2022-11-27 24 瀏覽
拍拖永遠好甜蜜,尤其同我乖囡去街,幸福滿滿!大個女了,開始會陪媽咪傾心事,好欣慰!忽然感到自己生咗個閨蜜岀嚟😂今次選了日本菜古今二!岀名扺食又好食!龍捲風沙律超級大份,兩個人食都仲有剩😅牛鍋湯底好鮮甜,牛肉入味大滿足!配味噌湯和雜菜沙律,套餐如果加$22,可選兩隻吉列廣島蠔,雖然要加錢,但鮮味鬆脆,一咬落去就諗起以前去日本廣島食的咁地道!真係好好味,超值!- 龍卷風沙律- 牛肉壽喜鍋定食- 味噌湯- 吉列炸蠔兩隻- 凍檸茶

今次選了日本菜古今二!岀名扺食又好食!
龍捲風沙律超級大份,兩個人食都仲有剩😅

- 龍卷風沙律
- 牛肉壽喜鍋定食
- 味噌湯
- 吉列炸蠔兩隻
- 凍檸茶
2022-11-26 22 瀏覽
今日好開心 約咗好耐冇見嘅朋友,搵間日本餐廳食吓,行行下商場見到呢間裝修幾別緻,坐得舒服, 於是試吓 首先上枱嘅係呢個芝士年糕,估唔到口感可以咁豐富, 外面非常薄嘅一片脆皮, 入面係鬆軟而且入口就融嘅年糕,一啲都唔痴牙, 而且入面芝士流心, 多重口感 跟住係大阪自家製炸雞, 分量都唔細, 而且脆皮炸得好好, 大大件 仲有呢個黑豚荔枝捲串燒, 細細份, 五花腩包住荔枝, 味道新穎, 多重層次, 算係幾特別 而我最鍾意就係食卷物,呢個青龍捲 鰻魚新鮮, 加上厚厚嘅牛油果包住外層, 口感好滑而另外呢個彩虹捲就更加豐富 , 淨係睇過外型同顏色就知道, 三種魚嘅刺身都新鮮, 加埋牛油果賣相好靚

2022-11-26
20 分鐘 (堂食)
  • 彩虹卷
2022-11-26 25 瀏覽
終於帶咗friend去食她bookmark 左好耐嘅日本餐廳「古今二」餐廳裝潢以木系簡約設計,Menu有串燒,壽司🍣,刺身,日本料理及創意卷物多款選擇👍👍蟹柳沙律🥗$78好大盤蔬菜🥬,牛油果🥑蟹籽,蕃茄仔,超多的蟹柳,沙律醬汁少少辣,酸酸甜甜好開胃,做前菜,正👍超級龍卷風$98東京爆脆$98我哋最鍾意食店子的創意卷物:東京爆脆~捲著豐富餡料,壽司飯捲著吞拿魚,吞拿魚又捲著蟹柳,最後唧上芝士醬及蟹籽炙燒;超級龍捲風~鰻魚,炸海老,芝士,青瓜,師傅捲卷物的力度得宜,米粒唔會鬆散,最後放啲碎薯片,所以咬落香脆,口感豐富👍黑豚豬頸肉串燒(1串)$32燒得啱啱好,肉味濃郁,咬落甘香唔油膩😘鹿兒島黑豚荔枝卷串燒(1串)$32黑豚肉卷住荔枝肉一齊燒,味道清新👍

蟹柳沙律🥗$78

超級龍卷風$98東京爆脆$98
我哋最鍾意食店子的創意卷物:

黑豚豬頸肉串燒(1串)$32
燒得啱啱好,肉味濃郁,咬落甘香唔油膩😘
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒(1串)$32
黑豚肉卷住荔枝肉一齊燒,味道清新👍
2022-11-20
2022-11-26 33 瀏覽
🚩古今二朋友突然間好想食日本嘢,但又唔想喺壽司郎嗰度排到傻傻下~我就帶咗佢過嚟古今二依邊食下啲特色卷物〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈芝麻雞翼 $42好傳統日式放題嘅雞翼表面十分之酥脆,內裡就滿滿肉汁雞翼尖嗰邊邊位都脆到可以咬不過定價要$42兩隻嘅話,就真係貴咗少少🌈鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32雖然依款已經係傳統日式居酒屋好常見嘅串燒但我真係未食過原來黑豚同埋荔枝都幾夾荔枝嘅甜味可以中和返豬肉嘅油膩感覺食多幾串都唔濟🌈黑豚豬頸肉串燒 $32厚厚嘅豬頸肉燒到微焦可能因為採用咗黑毛豬嘅關係油脂同埋肉味都特別香濃咬落爽爽彈彈🌈鰻魚牛油果卷 $74牛油果除咗可以配搭三文魚之外近年鰻魚都係一個好選擇‼️鰻魚魚肉軟糯入味,不過略嫌牛油果份量較少🌈炸雞芝士卷 $62面頭鋪咗芝士內裏係實實在在嘅烤雞,比例很滿意~唔使點豉油都夠晒味🌈火山 $128返上面鋪滿左滿滿嘅蟹柳,同埋帶子青瓜牛油果上碟嘅時候店員會喺碟旁邊點火,大家記得準備好手機飯卷整體感覺都幾fresh不過份量較少,定價都偏高
🚩古今二
🌈芝麻雞翼 $42
好傳統日式放題嘅雞翼
表面十分之酥脆,內裡就滿滿肉汁
雞翼尖嗰邊邊位都脆到可以咬

咬落爽爽彈彈

🌈鰻魚牛油果卷 $74
牛油果除咗可以配搭三文魚之外
近年鰻魚都係一個好選擇‼️
鰻魚魚肉軟糯入味,不過略嫌牛油果份量較少

🌈炸雞芝士卷 $62
面頭鋪咗芝士
內裏係實實在在嘅烤雞,比例很滿意~
唔使點豉油都夠晒味

🌈火山 $128
返上面鋪滿左滿滿嘅蟹柳,同埋帶子青瓜牛油果
上碟嘅時候店員會喺碟旁邊點火,大家記得準備好手機
飯卷整體感覺都幾fresh
不過份量較少,定價都偏高
2022-11-25 20 瀏覽
由工廈小店發展到鬧市商場的特色卷物餐廳,幾年前曾在觀塘工作,都去過呢間餐廳,幾年間開多了幾間分店,證明有一定的實力同吸引力。明太子雞翼 (2隻)($42)💕新鮮炸起嘅明太子雞翼,釀咗滿滿嘅明太子,作為前菜最適合鹿兒島豚肉荔枝卷串($32)💕肉質嫩口嘅豚肉加埋清甜嘅荔枝配搭一流餐廳會將卷物放到同一隻碟再加精緻嘅擺盤,仲加咗啲裝飾🌸龍卷風(鰻魚,芝士,脆片)有脆片喺卷物上面,好似龍捲風咁,鰻魚芝士係非常夾炸雞芝士卷(炸雞,芝士,脆片)卷物入面夾住炸雞同芝士,上面都加入脆片增加脆口感覺,非常創新,味道正常彩虹卷(刺身,牛油果,青瓜,蟹柳)💕係餐廳其中一個招牌卷物,上面用上唔同刺身,加埋牛油果同其他配料,係我最喜歡嘅卷物之一推介菜式會以💕表示

明太子雞翼 (2隻)($42)💕
新鮮炸起嘅明太子雞翼,釀咗滿滿嘅明太子,作為前菜最適合

鹿兒島豚肉荔枝卷串($32)💕
肉質嫩口嘅豚肉加埋清甜嘅荔枝配搭一流

餐廳會將卷物放到同一隻碟再加精緻嘅擺盤,仲加咗啲裝飾🌸

龍卷風(鰻魚,芝士,脆片)
有脆片喺卷物上面,好似龍捲風咁,鰻魚芝士係非常夾

炸雞芝士卷(炸雞,芝士,脆片)

