餐廳: 叁茶陸飯
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-03-21 206 瀏覽
六月應該會是我跟車爸爸17年後再出城去旅行的日子!而揀選了台灣遊皆因當也美食遍地開花,古早味的有、新派菜亦有、當然還有我喜歡的麻辣火鍋講起也興奮莫明呢!但期待旅程的同時不如法吃頓台灣風味午餐止止癮吧! 地點正是中染新城內的叁茶陸飯 CHA FAN 門口除接待處外還有台式飲品外賣位置,行過口喝的客人也可點杯手搖茶來享受一下! 而店內空間頗足亦夠高樓底!但除了卡座外檯與檯的空間就太親密了,是提醒我係時候減肥是嗎?但整體的裝潢也算清雅潔淨! 牆上一句簡單的問候令我對餐廳有不錯的第一印象,不過這兒的工作氣氛令作為客人的我也感受到壓力,絕對不是我喜歡的感覺!! 午市Lunsh Set由12;00~17:30供應,想吃Late Lunch的朋友也不愁沒得吃!用點菜紙選好心水食物,不消一會便有得吃了! 我點了懷舊排骨飯套餐$68,另用$22(原價$28)追加我喜歡吃的台灣腸,飲品則選了凍蜂蜜檸檬四季春套餐$28(原價$36),成份套餐也很足料看上去很不俗耶! 台灣腸由兩條開三而成感覺有點小家,好奇一問單點份量是多少原來是雙倍!但價錢都只是差$6有點.....,不過對我來說重點是味道,可惜台灣

台灣腸由兩條開三而成感覺有點小家,好奇一問單點份量是多少原來是雙倍!但價錢都只是差$6有點.....,不過對我來說重點是味道,可惜台灣腸吃下有點凍,皮沒做到香脆而肉質有點實味道亦不夠香口,整體泰現都不合我心水呢!

我的飲品凍蜂蜜檸檬四季春,內有青、黃檸檬數片還加入蜂蜜,味道清香的四季春是屬於烏龍茶類,茶色碧綠透亮香氣淡雅茶質甘順潤口,一口喝下深厚的茶香在鼻腔與喉底停留,這杯蜂蜜檸檬四季春我喜歡定了!

排骨份量不少外面酥層未算最佳狀態但起碼不油膩,咬下排骨不乾硬但可以再Juicy多些!或許是我太有期望!!

套餐中還有清烚椰菜、沒多豆香的豆干及醃菜,用來配白飯也不錯!!

車爸爸點了主廚紅燒牛肉麵套餐$78,配贈送的南投小農熱紅茶,!牛肉麵套餐也附有豆干及醃菜,可惜車爸爸並不欣賞配菜!

車爸爸評語是湯頭的五香味較牛肉味重,紅燒牛肉炆煮得很軟淋但牛味不算很突出,見他不費吹灰之力便可咬開便知一二!

而白幼的麵條看得見較淋身,但對車爸爸來說是好事啊!這間叁茶陸飯坦白講對於我真的沒有返兜的理由!!
2018-03-18
2018-03-21 160 瀏覽
好耐冇嚟過中染新城, 發現呢到多左好多餐廳😂見倒呢間台灣嘢裝修幾得意就份嚟試下。呢到幾藍色做主題, 隻碗好靚。叫左個卤水拼盤, 唔會太咸。大愛金錢肚。特別推薦呢到再嘅鹽酥雞, 唔會大舊咁樣。細細粒脆得嚟又唔會冇左啲肉。牛肉面個湯底都唔錯, 啲牛肉都偏淋身唔會要趙得好辛苦。魯肉飯略嫌啲肉唔夠肥, 但係整體調味都唔差。最中意係佢個炭燒珍珠奶茶。炭燒味好香。啲茶都飲得出係靚料。會翻頭飲。總括而言, 呢間台灣野性價比幾高。坐得舒服, 價錢唔貴, 味道都中上。適合朋友聚會❤

