2013-08-10 43 瀏覽
早排先去過深井咖喱寶,今次又去左佢既姊妹店「印度皇」呢度感覺好唔同,燈光同裝修格調感覺上都比較高級免費前菜胡椒薄脆同一個炸粉團嘅物體基本上同咖喱寶係完全一樣作為前菜而且仲要免費,都算係咁我個人比較鍾意胡椒薄脆,香口得嚟又有少少胡椒味芒果乳酪同咖喱寶比似乎失色左少少芒果味唔夠濃,但味道都算OK嘅咖喱角朋友推介呢個咖喱角我自己本身好鍾意食薯仔,知道呢個咖喱角入面主要餡料係薯仔已經雙眼發光加埋少少咖喱味同其他蔬菜粒,幾好味如果有得叫兩粒就更好,兩個人一人食兩粒其實有啲滯Jeera Prawn蝦呢個蝦以印度菜價錢嚟講一啲都唔平不過佢啲蝦又真係幾新鮮,配埋個辣辣嘅乾咖喱,仲要鐵板上,正呀!啱晒我呢個愛蝦之人喎朋友連個醬料嘅粒粒青椒都唔放過!份量都唔少架,都過十隻,其實都幾抵食特式香料薯仔相比起咖喱角,呢個薯仔淡身一啲份量都幾驚人...真係食極都食唔晒味道似黃咖喱,但乾身一啲如果再入味啲就好嘞牛油雞牛油雞又真係無乜牛油味...個味幾甜,幾持別但就好似無乜印度風味咁呢度同咖喱寶食物上都有啲相似但款式就多好多但係英文餐牌睇落真係有啲吃力始終印度菜既名同描述真係好難估到實物係點呢如果有埋圖片就好好多啦,
早排先去過深井咖喱寶,今次又去左佢既姊妹店「印度皇」
呢度感覺好唔同,燈光同裝修格調感覺上都比較高級
免費前菜
胡椒薄脆同一個炸粉團嘅物體
基本上同咖喱寶係完全一樣
作為前菜而且仲要免費,都算係咁
我個人比較鍾意胡椒薄脆,香口得嚟又有少少胡椒味
芒果乳酪
同咖喱寶比似乎失色左少少
芒果味唔夠濃,但味道都算OK嘅
咖喱角
朋友推介呢個咖喱角
加埋少少咖喱味同其他蔬菜粒,幾好味
如果有得叫兩粒就更好,兩個人一人食兩粒其實有啲滯
Jeera Prawn蝦
呢個蝦以印度菜價錢嚟講一啲都唔平
啱晒我呢個愛蝦之人喎
朋友連個醬料嘅粒粒青椒都唔放過!
份量都唔少架,都過十隻,其實都幾抵食
特式香料薯仔
相比起咖喱角,呢個薯仔淡身一啲
份量都幾驚人...真係食極都食唔晒
味道似黃咖喱,但乾身一啲
如果再入味啲就好嘞
牛油雞
牛油雞又真係無乜牛油味...
個味幾甜,幾持別
但就好似無乜印度風味咁
呢度同咖喱寶食物上都有啲相似但款式就多好多
但係英文餐牌睇落真係有啲吃力
始終印度菜既名同描述真係好難估到實物係點呢
如果有埋圖片就好好多啦,起碼叫嘢食唔洗誤打誤撞先啦
題外話/補充資料: Jeera Prawn
2013-08-10 23 瀏覽
之前食過呢度既姊妹店咖喱寶,印像都幾好唔知呢間新開既印度皇係咪都咁正論裝修,呢度比起咖喱寶有氣派得多d店員主要都係英語溝通,只有一張極簡單既中文餐牌唔識英文既朋友真係要諗諗先嚟得前菜有胡椒餅同蔬菜餅香口而且偏咸,加埋D香草醬啱啱好當開胃小食呢個都係印度菜必選,呢個乳酪配埋新鮮既芒果味又清甜又解辣香草薯餅,有我最怕既芫荽...但薯味好香,其實食落都OK,煙煙韌韌咁菜油味香燒雜錦拼盤,份量頗多有大量既雞,有羊,有蝦,有魚味道都係以豐富既奄料為主即係所謂乾咖喱咁樣香口,唔錯,不過人多食會D好少飲印度湯,呢個又幾特別蕃茄味香濃, 加埋大量忌廉有淡淡香料味,幾得意呢個咖喱茄子好特別茄子全部溶晒,攞嚟撈飯好正香滑非常~ 又唔太辣喎呢味咖喱雞,落單時佢話我地知會好辣咁我地就要左少辣,但食落都唔講得笑不過辣得嚟又幾鬼正~佢個辣味好得意, 入口唔覺辣慢慢D味先湧出嚟聽聞呢度既印度米幾出名,咁就破例唔食餅,食飯啦~食落又真係幾OK,但餐牌話有用番紅花,我睇個色又真係唔多覺無乜色水咁每次食完印度菜都好期待呢一刻,就係呢個清潔口氣既香草甘甘甜甜,又有𡁻頭,好過食香口膠多多聲𡁻完可以吞埋~ 正野嚟!無左呢味,我
之前食過呢度既姊妹店咖喱寶,印像都幾好
唔知呢間新開既印度皇係咪都咁正

