約咗老朋友飯聚 選址在朋友推薦的店Fusion日菜「古今二」 主打創意料理木系清新風裝修配上電燈泡 感覺唔錯牆上有明星合照媒體報導 似乎幾出名食物選擇多價錢合理又好味 擺盤幾靚卷物有創意配搭有層次 應該會再翻兜 -🐾龍捲風沙律🐾 $68超大一盆三至四人食都夠食 超級抵玩生菜上面 係滿滿嘅蟹籽蟹柳中華沙律撈勻後啖啖有餡 食落清新爽脆有口感-🐾茄子燒🐾 $35茄子以日式醬汁燒 再灑上脆身櫻花蝦軟滑又香口真心勁好味 燒茄子控必試-🐾網燒牛舌🐾 $48厚身牛舌燒得啱啱好 軟嫩唔韌有咬口點埋醬汁更惹味 份量都抵食有成六塊-🐾卷物|富士山🐾 $88餐廳名物之一 係牛油果蟹柳鰻魚卷物蟹柳成座山咁高好澎湃 餡料啲味好夾再灑上脆片口感味道都好正 值得一試-🐾卷物|東京爆脆🐾 $88以米飯捲著吞拿魚 再捲著香脆炸蟹柳面頭加上沙律醬灸燒 脆卜卜帶點焦香-🐾三文魚頭湯鍋🐾 $88奶白色鮮魚湯底裏 有大大個三文魚頭仲有豆腐同娃娃菜等 魚肉多仲幾嫩滑頗濃郁偏咸少少 份量好足夠幾個人食-
約咗老朋友飯聚 選址在朋友推薦的店

仲有豆腐同娃娃菜等 魚肉多仲幾嫩滑
頗濃郁偏咸少少 份量好足夠幾個人食
2021-05-06
富士山
龍捲風沙律 @$68: 滿滿的一大碗, 有生菜, 海藻, 蟹柳, 蟹籽, 脆片,,, 材料很豐富, 口感多層次, 不錯不錯!!!... 網燒牛舌 @$48: 份量不少, 共有6片, 還是厚切的, 牛舌很juicy, 外層一點焦香, 讚!!!... 金龍卷 @$88: 是以三文魚, 炸蝦, 芝士捲的卷物, 炸蝦脆卜卜, 入口時還是微暖的, 配搭凍冰冰的三文魚和壽司飯一起吃, 口感意想不到的配搭, 讚!!!... 蜘蛛 @$85: 卷物餡料有炸軟殼蟹, 青瓜, 牛油果, 蟹柳,,, 茄子燒 @$35: 茄子o林o林的, 不過不失, 野菜鍋 @$82: 有蕃茄, 金菇, 娃娃菜,,, 蔬菜湯很鮮甜, 健康之選!!!...

龍捲風沙律 @$68:

滿滿的一大碗,

有生菜, 海藻, 蟹柳, 蟹籽, 脆片,,,

材料很豐富, 口感多層次,

不錯不錯!!!...

網燒牛舌 @$48:

份量不少, 共有6片, 還是厚切的,

牛舌很juicy, 外層一點焦香, 讚!!!...

金龍卷 @$88:

是以三文魚, 炸蝦, 芝士捲的卷物,

炸蝦脆卜卜, 入口時還是微暖的,

配搭凍冰冰的三文魚和壽司飯一起吃,

口感意想不到的配搭, 讚!!!...

蜘蛛 @$85:

卷物餡料有炸軟殼蟹, 青瓜, 牛油果, 蟹柳,,,

茄子燒 @$35:

茄子o林o林的, 不過不失,

野菜鍋 @$82:

有蕃茄, 金菇, 娃娃菜,,,

蔬菜湯很鮮甜, 健康之選!!!...