呢到幾藍色做主題, 隻碗好靚。

叫左個卤水拼盤, 唔會太咸。大愛金錢肚。

牛肉面個湯底都唔錯, 啲牛肉都偏淋身唔會要趙得好辛苦。

魯肉飯略嫌啲肉唔夠肥, 但係整體調味都唔差。

2018-03-21 927 瀏覽
呢間餐廳主打台式食品,裝修風格都幾少女,位置夠多,幾有規模,唔講仲以為係連鎖餐廳。裡面夠光猛、闊落,晚飯時間都有好多後生仔女幫襯,可能呢區冇咩台灣菜,而且台式野一向都受年青人歡迎。是日OT完都已經9點幾,仲未食個野,急急腳點左幾款,包括台灣必食嘅鹽酥雞、紅燒牛肉麵、肉燥飯,再加左杯海鹽芝士奶蓋炭燒烏龍茶。鹽酥雞最先上枱,細細粒,望落份量都幾多,以小食而言,45蚊,都算多。睇落就唔係好熱氣果種,未算炸起熱辣辣咁,略嫌鹽酥味唔強,表皮有少少硬身,唔夠鬆化。海鹽芝士奶蓋炭燒烏龍呢類台式飲品大行其道,奶蓋質素算中上水準,因為香港飲到好多奶蓋一係就稀杰程度唔夠,一係就冇味道。咁呢度嘅奶味都幾重,唯獨欠奉芝士同海鹽鹹味。但杰度剛好,又唔會太水,烏龍茶都幾有茶味,廿零蚊飲得過滷肉飯比起阿元、程班長呢D份量較多,肉燥肉粒亦多,食落唔係太鹹,但唔知點解好似食緊珍珠雞咁嘅味道。仲有半隻滷蛋,口感結實,三十零蚊我都唔要求主廚紅燒牛肉麵用左牛腩,份量都幾多,食落lum,仲有兩棵菜點綴下。麵質我幾鐘意,覺得幾好食係質地有彈性,唔會死實,食完都唔會好飽滯。湯底清澈,油份唔高,但紅燒味要加強,並且有少少香辣就正。佢

仲有半隻滷蛋,口感結實,三十零蚊我都唔要求

係質地有彈性,唔會死實,食完都唔會好飽滯。
湯底清澈,油份唔高,但紅燒味要加強,並且有少少香辣就正。
佢裡面加左酸菜,令湯底較酸,如果放喺面頭會好D。

呢度環境唔錯,服務正正常常,我見隔離枱切哂蛋糕,又幫手影相添。
人均消費亦唔係太高,始終呢區冇咩台式野,咁坐得幾舒服,所以都有唔少客人。

之前想去好奈,1個月前日日好多人,今日見唔哂等位就專程試試!無估到個魯肉飯既肉質好硬,汁係夠,但唔香,上台微暖,熱啲更好,整體好普通,亦有點失望,因主打台灣食品。店內推介既黑糖奶茶夠大杯係驚喜,但茶同奶比例好似唔夾,喝下好明顯淡到茶還茶味,奶就有色無味,奶茶感覺係分開左,好似比左杯白色既水我甘,好失望,飲唔落最後飲左10分3已經收工,為獨職員夠有多,回覆查詢同落單夠快,環境都好靚,抬天燈既設計都好靚,但甘伏唔會再來有朋友請都要三思!
有朋友請都要三思!
環境:👣👣👣食物:😋😋😋😋態度:😊性價比:👍👍👍環境方面,光猛,地方算大大地,只係枱同枱之間太近,我中等身材側身過岩岩夠過。食物方面:牛肉麵,肉好稔,湯好濃,五香豆干好硬,菜圃無乜味。口水雞:暖的,雞肉嫩滑,味道ok芝士磨菇雞翼:好油,芝士甜甜地,就咁雞翼d肉好食過夾埋芝士磨菇。三杯雞:味道ok,重薑味,不過未熟⋯⋯,椰菜好硬⋯⋯彰化紅茶:唔澀,有落甜味,清清地,唔錯茉莉綠茶:好重茉莉味。態度方面,一開始比左一張點餐紙佢先,然後朋友到再比另一張加單,朋友好心,話佢知加左邊樣,佢話:「得架啦,識睇架啦」。過左一分鐘後,另一個男既拎住張加單走黎問我地叫左邊兩樣⋯我朋友個麵同後加既都到曬食緊,我見咁耐,怕漏單,好有禮貌叫佢幫我睇睇,男既部長印張單黎話:「您差唔多三點先叫,無咁快」(我2.56叫,問既時候3.08),其實我見加單都到曬,set lunch都未到先咁問,怕漏單,5洗咁既~結果差不多3.20分先到
環境:👣👣👣
食物:😋😋😋😋
態度:😊
性價比:👍👍👍

