2022-10-16 42 瀏覽
金龍卷 $105(三文魚、炸蝦、芝士)炸蝦夠晒脆口,唔乾柴,粉漿唔會厚,三文魚配芝士醬汁唔滯,有開胃效果龍卷風沙律 $88(蔬菜、海藻、蟹柳、脆片)脆片無因為沙律汁而變淋,keep到脆脆的,蟹柳一梳梳食好爽口,超多海藻口感好滿足,醬汁有微辣更是開胃野菜天婦羅 $78(紫薯x3, 茄子x2, 冬菇x1, 金菇)紫薯香甜,茄子柔軟,冬菇超大件,金菇無草青味。琦玉網燒牛舌 $78(4件)油脂豐富,算厚切,燒得幾香,無酥味,好食
金龍卷 $105
(三文魚、炸蝦、芝士)

龍卷風沙律 $88
(蔬菜、海藻、蟹柳、脆片)

野菜天婦羅 $78
(紫薯x3, 茄子x2, 冬菇x1, 金菇)
紫薯香甜,茄子柔軟,冬菇超大件,金菇無草青味。

琦玉網燒牛舌 $78(4件)
油脂豐富,算厚切,燒得幾香,無酥味,好食
2022-10-13
2022-10-16 35 瀏覽
古今二呢一間餐廳觀塘食過幾次但係今日喺尖沙咀行街嘅時候估唔到喺The One開咗分店所以我就捉埋我個朋友一齊去食!餐廳嘅裝修都幾簡潔明亮,而且環境比較舒服,採取左落地玻璃所以就可以採取自然光。 餐牌上面都有唔少嘅食物選擇,而且飲品上面除咗清酒之外亦都有其他非酒精類嘅飲品首先我地叫嘅係雜錦刺身沙律🥗非常之豐富啊當中有角切雜錦魚生,包括八爪魚油甘魚吞拿魚劍魚腩,再配上蟹子芝麻碎蕃茄仔,仲有大量嘅沙律菜,食落去非常之清新!口感都非常之豐富之後我哋叫咗嘅係江戶博燒牛仔骨牛仔骨雖然好薄但係肉質好Juice順帶一提佢係一整好就上碟所以記得要趁熱食啊!最後我哋叫咗嘅係彩虹卷 每個卷物都唔會話好大舊係一啖過啱啱好!彩虹卷卡所選用嘅三文魚劍魚腩同埋油甘魚當中才會夾埋牛油果同埋蟹柳所以食一個嘅卷物嘅話就會有口感刺激味蕾!
所以我就捉埋我個朋友一齊去食!

首先我地叫嘅係雜錦刺身沙律🥗
非常之豐富啊

之後我哋叫咗嘅係江戶博燒牛仔骨
牛仔骨雖然好薄但係肉質好Juice

順帶一提佢係一整好就上碟所以記得要趁熱食啊!
最後我哋叫咗嘅係彩虹卷 每個卷物都唔會話好大舊
係一啖過啱啱好!
彩虹卷卡所選用嘅三文魚劍魚腩同埋油甘魚
2022-10-14 42 瀏覽
I heard that it is famous for maki roll, so we placed a visit for lunchI had the lunch set with 2 kinds of maki roll and my friend had the tonkatsuWell, both tasted were very ordinary, standard quality that is available anywhere, not impressive at all

2022-10-14 28 瀏覽
-超級龍卷風98$🍥一上枱已經擺得好靚好精緻,有鰻魚、蝦、芝士同埋青瓜,個人好鍾意鰻魚同芝士呢個組合,落足料,啖啖creamy-龍卷風沙律88$蟹柳、蟹籽、中華沙律、蛋同沙律菜🥗好classic既前菜。特別嘅係佢嘅醬汁,甜甜酸酸得來竟然帶一點辣,特別滋味。 -櫻花蝦原篠茄子燒88$🤩wow一上枱已經好香,櫻花蝦舖滿係茄子🍆上面,微焦;茄子燒得剛好,軟軟既口感配合脆脆既櫻花蝦,口感豐富,值得試-椒鹽雞腎(1串)32$

