2022-04-25 60 瀏覽
星期日屋企唔煮飯,買外賣返去食,見到呢間新開嘅荃新天地分店,即刻心心眼😍一於買飯卷😋龍捲風沙律$76先來個沙律開吓胃,有大量蟹子、蟹柳絲、中華沙律、爽脆生菜,伴入勁多美奶滋,正😋 佢果種蟹柳幾有鮮味👍🏻唔係cheap cheap一嚿粉果種。金龍卷$98肥美三文魚刺身捲着炸蝦飯卷,口感豐富😋柔滑嘅三文魚,跟住係軟綿綿嘅飯,再跟住金黃酥脆嘅炸蝦,配上沙律醬😍,味道討好。蜘蛛$96蜘蛛即係炸軟殼蟹,炸粉薄薄,軟殻蟹好肉地👍🏻,配上牛油果、青瓜同埋蟹柳,材料豐富😋唔好睇呢啲飯卷細細一份,我哋兩個人食咗兩份飯卷做主食再加啲小食已經夠飽。古今日式煎餃$56一份有六隻,煎得好靚,配上餃子汁👍🏻其實日式煎餃都好難唔好食🙈如果堂食熱辣辣應該會更加香口。炸雞軟骨$66炸得金黃香脆,雞軟骨有咬口,仲帶有唔少雞肉,咬落去唔會真係得粒骨,沾上最愛嘅美奶滋餸啤酒好正😋

龍捲風沙律$76

金龍卷$98

蜘蛛$96

古今日式煎餃$56

炸雞軟骨$66
外賣自取
2022-04-25 81 瀏覽
柚想蝦你🦐最鍾意就係有柚子果肉既沙律,酸酸地,幾開胃。order salad 🥗 就可以平衡「火山🌋」比較辣嘅味道~ 另外就有爽口嘅蘋果,生菜,羅馬生菜等等。火山🌋除咗有比較難去廖思之外,火山就真係有火!兩邊兩條直線嘅海鹽,加上食油/酒精(?)燒着之後嘅火將中間壽司上面嘅芝士🧀融化~ 視覺上同味覺上好大享受😎安格斯蒽牛卷🐮係金菇肥牛卷嘅高級變奏版,香蔥比較守候,吾會黏牙。上面加上少少蒜頭片。入口香濃琦玉網燒牛舌每次去古今都會order, 肉質夠彈牙之餘,燒得夠香,點埋醬汁少少酸酸甜甜,好味😋
柚想蝦你🦐

火山🌋

安格斯蒽牛卷🐮

2022-04-25
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2022-04-25 95 瀏覽
呢間古今二嘅卷物出名好有創意兼勁多選擇🤩今日同朋友係荃灣覓食果陣發現原來citywalk都開咗間新分店,一致通過即刻去試下😁❤️龍捲風沙律 💰7️⃣6️⃣都幾大兜🫢色彩繽紛賣相吸引👍 蟹籽同沙律菜好爽脆,加埋蟹柳絲同脆片,口感豐富😙❤️黑豚豬頸肉串燒 💰2️⃣8️⃣望落好似好肥但食落完全唔覺得油膩😵😵相反仲充滿油香兼肉質彈牙!非常有驚喜😍❤️豚肉泡菜鍋 💰9️⃣8️⃣上枱嘅時候以為好單調😅 但原來配料勁豐富🫢豚肉油脂分布均勻~泡菜就咁食偏濃味同偏辣左啲,但滾起咗做湯底就恰到好處👍豆腐豆味香濃👍如果有白飯配就正啦😆⭐️秘製蒜香牛油燒帆立貝 💰3️⃣8️⃣牛油香味突出,燒得唔會過火,肉質彈牙😇⭐️蜘蛛 💰9️⃣6️⃣即係炸軟殼蟹,牛油果,青瓜同蟹柳卷物~食過咁多餐廳睇過咁多menu,相信呢間應該係數一數二實物同圖片出入最少既餐廳😂軟殼蟹香脆,飯粒煙韌,飯量岩岩好唔會太飽濟😁⭐️彩虹卷 💰1️⃣1️⃣6️⃣擺盤好靚👍 刺身新鮮,打卡一流又好食😆同朋友都好滿意😎 下次要再試下其他,咁多款有排先試得晒🤭
呢間古今二嘅卷物出名好有創意兼勁多選擇🤩