論裝修,呢度比起咖喱寶有氣派得多d
店員主要都係英語溝通,只有一張極簡單既中文餐牌
唔識英文既朋友真係要諗諗先嚟得
前菜有胡椒餅同蔬菜餅
香口而且偏咸,加埋D香草醬啱啱好
當開胃小食
呢個都係印度菜必選,呢個乳酪配埋新鮮既芒果味
又清甜又解辣
香草薯餅,有我最怕既芫荽...
但薯味好香,其實食落都OK,煙煙韌韌咁
菜油味香
Aloo Chop
燒雜錦拼盤,份量頗多
有大量既雞,有羊,有蝦,有魚
味道都係以豐富既奄料為主
即係所謂乾咖喱咁樣
香口,唔錯,不過人多食會D
Basmati Mix Grill
好少飲印度湯,呢個又幾特別
蕃茄味香濃, 加埋大量忌廉
有淡淡香料味,幾得意
Tomato Soup
呢個咖喱茄子好特別
茄子全部溶晒,攞嚟撈飯好正
香滑非常~ 又唔太辣喎
Baigan Bhartha
呢味咖喱雞,落單時佢話我地知會好辣
咁我地就要左少辣,但食落都唔講得笑
不過辣得嚟又幾鬼正~
佢個辣味好得意, 入口唔覺辣
慢慢D味先湧出嚟
Chicken Madras
聽聞呢度既印度米幾出名,咁就破例唔食餅,食飯啦~
食落又真係幾OK,但餐牌話有用番紅花,我睇個色又真係唔多覺
無乜色水咁
Basmati Pulao
每次食完印度菜都好期待呢一刻,就係呢個清潔口氣既香草
甘甘甜甜,又有𡁻頭,好過食香口膠多多聲
𡁻完可以吞埋~ 正野嚟!
無左呢味,我真係唔覺自己係食緊正宗印度餐!
同埋呢個一定係免費架~ 唔洗搵餐牌,出門口條路就會發現
清潔口腔系列
呢度價錢比咖喱寶貴
但質素,服務,同選擇都比咖喱寶好同多
叫印度皇,都當之無愧啦~
2013-07-22
咖哩都係印度好,鐘意香料既人通常都簡印度既是日去到一間上環既咖哩店,以印度食物來講,呢度裝修幾得體,有西式FEEL店員有老有嫩,感覺似係一家人,有姐姐和弟弟在場叫了CHICKEN VINDALOO,菠菜魚,炒雜菜和GARLIC NAAN,也飲了GIN TONIC 和凍咖啡MENU上有很多酒選擇,鐘意配酒既人應該會LIKE前菜總是送上薄脆辣辣咸咸咁,好重胡椒味先來菠菜魚,呢個咖哩係唔辣的因為我驚個CHICKEN VINDALOO太霸氣,叫個唔辣既安撫自己先食落菠菜味不算濃,但幾CREAMY,魚肉入味,但想食辣既我梗係唔放在眼內再送上GARLIC NAAN比較是輕手的STYLE,但配上汁食也是十分滋味炒雜菜就是重口味,咸咸的蒜味令到菜顯得更加甜,也保留菜既爽口感下ORDER時店員說你叫CHICKEN VINDALOO會辣死你,你都係唔好叫,但係我呢種咁霸氣既人,唔會怕你既,結果..又真係幾辣!食到流哂汗,味道很重辣椒味,也酸酸地,食出用了很多辣椒,很惹味!雞肉較實但入味.反正主角個咖哩汁就是爽!配上NAAN食真係無得頂.食得辣和鐘意辣椒獨有既味既人一定要叫.食到咁上下佢地特登過來問我好唔好
咖哩都係印度好,鐘意香料既人通常都簡印度既

