2021-08-28 20 瀏覽
我同朋友2人星期五晚上到古今二食飯,建議先在網上訂位,因為當時已經8點多,還有很多人在店門外等位。這間餐廳主打菜式是火龍卷,有很多口味的火龍卷,除此之外還有其他壽司、串燒、日式小食。牛肉壽喜燒: 壽喜燒湯底好味,蔬菜、豆腐、牛肉都入曬味。雞軟骨串燒:正常水平龍捲風冷律: 入面有蟹柳、中華沙律、生菜沙律,撈埋d沙律汁好好食,好開胃。呑拿魚火龍卷:正常水平我同朋友無叫野飲,但餐廳本身都會每人有一杯熱茶。以日式餐廳來說,食物價錢算是中價,不太離地。

牛肉壽喜燒: 壽喜燒湯底好味,蔬菜、豆腐、牛肉都入曬味。

雞軟骨串燒:正常水平

呑拿魚火龍卷:正常水平

我同朋友無叫野飲,但餐廳本身都會每人有一杯熱茶。

以日式餐廳來說,食物價錢算是中價,不太離地。
2021-08-27
3 分鐘 (堂食)
  • 牛肉壽喜鍋
  • 龍卷風沙律
2021-08-28 74 瀏覽
約左朋友在荃灣食飯,想食下日本野但又唔想食放題,便到了人氣店古今二試下,時間尚早未使排隊,lucky呀,入座一陣就排晒隊等啦。坐低後店員送上餐牌同熱茶,餐牌選擇好多,總有一款啱心水。先來份沙律柚想蝦你,好大碗呀。上層有柚子同生蝦,跟住有一層中華沙律,下層就係西生菜,仲有不少梨子,牛油果同蕃茄仔,醬汁係麻醬同柚子醋,很清爽,加上酸酸地好開胃,不過醬略微太多,食到碗底好似飲湯咁,哈哈。跟住上的係金龍卷同蜘蛛,呢度嘅創意卷物好出名,梗係要點黎試試啦。金龍卷係炸蝦卷再加上三文魚,個炸蝦新鮮炸起,又熱又脆好好味呀。另外呢款係蜘蛛,雖然咁叫但就梗係唔係食蜘蛛啦,其實係軟殼蟹牛油果卷。仲有蟹柳㗎,賣相幾型格,餡料放得滿滿的,好味。仲有雜錦天婦羅,同樣即叫即炸熱辣辣㗎。有炸蝦,秋葵蝦肉同紫薯仔,天婦羅炸蝦同炸蝦卷嘅麵衣唔一樣㗎,呢款好脆好有口感。秋葵蝦肉好有驚喜,在秋葵入面讓了蝦膠,好彈牙好好味。仲有個紫薯仔都好正,微甜好香口。最後就係網燒牛舌,旁邊有檸檬水。牛舌好甘香呀,咬落勁爽口,原味食同點少少檸檬汁有唔同享受,兩樣味道都好正。加埋一二百零蚊人頭,抵食吖。
坐低後店員送上餐牌同熱茶,餐牌選擇好多,總有一款啱心水。
先來份沙律柚想蝦你,好大碗呀。
仲有蟹柳㗎,賣相幾型格,餡料放得滿滿的,好味。
仲有雜錦天婦羅,同樣即叫即炸熱辣辣㗎。
最後就係網燒牛舌,旁邊有檸檬水。
加埋一二百零蚊人頭,抵食吖。
2021-08-26
同家姐shopping就最開心,因為買野同食飯都係家姐請。今日行左一整天荃灣,家姐今日問我想食咩野,二話不說就話想食日本野嘿嘿嘿荃灣千色匯真係好方便,鄰近地鐵站,二期又有好多野行,行到累又可以去一期覓食,今日我同家姐去左呢間古今二食野我地去個陣時間仲係好早,所以唔駛等位都入得去了,餐廳的位置好開揚,入到去見到有好多唔同的酒擺放係度,亦有專切刺身的位置,成間餐廳都好乾淨企理,食物的名都好特別。柚想蝦你:材料超豐富的沙律,分別有蝦、蘋果、蟹籽、蕃茄、牛油果,沙律菜,沙田柚同中華沙律。蝦同沙律菜又滑又爽口,牛油果係青綠色沒有發黑,配埋芝麻醬真係好開胃,份量好大,夠哂2個人食。蜘蛛:入面有軟殼蟹、牛油果、青瓜、蟹柳同蟹籽。軟殼蟹包係壽司入面,每一口都食到酥酥脆脆的口感,裡面有包埋青瓜,每一口壽司都食到爽口好吃金龍卷:炸蝦同芝士配合得很好,炸蝦吃起來好酥脆,醋飯同埋芝士的調味都好好,飯都握得好實唔會散好,整體食起黎一點都不油膩 上面的醬少少辣好惹味網燒牛舌:一上菜聞到油香味,牛舌係厚身但唔韌,讚雜錦天婦羅:有炸蝦、日本蕃薯同埋秋葵,咬落去卜卜脆,唔會有油滴出黎,蝦好彈牙,蕃薯同秋葵都係好得水準

