餐廳: 叁茶陸飯
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-04-26 108 瀏覽
喺social media見到好幾次呢間餐廳嘅promo,今日經開荃灣就專登黎試下。一個人黎係坐吧台位,下午茶menu冇特別抵,最後叫咗[主廚紅燒牛肉麵+京都抹茶拿鐵珍珠]。嘢飲係好靚,不過淨係得個靚字,抹茶味勁淡,而且飲落去成口都係粉嘅感覺真係唔太好。紅燒牛肉麵通常第一啖試一試個湯便知龍與鳳,所以我一試呢一個[主廚紅燒牛肉麵]就知瀨嘢,唔香,連少少辣味都冇,麵冇口感+好軟好似浸到爛咁,牛肉勁碎濕濕+唔嫩口,成餐都食得好失望。另一個重點係:貴。order咗呢兩樣嘢,埋單加一要$113,食其他出名嘅台式餐廳都唔洗呢個價,佢D錢應該係去晒買廣告+裝修度,而唔係去D食物度。話佢好食果d唔係打手就肯定係對食好冇、超冇要求嘅人。

話佢好食果d唔係打手就肯定係對食好冇、超冇要求嘅人。
2018-04-26
2018-04-26 117 瀏覽
經過門外好幾次,每次都很多人排隊買飲品,應該口碑不錯吧!這天看見沒有人排隊,便進餐廳午飯,可坐下慢慢品嚐台灣茶飲。餐廳裡面原本很大,座位很多,燈光明亮,座位舒適整潔。星期日的lunch menu有7款選擇,我們點了香酥雞扒飯套餐及主廚紅燒牛肉麵套餐。香酥雞扒飯套餐:香酥雞扒不過不失,熱度是足夠的,可是是翻炸了,皮脆得來較硬。街頭買的大雞塊更好味呢!伴菜的豆干與炸菜亦都不好味,與台灣的味道差很遠。紅燒牛肉麵套餐:湯底比台灣有名的幾間牛肉麵來得清淡,可能是迎合香港人的口味。牛肉入味、軟稔,但份量略少。重點當然放在飲品啦!我們都加$18轉飲海鹽芝士奶蓋茉香綠茶及加$20轉飲招牌黑糖珍珠炭燒烏龍。海鹽芝士奶蓋茉香綠茶:芝士奶蓋很香好滑,奶味重,很滿足!茉香綠茶淡香可中和肥膩的芝士奶蓋!招牌黑糖珍珠炭燒烏龍:寫明是「招牌」,為何會失手呢!?我懷疑店員應該放錯了份量吧......整杯烏龍茶很淡,味道很像是一杯港式奶茶倒進了一公升清水喝一樣,沒有茶味、茶香,更何況是炭燒味!?唯有下一次再買外賣飲料嚐嚐,但就不會進內用餐了,食物不可說是好吃,一般一般!

香酥雞扒飯套餐:

招牌黑糖珍珠炭燒烏龍
2018-03-18
午餐
2018-04-25 51 瀏覽
早陣子在網上爆紅的台灣餐廳,位於荃灣中染大廈,長期也有長長的人龍在外。今天到訪時還早,未到上班族晚飯時間的緣故,居然不用排隊哈哈!環境也算寬敞,牆身以白色為主,簡約而不失典雅。餐牌也就是點菜紙,款式多得令我有點眼花撩亂。最後,我點了一客台灣肉燥飯。讓我感到意外的是,這裏的老闆是台灣人,但肉燥飯的味道居然不像我在台灣吃過任何一家的口味。這裏的肉燥有一種炭烤的味道,是有點兒特別,但我還是喜歡最原始的古早味肉燥飯呢!吃過飯後,我點了一客在網上被盛讚的甜品。這個黑糖芋圓仙草凍很是讓我欣賞,因為它沒有一般糖水的甜膩,而且地瓜圓及芋圓也有各自食材的香味,味道甜美亦天然,口感煙韌帶嚼勁。其他配料包括綠豆、紅豆、仙草和珍珠,口感層次由綿密、到滑溜、到煙韌,三者俱備,十分豐富。對於這間台灣料理的整體印象也挺滿意,晚飯過後,還可以到上層的ikea走走喔!