GIN TONIC
店員有老有嫩,感覺似係一家人,有姐姐和弟弟在場

MENU上有很多酒選擇,鐘意配酒既人應該會LIKE

前菜總是送上薄脆辣辣咸咸咁,好重胡椒味

再送上GARLIC NAAN
比較是輕手的STYLE,但配上汁食也是十分滋味
CHICKEN VINDALOO
又真係幾辣!食到流哂汗,味道很重辣椒味,也酸酸地,食出用了很多辣椒,很惹味!雞肉較實但入味.反正主角個咖哩汁就是爽!配上NAAN食真係無得頂.食得辣和鐘意辣椒獨有既味既人一定要叫.食到咁上下佢地特登過來問我好唔好食,辣唔辣哈哈,真係好怕我會辣死.5個辣我比4個啦

食完成餐,飲了凍咖啡和GIN TONIC,最後還在回味呢個STYLE既辛辣咖哩汁(VINDALOOOOOOOO)

最後埋單4舊水,幾抵食

2013-08-02
CHICKEN VINDALOO
2013-07-03 17 瀏覽
懷孕去到最後階段,不知怎的口味竟卻越來越重;最近除了重新愛上飲奶茶,還迷上了咖哩! 平時在公司附近已經常去馬泰或toast box滿足口癮,早前繼週六的西環深井咖哩寶,才隔兩天又去了印度皇開懷大吃咖哩餐! 其實此店與深井咖哩寶屬姐妹店,不過環境就明顯地靚多了,特別晚市食客不算多,環境幾浪漫而富有情調的,傾野是一流的。有得也有失,除了光線較暗,這裡前菜小吃只得胡椒薄脆一項,沒有咖哩寶的豐富。當作解辣也好,多吸收鈣質也好,當晚又先點了Mango Lassi($32),成品口味比西環店清甜可喜,味道不錯;而且很有理由相信是即叫即沖,因為我們柯打了一杯後,覺得不錯再加單,第2杯來到明顯色澤要深些,芒果味也再濃厚些。此店消費比西環店稍高些少,但亦不算貴,而且味道更加出色! 首先是Tandoori Fish Tikka($98),魚肉結實而鮮嫩,在印式香料襯托下非常惹味,令人想起The Peak Lookout的超美味出品! 不過人家用上靚貨鱸魚,定價要$248,而這裡只是$98,實在是相宜得來又有質素,美味同時也抵食。又點了中辣的Chicken Madras($82),madras是一款比咖哩更
懷孕去到最後階段,不知怎的口味竟卻越來越重;最近除了重新愛上飲奶茶,還迷上了咖哩! 平時在公司附近已經常去馬泰toast box滿足口癮,早前繼週六的西環深井咖哩寶,才隔兩天又去了印度皇開懷大吃咖哩餐!
當作解辣也好,多吸收鈣質也好,當晚又先點了
又點了中辣的
Chicken Madras($82),madras是一款比咖哩更加重椰味的一種南印度特產醬汁,口味特別香濃香滑,大家都一致認為用它來點烤餅,滋味一流引人入勝,有令人吃不停口的魔力,超讚! 反而中間的雞件就頓成配角了。
最後一款主菜是
Lamb Shank($136),所用的咖哩肉汁富有我大愛的微酸蕃茄味,點配烤餅吃又是一流;也要一讚羊膝的肉質夠靚,鬆化柔嫩得來羶味適中,平時不太吃羊的友人都大讚! 而且一碟有兩隻羊膝,實在是相當抵食,大家都吃得滿足非常。
吃咖哩我必點烤餅,當晚在云云眾多選擇中點了
Plain Naan($22)及
