2024-04-24 244 瀏覽
🔹️Pani Puri面粉炸成一個個波仔入面有洋蔥 薯仔 蕃茄 鷹咀豆食嘅時候再倒綠色薄荷汁一啖放落口 爽🔹️Samosa Chaat著名印度街頭小食 諗住小食 點知勁大碟🤣醬汁係用咗yogurt同chutney辣辣哋 又脆卜卜有薯仔 鷹咀豆 🔹️Butter Chicken呢個唔辣嘅雞用嚟做naan沾嘅咖哩 🤪🔹️Green Onion Naan成日食garlic naan今次試吓葱Naan 外脆內軟 唔算多油🔹️Aloo Gobi薯仔椰菜花 都係唔辣嘅大大粒薯仔再搭配椰菜花 🔹️Fish Madrasbase用咗椰奶做啲魚好滑 🤤🤤呢個就微辣🔹️Chicken Momo尼泊爾著名小食 即係我哋食嘅餃子 不過就配咗橙色嘅醬汁餃子有淡淡薑味 皮薄餡超大🔹️Gulab Jamun我最愛嘅印度甜品甜到唔係個個都食到 一口氣2粒 正正子夠膽挑戰我 😏🔹️Salted Lassi每次必點 下火hidden menu 🫢 因為淨係見到有mango lassi問吓原來可以整Salted lassiyeahhhh🔹️Lime Soda有得揀sweet lime soda或者普通lime soda表姐要咗普通 表示呢杯嘢
🔹️Pani Puri

Gulab Jamun
  • Pani Puri
  • 牛油雞
  • NAAN
最近見到好多人去呢間見到門面寫住正宗印度菜🤪老闆話佢間舖已經開咗13年啦😳環境闊落 坐窗邊都幾舒服~食物款式唔算特別多 都系啲好大路嘅印度嘢🤭咁就嗌幾款authentic嘅啦👌🏿Paneer Pakodas酥炸奶酪球 $88見好多人都嗌呢樣 就跟返住嗌嚟試下食落香脆 但有些少淋油😗中間嘅奶酪球其實應該系印色芝士半軟半硬嘅狀態 唔太實又唔太淋👌🏿帶少少嚼勁 食落有微微嘅奶香不過香料味好出好搶 洋蔥呀香葉呀辣味等等做咗焦點🤔調味略為重咗啲 配咗兩款sauce 唔點都夠晒味架啦加上史努比唔系特別鍾意嗰兩款sauce🫣一款應該系酸梅醬d frd似西梅汁咁 帶少少酒嘅甜味另一款就似系薄荷乳酪醬🤣食落帶少少酸味 會fresh啲但唔系咁啱史努比口味😗味道: 6/10性價比: 6.5/10👍🏿Tandoori Fish香燒馬友魚 $168Tandoori chicken就食過啦今次第一次食印式Tandoori fish🤭平時食印度菜最驚就系佢調味太重Surprise嘅系呢條魚又唔會喎😚用鐵板上 嚟到嘅時候熱辣辣😛燒到金黃色 聞落幾香😆老闆主動問要唔要檸檬汁 幫我哋唧埋🤭魚皮仲有少少香脆肉質非常滑溜😳食
最近見到好多人去呢間
見到門面寫住正宗印度菜🤪
老闆話佢間舖已經開咗13年啦😳
環境闊落 坐窗邊都幾舒服~
食物款式唔算特別多 都系啲好大路嘅印度嘢🤭

番茄味好出 酸酸甜甜咁
食落帶啲咖喱嘅香
系史努比接受到嘅辣度🤭所以對大家嚟講可能唔覺辣😂
整得偏甜啲 比較溫和 更接近香港人口味🤪
反而香料味就相對冇咁明顯~
史努比覺得系唔錯嘅 味道調教咗之後反而更易入口🤣
雞肉幾嫩滑 而且份量都足😚
有啲部分帶軟骨位
應該用咗雞髀肉~
味道: 7.5/10
性價比: 7.5/10
Butter Chicken
Butter Chicken

👌🏿Palak Paneer印式芝士菠菜 $109
醬汁煮得夠杰身 但略嫌菠菜味未夠香濃
反而辣味就好出好搶
史努比甚至覺得佢比butter chicken更加辣~
芝士切得太細粒 質感稍硬

