2018-09-27 101 瀏覽
銅鑼灣區:地點 exactly 係銅鑼灣站地面樓上,非常方便,成幢都係餐廳,eye level 望埋去就見到係呢間紅色字咁sharp,既古早味,就被此吸引去食食物方面非常多選擇、既有推介食物,又由前菜,小食,主食,甜品都一應俱全,主食有非常非常多款,當中亦有比您能想像的有更多款台灣小食。本人叫了紅燒三寶麵 ,乾扁四季豆和紅豆燒餅當初諗著叫個蔬菜類食,估不到乾扁四季豆勁好味、好野味但不會太鹹麵嘅湯底有藥材味、好似煲咗好耐咁、好好味牛𦟌、牛根同牛肚都好入味、如果牛根再冧d 會好d 最後既紅豆燒餅甜味啱啱好價格方面非常大眾化,配合埋味道性價比高現場環境裝修都好靚、有酒窖、有吧枱、有卡位、適合唔同類型嘅gathering

本人叫了紅燒三寶麵 ,乾扁四季豆和紅豆燒餅

麵嘅湯底有藥材味、好似煲咗好耐咁、好好味
牛𦟌、牛根同牛肚都好入味、如果牛根再冧d 會好d

最後既紅豆燒餅甜味啱啱好

價格方面非常大眾化,配合埋味道性價比高

現場環境裝修都好靚、
有酒窖、有吧枱、有卡位、適合唔同類型嘅gathering
  • 紅燒三寶麵
2018-09-26 125 瀏覽
「古早味」可謂台灣獨有嘅口味haha🌻 想念台灣嘅味道,所以今日lunch同朋友黎到呢間台式餐廳!.呢度嘅lunch set非常抵食!主食大概$5x-7x有交易,仲送果茶/珍珠奶茶,小食仲有半價優惠,更係免加一!.主食方面,推介呢度嘅酢炸雞扒滷肉飯,雞扒外酢內軟,保持肉汁同咬口;滷肉油而不膩,份量用黎撈飯啱啱好!仲有滷蛋同小棠菜,非常豐富😋 .每個set仲會附送開胃小食三款,我地當日有雲耳、椰菜同螺肉,每款都幾好食👍🏻.朋友要嘅牛肉麵亦表現不俗!厚切嘅牛𦟌足足有3塊!口感軟腍但不失咬口,正!麵質偏韌,適合鐘情硬麵嘅朋友仔😝 湯底香濃,加上煮至腍身嘅紅蘿蔔,一絕!.我地都食咗番茄牛肉麵,湯底上無咩大分別,不過就多咗好多番茄粒粒,都值得一試架!.小食嘅鹽酥豆腐一定要食!外層酥脆薄身;內層熱燙滑溜,超香口🤤.另外嘅雙色香腸同鹽酥雞都好好味,令人諗起台灣夜市嘅風味!.胚芽奶茶甜度適中,我都幾鐘意!

另外嘅雙色香腸同鹽酥雞都好好味,令人諗起台灣夜市嘅風味!

胚芽奶茶甜度適中,我都幾鐘意!
2018-09-23 94 瀏覽
雖然下個月去台灣✈️✈️✈️✈️但今晚都係想食下台灣野,今次來到古早味,一到門口,已經見到一大個酒架,周圍放滿了舊時台灣的相片,裝飾得很有氣氛古早味牛肉麵 $60最愛台灣菜~~>台灣牛肉麵😍,再加埋古早味,真係唔點唔得,一上枱,的確好香,有陣傳統好代表到台灣南部既風味,湯頭略甜,香料調味有傳統以多種中藥材來製作的味道,麵底是刀削麵,同有紅蘿蔔作配菜雙色台灣香腸 $38平時常見既紅色原味台式香腸食慣食熟,今次加埋黑色墨汁味,表皮香脆,帶點甜,切開了一片片,作為佐酒小食也很不錯乾扁四季豆 $58很惹味的一道菜,上枱時熱氣仍不斷冒出,香味散發,引起食慾,愛吃飯之人應該可以用呢個餸添上好幾碗白飯🍚🍚🍚

