2020-10-21 78 瀏覽
-出色的日本餐 比出面多卷物嘅一間餐廳而且啲名好搞笑平時食日本野好多都係包定卷物到你叫嘅時候先鋪面今次你揀佢聲稱係即叫即做我就不知不覺間叫咗三款我好鍾意食卷 但平時入面嘅炸物已經淋晒凍冰冰唔好食因為佢即叫即做時間係比平時耐但佢個品質係有質素完全係外軟內脆,正金龍卷芝士,炸蝦,三文魚呢個就係平時成日喺出面日本餐廳食到但係見唔到餐牌有嘅卷同出面食到嘅差唔多火山帶子,青瓜,牛油果,蟹柳海量線蟹柳鍾意食蟹柳嘅一定要叫呢個帶子上面鋪勁多嘅蟹柳絲入面卷裏面有蟹柳同埋牛油果牛油果啱啱好 唔會生 都唔會淋到熟曬變色 小朋友都岩你忘不了你芒果,炸牛肉,芝士佢將芒果個芒字拎諧音好搞笑 好少食到入面係炸牛肉嘅壽司 好特別 而且面有芥末沙律醬食落去攻鼻 但不辣 愈食愈開胃牛肉壽喜燒豆腐,肥牛,金菇,娃娃菜,蛋,粉絲佢個湯底好甜 令到入面嘅配料都好甜 而且唔會覺得佢油 絕對足料雞泡魚乾食得出佢係燒既 平日出面食嘅唔會有醬汁 俾你就咁加沙律醬就算佢呢間有醬汁燒 食落去唔會好乾所有食物我都好滿意而且好近我 圖同實物都一樣絕對唔係圖只供參考下次一定要試吓其他卷下次去食再介紹其他卷物一定會encore 而且佢話新開張
出色的日本餐

呢個就係平時成日喺出面日本餐廳
食到但係見唔到餐牌有嘅卷
同出面食到嘅差唔多

火山
帶子,青瓜,牛油果,蟹柳
海量線蟹柳

芒果,炸牛肉,芝士
佢將芒果個芒字拎諧音
食落去攻鼻 但不辣 愈食愈開胃

牛肉壽喜燒
豆腐,肥牛,金菇,娃娃菜,蛋,粉絲

雞泡魚乾

一定會encore
而且佢話新開張 俾咗個八五折我
希望佢哋水準一路可以保持
2020-10-21 118 瀏覽
今日天氣晴朗而心情彼好,所以特登放工约了朋友去荃灣千色匯走走。可能是疫情開始好轉,我眼見商場人流都彼多。我們在商場走到累了,就在商場附近找了一間剛剛開張的餐廳古今二試試。餐廳在門口放了自助的温度機,我們都是在門口量度體温及格後才會安排座位的。這裡是日本菜式,新裝修而彼有特色。經服務員推薦後,我們點了幾款主打的日本菜式試試。龍卷風沙律有蟹柳,有生菜,有三文魚魚子,還加上脆脆。當然有自己特製的沙律醬,有點辣,食落十分開胃。我到好似一條龍卷風一樣的形狀,值得試試。金龍卷有三文魚,有炸虾,還有沙律醬加在卷上面,放在碟上好似條金龍。我見菜單推薦,所以我也點了一碟試試,真是回味無窮。這裡的食物好味外,色相也不錯。網燒牛舌牛舌色相好外,又大件而不厚,雖然我平時我不太喜歡吃牛舌,但經過廚師嘅精心炮製後,我食落也覺得彼好,下次再來必點。牛肉壽喜鍋配料很多,有牛肉,有豆腐,有粉絲,有白菜,有波菜及蛋等。壽喜鍋湯汁做得非常好,是甜味適中的。我最欣賞的是那幾片又大又軟滑的牛肉,食落非常好味,我極力推介。活赤貝刺身食落好爽, 配上檸檬在底,除色相好外,食落感覺清新,看得出食材非常新鮮。鹽燒三文魚頭是我的至愛,看