環境也算寬敞,牆身以白色為主,簡約而不失典雅。

2018-04-24 56 瀏覽
今日想同老公2個去行下IKEA, 到左既時候竟然俾我地見到有間餐廳,舖面好靚呀,上去睇一睇原來係食台灣野呀! 所以我地就入左去試下.成間餐廳既design 同埋感覺都好Chill 好舒服所以我地都好開心咁叫左好多野食.我同老公一人一個Set, 好精緻味道都唔錯! 食到有台灣套餐既味道. 係牛肉麵略為油左小小, 不過味道好出眾. 牛肉麵的麵質好彈牙, 牛肉味有濃濃的果皮味. 呢間餐廳的食物真係好有heart! 飲品係跟餐既, 杯都用左插畫好cute好可愛呀. 呢個係成餐我最欣賞同埋好味既鹽酥雞, 真係好出色呀! 炸得非常香脆又唔會好油.好乾身香口, 雞肉又好juicy! 味道好適中又唔會好咸, 完全係台灣既味道真係好好味呀!!!
2018-04-21
  • 鹽酥雞
2018-04-23 130 瀏覽
有朋友說中染新城 (八咪半)開張了,有多間食巿。 於是今日我們駕車由東面去到西面,大約需半小時車程。可能中染以前是工廠,所以泊車處門口還是舊樣子。 我們上一樓巡迴一周,基本上大部份食巿都在此層。可能只開了太約三個月,很多食巿都不是很多人,我們便選了比較多人的叁茶陸飯。 外表裝潢摩登時尚,很容易吸引人想入來一試。 去到門口,站在前面的店員二話不說,在我們面前拿起一張餐單和一支筆,之後轉身,我們便跟著她,去到一張二人枱,她放下餐單和那支筆,全程一句說話都沒有,很奇怪。  我們叫了兩個午巿套餐紅燒牛肉麵和三杯雞飯。 三杯雞五分鐘己備上,但我差不多吃完紅燒牛肉麵才珊珊來遲。紅燒牛肉麵麵太稔,湯太淡。三杯雞味道算好,但雞肉砍到很雜碎。 套餐配料有點像飛機餐,沒味兼有點硬。若食店希望用配料來豐富套餐,效果不太彰顯。飲品叫了黑糖奶荼,大大杯奶味算不錯。彰化紅茶甜味不太濃,剛好。我們覺得飲品OK,但食物就一般,未必會再次幫襯。  此店環境不錯,下午茶齋飲閒聊尚算是一好選擇。到櫃面俾錢時,收錢的店員和之前門口那位同一面孔,沒有笑容。  一頓飯無論怎樣好吃,環境多麼美,都給這兩店員KO了。

到櫃面俾錢時,收錢的店員和之前門口那位同一面孔,沒有笑容。

一頓飯無論怎樣好吃,環境多麼美,都給這兩店員KO了。
三杯雞
紅燒牛肉麵
2018-03-31
2018-04-21 63 瀏覽
新開台灣菜,好多人等位。個肉躁飯好普通,肉比較"鞋",個飯又冇咩汁,好乾。個牛肉面,個面幾好食,好好咬,但個牛肉唔入味,但比較韌。最後叫左泡椒雞湯,點知一d都唔辣,好淡。味道一般,唔會再試。
新開台灣菜,好多人等位。
個肉躁飯好普通,肉比較"鞋",個飯又冇咩汁,好乾。
個牛肉面,個面幾好食,好好咬,但個牛肉唔入味,但比較韌。
最後叫左泡椒雞湯,點知一d都唔辣,好淡。
味道一般,唔會再試。
2018-04-20 85 瀏覽
朋友送我從美國買回來的衣服,我超喜歡,謝謝妳呀。所以趁朋友拿給我的時候,順道請她吃個台式下午茶,答謝她的一番心意。這裡的選擇蠻多的,我們都花了一點時間決定吃甚麼。我們不想下午茶吃太飽,故主要選小食為主,麵點一碗就夠了,朋友說太飽的話回家吃不下晚飯。台灣香腸入口帶有肉汁,肥瘦相間的肉質蠻緊實的,外皮帶有香脆,香腸的腸衣蠻好咀嚼。香腸旁邊還有生蒜片,如果喜愛蒜香滋味的話,可以像我蒜片連香腸一同品嚐,風味十足。塔香鹽酥雞雞肉肉質炸起來不會太乾,炸粉也不至於過厚過硬,口感不錯,而九層塔炸得很乾身,咬起來脆脆的,非常可口,椒鹽調味恰到好處,不會死鹹,是我的味兒。台灣花枝丸很大的一顆,裡面也有花枝塊,用料豐富。炸花枝丸脆皮的外層不會油膩,咬下去很彈牙,挺有嚼感的,三款小食當中朋友最愛這。主廚紅燒牛肉麵給得滿多的,相當大氣,紅燒牛肉很柔嫩,咀嚼在唇齒間,讓人欲罷不能,而且味道很夠。紅燒湯頭挺重口味的,吸飽湯汁的麵條頗有彈性,整體味道不俗。除了牛肉麵裡的酸菜可伴麵吃外,還有醃漬蘿蔔片及花生,越嚼越香。愛喝烏龍茶的可以試試炭燒烏龍拿鐵,炭燒烏龍拿鐵奶泡綿密,經炭燒後的烏龍氣味更為顯現,牛奶的滑順沒有蓋過

