2024-08-14 177 瀏覽
🏺自阿妹生完終於出返山之後,成為了熊妹近期最佳飯腳👣。咁當然要揾啲佢鐘意食的菜招待下佢。西餐、東南亞菜成日都食,今次就試吓中東印度菜啦。📌要試正宗嘅印度菜🇮🇳,當然要搵返間歷史悠久啲啦!位於上環的《Basmati》係香港開咗10幾年,都可以話經歷過好多香港經濟蕭條嘅時候。📌上環地鐵站C出口轉過彎就到,行一層樓梯上面全層就係餐廳。📌餐廳環境好大,餐廳與紫紅色嘅設計🔮,霓虹色嘅燈光💈,成個感覺好印度皇宮feel。📌真係有女王寶坐打卡位㗎,絕對啱晒熊妹女皇!即刻坐返自己個位先😆!📌仲有一排窗口卡位,絕對係熊妹心心眼嘅座位!勁好彩地6:00嚟到,職員率先安排坐窗口位先🖼️,真係手快有手慢冇!📌印度菜迷的阿妹一望餐牌,即刻知道有邊啲係著名印度菜一定要試!咁熊妹梗係將發版權交俾佢啦🧱!Veg Manchurian,$118先叫咗個印度小食試吓先!阿妹話食印度小食就要試佢啲炸物!呢個雜菜丸粉漿丸球入邊有少少雜菜,炸起之後再撈上印度辣汁🌶️,連埋洋蔥🧅、三色椒🫑一齊炒起,好似一碟餸菜咁!辣汁味道都幾辣下,粉漿丸球撈埋辣汁好惹味,份量好多,估計有四個人份量!Samosas,$72另外,印度炸物小食就梗係要試
📌上環地鐵站C出口轉過彎就到,行一層樓梯上面全層就係餐廳。
Veg Manchurian,$118
Samosas
Samosas,$72
另外,印度炸物小食就梗係要試吓印度咖喱角啦!咖喱角係雜菜餡,咖喱味都幾重,香而唔辣,外皮做得幾酥脆又唔油膩,連埋入邊咖喱醬汁一齊食,確實係幾滋味,果然係著名小食!
Garlic Fried Mixed Veg
Garlic Fried Mixed Veg,$86
有熊妹在,一定有好多蔬菜!

好大一兜蔬菜入邊有熊妹最愛嘅西蘭花🥦、椰菜花🥬、紅蘿蔔片🥕同埋菜心,全部都係熊妹最愛嘅蔬菜。

蒜蓉味好重🧄,食咗咁多重味油膩嘢,食啲菜纖維,清理一下腸道,感覺即刻舒服晒。
Flank Butter Masala,$128
阿妹話印度butter masala一定要試吓,三色芝士、雞肉同埋牛肉,咁熊妹就話試吓牛肉喇!
Flank Butter Masala
一個鐵桶裝住印度醬汁牛肉🐮,咁嘅形式呈上已經好特別!
Flank Butter Masala
醬汁好濃郁,牛肉肉質好軟腍,濃味牛肉配上naan食真係最好不過!
Garlic Naan,$32
點印度醬汁牛肉梗係要配印度薄餅啦。阿妹話蒜蓉薄餅會比較好味啲!一大塊薄餅切成四塊,裏面有少少蒜蓉味,外皮味道淡,夾埋醬汁牛肉食真係好夾!
Hariyali Chicken Tikka,$108
另外煮食仲叫咗個燒醬雞,聽個名幾吸引。
Hariyali Chicken Tikka
一個鐵板鍋呈上,能夠保持雞的熱度。燒醬嘅味道係酸酸地,再加埋檸檬汁成件事係酸味嘅雞胸,雞肉都幾嫩滑,阿妹話呢個味道幾特別,可以一試!
Mango Lassi,$39
阿妹話印度飲品一定要試呢個芒果酸奶,因為係印度嘅特產!

哇!酸奶嘅質感好好濃稠加埋芒果醬汁🥭,酸酸甜甜都幾開胃,係非一般嘅酸奶味!