-超級龍卷風98$🍥

-龍卷風沙律88$

-櫻花蝦原篠茄子燒88$

-椒鹽雞腎(1串)32$
2022-10-13 32 瀏覽
星期六約了朋友去尖沙咀shopping , 朋友話想食日本菜,見到The One 新開了古今二,以創意壽司卷物見稱不妨一試。金龍卷外面包住三文魚,飯團內有炸蝦同芝士,外型整成條龍,像金龍般,咬落脆卜卜,外表酥脆,加入調好的蛋黃醬同芝士,味道相當配合雜錦刺身沙律勁大碗可供三至四人享用,魚生份量充足,生菜好爽脆,有三文魚籽、三文魚、油甘魚、吞拿魚、劍魚腩,飛魚子,加入自家製辣沙律,味道不錯好開胃吉列炸蠔蠔炸得廿香酥脆,入面的蠔新鮮爽滑鹿兒𡷊黑豚荔枝卷串燒荔枝香甜多汁,黑豚肉質鬆軟,配撘荔枝肉食出層次感

雜錦刺身沙律

吉列炸蠔
蠔炸得廿香酥脆,入面的蠔新鮮爽滑

鹿兒𡷊黑豚荔枝卷串燒
荔枝香甜多汁,黑豚肉質鬆軟,配撘荔枝肉食出層次感

2022-10-12 21 瀏覽
位於尖沙咀The one嘅日式餐廳,除咗餐廳環境舒適外,服務態度同食物質素都係十分滿意😚,令人一去再去🤩!🥗雜錦刺身沙律($108)一大盤嘅沙律,份量絕對啱兩個人食🤓,沙律菜都係新鮮👍🏻,食得出有三文魚、三文魚籽、蟹籽、舌拿魚同油甘魚嘅刺身🍣,配埋沙律醬同特製醬汁,入口有陣辣辣哋,開胃又飽肚😎!🌋火山($128)一上枱嘅時候,員工幫手點火點著飯卷周圍🔥,欣賞完火山之後,食落口非常滿足☺️,因為有大大啖嘅蟹柳同帶子喺面,而飯卷包住牛油果同青瓜🥑,再加上少少醬汁,味道唔錯😆!🥩埼玉 網燒牛舌($78)四大塊嘅牛舌,配上特製醬汁🧂,入口牛味非常香濃😙,有咬口,值得推薦👍🏻!🍗鹽燒雞中翼($32)雞翼已經一開二,燒得幾好👍🏻,味道都唔錯😎,不過略為細隻。

🥗雜錦刺身沙律($108)

🌋火山($128)

🥩埼玉 網燒牛舌($78)

🍗鹽燒雞中翼($32)
雞翼已經一開二,燒得幾好👍🏻,味道都唔錯😎,不過略為細隻。
  • 雜錦刺身沙律
  • 埼玉網燒牛舌
2022-10-12 41 瀏覽
今日又係尖沙咀區做嘢 做完嘢之後你到the one嘅呢間古今二度食午餐午市時間嚟到人都幾多 被安排咗坐窗邊嘅卡位 採光度十足環境優美 仲可以望到尖東景色唔錯柚想蝦你火山 侍應哥哥喺我面前點火 名副其實係一座活火山 打卡影相必點呀 上面有滿滿嘅沙律醬蟹柳下面係加州卷 加埋一齊食大人細路都啱曬三河極炎活鰻 活鰻魚勁大條 燒到外皮脆入面肉質嫩滑 而且肉質彈牙爽口鮮甜 果然新鮮係唔同啲 重點係份量勁大兩個人食都夠分鹽燒雞中翼 不過不失 勝在外皮脆卜卜 入面嫩滑多汁

柚想蝦你

鹽燒雞中翼 不過不失 勝在外皮脆卜卜 入面嫩滑多汁

👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui打食評先發現原來我食曬全港古今二既分店🤣尖沙咀呢間係最新既~環境同風格都同其他分店差唔多尖沙咀雖然好多野食 但呢間日本菜性價比高又坐得舒服 所以我去到邊區都成日食佢😋✨🍤金龍卷 $105黑白芝麻飯入面包住脆卜卜既炸蝦🍤同忌廉芝士飯上面仲鋪左一塊三文魚刺身 仲有沙律醬第一啖食到三文魚既油香☺️炸蝦既香脆又俾忌廉芝士既creamy口感包裹住口感豐富 一共八件 一口大小 好食到停唔到🤭✨蜘蛛 $103呢個卷有✔️炸軟殼蟹✔️青瓜✔️牛油果✔️蟹柳軟殼蟹炸得好香口🤩!飯量比金龍卷多 超飽肚😋✨明太子雞翼 $46雞翼外皮煎到金黃香脆仲拆骨釀左明太子 漲卜卜 食落啖啖肉😋👍🏻✨安格斯蔥牛卷 $92安格斯牛比肥牛脂肪比例少d牛味香好多☺️ 點豉油食好正 不過個汁有d油 📍 古今二 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE5樓502號舖
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui

