2020-07-11 56 瀏覽
平時食開傳統日式口味,今晚同朋友去了這裡,日式加上創意又係一個幾特別嘅食法,這裡比較突別就係卷物,店員推介了火山,同埋個午夜牛朗,而還有我愛嘅特級雞泡魚乾,店內地方闊落,有吧枱位,還有獨立房間,當然人多就可以選擇,我和朋友兩個就係中間大廳位置啦!等了一陣就係個煙韌香口嘅特級雞泡魚乾,燒得十分香口,本身雞泡魚肉質煙韌,加上燒後在上面塗了一層蜜汁,十分野味!而個卷物真係十分出色,大大件火山放在碟上,上面放滿了撕開的帶子絲,下面就是蟹柳、牛油果同青瓜做成的卷物,混埋一齊入口味道新鮮美味,而火山上還有一些蟹籽,買相就好似一座活火山咁十分吸引!旁邊還伴了午夜牛郎,就像一個小島伴住火山,師傅用心製作,入口外面香脆內裡用了香滑嘅牛油果,加上三文魚,還有濃郁嘅芝士作為點綴!味道又係另一種風味!真係十分特別,又有喜愛之口味!

真係十分特別,又有喜愛之口味!
銅鑼灣「逸園中心」差不多九成也是日式料理店,今晚再來食好東西,大家唔想食咁多生冷野,和朋友來試吓以卷物打出名堂的 「古今」。 我們約了六時,餐廳準時開門,我們是第一枱客人,好彩非包場,其他客人也相繼入座。餐廳裝潢不花巧,都是一般的和食地方,店子不大,但員工特別多則是有點驚訝的。打開餐牌就會發現,這裡提供的食物和一般的料理店差不多,同樣有剌身、炸物、煮物、燒物等。一場來試特色手卷,點了兩款「蜘蛛」、「煙花」順便讚下唸壽司名字的人很有料到,雖蜘蛛 $88炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳 炸軟殼蟹不是即炸, 但仍是脆口, 口感不油; 材料配搭得宜,只是略嫌壽司飯有點實。 煙花 $98 用上三種我喜愛的食材 鮮味十分突出,加上小許薄脆,令口感上更豐富, 我個人比較喜歡。  超大盤 $78 底墊上大量生菜、還有海草、蟹柳絲、蟹籽、甜醬油和沙律醬,所有食材也新鮮,味道和口感也超豐富 , 抵食飽肚。 $58以蔬菜為主、併上大蝦,炸粉皮不厚不薄,蝦尚算爽口;我反而喜歡蔬菜更多, 由其是紫色小蕃薯,粉口香甜,性價比不俗啊!提子梳打氣水 ,甜味不高,味道清甜,解喝一流。

蜘蛛 $88

炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳

煙花 $98

用上三種我喜愛的食材 [吞拿魚、三文魚蓉、蟹籽] 鮮味十分突出,加上小許薄脆,令口感上更豐富, 我個人比較喜歡。

超大盤 [龍卷風沙律] $78

[雜錦天婦羅] $58

提子梳打氣水 ,甜味不高,味道清甜,解喝一流。

2020-07-04
  • 煙花
2020-06-27 1079 瀏覽
週末喜歡到銅鑼灣 shopping,晚上最方便到旁邊的澳門逸園中心食好西,突然好想食卷物,第一時間想起古今 premium 。#kokonpremium 是日式 fusion 的居酒屋,餐牌有多款充滿創意的卷物,賣相色彩繽紛很吸引,個人特別推介 火山 & 午夜牛郎。胡麻豆腐沙律日本豆腐味道清新,配上胡麻醬汁特別開胃。火山各款卷物的名稱都非常特別,而且師傅擺盆非常有心思,把兩款卷物拼在一起,整體賣相更佳。火山有霸氣,配料份量多很有澎湃的感覺,吸引了眼球。蟹籽和蟹柳加埋一齊好似成座山咁高,鹹甜適中,好似熔岩漿咁嘅蟹籽底下收藏着蟹柳牛油果卷,真的超美味而且有驚喜,味道有層次。午夜牛郎午夜牛郎這個名字令我想起日本走在東京新宿街頭的無料案內所,牛郎好像是他們的特別名稱。這款吃得的牛郎用上牛油果、芝士、三文魚,切開一口 size 女生吃得爽快!外層口感非常鬆脆,炸漿夠薄而且相當可口,外脆內軟,鹹香芝士配搭三文魚,感覺很新鮮!雜錦天婦羅以炸蝦為首的雜錦天婦羅,炸的粉漿不會過厚,大大隻蝦鮮美彈牙,除咗蝦之外亦唔可以錯過 時令蔬菜,天婦羅炸南瓜、茄子味道清新唔油膩。