❤️龍捲風沙律 💰7️⃣6️⃣
龍捲風沙律

都幾大兜🫢
色彩繽紛賣相吸引👍
蟹籽同沙律菜好爽脆,加埋蟹柳絲同脆片,口感豐富😙

❤️黑豚豬頸肉串燒 💰2️⃣8️⃣
黑豚豬頸肉串燒

望落好似好肥但食落完全唔覺得油膩😵😵
相反仲充滿油香兼肉質彈牙!非常有驚喜😍

❤️豚肉泡菜鍋 💰9️⃣8️⃣
泡菜豚肉鍋

上枱嘅時候以為好單調😅 但原來配料勁豐富🫢
泡菜豚肉鍋

豚肉油脂分布均勻~
泡菜就咁食偏濃味同偏辣左啲,但滾起咗做湯底就恰到好處👍
豆腐豆味香濃👍
如果有白飯配就正啦😆

⭐️秘製蒜香牛油燒帆立貝 💰3️⃣8️⃣
秘製蒜香牛油燒帆立貝

秘製蒜香牛油燒帆立貝
牛油香味突出,燒得唔會過火,肉質彈牙😇

⭐️蜘蛛 💰9️⃣6️⃣
蜘蛛

即係炸軟殼蟹,牛油果,青瓜同蟹柳卷物~

軟殼蟹香脆,飯粒煙韌,飯量岩岩好唔會太飽濟😁

⭐️彩虹卷 💰1️⃣1️⃣6️⃣
彩虹卷

擺盤好靚👍 刺身新鮮,打卡一流又好食😆

同朋友都好滿意😎
下次要再試下其他,咁多款有排先試得晒🤭
2022-04-25
龍捲風沙律
黑豚豬頸肉串燒
  • 泡菜豚肉鍋
之前見到荃新天地新開古今❤️之前同朋友食過覺得食物嘅性價比都算高所以今次要同Pp食下😂佢哋熱門沙律🥗 龍捲風沙律如果鍾意食蟹柳同中華沙律嘅會好鍾意食👍🏻加上好多新鮮生菜喺底(仲有啲chips)撈埋一齊食口感爽脆 fresh當然仲有唔少得叫嘅卷物~~~ 咩都想試吓嘅我地🤘🏻叫咗卷物盛(有鰻魚牛油果卷,加州卷,費城卷,火山)火山🌋第一眼以為係得蟹柳,食落先知係由蟹柳同埋帶子加蟹籽組成嘅一個小山丘(材料十足)配搭青瓜同牛油果費城卷見到個名好得意🤘🏻其實係三文魚芝士牛油果卷😋入餡料十足 好味😋金龍卷(入面有三文魚、炸蝦、芝士)除咗味道唔錯之外 粒粒買相都好精緻久違了外食嘅我哋都心情愉快😊櫻花蝦茄子燒甜甜哋嘅燒汁配埋櫻花蝦 喜歡口味比較重嘅醬油茄子都會鍾意食雞泡魚乾影咗一陣相先食都仲係熱同埋脆口一到食一到覺得送酒應該一流👍🏻我個人覺得呢個間古今分店嘅食物質素更用心 食得出心機希望可以一直維持丫
之前見到荃新天地新開古今❤️

之前同朋友食過覺得食物嘅性價比都算高
所以今次要同Pp食下😂
佢哋熱門沙律🥗 龍捲風沙律

如果鍾意食蟹柳同中華沙律嘅會好鍾意食👍🏻
加上好多新鮮生菜喺底(仲有啲chips)
撈埋一齊食口感爽脆 fresh
當然仲有唔少得叫嘅卷物~~~

火山🌋
配搭青瓜同牛油果
費城卷

見到個名好得意🤘🏻其實係三文魚芝士牛油果卷😋
入餡料十足 好味😋
金龍卷(入面有三文魚、炸蝦、芝士)