愛喝烏龍茶的可以試試炭燒烏龍拿鐵,炭燒烏龍拿鐵奶泡綿密,經炭燒後的烏龍氣味更為顯現,牛奶的滑順沒有蓋過烏龍的風采,濃厚茶香,喝起來不甜膩。

作為抹茶控的我當然會點上一杯京都抹茶珍珠拿鐵,京都抹茶珍珠拿鐵綠白漸層的視覺效果很誘人,珍珠軟彈無比,抹茶品質無庸置疑,連底部牛奶都非常的濃醇。
2018-04-17 83 瀏覽
公司附近中染越開越多食肆, 同事話有間台灣野唔錯, 放工即刻過黎試下.地方幾大, 好多梳化位, 夠舒適開揚.晚市價錢有平有貴, 夠大眾化, 要個細滷水拼盤, 2人份我覺得剛剛好, 有雞翼, 牛肚, 豆腐, 滷蛋等. 牛肚同雞翼滷得好入味, 夠腍唔韌, 豆腐唔硬.飯就要左台灣肉燥飯, 38蚊好抵食, 都唔細碗. 肉燥唔係細細粒果D肉, 係大大粒既腩肉粒, 食落特別有口感, 肉燥唔會太咸, 撈埋飯食好好味.仲有招牌黑糖珍珠炭燒烏龍奶茶, 個名好長, 不過真係飲到有炭燒烏龍味, 黑糖唔會太甜, 珍珠夠腍帶煙韌, 整體唔錯.
地方幾大, 好多梳化位, 夠舒適開揚.
2018-04-16 50 瀏覽
中國染廠大廈愈來愈多好野食,見到有間幾文青,又多人排隊。入到去幾光猛。就咁睇個MENU又唔係好貴。台灣肉燥飯$38肉燥算多,只係$38,夠一個人食,撈埋食每一啖飯都有肉燥,仲有半隻滷蛋,滷水味都重。主廚紅燒牛肉麵$68麵質幾爽口彈牙,牛腩幾多鮮嫩,紅燒味濃都,連湯底都有紅燒味,可以一試!小農紅茶拿鐵$28奶味香濃,但茶味唔夠,又唔太甜,好似飲芝士奶蓋會好D海鹽芝士奶蓋炭燒烏龍茶$28推介!叫外賣飲好似冇咁大個杯。個感覺好似啤酒,芝士味香濃好厚!唔會COVER到烏龍茶味!!香酥炸雞排$48炸粉不厚,雞扒有D簿。兩個人食左$250都OK飽。
中國染廠大廈愈來愈多好野食,見到有間幾文青,又多人排隊。