Garlic Naan($24),兩款均簡單而討好;其實餐單中尚有特別的cheese naan、加了果仁的naan等,有機會再去的話也會想試試!
飯後,很想試的甜品
Kulfi(一種番紅花口味的芒果雪糕)沒貨了,真可惜,對另外兩款分別是炸的,以及乳酪製的甜品興趣又不大(因為Lassi太大杯,還未飲完呢!),結果點了
dessert of the day($32),是西瓜來的。雖然簡簡單單,但吃得出是即切的,很新鮮而且清甜好味,很能化解之前的咖哩口氣,是個不錯的結尾。
整餐環境、食物、服務均令人滿意,埋單不過$504,是抵食之選! 飯後再行去IFC吃多杯Godiva朱古力軟雪糕,又一個快樂滿足的晚上!
2013-06-17
2013-05-29 13 瀏覽
印度數千年來都盛產稻米, 而且品種卻非常多;其中「印度香米」Basmati 就有印度稻米之王(King of Rice)的稱號, 而 Basmati 在印度語解作"frangrance", 因此它也有(Queen of Frangrance)的美譽。 這種幼長身型的香米只有在印度和巴基斯坦的氣候才可以種植得出來, 這品種的米植於喜馬拉雅山和印度北部相接的山谷中, 用山泉水來灌溉所以土壤特別肥沃, 而且只佔整體稻米產量的15%, 所以在印度及巴基斯坦是極受歡迎的米種。從上環地鐵站C出口走出來, 當真是不知道應該要向左走還是向右走, 印象中有一間印尼還是印度餐廳就是在附近, 不如碰碰運氣向左走......結果走到接近街尾竟然被我撞中 (可惜我印象中的那間卻結業了, 換成了那天邀請我來參加Press Party的印度皇Basmati)。 從大門口窺探入內, 可見到紅磚牆與屋頂那些縱橫交錯的木質橫樑, 頓時有種英式古典殖民風格流露出來;偌大的室內空間, 坐得比較舒服。逢星期一至五都有午市自助餐供應, 截至今天為止...成人每位收費港幣$88, 6 - 10 歲小童就每位港幣$58, 價錢

逢星期一至五都有午市自助餐供應, 截至今天為止...成人每位收費港幣$88, 6 - 10 歲小童就每位港幣$58, 價錢實在吸引, 找天要來試試自助餐的食物質數...遠處金色的一列就是自助餐熱盆, 晚巿就是À la carte, 即點餐牌上的食物, 每晚都會有印度歌手現場表演助慶, 用齊五官來品嚐印國美食。

幸運地得到PR小姐的邀請, 與另外兩位blogger及一眾記者來參加Press Party, 雖然那天的天氣潮濕多雨, 但也沒有減輕了大家的雅興;店方先送來印度產的淡啤酒給我們品嚐...
GodFather Lager $35
再來多杯新鮮芒果製作 Mango lassi $30, 芒果香, 甜令到乳酪的酸味就相對減少, 估計有額外加入砂糖以致lassi有偏甜的後果。
Jal Jeera $28 ... 在印度那悶熱的天氣裏, Jal Jeera有消暑及喚起味蕾、胃口的功效;北印度語(Hindi)中, Jal解作「水」而Jeera解作「孜然 cumin」。 飲落鹹鹹地又帶少許酸, 孜然等香料味道飄遙散出, 用檸檬水做底再配以孜然、胡椒碎、薄荷碎、印度特有的black salt等等來調味。