2021-04-13
2021-05-08 34 瀏覽
荃灣又係出名多好野食😆😂今次黎到古今二荃灣店😆😂龍卷風沙律: 足料👍👍海量既中草沙律加蟹柳絲🤤烤雞泡魚乾: 咁樣烤,第一次食,冇左係網上團購番黎當零食而又腥到飛起既味道😂😆易入口👍👍卷物: 一共叫左兩款😂分別係辣妹同蜘蛛💁聽d 名都覺新奇😂辣妹:其實係飛魚子辣味吞拿魚蝦卷~辣味唔太過份, 所以平時食唔到辣既朋友仔都食得到 另外蝦卷入面加左芝士 有d 奶味 又幾有新鮮感💃蜘蛛:係我愛既炸軟殼蟹加上牛油果既卷物😆😂軟殼蟹炸得唔錯 食落去唔會成口炸粉配上牛油果 冇咁油膩😋😋然後佢既鍋物三文魚頭豆腐湯真係好夠味☺🥰🤩 仲要原個魚頭上💃💃真係好好味💃💃
荃灣又係出名多好野食😆😂今次黎到古今二荃灣店😆😂

龍卷風沙律: 足料👍👍海量既中草沙律加蟹柳絲🤤

卷物: 一共叫左兩款😂分別係辣妹同蜘蛛💁聽d 名都覺新奇😂

2021-05-06 30 瀏覽
荃灣千色匯既呢間古今二位置非常方便,仲要有齊港人最愛既日式料理,總有一款岩你口味😍環境乾淨企理,以4人位為主,算幾好坐~☑️龍捲風沙律 ($68)一見到咁大碗有啲嚇親,好少食菜既男朋友表示好驚😂啲菜都好fresh,配埋蟹柳、中華沙律、沙律醬等,撈均左好清新👍🏻男朋友表示唔會得啲菜味😂所以最後竟然食得哂😳☑️網燒牛舌 ($48)有6舊,厚薄適中,口感幾有驚喜😋有咬口得黎,又完全唔韌,淡淡牛味又帶啲油脂香👅配埋微酸既醬汁,呢個推薦👍🏻☑️(左)金龍卷 ($88)炸蝦卷上面鋪左三文魚,滿足晒貪心既男朋友😆炸蝦微暖,三文魚正常,如果飯可以大舊啲就好啦😛☑️(右) 忘不了你 ($88)呢個名幾浪漫😂主要係芝士、炸牛肉、芒果,第一次呢個組合又幾清新😋芒果酸甜中和返炸牛肉既邪惡☺️☑️牛肉壽喜燒 ($138)成鍋上枱都keep住燒,一路都熱辣辣😚牛肉有6大片,質素唔差,入口幾淋身😋配料有豆腐、菇菌、蔬菜、粉絲等,味道偏濃。如果個湯底無咁甜就好啦,越煲越黎越甜😛

☑️龍捲風沙律 ($68)
龍捲風沙律 ($68)

☑️網燒牛舌 ($48)
網燒牛舌 ($48)
(左)金龍卷($88)//(右)忘不了你 ($88)

☑️(左)金龍卷 ($88)

☑️(右) 忘不了你 ($88)

☑️牛肉壽喜燒 ($138)
牛肉壽喜燒 ($138)
牛肉壽喜燒 ($138)
2021-05-06 1202 瀏覽
.今次黎到荃灣食古今二 預祝男朋友考試成功!呢餐期待左好耐了 事關我好鍾意食卷物而呢度既卷物一向出名係好食的😋.點左龍卷風沙律 茄子燒 牛舌 2款卷物: 忍者雙辣同相撲力士 仲有三文魚頭湯鍋🍲沙律好大份超吸引 有大量蟹柳蟹子等等仲好特別咁加上薯片碎 增加口感醬料亦恰到好處 最怕太多醬會好重口味/唔夠醬料呢個沙律全部mix勻係真係好好食🤤成個清左茄子燒有少少辣 鋪滿櫻花蝦 茄子肉同皮好容易分離到牛舌有6片 呢個上枱要快啲食啊 如果唔係凍左同韌左就唔好食了❤️牛舌好香濃爽口愛牛舌既必點!.2款卷物分辨係忍者雙辣同相撲力士相撲力士係主要以芝士 蟹柳同刺身魚而成咬落有口感 芝士味都幾出 呢款會比忍者雙辣膩少少的忍者雙辣有少少似炸蝦卷 不過面頭既脆脆係一粒粒的 亦較特別同好食 每件卷既大細都不錯可以一啖一粒❤️.再黎返個三文魚頭湯鍋 呢個好大煲 夠4人飲了!仲有成個魚頭係入面 夠足料 魚頭好多肉食 好鮮味配料豆腐都好滑 娃娃菜入晒味 大滿足😍
今次黎到荃灣食古今二 預祝男朋友考試成功!
呢餐期待左好耐了 事關我好鍾意食卷物