古早味牛肉麵 $60

雙色台灣香腸 $38

乾扁四季豆 $58
2018-09-22 179 瀏覽
好久沒有吃過台灣菜 看到古早味評價甚高 菜式有很多選擇 價錢也很貼地 所以便去試試豬軟骨滷肉飯 ($75) ﹣ 分量很大 豬軟骨炆得很淋很入味 滷肉不會太油膩 滷水味也不錯台式滷水拼盤 (雞翼 雞蛋 腩肉) ($68) ﹣ 腩肉的肥瘦貌似比例相宜 但肉質很韌很乾 吃不到滷水味 雞翼也是不入味 只是非常普通的雞翼 雞蛋素質一般 所以滷出來也不怎麼樣宜蘭蔥餡餅 ($28) ﹣ 應該是即叫即煎 上菜是熱騰騰 餡餅里是滿滿的汁料和蔥 口感上像在吃日式煎餃 味道不錯花枝蝦排 ($38) ﹣ 外皮炸得很酥脆 內餡肉質彈牙 有粒粒爽脆蝦肉 配上甜酸醬汁 挺惹味的蚵仔煎 ($52) ﹣ 蚵仔分量不少 粒粒飽滿 是挺鮮甜的那種 漿粉不會太多 醬汁是帶點辣 感覺跟蚵仔煎不太配 這個是扣分位鹽酥雞 ($38) ﹣皮脆肉嫩多汁 調味粉味道可以 不太鹹 沒什麼太特出的地方總結: 我覺得整體食物素質和味道是一般 沒有好評說的那麼出色 話雖如此 來試一次也無妨 因為價錢是挺大眾化

豬軟骨滷肉飯

台式滷水拼盤 (雞翼 雞蛋 腩肉)

花枝蝦排

蚵仔煎

鹽酥雞

2018-09-01
5 分鐘 (堂食)
花枝蝦排
蚵仔煎
一早聽聞銅鑼灣開左間台式料理店,今晚襯打風前席,條街冇乜人加上已經九點幾,終於唔駛排隊就食到聽朋友講晚飯時間最小要排一個鐘以上架🤫雙色台灣腸口感煙煙韌韌,唔會太多肥,但又好香口台式滷肉飯最愛台式食物之一,滷豬肉非常入味,每粒豬肉都切得極細粒,食極都唔夠新竹炒米粉 有豬肉、洋蔥、菇、紅蘿蔔絲同椰菜米粉一梳梳,唔會太難夾,咪道適中,加上佢係濕炒,即使老人家食都冇問題芋香奶茶一般台式奶茶都比較甜,但呢杯冇,香芋味濃麻辣腎片 超級入味,勁爽口宜蘭卜肉 宜蘭名物,「卜」即係閩南語中既炸,簡稱炸豬肉...厚切豬肉黏上薄薄既炸漿,香脆可口沙茶炒羊肉鍾意食羊既朋友就一定要試,因為超級羶手工綜合芋圓賣相一流之外芋圓仲係即煮架👍🏼配埋紅豆、仙草、刨冰消暑一流

聽朋友講晚飯時間最小要排一個鐘以上架🤫

雙色台灣腸

口感煙煙韌韌,唔會太多肥,但又好香口

台式滷肉飯

新竹炒米粉

有豬肉、洋蔥、菇、紅蘿蔔絲同椰菜

芋香奶茶

一般台式奶茶都比較甜,但呢杯冇,香芋味濃

麻辣腎片

超級入味,勁爽口

宜蘭卜肉

沙茶炒羊肉

鍾意食羊既朋友就一定要試,因為超級羶

賣相一流之外
芋圓仲係即煮架👍🏼
配埋紅豆、仙草、刨冰
消暑一流
2018-09-14
$124 (宵夜)
2018-09-18 121 瀏覽
食台灣菜真係好令人回味 前幾人同朋友一齊去修理電話 午餐口痕想去食台灣菜 就去咗呢間古早味食個晏係銅鑼灣嘅餐廳嚟講 呢度午餐幾抵 而且味道幾好 一份午餐可以以半價加多一份小食 整體嚟講性價比高!叫咗個最普遍嘅台灣牛肉麵 啲牛肉幾出色👍🏼唔會大韌 仲好入味 麵底覺得硬咗少少 不過整體味道不錯 湯底加分飯類叫咗個豬軟骨魯肉飯 佢嘅魯肉飯大大碗 仲要好好食 微肥嘅魯肉配埋醬汁 同飯好配合 不知不覺食咗好多😋 豬軟骨都煮得好入味 肉質幾軟熟 值得一試👍🏼 佢嘅前菜都好好食 清清地叫咗幾款小食都非常吸引 叫咗一份炸鹽酥雞 佢炸得香口 而且雞肉仲好軟熟 係必試台灣小食👍🏼 不得不提佢份量多 味道好 即使唔係以半價形式叫 價錢都係相對便宜 好值得叫仲有鹽酥炸豆腐 外脆內軟 味道仲好好食 飲品叫咗烏龍奶菜 飲品唔會好甜 好抵讚 而且整體幾滑 仲好大杯 非常滿意