胡麻豆腐沙律
日本豆腐味道清新,配上胡麻醬汁特別開胃。

火山

午夜牛郎

雜錦天婦羅

• 雜錦天婦羅
  • 火山
2020-06-26 49 瀏覽
之前喺觀塘食過一間叫古今二既餐廳,記得佢D卷物好有特色,好好味。今日喺銅鑼灣sogo附近見一間叫古今 Premium既餐廳,估佢地一定係姊妹店。果然佢地既餐牌差不多。我地叫咗個龍卷風沙律 ($78),裏面有海藻,蟹柳,脆片等等,好fresh,好開胃。當然唔少得依到好出名既特色卷物:蜘蛛 ($88),炸軟殼蟹,青瓜,牛油果,蟹柳,軟殼蟹仲係好脆,加埋個汁,好好食煙花 ($98),辣味三文魚同吞拿魚,估唔到兩種魚加埋一齊原來都咁好食。雜錦天婦羅 ($58),有矮瓜,蝦,冬菇,D炸粉好薄,好鬆軟

果然佢地既餐牌差不多。

我地叫咗個

當然唔少得依到好出名既特色卷物:

2020-06-26 48 瀏覽
好友應該常相見,呢日就約左好友出左去銅鑼灣食好西,記得早排同事話有間居酒屋唔錯,主打係創意卷物,咁岩出到去就會一會呢間食店啦。位置好方便,地鐵站一出,不足3分鐘就行到去,呢間位於食店林立既澳門逸園中心,點樣特圍而出?聽聞佢地既創意卷物好出名,我地坐低之後,望下餐牌,都比d卷物吸引左,而且價錢唔貴,在銅鑼灣地段黎講,係好抵食。先點左個沙律,龍捲風沙律,個名好勁呀,都真係好似龍捲風一樣,份量十足,好大兜!  3-4人食都得。呢個沙律主要有生菜、蟹柳、蟹子、仲有d脆片,食落好新鮮爽脆,口感層次豐富。mix埋其他配料都好夾,作為開胃前菜好岩。好Refreshing~既然比佢地創意卷物吸引左,就叫左兩款,蜘蛛及煙花,蜘蛛卷物係特別用軟殼蟹及牛油果,砌到成隻蜘蛛一樣,軟殼蟹仲好脆口。另外煙火卷物就口感好豐富,因為卷物包著三文魚,而面層係吞拿魚,加上脆片,真係好似煙花咁正,有種幸福的感覺。食左兩款創意卷物就點埋個雜錦Tempura , 完全係即叫即整,脆漿炸得好薄,所以每件都好香脆,外脆內軟,點埋天婦羅汁,非常惹味。
好友應該常相見,
呢日就約左好友出左去銅鑼灣食好西,
記得早排同事話有間居酒屋唔錯,
主打係創意卷物,
咁岩出到去就會一會呢間食店啦。

位置好方便,地鐵站一出,
不足3分鐘就行到去,
呢間位於食店林立既澳門逸園中心,
點樣特圍而出?聽聞佢地既創意卷物好出名,
我地坐低之後,望下餐牌,都比d卷物吸引左,
而且價錢唔貴,在銅鑼灣地段黎講,係好抵食。

先點左個沙律,龍捲風沙律,個名好勁呀,
都真係好似龍捲風一樣,份量十足,
好大兜!  3-4人食都得。
呢個沙律主要有生菜、蟹柳、蟹子、仲有d脆片,
食落好新鮮爽脆,口感層次豐富。