主廚Sam從事煮食行業超過二十年之多, 擁有豐富烹調印度菜的經驗, 曾在多間酒店擔任印度菜廚師, 而Basmati老闆就是試過Sam的手勢後便憤然要拉他過檔, 來當Basmati的主廚... 那當然要立刻試試Sam的手勢吧, 襯熱啊~
Garlic Naan 蒜蓉烤餅 लहसुन नान ... 是廚師全人手製作, 外脆內軟, 面頭放有碎蒜及碎芫荽。
Saag Paneer (Palak) 印式芝士菠菜 पालक पनीर ... 是一味屬於北印度最受歡迎的咖哩之一的菜餚, 用上廚師自製的印度家常茅屋芝士(cow cheese)再配合新鮮濃郁菠菜蓉, 菠菜蓉裏的薑落得不輕手, 略嫌搶了菠菜的菜味;被稱做「蔬菜之王」的菠菜, 是最營養豐富的綠葉青菜之一, 含豐富的鐵質、蛋白質、鈣質等等, Paneer的奶味不重, 粗糙質感也很扎實呢!
Basmati Pulao 印度皇飯 बासमती पुलाव ... 是用蕃紅花、孜然、丁香、黃薑及多款香料煲煮成的飯。 前文都有提過Basmati rice, 這種米粒纖長透明, 香氣濃郁兼黏性低, 當煮成米飯後米粒會增長2至3倍, 看似口感乾硬、粒粒分明但炒乾後加入香料煲煮, 飯身會催向軟綿蓬鬆食味兼帶果仁香。Basmati rice含有豐富維他命B及纖維素, 但澱粉質含量較白米低, 比較不會發胖及適合需要控制血糖度的糖尿病患者。
Rogan Josh 印式燴羊肉 रोगन जोश ... 是一味克什米爾美食, 在一面充滿香料及香草的濃郁肉汁裏, 羊肉是煮到肉質腍滑但不是散, 味道帶有薑味而辣度偏小(算是印度菜餚中的mild)。 Rogan Josh 其實它的特點是其「紅色」, 紅色是來自一隻克什米爾產的不辣辣椒, 只取其香味及顏色。
用Samosa 咖喱角 समोसा 的雜菜內餡卻摺成春卷狀的給我們傳媒朋友分享, 內餡有切到幼條兼碎碎的薯仔、腰果和青豆, 再加入輕輕的香料調味。
Garlic Chicken Tikka 串燒雞柳 मुर्ग़ टिक्का ... 是把我們認為當煮熟後的肉質會粗糙不堪的無皮雞胸肉去用蒜頭、薑、香料及純乳酪來調味, 之後就串起再插入泥爐裏燒熟;若然沒有記錯, 當地人會認為無皮雞肉是最能被煮得入味, 而且好像也是因為宗教理由而食無皮雞肉。 Tikka 解作「塊狀」而根本不能相信燒過後的雞胸肉「塊」會是肉質軟綿兼含彈性, 咬落去有肉味之餘也會噴出雞汁! 吱些鮮檸檬汁在面頭更能帶出燒烤的野火氣味。
Dal Makhanl 香滑黃豆蓉 दाल मखनी ... 在傳統的烹調方法上因為關乎於多種豆的質地, 所以這個菜往往要煮十多小時才能完成, 因此當地人會在生日、結婚等等重要日子才烹調這菜餚;不過, 現今的廚具發達卻可以令一眾饞嘴的人有福了, 至少壓力鍋的發明已可把煮豆的時間縮短得多。 印度菜餚最美妙的地方就是用料天然, 豆蓉通常就是用黑扁豆、鷹嘴豆及紅腰豆再加用新鮮的蕃茄煮成醬, 後來加入牛油、奶油及masala等等香草香料, 一定要煮到rich texture才行。
Papadum 鬆化胡椒餅 पापड़म ... 惹味非常, 全是廚師自製, 仿如炸薯片的質感但帶有濃濃的胡椒辛香氣味, 辣度輕微反而油份稍高, 會令人有吃過不停口的時刻。
最後, 窩心地提供一些印度香料, 於餐後可以清清味蕾清清口腔。

