開Openrice Apps 見到古琴雅苑買外賣有68折,本來冇諗過買都想試吓買外賣返屋企食。用Apps 訂咗我地兩個最鍾意嘅花雕醉雞同上海炒年糕。餐廳準時預備好我哋嘅外賣,一去到就拎得。職員有禮貌地把外賣遞給我地!特別喜愛呢度既花雕醉雞❤️! 花雕酒香特別香濃,每件雞都好入味。至於份量方面唔會少,價錢本身合理,依家用Openrice Apps 買仲有優惠,真係好抵食!會再用Apps 買。要求上海炒年糕少油,餐廳一樣辦妥,抵讚👍🏼!年糕份量都幾大,足以給兩個人份量。年糕煙韌,就算拎到返屋企都仲好煙韌。呢餐又滿足又抵食。疫情下,會繼續用Openrice apps 買好多餐廳嘅外賣!❤️

上海炒年糕

上海炒年糕
2020-09-18 285 瀏覽
上網見仲有優惠放工就衝上去買外賣點左片皮鴨一隻 芹香鴨鬆生菜包津白鴨架湯蟹粉小棠菜腰果露滿$500 就送左個鴨肉炒飯首先片皮鴨拎到返屋企仲熱辣辣架而且店員好細心會將成塊都脆嘅皮 放係另一個盒 唔會淋不過食到落底好多油 鴨鬆生菜包通常去食片皮鴨 二吃的話通常都係涼瓜炒鴨架好少見到鴨鬆生菜包不過相對比利苑嘅生菜包呢道菜比較遜色左蟹粉小棠菜比想像中差又係食到落底 淨返油因為買滿$500而送的炒飯可能免費 冇乜寄望反而覺得唔差另外鴨湯 夠濃味 夠晒足料不過就飲完好口渴唔知係咪味精湯總括片皮鴨係好味嘅冇諗到咁遠拎返屋企都仲脆店員好細心 將脆嘅鴨皮另外放等鴨皮唔會淋而且 鴨唔會淨係得肥膏有皮有肉不過唔知係咪用外賣盒上嘅關係食到最底 見到個盒裝滿晒油另外 欣賞佢包鴨皮嘅膜每塊膜都用紙隔住令佢唔會痴埋晒好細心
上網見仲有優惠

每塊膜都用紙隔住
令佢唔會痴埋晒

好細心

2020-09-14 657 瀏覽
突然好想食北京田鴨,但係一個人又好難食曬成隻鴨,加上好多間餐廳都冇優惠,結果見到OpenRice 訂古琴雅苑竟然有六八折、仲可以叫半隻鴨!!! 真係好開心,好驚喜。好期待,即刻訂!🤗餐廳職員好有禮貌。Check 過我OpenRice嘅訂單後,有禮貌將半隻北京填鴨給我,還說了聲謝謝。😊一返到屋企,迫不及待自己一個人開餐!果然冇令我失望,外賣嘅北京填鴨都好好味。一打開盒子,已經好香。賣相靚,有細心放好😍。鴨皮香脆,皮做得薄、煙韌。半隻北京田鴨一個人食剛剛好。過咗開心嘅一晚!會繼續訂呢間餐廳嘅北京填鴨。希望下次訂OpenRice都仲有呢個優惠啦!🙏🏼🙏🏼🙏🏼

北京填鴨
北京填鴨
2020-09-13 460 瀏覽
政府放寬限聚令,由九月十一日開始可以四人同枱共餐,我立即非常開心,可以外出和家人慶㊗️生日😄!位於15/F ,觀景尚算ok,坐位與坐位間有一定的距離,而sofa位置也很舒服!原本想order 套餐,但未能試到特式菜,所以放棄,決定自己挑選至❤️!烤北京填鴨(半隻) 鴨卷餅,配上幾款醬料+哈密瓜+青瓜+大蔥+糖(另付四件最脆的鴨皮),吃過不停😆😁帶子賽螃蟹: 天真的我,以為原粒帶子上,原來是切片上😅南翔小籠包: 沒有驚喜,但勝在有六粒,可以食多啲!荷葉杭州雞(半隻) 無期望下有驚喜,又大碟又好味又非常熱騰騰,而且D 肉可以手撕下來!上海雲呑湯:一般般高力豆沙香蕉:至❤️甜品的我,非常🈵️意可以食到有水準的高力豆沙,一口咬下去便可以一次過品嘗到幾個層次!