除咗味道唔錯之外 粒粒買相都好精緻

更用心 食得出心機
希望可以一直維持丫

2022-04-21
午餐
由觀塘得一間店食到依家荃灣兩間分店次次想食卷物就諗起古今二新開依間係荃新天地,連紅紙都未搣睇價錢就知唔算貴,睇埋份量就知抵食!今次叫外賣番屋企食~~煎餃外皮仲係脆,入面d 肉夠入味依個沙律係勁多蟹柳同生菜,再加堆d 脆脆增加口感個汁又較得岩岩好! 大推~~上面三文魚好新鮮,入面個炸蝦仲脆添!配搭埋d 醬汁好好食鰻魚加牛油果配搭好新穎,但味道又夾得幾好面頭又係大量蟹柳,成個配搭夠新鮮古今二既卷物就係會有驚喜茄子配埋櫻花蝦,係d 汁多左少少少番d 無甘鹹就仲正埋單唔駛$400! 但食到勁飽,真係抵食!
由觀塘得一間店食到依家荃灣兩間分店

次次想食卷物就諗起古今二

新開依間係荃新天地,連紅紙都未搣

睇價錢就知唔算貴,睇埋份量就知抵食!

今次叫外賣番屋企食~~

煎餃

煎餃外皮仲係脆,入面d 肉夠入味

龍卷風沙律

依個沙律係勁多蟹柳同生菜,再加堆d 脆脆
增加口感

個汁又較得岩岩好! 大推~~

金龍卷

上面三文魚好新鮮,入面個炸蝦仲脆添!
配搭埋d 醬汁好好食

富士山

鰻魚加牛油果配搭好新穎,但味道又夾得幾好

面頭又係大量蟹柳,成個配搭夠新鮮

古今二既卷物就係會有驚喜

茄子燒

茄子配埋櫻花蝦,係d 汁多左少少
少番d 無甘鹹就仲正

埋單唔駛$400! 但食到勁飽,真係抵食!
2022-04-23
外賣自取
2022-04-23 24 瀏覽
今日放假去咗荃新天地食新開間日本嘢,見到都好多好嘢食,因為見到都幾多人等位,所以最後決定外賣拎走儘快醫肚試左金龍卷,上面有三文魚夾住吉列炸蝦同芝士,配埋佢特製嘅醬真係好好味,有淡淡既芝士味。另外仲叫咗”辣妹”,內層同樣係吉列炸蝦同芝士,但上面就換左係微辣既辣味吞拿魚蓉。同金龍卷唔同,完全係另一番風味。當然唔少得試埋佢個龍捲風沙律,個沙律味道好強烈,入面分別有中華沙律、蟹柳、蟹籽同埋好多新鮮嘅蔬菜,份量都幾多另外仲點左客日式煎餃,煎得幾乾身,大細剛剛好,一口一隻既傳統嘅日本煎餃。不過最好味都係佢個鹽燒三文魚頭燒到好香,但係啲三文魚肉仲仍然保持到好滑同好重魚油,食落啖啖肉,最啱食肉獸。另外仲有個櫻花蝦茄子燒,上面鋪滿櫻花蝦,未放落口已經聞到好重嘅蝦味,兩樣都超級好食。