麵底覺得硬咗少少 不過整體味道不錯 湯底加分

仲有鹽酥炸豆腐 外脆內軟 味道仲好好食

2018-09-15 114 瀏覽
是日懷念家鄉味道 所以同fd去左呢間古早味🤤第一次食 夜晚7點幾到 都幾多人排隊 幸好座位多等左唔算好耐 半個鐘左右食物款式好多 花多眼亂結果叫左碗豬軟骨鹵肉飯 花枝蝦餅 宜蘭蔥餡餅 同埋一碟燴豆腐豬軟骨鹵肉飯:豬軟骨肉質幾淋 幾咬同埋幾入味鹵肉份量都多 好大碗 兩個女仔share食都夠花枝蝦餅:炸得好脆口 食到有一粒粒花枝係入面 彈牙好食👍🏻宜蘭蔥餡餅:呢個有d失望 質感似一般餃子🥟 食落冇咩蔥味燴豆腐:想叫蔬菜類平衡下 所以叫左呢碟豆腐 都幾大碟 豆腐好滑 似中菜個d紅燒豆腐整體黎講 古早味價錢抵食 味道唔錯 有家鄉台灣既感覺 今次得兩個人眼闊肚窄 試唔到好多食物 見到有芋圓甜品😍 下次會再黎食🤗
是日懷念家鄉味道 所以同fd去左呢間古早味🤤

宜蘭蔥餡餅:
呢個有d失望 質感似一般餃子🥟 食落冇咩蔥味

燴豆腐:
燴豆腐

30 分鐘 (堂食)
豬軟骨鹵肉飯
花枝蝦餅
燴豆腐
2018-09-14 181 瀏覽
早前跟同事談天,談到銅鑼灣有什麼好吃,他推介這間古早味-台灣原味,一聽到古早味,我以為自己聽錯,完全不懂這詞味,他解釋是古老、傳統的味道,能夠在香港吃到台灣的古老原味,不得不試。朋友說很多人排隊,所以我們都很晚才去,幸好都不太多人,侍應安排我們住窗邊位,可望著街道食飯,加分不少,餐牌食物種類很多,選擇困難症的我考慮了十分鐘,最後叫了台灣刈包 $28 - 有芫茜,正台式滷肉飯 $50 - 夠大碗,滷肉的味道不會太咸手工綜合芋圓 $45 - 賣相已值100分,芋圓剛製好,還是熱的檸檬冬瓜茶 $16 - 不太甜,味道佳鹽酥豆腐 $38 - 很熱,待了五分鐘還是很熱,幾好味,要推介古早味牛肉麵 $60 - 牛肉麵都是超好味台式小雲吞 $28 - 跟醬汁配合雲吞又是佳作 總評: 同事推介果然無錯,有下次

台灣刈包

鹽酥豆腐

古早味牛肉麵 $60 - 牛肉麵都是超好味

台式小雲吞

台式小雲吞 $28 - 跟醬汁配合雲吞又是佳作

總評: 同事推介果然無錯,有下次
2018-09-13
台灣刈包
檸檬冬瓜茶
鹽酥豆腐
台式小雲吞
  • 綜合芋圓
2018-09-13 64 瀏覽
係3號波下的一個人的晚餐經過銅鑼灣~就貢上京都廣場睇下有咩食呢間台灣野之前已經想食好耐咁岩經間causeway bay就必定要試一上到去 已間大大個門牌係度裝修竟然有d日本風都幾chill下 有d bar枱如果下次同朋友黎就可以摸住酒杯底吹下水 正門面有溫馨提示~人均最低消費係75蚊呃大家要留意啦店內環境 都幾有feel~3號波都咁多人捧場ar咁啱坐窗邊 對住對面大廈既內街景值得一提嘅係佢地menu會有佛跳牆同火煱食但我一個人就嗌吾到了下次同friend黎一定要試因為病緊 就清清地食菜同魚但都好好味煎鱸魚~~好鮮味 鐘意食魚既朋友必試白飯有d燕麥 好健康 i like it
係3號波下的一個人的晚餐