帶子賽螃蟹:
天真的我,以為原粒帶子上,原來是切片上😅
帶子賽螃蟹

南翔小籠包:
沒有驚喜,但勝在有六粒,可以食多啲!
南翔小籠包

上海雲呑湯:一般般
上海雲吞湯

高力豆沙香蕉

高力豆沙香蕉
2020-08-27 793 瀏覽
因為好想食片皮鴨,所以就book左呢間。當日叫左3樣食物: 1. 片皮鴨: 配料都有青瓜、蔥、海鮮醬、哈密瓜、砂糖同黃梅醬。整體有啲油,不過食得都預左咖喇,要健康不如食雞胸。用黎包鴨個塊皮就偏細同薄,食多幾舊都唔會好飽濟,值得一讚!2. 上湯火腿津白: 個湯好甜,火腿有咸香,正常發揮。3. 小籠包: 都係正常發揮,冇咩特別。整體都唔錯,待應都有禮貌,會主動加茶,一開始會sell下你食套餐,不過話左單點之後,佢都冇再逼我。上片皮鴨之後都有介紹點食,應該配咩食。如果再食片皮鴨,可以再去😊
因為好想食片皮鴨,所以就book左呢間。
當日叫左3樣食物:
用黎包鴨個塊皮就偏細同薄,食多幾舊都唔會好飽濟,值得一讚!

2. 上湯火腿津白: 個湯好甜,火腿有咸香,正常發揮。

3. 小籠包: 都係正常發揮,冇咩特別。

如果再食片皮鴨,可以再去😊
2020-08-23
  • 北京填鴨
2020-08-25 3807 瀏覽
網上介紹古琴雅苑的烤北京填鴨好吃,上網睇到有五度菜吸引我,酒糟烤北京填鴨(半隻)$185、荷葉杭州雞(半隻)$158、意大利黑醋骨$103、花雕醉雞$80、無錫脆鱔$88。外賣自取做緊68折優惠。見冇人寫過呢度酒糟烤北京填鴨的食評,咁就由我試下呢度菜啦,打電話到店舖詢問烤北京填鴨及酒糟烤北京填鴨的分別,她說基本味道差不多,而酒糟烤北京填鴨就多出一陣酒香。酒糟烤北京填鴨真係好好味,鴨肉好香,用鴨卷皮加埋甜醬、蔬菜,真係好正好正,但係一點丁點兒酒味都品嘗不到有機會嘅話,我一定會再食古琴雅苑嘅烤北京填鴨。Encore 荷葉杭州雞味道不錯,肉質太過軟林林啦,完全唔使咬,我就唔鍾意咁淋嘅質地,不過就非常適合老人家及小朋友,簡直係雞肉版嘅老少平安意大利黑醋骨肉質又乾又硬又鞋又柴,味道又唔夠酸又唔夠甜,好差,唔得呀!花雕醉雞花雕味好香,都唔錯食得過。無錫脆鱔雖然返到屋企仲係熱嘅,但係佢唔夠脆本身都係覺得佢炸得唔夠,味道都係一般般,我喺元朗家上海食過三次外賣蜜汁脆鱔,都係相隔一個多小時才進食,人哋真係好味好多好多。另外提醒各位,呢道菜一定要堂食,要即做即食,外賣自取完全唔建議,因為佢本身炸得唔夠,加
酒糟烤北京填鴨
有機會嘅話,我一定會再食古琴雅苑嘅烤北京填鴨。Encore