打食評先發現原來我食曬全港古今二既分店🤣
尖沙咀呢間係最新既~
環境同風格都同其他分店差唔多

炸蝦既香脆又俾忌廉芝士既creamy口感包裹住
口感豐富 一共八件 一口大小 好食到停唔到🤭

✨蜘蛛 $103
呢個卷有✔️炸軟殼蟹✔️青瓜✔️牛油果✔️蟹柳
軟殼蟹炸得好香口🤩!
飯量比金龍卷多 超飽肚😋

✨明太子雞翼 $46
雞翼外皮煎到金黃香脆
仲拆骨釀左明太子 漲卜卜 食落啖啖肉😋👍🏻

✨安格斯蔥牛卷 $92
安格斯牛比肥牛脂肪比例少d
牛味香好多☺️ 點豉油食好正 不過個汁有d油

📍 古今二 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE5樓502號舖
之前去過荃新天地個間…見到個火山好正,lur老公帶我去食一次🫢🫢🫢今日去尖沙咀做嘢,知道呢到有一間就再食一次食物火山呢個打卡一流🤣視覺效果超正!上面鋪滿帶子絲、蟹柳絲、蟹籽, 超多料!入面有蟹柳絲、帶子、牛油果、青瓜我好智障問人點解可以著到火🤣原來係酒精加鹽我以為會一直燒🙈但佢燒左大約一分鐘就熄所以要影就要快!埼玉 網燒牛舌 - 必食!超爽口!勁彈牙!但個靈魂係個汁到🔥🔥🔥個味覺衝擊係我個腦揭書🤣好熟悉嘅味,但真係講唔岀😅然後又好白痴問人,佢話係蔥汁😱竟然!順帶一提,佢一燒好就拎岀黎,一定要趁熱食🤗我老公高度評價🤣仲讚自己有眼光🤣冇叫錯鹿兒島黑豚荔枝串燒我見到呢個係menu 話推介,就試一串先,有驚喜😯好甜嘅荔枝,加上豚肉燒得好香,肉質嫩滑因為太好食🤣唔夠喉,要再order認真🙈呢個食10串都唔過分龍捲風沙律超大碗🤣我鐘意勁多醬個啲,如果呢個可以再多啲醬就好啦!因為超多沙律菜,又超多蟹柳,好新鮮❤️個醬有少少辣,但ok嘅,個醬好夾呢沙律菜!服務啲職員哥哥都好nice 呀❤️❤️食餐感覺舒服😌

食物

火山
呢個打卡一流🤣視覺效果超正!
上面鋪滿帶子絲、蟹柳絲、蟹籽, 超多料!
入面有蟹柳絲、帶子、牛油果、青瓜
我好智障問人點解可以著到火🤣原來係酒精加鹽
我以為會一直燒🙈但佢燒左大約一分鐘就熄
所以要影就要快!

埼玉 網燒牛舌 - 必食!

順帶一提,佢一燒好就拎岀黎,一定要趁熱食🤗
我老公高度評價🤣仲讚自己有眼光🤣冇叫錯

鹿兒島黑豚荔枝串燒
因為太好食🤣唔夠喉,要再order
認真🙈呢個食10串都唔過分

龍捲風沙律
超大碗🤣我鐘意勁多醬個啲,如果呢個可以再多啲醬就好啦!
因為超多沙律菜,又超多蟹柳,好新鮮❤️
個醬有少少辣,但ok嘅,個醬好夾呢沙律菜!