2款卷物分辨係忍者雙辣同相撲力士
相撲力士係主要以芝士 蟹柳同刺身魚而成
咬落有口感 芝士味都幾出 呢款會比忍者雙辣膩少少的

可以一啖一粒❤️

再黎返個三文魚頭湯鍋 呢個好大煲 夠4人飲了!
仲有成個魚頭係入面 夠足料 魚頭好多肉食 好鮮味
配料豆腐都好滑 娃娃菜入晒味 大滿足😍
2021-05-03
2021-05-06 35 瀏覽
—喺千色減價掃完貨就喺附近搵間餐廳醫肚日本溫室南瓜沙律($55)綿密軟糯南瓜 夾雜爽甜洋蔥條帶點刺激清新味道網燒牛舌($48)爽彈有嚼勁 其油脂慢慢滲出焦香但肉汁緊緊鎖住 依然濕潤金龍卷($88)芝士/炸蝦/三文魚擺盤幾有心思 細細一口飯卷有冇人都鍾意食炸蝦尾 脆卜卜煙花($95)辣味三文魚/辣味吞拿魚材料堆砌得幾高 同飯比例係1:1咁三文魚頭湯鍋($88)鍋物上枱時以為係野菜鍋原來三文魚頭埋藏喺底奶白色魚湯唔會腥呷一口湯 頓時感到暖意————————————————古今二荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3013號舖

喺千色減價掃完貨
就喺附近搵間餐廳醫肚
日本溫室南瓜沙律($55)
綿密軟糯南瓜 夾雜爽甜洋蔥條
帶點刺激清新味道
網燒牛舌($48)
爽彈有嚼勁 其油脂慢慢滲出
焦香但肉汁緊緊鎖住 依然濕潤
金龍卷($88)
芝士/炸蝦/三文魚
擺盤幾有心思 細細一口飯卷
有冇人都鍾意食炸蝦尾 脆卜卜
煙花($95)
辣味三文魚/辣味吞拿魚
材料堆砌得幾高 同飯比例係1:1咁
三文魚頭湯鍋($88)
鍋物上枱時以為係野菜鍋
原來三文魚頭埋藏喺底
奶白色魚湯唔會腥
呷一口湯 頓時感到暖意
————————————————
古今二
荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3013號舖
2021-05-06 199 瀏覽
終於試到呢間bookmark左好耐既創意卷物古今二😍由係觀塘開店後就開始大排長龍 宜家銅鑼灣同荃灣都有分店啦😋今次我地就去左荃灣店 平日8點幾好快就有位💁🏻‍♀️.🎈富士山 ($88)呢個富士山既外型真係非常吸引🤤🤤🤤有一大堆蟹柳係卷物上面😋而且仲加左啲脆片增添口感 (就係洋蔥味薯片🤣)卷物包住既係鰻魚同牛油果 基本上都係唔會出錯既組合😋.🎈東京爆脆 ($88)呢一款卷物係肉眼可見既多功序 好有層次🧐係最內層既係蟹柳 用紫菜同吞拿魚包住做成一個小卷將小卷用天婦羅既方法炸脆後再用紫菜同飯包住除左醬汁外仲灸燒過個卷物 所以一上碟就好香🤤.🎈龍卷風沙律 ($68)呢個沙律可以話係好有誠意🤣一上碟既時候我地都比佢嚇一嚇 個份量真係好誇張🤣最頂除左有大量蟹柳之外 裏面仲收埋左d中華沙律.🎈網燒牛舌($48)牛舌燒得非常香脆 面且品質係非常肥美 咬落爆哂汁 💦 口感爽脆 點埋柚子汁剛剛好可以去除油膩感👍.🎈牛肉壽喜鍋 ($138)值得一提既係牛肉係肉眼位 好好味又唔會太un😋仲有好多蔬菜豆腐 同埋一隻生鷄蛋👏👏好似食極都仲有🤣🤣🤣性價超高
終於試到呢間bookmark左好耐既創意卷物古今二😍
由係觀塘開店後就開始大排長龍
宜家銅鑼灣同荃灣都有分店啦😋
今次我地就去左荃灣店 平日8點幾好快就有位💁🏻‍♀️
富士山