意大利黑醋骨
肉質又乾又硬又鞋又柴,味道又唔夠酸又唔夠甜,好差,唔得呀!
意大利黑醋骨

花雕醉雞
花雕味好香,都唔錯食得過。

無錫脆鱔
雖然返到屋企仲係熱嘅,但係佢唔夠脆
另外提醒各位,呢道菜一定要堂食,要即做即食,外賣自取完全唔建議,因為佢本身炸得唔夠,加上一段時間才食,所以有一半其實係硬到咬唔到
無錫脆鱔

呢五度菜入邊,除咗烤北京填鴨之外,其他都唔會再叫。
2020-08-25
2020-08-25 628 瀏覽
好耐冇出去食野啦,飲茶又咁高危,媽媽話好想食北京填鴨之前都有睇過古琴雅苑呢間食北京填鴨既餐廳, 今次一於試試餐廳環境寛敞又夠光猛, 坐得都幾舒服當然黎到必食既就係北京填鴨啦, 北京填鴨新鮮出爐燒得色澤均勻, 已經聞到好香既味道師傅仲會係客人面前切好然後即刻上菜首先會切一個一口酥既部位比我地食先,,口感好鬆化又唔會油膩跟住師傅切到靚靚上枱啦, 刀工好好, 每一塊大細同厚度都差唔多!!一共有6款唔同配料同醬汁配落北京填鴨, 我自己最鍾意其實就係砂糖同埋哈蜜瓜一般好少地方會有哈蜜瓜做配料呀我地再叫左個津白鴨架湯, 味道都唔錯最後再叫左個炒鱔糊, 啖啖肉, 炒得都幾香黎呢個嘆個LUNCH真係好舒服呀
好耐冇出去食野啦,飲茶又咁高危,媽媽話好想食北京填鴨
之前都有睇過古琴雅苑呢間食北京填鴨既餐廳, 今次一於試試

餐廳環境寛敞又夠光猛, 坐得都幾舒服

當然黎到必食既就係北京填鴨啦, 北京填鴨新鮮出爐
燒得色澤均勻, 已經聞到好香既味道

師傅仲會係客人面前切好然後即刻上菜

首先會切一個一口酥既部位比我地食先,,
口感好鬆化又唔會油膩

一般好少地方會有哈蜜瓜做配料呀

我地再叫左個津白鴨架湯, 味道都唔錯

最後再叫左個炒鱔糊, 啖啖肉, 炒得都幾香
黎呢個嘆個LUNCH真係好舒服呀

2020-08-15
午餐
2020-08-24 495 瀏覽
對上一次吃北京填鴨應該是小時候跟旅行團在北京上海吃的吧 一直都很懷念它的味道但平常兩三個人 好像有吃不到一整隻的份量終於給我發現到香港一家平價、又可以點半隻的餐廳.烤北京填鴨(半)$185超愛的!真的很多年沒吃了 吃的是回憶~這家能點半隻 適合閨蜜/情侶/小家庭來吃師傅會在你面前一塊一塊切肉 有得看有得吃 同時滿足視覺及味覺另外再會切出最脆最多油分的鴨皮 叫我們直接吃 感受它的原味鴨肉滑嫩 皮非常的香脆 除了青瓜 還有哈密瓜讓你包~哈密瓜做到中和的效果 吃多也不會膩 有加真的清新多了.宮保雞丁 $118份量挺多 雞肉挺嫩的 腰果都蠻脆的不過雞肉好像美沒醃夠 沒有什麼味它的醬汁好像有加入黑醋 跟市面吃到的是不一樣的而且醬汁是酸酸甜甜 雖然有放辣椒 卻沒有什麼辣度 .金腿濃湯津白 $86金華火腿很大一顆 但咬起來鹹度一般 沒有很香津白切很大一棵 咬到最裏面 沒有吸到湯汁.南翔小籠包 $62湯汁很足很香 肉也挺嫩的美中不足的是 皮有點厚 但也就非常放心不怕戳穿XD.餐前小碟 $15這個我們從頭到尾都沒有吃如果大家都沒有要吃的話 應該可以想酒樓一樣叫店員收走 這樣的話 結帳時就不用付前菜的費用
對上一次吃北京填鴨應該是小時候跟旅行團
在北京上海吃的吧 一直都很懷念它的味道
但平常兩三個人 好像有吃不到一整隻的份量
終於給我發現到香港一家平價、又可以點半隻的餐廳