史努比覺得就咁原汁原味好食啲🤪
味道: 7.5/10
性價比: 8/10

👌🏿Garlic Naan蒜蓉烤餅 $32
通常食印度菜 只要嗌咗butter chicken或者palak paneer就會嗌份garlic naan😂
不過呢個有少許失望嘅
味邊: 6/10
Garlic Naan

*另設加一服務費*

Overall史努比覺得食物水準正常啦
普普通通未算好出色~
但唔系差嘅
話晒條燒馬友都幾好食🤭
老闆好nice service都好好
有不斷咁幫我哋加水🤣
價錢都合理 正常價錢啦
Check it out if u are craving for some authentic Indian cuisine🤣🤣

整體評分:
味道: 6.8/10
環境: 7.5/10
服務: 8.1/10
衛生: 7.5/10
抵食: 7.2/10
Poori
今日想食吓啲異國風餐廳🔮呢間上環既印度菜就非常之就腳 ☀️ 坐落喺上環嘅商業大廈方便位置好闊落舒服👍🏻 除咗咖喱之外有好多唔同比較少見嘅印度菜式真係好地道🧡 辣嘅食物仲可以自選辣到真係好貼心啱晒香港人口味🌶️ PS原來老闆仲有間餐廳喺深井嗰度🤣新界嘅朋友有機會下次可以去試吓⭐️ Pani Puri 🧆每次都好鍾意呢個脆卜卜嘅小食💥包住咗薯蓉同埋鷹嘴豆🥔特別加上薄荷汁一啖食曬☘️清爽嘅口感好開胃⭐️ Tandoori Mixed Grill 🍱三心兩意嘅朋友非常建議揀呢個😚 有兩種口味嘅烤雞魚肉同埋肉腸🐟 火候控制得好好而且烤過既肉質仲唔會乾🐔香料調味啱啱好🥰⭐️ Chicken Tikka Masala 🥘⭐️ Garlic Naan 🧄我哋叫咗小辣個辣度就啱啱好❤️香口得來帶點蕃茄嘅酸甜中和返🍅 配上鬆軟嘅Naan就索晒每滴咖喱嘅精華😝⭐️ Palak Paneer 🥬菠菜配上芝士口感整體好Creamy🧀 有特色得來口感又唔會太膩🤍⭐️ Poori 🫓試咗另一款印式酥餅🧈呢款嘅酥油感比較較重而且帶點甜味好有特色🥞⭐️ Mango Lassi 🥭 ⭐️ Indian Masala Tea ☕️芒果乳酪非常解渴中
Pani Puri
⭐️ Poori 🫓
Indian Masala Tea
⭐️ Mango Lassi 🥭
⭐️ Indian Masala Tea ☕️
芒果乳酪非常解渴中和了辣度🍼特別一讚Masala Tea嘅香料濃度點到即止💐唔會太過難入口而且好豐富香味
Rice Pudding
另外老闆咁岩今日送咗個甜品佢話唔係成日都有㗎😅因為口味怕太甜香港人食唔慣🥹但係我覺得今日個Rice Pudding 幼滑得黎甜度岩岩好做個完美既結尾
Pani Puri
Tandoori Mixed Grill
Chicken Tikka Masala
Indian Masala Tea
Rice Pudding
2024-04-05 195 瀏覽
上環樓上舖有一間印度咖哩,裡面裝修民族風,同埋有好多特色食物,雖然價錢偏貴,但值得一試。睇下餐牌先Masala Papadam 香辣鬆化胡椒餅 $32*2=64第一款前菜,好似薯片乾脆嘅胡椒餅,上面放芫茜、青瓜、番茄、洋蔥,即刻清爽曬,最後要叫多塊。Raita 青瓜乳酪 $42呢個乳酪係鹹嘅,配印度香料撈青瓜,開胃清爽。因為之後叫嘅咖哩角無俾薄荷乳酪醬,最後我地用呢個做醬汁。Palak Paneer 印度芝士菠菜 $109賣相唔算好好,但原來幾正,咖哩香料減少菠菜獨有嘅味道,加埋硬嘅印度芝士,營養滿滿Green Onion Nann 薑蔥烤餅 $36食咖哩,係一定要叫餅。呢間可以揀蒜蓉同薑蔥,我地揀左比較少食嘅薑蔥味。餅做得香脆乾身,點咖哩層次好啲,好適合。Hariyali Chicken 燒醬雞 $108平時食開紅色嘅,係Tandoori Chicken,或者Chicken Tikka,呢個綠色比較少見嘅,餐牌寫有薄荷香草,香料味道清啲,不過我地都要落好多檸檬汁,感覺香口又清新。Tandoori Fish 香燒馬友魚 $168皮脆肉嫩,有香料香味。Karella Dry 印式燴苦瓜
睇下餐牌先