啲職員哥哥都好nice 呀❤️❤️食餐感覺舒服😌

• 龍捲風沙律
  • 琦玉網燒牛舌
  • 埼玉網燒牛舌
2022-10-10 38 瀏覽
之前食過觀塘店已經好鍾意佢地既特式壽司!今日同朋友黎The one睇戲前食晏!睇見餐牌都幾多野食.我地就散點了幾款食物!壽司卷物火山真係會爆發架!真係大開眼界呀!呢件壽司底層以紫菜飯團🍙上面搭上大量蟹柳絲及帶子混合左青瓜牛油果!燒過後既飯團帶點焦香脆!唔錯!沙律日式麻醬豆腐沙律 呢碗沙律好大兜呀!裡面有滑嘟嘟豆腐及沙律菜!食落好清新爽脆!串燒 三河極炎活鰻串活鰻超厚身大件!比平時個啲鰻魚串大3陪咁多!鍾意佢加入鰻魚醬燒出來帶甜!兩個人要切開分享呀!不然就會好漏!鹽燒雞中翼 雞中翼燒到外皮香脆之餘肉質仲保持嫩滑!簡單以鹽燒已經好好味!

壽司卷物

火山真係會爆發架!真係大開眼界呀!

沙律
日式麻醬豆腐沙律

串燒
三河極炎活鰻串

鹽燒雞中翼

2022-10-10 21 瀏覽
之前已經食過呢間既分店🍣特別係銅鑼灣個間真係令我念念不忘🧠今日同男朋友係尖沙咀行街,見到呢到都有分店,一於唔洗煩😂仲可以順便帶男朋友試埋呢間分店🌊。🐒雜錦刺身沙律💰$108前菜嗌左個沙律🥗入面有八爪魚🐙油甘魚,呑拿魚,三文魚同帶子,都幾豐富,仲有牛油果🥑同中華沙律做配襯,就算無沙律醬我覺得都已經夠味。🐒火山💰$128每次都要試佢地既創意卷物🍱今次係火呀🔥係Openrice睇相都唔夠係現場睇咁震撼,店員都有比哂時間我地影相📸️影完個火都差唔多熄就可以ready去食,食落真係暖啲😂同面頭既蟹柳絲都係海量💦卷物入面都有蟹柳,中意食蟹柳既人必嗌🦀。🐒埼玉網燒牛舌(4件)💰$78🐒蒜香牛油燒帆立貝(1串)💰$42牛舌保持一貫水準💦好多汁又厚肉,得4塊完全唔夠喉,所以都嗌多串燒帆立貝🦪一串有2粒,燒得岩岩好。呢間既卷物配搭真係每次都令我好新奇,仲有驚喜🤩好想試哂佢全部卷物呀

🐒雜錦刺身沙律💰$108

🐒火山💰$128

🐒埼玉網燒牛舌(4件)💰$78

🐒蒜香牛油燒帆立貝(1串)💰$42

2022-10-08 28 瀏覽
係the one搵野食,見到早排朋友介紹既古今二,又唔洗等位,咁就揀佢啦以簡潔既日式裝修,加木系顏色,加埋坐位空間都好大,坐得幾舒服日式麻醬豆腐沙律份量比想像中大好多,原本以為一個飯碗大少少既size,點知原來咁大大大碗,原全足夠兩個人食個面係5大舊豆腐,上面仲有好多蟹籽同胡麻醬,下面就係車厘茄沙律菜同中華沙律,樣樣都好新鮮,咁大兜我地食食下都竟然食曬,覺得人都健康左金龍卷佢地都出名卷物,所以一定要試架啦賣相都幾靚,個面有三文魚,卷住左炸蝦同芝士炸蝦一定係岩岩炸起,好香脆,令到口感好好,有層次感最面仲有啲沙律醬同醬汁都再額外加左分埼玉網燒牛舌(4件)網上見多人推薦,有四片,少少厚身,幾好咬口,唔會燒到好老,仲有啲肉汁咁,唔錯蒜香牛油燒帆立貝(1串)兩隻個size都唔細,一上台熱辣辣,有少少牛油香味,口感彈牙總結今次唔太肚餓,叫左啲無咁飽肚既野食但都比想像中飽各樣野食都幾好下次會再試其他卷物同埋見隔離枱有個叫火山,會著火,好岩打卡用古今二尖沙咀彌敦道100號the one 5樓 502號舖

日式麻醬豆腐沙律

金龍卷

佢地都出名卷物,所以一定要試架啦
賣相都幾靚,個面有三文魚,卷住左炸蝦同芝士
炸蝦一定係岩岩炸起,好香脆,令到口感好好,有層次感
最面仲有啲沙律醬同醬汁都再額外加左分
埼玉網燒牛舌(4件)