既然比佢地創意卷物吸引左,就叫左兩款,蜘蛛及煙花,
蜘蛛卷物係特別用軟殼蟹及牛油果,砌到成隻蜘蛛一樣,
軟殼蟹仲好脆口。另外煙火卷物就口感好豐富,
因為卷物包著三文魚,而面層係吞拿魚,加上脆片,
真係好似煙花咁正,有種幸福的感覺。

食左兩款創意卷物就點埋個雜錦Tempura ,
完全係即叫即整,脆漿炸得好薄,所以每件都好香脆,
外脆內軟,點埋天婦羅汁,非常惹味。
2020-06-21
2020-06-25 797 瀏覽
呢日遇到日偏食,咁特別既日子,當然要約埋好友出太空館睇睇呢個天文現象,睇完都差不多5點,好友就提議落銅鑼灣食飯,佢推介左呢間古今高質的居酒屋食店,聽聞食店既壽司卷物充滿創意,跟著吃貨好友總有驚喜。好快就落到老銅,未夠6:00到達食店,因仍在準備中,所以在門外等候,好快來左好多食客,睇來呢間食店都好受歡迎。等左一陣就入得座,侍應哥哥好有禮貌,仲好靚仔,實在天氣太熱,我地即刻點了兩杯啤酒啤一啤先。我地問侍應哥哥有乜好介紹,佢好細心問我地有乜唔食,有無食物敏感? 然後就介紹了食店一些創意卷物,跟住我地都望望餐牌,真係幾特別,係咁二點左幾款:👇🏻1)龍卷風沙律: 好大碟呀,平時出面食店用青瓜絲,呢度用生菜,起碼唔會出水,配合蟹柳絲及蟹籽,口感一流。2)蜘蛛: 個名好得意,係其中一個必點的創意卷物,傳統紫菜卷做法,加上青瓜、牛油果及軟殼蟹組成,軟殼蟹好酥脆,配上醬油及子薑絲可以抵消油膩感。3)煙花: 另一款創意卷物,開頭以為係生牛肉鋪面,後來侍應哥哥話係吞拿魚鋪滿壽司表面,嘩,睇見真係要即時放入口,非常之肥美,而且油香好夠,入口好綿滑。其實食到呢度已好飽,不過好友好想點埋佢至愛既天婦羅,好啦,最

1)龍卷風沙律:

其實食到呢度已好飽,不過好友好想點埋佢至愛既天婦羅,好啦,最後就係:

4)雜錦天婦羅: 呢份天婦羅分量都唔錯,有茄子,蝦,冬茹及番薯。炸粉很酥脆。

呢餐真係飽到上心口,但係非常之滿足。兩個人都只係$200鬆啲,下次要再嚟食其他特式卷物先得😋
2020-06-21
2020-06-25 50 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣,近大型百貨公司旁,相當就腳。 餐廳座位還多,都尚算舒服。日式餐廳,佢地主打特色卷物,平時好少見。 有很多卷物選擇,配上好特別的菜名及擺設,別具心思! 例如有:壽司薄餅、列火紅唇💋、富士山🗻等等,都好吸引😍😍。我地叫左龍捲風🌪️沙律:賣相幾好,菜都新鮮😌,加入蟹柳絲,粟米等等,好爽脆。烈火紅唇💋:芝士,炸牛肉,士多啤梨🍓,食落口感豐富,不過食到脆脆,但無牛肉味。士多啤梨少少酸都幾開胃。雞泡魚乾煙肉車厘茄串燒牛舌其他串燒都尚可。服務態度友善。