鹽燒三文魚頭
是我的至愛,看起這個三文魚頭非常大,燒得十分熟,加上檸檬汁,三文魚肉帶點酸汁非常開胃。差不多我吃了大半個三文魚頭,可見食材好外,煮得非常好食。

可樂
我們見口渴,所以各點了一罐原味及無糖可樂。當然是非常解渴。

可樂

整體而言,這環境舒適, 交通便利,日本菜式,在荃灣千色匯商埸內,價錢合宜,味道不錯,我們约了不久的將來再次光顧。
2020-10-07
2020-10-19 89 瀏覽
今日天陰陰又落雨就去商場醫肚,由荃灣站經天橋行過去大約7分鐘左右,全程有蓋不用淋雨。我同朋友大約12點半入座,已經有一半入座率。中午有午市套餐,包餐飲同麵豉湯仲要係免加一,性價比高!最後揀完一輪我地叫2個午市套餐和小食。滑蛋焗豬扒飯$65豬扒鋪上炸粉炸完再焗,仲保留到少許微脆口感,再加上滑蛋襯托,減去油膩感,將成件事昇華。吉列豬扒咖哩拉麵$65豬扒大大份又厚身,配上秘製醬汁,非常搭,唯一美中不足係咖哩味道似現成大牌咖哩醬包,略為失色,明太子雞翼$20二隻將雞翼拆骨再釀入明太子後炸,味道不錯!

滑蛋焗豬扒飯$65

吉列豬扒咖哩拉麵$65

明太子雞翼$20二隻
將雞翼拆骨再釀入明太子後炸,味道不錯!
係千色匯做完facial,或者行完街,都會係3樓睇下有咩食,貪佢選擇多,環境又算靜。經過見到開左新野,堂食仲有85折,一於試下先😻.選擇超多,最後揀左幾款招牌菜黎先下🤤我地好鐘意牛舌,去到邊到都會嗌黎試下。呢到既燒牛舌好好味,有厚有薄,6塊都係$48,有啲燒得燶啲,有啲冇咁燶,同朋友黎食就岩哂,咩口感都有~.另外嗌左龍卷風沙律,$68,超大碗。特別之處係加左啲薯片,少少辣又脆脆地咁,食得好過癮。碗沙律有極多蟹柳,配埋中華沙律,食完個沙律都飽飽地。.食完沙律就試下火山卷先,不過呢款原來同沙律差唔多,都係蟹柳為主,入面有啲帶子,配沙律醬,口感豐富。同樣都係大大份,只係$88!.最後試埋個三文魚頭湯,成個魚頭拎落去煲,好足料😹入面仲有蘿蔔同娃娃菜,都幾健康,但個湯就鹹左啲,最後都飲唔哂,下次試下個壽喜燒先。

2020-10-19 51 瀏覽
前幾天經過千色匯三樓見有間新日式店開了張,停下來看一看介紹,見款式供應好多元化,有串燒,鍋物,刺身,壽司,卷物.....等。 最吸引是一些卷物的名稱改得很特別!忘不了您,龍卷風,火山,黑龍卷,蜘蛛,煙花和相樸力士.....等。很吸引一些年青人光顧。 我也 湊湊熱鬧今晚來試試!新張期內還有85折優惠!每款有趣名稱卷物都有說明是用什麽材料的。每款都造得很精美,令人增添食慾!我也叫了一客卷物;金龍卷 88元中間卷着的有炸蝦和芝士,外面再卷三文魚和一点沙律醬汁,口感酸甜味道濃濃。網燒牛舌 48元 色澤紅潤,柔軟爽嫩甘香有汁,由於厚切所以口感爽脆。三文魚頭湯鍋 88元份量大,魚頭很大個及多肉很滑!湯底濃郁鮮甜豆腐又夠嫩滑,熱騰騰的好好味!食得飽飽的,好滿足。抵食! 值得下次再來!
前幾天經過千色匯三樓見有間新日式店開了張,停下來看一看介紹,見款式供應好多元化,有串燒,鍋物,刺身壽司,卷物.....等。
最吸引是一些卷物的名稱改得很特別!
我也 湊湊熱鬧今晚來試試!
新張期內還有85折優惠!

每款有趣名稱卷物都有說明是用什麽材料的。
每款都造得很精美,令人增添食慾!

我也叫了一客卷物;
金龍卷 88元

網燒牛舌 48元
色澤紅潤,柔軟爽嫩甘香有汁,由於厚切所以口感爽脆

三文魚頭湯鍋 88元
食得飽飽的,好滿足。
抵食! 值得下次再來!