食物方面:
牛肉麵,肉好稔,湯好濃,五香豆干好硬,菜圃無乜味。
口水雞:暖的,雞肉嫩滑,味道ok
三杯雞:味道ok,重薑味,不過未熟⋯⋯,椰菜好硬⋯⋯
彰化紅茶:唔澀,有落甜味,清清地,唔錯
茉莉綠茶:好重茉莉味。

牛肉麵
口水雞
芝士磨菇雞翼
紅茶  &  綠茶
釀雞翼裡面
三杯雞
5 分鐘 (堂食)
牛肉麵
2018-03-17 116 瀏覽
The restaurant is located at the refurbished office building next to the Discovery Park Mall. Restaurant has many seatings with a modern simple interior decor. The place was very busy and often needed to wait for seats during lunch hours when they first opened. Especially when they had a introduction video via a media source.The restaurant focused on traditional Taiwanese flavours with a street food flair. The place serves family style Taiwanese dishes during dinner time as well.The set lunc

The set lunches has a variety of selections, with beef noodle set to fried chicken dishes. I ordered the beef noodle set, all dishes arrived will come with two small side dishes and customers are also able to choose a hot or cold drink to accompany their set meal.

The taste was alright but if customers are expecting to have a robust soup flavour this is not the place for you. Their dishes seems to be going for a light and clean taste. The fried chicken was quite good, crisp and flavourful. The beef noodle was alright, the broth wasn’t the greatest felt a tad bit water-down. Not sure if it was because it is during the busy lunch hours.

The service was decent for lunch hours on weekdays and food arrived quick, without a long wait. The price was average, while the beef noodle seems a tad bit overpriced. For similar set lunches in the same building, the Vietnamese restaurant is more value for money though.

2018-03-12
2018-03-14 271 瀏覽
知道這間台灣餐廳開門營業不到一個月,就去試試!想食到台灣美食,大家都想到去夜市!打開餐牌,簡簡單單,但就正正有著想到台灣,就想到這些食品,如鹽酥雞,滷肉飯,牛肉麵,台灣香腸!這我們都點了!另外也點了鳳䔧蝦,包滿了醬汁,不大分得清蝦同配料,所以一邊食,一邊計,究竟用上幾多隻蝦,第一口,大大隻蝦球,果然新鮮,總共十隻,大小相約,沒有偷工減料,值得推介!另外點了菜圃蛋,這還花少少心機的家常菜,菜圃用量適宜,蛋也煎得剛好,要做得好食並不容易!
台灣菜
2018-03-06
台灣菜
  • 鹵肉飯
  • 香腸
  • 鳳䔧蝦
之前經過門外等候人流眾多 所以就放棄咗今日經過人流比之前少 可能已經過咗寫字樓食午飯嘅時間 一於入去食少少嘢填飽個肚先餐廳已台式美食為主打 你諗得出嘅台灣美食 都可以喺呢度搵到例如魯肉飯 牛肉麵 鹽酥雞 珍珠奶茶 應有盡有 唔使飛去台灣 都可以食到台灣嘅美食 其實住喺香港都幾幸福香酥炸雞扒 原塊大大嘅炸雞扒 外皮炸得又酥油香 中間雞肉依然保持嫩滑 而且帶有肉汁塔香鹽酥雞 鹽酥雞份量都幾多 即叫即炸熱辣辣 細細嚿易入口 脆皮外嘅味粉愈食愈惹味 食到停唔到口滷味拼盤(小)有雞翼 牛肚 豆干 豬腸 底下還有大量花生鹵水汁上算做得唔錯 甜味及鹹味適中 滷得入味剝皮辣椒雞湯初時以為剝皮辣椒做嘅湯會有辣味 原來係冇㗎 一啲都唔辣 反而有好香嘅雞味 味道鮮甜 唔似落咗味精 而且真材實料 有幾舊雞喺入面
之前經過門外等候人流眾多 所以就放棄咗