Raita 青瓜乳酪 $42

Palak Paneer 印度芝士菠菜 $109

Green Onion Nann 薑蔥烤餅 $36

Hariyali Chicken 燒醬雞 $108

Tandoori Fish 香燒馬友魚 $168
皮脆肉嫩,有香料香味。

Karella Dry 印式燴苦瓜 $98
苦瓜只係試過中式煮法,原來印度都有苦瓜食。開頭以為係咖哩苦瓜,咁咪又鹹又辣又苦,原來佢個特質醬汁有番茄🍅將苦瓜炒埋一齊,爽口又唔算太苦,竟然有下次。

Samosa 咖哩角 $72
外皮香脆,裡面嘅薯仔配三色豆,好多香料,有咖哩香味,但無咖哩嘅辣味,

非常開胃。

Mango Lassi 芒果乳酪(Jar) $128
呢啲咖哩香料味重,可能會辣,所以叫定一揸飲住先,呢度唔係淨係叫一杯,可以實現乳酪自由啦!不過呢度出品比較甜,感覺唔係用芒果,而係芒果糖漿,就有少少浪費啦!

Margarita $62
同出面嘅Margarita 分別不大,都係有薄荷味,外面加啲鹽,感覺清爽,好適合食完濃重香料嘅印度咖哩之後,清口腔見人。

小計 $887

• 薑蔥烤餅
  • 香辣鬆化胡椒餅
  • 雜菜咖喱角
2024-03-23 307 瀏覽
位於上環樓上嘅印度餐廳,由印度人主理,保證為客人帶來傳統印度風味。蒜茸烤餅 $26超級大塊!口感鬆脆,有淡淡蒜茸同焦香味,濃郁麵粉香氣,配上乳酪或醬汁就更好食。印式煎餅 $32因為上枱時剛煎好,所以脹卜卜。煎餅較軟身帶空氣感,有蛋香味,再灑上砂糖,有啲似港式嘅沙翁,推薦👍🏻青瓜乳酪 $48乳酪之中有大量青瓜粒,口感有層次。味道清新且帶微酸,係開胃嘅前菜😋燒醬雞 $108用鐵板上,所以一直保持溫度。雞肉嫩滑有肉汁,帶濃郁香草同薄荷香味,相當入味。除左品嚐到傳統印度燒雞嘅味道之外,仲可以中和膩感,必試!🤩羊肉卷 $128同樣以鐵板上,羊肉無羶味,而且非常有羊肉同香料嘅香味。餐廳將羊肉切成粗粒同幼滑狀態,所以相當有口感😍芒果酸奶 $39印度傳統消暑飲品,店員仲好有心思整拉花圖案💛芒果味道香甜帶微酸,酸奶較厚身,類似Yogurt口感味道,真材實料,開胃之選👍🏻什果賓治 $42比其他餐廳嘅什果賓治更有氣,有菠蘿粒同桃粒,橙味突出,味道較濃較甜。Kingfisher (India) $68Kingfisher(翠鳥啤酒)係印度最出名嘅啤酒品牌,口感乾淨清爽,酒精濃度雖然唔太高(5%)但酒味同麥味味

蒜茸烤餅 $26

印式煎餅 $32

青瓜乳酪 $48

燒醬雞 $108

羊肉卷 $128

芒果酸奶 $39

什果賓治 $42

Kingfisher (India) $68
Kingfisher(翠鳥啤酒)係印度最出名嘅啤酒品牌,口感乾淨清爽,酒精濃度雖然唔太高(5%)但酒味同麥味味道明顯。