🎈富士山 ($88)
呢個富士山既外型真係非常吸引🤤🤤🤤
有一大堆蟹柳係卷物上面😋
而且仲加左啲脆片增添口感 (就係洋蔥味薯片🤣)
卷物包住既係鰻魚同牛油果 基本上都係唔會出錯既組合😋
東京爆脆

🎈東京爆脆 ($88)
呢一款卷物係肉眼可見既多功序 好有層次🧐
係最內層既係蟹柳 用紫菜同吞拿魚包住做成一個小卷
將小卷用天婦羅既方法炸脆後再用紫菜同飯包住
除左醬汁外仲灸燒過個卷物 所以一上碟就好香🤤
龍卷風沙律

🎈龍卷風沙律 ($68)
呢個沙律可以話係好有誠意🤣
一上碟既時候我地都比佢嚇一嚇 個份量真係好誇張🤣
最頂除左有大量蟹柳之外 裏面仲收埋左d中華沙律
網燒牛舌

🎈網燒牛舌($48)
牛舌燒得非常香脆 面且品質係非常肥美
咬落爆哂汁 💦 口感爽脆
點埋柚子汁剛剛好可以去除油膩感👍
牛肉壽喜鍋

🎈牛肉壽喜鍋 ($138)
值得一提既係牛肉係肉眼位 好好味又唔會太un😋
仲有好多蔬菜豆腐 同埋一隻生鷄蛋👏👏
好似食極都仲有🤣🤣🤣性價超高
  • 龍捲風沙律
2021-05-05 28 瀏覽
龍卷風沙律睇擺盤就明白點解叫龍卷風,有新鮮爽脆嘅蔬菜同海藻,仲有蟹柳、蟹籽同脆片,一層疊一層咁再淋上沙律醬,份量十足,酸酸甜甜好開胃,卜卜脆嘅蟹籽同脆片又豐富咗口感,係超讚嘅前菜。富士山造型特別又有心思,底下係一排飯卷,上面鋪滿蟹柳,再洒上蟹籽同脆片,好似一座山咁嘅形狀。飯卷裡面有牛油果同鰻魚。口感豐富而且味道唔錯。東京爆脆齋睇名有啲無厘頭,一食就知原來飯裡面包住一層脆片,跟住一層蟹籽,紫菜包住蟹柳同吞拿魚,最後喺外面吱上芝士醬稍稍燒溶,無論口感同味道都好有層次。網燒牛舌牛舌好嫩滑,爽口又juicy,味道調得啱啱好,好惹味。茄子燒燒烤得好香口,茄子肉質嫩滑有口感,茄汁酸酸哋好可口,加上胡椒微微辣刺激食慾。三文魚頭湯鍋大大個完整嘅三文魚頭,配料有娃娃菜、紅蘿蔔同豆腐。湯頭鮮甜,魚頭肉質豐富鮮美,娃娃菜爽甜,豆腐嫩滑。微微嘅腥味並唔影響湯嘅質素。