彩虹卷(刺身,牛油果,青瓜,蟹柳)💕

推介菜式會以💕表示
  • 彩虹卷
上次係銅鑼灣古今食完牛舌一直都心思思好掛住🥹咁啱係尖沙咀行街發現The One原來都有分店 裝修仲更加Fashion 即刻忍唔住入去再食 同埋叫咗幾樣新野試吓😜🥗日式麻醬豆腐沙律 $88好有驚喜💁🏻‍♀️首先賣相好colorful 沙律上曬滿蟹籽 三文魚籽 同黑芝麻 所以味道豐富 仲有中華沙律系中間 好多材料 豆腐非常滑 沙律菜新鮮爽口 諗一諗好似真係我食過最好食嘅沙律呀🧡💛💚🌈彩虹卷 $119材料有三文魚 吞拿魚 牛油果 青瓜 蟹柳呢款卷物冇炸物系中間 食落幾清新 好味又健康⚖️👅琦玉網燒牛舌 $78真系超好食👍🏻每次黎都必點肉質厚身彈牙 大大塊好有咬口燒過後帶點焦香 簡單配鹽食已經好夠味當然點埋個醬汁更惹味🙆🏻🙆🏻‍♀️🐟鹽燒鯖魚 $82魚肉結實 燒過後油脂溶化曬 食落香口🐠💭真系一間好令人有Surprise既日本料理店 食物好味之外又靚岩曬打卡 食完一次會心掛掛想食第二次💁🏻‍♀️地點又方便仲要居酒居泥講價錢吾算貴🫶🏻

🥗日式麻醬豆腐沙律 $88

彩虹卷
琦玉網燒牛舌
鹽燒鯖魚
2022-11-22 29 瀏覽
日本料理一直都係我最愛☺️生酮左咁多日係時候要放肆下,梗係要搵間有水準嘅餐廳食😆-鹿兒島豚肉露筍 (一串 ) $45蘆筍好鮮嫩,配搭鹿兒島出產嘅豚肉,好夾😋-蟹柳沙律 $78性價比好高,好抵食👍好足料,比超級多蟹柳,食到最後個底都仲係有好多,而且啲菜係新鮮嘅,唔會似其他日本料理店黑黑梅梅咁,醬汁亦都唔吝嗇,推薦👐🏻-紅粉佳人 $118彩虹卷 $119佢個名起得好襯呀😻一啖食落口滿滿嘅吞拿魚蓉,加埋啲魚籽,好滿足🥰
日本料理一直都係我最愛☺️
生酮左咁多日係時候要放肆下,梗係要搵間有水準嘅餐廳食😆
鹿兒島豚肉露筍 (一串 ) $45

蘆筍好鮮嫩,配搭鹿兒島出產嘅豚肉,好夾😋
蟹柳沙律 $78

性價比好高,好抵食👍
紅粉佳人 $118
彩虹卷 $119

佢個名起得好襯呀😻
一啖食落口滿滿嘅吞拿魚蓉,加埋啲魚籽,好滿足🥰
2022-11-21 31 瀏覽
是專食特色卷物的餐廳😗.雜錦刺身沙律🥗 ($108)好大碗有好多刺身,包括三文魚,吞拿魚同劍魚腩,仲有蟹籽同三文魚籽增加口感,沙律菜新鮮清爽,沙律醬辣辣哋的。.超級龍卷風🍤 ($98)卷物入面有鰻魚,炸蝦,芝士,青瓜同脆片,我超喜歡有炸蝦嘅卷物!脆卜卜,仲有鰻魚醬,芝士creamy,好吃~.彩虹卷🥑 ($119)彩虹卷有三文魚,帶子,蟹柳同我最鐘意嘅牛油果,依個比起龍卷風會清新啲。.豬頸肉串燒🐷 ($32)串燒即叫即燒熱辣辣,豬頸肉juicy多汁。
是專食特色卷物的餐廳😗
雜錦刺身沙律🥗 ($108)
超級龍卷風🍤 ($98)
彩虹卷🥑 ($119)
豬頸肉串燒🐷 ($32)
串燒即叫即燒熱辣辣,豬頸肉juicy多汁。
2022-11-17 126 瀏覽
諗唔到食咩通常都會去尖沙咀,因為呢度好多美食!今晚就去咗朋友最鍾意食嘅古今二,呢間係食日本壽司嘅,但係就融入咗香港人嘅創意。例如呢一個火山🌋就咁睇賣相已經極度吸引,佢其實係有好多舊細壽司組成,好睇亦都好好食!點着完啲火之後,我哋就開餐! 火山壽司入邊有元貝、蟹柳等等,鮮嫩多汁❤️另外沙律亦都好值得推薦,因為啲菜全部都好新鮮,加埋麻醬豆腐成個感覺好Fresh! 我哋仲叫咗個小食,鹽燒牛舌彈牙多汁,鹹味適中,食到個牛油香之餘又唔會太過油膩。 仲有炸蝦天婦羅好大隻!位置喺The One商場,方便又容易搵,仲要裝修都OK,下次會再過嚟食!
諗唔到食咩通常都會去尖沙咀,因為呢度好多美食!