入到去幾光猛。
就咁睇個MENU又唔係好貴。

台灣肉燥飯$38

主廚紅燒牛肉麵$68

小農紅茶拿鐵$28
奶味香濃,但茶味唔夠,又唔太甜,好似飲芝士奶蓋會好D

海鹽芝士奶蓋炭燒烏龍茶$28

香酥炸雞排$48
炸粉不厚,雞扒有D簿。

兩個人食左$250都OK飽。
2018-04-12
  • 主廚紅燒牛肉麵
2018-04-16 99 瀏覽
今日來到了這家最近大熱的台灣料理菜單食物種類多樣化有一些香港比較少見的料理奈何有不少已經沒有在售賣前菜是台灣炸花枝丸熱辣辣是剛剛炸起的咬下去還有花枝肉粒是全晚最美味的一道菜飲品是黑糖珍珠炭燒烏龍茶侍應沒有刻意問客人的甜度上枱竟出奇地發現甜度剛剛好珍珠有黑糖味整體味道十分平衡台灣肉燥飯味道別樹一幟飯粒鬆散沒有豬油香肉燥偏乾醬汁多到把白飯都浸泡了我們點了白斬雞半隻雞肉僅熟所以肉質算嫩滑但雞骨仍有血和被血水浸著所以最後都決定整碟退掉今日發生了一段小插曲於吃飯途中突然停電全場頓時變得烏燈黑火餐廳隨即為每枱點起蠟燭台灣料理變成浪漫的燭光晚餐最後在燭光中吃黑糖芋圓仙草凍甜蜜中煙韌地苦中作樂
今日來到了這家最近大熱的台灣料理
台灣炸花枝丸
黑糖珍珠炭燒烏龍茶
黑糖芋圓仙草凍
2018-04-16 45 瀏覽
朋友就嚟搬新居,去開荃灣IKEA買嘢,順便都要去醫吓個肚!喺同一商場見到有間台灣菜已經兩眼發光,皆因我係好鍾意食台灣嘢~門口都係外賣飲品,方便想邊行邊飲嘅客人我哋叫咗兩個主菜、三個小食、兩杯飲品!哈哈!簡直係大食王!食台灣嘢點少得叫鹽酥雞呀!炸得非常脆,味道適中唔會太咸,肉質好軟身有肉汁,做得非常出色!我哋已講定下次再黎必叫的!魯肉飯用咗半肥瘦豬肉做得不錯,入口唔太肥膩!味道係比平時食開淡味d嘅!但好切合到我口味,不過個人認為如果多返少少魯汁應該會更好味!牛肉麵又係台灣嘢必叫嘅!湯底好濃好有牛肉味!牛𦟌亦都好入味,肉質好淋身,好鬆軟!麵質方面煮得恰到好處,適中而且彈牙有口感!皮蛋豆腐真係好清新,豆腐好滑!配上醬汁剛剛好!好啱天氣熱食!花枝丸係即叫即炸,上枱嘅時候仲熱辣辣脆卜卜,加上夠彈牙!原本好想叫多份,但因為只有兩個人食,哈哈!所以我哋唯有再次列入咗下次必叫系列啦!傳統嘅珍珠奶茶珍珠夠彈牙,奶茶嘅甜度亦剛剛好,唔會過甜!另一杯南投灰燒烏龍茶,帶有少少甜味嘅濃茶亦好特別!整體嚟講無論食物同環境感覺都不錯,今次只叫咗最地道嘅台灣食品,我哋已講定下次想再嚟試吓其他小菜!

門口都係外賣飲品,方便想邊行邊飲嘅客人

我哋叫咗兩個主菜、三個小食、兩杯飲品!哈哈!簡直係大食王!

傳統嘅珍珠奶茶珍珠夠彈牙,奶茶嘅甜度亦剛剛好,唔會過甜!
另一杯南投灰燒烏龍茶,帶有少少甜味嘅濃茶亦好特別!