網燒牛舌
牛舌好嫩滑,爽口又juicy,味道調得啱啱好,好惹味。

三文魚頭湯鍋
  • 網燒牛舌
  • 富士山
2021-05-05 28 瀏覽
今日同朋友仔一齊去千色睇床單,發覺原來千色都好多嘢食,上到黎3樓都開始有人等位,見到呢間日本料理好似幾好食喎!好,坐低睇吓有咩好食先。龍捲風沙律,蟹籽加上一絲絲蟹肉,仲有新鮮蔬菜。金龍卷,有芝士,炸蝦,三文魚,咬落炸蝦脆脆嘅口感,但又唔會覺得乾。東京爆脆,裡面有蟹柳同吞拿魚,上面仲有好厚既芝士,好多醬汁,正!牛肉壽喜鍋,村料放到滿滿一煲,我喜歡壽喜鍋果種湯底甜甜地嘅味道。網燒牛舌,燒得唔錯,咬落牛舌好爽彈,唔會韌。
好,坐低睇吓有咩好食先。

龍捲風沙律,蟹籽加上一絲絲蟹肉,仲有新鮮蔬菜。

網燒牛舌,燒得唔錯,咬落牛舌好爽彈,唔會韌。
今日同男朋友經過見到好多人,又走去等下,香港人最鍾意排隊,我地主要叫左特式壽司:龍捲風沙律個個都叫,所以又試下,好多菜,好多蟹柳,仲有蟹子,中華沙律,食落都好蟹配搭,沙律菜好新鮮爽脆金龍卷係兩隻炸蝦份量,上面有三文魚,芝士,上面個醬唔無普通沙律醬,明顯溝左野,食落有芝士味,甜甜酸酸仲好脆口,層次好豐富秋葵蝦肉天婦羅 呢個秋葵脹卜卜,因為入面釀左蝦膠,外脆內款,熱辣辣,好味,略嫌個蝦膠淡左啲,再多略調味更好富士山 & 辣妹兩個都好重量級呀,富士山就係鰻魚,牛油果,蟹柳同脆脆,個鰻魚俾其他野搶晒,要食到最尾先食到,真係好滿足。辣妹就係芝士,炸蝦,辣味吞拿魚,我最愛既吞那魚,一入口好香吞那魚,軟熟既吞那魚配上脆蝦同埋醬汁,每啖都好多重口感。呢度最大特式係啲卷物口感同味道好豐富,唔會淨係食到一樣野,而係會食到前中後三種層次口感同味道,都幾特別!

金龍卷

秋葵蝦肉天婦羅

富士山 & 辣妹

2021-05-01 80 瀏覽
見有啲人排隊諗住試吓啦,唔知食到成肚氣!態度差!坐低等緊嘢食嘅時候無啦啦要我哋掉位話有小朋友想一齊坐,點知賣單走人係見到兩個大人加兩個都十歲度男仔。搬咗之後坐喺碧斯壽司師傅加廚房隔離好鬼嘈!食物不知所謂!叫咗鰻魚壽司,三文魚壽司,鰻魚喺邊???三文魚又係邊?? 包到成Pat屎咁。諗住叫牛肉飯冇事啦,又油又無厘頭,燒牛肉點會有沙律菜喺裡面有??牛肉好油,食到唔想食!叫佢比隻碗黎,比左隻湯碗。我話有無正常飯碗,指着跟餐嗰隻碗,佢話哩d係廚房碗。吓?O晒嘴,咩叫廚房碗??哎 是但啦 見到個壽司已經無期望,無心情食食完走人,以後唔黎
見有啲人排隊諗住試吓啦,唔知食到成肚氣!

搬咗之後坐喺碧斯壽司師傅加廚房隔離好鬼嘈!