柚想蝦你:

蜘蛛:

金龍卷:

網燒牛舌:
一上菜聞到油香味,牛舌係厚身但唔韌,讚

雜錦天婦羅:
  • 金龍卷
  • 蜘蛛
2021-08-28 57 瀏覽
去到環境已經唔掂,間鋪只係係商場中間間個位出黎,四邊無牆,行過既人都住你食野,無乜privacy。入到去枱未抹干淨,仲有上手留低既飯係枱面當眼處,食得生野最緊要衛生,一坐低見到咁已經信心打折。叫個staff, 叫酙茶叫左成分鐘先叫到,叫佢酙完茶抹埋枱,結果金魚staff酙完就行左去,落完單叫佢比tissue又係無左影,講真,你收呢口價,我真係唔預期d咁既服務。野食好一般,但最重要係員工令到成餐飯無曬 mood,最後叫左5碟野盛謂4舊水,當野未飽la, 但實在食唔落去要轉場,呢次應該係我第一次食飯食到一半要轉場。
之前lunch hour經過見到好多人等位,襯夜晚早收工就黎試試佢啦。座位闊落坐得都舒服,員工好friendly。菜式方面都多選擇,不過最特別就係佢有好多款特色嘅卷物,個名都新奇啲🤣份量都幾足,下次會想再食呢🙌🏻🔸 火山(HK$88)造型同常見嘅卷物好唔同,卷物上成座山咁,佈滿青瓜、牛油果、蟹柳、同帶子,配住黎食口感超豐富呀😁🔸 金龍卷(HK$88)每次食日本野都一定要叫嘅金龍卷當然都有啦,出面嘅三文魚配住入面卷住芝士同炸蝦,入面嘅炸蝦仲保持住脆身,一細口咁食好滋味😋🔸 柚想蝦你 (HK$78)夏天想食返啲清新嘅小菜,就試左呢款沙律啦。超大盆,2個人都差啲食唔曬呀😆入面有甜蝦,加埋柚子酸酸甜甜好開胃~🔸雜錦天婦羅(HK$88)想一次過食曬幾款天婦羅就可以滿足下啦,有炸蝦、紫薯同青椒蝦肉。炸衣好脆身,而且都唔會太油膩。特別中意紫薯個款,好甜好好食🙂🔸原條茄子燒(HK$48)茄子燒超大條,上面仲有慢慢嘅櫻花蝦。有其他客人路過見到都問呢個係咩菜式黎🤣有醬汁嘅茄子好入味,偏重口味少少呢