烤北京填鴨(半)$185
超愛的!真的很多年沒吃了 吃的是回憶~
這家能點半隻 適合閨蜜/情侶/小家庭來吃

另外再會切出最脆最多油分的鴨皮 叫我們直接吃 感受它的原味
鴨肉滑嫩 皮非常的香脆

除了青瓜 還有哈密瓜讓你包~
哈密瓜做到中和的效果 吃多也不會膩 有加真的清新多了

之後換到隔壁的桌子 一樣有螞蟻 只是情況有好一點
應該是第一張桌子被螞蟻佔據了 希望餐廳惡意處理衛生問題
  • 烤北京填鴨
2020-08-23 337 瀏覽
其實之前都去過古琴雅苑食片皮鴨,但係真係好掛住個味道所以今次再嚟多次食。今次係黎食個lunch,叫咗古琴酒糟烤北京填鴨半隻、意大利黑醋骨、同埋蟹粉撈麵。其實今次係第一次叫酒糟烤北京填鴨,開頭食落去因為連埋捲餅同埋醬料,青瓜等等嘅配料夾住一齊食,冇乜大分別。但後尾就咁夾塊鴨食就食得出有少少酒香味,甜甜地咁。今次最想推介嘅係意大利黑醋骨,甜甜酸酸個黑醋汁令到個人好開胃。蟹粉撈麵就完全食得出個蟹嘅鮮味,個蟹粉好豐富而且有蟹肉喺入面。如果鍾意食蟹又或者蟹粉嘅朋友,絕對值得一試。
2020-08-22 298 瀏覽
我訂咗2隻片皮鴨晚上18:00外賣自取,我趕唔切去攞就打電話去講低話遲少少先去攞,打咗好耐先打得通,打通咗之後響咗好耐先有員工接聽,咁我就話要遲啲先至去攞,員工仲話已經準備好,遲啲攞冇問題,仲話驚攤凍咗冇咁好食,咁我自己趕唔切去攞凍咗係我自己嘅問題冇所謂啦!我最終大約19:50分先上到去,咁梗係以為可以即刻攞走啦,點知上到去見到好多客人同埋外賣速遞員都喺度等緊,我就畀個取餐號碼員工睇,話自己遲咗依家先嚟攞,員工見到個號碼話未整好,咁我就話個 order 係 18:00嘅,已經打過電話嚟話可以隨時有得攞,跟住有個冇著製服,著白色t-shirt藍色暗花戴眼鏡嘅疑似經理/老闆嘅男士就話坐低等吓,未整好就係未整好,又話今晚冧晒檔,態度及語氣異常惡劣,最後我大约20:00就攞到2隻鴨走。作為服務性行業,希望呢位男士可以留意吓佢自己嘅語氣同態度,唔好喺度趕客。2隻片皮鴨嘅味道係唔錯嘅,只係員工態度希望可以有改善空間。
2隻片皮鴨嘅味道係唔錯嘅,只係員工態度希望可以有改善空間。
2020-08-21
2020-08-21 250 瀏覽
<失望的一頓晚餐>一早訂咗外賣自取,等半個鐘左右回到家中打開~失望北京填鴨半隻,配料少得可憐宮寶雞丁客飯,只有5粒雞粒,大量腰果,超級甜冇辣味。獅子頭客飯,從來未食過只得半舊獅子頭。金銀炒鱔糊客飯,全盒飯只有4條蚊型鱔片,餸汁水汪汪。南翔小籠包,中規中矩下次咪再幫襯!
<失望的一頓晚餐>
一早訂咗外賣自取,等半個鐘左右