食完走人,以後唔黎

2021-05-01
15 分鐘 (堂食)
2021-04-30 39 瀏覽
今日去荃灣搵食,有少少想食日本野,睇完OpenRice 決定食泥間古今二,之前未食過泥間。睇d食評好似都唔錯,所以就食下點左幾個手卷,炸蝦卷上而有塊三文魚,都正常幾好味😋。但係泥個秋葵入面有隻蝦就無咩味,對於我泥一類重口味人士就千祈唔好點。泥兩個唔知咩卷,上面戈個有吞拿魚茸幾好味,但點得太多手卷,食到好鬼飽😂😂😂總結其實都幾好味,特別中意有隻手卷有牛油果🥑,因為牛油果係健康食品,食完好似個人都健康左。😂😂😂

點左幾個手卷,炸蝦卷上而有塊三文魚,都正常幾好味😋。

行開千色店發現左間好味日本菜🇯🇵d卷物仲要好有特色🌟擺盤精緻🌟配搭新奇🌟味道新鮮🌟好好味🌟其他日本料理都吾錯,推介推介❗️大隻仔話會Encore餐廳之一💁🏽‍♂️❐ 金龍卷 $88評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰黎到真係成條金龍咁❗️擺得好靚而且份量都多✨⟰主要有三文魚🐟芝士🧀炸蝦🍤三文魚上邊再會有少少燒汁同沙律醬調味估吾到好和諧✨⟰三文魚超厚切又新鮮❗️⟰炸蝦食夠去仲脆而且蝦好彈牙💥⟰加埋芝士令到成個卷物多左一份creamy同好香✨一咬落去又軟又脆口感同味道都滿分❗️❐ 忘不了你 $88評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰黎到又係好精緻✨呢個卷物超特別主要有芝士🧀芒果🥭同炸牛肉🥩⟰炸牛肉夾左落壽司都超脆💥牛肉見到脂肪平均啖啖肉又彈牙完全吾韌⟰芒果面有芥末醬燒汁同他他醬💥睇落好似好多款唔同嘅味道,但係加埋完全冇違和感,反而令卷物味道更特別更惹味同開胃🌟超有層次超推介🌟⟰芒果好香甜平衡左炸牛肉嘅油膩感,配埋芝士同炸牛肉口感同味道都冇得頂❗️真係食到忘不了你✨❐ 龍捲風沙律 $68評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰份量

❐ 金龍卷 $88
⟰黎到真係成條金龍咁❗️擺得好靚而且份量都多✨
⟰三文魚超厚切又新鮮❗️
⟰炸蝦食夠去仲脆而且蝦好彈牙💥

❐ 忘不了你 $88

❐ 龍捲風沙律 $68
⟰份量多到成座山咁,大量生菜🥬配埋惹味他他醬💦仲有蟹柳絲蟹籽最驚喜係有中華沙律🥗
⟰ 想讚佢個他他醬又開胃又惹味🌟覺得有dd辣味🌶
⟰ 蟹柳絲夠凍🦀份量多鍾意食蟹籽沙律嘅人一定岩食,中華沙律令到成個沙律更加分🌟

❐ 牛肉壽喜鍋 $138
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏽‍♂️推介❗
⟰壽喜燒湯清甜味而不口渴💦
⟰配料十足有大量椰菜同牛肉🥩仲有嫩滑豆腐冬菇薯粉同雞髀菇🍄仲都隻蛋🍳打係上面,全部配料會慢慢滾到好入味🔥
⟰牛肉厚切軟嫩唔會韌✨超重牛肉味好酥好正❗️
⟰份量超大夠哂 2個人食飲埋d湯最滿足💁🏽‍♂️💁🏻‍♀️

❐ 網燒牛舌 $48
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯
⟰新鮮燒起食落仲有陣燒烤味🔥
⟰味道有少少似加咗燒汁惹味十足仲有牛鮮味💫配埋旁邊嘅鹹酸醬汁仲正少左份燒烤既油膩感💥
⟰牛舌厚切得黎有口感重點係咬得開❗️