印度皇
上環干諾道中137-139號三台大廈1樓
🐷好強又帶我同👦🏻食隱世食物,今次我地食印度菜,上餐廳樓梯已經有印度風,而店家亦好nice. 特別對小朋友,餐廳真正做到child friendly. 仲有個打卡位都好特別💚Cheese Naan:勁多芝士比Naan包圍住,表面酥脆金黃,咬下去奶香與面皮香口Sheekh Kebab:羊肉串份量多,肉質鮮嫩多汁,外層呈現焦香酥脆的表皮,內里保持肉汁飽滿,搭配新鮮香菜和檸檬汁,令羊肉不太羶,連👦🏻都愛食Beef Madras:咖喱牛腩帶濃郁的印度香料芳香,咖喱湯汁濃稠醇厚,牛腩入口綿軟多汁,椰汁味道強烈。Lassi:傳統印度酸奶飲料,細膩的質地,同其他餐廳不同,Lassi都拉到花❤️Tandoori Chicken:tandoor烤制的雞肉表層焦脆,內里卻依然鮮嫩多汁,再有檸檬調味,好有穫氣。Pullau Rice:米粒飽滿晶瑩,粒粒分明夾香料的芳香,配Beef Madras好正👍

Cheese Naan:

Sheekh Kebab:

Beef Madras:

Lassi:

Tandoori Chicken:

Pullau Rice:
2024-05-21 0 瀏覽
每次食印度菜都會叫度個炸米餅配薄荷汁 ($88),脆脆的圓球入面放了薯仔粒、洋蔥和鷹嘴豆泥等,加上薄荷汁或其他醬料口感濕濕脆脆好好食。主菜點了香燒春雞 ($123)和香燒馬油魚 ($168) ,兩者都烤到焦香撲鼻,前者雞肉嫩滑多juicy,後者魚肉滑溜,好有魚油香。黎到食印度菜一定要點份咖哩,咖哩薯仔牛腩 ($118) 味道都幾大眾化,唔會好重香料味,亦都唔係好辣,必定要點埋蒜蓉烤餅 ($66) 點咖哩一齊食。蒜蓉炒雜菜 ($86)炒得好香,但味道較濃。椰青 ($42) 香甜美味,Mango Lassi ($36) 超濃稠,酸酸甜甜好香。

蒜蓉炒雜菜 ($86)炒得好香,但味道較濃。

對於食印度菜愈嚟愈有心得今次去嘅呢間可以話係感覺正宗得嚟唔會特別辣亦唔會特別貴如果鍾意食香料味或者咖哩特別係鍾意食烤餅嘅千奇唔好錯過✨butter chicken 必食牛油雞✨mixed vegetables curry 辣咖哩雜菜✨tongue masala 牛舌馬蕯拉✨garlic naan 蒜蓉烤餅✨green onion naan 香葱烤餅✨poori 炸麵包✨pullau rice 印度皇炒飯✨mango lassi 芒果酸奶Butter chicken + Garlic naan係必食個雞係烤過先再煮又嫩又有煙醺味佢唔似masala用咁多種唔同嘅香料我覺得係帶甜嘅辣配烤餅係絕配而個烤餅係底脆上軟熟蒜蓉味同麵粉味都唔會過多完美演繹咗配咖哩嘅最佳拍擋一定要記得試前菜嘅薄荷醬同酸梅醬雖然係截然不同嘅味但食落開胃好夾Lassi亦平衡到甜芒果同乳酪唔會失衡食完今餐嘅感覺係真係會想去多次🤎
對於食印度菜愈嚟愈有心得