不過最好味都係佢個鹽燒三文魚頭

• 鹽燒三文魚頭
2022-04-23 23 瀏覽
Happy Friday放工梗係要慶祝一下,食餐好慰勞下自己。見到呢間日式餐廳新開張,記得之前響觀塘食過佢哋呢間分店嘅壽司卷物好唔錯,於是決定買外賣返屋企同家人一齊嘆。柚想蝦你個名好得意,決定試吓係乜嚟,佢係一個沙律,材料好豐富,有生菜,牛油果粒,蘋果粒,柚子肉,海草加上6隻甜蝦。材料新鮮,味道甜酸甜酸,好開胃。辣妹(六件)呢個卷物個名好搞鬼,其實佢係炸蝦卷,上面有好多辣味吞拿魚同埋芝士,賣相夠晒邪惡吸引。一口咬落去,吞拿魚微辣,微溶芝士非常香,炸蝦香脆,加上軟綿壽司飯,味道層次非常豐富。富士山 (八件)呢個卷物係牛油果鰻魚卷,上面鋪咗海量蟹柳絲沙律,堆成小山,真係有啲似富士山,最上層仲灑咗啲薯片碎。呢個卷物同樣好好味,我特別喜歡佢上面嘅蟹柳絲沙律,超正。古今日式煎餃呢個日式餃子煎得好靚,外表金黃,皮薄餡靚,外皮煎得好香脆,餡料多菜少肉,好香口,一啲都唔油膩,沾上餃子汁,冇人能夠抗拒。鹽燒三文魚頭超大的一半三文魚頭,燒得好靚,微微嘅焦香,魚頭嘅魚肉仍然保持鮮嫩,魚油豐富甘香,而且好驚喜估唔到好多肉,份量好足。總括而言,我哋對呢餐外賣晚餐都好滿意,壽司卷物好特別,材料豐富,餡料十足,食完

辣妹(六件)

富士山 (八件)

古今日式煎餃

鹽燒三文魚頭

總括而言,我哋對呢餐外賣晚餐都好滿意,壽司卷物好特別,材料豐富,餡料十足,食完之後令人覺得好滿足。
2022-04-23 93 瀏覽
早前香港疫情嚴峻,幾乎都不外出用膳,而近日終於平穩,又看到古今二在荃新天地開設了新分店,相約太太來共進午餐🧸位置: 8/10🧸環境: 9/10🧸衛生: 8/10🧸服務: 8/10🧸食物: 8/10餐廳位於荃新天地1期商場頂層,呈開放式開揚裝修,日式簡約風格,環境舒適。此分店和其他分店一樣主打特式日式卷物,味道屬中上水平我們兩個人點了一份沙律、兩份特式卷物及兩份小食:日式麻醬秋葵豆腐沙律 - $78先來是豆腐沙律,凍豆腐香滑開胃,日式麻醬香濃美味,配合秋葵的獨特口感,是口感清新的一道前菜煙花 - $79特式卷物是餐廳主打,當然不能不點。煙花名字特別。成份有辣味三文魚、辣味吞拿魚、芝士及脆片。鮮味帶點微辣,香濃的芝士配合吞拿魚魚蓉,口感軟糯可口。而師傅一貫在卷物上加入脆片,令層次更為豐富富士山 - $88另外一道卷物是富士山,包含蟹柳、鰻魚、牛油果及脆片。外觀上感覺華麗。而味道上,融合鰻魚及牛油果的卷物鮮甜香滑,不感油膩,大量的蟹柳絲及脆片使口感相當滿足炸軟殼蟹天婦羅 - $88看到餐牌便想點的小食,上枱時香氣撲鼻,軟殼蟹炸得爽脆,略為偏油,但很易咬碎,口感不錯鹽燒三文魚頭 - $78最後

🧸位置: 8/10
🧸環境: 9/10
🧸衛生: 8/10
🧸服務: 8/10
🧸食物: 8/10

我們兩個人點了一份沙律、兩份特式卷物及兩份小食:

日式麻醬秋葵豆腐沙律 - $78

煙花

煙花 - $79

富士山 - $88

炸軟殼蟹天婦羅

炸軟殼蟹天婦羅 - $88

鹽燒三文魚頭 - $78
最後是太太最期待的鹽燒三文魚頭,燒出來油香十足,美味鮮甜,而且肉出也有不少,啖啖滿足

🍽古今二(荃新天地店)
📬地址:荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖
2022-04-20
5 分鐘 (堂食)
煙花
炸軟殼蟹天婦羅
2022-04-23 59 瀏覽
等了又等,終於都可以4人一枱,真係好興奮,忍唔住約朋友仔食返餐好,近近地,選了荃新天地新開不久既古今二。😝比千色匯分店更方便就腳~ 特別中意呢度既窗邊位,chill 爆且空氣流通,食得特別安心。👍餐廳除主打既日式創意卷物外,仲有定食,壽司,刺身,炸物,串燒,沙律等,都幾多選擇。餐牌色彩繽紛,愈睇愈肚餓。😝💮日式麻醬秋葵豆腐沙律 $78爽脆生菜,蟹子,秋葵,中華沙律,滑豆腐,配上大量芝麻醬,健康又開胃。😋💮古今日式煎餃 6 隻 $56煎餃上枱熱辣辣,入口飽滿多汁,豬肉混合椰菜,沾醋食唔錯。😋💮富士山 $88古今二名物,富士山面層鋪滿大量沙律醬,蟹柳,薯片碎,營造出火山爆發的效果,底層牛油果鰻魚壽司清新解膩,愈食愈滋味。😋💮蜘蛛 $96擺盤有驚喜,靚到大家都不停打卡,餡料有青瓜,蟹子,蛋絲,牛油果,蟹柳,酥脆軟殼蟹,配合日式濃醬油,醬香味十足。😋💮手握壽司 B2 $98呢款壽司定食有齊小妹最中意食既鰻魚,油甘魚,三文魚,吞拿魚,款款都新鮮,其中左口魚邊油脂豐富,滿口甘香,令人好滿足。😋🏖古今二 荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖🌙月光太太
等了又等,終於都可以4人一枱,真係好興奮,
忍唔住約朋友仔食返餐好,近近地,
選了荃新天地新開不久既古今二。😝

比千色匯分店更方便就腳~
特別中意呢度既窗邊位,chill 爆且空氣流通,
食得特別安心。👍

餐廳除主打既日式創意卷物外,仲有定食,
壽司刺身,炸物,串燒,沙律等,
都幾多選擇。

餐牌色彩繽紛,愈睇愈肚餓。😝

💮日式麻醬秋葵豆腐沙律 $78
爽脆生菜,蟹子,秋葵,中華沙律,滑豆腐,
配上大量芝麻醬,健康又開胃。😋

💮古今日式煎餃 6 隻 $56
煎餃上枱熱辣辣,入口飽滿多汁,
豬肉混合椰菜,沾醋食唔錯。😋

古今日式煎餃

💮富士山 $88
古今二名物,富士山面層鋪滿大量沙律醬,
蟹柳,薯片碎,營造出火山爆發的效果,
底層牛油果鰻魚壽司清新解膩,愈食愈滋味。😋

💮蜘蛛 $96
擺盤有驚喜,靚到大家都不停打卡,
餡料有青瓜,蟹子,蛋絲,牛油果,蟹柳,
酥脆軟殼蟹,配合日式濃醬油,醬香味十足。😋

💮手握壽司 B2 $98
呢款壽司定食有齊小妹最中意食既鰻魚,
油甘魚,三文魚,吞拿魚,款款都新鮮,
其中左口魚邊油脂豐富,滿口甘香,
令人好滿足。😋

🏖古今二
荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖

🌙月光太太

• 富士山
  • 蜘蛛
  • 日式麻醬秋葵豆腐沙律
2022-04-23 25 瀏覽
一講起日式料理,古今二比較熟悉嘅一間日式餐廳,今次去到荃灣原來開咗一間新店,我同朋友思鄉病發作一齊去食個lunch 😝😝😝✨龍卷風沙律 $76用咗日式芝麻醬汁再加埋蟹柳絲撈埋蔬菜一齊酸酸地份量大一倍😳,食完呢個前菜即時增加食慾🤪🤪🤪✨蜘蛛 $98聽個名蜘蛛好得意😁所以order左一客😆卷物我嘅至愛材料又豐富,白飯配紫菜大大件好吸引😍,炸軟殼蟹炸至乾身好鬆脆😱蟹柳加牛油果🥑係絕配,青瓜更加唔會太油膩😍✨超級龍卷風 $88另一款就係話超級龍捲風聽我個名好友份量😍鰻魚鰻魚控嘅我一定會必食😋芝士同炸天婦羅一齊食香味濃郁加埋我最鍾意嘅鰻魚裏面啖啖肉🤩🤩卷物超級大,份量驚人😱好啱我食✨埼玉網燒牛舌 $78燒咗嘅牛脷香口濃郁,中間口感煙韌外仲好香牛肉膻味,好有口感點埋秘製醬汁酸酸甜甜都幾開胃😍✨黑豚豬頸肉串燒 $28黑豚肉本身較為香口,仲要係黑豚豬頸肉做串燒,豬肉肉質非常厚實食落去淡淡豬肉嘅油脂滲出😍好好味😋✨鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32黑豚已經好香濃仲有係鹿兒島出產嘅豚肉,肉質好嫩油脂爆滿口腔,用咗荔枝肉卷埋一齊甜甜地好開胃唔會太油膩😍😍😍意外驚喜,值得推介🤩🤩🤩