🔸 火山(HK$88)
火山

🔸 金龍卷(HK$88)
金龍卷

🔸 柚想蝦你 (HK$78)
柚想蝦你

🔸雜錦天婦羅(HK$88)
雜錦天婦羅

🔸原條茄子燒(HK$48)
原條茄子燒
雜錦天婦羅
呢間留意左好耐 每次行過都好多人等位某個星期六過左lunch peak hours見人少左機會黎喇 ( ー̀֊ー́ )✧︎ 不過個個黎都好似會點創意卷物而今次我地就偏偏無點到 💡古今火焰丼呢個丼主要包括有¹油甘魚 ²火焰三文魚腩 ³日式蟹柳 ⁴三文魚籽想講佢地個三文魚腩超級香魚油味單講三文魚佢都有俾到五至六塊 但食完總覺意猶未盡係會令人懷念既回甘味+.(´∀`*).⁵海膽都鮮味十足自問本來有點怕陣海膽味既我 今次都有食得到而且呢碗飯既份量都真心幾大 而沙拉醬既份量我就嫌佢重手得滯 遮住左主角\( ˙ロ˙ )/💡日式咖喱蛋包飯配吉列牛餅有趣既係佢地既吉列牛餅‪(*ˊᵕˋ* )佢地既牛餅係食到有馬蹄碎口感既山竹牛肉味熱辣辣超脆口又辣嘴配合上甜甜地既日式咖喱 炒蛋 有著中和稍為濃味牛餅既作用 仲記得果日我明明好熱氣 講左唔食熱氣野 但佢呢塊fusion 牛餅真係炸得唔錯(っ`ᵕ´c)ゥー!💡百香果益力多 跟餐+$15唔係hea 版百香果糖水真係有百香果籽喺入面配益力多又唔錯喎百香果愛好者表示高興 ˉ̶̡̭̭ ( * ॑˘ ॑* ) ˉ̶̡̭̭‎ 💡午市不另收加一服務費
呢間留意左好耐 每次行過都好多人等位

¹油甘魚 ²火焰三文魚腩 ³日式蟹柳 ⁴三文魚籽
想講佢地個三文魚腩超級香魚油味
單講三文魚佢都有俾到五至六塊
古今火焰丼

但食完總覺意猶未盡係會令人懷念既回甘味+.(´∀`*).
⁵海膽都鮮味十足
自問本來有點怕陣海膽味既我 今次都有食得到
而且呢碗飯既份量都真心幾大
而沙拉醬既份量我就嫌佢重手得滯
遮住左主角\( ˙ロ˙ )/

💡日式咖喱蛋包飯配吉列牛餅
有趣既係佢地既吉列牛餅‪(*ˊᵕˋ* )
佢地既牛餅係食到有馬蹄碎口感既山竹牛肉味
熱辣辣超脆口又辣嘴
配合上甜甜地既日式咖喱
炒蛋 有著中和稍為濃味牛餅既作用
仲記得果日我明明好熱氣 講左唔食熱氣野
但佢呢塊fusion 牛餅真係炸得唔錯(っ`ᵕ´c)ゥー!

💡百香果益力多 跟餐+$15
唔係hea 版百香果糖水
真係有百香果籽喺入面
配益力多又唔錯喎
百香果益力多
百香果益力多

💡午市不另收加一服務費
2021-08-07
15 分鐘 (堂食)
2021-08-25 15 瀏覽
〰️龍捲花沙律 $72依個沙律大份到幾個人食都得🙀沙律有蟹子、蟹柳絲、脆片、生菜同埋中華沙律,口感豐富😜黑醋同辣醬出奇地夾,清爽開胃😙〰️蜘蛛 $88入面有炸軟殼蟹、蟹子、青瓜、牛油果同埋蟹柳~軟殼蟹香脆,加埋牛油果同埋青瓜令到成個卷物好清新🥑〰️火山 $88依個卷物有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳,材料鋪滿晒成個卷物面,食落啖啖都有帶子同蟹柳絲😍面頭嘅帶子同蟹柳以火炙處理🤤多左一份炙香!〰️雜錦天婦羅 $88天婦羅有兩舊小紫薯、秋葵、三條炸蝦~(哈哈哈)粉漿薄,無咩油膩感~小紫薯粒夠晒甜🥰最令我驚喜嘅係秋葵,原來秋葵入面釀左蝦滑架!〰️原條茄子燒 $48平時用孜然口味嘅燒茄子就食得多,呢度嘅茄子燒除咗係燒汁之外,仲鋪滿櫻花蝦!食落每一口都有櫻花蝦🙀💗好有新意,同平時日式餐廳食到嘅好唔同〰️〰️📍 古今二 (荃灣千色匯) (荃灣)荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3013號舖
〰️龍捲花沙律 $72
依個沙律大份到幾個人食都得🙀
沙律有蟹子、蟹柳絲、脆片、生菜同埋中華沙律,
口感豐富😜
黑醋同辣醬出奇地夾,
清爽開胃😙

〰️蜘蛛 $88
入面有炸軟殼蟹、蟹子、青瓜、牛油果同埋蟹柳~
軟殼蟹香脆,
加埋牛油果同埋青瓜令到成個卷物好清新🥑

〰️火山 $88
依個卷物有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳,
材料鋪滿晒成個卷物面,
食落啖啖都有帶子同蟹柳絲😍
面頭嘅帶子同蟹柳以火炙處理🤤
多左一份炙香!