2020-10-16
  • 三文魚頭湯
  • 網燒牛舌
  • 金龍卷
2020-10-18 63 瀏覽
到荃灣shopping 見餐廳宣傳海報頗吸引,新張期間有85折優惠,古今二是日式餐廳有多款創意卷物。我們點左龍卷風沙律🥗非常足料,大大碟,有蟹柳絲、蟹籽,沙律菜很新鮮。金龍卷,十分精緻美觀,壽司🍣夾吉列蝦,頭尾的壽司件更夾著整隻蝦肉身。真創意十足。黑豚荔枝卷串燒,黑豚肉夾荔枝肉卷成,入口清香甜美,很特別,真好吃 😋燒牛舌,香腍軟滑,很好吃👍野菜鍋,有冬菇、金菇、蟹柳、蕃茄、娃娃菜等⋯清新味美。豬軟骨拉麵🍜,豬軟骨很腍很入味,豬骨湯底味香濃,拉麵爽口,極不錯。
到荃灣shopping 見餐廳宣傳海報頗吸引,

燒牛舌,香腍軟滑,很好吃👍
野菜鍋,有冬菇、金菇、蟹柳、蕃茄、娃娃菜等⋯清新味美。
  • 金龍卷
  • 豬軟骨拉麵
  • 燒牛舌
  • 黑豚肉荔枝卷串燒
2020-10-17 101 瀏覽
今日打風有一日難得既假期,我地一家去左荃灣食野,餐廳十月初開張,主打日本野,裝修十分美,富有古風。我地叫左牛肉壽喜燒、燒茄子丶三文魚頭、牛舌、雜錦沙律壽司拼盤(炸蝦/忘不了)同鳕魚乾。牛舌甘香可口,口感十足,壽喜燒份量十足,牛肉十分新鮮,惟湯底偏甜,尚可改善,三文魚頭肉質肥美可口,份量適中,沒有任何腥味。最令人驚喜既係忘不了,以芒果為食材做壽司,係坊間食肆少有的配搭,芒果的清甜配上白飯不失為一個創新的菜式。

2020-10-17 71 瀏覽
平時去荃灣淨係識去路德圍搵野食,今次誤打誤撞去到荃新天地,搵到呢間新開張的日本餐廳。呢到主打好多店舖自創嘅食物,咁特別當然要咩都試吓。龍捲風沙律睇個名就知道好似打風咁,咩都有啲喺裏面。入面有蟹柳絲、沙律菜、蟹子、中華沙律,仲有啲脆脆喺面,撈埋嚟食口感豐富,開胃一流。野菜鍋大量不同種類的蔬菜,鍾意食素嘅不妨可以試吓。鹽燒活鰻燒得唔錯,外層皮脆得嚟又唔會太焦,內層肉質又嫩滑,加上少少檸檬汁,正!👍🏻忘不了你一款店舖自創嘅壽司卷,裏面係用炸牛肉做餡,面層有一層薄薄嘅芒果肉,加上沙律醬及芥末醬點綴,我哋就覺得幾特別幾清新,係外面其他日本食店食唔到👍🏻價錢唔算太貴,而且食物份量亦都多,食日本嘢食到悶,又想試吓新野嘅話,可以試吓呢間。

呢到主打好多店舖自創嘅食物,咁特別當然要咩都試吓。

龍捲風沙律
睇個名就知道好似打風咁,咩都有啲喺裏面。

野菜鍋
大量不同種類的蔬菜,鍾意食素嘅不妨可以試吓。

鹽燒活鰻

忘不了你

2020-10-16 71 瀏覽
八號風球下好多舖都無開,落街行下見到呢間新開嘅日本野,新張期仲有85折,一於試下先~都算好多唔同種類嘅日本野,特別係卷物,好有創意前菜就叫左個龍捲風沙律($68)超級大份啊,蟹籽蟹柳絲生菜配中華沙律,四個人食一人都分到一大碟,相當開胃打風凍冰冰,當然唔少得叫返個牛肉壽喜燒($138)呢間野真係好抵食,無論係牛肉、菜定係其他配料,都相當足料,牛肉亦好嫩口,絕對配得上呢個價錢雞脯魚干($68)睇個樣就知燒得好,好味道網燒牛舌($48)呢間嘅串燒我都要大力推薦,燒得好嘢味岩岩好,絕對唔乾身茄子燒($35)茄子配上醬汁同埋櫻花蝦去燒,停唔到口重頭戲:卷物(左:忘不了你 $88/ 中:超級龍捲風 $88/ 右:煙花 $95)三款卷物,各有特色。下次我再黎,我都一定會再叫,又抵食又好味鹽燒三文魚頭($65)好大個魚頭,燒得好好,抵到爛四個人,八五折後$650, 食左咁多一個人先$160, 抵食之選

都算好多唔同種類嘅日本野,特別係卷物,好有創意

前菜就叫左個龍捲風沙律($68)