例如呢一個火山🌋就咁睇賣相已經極度吸引,

豆腐沙律

網燒牛舌

仲有炸蝦天婦羅好大隻!

2022-11-17
豆腐沙律
網燒牛舌
  • 埼玉網燒牛舌
2022-11-17 55 瀏覽
放工約左朋友食飯,去尖沙咀就最方便。大家都想食得健康啲,夜晚唔想食到太飽 light light地,所以揀咗呢間日式fusion菜。首先叫咗個龍捲風沙律,真係好豐富又好食!份量超多,有中華沙律,蟹柳,海藻同d 脆片,口感豐富,係咁食到停唔倒口。好開胃呀~之後有清酒煮蜆。凍凍地最岩食呢樣,啲蜆肉好鮮甜,完全無沙。好食到個湯都俾我地飲晒。仲叫咗鹿兒島豚肉蘆筍。出面豚肉燒到脆脆地,好惹味。入面嘅蘆筍都好新鮮。夾埋真係perfect match! 唔會覺得油膩。最後仲叫咗富士山 - 呢款卷物好特別。好大堆頭。飯卷有牛油果同鰻魚。好fresh! 完全岩晒我地想健康嘅選擇。呢度真係好好坐又方便,好適合一大班frd 黎食。其實仲有好多食物選擇,下次要再黎!

2022-11-16 1479 瀏覽
疫情關係, 一直外地的朋友終於可以回來, 幾年不見 最掛住當然是香港的美食。帶他來到我經常聚舊的好地方, 一間不錯的日式料理。說起來我倆投契的原因,就是大家都喜歡吃蟹柳棒😃 會研究蟹柳的產地、優劣、質感、口味。 特登叫咗兩個好多蟹柳的料理, 畀個驚喜佢。火山ig打卡必備, 充滿紅紅烈火的壽司, 出來效果很震撼, 上面是海量蟹柳棒, 質感彈牙 又帶點柔軟, 下面是蟹柳牛油果壽司卷, 配合日式 照燒醬汁非常美味。蟹柳沙律沙律菜清新爽口, 配搭軟滑creamy的牛油果, 最重要又是海量的蟹柳和飛魚子, 超級滿足好幸福😀 再配上酸甜的小蕃茄和微辣的醬汁, 是很開胃的前菜。鹽燒晴魚魚皮燒至金黃乾爽, 脆卜卜的魚皮嫩滑的魚肉, 魚味濃郁多汁 充滿魚油, 簡單的食, 物要做得好 也相當考功夫。 大阪自家製炸雞店員推介的炸雞, 份量比想像中多, 雞肉外脆內軟, 雞肉充滿肉汁, 配搭日式炸雞沙律醬, 美味程度即時提升。
帶他來到我經常聚舊的好地方, 一間不錯的日式料理。

蟹柳沙律

鹽燒晴魚

大阪自家製炸雞

• 火山
2022-11-16 35 瀏覽
位於尖沙咀商場裡的日式料理餐廳,有幾間分店,這間則是主打各款創意卷物、日式料理,配搭出色、創新,層次豐富;壽司卷顏色繽紛鮮艷,令人垂涎欲滴,胃口大開。裝潢別緻,一個個包廂般的座位,通花牆壁,有格調。前菜:龍捲風沙律沙律是健康又開胃的前菜。這盤大大的沙律菜,上面鋪滿龍捲風般的蟹柳絲、中華沙律、蟹籽。新鮮的生菜,拌上麻醬,還灑上脆片,口感豐富。特色卷物:火山招牌卷物,侍應端上來之後就在兩邊燃起火焰,頓時變得火光熊熊,像火山般。飯卷粘上黑芝麻,入面有青瓜、牛油果,上面有蟹柳、蟹籽及帶子粒,很有份量。特色卷物:龍捲風相對其他卷物,這款較簡單的,飯卷夾著鰻魚、芝士,上面有脆片,尤其是那鹹香忌廉芝士,蠻特別的。燒物:櫻花蝦茄子燒茄子長長一大條,上面鋪上大量的櫻花蝦,燒得香口、惹味,蝦突出,帶濃香蝦味。
壽司卷顏色繽紛鮮艷,令人垂涎欲滴,胃口大開。
裝潢別緻,一個個包廂般的座位,通花牆壁,有格調。
前菜:龍捲風沙律