〰️雜錦天婦羅 $88
天婦羅有兩舊小紫薯、秋葵、三條炸蝦~(哈哈哈)
粉漿薄,無咩油膩感~
小紫薯粒夠晒甜🥰
最令我驚喜嘅係秋葵,
原來秋葵入面釀左蝦滑架!

〰️原條茄子燒 $48
平時用孜然口味嘅燒茄子就食得多,
呢度嘅茄子燒除咗係燒汁之外,
仲鋪滿櫻花蝦!
食落每一口都有櫻花蝦🙀

💗好有新意,同平時日式餐廳食到嘅好唔同

〰️〰️📍 古今二 (荃灣千色匯) (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3013號舖

2021-08-25 12 瀏覽
🍴柚想蝦你 HKD78沙律菜🥗入面有三隻甜蝦 蘋果 牛油果 中華沙律做配料😚用左芝麻醬做sauce 再加上柚子肉 成件事好fresh好開胃🥰仲要蘋果好甜爽口 如果甜蝦多返少少就更好啦🙈🍴蜘蛛 HKD88入面有青瓜絲 牛油果 蟹柳 軟殻蟹🦀大大件一啖係食唔曬嫁🤣咁多配料口感當然幾豐富🤭食得到軟殻蟹嘅蟹肉之餘都唔膩 唔錯🥳🍴金龍卷 HKD88推薦❗️呢款就由芝士 炸蝦 三文魚整成🧀入口炸蝦仲係脆卜卜 放耐左都無變腍到😍而且好重芝士味 再食埋三文魚嘅鮮 好好食🤩🍴古今雜錦海鮮丼 HKD98件件刺身都厚切 仲有海膽添😳刺身同海膽都新鮮 呢個價錢都抵食😛🍴網燒牛舌 HKD585件牛舌 件件都燒得岩岩好 入口唔韌 味道都好惹味🤪中意牛舌嘅朋友可以試下😋🍴雜錦天婦羅 HKD88呢個就無乜特別啦 不過佢勝在熱辣辣上枱 而且秋葵入面仲釀左蝦肉添🦐-✾味道覺醒指數: 3.8/5 抵食指數: 3.7/5服務指數: 3.6/5.
🍴柚想蝦你 HKD78

🍴蜘蛛 HKD88

🍴金龍卷 HKD88

🍴古今雜錦海鮮丼 HKD98

🍴網燒牛舌 HKD58

🍴雜錦天婦羅 HKD88

味道覺醒指數: 3.8/5
抵食指數: 3.7/5
服務指數: 3.6/5.
2021-08-24 12 瀏覽
There's no better place for casual post work catchups than a contemporary izakaya! This modern gastropub tucked away in a corner of a busy mall is a prime spot for some yakitori and a drink or two 🍻〘 Fireworks 煙花 〙HKD95This upgraded sushi masterpiece with salmon, tuna and chips comes highly recommended, and it's not hard to tell why - packed with fresh sashimi and exploding with flavour and wonderful textures, this one dish fits all.〘 Spicy Girl 辣妹 〙HKD95Yet another creative piece, but instead t

〘 Fireworks 煙花 〙HKD95

〘 Spicy Girl 辣妹 〙HKD95
Yet another creative piece, but instead this one is composed of cream cheese, tempura shrimp and spicy tuna (for those who fear hot food, no worries it was hardly spicy at all!)

〘 Amaebi & Pomelo Salad 柚想蝦你 〙HKD78
A fresh, piquant salad with lettuce, seaweed, cherry tomatoes, apples, grapefruit, crab fillet, avocado and amaebi that comes generously portioned.

〘 Assorted Tempura 雜錦天婦羅 〙HKD88
The tempura would be another novel dish, with shrimp, ube and okra fried golden and crisp.