雖然係截然不同嘅味但食落開胃好夾
Lassi亦平衡到甜芒果同乳酪唔會失衡
食完今餐嘅感覺係真係會想去多次🤎
2024-05-17 0 瀏覽
這間位於上環的印度菜餐廳已開業多年,味道正宗,價錢親民,深受食客歡迎👍🏻餐廳裝潢簡約,帶有民族特色風情,環境寬敞,空間感十足,感覺很舒適🥳- 6.5P Lamb Leg $1,930巨型羊腿重6.5磅,份量十足🤣,店員上枱後,再用大火加熱,形成火焰山效果🔥🔥,相當震撼,羊腿外層焦香酥脆🐏,肉質軟腍,羊羶味不重,外層包滿濃厚醬汁,相當滋味😝✨Set (4A) $968- Samosas🥟咖哩角外層酥香,雜菜內餡飽滿爽脆- Garlic Chicken Tikka🐓雞柳串燒嫩滑多汁,調味剛好- King Prawn Masala🍤大隻的皇帝蝦,肉質彈牙,味道鮮甜,配上微酸瑪莎拉汁,很開胃惹味- Flank Madras🍛牛肉軟腍,吸收了濃郁椰汁香味- Pullau Rice🍚印度米是長條型,口感乾爽有嚼勁,建議可配上牛油雞,風味更佳- Garlic Mixed Veg🥬以蒜茸調味,雜菜炒至焦香- Green Onion Nan🫓外皮酥脆,加入蒽點綴,配上咖哩醬很夾- Garlic Naan🧄 $32蒜香味突出,同樣地配上咖哩醬很夾- Cheese Naan🧀 $44芝士鹹香味突出,同樣地配

- 6.5P Lamb Leg $1,930

✨Set (4A) $968

- Samosas🥟
咖哩角外層酥香,雜菜內餡飽滿爽脆

- Garlic Chicken Tikka🐓
雞柳串燒嫩滑多汁,調味剛好

- King Prawn Masala🍤

- Flank Madras🍛
牛肉軟腍,吸收了濃郁椰汁香味

- Pullau Rice🍚
印度米是長條型,口感乾爽有嚼勁,建議可配上牛油雞,風味更佳

- Garlic Mixed Veg🥬
以蒜茸調味,雜菜炒至焦香

- Green Onion Nan🫓
外皮酥脆,加入蒽點綴,配上咖哩醬很夾

- Garlic Naan🧄 $32
蒜香味突出,同樣地配上咖哩醬很夾

- Cheese Naan🧀 $44
芝士鹹香味突出,同樣地配上咖哩醬很夾

- Butter Chicken🐣 $112
雞肉嫩滑,醬汁濃郁香口,配上Naan或炒飯同樣適合

- Chicken Tikka🐓 $105
傳統瑪沙拉雞肉串燒,肉質稔軟,入口即化

- Pani Puri🎾 $88
印式傳統菜式之一,酥球炸至香脆,中間加入酸辣湯汁,口感特別

- Chicken Momo🥟 $88
沒想到餐廳內有尼泊爾餃子,雞肉內餡肉質軟腍,配上微辣醬汁更滋味

- Mango Lassi🥭 $29
印度菜必選飲品,芒果清甜,帶有奶香,很適合夏天飲

整個用餐體驗很好,店員服務熱情😎,食物素質亦不錯,期待下次再訪這間餐廳😍

📍 BASMATI - 上環
上環干諾道中137-139號三台大廈1樓
@basmati_hongkong
2024-05-17 0 瀏覽
聽講上環有間好出名既印度菜,決定同班朋友一齊去試下😳個羊腿火焰山好浮誇🔥🔥🔥🔥令到成餐飯都生色不少😂🐏6.5p Lamb Leg 2個$1930超多羊腿,大舊得黎啖啖肉,羊騷味唔重加埋噴火既效果,吸引全場目光😚Set 4A $968🥟Samosas 雜菜咖哩角香脆可口,入面有多種蔬菜同埋咖哩醬,辣辣地幾開胃😍🐓Garlic Chicken Tikka 串燒雞柳雞柳好滑好多汁,外層微焦,食落去都幾脆,入面雞柳啲油脂爆哂出黎😚🥬Garlic Mixed Veg 蒜茸炒什菜味道鮮美而清淡,營養豐富,食菜真係好重要架😍🌮Green Onion Nan 薑蔥烤餅皮好脆,好香既蔥味,用黎點咖哩汁一流🤤🍛 Flank Madras 椰汁咖哩牛腩椰汁同咖哩味都好濃味,牛腩索哂椰汁好淋,好入味🤤🍤King Prawn Masala 瑪沙拉皇帝蝦蝦肉結實又彈牙,個汁令到皇帝蝦更加入味,帶有辣辣地口感幾過癮☺️🥘Garlic Naan $32🥘Cheese Naan $442個咖哩汁用黎點烤餅食一流😳🍚Pullau Rice 印度皇飯飯係索哂牛、羊、雞同菜既味道,每一啖都多重享受🥰🥙Pani Puri 傳統