沙律是健康又開胃的前菜。
特色卷物:火山

特色卷物:龍捲風

燒物:櫻花蝦茄子燒

茄子長長一大條,
上面鋪上大量的櫻花蝦,燒得香口、惹味,蝦突出,帶濃香蝦味。
2022-11-14 111 瀏覽
之前係荃灣古今二食過lunch 食物質素好高😍 今次決定試下尖沙咀鋪 睇下有冇咩吾同😛🍀龍卷風沙律賣相好吸引😍 蔬菜🥬 海藻 脆片 蟹柳🦀️ 加埋啲沙律醬同其他醬汁攪拌而成🥗 平時好驚食海藻會有腥味 但係依到完全吾擔心 一啲腥味都冇 好好食🤣 醬汁嘅份量調配得好好 同食材好夾 再加埋脆片增加口感 好好食嘅沙律😋🍀埼玉網燒牛舌牛舌係其中一款餐廳推薦食物 表面油脂平均 望到已經流晒口水🤤 牛舌嘅厚薄適中 咬落口好彈牙🤩 味道夠濃 吾點醬汁都已經好好食☺️ 🍀海老天婦羅海老天婦羅係餐廳其中一款人氣推介食物🍤 炸粉厚薄均勻 少少嘅炸粉包住海老🦐 海老吾會過熟 口感有嚼勁 好新鮮好好食😋🍀蜘蛛見到個名吾洗嚇親 吾係真係蜘蛛黎🤣 係由炸軟殼蟹🦀️ 青瓜 蟹柳 牛油果🥑 整成嘅卷物😛 軟殼蟹好香脆好入味 加埋啲清新嘅食材 令軟殼蟹嘅味道更加突出💛

🍀龍卷風沙律

2022-11-13
龍卷風沙律
埼玉網燒牛舌
2022-11-14 76 瀏覽
日本菜系心頭好,周不時都會四圍走食下壽司、串燒。今次中午系The One 睇戲行過呢間主打新派創意日式料理-古今二。價錢都親民,菜式好特別又豐富雜錦刺身沙律 $108口感滿足之選!大量刺身粒(三文魚、劍魚腩同吞拿魚腩)面頭仲有爽口嘅蟹子同三文魚子籽。油味甘香而且配合沙津嘅清新,開胃😋青龍卷 $108古今四小龍之一。份量非常足。上層鋪了superfood 牛油果,撘配埋蟹柳、鰻魚同芝士。fusion 特別得嚟又不失層次感相撲力士 $115好得意又霸氣嘅名。由芝士、蟹柳、青瓜絲同紅白刺身魚組成嘅卷物。模仿相撲手嘅樣,口感同味道都幾特別。鹽燒雞中翼$32燒雞翼有邊個可以抗拒☺️。雞皮燒得香口微脆,面頭帶少少鹽,滴埋個檸檬汁提味,食落又唔油膩,正餐廳裝潢帶日式懷舊風,環境亦都好舒服環境亦都好舒服,啱晒邊食邊吹水,chill下。

雜錦刺身沙律 $108

青龍卷 $108

相撲力士 $115

鹽燒雞中翼$32

• 雜錦刺身沙律
2022-11-11 56 瀏覽
呢間日本料理喺The One好方便,約咗friend放工食飯,全部都幾好食!雜錦刺身沙律估唔到咁大兜,勁抵食!有勁多刺身,識落感覺好清新又好食,會再encore食!性價比極高!火山呢個好明顯係ig打卡料理,待應都會等埋你拍片先開始點火但係有姿勢有實際,佢好多餡料份量都算大,啲火焰加埋感覺好似好有氣勢!鹿兒島豚肉露筍呢個幾好食,豬肉Juicy蘆筍清新!食落好夾!好食!櫻花蝦原條茄子燒呢個網絡個樣又係好靚,啲櫻花蝦勁重手,成條都係,口感好豐富,茄子配埋蝦肉好夾!
雜錦刺身沙律

鹿兒島豚肉露筍
呢個幾好食,豬肉Juicy蘆筍清新!食落好夾!好食!

櫻花蝦原條茄子燒