✨龍卷風沙律 $76

✨蜘蛛 $98

✨超級龍卷風 $88

✨埼玉網燒牛舌 $78

✨黑豚豬頸肉串燒 $28

✨鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32

2022-04-14
10 分鐘 (堂食)
午餐
今早上班的時候意外發現公司附近竟然開了一家古今二❗️今天中午便立刻和同事前來光顧😁我們中午12時左右到達,人流不多~餐廳外面還有三張相對開揚、可看外景的餐桌👍🏻惟同行的同事較怕熱,最後還是坐店內😆我們兩人今天中午單點了以下食物:🥢龍捲風沙律 $76這沙律一上桌竟感受到有些澎湃感😆目測份量還蠻多的✨由清新沙律菜、中華沙律、蟹柳絲、沙律醬及少量薯片拌製而成,再加上少量蟹籽用點綴❣️味道微酸中帶點辣,非常適合當開胃前菜☺️這口感豐富配搭,竟是意想不到的好吃💕超級龍捲風 $88以綿密的飯粒包裹着炸蝦、鰻魚、芝士及青瓜,再灑上脆薯片❣️入口口感豐富,百感交集的感覺湧上心頭😋這些餡料配搭起來,味道不錯❣️而且非常飽肚☺️ 更值得一讚的是,這裡的飯粒很有黏力,吃/夾的時候不會容易夾散,師傳們做卷物果真有經驗👍🏻👍🏻🥢辣妹 $72一客有6件🥳以炸蝦及忌廉芝士做卷內餡,表面放上微辣味吞拿魚蓉🤩看著已經垂涎三尺🤤餡料配搭起來,入口口感豐富,味道不錯❣️放上小粒辣味吞拿魚、脆薯片及蟹籽💕吃起來既有微微的辣味又有多重口感,每一口都感覺很滿足☺️🥢櫻花蝦茄子燒 $68是我第一次吃櫻花蝦配茄子這個組合😬半溶質的茄子鋪上櫻花蝦一同
今早上班的時候意外發現公司附近竟然開了一家古今二❗️
今天中午便立刻和同事前來光顧😁

我們中午12時左右到達,人流不多~
餐廳外面還有三張相對開揚、可看外景的餐桌👍🏻
惟同行的同事較怕熱,最後還是坐店內😆

我們兩人今天中午單點了以下食物:
龍捲風沙律 $76

這沙律一上桌竟感受到有些澎湃感😆
目測份量還蠻多的✨
由清新沙律菜、中華沙律、蟹柳絲、沙律醬及少量薯片拌製而成,
再加上少量蟹籽用點綴❣️
味道微酸中帶點辣,
非常適合當開胃前菜☺️
這口感豐富配搭,
竟是意想不到的好吃💕

超級龍捲風 $88

以綿密的飯粒包裹着炸蝦、鰻魚、芝士及青瓜,再灑上脆薯片❣️
入口口感豐富,百感交集的感覺湧上心頭😋
這些餡料配搭起來,味道不錯❣️
而且非常飽肚☺️
更值得一讚的是,
這裡的飯粒很有黏力,
吃/夾的時候不會容易夾散,
師傳們做卷物果真有經驗👍🏻👍🏻
辣妹 $72