蒜香牛油燒帆立貝(1串)

總結
今次唔太肚餓,叫左啲無咁飽肚既野食
但都比想像中飽
各樣野食都幾好
下次會再試其他卷物
同埋見隔離枱有個叫火山,會著火,好岩打卡用

古今二
尖沙咀彌敦道100號the one 5樓 502號舖
2022-10-08 40 瀏覽
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌖環境舒適!適合聚會聊天,不會很嘈的!【火山】好驚喜!其實去之前無認真睇過個menu,唔知火山真係有火😂😂呢個火山🌋有帶子、青瓜、牛油果、蟹柳,好match好好食,好滿足。【鹿兒島黑豚荔枝卷串燒】呢個創新料理,超正!咬落去荔枝肉好似入口即化的感覺,軟軟的,先食到清甜的荔枝味,之後就係濃濃的黑豚肉,好滿意😋😋係估唔到咁好食!【埼玉網燒牛舌】牛舌爽口,牛味濃,喜檬加埋檸檬汁食!【雜錦刺身沙律】份量多,而且醬汁同沙律刺身比例好好,沙律有味得來唔會過多醬汁味,刺身亦新鮮。
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖
回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌖

環境舒適!適合聚會聊天,不會很嘈的!

【火山】

【鹿兒島黑豚荔枝卷串燒】

【埼玉網燒牛舌】
牛舌爽口,牛味濃,喜檬加埋檸檬汁食!

【雜錦刺身沙律】
2022-10-07 84 瀏覽
同朋友食個放工early dinner,食日本嘢「從古至今」都冇得輸。前菜叫咗龍卷風沙律,成碗沙律好大,3-4人share嘅份量。材料多多,有蟹籽,蟹柳,中華沙律,生菜,薯片碎。本身蟹柳同蟹籽已經有鮮甜味,加上沙律醬同照燒汁嘅調味,整個沙律爽脆得嚟味道又豐富。鹽燒三文魚頭鮫好巨型,成個頭上比較少見,平時都係食開魚鮫/魚鰭。燒香嘅魚皮下有好豐富嘅油脂,包住嫩滑嘅魚肉面頰肉又白又滑,下巴位都厚肉,背部嘅肉偏橙色同結實,整體加上檸檬汁好夾叫多咗一串鹿兒島黑豚荔枝卷,黑豚燒得好香,入面嘅荔枝肉新鮮得嚟又甜,一口咬落又有肉汁又有果汁,好驚喜!最後主食揀咗金龍卷,細細件食落/分享較方便芝士唔會太膩,吉列蝦好酥脆,上面嘅三文魚肉厚切,加上調配好嘅醬油&蛋黃醬,為呢餐飯作結。

前菜叫咗龍卷風沙律,
成碗沙律好大,3-4人share嘅份量。
材料多多,有蟹籽,蟹柳,中華沙律,生菜,薯片碎。

燒香嘅魚皮下有好豐富嘅油脂,包住嫩滑嘅魚肉

最後主食揀咗金龍卷,細細件食落/分享較方便
龍卷風沙律
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
鹽燒三文魚頭鮫
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
  • 金龍卷
2022-10-07 28 瀏覽
之前試過港島嘅分店,質素有保證,今日去咗尖沙咀行街,搵食嘅時候見到另一分店,當然入去輕食試吓。埼玉網燒牛舌: 食落鹽味啱啱好。沒有一點騷味,油脂分布得好均衡,煙煙韌韌,口感十足。野菜天婦羅:廚師功夫唔錯,金菇炸得好特別,外表看似珊瑚,兩件茄子及一大件既冬菇下面原來有三件好鮮甜嘅紫薯。炸物面層既炸衣薄得黎又好鬆脆,突出左材料既鮮味,食完唔會覺得滯。日式麻醬豆腐沙律:估唔到沙律係咁大碟。沙律汁酸酸甜甜好開胃。除咗沙律菜外,仲有日本豆腐、海藻及車厘茄。日本豆腐好滑表面加上了三文魚籽、魚籽、黑白芝麻等食材,突出了豆腐的味道。蜘蛛:廚師花咗好多心思去裝飾,連個wasabi 上面都放咗一啲花瓣,賣相用心。軟殼蟹卷物好脆,加埋青瓜、牛油果、蟹柳 ,是卷物的最佳配搭,美味可口。

2022-09-25