都幾chill下 有d bar枱
如果下次同朋友黎就可以摸住酒杯底吹下水 正

門面有溫馨提示~人均最低消費係75蚊呃
大家要留意啦

店內環境 都幾有feel~
3號波都咁多人捧場ar

煎鱸魚~~好鮮味 鐘意食魚既朋友必試

白飯有d燕麥 好健康 i like it

2018-09-12
2018-09-11 68 瀏覽
作為一個去過好多次台灣嘅人。對「古早味」呢三個字絕對唔會陌生。古早味即最古老日或最原本嘅味道。香港有台灣餐廳以「古早味」而命名 。等我試下你係咪真係咁正宗先。餐牌選擇十分之多,我地睇左一輪先落到單,我地叫左蚵仔煎、炸花枝丸 、干貝櫻花蝦荷葉飯 、紅燒三寶麵 、九層塔手抓餅、黑糖薑汁奶茶 、芋香奶芋加珍珠 、手工綜合芋圓(凍) 。好多都係另人好懷念嘅台灣味道。九層塔手抓餅 - 台灣傳統街頭小食手抓餅,再加上九層塔,係幾特別嘅配搭。味道唔錯又唔太油。炸花枝丸- 呢個好好味 ,食時唔小心會跌晒d 花枝粒落枱 、因為佢d 花枝都好大粒。紅燒三寶麵- 呢個湯底真係好似係台灣時食嘅牛肉麵湯底,味道好濃。麵係刀削麵,三寶都幾好,筋、肉、肚都夠林同入味。幾有水準。夠晒「古早味」蚵仔煎 - 呢個味道同夜市食開嘅就有d 出入,冇野市嗰d 咁重粉漿。用左多左蛋,同埋佢調左一隻酸酸甜甜嘅醬汁,都幾特別同開胃。干貝櫻花蝦荷葉飯 - 呢個真係大力推介 。好好味。足料分量夠,料有櫻花蝦干、干貝一整粒 冬菇粒 台灣腸。每粒米都有汁包住,好香好好味。最後食埋手工綜合芋圓-有涼粉 綠豆 芋圓 珍珠,咁先係完滿嘅懷念台灣味

最後食埋手工綜合芋圓-有涼粉 綠豆 芋圓 珍珠,咁先係完滿嘅懷念台灣味道之旅。

2018-09-11 77 瀏覽
1. 炸花枝丸 $38 - 有4粒,都幾足料2. 干貝櫻花蝦荷葉飯 $88 - 賣相好靚,滿佈櫻花蝦,正中間有粒大干貝,干貝食落似乾珽食落味道不錯,有冬菇粒同好多台灣香腸粒,櫻花蝦除咗增添香味,仲增添脆脆口感,份量都唔少😋😋3. 紅燒三寶麵 $75 - 湯底都幾濃藥材味,飲落都幾順喉,幾鍾意,有牛腱,金錢肚,同牛筋,全部都好淋好入味,又唔痴牙,抵讚👍👍仲有紅蘿蔔同少少菜,感覺健康d😆,麵係闊麵,質地幾彈牙😋😋😋4. 九層塔手抓餅 $28 - 烘得微微焦香,脆脆地,好香九層塔味,幾好😋5. 蚵仔煎 $52 -面頭橙色的汁酸酸甜甜,食落唔太似台灣食果d,蠔就唔大粒,係蔥粒同底嘅蛋提升咗香味6. 黑糖薑汁奶茶 $16 - 都幾夠薑,黑糖同奶茶味都幾出7. 熱芋香奶芋加珍珠 $19 - 正正常常,唔會好甜
1. 炸花枝丸 $38 - 有4粒,都幾足料

7. 熱芋香奶芋加珍珠 $19 - 正正常常,唔會好甜
2018-09-11
2018-09-11 53 瀏覽
今日陪朋友去銅鑼灣睇展覽,順便試吓呢間係朋友口中評價唔錯嘅台灣餐廳!入到去餐廳,裝修非常之古典。雖然我哋去食嘅時段已經係兩點鐘,但係店內仲有好多人,想像唔到如果係午市、繁忙時間去食要等幾耐。有好多種套餐優惠,任何一款主食配一款小食都係半價,仲免費送珍珠奶茶,今次我就試咗佢個杯熱嘅可可奶茶,平時台式飲品多數都係飲凍飲,但今次佢會熱可可奶茶令我改觀!好香濃嘅奶茶味,加上甜甜嘅朱古力,真係個好好嘅配搭,而且味道唔算太甜,真心唔錯!煮食方面,我哋叫咗一個酥炸雞扒滷肉飯,同埋古早味牛肉麵,再加左份鹽酥雞,仲有椒鹽豆腐,已經飽到行唔郁!我哋完全冇估計過佢個滷肉飯係咁大碗,非常足料,而且佢塊酥炸雞扒炸得好香脆,加埋滷肉飯一齊食,真係好吸引。牛肉麵嘅面汁同湯底都幾出色,麵質幾有咬口,牛肉亦都有四大篇,抵食!食台灣菜絕對唔少得台灣小食,佢個椒鹽豆腐外脆內軟,絕對無形容錯!香酥雞都超好食!依家要搵到間性價比高嘅台式餐廳,仲要喺銅鑼灣,呢間絕對係唔錯嘅選擇!