回到家中打開~失望

北京填鴨半隻,配料少得可憐

宮寶雞丁客飯,只有5粒雞粒,大量腰果,超級甜冇辣味。

獅子頭客飯,從來未食過只得半舊獅子頭。

金銀炒鱔糊客飯,全盒飯只有4條蚊型鱔片,餸汁水汪汪。

南翔小籠包,中規中矩

下次咪再幫襯!
2020-08-21
30 分鐘 (外賣自取)
疫情緩和了一點,同好友補祝生日先🎂,佢話想食片皮鴨同埋shopping,所以我訂咗尖沙咀的「古琴雅苑」。我都係第一次嚟,餐廳播放著悠揚的音樂,裝修帶點中國風,有兩整面的玻璃窗卡位,景觀開揚。今天天氣很好,邊看美麗的天空邊用餐,好友說很開心😄。睇吓餐牌先,2人片皮鴨套餐都唔錯,好豐富,但朋友話好耐冇食脆鱔,好想食,最後我哋散點了:古琴酒糟烤北京填鴨(半隻$185)餐廳很細心,疫情下,安排師傅在離枱前遠一點片鴨,先來一碟「一口蘇」,係鴨頸對落的位置,只有幾片,點砂糖或甜醬食,入口即溶,好食!然後到鴨身,每一片都片得很平均,不會過厚,色澤明亮脹卜卜,鴨皮很鬆脆,油香豐富,可能製作時加了酒,皮下脂肪完全融化,沒有肥膩感,很出色!餅皮很薄,用蒸籠上,食到最後一片仍保溫。無錫脆鱔$88炸過嘅鱔魚沾上蜜汁及芝麻,非常惹味,啖啖香脆骨膠原炸脆鱔,兩個人哈哈笑地爭住食😄~蟹粉炒小棠菜$138蟹粉用了薑汁提鮮去腥,鮮味的蟹粉配上新鮮的小棠菜,很鮮甜美味。這裡的員工亦很細心有禮貌👍。希望疫情快點過,想帶家人來啊!

古琴酒糟烤北京填鴨(半隻$185)

無錫脆鱔$88

蟹粉炒小棠菜$138

這裡的員工亦很細心有禮貌👍。希望疫情快點過,想帶家人來啊!

2020-08-16
2020-08-14 764 瀏覽
上一篇食評講到要去尖沙咀拎外賣就係因為老公話想食片皮鴨😂於是乎我哋又外賣咗中菜去奶奶屋企食飯啦真係估唔到片皮鴨都有得外賣🤭長知識系列包片皮鴨嘅皮拎到返屋企都仲係非常濕潤可能因為佢每塊皮都包左牛油紙亦都食到麵粉香啲鴨唔會太肥食落啲肉亦都唔會係死肉加埋啲醬同配菜都幾新鮮所以個片皮鴨都幾好食份量亦都算多四個人食每人都食到三嚿左右另外仲叫咗個蟹粉豆腐我覺得蟹粉可以再多啲依家有少少太稀不過公平啲講用咁嘅價錢買到份蟹粉豆腐呢個稀杰程度又可以接受另外食落都幾重薑味 好香撈飯好送飯仲叫咗個花雕醉雞呢樣都幾出色!雞肉好滑又唔會太肥基本上係冇肥咁滯花雕酒味亦都好香$38都幾抵食真係好抵呀🙈唔使$300可以食到咁嘅質素嘅中菜係真心讚嘅!因為食評都是自費項目😂
上一篇食評講到要去尖沙咀拎外賣