打風凍冰冰,當然唔少得叫返個牛肉壽喜燒($138)

雞脯魚干($68)
睇個樣就知燒得好,好味道

網燒牛舌($48)
呢間嘅串燒我都要大力推薦,燒得好嘢味岩岩好,絕對唔乾身

茄子燒($35)
茄子配上醬汁同埋櫻花蝦去燒,停唔到口

重頭戲:卷物

鹽燒三文魚頭($65)
好大個魚頭,燒得好好,抵到爛
2020-10-13
2020-10-16 56 瀏覽
與朋友在千色購物完,到附近找個地方 歇歇腳,行經千色匯三樓發現原來"古今二" 進駐了荃灣,去年在觀塘店光顧過,食物味道很難忘,又有創意! 今日遇上新店開了張,還有八折優惠,好抵食!一定要推介給朋友! 店鋪半開放式,卷物一樣的多選擇,食物名稱一樣的多搞作! 火山,紅龍卷,煙花等……幾十款卷物不單止有趣而且味道調製得很美味。 我們點了一個沙律,一個卷物,輕食一番!龍卷風沙律 $ 68材料很豐富除了蔬菜還有蟹栁,海帶,蟹子,粟米,脆脆薯片……等。混合了沙律醬酸酸甜甜脆口又醒胃!'金龍卷$ 88一客有八件,卷物內有脆卜卜的炸蝦,賣相美觀有龍頭也有龍尾的擺盤。其實就是炸暇,芝士,三文魚卷物,加上沙律醬好好味!食完好有滿足感!還有很多很吸引款式,留待下次再來嚐!

店鋪半開放式,卷物一樣的多選擇,食物名稱一樣的多搞作!
我們點了一個沙律,一個卷物,輕食一番!
龍卷風沙律 $ 68
混合了沙律醬酸酸甜甜脆口又醒胃!
'

金龍卷$ 88
其實就是炸暇,芝士,三文魚卷物,加上沙律醬好好味!
食完好有滿足感!

還有很多很吸引款式,留待下次再來嚐!

2020-10-14
今日同朋友去咗荃灣千色滙配con,順便就喺同層搵間餐廳食晚餐,見到有間新開張嘅日式餐廳,佢哋嘅menu有好多特別嘅卷物,就直接入去試吓!我哋3條友唔小心叫咗好鬼多卷物🤣,因為好多款都好吸引😋最後我哋叫咗4款卷物(蜘蛛,午夜牛郎,超級龍捲風,煙花。)啲名都好搞笑😂另外再叫咗d小食,明太子雞翼同芝士年糕都唔錯喔。D卷物好特別,睇得又食得,點都要手機食先啦📱✨佢哋員工仲話如果有周年紀念/生日喜慶,可以早啲通知返,會免費喺點餐嘅餐碟上寫返祝賀語,下次朋友生日可以考慮吓👍👍佢哋d卷物真心正,一定會再幫襯😋
2020-10-15 68 瀏覽
身為荃灣友既我見到呢間新開既餐廳就去試下啦~都幾滿座架…不過就唔洗等位~一見到個牌就覺得好新潮啦!有啲菜式係用水果入菜,例如士多啤梨、荔枝、牛油果等等龍捲風沙律$68蔬菜、海藻、蟹柳、脆片蔬菜好新鮮、好juicy,除咗千島醬仲食到少少辣味,令到成個沙律特別咗,亦都唔會因為咁而容易覺得膩☺️同時仲有海藻、蟹柳同脆片令到沙律嘅口感層次豐富咗。更加見到有蟹子撒喺沙律面頭,呢個沙律真係色香味俱全😛火山$88帶子、青瓜、牛油果、蟹柳火山呢度菜係將幾嚿青瓜壽司同配料,擺盤成為一嚿大嘅壽司咁😳上面啲配料有蟹子、蟹柳同埋帶子碎~啲食材好新鮮☺️好特別啊黑豚荔枝捲串燒2串 $38初頭見到用荔枝入菜,會覺得好奇怪,但係食落去反而好有驚喜😍出面用豚肉捲住,而入面就係荔枝包住豬肉,食入口甜甜地但係又同豚肉好夾、好開胃三文魚頭湯鍋$88魚頭湯鍋仲有豆腐同埋菜,又唔見有太多油😍清清地 勁好飲。另外三文魚頭都會有魚肉食下,唔似出面果啲得少少~魚肉又唔會有腥味 極推薦比大家試下~10月晚市仲有85折優惠架!