2018-04-15 1059 瀏覽
叁茶陸飯台式白斬雞,半隻,$98,台式白斬雞同廣東白斬雞其實分別不大,唯一分別是用料,雞齡及飼養方式不同,選雞材的分別。此雞味道不錯,雞肉鮮嫰,肉質軟硬度適中,纖維度剛好,咬感不錯、皮下脂肪不厚,皮的厚度中等,雞油味濃。推介指數:8.5/10家鄉菜脯蛋,$68,菜脯本身帶有咸味,用來餸蛋及白飯是一樣不錯的選擇。推介指數:7.5/10台灣肉燥飯,$38,跟台味差不多,跟半隻滷水蛋,文青味十足啊。推介指數:8/10招牌黑糖珍珠炭燒鳥龍奶茶,$28,黑糖甜甜地,算是健康食材之一,珍珠有好多味,每吸一口,也有很多珍珠跟上來,鳥龍奶茶就沒有太多烏龍茶味,如果烏龍茶味濃一點,就會比較原美啊。推介指數:7/10紅豆紫米糖水加芋圓,$36,芋圓,台灣出名甜品食材之一,質地Q彈,好有咬口,好彈牙,紅豆紫米煮得幾棉,軟硬度剛剛好。推介指數:7.5/10最後買單總數$307連加一。
叁茶陸飯

推介指數:8.5/10

推介指數:7.5/10

推介指數:8/10

推介指數:7/10

推介指數:7.5/10

最後買單總數$307連加一。

家鄉菜脯蛋
台式白斬雞
白斬雞
豉油
紅豆紫米糖水加芋圓
2018-04-15
5 分鐘 (堂食)
家鄉菜脯蛋
台式白斬雞
白斬雞
紅豆紫米糖水加芋圓
2018-04-12 132 瀏覽
午餐去荃灣揾食,嚟到中國染廠既叁茶陸飯食台灣野!餐廳空間感極好,樓底頗高,檯都幾多,我哋一早嚟到先輕鬆揾到位,食到12點幾已經差不多滿坐!餐廳提供多種台灣美食,例如魯肉飯,排骨飯,紅燒牛肉麵等等都有供應!我同同事都叫左同一樣既紅燒牛肉麵套餐,配彰化茉莉綠茶,綠茶率先送到,淡淡既茉莉花香味,微甜,配冰涼既綠茶,喺呢d咁熱既天氣係最好不過!至於紅燒牛肉麵都好快送到,份量都多,牛肉煮得軟稔入味,麵條煙韌,湯就唔會太咸同油,啱香港人口味!另外我哋仲叫左個皮蛋豆腐小食,台灣味十足,皮蛋香甜,豆腐嫩滑,加上好似台灣既食市咁,會鋪上一層肉鬆,同埋用台灣味既醬油,咸得嚟帶點清甜!為今餐台式風味劃上完美句號!
午餐去荃灣揾食,嚟到中國染廠既叁茶陸飯食台灣野!

• 主廚紅燒牛肉麵
2018-04-09 1362 瀏覽
一個月前過嚟Ikea買嘢,路經呢個餐廳時,就好奇佢個名點解,三姑六婆、三頭六臂、三書六禮、三推六問、三宮六院、三口六面……我就識,「叁茶陸飯」究竟開邊瓣!?其實,上次經過時已睇過吓,主打喺賣台灣菜,剛剛去完旅行,有啲手信跟表姨甥女交收,所以,就索性約佢食餐簡約便飯。從門面所見,台式小吃、熱炒及手搖茶喺佢哋嘅主力。從外觀睇,都見餐廳地方非常大,觀感開揚光猛,全店裝修更以木系為主軸,襯以粉藍,摩登得嚟又有少少文青感,又有啲少女味道。雖然樓底高,但要挑剔喺地方大就大喇,但枱櫈編排有些微擠迫,簡直枱與枱連成一線。枱上已放自助水樽,唔使煩到侍應添水,小弟都幾鍾意呢個做法。我見有啲人寫食評話張枱好細,講到連樽水都要放晌地上,又唔喺吖,我哋上齊晒嘢都無問題(甜品後上除外)。菜式就印晒晌點菜紙之上,分類為小食、湯品、豬牛雞海鮮類菜式、蔬菜、台式麵飯、多款台茶、台式特飲及甜品,溫提:需收加一服務費。此外,餐枱墊嘅一角印有廚師推介,唔想諗、唔想煩嘅客人,大可以就咁晌度揀幾款。滷味拼盤(小)$58其實台式滷水一向有市場,我哋都鍾意食滷水嘢,一客細拼盤有齊雞翼、牛肚、豆乾、滷蛋、花生,啱晒多心想樣樣都試吓嘅人
從門面所見,台式小吃、熱炒及手搖茶喺佢哋嘅主力。
,簡直枱與枱連成一線。
滷味拼盤(小)$58