唔使$300可以食到咁嘅質素嘅中菜
係真心讚嘅!
因為食評都是自費項目😂
外賣自取
近期外賣大熱,到處都見到外賣有折扣優惠。不過要揾間外賣好味得黎又超抵既非<<古琴雅苑>>莫屬了。外賣自取有68折已經好抵,仲可以換領價加購小食。#必點烤北京填鴨(半隻)原價$185 ,折後💰126半隻都唔算少,皮脆香口,鴨肉厚實,啖啖肉。最欣賞卷皮,皮薄煙韌,太好食。連大女都忍唔住拎黎食左幾塊。#荷葉杭州雞(一隻)原價 $316,折後💰215一隻份量超多,外賣盒兩個迫爆。帶點荷葉的清香,醬汁有點濃味,拎黎撈飯好味。#砂鍋雲吞雞 原價$168,折後💰115原隻雞加上小棠菜、餛飩煮成,熬出來的湯呈奶白色,淡淡得黎夠鮮甜。雞湯有點油脂,但絕不油膩呢道菜好適合兩位小公主👸🏻同太婆👵🏻食。雞肉熬到好軟冧,好易拆肉俾佢地食。#清炒鱔糊原價$168,折後💰115 鱔肉鮮嫩滑軟,鱔肉鮮嫩滑軟,加上醬汁香味香濃,平時好少食鱔嘅我都食咗好多舊。花雕醉雞&雞絲粉皮呢兩個都係必點。#雞絲粉皮加配價 💰30,好食開胃。粉皮清涼爽滑,韌勁十足,雞肉肉質嫩滑。#花雕醉雞加配價 💰38,酒味超香,濃郁香醇,真正酒香肉嫩,雞件勁入味。成餐勁豐富都係💰六百多。抵都不得了。溫馨小提示🛎 優惠

外賣自取有68折已經好抵,仲可以換領價加購小食。

#必點烤北京填鴨(半隻)
原價$185 ,折後💰126

#荷葉杭州雞(一隻)
原價 $316,折後💰215
一隻份量超多,外賣盒兩個迫爆。
帶點荷葉的清香,醬汁有點濃味,拎黎撈飯好味。

#砂鍋雲吞雞
原價$168,折後💰115

#清炒鱔糊
原價$168,折後💰115

花雕醉雞&雞絲粉皮呢兩個都係必點。

成餐勁豐富都係💰六百多。抵都不得了。

溫馨小提示🛎 優惠抵,自然好多人幫襯。建議自取前先致電☎️下單,去到唔需要等咁耐。
外賣自取
而家冇得出去飲茶食中菜其實真係有啲唔習慣,因為以前成日都同屋企人出去食下午茶,甚至乎夜晚出去食中菜一齊傾偈開心一下。自己屋企又唔識煮,比我搵到有一間有六八折優惠,有多款外賣套餐,價錢比較合理,咁就可以外賣自取返屋企,感覺都幾清新!我自己就預先打電話去落單,減免等候時間,去到直接俾錢拎~ 4人SetB$706變$480 價錢的確係抵,外賣自取同堂食相差無幾!一樣正~ 雞絲粉皮個味道都幾香,上面有啲醬,味道有鹹香,而且最緊要係啲粉皮好彈牙。 意大利黑醋骨呢個屋企人都讚不絕口,黑醋好入味,而且肉嘅比例都唔少,口感適中。 京葱爆牛肉呢個就好惹味,牛肉夠香,擺明師傅係炒得好爆。宮保雞丁味道較為香辣,而且雞定完全冇骨,粒粒肉,口感滑。蒜子干貝時蔬裏面嘅菜全部都係最鮮嫩嘅部份,仲好鮮甜添! 雪菜肉絲炒年糕個配搭都幾得意,平時好少咁樣食依種煮法嘅年糕,特別係因為炒左所以個表面都比較強,有口感。腰果露4碗大大碗,裏面有啲好細粒嘅腰果,腰果味道都好香濃,一般好少會食到,鍾意食腰果就唔好錯過!

京葱爆牛肉呢個就好惹味,牛肉夠香,擺明師傅係炒得好爆。

宮保雞丁味道較為香辣,而且雞定完全冇骨,粒粒肉,口感滑。

蒜子干貝時蔬裏面嘅菜全部都係最鮮嫩嘅部份,仲好鮮甜添!