有雞翼 牛肚 豆干 豬腸 底下還有大量花生
鹵水汁上算做得唔錯 甜味及鹹味適中 滷得入味

剝皮辣椒雞湯

2018-03-11 288 瀏覽
店舖好大好開揚,感覺似係新派cafe,是食台灣料理,裝潢設計風格新潮,適合文青打卡坐下來就點左經典三杯雞套餐同黑糖芋圓仙草凍三杯雞入味好吃,份量夠多😋仲有配菜飲品係南投小農紅茶紅茶唔太甜,解膩好喝👍到左我期待既甜品時間🤤🤤🤤黑糖芋圓仙草凍!!!有芋圓、綠豆、珍珠、仙草凍同紫糯米五款口味都只係$38 抵啊!仲要好大碗,2人份量咁架!店員服務親切細心,上菜速度快,食物溫度夠熱。誠意推薦大家一試

坐下來就點左經典三杯雞套餐同黑糖芋圓仙草凍

三杯雞入味好吃,份量夠多😋仲有配菜

飲品係南投小農紅茶
紅茶唔太甜,解膩好喝👍

到左我期待既甜品時間🤤🤤🤤
黑糖芋圓仙草凍!!!
有芋圓、綠豆、珍珠、仙草凍同紫糯米
五款口味都只係$38 抵啊!
仲要好大碗,2人份量咁架!

店員服務親切細心,上菜速度快,
食物溫度夠熱。
誠意推薦大家一試
2018-03-11
下午茶
星期六放半晝 打算食啲嘢先返屋企 行過見到呢間餐廳門口人頭湧湧 應該係新開冇耐 一於入去幫襯餐廳以台式美食作為主打 門口位置仲有外賣台式飲品 當然堂食都可以啦餐廳入面地方非常闊落 樓底好高 完全冇侷促嘅感覺 裝修時尚又帶點休閒 整體感覺舒適一個人最啱就係叫個lunch setE set: 秘製糖醋魚柳飯套餐$78餐廳送餐時間快 飯餸還是熱的套餐包括 一大碟糖醋魚柳 時菜 豆腐乾 及一碗白飯相當豐富先說說魚柳塊 魚柳外皮炸得香脆 又薄又鬆 魚肉依然保持肉汁 糖醋醬酸甜度適中 能夠消除炸魚柳嘅油利感 整體酸味味好開胃蔬菜正常沒什麼特別豆腐乾有煎過 外皮變得香脆 中間紮實 口感層次分明跟餐加咗杯$20嘅 海鹽芝士奶蓋炭燒烏龍特飲原價$28 跟餐減$8呢杯嘢真係超好味 上面嘅芝士奶蓋 好creamy 有少少鹽味 又甜又鹹咁 好特別烏龍茶味非常香 仲有好香嘅芝士味 兩者配合得非常好 非常推介

