2022-11-22 29 瀏覽
日本料理一直都係我最愛☺️生酮左咁多日係時候要放肆下,梗係要搵間有水準嘅餐廳食😆-鹿兒島豚肉露筍 (一串 ) $45蘆筍好鮮嫩,配搭鹿兒島出產嘅豚肉,好夾😋-蟹柳沙律 $78性價比好高,好抵食👍好足料,比超級多蟹柳,食到最後個底都仲係有好多,而且啲菜係新鮮嘅,唔會似其他日本料理店黑黑梅梅咁,醬汁亦都唔吝嗇,推薦👐🏻-紅粉佳人 $118彩虹卷 $119佢個名起得好襯呀😻一啖食落口滿滿嘅吞拿魚蓉,加埋啲魚籽,好滿足🥰
日本料理一直都係我最愛☺️
生酮左咁多日係時候要放肆下,梗係要搵間有水準嘅餐廳食😆
鹿兒島豚肉露筍 (一串 ) $45

蘆筍好鮮嫩,配搭鹿兒島出產嘅豚肉,好夾😋
蟹柳沙律 $78

性價比好高,好抵食👍
紅粉佳人 $118
彩虹卷 $119

佢個名起得好襯呀😻
一啖食落口滿滿嘅吞拿魚蓉,加埋啲魚籽,好滿足🥰
2022-11-21 31 瀏覽
是專食特色卷物的餐廳😗.雜錦刺身沙律🥗 ($108)好大碗有好多刺身,包括三文魚,吞拿魚同劍魚腩,仲有蟹籽同三文魚籽增加口感,沙律菜新鮮清爽,沙律醬辣辣哋的。.超級龍卷風🍤 ($98)卷物入面有鰻魚,炸蝦,芝士,青瓜同脆片,我超喜歡有炸蝦嘅卷物!脆卜卜,仲有鰻魚醬,芝士creamy,好吃~.彩虹卷🥑 ($119)彩虹卷有三文魚,帶子,蟹柳同我最鐘意嘅牛油果,依個比起龍卷風會清新啲。.豬頸肉串燒🐷 ($32)串燒即叫即燒熱辣辣,豬頸肉juicy多汁。
是專食特色卷物的餐廳😗
雜錦刺身沙律🥗 ($108)
超級龍卷風🍤 ($98)
彩虹卷🥑 ($119)
豬頸肉串燒🐷 ($32)
串燒即叫即燒熱辣辣,豬頸肉juicy多汁。
2022-11-17 127 瀏覽
諗唔到食咩通常都會去尖沙咀,因為呢度好多美食!今晚就去咗朋友最鍾意食嘅古今二,呢間係食日本壽司嘅,但係就融入咗香港人嘅創意。例如呢一個火山🌋就咁睇賣相已經極度吸引,佢其實係有好多舊細壽司組成,好睇亦都好好食!點着完啲火之後,我哋就開餐! 火山壽司入邊有元貝、蟹柳等等,鮮嫩多汁❤️另外沙律亦都好值得推薦,因為啲菜全部都好新鮮,加埋麻醬豆腐成個感覺好Fresh! 我哋仲叫咗個小食,鹽燒牛舌彈牙多汁,鹹味適中,食到個牛油香之餘又唔會太過油膩。 仲有炸蝦天婦羅好大隻!位置喺The One商場,方便又容易搵,仲要裝修都OK,下次會再過嚟食!
諗唔到食咩通常都會去尖沙咀,因為呢度好多美食!

例如呢一個火山🌋就咁睇賣相已經極度吸引,

豆腐沙律

網燒牛舌

仲有炸蝦天婦羅好大隻!

2022-11-17
豆腐沙律
網燒牛舌
  • 埼玉網燒牛舌
2022-11-17 55 瀏覽
放工約左朋友食飯,去尖沙咀就最方便。大家都想食得健康啲,夜晚唔想食到太飽 light light地,所以揀咗呢間日式fusion菜。首先叫咗個龍捲風沙律,真係好豐富又好食!份量超多,有中華沙律,蟹柳,海藻同d 脆片,口感豐富,係咁食到停唔倒口。好開胃呀~之後有清酒煮蜆。凍凍地最岩食呢樣,啲蜆肉好鮮甜,完全無沙。好食到個湯都俾我地飲晒。仲叫咗鹿兒島豚肉蘆筍。出面豚肉燒到脆脆地,好惹味。入面嘅蘆筍都好新鮮。夾埋真係perfect match! 唔會覺得油膩。最後仲叫咗富士山 - 呢款卷物好特別。好大堆頭。飯卷有牛油果同鰻魚。好fresh! 完全岩晒我地想健康嘅選擇。呢度真係好好坐又方便,好適合一大班frd 黎食。其實仲有好多食物選擇,下次要再黎!