〘 Grilled Beef Tongue 牛舌 〙HKD58
Grilled to perfection and bursting with flavour, the beef tongue is chewy, yet never stiff.

📍KOKON2
2021-08-24 18 瀏覽
終於忙完呢個project 經理話請食飯多謝我幫忙趕貨喎, 我緊唔同你客氣架,原來佢帶我來古今食卷物呀,實在太開心了,因我好喜歡日式野食。先點選網燒牛舌,幾厚切的, 燒得剛好唔會over cook 有點爽口, 雜錦天婦羅,有3隻大蝦,迷你甜薯3粒,仲有最正的秋葵蝦肉天婦羅2件,超特別呢!用蝦肉釀落秋葵到口感一流。沙律方面叫了柚想蝦你,名字相當有趣,份量亦驚人用一大盤來形容絕唔會錯,甜蝦,蟹籽,中華沙律,生菜,番茄仔,仲有牛油果,拌勻芝麻醬相當開胃呀!最後主角出場, 金龍卷和東京爆脆, 壽司師傅真係好厲害,可以整到咁多款別出心裁的卷物,明明好簡單的三文魚卷,經過佢的巧手變成金龍卷, 東京爆脆又夠特別,因為佢用左吞拿魚包住蟹柳去炸食落口感爆脆。

先點選網燒牛舌,幾厚切的, 燒得剛好唔會over cook

,仲有牛油果,拌勻芝麻醬相當開胃呀!

2021-08-24 17 瀏覽
荃灣千色匯既日本餐廳!全木裝修成件事好有日本居酒屋feel柚想蝦你($78)作為一個開胃嘅前菜😳佢嘅份量都幾大喎!蔬菜、車厘茄、海草、蘋果、柚子、蟹籽、牛油果🥑、甜蝦、柚子汁!柚子作為一個清新嘅醬汁!加埋清爽嘅海草配埋大大粒既生果!新鮮又好開胃👀👅酸酸甜甜火山🌋($88)青瓜、牛油果、蟹柳、帶子食物如其名!外型真係成個火山咁!牛油果🥑、蟹柳同帶子切成絲混合為一體既口感!配合埋下邊粒粒分明嘅壽司飯!正所謂青瓜牛油果呢個組合真係無得輸!而且份量亦都好夠飽!蜘蛛🕷️($88)青瓜、牛油果🥑、軟殼蟹、蟹柳紫菜包住入邊有青瓜軟殼蟹等等!外面嘅紫菜脆卜卜!軟殼蟹咬落卡卡聲👀!青瓜同牛油果就正好平衡返食炸嘢嘅油膩感!果然係其中一個王牌!琦玉網燒牛舌🐮👅(5件-$58)牛舌燒得靚肉汁被緊緊鎖住!咬落去有咬口得來唔會乾!雜錦天婦羅🦐($88)天婦羅包括有炸蝦、炸紫番薯🍠等等炸粉唔會好厚!蝦🦐都幾彈㗎,番薯甘甜🍠神還原去日本食壽司嘅感覺!😻商場仲可以泊車添唔方便晒一家大細嘅人!

荃灣千色匯既日本餐廳!

全木裝修成件事好有日本居酒屋feel

柚想蝦你($78)
作為一個開胃嘅前菜😳佢嘅份量都幾大喎!

火山🌋($88)青瓜、牛油果、蟹柳、帶子

蜘蛛🕷️($88)青瓜、牛油果🥑、軟殼蟹、蟹柳
紫菜包住入邊有青瓜軟殼蟹等等!外面嘅紫菜脆卜卜!

琦玉網燒牛舌🐮👅(5件-$58)
牛舌燒得靚肉汁被緊緊鎖住!
咬落去有咬口得來唔會乾!