一個人最啱就係叫個lunch set

蔬菜正常沒什麼特別

豆腐乾有煎過 外皮變得香脆 中間紮實 口感層次分明

跟餐加咗杯$20嘅 海鹽芝士奶蓋炭燒烏龍特飲
原價$28 跟餐減$8

身為荃灣人覺得荃灣食肆數目說得上是多,獨欠台式餐廳,最近飲食雜誌介紹這家於中染新城的台式食店,好想試下,周日跟家人去試一下 !~ 跟普通大酒樓一樣電子式取票或可以download 電話app取票都可以等大枱還差4張 ,還以為會好快誰不知等了40分鐘 ~ 唉 ~ 不過假日在荃灣愉景附近的食肆都大排長龍想試唯有忍耐一下最安排不當的是沒有在店外擺放椅子給等候顧客總有行動不便的老人家在排隊其實可以好好安排一下 ~ (或者係商場不許可吧) 餐牌上熱食選擇式最頗多唯飯麵類選擇只有數款由於賣點以台式手搖飲品為主,所以選擇款式最多 (但價錢較一般台式飲品店貴) 喜歡台式飲品的可以慢慢試下先揀了滷味拼盤(HK$58/小) 大的價錢是HK88小的有雞翼、豆干、牛肚和好多花生墊底看賣相以為味道不錯但其實味道好一般只有咸咸的豉油味沒有滷水的花椒八角香味而且一點甜味都沒有真的有點失望喔 !~ 2個小朋友太肚餓了所以點了2個台灣肉燥飯 (HK$38)以這個價錢來說,份量算過得去有豬腩粒和豆干而醬汁估計應是跟滷味拼盤的相同所以味道沒有驚喜 ~ 台式小食一定要試鹽酥雞所以我們都點了塔香鹽酥雞 (HK$45) 捧出來

跟普通大酒樓一樣電子式取票
或可以download 電話app取票都可以
等大枱還差4張 ,還以為會好快
誰不知等了40分鐘 ~ 唉 ~
不過假日在荃灣愉景附近的食肆都大排長龍
想試唯有忍耐一下

最安排不當的是沒有在店外擺放椅子給等候顧客
總有行動不便的老人家在排隊
其實可以好好安排一下 ~
(或者係商場不許可吧)

餐牌上熱食選擇式最頗多
唯飯麵類選擇只有數款
喜歡台式飲品的可以慢慢試下

先揀了滷味拼盤(HK$58/小)
大的價錢是HK88

小的有雞翼、豆干、牛肚和好多花生墊底
看賣相以為味道不錯
但其實味道好一般
只有咸咸的豉油味
沒有滷水的花椒八角香味
而且一點甜味都沒有
真的有點失望喔 !~

2個小朋友太肚餓了
所以點了2個台灣肉燥飯 (HK$38)
以這個價錢來說,份量算過得去
有豬腩粒和豆干
而醬汁估計應是跟滷味拼盤的相同
所以味道沒有驚喜 ~

台式小食一定要試鹽酥雞
所以我們都點了塔香鹽酥雞 (HK$45)
捧出來時不算好熱,應炸好放了一會兒
炸粉不厚,感覺不會好乾
雞肉有醃過,味精不會過重,吃著味道不錯

牛肉麵亦是要試一下 ~
我們點了 主廚紅燒牛肉麵 (HK$68)
單看賣相以為不行
吃著吃著還感覺不錯

一碗有約10粒牛腩粒
口感軟腍沒有筋
而麵亦很有咬口
湯則沒有特別 (跟滷水汁差不多)
喜歡麵食的2個小朋友搶著要吃
** 個人感覺小王的牛肉麵會好吃點

加配 懷舊排骨蛋炒飯 (HK$73)
豬炸炸得不乾
夠入味
唯炒飯要扣回不少分數 !~
太乾又沒有蛋香味
看似白飯
究竟下了幾多蛋呢 !?

點了一個熱炒小菜
紅椒乾絲肉絲 (HK$65)
英文譯名也寫上Red Pepper
但名不符實喔 !~
只有大量大葱、豆干和肉絲
一條紅椒絲也找不到 ! 只有一舊小辣椒 !~ (餐單上的照片是有紅椒的)
廚師會唔會漏左呢 ?

味道是OK
拌炒醬汁好香口又不覺有味精
~ 商品說明條例 ~ 蠻一點的食客可以退回 (嘻哈 ~)

另外叫了一個芋圓珍珠仙草涷 (2號)
(這個沒有拍照)
芋圓口感不夠煙靭
不過珍珠仙草涷值得一讚
珍珠有咬口又夠香 (黑糖) ,細細顆的,不用使勁去啃,吃多了亦不會頂胃
HK$38價錢算值回票價