試食活動
2013-05-01 35 瀏覽
唔知大家有無吃過 Basmati (印度香米) 呢? 其實 Basmati 在印度文裡是指 《香味》的意思,所以印度香米亦被稱為「香味皇后」或「稻米之皇」。筆者早前就有幸獲得公關的邀請及安排,與幾位傳媒朋友到訪上環一間新近進駐的印度餐廳 「Basmati 印度皇」,品嚐店裡多道招牌菜式,在此先要說聲多謝。座落於上環干諾道中的「印度皇」,地點前身亦是間印度菜館,記憶所及,名字叫「Asian Paradise」,據知其實網上食評不俗,而且水準亦不賴。至於今年三月才啟業的「Basmati」,裝潢以簡約舒適為主,望落去帶點西餐廳格調,感覺上印度味不太濃,不過原來餐廳晚上有 live band 表演,相信約埋三五知己,一邊聽歌、一邊用膳,也是件賞心樂事。據公關稱,印度向來盛產不同品種的稻米,而其中有印度「稻米之皇」稱號的便是 Basmati,因此餐廳便取名「印度皇」,意指店裡食物充滿印度風味。聽過一輪介紹後,也是時候開餐,先每人點杯飲品。吃印度菜又怎可沒芒果乳酪特飲 ($30) 相伴呢? 而且這杯 mango lassi,初頭雖甜度略高,但喝多兩啖,芒果味中的酸奶,入口冰涼清新,愈飲愈開
據公關稱,印度向來盛產不同品種的稻米,而其中有印度「稻米之皇」稱號的便是 Basmati,因此餐廳便取名「印度皇」,意指店裡食物充滿印度風味。聽過一輪介紹後,也是時候開餐,先每人點杯飲品。吃印度菜又怎可沒芒果乳酪特飲 ($30) 相伴呢? 而且這杯 mango lassi,初頭雖甜度略高,但喝多兩啖,芒果味中的酸奶,入口冰涼清新,愈飲愈開胃。
也試了公關極力推介的 Godfather 印度啤酒 (每瓶 $35),入口不苦不澀,味道偏淡,而且頗清醇順喉,就算平日酒量不佳,亦絕不怕喝醉。而另一杯 Jal Jeera ($28),據說是以青檸混合多種印度香料製作,而且完全不含酒精,不過喝起來有點似鹹甘桔,帶點甘酸,孰優孰劣,則乃見仁見智。
未吃主菜前,先來幾款香口之物,雜菜春卷,以雜菜切成蓉包在春卷皮內炸製,雖用料不多,但入口熱辣香脆又不油膩,味道不俗。
印度胡椒脆餅,造得既薄且脆,而且入口還帶點微微的胡椒辛香,令人吃完一片再一片。至於蒜茸烤餅,據說是以全人手製作,吃起來韌中帶脆兼有一股獨特的香料味,用來蘸咖喱醬汁吃,很是滋味。
充滿印式風情的燴羊肉,據說個咖喱汁是以乳酪及香料炮製,入口濃稠適中,而且羊肉燉得軟腍入味,羊羶味亦不太重,配上芳香的醬汁,伴飯吃味道一流。
蒜香烤雞,據說是以傳統陶泥製的天多尼印度烤爐烹調,而且雞肉更是用上去骨雞胸作食材,不過入口竟然肉質極嫩,只簡單加上檸檬汁作點綴,已十分好吃。不過如果閣下是個愛『醬』之人,店方亦準備了薄荷乳酪酸子兩款沾醬作提味,前者味道清新,可去除膩滯感;而後者味道酸香醒胃,亦不妨一試。
集多款香料於一身的印度皇飯,米身較中國米纖長,而且炒得粒粒分明,用來伴咖喱汁吃,修長的米粒盡收咖喱香,確令人大飽口福。
香滑黃豆蓉,據說是用上鷹嘴豆、黑扁豆、黃腰豆伴以鮮忌廉慢炭火燜製,入口香辣味美。而印式芝士菠菜則以自家製的茅屋芝士,再加入新鮮攪碎的菠菜蓉製成,味道清新,是健康之選。
原來這裡午市除了供應套餐外,於週一至五更有自助餐提供,成人收費每位只是 $88,以中上環區來說,價錢亦算相宜。