例如有:壽司薄餅、列火紅唇💋、富士山🗻等等,都好吸引😍😍。

我地叫左

雞泡魚乾
煙肉車厘茄串
燒牛舌

其他串燒都尚可。服務態度友善。

2020-06-23 670 瀏覽
約左三五知己出黎見見面☺️前一兩日打電話黎book定枱。當日準時6點上到去,可能時間尚早都未有食客🤣🤣皆因唔肚餓,所以叫得唔多,小食為主😋📌芝士魚餅$50眼見得呢四小塊🤣🤣頓時覺得少貴,都係叫貨所以正常發揮🤣熱辣辣炸起,咸味芝士半融,略嫌有點油膩,再索乾啲油會更好😆📌枝豆$48我成日覺得枝豆好唔抵食🤣🤣不過友人鍾意食,份量都足,條條脹卜卜,食完油膩野,再食枝豆balance下😂😂📌辣妹$98創意卷物係古今既名物😌內餡包住炸蝦,香脆可口👍🏻而且加入芝士及辣辣地既吞拿魚,又幾好食幾惹味🤤🤤🤤面頭撒上碎晒既薯片?提升埋口感😆辣妹係唔錯既!!📌日和安格斯牛柳粒$92大約都有廿令粒😂有大有細,有啲幾稔,有啲有筋位就難咬啲,牛味幾香濃😆😆油脂都幾多😂😂😂所以好易一粒接一粒咁食🙈📌鹽燒鯖魚$78鯖魚正常發揮,同平時食開既分別唔大🤣聽講靚既鯖魚係帶有少少腥😂😂😂唔知真定假,不過呢條又真係有啲啲腥🙈由於我對辣妹念念不忘😂😂😂所以提議加多個卷物,知己都非常同意🤣說好的唔太餓呢?haha📌黑龍卷$98今次既內餡係炸蟹柳及芝士,都係香脆可口😆面頭係有啲乾既鰻魚🙈及少得可憐既牛油果🤣🤣成件事食落都比較dry唔濕潤

📌芝士魚餅$50

日和安格斯牛柳粒

📌鹽燒鯖魚$78

鹽燒鯖魚

📌黑龍卷$98
今次既內餡係炸蟹柳及芝士,都係香脆可口😆面頭係有啲乾既鰻魚🙈及少得可憐既牛油果🤣🤣成件事食落都比較dry唔濕潤,牛油果存在感基乎係零,佢既存在係咪只係想成條卷睇落有返啲色咋?🤣🤣因爲我太鍾意辣妹啦,黑龍卷即刻比下去🤭

黑龍卷

我本身比較少bookmark日本餐廳😌成日覺得壽司刺身都係咁上下姐,而且生冷野我都少食🤣下下都大大舊飯太易飽無得試好多野🤣而古今係因為有朋友食過覺得唔錯而推薦我,佢既卷物真係好多🤓咩都好似幾吸引🤭啲餡就來來去去其實都係果幾款,不過搭來搭去又可以玩到好多唔同花款,食呢啲真係要約至少三四人😂😂

最鍾意呢到啲壽司飯唔會太凍,而且唔會太硬同乾身😚😚價錢方面,我地唔太餓既情況下已經叫得少,或者銅鑼灣黎講,呢個價錢係合理啦🤣🤣員工服務都好好,又有禮貌又殷勤👍🏻👍🏻周不時會主動加水,臨走前有個高瘦男人都有問我地食物味道點?滿唔滿意?不過我發現壽司部啲師傅無戴口罩😷但佢地又會傾計,咁樣⋯⋯好似⋯⋯唔太好吧!?🤭🤭

2020-06-13
芝士魚餅
枝豆
日和安格斯牛柳粒
鹽燒鯖魚
黑龍卷
2020-06-18 107 瀏覽
想食得健康啲,永遠都係諗起比較清淡小油嘅日本菜。今次就嚟到呢間專食日式卷物嘅地方嘗試吓唔同既卷物。但係食卷物之前要咗胡麻豆腐沙律做前菜。其實呢個沙律真係好簡單,只有生菜,豆腐,魚子,同埋配上大量芝麻醬,食得到既健康。呢度有好多款卷物,而且每款嘅名都用心改過,除此之外呢度嘅材料配搭新㯋,簡單得黎又好夾好好味。而且師傅係擺盆上面都好用心,令到每一條卷物貌相都好吸引。就好似今次我哋要左個名好浪漫嘅忘不了你,其實係芒果炸牛肉芝士卷。酸甜嘅芒果伴上脆脆嘅牛肉同軟綿綿嘅芝士,配合芥末千島醬,十分清新。然後亦都要咗一個店員話呢度好受歡迎嘅蜘蛛。究竟蜘蛛係咩呢?唔洗驚,其實係同蜘蛛一樣有好多腳嘅炸軟殼蟹!同樣地炸到好脆嘅軟殻蟹,加埋我最愛嘅牛油果同青瓜蟹柳,食落係另一款嘅清新味道。一個人真係好難嘗試太多野,下次會約埋朋友一齊食多幾款唔同嘅卷物!