2018-09-10 69 瀏覽
銅鑼灣就出名多野食,最近仲開左好多台式飲品店!而呢次我去銅鑼灣就食台灣野啦呢一間叫古早味台灣原味既餐廳,都有好多台式既食物選擇,尤其係小食同甜品方面相當吸引我!!呢個係古早味牛三寶麵,份量都好多下,而個湯底都ok濃味,適合share食。牛肉肉質不錯,入口的感覺幾好,而且仲有少量配菜,成個麵食落都唔太油膩,幾健康咁另外叫左一個養生雞湯(二人份量),幾足料,大約有三碗。飲落有藥膳的味道,仲有足夠既雞肉,係非常飽肚,飲落都幾養生咁,而且係相當開胃的!飲品方面就叫左一杯鳳梨綠茶,16元,相當抵飲,唔太甜,唔錯最後就係我最期待既綜合手工芋圓啦!!入面有三色芋圓,仙草,珍珠,紅豆,綠豆,真係一次過滿足幾個願望!份量很多,而且芋圓都幾大粒,可以係話相當滿足!!總括黎講,呢間餐廳係食得幾飽的,而且感覺上都比較健康
銅鑼灣就出名多野食,最近仲開左好多台式飲品店!
而呢次我去銅鑼灣就食台灣野啦

飲品方面就叫左一杯鳳梨綠茶,16元,相當抵飲,唔太甜,唔錯

最後就係我最期待既綜合手工芋圓啦!!

總括黎講,呢間餐廳係食得幾飽的,而且感覺上都比較健康

2018-09-07 85 瀏覽
與朋來到短聚午餐, 餐廳環境舒適,被安排梳化位置。午飯時段食客雖多,但點餐及上餐效率都好快。凍紅豆奶茶: 奶與茶的份量調較得恰到好處,伴著粒粒帶甜的紅豆,口感不錯。降脂桂花國寶茶:用微火燙著的桂花茶,淡淡清香,少少甜,和暖的一口一口嚐著,很典雅的感覺!養生雞湯(2人份) : 足本的靚湯,陣陣養生藥材味道,紅棗杞子雞,補血益氣。九層塔手抓餅:酥脆餅皮,搭配香氣十足的九層塔,豐富香酥的層次,美味一吃上癮!鹽酥豆腐:炸成金黃酥脆,外脆內軟的豆腐非常滑流,面層的鹽酥咸令豆味顯得更突出。醉雞卷:賣相已加分的醉雞,酒味香醇,連雞皮一併食都不肥膩,帶有微甜的杞子更是錦上添花。

2018-09-07
  • 醉雞卷
  • 鹽酥豆腐
我同男朋友都好中意食台灣菜 成日周圍發掘台灣美食。 今日出左銅鑼灣 比我地發現原來銅鑼灣有開性價比高既餐廳。 我地首先叫左 佢個湯底真係好正 有點古早藥材味道,感覺好似有保身子作用咁😂😂好好飲, d牛肉都幾入味同軟身之後我地有嗌 雞肉係肉絲 上面有d配料咁,而重點係佢個油飯 撈埋一齊食 味道一流我地仲嗌左個小食 熱辣辣又新鮮 呢個係絕對有驚喜既 最後當然唔小得用甜品做總結。

我地首先叫左 [古早牛肉麵$65 ]佢個湯底真係好正 有點古早藥材味道,感覺好似有保身子作用咁😂😂好好飲, d牛肉都幾入味同軟身

之後我地有嗌 [嘉宜雞肉飯 $50]雞肉係肉絲 上面有d配料咁,而重點係佢個油飯 撈埋一齊食 味道一流

我地仲嗌左個小食 [宜蘭蔥餡餅 $28] 熱辣辣又新鮮 呢個係絕對有驚喜既

最後當然唔小得用甜品做總結。 [手工綜合芋圓$45]雖然呢個冇乜驚喜 但因為我地坐bar台 親眼望住佢地用心製造 放左好多粒芋圓 都覺得開心
古早牛肉麵
嘉宜雞肉飯