午餐
試食活動
2013-04-29 24 瀏覽
一條未為繁雜的商業大街上,進駐上一間傳統特式的印度菜總算為上環上班一簇帶來中、西快餐以外一點點驚喜...烹調以傳統為基底開業不久的印度皇,主打當然是印度菜、午市除套餐外,還聽聞星期一至五午市有自助餐供應$88.一位,每天供應五款不同之沙律、咖喱雞、羊、魚、烤雞、印度飯、烤餅、湯等等..大胃王應該最為合意而聽聞晚上更有live band作表演、美食加上音樂,盡為樂事紅磚清雅的環境 ,輕輕帶你進入了印度國度下鄉村小鎮餐廳、開始了我舒適愉快的一餐...印度藉侍應介紹了幾杯特色飲品給席上朋友先上場是一杯印度啤酒$35.Godfather..嘩,名字很是嚇人晏就午飯飲啤酒?正正懷疑會否飲醉上班?喝一口麥味來得不重,酒精度也不高是啤酒級入門版,口味淳而不帶苦澀、不錯(右邊的是mango lassi$30.)這一杯個人倒是很喜歡,用上鮮芒果肉、糖、yogurt與冰粒打做而成打做成之奶昔,入口香滑、 濃濃的芒果鮮香又帶點點酸甜,是開胃之餐前飲品最要好不過印度胡椒餅,經過油炸的胡椒餅、香脆可口絕對是餐前小吃或是佐酒小食Garlic naan印度烤餅$24.,全人手製作、入口微微帶點蒜香味鬆軟而帶點柔韌,
一條未為繁雜的商業大街上,進駐上一間傳統特式的印度菜
總算為上環上班一簇帶來中、西快餐以外一點點驚喜...

印度藉侍應介紹了幾杯特色飲品給席上朋友
是啤酒級入門版,口味淳而不帶苦澀、不錯
(右邊的是mango lassi$30.)
印度胡椒餅,經過油炸的胡椒餅、香脆可口
絕對是餐前小吃或是佐酒小食
鬆軟而帶點柔韌,用以沾上席上之咖喱羊、分外好味
這款自家製的茅屋芝士菠菜蓉saag paneer (palak)$78.其貌不揚
吃著在口才發現別有一番滋味,密密麻的菠菜蓉下、隱藏著之自家手製
入口質地如同羊奶芝士般,味道略為偏淡、質感密綿
但嘴嚼間卻又微微滲出芝士香氣,混雜上菠菜蓉同吃、既新奇又好吃
印度皇炒飯,米質比中國絲苗鑯長、口感亦較削身、較港式米為鬆散
集合多種印度香料而成的印度炒飯,個人覺得味道就較為單薄一點
Rogan josh燴羊肉$88.這個實在是個人心水推介,論於羊..因個人特愛、所以更為挑剔
肉質軟淋當中略帶微羶,混和上濃郁的咖喱、再配上先前之(印度烤餅),簡直絕配
雜菜春卷$48.將青豆及各種素菜馬鈴薯混和豆搓製成蓉,再將包其成春卷
內餡當然也是由滿滿的咖喱香料混合而成啦
剛炸好的春卷,入口鬆脆可口、是送啤酒的一大伴侶
而另一款雜豆蓉咖喱,亦是包括上腰豆、雞嘴豆、黑豆及忌廉等等,搓製而成
打碎之豆蓉,加上咖喱上質地頓為厚身、豆香味較突出,反而有點兒蓋上咖喱香料的味道
味道亦較為淡身
輪到次選推介就是這個Garlic chicken tikka烤去骨雞胸$88.
將香料醃漬於雞胸後,再用烤爐烤製而成,席上還有兩款酱汁加以沾點
但個人覺得不加任何還是最為好吃,既吃得到印式獨有香料味
也可同時吃出烤雞下之嫩滑,一點也不過火嚡口、好吃
題外話/補充資料: 整體尚算不俗,在中、上環上班一簇有機會也可來試試 是個不錯的選擇。
其他