2022-11-16 1479 瀏覽
疫情關係, 一直外地的朋友終於可以回來, 幾年不見 最掛住當然是香港的美食。帶他來到我經常聚舊的好地方, 一間不錯的日式料理。說起來我倆投契的原因,就是大家都喜歡吃蟹柳棒😃 會研究蟹柳的產地、優劣、質感、口味。 特登叫咗兩個好多蟹柳的料理, 畀個驚喜佢。火山ig打卡必備, 充滿紅紅烈火的壽司, 出來效果很震撼, 上面是海量蟹柳棒, 質感彈牙 又帶點柔軟, 下面是蟹柳牛油果壽司卷, 配合日式 照燒醬汁非常美味。蟹柳沙律沙律菜清新爽口, 配搭軟滑creamy的牛油果, 最重要又是海量的蟹柳和飛魚子, 超級滿足好幸福😀 再配上酸甜的小蕃茄和微辣的醬汁, 是很開胃的前菜。鹽燒晴魚魚皮燒至金黃乾爽, 脆卜卜的魚皮嫩滑的魚肉, 魚味濃郁多汁 充滿魚油, 簡單的食, 物要做得好 也相當考功夫。 大阪自家製炸雞店員推介的炸雞, 份量比想像中多, 雞肉外脆內軟, 雞肉充滿肉汁, 配搭日式炸雞沙律醬, 美味程度即時提升。
帶他來到我經常聚舊的好地方, 一間不錯的日式料理。

蟹柳沙律

鹽燒晴魚

大阪自家製炸雞

2022-11-16 35 瀏覽
位於尖沙咀商場裡的日式料理餐廳,有幾間分店,這間則是主打各款創意卷物、日式料理,配搭出色、創新,層次豐富;壽司卷顏色繽紛鮮艷,令人垂涎欲滴,胃口大開。裝潢別緻,一個個包廂般的座位,通花牆壁,有格調。前菜:龍捲風沙律沙律是健康又開胃的前菜。這盤大大的沙律菜,上面鋪滿龍捲風般的蟹柳絲、中華沙律、蟹籽。新鮮的生菜,拌上麻醬,還灑上脆片,口感豐富。特色卷物:火山招牌卷物,侍應端上來之後就在兩邊燃起火焰,頓時變得火光熊熊,像火山般。飯卷粘上黑芝麻,入面有青瓜、牛油果,上面有蟹柳、蟹籽及帶子粒,很有份量。特色卷物:龍捲風相對其他卷物,這款較簡單的,飯卷夾著鰻魚、芝士,上面有脆片,尤其是那鹹香忌廉芝士,蠻特別的。燒物:櫻花蝦茄子燒茄子長長一大條,上面鋪上大量的櫻花蝦,燒得香口、惹味,蝦突出,帶濃香蝦味。
壽司卷顏色繽紛鮮艷,令人垂涎欲滴,胃口大開。
裝潢別緻,一個個包廂般的座位,通花牆壁,有格調。
前菜:龍捲風沙律

沙律是健康又開胃的前菜。
特色卷物:火山

特色卷物:龍捲風

燒物:櫻花蝦茄子燒

茄子長長一大條,
上面鋪上大量的櫻花蝦,燒得香口、惹味,蝦突出,帶濃香蝦味。
2022-11-14 111 瀏覽
之前係荃灣古今二食過lunch 食物質素好高😍 今次決定試下尖沙咀鋪 睇下有冇咩吾同😛🍀龍卷風沙律賣相好吸引😍 蔬菜🥬 海藻 脆片 蟹柳🦀️ 加埋啲沙律醬同其他醬汁攪拌而成🥗 平時好驚食海藻會有腥味 但係依到完全吾擔心 一啲腥味都冇 好好食🤣 醬汁嘅份量調配得好好 同食材好夾 再加埋脆片增加口感 好好食嘅沙律😋🍀埼玉網燒牛舌牛舌係其中一款餐廳推薦食物 表面油脂平均 望到已經流晒口水🤤 牛舌嘅厚薄適中 咬落口好彈牙🤩 味道夠濃 吾點醬汁都已經好好食☺️ 🍀海老天婦羅海老天婦羅係餐廳其中一款人氣推介食物🍤 炸粉厚薄均勻 少少嘅炸粉包住海老🦐 海老吾會過熟 口感有嚼勁 好新鮮好好食😋🍀蜘蛛見到個名吾洗嚇親 吾係真係蜘蛛黎🤣 係由炸軟殼蟹🦀️ 青瓜 蟹柳 牛油果🥑 整成嘅卷物😛 軟殼蟹好香脆好入味 加埋啲清新嘅食材 令軟殼蟹嘅味道更加突出💛