龍捲風沙律$68
蔬菜、海藻、蟹柳、脆片

火山$88
帶子、青瓜、牛油果、蟹柳

黑豚荔枝捲串燒2串 $38

三文魚頭湯鍋$88

10月晚市仲有85折優惠架!
2020-10-14 61 瀏覽
牛肉壽喜燒鍋必叫!滿滿既嫩豆腐、黃芽白、肥牛、冬粉、雞蛋,呢個組合無理油會唔好食的。湯底係壽喜燒一貫偏甜既口味,但真係忍唔住差d飲晒個湯呀。呢個鍋份量真係偏大,兩個女仔食完都已經半飽,CP值高!豚肉荔枝卷呢個配搭係意想不到咁夾呀。原本覺得荔枝只適合凍食,點合夾埋豚肉食又幾清新解膩,食完仲想encore多串。另外,由於新店開張期間仲有全單85折,堂食都有折,唔好錯過呀!網燒牛舌龍卷風沙律:非常足料金龍卷
牛肉壽喜燒鍋

豚肉荔枝卷

龍卷風沙律:非常足料

2020-10-14 1724 瀏覽
朋友之前食過一間有多款創意卷物嘅日式餐廳,最近係佢屋企附近開咗分店,所以專登帶我去試吓!餐廳都幾光猛舒適, 食物選擇亦多,淨係卷物都已經有幾十款,真係花多眼亂:▶️活赤貝刺身($48)活赤貝係新鮮即開,處理得好乾淨,爽口又鮮甜,正👍🏻▶️日本溫室南瓜沙律($55)朋友好鍾意食南瓜,我都費事同佢爭食,結果佢食咗大半兜沙律😅但又真係幾好食嘅,除咗有又腍又甜嘅南瓜外,仲有蟹籽、洋蔥、沙律菜及蕃茄等,配同蛋黃醬,係一道唔錯嘅開胃前菜😋▶️黑豚荔枝卷串燒($38)估唔到荔枝和豚肉係咁夾🤩串燒一般感覺都比較油膩,但荔枝嘅清甜就可中和膩感,真係幾新穎嘅配搭👍🏻▶️茄子燒($35)茄子係原條開邊,加入醬汁及大量櫻花蝦一齊燒,茄子燒得好入味,櫻花蝦令口感更豐富,味道又甜甜哋,食唔停口😋▶️煙花($95)呢款卷物係熱門推介,而且有我鍾意嘅辣味三文魚,就梗係點嚟試吓!卷物除咗有辣味三文魚外,仲有辣味吞拿魚、蟹籽及脆片,餡料都幾多,每一件都有滿滿嘅魚蓉,帶有少少辣,確係唔錯😋▶️忘不了你($88)我同朋友都比較鍾意呢款同樣係熱門推介嘅卷物,炸牛肉和芝士已經夠邪惡,配埋清新酸甜嘅芒果和刺激味蕾嘅芥末,呢個配搭有驚喜,推薦👍

▶️活赤貝刺身($48)
活赤貝係新鮮即開,處理得好乾淨,爽口又鮮甜,正👍🏻

▶️日本溫室南瓜沙律($55)

▶️黑豚荔枝卷串燒($38)

▶️茄子燒($35)

▶️煙花($95)

▶️忘不了你($88)
我同朋友都比較鍾意呢款同樣係熱門推介嘅卷物,炸牛肉和芝士已經夠邪惡,配埋清新酸甜嘅芒果和刺激味蕾嘅芥末,呢個配搭有驚喜,推薦👍🏻

餐廳食物質素唔錯,價錢大眾化,現時新張期間有85折優惠就更加抵食🤩朋友已經諗住遲吓帶屋企人再去幫襯😆
2020-10-02 388 瀏覽
今日10月1中秋節日,經朋友仔介紹下(主要叫我食佢地d卷物),一家人嚟咗荃灣呢家古今食日本菜,因有小朋友所以叫咗比較多嘅卷物。睇到d卷物名都好特別🤣要睇meun內容先知道點叫,黑龍卷,忘不了你,烈火紅唇,蜘蛛等...當中叫咗1個叫火山的卷物真係好鬼好食,食後就問左個侍應後先知入面用鮮帶子,蟹柳等加上醬汁去焗。真係值得堆介。另外叫咗堆刺身都好新鮮肥美,整體感覺上都唔錯,尤其啲卷物系列真係好吸引好特別,成幾十款不同卷物,會再次光臨☺️