唯…… 等候時間太耐 差不多等了25分鐘
(追看其他食評,叫甜品的都等了好久 !!)
店員態度一般,催了幾次都沒當回事
甜品來了又不會自動給幾個小碗 (份量不算好少,不是每次只1人食吧)
~ 應該改善一下 ~
題外話/補充資料: 一行6人(4大2小) 點了6個熱食1個甜品共4百多元 ~價錢算是中等了~ 如果假期去又不用排隊的話,都可以一試嘅 (因為係假期荃灣市中心的食肆起碼要等一小時喔) 即使6點多去都是 (~滴汗~) !~
2018-03-04
40 分鐘 (堂食)
  • 芋圓珍珠仙草涷 (2號)
2018-03-06 254 瀏覽
今日同老公去到已經係下午茶嘅時間,我哋每人一個餐,一個要台式燥肉飯,一個要牛肉麵,係台式最經典嗰兩樣,牛肉比較硬身,燥肉飯不過不失勝在茶較為出色好飲,夠晒大杯好飲一杯係海鹽芝士奶蓋烏龍茶,個人覺得茶味可以更濃,奶蓋芝士好味😋😋另一杯係珍珠奶茶,睇落茶嘅顏色較淡,但飲落出奇地頗濃👍餐廳環境舒適,夠晒空間感,坐位闊落,影相都不錯👍👍總括餐廳飲品較食品出色,如只是嘆茶都係一個不錯嘅好地方☕️🍵
勝在茶較為出色好飲,夠晒大杯好飲
另一杯係珍珠奶茶,睇落茶嘅顏色較淡,但飲落出奇地頗濃👍
餐廳環境舒適,夠晒空間感,坐位闊落,影相都不錯👍👍
Disclaimer: 因為太嬲,完全冇心機影張靚相。總結價錢太高,但質素同服務太差,CP值奇低。現附上收據以供參考。服務質素差閒日6點鐘入座,無須等位,空桌很多,既有卡位,也有雅座。侍應決定安排5人坐一張奇小的圓桌。順帶一提,7點半左右離場,依然有一半空席,令人好奇店家以何基準安排食客入座。基於有2人遲到,點菜前問了侍應3次可否先點飲品,人齊後上食物。侍應說可以,但陽奉陰違,並沒有通達廚房延遲上菜。人未齊,飲品未到,菜先上。當上第一道菜,再要侍應確認先上飲品,人齊後上食物,侍應依舊說可以,但隨後一個砂鍋三杯雞已到。依然飲品未到。至於飲品,飲品本身不好飲不是大罪,服務差但不認錯不道歉當顧客要求充耳不聞是為大罪。圖中是一杯海鹽芝士奶蓋四季春青茶,大家好奇怎麼會淪落到如此劣相?落單時點單上明確寫「少冰微糖」,送來是卻是「少冰少甜」。微糖跟少甜的差別是很大的,少甜的甜度比微糖多很多,以致茶味沒了,只剩甜味,未能飲出絲毫四季春的茶味。另外,最大罪在於在於飲品送來的一刻:一來,送到我面前之前,侍應是錯送到其他枱,他人連飲管都放下之後侍應才發覺送錯枱,然後連帶其他食客的口水送往我面前;二來,侍應一
Disclaimer: 因為太嬲,完全冇心機影張靚相。
總結

服務質素差
海鹽芝士奶蓋四季春青茶
落單時點單上明確寫「少冰微糖」,送來是卻是「少冰少甜」。微糖跟少甜的差別是很大的,少甜的甜度比微糖多很多,以致茶味沒了,只剩甜味,未能飲出絲毫四季春的茶味。另外,最大罪在於在於飲品送來的一刻:一來,送到我面前之前,侍應是錯送到其他枱,他人連飲管都放下之後侍應才發覺送錯枱,然後連帶其他食客的口水送往我面前;二來,侍應一邊行,一邊嘗試將杯中的芝士奶蓋搖勻。究竟我叫左啲乜呢?