雜錦天婦羅🦐($88)
天婦羅包括有炸蝦、炸紫番薯🍠等等
炸粉唔會好厚!蝦🦐都幾彈㗎,番薯甘甜🍠

神還原去日本食壽司嘅感覺!😻
商場仲可以泊車添唔方便晒一家大細嘅人!
2021-08-24 16 瀏覽
媽咪好鍾意食日本野,趁放假帶佢黎荃灣買海味同食好野。龍捲風沙律份量好澎湃啊,啲蟹柳同蟹籽堆到高一高好吸睛。沙律醬份量都啱啱好唔會太濕,全部材料撈埋一齊食好清新。金龍卷三文魚、忌廉芝士、炸蝦同埋沙律醬呢個配搭簡直係無敵,好有鮮味,炸蝦都唔會太過油膩。蜘蛛睇個名都估唔到係啲咩,其實係炸軟殼蟹卷,有我最鍾意食嘅牛油果,配埋酸薑食好正。兩個壽司卷份量都好多,食完都差唔多半飽。燒牛舌、雜錦天婦羅燒牛舌有幾塊厚身啲,好有咬口,鹹味都啱啱好。炸蝦粉漿有啲厚,不過炸到好脆。秋葵蝦肉天婦羅口感特別,又爽口有滑滑地,味道清淡左小小。
媽咪好鍾意食日本野,趁放假帶佢黎荃灣買海味同食好野。

龍捲風沙律

蜘蛛

燒牛舌、雜錦天婦羅
2021-08-23 16 瀏覽
今日同男朋友黎到荃灣古今二食日本菜,晚飯時間都好快有位。雜錦天婦羅除左常見既炸蝦天婦羅仲有我最中意既炸紫薯天婦羅,超甜,味道一流!另外仲有未食過既炸秋葵天婦羅,都幾特別。火山個名聽落好特別,佢係一款以卷物為主既菜式。底個層係由卷物堆砌而成,而卷物入而既餡係牛油果肉,十分特別。卷物既上面鋪滿左蝦肉蟹肉,芝士同蟹籽。原條茄子燒同普通既燒茄子唔同既係上面鋪滿左蝦乾,有少少辣,十分惹味。相撲力士又係一種創意名既菜式,係由3種魚生鋪面既卷物。上面有燒汁同沙律醬,魚生片食落新鮮。柚想蝦你佢係一個沙律,份量都幾大,裏面有牛油果,蘋果,車厘茄,沙律菜,蝦肉同蟹籽。
今日同男朋友黎到荃灣古今二食日本菜,晚飯時間都好快有位。

原條茄子燒
同普通既燒茄子唔同既係上面鋪滿左蝦乾,有少少辣,十分惹味。

相撲力士

柚想蝦你

2021-08-16
$214.5 (晚餐)
  • 火山
2021-08-21 16 瀏覽
堂食及外賣多次,最欣賞手握壽司併拉麵餐,壽司每款都新鮮,特別是吞拿魚完全無渣!拉麵湯底濃郁而吃完不會口乾。今次諗住試吓沙律,但係讓人失望,所謂龍捲風沙律,與一般蟹籽沙律分別不大,餐牌寫的海藻也欠奉,碗底仲要出晒水!
龍捲風沙律
2021-08-21
外賣自取
  • 手握壽司併拉麵
2021-08-20 22 瀏覽
今日係荃灣千色店附近覓食,發現隔離嘅千色匯有幾間餐廳環境同食物都唔錯,入古今二食日本餐先😁好彩早入座,餐廳好快就滿客了。先嚟一客網燒牛舌($58),薄切夠入味,上枱時熱辣辣,配埋啖可樂簡直一流👍🏻之後再叫了雞泡魚乾($68),好大塊,搽係上面嘅特制醬汁都好出色👏🏻富士山($88)同忘不了你($88)係好長嘅壽司卷,聽個名都覺得得意,原來係有意思嘅!富士山係由蟹柳、牛油果同鰻魚而成,蟹柳絲蟹子沙律堆到成座富士山咁,愈食愈好味😋忘不了你就有炸牛肉、芒果同牛油果🥑,好清新嘅配搭👍🏻唔會好油膩,夏天食呢個真係一流🤩個三文魚頭湯($88)好大煲!有半張枱咁大!入面有菜、豆腐同大大件好多肉嘅三文魚頭,魚湯好濃郁好好飲!份量好多,大約有8-10小碗,我哋兩個人飲到捧住個肚走😂呢餐食得好滿足呀😄

好彩早入座,餐廳好快就滿客了。

呢餐食得好滿足呀😄