2020-06-16 105 瀏覽
有時想食壽司但係又唔敢食太多魚生,可以選擇過嚟呢度,食佢哋又靚又精緻又好味嘅壽司卷。呢度嘅卷物選擇非常多,今次就揀咗我最愛嘅蜘蛛卷。所謂嘅蜘蛛其實係炸軟殼蟹,配埋青瓜,牛油果同蟹柳,味道清新,仲有不同嘅口感。加埋類似鰻魚醬嘅燒汁,真係次次黎都必點。另外呢一款忘不了您,只係簡單用咗三種材料芒果,炸牛肉,同芝士,香甜既芒果,鹹鹹脆脆嘅炸牛肉,軟綿綿嘅芝士,配合面頭嘅Wasabi同千島醬,成個層次更加提升。呢度除咗卷物之外其實仲有其他日式食物選擇,今次就要咗一款豬頸肉串燒。一串燒得好嘅串燒真係唔簡單,要做到有燒烤嘅香又唔會焦,要識落夠味又唔會太鹹,仲要保持有肉汁唔乾,而呢度嘅師傅正正全部都做到。特別欣賞佢個醃醬,調味真係非常好。下次要約多啲朋友叫多幾款唔同嘅食物!

下次要約多啲朋友叫多幾款唔同嘅食物!
2020-06-08 102 瀏覽
今次呢間餐廳我已經來過幾次,最吸引到我係佢唔同既卷物。 咁岩經開銅鑼灣,一於再試下。前菜我地叫左個龍捲風沙律,佢係有勁多蟹柳絲,加上椰菜同袐制醬汁而成。清甜開胃,份量十足。再黎就係重頭戲卷物,佢每款卷物都有個特別既名。例如呢款叫蜘蛛,係由軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳制成,脆得黎又有牛油果既口感,一流!再黎就係富士山,個樣就似足富士山咁高,加上蟹柳、鰻魚、牛油果同脆片,一口一舊,食幾多都唔會話滯。除左卷物,我地仲叫左雜錦天婦羅,有炸蝦、小番薯、番薯、茄子、冬菇。佢既粉醬好薄,不過又炸得好脆口,而且唔會太油,既保留到食物本身口感,又脆口鬆化。佢每份食物size都好大,本來想叫多幾樣試下都已經好飽,唯有下次再試。

除左卷物,我地仲叫左雜錦天婦羅,

2020-06-03
2020-06-07 104 瀏覽
和一位很久不见的朋友去了一间她推荐的日式餐厅晚饭,转了口味的她突然点了很多不同有关炸物的菜,吃了真的不错😋龙卷风沙律用一种自家沙酱汁混入疑似鳗鱼汁,再加入很多蟹柳丝、绿色海藻、沙律菜,配上顶层的脆片放入口中,感到美味。當然沙律菜很新鮮,鲜甜。杂锦天妇罗有虾、冬菇、甜薯和茄子,炸粉不厚之余,全部食材均十分新鲜,但如果天妇罗汁能加上萝卜蓉的话,相信会更好味软壳蟹卷和三文鱼蓉卷外观几特别,吃落口感不错,尤其是内里的酱汁,和食物配搭得好好。
龙卷风沙律
杂锦天妇罗
软壳蟹卷和三文鱼蓉卷
  • 龍捲風沙律
2020-06-07 53 瀏覽
今日同妹妹喺銅鑼灣食晚餐試下呢間古今リ呢排學日文,見到日文字就會覺得有驚喜😂餐牌都好多選擇有刺身,壽司,卷物,熟食,串燒我地又唔算太飽所以決定主要食下啲創意卷物妹妹揀左個龍捲風沙律同蜘蛛我就想試下推介嘅午夜牛郎龍捲風沙律好大份面層有好多蟹柳絲同蟹子低層就係野菜將佢地混好就食得味道幾清新沙律菜新鮮爽甜明太子沙律醬特別午夜牛郎係炸過嘅卷物幾特別外脆內軟咁但又唔會好熱氣有新鮮感蜘蛛就係比較穩陣嘅軟殼蟹卷份量都好足軟殼蟹卷比午夜牛郎更香口但中間仲有蔬菜爽爽甜甜食飽飽又有力再戰銅鑼灣了!
今日同妹妹喺銅鑼灣食晚餐
試下呢間古今リ
呢排學日文,見到日文字就會覺得有驚喜😂