聽講上環有間好出名既印度菜,決定同班朋友一齊去試下😳
個羊腿火焰山好浮誇🔥🔥🔥🔥令到成餐飯都生色不少😂

🐏6.5p Lamb Leg 2個$1930
超多羊腿,大舊得黎啖啖肉,羊騷味唔重
加埋噴火既效果,吸引全場目光😚

Set 4A $968

🥟Samosas 雜菜咖哩角
香脆可口,入面有多種蔬菜同埋咖哩醬,辣辣地幾開胃😍

🐓Garlic Chicken Tikka 串燒雞柳

🥬Garlic Mixed Veg 蒜茸炒什菜
味道鮮美而清淡,營養豐富,食菜真係好重要架😍

🌮Green Onion Nan 薑蔥烤餅
皮好脆,好香既蔥味,用黎點咖哩汁一流🤤

🍛 Flank Madras 椰汁咖哩牛腩
椰汁同咖哩味都好濃味,牛腩索哂椰汁好淋,好入味🤤

🍤King Prawn Masala 瑪沙拉皇帝蝦

🥘Garlic Naan $32
🥘Cheese Naan $44
2個咖哩汁用黎點烤餅食一流😳

🍚Pullau Rice 印度皇飯
飯係索哂牛、羊、雞同菜既味道,每一啖都多重享受🥰

🥙Pani Puri 傳統香料炸酥球 $88
好脆口,加埋各種餡料同埋酸辣汁,酸酸地又辣辣地,幾開胃🤤

🐓Butter Chicken $112
配料加埋牛油令到個奶味好出,用黎送烤飯或飯都唔錯😆

🐓Chicken Tikka 瑪沙拉串燒雞 $105
雞肉好腍好滑,仲帶有辣味同酸味,幾過癮😂

🥟Chicken Momo $88
雞肉餡料好多汁☺️仲好香,個皮好有咀嚼感

🥭 Mango Lassi $29
芒果味鮮甜,奶味好香好滑,幾岩消暑時飲🤣

🍺啤酒
大大杯同朋友啤一啤幾開心,建議用黎送烤餅同雞都唔錯😚

印度皇 (上環)
📍上環干諾道中137-139號三台大廈1樓
2024-05-13 2 瀏覽
餐廳係樓上,面積算比較大。🤔餐湯:質地比較杰,係蕃茄湯mix 埋淡淡嘅咖喱味道再打個芡,味道一般。Tandoori Chicken傳統印度烤雞嘅味道,再加上淡淡嘅香草味。都算入味。🤔 芝士菠菜見佢排熱門菜第一名,就試吓。但係其實又冇乜特別。攪拌爛晒嘅菠菜醬打個芡,入邊有一粒粒嘅芝士。冇咖喱味,味道都算清淡,質地杰。但係就唔特別食到芝士味或者菠菜青草味。🤔椰汁咖喱牛腩味道冇特別。唔辣,唔特別食到椰汁味。牛腩比較淋同埋碎,食完都冇咩記憶點。Naan 烤餅呢個烤餅最好味。大大塊,帶少少淡淡嘅甜味。👌🏼薄餅:隨檯仲會附上一碟脆脆嘅薄餅。👌🏼芒果酸奶:味道正常。整體嚟講,呢間印度餐廳嘅口味比較適合香港人,應該做咗啲調整,味道唔會太濃烈,比較易入口。環境: ★★☆☆☆ 食物: ★★★☆☆ 推介指數: ★★★☆☆
餐廳係樓上,面積算比較大。

餐湯

Tandoori Chicken

傳統印度烤雞嘅味道,再加上淡淡嘅香草味。都算入味。

Tandoori Chicken

🤔 芝士菠菜

Plan Paneer 芝士菠菜

🤔椰汁咖喱牛腩

椰汁咖喱牛腩

Naan 烤餅

呢個烤餅最好味。大大塊,帶少少淡淡嘅甜味。

Naan 烤餅