🍀龍卷風沙律

2022-11-13
龍卷風沙律
埼玉網燒牛舌
2022-11-14 76 瀏覽
日本菜系心頭好,周不時都會四圍走食下壽司、串燒。今次中午系The One 睇戲行過呢間主打新派創意日式料理-古今二。價錢都親民,菜式好特別又豐富雜錦刺身沙律 $108口感滿足之選!大量刺身粒(三文魚、劍魚腩同吞拿魚腩)面頭仲有爽口嘅蟹子同三文魚子籽。油味甘香而且配合沙津嘅清新,開胃😋青龍卷 $108古今四小龍之一。份量非常足。上層鋪了superfood 牛油果,撘配埋蟹柳、鰻魚同芝士。fusion 特別得嚟又不失層次感相撲力士 $115好得意又霸氣嘅名。由芝士、蟹柳、青瓜絲同紅白刺身魚組成嘅卷物。模仿相撲手嘅樣,口感同味道都幾特別。鹽燒雞中翼$32燒雞翼有邊個可以抗拒☺️。雞皮燒得香口微脆,面頭帶少少鹽,滴埋個檸檬汁提味,食落又唔油膩,正餐廳裝潢帶日式懷舊風,環境亦都好舒服環境亦都好舒服,啱晒邊食邊吹水,chill下。

雜錦刺身沙律 $108

青龍卷 $108

相撲力士 $115

鹽燒雞中翼$32

• 雜錦刺身沙律
2022-11-11 56 瀏覽
呢間日本料理喺The One好方便,約咗friend放工食飯,全部都幾好食!雜錦刺身沙律估唔到咁大兜,勁抵食!有勁多刺身,識落感覺好清新又好食,會再encore食!性價比極高!火山呢個好明顯係ig打卡料理,待應都會等埋你拍片先開始點火但係有姿勢有實際,佢好多餡料份量都算大,啲火焰加埋感覺好似好有氣勢!鹿兒島豚肉露筍呢個幾好食,豬肉Juicy蘆筍清新!食落好夾!好食!櫻花蝦原條茄子燒呢個網絡個樣又係好靚,啲櫻花蝦勁重手,成條都係,口感好豐富,茄子配埋蝦肉好夾!
雜錦刺身沙律

鹿兒島豚肉露筍
呢個幾好食,豬肉Juicy蘆筍清新!食落好夾!好食!

櫻花蝦原條茄子燒

2022-11-11 46 瀏覽
出去尖嘴處理一些事務,然後看看護膚品,就在商場尋找食物。曾經食過位於觀塘分店的古今二,原來在the one也開了一間,裝修格調份外乾淨,燈飾柔和。人均:$207.日式麻醬豆腐沙律(沙律)有驚喜,滿滿一大盤,裏面有豆腐、三文魚籽、蟹籽、蔬菜、海藻、車厘茄,食落口感極豐富,如果在這裏食飯,請叫!.鹽燒鯖魚(燒物)鯖魚外皮燒得香脆,點上醬汁或加點檸檬,可減輕魚油膩感,又帶點檸檬清香。.琦玉網燒牛舌(串燒)有四件牛舌,肉厚彈牙,微微燒焦,和自家製酸酸甜甜醬汁好夾,好開胃!好食!火山(卷物)用上帶子、青瓜、牛油果、蟹柳而成的卷物,一上枱店員就為它着火,原來名字就是這樣命名😂有得現有得打卡的食物。如果你有看我之前的post,看見牛油果就會雙眼發光,看看配搭什麼,沒太奇怪就會選擇!.@kokon1010
出去尖嘴處理一些事務,然後看看護膚品,就在商場尋找食物。
人均:$207
日式麻醬豆腐沙律(沙律)
鹽燒鯖魚(燒物)
琦玉網燒牛舌(串燒)