餐牌都好多選擇
刺身壽司,卷物,熟食,串燒
我地又唔算太飽

份量都好足
軟殼蟹卷比午夜牛郎更香口
但中間仲有蔬菜
爽爽甜甜

食飽飽又有力再戰銅鑼灣了!
2020-06-02
2020-06-07 42 瀏覽
尋日同個fd喺佢公司附近食晚飯揀左呢間喺觀塘都食過嘅卷物店試下今次試呢間個門面就無咁靚差少少會miss左😂不過入面都好整潔分左兩間廂房如果人多,可以自己一間房食私隱度更高👍朋友其實唔係食太多生野所以請店員介紹佢推薦左兩款卷物俾我地我地再加左個龍卷風沙律沙律好清爽啲生菜超爽甜,咬落會發出好清脆嘅聲音👍醬汁都恰到好處,唔會過多浸到淋晒!兩款卷物分別叫午夜牛郎同蜘蛛俾人發板嘅感覺好新奇唔到上枱一刻都唔會知有乜野食🧐一款卷物有輕輕脆炸嘅外殼包住卷物內饀就係蔬菜同蟹柳食物層次豐富,外脆內軟大概就好似午夜牛郎咁,外表同內心截然不同?😂另一款叫蜘蛛呢款好易理解因為係炸軟殼蟹卷呢款可以食到紫菜外層簡單得黎好味!
尋日同個fd喺佢公司附近食晚飯
揀左呢間喺觀塘都食過嘅卷物店試下

今次試呢間個門面就無咁靚
差少少會miss左😂
不過入面都好整潔

分左兩間廂房
如果人多,可以自己一間房食
私隱度更高👍

朋友其實唔係食太多生野
所以請店員介紹
佢推薦左兩款卷物俾我地
我地再加左個龍卷風沙律

沙律好清爽
啲生菜超爽甜,咬落會發出好清脆嘅聲音👍
醬汁都恰到好處,唔會過多浸到淋晒!

兩款卷物分別叫午夜牛郎同蜘蛛
俾人發板嘅感覺好新奇
唔到上枱一刻都唔會知有乜野食🧐

一款卷物有輕輕脆炸嘅外殼包住卷物
內饀就係蔬菜同蟹柳
食物層次豐富,外脆內軟
大概就好似午夜牛郎咁,外表同內心截然不同?😂

另一款叫蜘蛛
呢款好易理解
因為係炸軟殼蟹卷
呢款可以食到紫菜外層
簡單得黎好味!
2020-06-02
  • 龍捲風沙律
2020-06-06 66 瀏覽
朋友鐘意食日本菜特別係壽司今日同佢黎古今因為有好多特別既創意壽司入到黎環境好舒服店員服務都好好即刻沖熱茶比我地龍卷風沙律蔬菜 海藻 蟹柳 脆片金龍卷材料係 芝士炸蝦 三文魚非常長 有成八件咁多每件細細件 一口食到另外我地叫左創意壽司火山材料有帶子青瓜牛油果蟹柳佢既賣相非常特別堆得好滿 食慾大增加上有廚師特別製作既醬汁好開胃好好味值得一試除左壽司我地都叫左雜錦天婦羅有蕃薯 茄子 冬菇 蝦炸得非常好粉薄唔油膩之後我地再叫左串燒日和豬頸肉串牛油燒帶子豬頸肉燒得皮脆肉嫩帶子新鮮彈牙整體黎講非常好食值得再黎

朋友鐘意食日本菜
特別係壽司