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ (10為最高)
  • 網燒牛舌
  • 龍捲風沙律
  • 金龍卷
  • 牛肉壽喜鍋
  • 忘不了你
2021-04-27 46 瀏覽
好耐未食過日本野,放假又口痕竟然係荃灣千色匯發現好西間野都幾多人食,不過等左唔駛幾分鐘就被安排入座成層都係食市,不過呢間座位較開揚,都唔錯員工都好有禮貌,特別帶位帶眼鏡應該係經理既女員工招呼好周到呢間真係幾高質,雖然有啲貴,但真心唔錯,份量都幾大幾足料,大滿足😋火山。煙花。蜘蛛。擺碟好靚,連隔離枱都問我地係咩黎,以為係一個菜成碟😂**日式麻醬豆腐沙律勁大碗,兩個人食真係超多,沙律醬加埋三文魚籽同豆腐同生菜同車厘茄,正,密密食下食下食左好多**火山青瓜+牛油果+蟹柳+帶子蟹柳小卷上鋪滿勁多甜甜地既蟹柳絲同帶子粒粒碎同蟹籽,再配上微辣醬汁,幾好食,勁頂肚仔**煙花辣味三文魚+辣味吞拿魚+脆片吞拿魚味蓋過三文魚,但好香,加左脆片,好好食,口感好好好特別**蜘蛛青瓜+牛油果+蟹柳+軟殼蟹抗拒牛油果既我覺得成件事好夾,見到但食唔到牛油果味,軟殼蟹唔油好脆,正呀**網燒牛舌睇落好油,但沾左啲醬汁,無咁肥膩,牛舌燒得岩岩好,仲幾爽幾淋,最重要係都幾大塊**活赤貝刺身好大隻,預先吱左檸檬汁,蓋過左鮮味,但係係爽既,如果留番自己滴檸檬汁會好啲**日和安格斯牛柳粒份量好多,不過略嫌煮太耐,有啲鞋口難咬開*
好耐未食過日本野,放假又口痕
竟然係荃灣千色匯發現好西
間野都幾多人食,不過等左唔駛幾分鐘就被安排入座
成層都係食市,不過呢間座位較開揚,都唔錯
員工都好有禮貌,特別帶位帶眼鏡應該係經理既女員工招呼好周到

**日式麻醬豆腐沙律

青瓜+牛油果+蟹柳+軟殼蟹

**網燒牛舌

**活赤貝刺身

**日和安格斯牛柳粒
份量好多,不過略嫌煮太耐,有啲鞋口難咬開

**黑豚荔枝卷串燒
同之前食過類似既好唔同,超細粒,荔枝雖然好香但好細粒,成串無咩味,豚肉都好油,呢個有少少失望

**自家玉子燒
正常味道,有燒燶個類味道特色

真心可以encore,但要隔一排先💰🙈

2021-04-27 43 瀏覽
以前觀塘返工嘅時候,已經食過觀塘店嘅古今二,印象中性價比幾高,而且花款又多,今次見荃灣有分店,環境開揚又幾舒服,決定再入去試試。黎到古今二,最大特色一定係各款唔同嘅卷物,我好欣賞佢地會用心設計擺盤,賣相出眾,啲名又改得特別,上枱嘅時候真係會嘩一聲,打卡一流!今次我地試咗兩款卷物,「忘不了你」入面有炸脆咗嘅牛肉 ,面頭鋪上芝士、芒果同芥末醬,咬落脆卜卜,味道幾清新。「東京爆脆」係蟹柳加吞拿魚,我最欣賞佢每一件卷物都輕輕火炙過,咬落帶點焦香又脆脆地,幾特別,唔錯。「龍卷風沙律」真係好大份,入面有新鮮嘅蔬菜加上海藻、蟹柳、脆片,沙律醬汁都幾特別,有少少芥辣嘅味道,越食越開胃。「茄子燒」茄子上面鋪滿大量嘅櫻花蝦,加埋甜甜辣辣嘅醬汁,超好味!「三文魚頭湯鍋」大大個三文魚頭加上豆腐、蔬菜煮嘅湯,湯底煮到奶白色,飲落超清甜,魚肉一啲都唔腥仲好滑,份量足夠3-4人享用。以前觀塘返工嘅時候,已經食過觀塘店嘅古今二,印象中性價比幾高,而且花款又多,今次見荃灣有分店,環境開揚又幾舒服,決定再入去試試。