一客有6件🥳
以炸蝦及忌廉芝士做卷內餡,
表面放上微辣味吞拿魚蓉🤩
看著已經垂涎三尺🤤
餡料配搭起來,入口口感豐富,味道不錯❣️
放上小粒辣味吞拿魚、脆薯片及蟹籽💕
吃起來既有微微的辣味又有多重口感,
每一口都感覺很滿足☺️
櫻花蝦茄子燒 $68

是我第一次吃櫻花蝦配茄子這個組合😬
半溶質的茄子鋪上櫻花蝦一同入口🤤,
質感幼滑細緻卻又加添幾分鹹香🌟

渴起來甜甜酸酸😌
既清新又有口感,
非常容易入口👍🏻
2022-04-19 59 瀏覽
好耐之前同朋友食過觀塘分店,知道荃灣都有,立即帶媽媽黎食。龍捲風沙律,有蟹子,蟹柳,沙律菜,中華沙律,芝麻,薯片碎 ,清新得來有少少辣,好開胃,份量都幾多。彩虹卷,滿足你幾個願望,有三文魚吞拿魚,牛油果蟹子,入面仲有炸蝦,好豐富!蜘蛛卷,軟殼蟹青瓜牛油果蟹柳😀軟殼蟹炸得好好,五會太油,脆口🥰🥰天婦羅🍤五隻,新鮮炸起,蝦肉結實!櫻花蝦茄子燒,有驚喜,表面係燒汁,甜甜地,茄子吸晒醬汁嘅精華,配埋櫻花蝦,更香。
好耐之前同朋友食過觀塘分店,知道荃灣都有,立即帶媽媽黎食。

天婦羅🍤五隻,新鮮炸起,蝦肉結實!

2022-04-13 135 瀏覽
🌸荃灣和食🌸古今二🍣今天想安在家中享受創意日本料理,而得悉荃灣又有一間新開主打和風創作卷物的餐廳分店-「古今二」,因此今天特意前往餐廳並惠顧是日午餐回家與家人慢慢品嚐享用❗餐廳裝修精美,裝修以和風居酒屋為主調,充滿日本風情,更設有店外用餐區。而店員殷勤有禮,會細心替客人介紹餐點及下單。我們一行2人惠顧了以下菜式:1️⃣🌟蜘蛛 $96蜘蛛以肥美而且黃金香酥軟殼蟹、新鮮軟淋剛熟牛油果肉及鮮甜蟹柳製成,卷物外層為香脆紫菜,餡料豐富,賣相不俗,口感豐盛,非常滋味。2️⃣🌟金龍卷 $98這款卷物以極為新鮮嫩滑的三文魚刺身、炸蝦天婦羅及濃郁幼滑芝士制成,卷物配料豐富,三文魚入口䳭溶,芝香魚鮮,外軟內脆,十分滋味❗️3️⃣🌟雜錦天婦羅 $88雜錦天婦羅為三款炸物的拼盤,當中的天婦羅有炸新鮮大蝦、日本甜紫薯及有營翠綠秋葵,每款炸物炸得黃金酥脆,不會有太油膩及厚重的炸粉,蝦肉新鮮嫩滑,紫薯清甜,秋葵香脆❗4️⃣🌟柚想蝦你 $98柚想蝦你配料非常豐富,配料有香甜新鮮的柚子肉、新鮮香滑的甜蝦刺身、清新中華沙律、爽口沙律生菜、粒粒爆汁蟹籽及滋味蟹柳等,配料豐富,配合香濃芝麻沙律醬,十分開胃❗🔖整體評分美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指
🌸荃灣和食🌸古今二🍣

賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️
5⭕️為滿分
🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳食物即叫即製,提供多款創作和風卷物,即使是外賣帶回家也能不失食品新鮮滋味❗️餐廳鄰近荃灣站的大型商場,交通方便,絕對是荃灣一帶的創意和風料理之選!

📍古今二 (荃新天地) (荃灣):荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖
2022-04-12
15 分鐘 (外賣自取)
雜錦天婦羅