機械化買好後就站在旁邊的後旁食每條腸粉沾有調味醬, 好滑100分
爸爸是個電器控, 每當放假他都會帶著我到深水埗鴨寮街一逛
而嘴饞的他每一次都會在這裡買腸粉與我共嚐
這個習慣, 此份回憶 ,永久保留👧🏻💕👨🏻

這裡的滑嘟嘟腸粉, 都已街知巷聞
無論遠近, 只要我想食腸粉就必定來這裡食

今天要出鴨寮街買電話卡, 大好機會! 當然空肚來飽肚走

大概十三年前, 價錢五元四條, 如今七元四條
這個升幅完全無人會抗議
近年來買腸粉的人龍愈來愈長, 但味道及質素都沒變過
熱呼呼的腸粉蒸完一底又一底
店員工作速度亦很快, 都不會讓顧客久等
調味醬可以跟店員講, 但必須要大聲點提出, 因為她已機械化
買好後就站在旁邊的後旁食
每條腸粉沾有調味醬, 好滑
100分

2017-01-21
5 分鐘 (堂食)