食物質素差
平心而論,如果一間餐廳好食,澳牛嘅服務態度都唔係大問題。不過,呢間餐廳嘅食物質素真係談唔上好食,連基本水平都唔達標。
皮蛋豆腐、蒜爆豬五花、醬爆雞丁、紅椒乾絲肉絲
圖中有皮蛋豆腐、蒜爆豬五花、醬爆雞丁、紅椒乾絲肉絲,唔知大家睇唔睇得出分別呢?
(左下)皮蛋和豆腐味道一舨,但有別一般的皮蛋豆腐,這皮蛋豆腐上的肉鬆是沒炸過的普通肉鬆,當吸入了過多醋,酸得嗆鼻。
(右上)至於蒜爆豬五花,說好的蒜味蕩然無存,五花肉稀少,是過鹹的䓤爆豬片(小)。
(右下)醬爆雞丁,偏鹹,無鑊氣,雞肉太老。
(左上)紅椒乾絲肉絲,味淡,但佢有全個食評唯一的讚賞,就係佢的「乾」,因為真係好乾。
經典三杯雞
最後附上一個只有油和薑味的三杯「老」雞去總結這篇食評。因為真係好難食。
2018-03-05
2018-03-05 342 瀏覽
行完IKEA突然間醒起附近好似新開左間食台灣野嘅鋪頭,所以即刻上咗OpenRice check吓,點知發現原來一落去就已經係啦!小編今次就唔係堂食,而係選擇左外賣佢哋個黑糖芋圓仙草凍同招牌水果茶。佢另外有個外賣位架!1️⃣黑糖芋圓仙草凍2號呢一碗黑糖芋圓仙草凍2號裏面就有仙草凍、紅豆、紫米、黑糖珍珠同芋圓。首先小編真係好想講佢哋啲黑糖珍珠同芋圓真係好煙韌,而黑糖珍珠嘅黑糖味真係好香,不過芋圓比得個五粒左右,仲要乜味都冇,會唔會過分左少少?而佢嘅仙草凍真係超級動L,雖然仙草凍真係俾得超級大舊,但係完全一啲仙草味都冇🙄至於紅豆同紫米小編就覺得冇乜特別,好彩佢個糖水底夠甜,如果唔係肯定會好難食。2️⃣招牌水果茶小編覺得佢哋呢度嘅飲品真心偏貴,不過考慮到小編其實唔係成日去荃灣,一次半次就冇乜所謂啦。佢哋呢度嘅水果茶比平時飲到嘅更加深色,味道亦都有較大嘅分別,平時普遍都係茶底加百香果醬,而呢度就係茶底加柑橘類既醬,眼見佢差唔多接近加左三款唔同嘅醬入去。所以呢杯水果茶入口嘅味道都比較酸少少,而且佢呢個配方有柑橘類既醬,所以基本上啲茶味已經冇乜茶味。明明價錢已經比平時嘅水果茶要貴,但佢裏面啲橙同蘋果少得尼仲

佢另外有個外賣位架!
黑糖芋圓仙草凍2號

1️⃣黑糖芋圓仙草凍2號
招牌水果茶

2️⃣招牌水果茶
明明價錢已經比平時嘅水果茶要貴,但佢裏面啲橙同蘋果少得尼仲要好薄。而且可能佢哋呢度嘅蘋果本身冇浸過鹽水,超快就已經氧化左。好彩百香果都仲要有少少肉食下。
下午4點45分去吃,直接WALK IN不用等位.下單時店員也確認了一次點的食物.如是者等侯了45分鐘食物仍未到,詢問之下原來剛才的店員跟本沒有為我們下單.非常無奈,當時店內不算多人,整店只約坐了1/3客人也會沒有下單,如果是漏單我也比較能接受.另一位店員也有跟我們道歉及表示會為我們重新下單,但我們仍再等侯了15-30分鐘.終於上菜,湯底非常咸,偏重口味,肉質和小唐菜倒是不錯,建議只吃牛肉和小唐菜.這兩項非常值得推介
下午4點45分去吃,直接WALK IN不用等位.
下單時店員也確認了一次點的食物.

如果是漏單我也比較能接受.

另一位店員也有跟我們道歉及表示會為我們重新下單,
但我們仍再等侯了15-30分鐘.

終於上菜,
湯底非常咸,偏重口味,肉質和小唐菜倒是不錯,
建議只吃牛肉和小唐菜.這兩項非常值得推介
紅燒牛肉麵
題外話/補充資料: 另外離開時在外面點了一個奶蓋小農紅茶, 芝士味很不濃厚,但紅茶的味道倒是偏濃, 若是喜歡紅茶的朋友可以點這個試試看喔!
2018-03-04
60 分鐘 (堂食)