火山(卷物)
@kokon1010
2022-11-10
2022-11-11 49 瀏覽
👏🏻係The one睇完戲,見到有「古今二」,唔使諗即刻入咗去啦!因為之前食過其他分店都好滿意,呢度窗邊位置景觀開陽,坐得好舒服,今次要再試多幾款先…🥗日本麻醬豆腐沙律($88)最鐘意多醬既沙律,口感新鮮爽脆,仲有滑嘟嘟既豆腐,開胃又健康呀!🔥火山壽司($128)呢款係打卡必點呀!店員會用火搶點著旁邊既海鹽,即時變左一座活火山咁,面頭既芝士帶點蕉香,混合埋蟹柳、青瓜一齊食,口感豐富又邪惡!🍆櫻花蝦原條茄子燒($88)櫻花蝦嘅香味完全融入茄子,入口軟稔Juice,超好味呀!🍢蒜香牛油燒帆立貝($42)帆立貝size唔會好細粒,充滿牛油味好香濃!🍡鹿兒島黑豚荔枝卷串燒($32)配搭清新惹味,荔枝嘅清甜同豚肉好夾呀!
👏🏻

🥗
日本麻醬豆腐沙律($88)

🔥
火山壽司($128)

🍆
櫻花蝦原條茄子燒($88)
櫻花蝦嘅香味完全融入茄子,入口軟稔Juice,超好味呀!

🍢
蒜香牛油燒帆立貝($42)
帆立貝size唔會好細粒,充滿牛油味好香濃!

🍡
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒($32)
配搭清新惹味,荔枝嘅清甜同豚肉好夾呀!
2022-11-09 55 瀏覽
啱啱行完Sogo唔知食乜好,突然諗起要去The one上面有間日本菜之前見到都好像食😍😍不如就過去試試!好彩早啲黎,6點都未到就開始要排隊🤣🤣啱好最後一個唔洗排隊即刻入座😏柚想蝦你💰108睇個名就想試下你啦!咁盞鬼😋係沙律🥗黎既,份量超級足,好大盤!裡面有蝦刺身,海草,柚子肉,牛油果🥑同埋沙律菜,配埋佢個沙律醬,作為頭盤,真係好食又開胃!海老天婦羅🍤💰88一份有5隻蝦🦐,係新鮮炸既,趁熱要即刻食,煎炸愛好者一定要試試,一啖咬落去蝦肉爆滿!生鮮彈牙,可以配埋醬食,都別有一番風味🥰🥰埼玉綱燒牛舌(4件)💰78烤牛舌真係我心頭好,佢烤得啱啱好,佢係醃左味既,所以可以唔點醬直接入口!當然,點埋佢既醬都好好味😋火山🌋💰128先唔講味道,就係佢個架勢都贏晒!真係火山🌋上黎,好鬼勁!其實係卷物黎!唔知係因為新鮮整,定係隔離有火,呢個卷物壽司🍣熱熱地,配埋芥辣醬油,好滿足!呢間店真係好適合邊食嘢邊傾計,環境舒適!聚會都好適合😆😆

柚想蝦你💰108

海老天婦羅🍤💰88

埼玉綱燒牛舌(4件)💰78

火山🌋💰128

呢間店真係好適合邊食嘢邊傾計,環境舒適!聚會都好適合😆😆
  • 柚想蝦你
2022-11-09 1422 瀏覽
之前去過銅鑼灣分店食今次就近近地唔過海留返係尖沙咀 #theone 食 【古今二 KOKON2】食日式 #fusion 菜 😆銅鑼灣餐廳環境已經夠好😃尖沙咀呢間古今就更加舒服😆裝修又新 位更寬落今次被安排左坐靠窗位置卡位陽光唔猛烈,添上幾分明亮、溫暖🌞今次試咗:⭐蟹柳沙律 $78⭐豚肉泡菜鍋 $148⭐彩虹卷 $119⭐炸鷄芝士卷 $62🥗蟹柳沙律 沙律好霸氣 份量超多唔用碟上 直接用大碗上成個造型七彩繽紛 睇見都食慾大增👍🏻大量沙律菜夾雜🥒青瓜絲、蟹柳絲同🍅番茄仔、🥑牛油果同大量蟹籽dressing係日式麻醬成個組合好fresh🍜豚肉泡菜鍋 果日天氣有D陰涼,見到有火鍋就即刻想食火鍋暖胃朋友超想食辣,於是揀咗豚肉泡菜鍋見到個火鍋上台都幾surprise😲驚喜在於實物同menu一模一樣相信大家都曾經比照騙呃過🤔古今嘅食物同菜單見到嘅一樣咁靚 份量一樣咁足😃厨師好大方比好多片豚肉落火鍋度唔係比2片豚肉交差🐷泡菜睇望上去落得唔多但其實已經夠味 辣得溫和又夠喉🌶️除咗 豚肉 ♥ 泡菜鍋 兩位主角鍋物仲有香菇、豆腐、蔬菜🥬、金菇、粗粉絲等配料呢個火鍋仔真係物超所值 又肉又菜又有主食 古今主打特色
之前去過銅鑼灣分店食
今次就近近地唔過海