其實台式滷水一向有市場,我哋都鍾意食滷水嘢,一客細拼盤有齊雞翼、牛肚、豆乾、滷蛋、花生,啱晒多心想樣樣都試吓嘅人。整體嚟講,都幾入味,個滷水芳香而唔會有過鹹嘅情況,伴飯一流,所以,點咗一客白飯($11)。牛肚滷得夠晒軟腍,豆乾屬台式較硬嗰種,但幾有豆香,
喺滷蛋硬實咗啲。
滷味拼盤(小)
主廚紅燒牛肉麵 $68

同食碗日式拉麵差唔多價錢,梗喺要嗒真啲個湯啦,個湯底非常香濃,可謂濃而不濁,有一份醇厚嘅感覺。麵條食落頗有咬口,而啲紅燒牛肉口感十分鬆化,夠肉香,認真唔錯
招牌黑糖珍珠炭燒烏龍奶茶 $28

飲品就梗喺揀啲特別少少啦,不過,佢哋啲台式飲品其實都幾吸引。個烏龍茶底比預期幽香,配以黑糖,感覺醇和啲,珍珠煙韌,唔喺啲劣質貨色。
海鹽芝士奶蓋茉香綠茶 $26

上之晌Say Cheese試過一次芝士奶蓋飲品,今次就想再回味一下,先啜兩啖芝士奶蓋,鹹香豐厚,再嘆兩啖茉香綠茶,確喺芳香,再攪勻試試,所產生嘅化學作用無上次試到嘅咁突出,但已相當不錯。
海鹽芝士奶蓋茉香綠茶
黑糖芋圓仙草凍3號 $38

黑糖、芋圓、仙草幾樣台式甜品食材嘅主力拼埋一齊,原來內裡仲有埋燕麥、紅豆、珍珠,大大碗嘅仙草凍,份量十足,啱晒「些牙」喇。煙韌嘅芋圓、爽滑嘅仙草、咬口嘅燕麥、清甜嘅紅豆、QQ嘅珍珠,超足料,口感豐富,淌晌黑糖糖水底,真喺無得點輸囉
黑糖芋圓仙草凍3號
寶島雖然唔常去,但本身都幾鍾意台式食品及飲品,因為,覺得佢哋好有一種個人風格。事後再晌網上搵搵,原來「叁茶陸飯」意指比喻招待客人非常周到,是次嘅用餐,雖然未叫得做「非常」,但都算有禮周到,整體打分可以俾個B佢。
黑糖芋圓仙草凍3號
2018-04-09 621 瀏覽
是晚下班後陪朋友到八咪半看家居用品,看完順理成章到樓下搵食。八咪半進駐了不同種類的食肆,各式其式,是次我與朋友選擇了台灣菜作晚餐!食物選擇何其多,不過最後選擇平時食慣的幾款!台灣肉燥飯 - 份量適中,飯粒分明軟稔,若果飯溫再熱丁點會更好!肉半肥瘦,送飯一流不會寡。台灣花枝丸 - 表面挺脆卜卜,質感彈牙軟綿,滲上鹽使味道更為美味!滷味拼盤(小) - 小小的一盤卻五臟俱全,有牛肚、雞翼、滷水蛋等等...滷水汁味道尚算重,吃畢都頗飽!黑糖芋圓仙草凍2號 - 份量大且足料!有珍珠、綠豆、紫米、涼粉及芋圓!冰涼之餘又煙韌彈牙,配上椰汁底,食完真係好滿足呀!黑糖珍珠炭燒烏來奶茶 - 甜味不太出但茶味頗濃郁,解到吃飯的滯膩!珍珠大大顆,入口QQ!四季珍波椰 - 味道清新皆因用了綠茶做茶底,用了黑珍珠及啫喱,煙韌QQ!

食物選擇何其多,不過最後選擇平時食慣的幾款!

肉半肥瘦,送飯一流不會寡。

黑糖芋圓仙草凍2號 - 份量大且足料!
有珍珠、綠豆、紫米、涼粉及芋圓!
冰涼之餘又煙韌彈牙,配上椰汁底,食完真係好滿足呀!

珍珠大大顆,入口QQ!