銅鑼灣餐廳環境已經夠好😃
尖沙咀呢間古今就更加舒服😆
裝修又新 位更寬落
今次被安排左坐靠窗位置卡位
陽光唔猛烈,添上幾分明亮、溫暖🌞

今次試咗:

成個造型七彩繽紛 睇見都食慾大增👍🏻
dressing係日式麻醬
成個組合好fresh

🍜豚肉泡菜鍋
果日天氣有D陰涼,見到有火鍋就即刻想食火鍋暖胃
朋友超想食辣,於是揀咗豚肉泡菜鍋
見到個火鍋上台都幾surprise😲

唔係比2片豚肉交差🐷
泡菜睇望上去落得唔多
但其實已經夠味 辣得溫和又夠喉🌶️

除咗 豚肉 ♥ 泡菜鍋 兩位主角
鍋物仲有香菇、豆腐、蔬菜🥬、金菇、粗粉絲等配料
呢個火鍋仔真係物超所值 又肉又菜又有主食

古今主打特色自創卷物🍣
menu有接近40款自創卷物,食物造型獨特又配搭搞怪菜式名
最正係menu會寫埋食物原材料,可以跟自己喜好點菜
❌避免出現比造型吸引而食落先知唔鍾意食嘅情況發生❌

🌈彩虹卷🌈 同 🐔炸鷄芝士卷🐔  同時登場
蘿蔔青菜各有所愛♥
我自己比較鍾意炸鷄芝士卷🐔
因爲佢將炸鷄同壽司兩樣毫不相干元素完美演繹"和諧"兩字
係飯卷裏面嘅炸鷄無比飯整到淋曬☺️ 依然脆卜卜

🌈彩虹卷都正
一次過試3款刺身🍣
由於d配料超似蟹柳沙律 都係牛油果、青瓜、蟹柳
總覺得係卷物版沙律 超健康💚

😋總結😋

呢度環境比之前銅鑼灣更舒適(其實我好滿意銅鑼灣分店)
食物掂

📍地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE5樓502號舖
#日本菜| #拉麵 | #壽司 | #刺身| #居酒屋
2022-11-05
2022-11-07 61 瀏覽
尖沙咀嘅古今二已經係我去嘅第三間分店喇😚差荃灣我就去齊晒🤣都真係好味同野食精美我先keep住成日食嘅~~~壽司卷物永遠都有驚喜,繼續嗌冇食過嘅款式:三文魚牛油果卷&相樸力士(芝士、蟹柳、刺身)排到心心形咁上比我地,咁有心思同sweet嘅🤣另外仲嗌左個沙律:柚想蝦你🥗顧名思義,就係柚子同甜蝦配搭嘅沙律,仲有大大量生菜、蕃茄仔、蟹籽、蘋果、牛油果等等,非常開胃,夠fresh又夠飽!作為牛舌愛好者,見到個menu有個推介嘅埼玉網燒牛舌,即嗌埋!口感同我平時食嘅唔同,因為佢比一般嘅厚切又夠大塊,所以比較有咬口燒汁亦好入味,我地好鍾意呀~

排到心心形咁上比我地,咁有心思同sweet嘅🤣
燒汁亦好入味,我地好鍾意呀~

2022-11-07
2022-11-07 50 瀏覽
放工後經過尖沙咀,撞正又落雨,所以入咗The One,聽朋友介紹,上咗5樓一間新派、創意日式料理餐廳🔥入面然唔大,但係環境坐得舒服👍🏼👍🏼龍捲風沙律$88真係好大份!外型成座山咁,由海量嘅蟹柳,蟹子,蔬菜同埋海帶整成嘅沙律,蟹子有微微辣辣非常好食😋 牛舌 $88一共四塊牛舌,配上特別嘅麻油醬,感覺特別,不過唔夠有牛味大蝦天婦羅 $78天婦羅不過不失,略為凍咗少少,但係味道依然唔錯👍🏼火山壽司 $128睇得又食得既壽司,叫得火山,自然有火嘅存在🤣只見店員用火槍一點,火焰就包圍着壽司,打卡效果一流😍 火山壽司上邊鋪滿蟹子同蟹柳,入面有埋蟹子,蟹柳,牛油果同埋青瓜,大大嚿非常滿足😋

入面然唔大,但係環境坐得舒服👍🏼👍🏼

龍捲風沙律$88

牛舌 $88
一共四塊牛舌,配上特別嘅麻油醬,感覺特別,不過唔夠有牛味

大蝦天婦羅 $78
天婦羅不過不失,略為凍咗少少,但係味道依然唔錯👍🏼

火山壽司 $128