Lime Soda,$33
青檸配梳打,gur一 gur佢,一解一餐嘅油膩!
📌《Basmati》可以稱得上係一間香港地少數正宗嘅印度菜,老闆係留港定居咗30幾年嘅印度人,傾傾吓偈,再發現原來係阿妹一直喺深井食開嗰間《Indian Hot Pot Curry Restaurant 》嘅餐廳老闆!吸引力法則就是咁解!
2024-07-31
Samosas
Garlic Fried Mixed Veg
2024-07-18 321 瀏覽
享受一頓豐盛的晚餐,實在是難能可貴,有時候只是想與朋友閒聊放鬆一下,找一家安靜的餐廳,這家印度餐廳實在是不錯的選擇😉餐牌上面有多款選擇,性價比亦較高,除了有main之外,仲有餐湯同烤餅/飯Pullau Rice這款普拉烏米飯細嫩柔軟,米粒分明,入口即化。米飯上淋灑的特制香料汁,香氣四溢,風味獨特🤓Aloo Lamb Shank這道羊膝實在是必點之選,整體口感濃郁醇厚。腿肉肥而不膩,經過慢燉後變得極為柔嫩,入口即化😝Tail Kadai咖喱牛尾,辣而不燥,香而不膩。牛尾肉質鮮嫩,與濃郁的印度香料融為一體,醇厚濃郁,平衡了辣和香的口味😊Lassi酸甜適中,清新怡人。乳酸發酵的酸味,恰到好處地中和了奶制品的膩感。加入芒果的調制,口感豐富多彩,不僅可以解渴,為下一道主菜做好準備😉Young Coconut椰青清涼可口,慢慢用勺子刮出椰肉,細膩幼滑,與椰汁融為一體,齒頰留香😍Indian Masala Tea正宗的印度香料茶,散發著濃郁的香料味道,茶性醇厚而不苦澀,適度的姜辣味恰到好處❣️好味指數:9/10  性價比指數:9/10

Pullau Rice

性價比指數:9/10
2024-07-17
  • Mango  Lassi
2024-04-24 850 瀏覽
🔹️Pani Puri面粉炸成一個個波仔入面有洋蔥 薯仔 蕃茄 鷹咀豆食嘅時候再倒綠色薄荷汁一啖放落口 爽🔹️Samosa Chaat著名印度街頭小食 諗住小食 點知勁大碟🤣醬汁係用咗yogurt同chutney辣辣哋 又脆卜卜有薯仔 鷹咀豆 🔹️Butter Chicken呢個唔辣嘅雞用嚟做naan沾嘅咖哩 🤪🔹️Green Onion Naan成日食garlic naan今次試吓葱Naan 外脆內軟 唔算多油🔹️Aloo Gobi薯仔椰菜花 都係唔辣嘅大大粒薯仔再搭配椰菜花 🔹️Fish Madrasbase用咗椰奶做啲魚好滑 🤤🤤呢個就微辣🔹️Chicken Momo尼泊爾著名小食 即係我哋食嘅餃子 不過就配咗橙色嘅醬汁餃子有淡淡薑味 皮薄餡超大🔹️Gulab Jamun我最愛嘅印度甜品甜到唔係個個都食到 一口氣2粒 正正子夠膽挑戰我 😏🔹️Salted Lassi每次必點 下火hidden menu 🫢 因為淨係見到有mango lassi問吓原來可以整Salted lassiyeahhhh🔹️Lime Soda有得揀sweet lime soda或者普通lime soda表姐要咗普通 表示呢杯嘢
🔹️Pani Puri

Gulab Jamun
  • Pani Puri
  • 牛油雞
  • NAAN
最近見到好多人去呢間見到門面寫住正宗印度菜🤪老闆話佢間舖已經開咗13年啦😳環境闊落 坐窗邊都幾舒服~食物款式唔算特別多 都系啲好大路嘅印度嘢🤭咁就嗌幾款authentic嘅啦👌🏿Paneer Pakodas酥炸奶酪球 $88見好多人都嗌呢樣 就跟返住嗌嚟試下食落香脆 但有些少淋油😗中間嘅奶酪球其實應該系印色芝士半軟半硬嘅狀態 唔太實又唔太淋👌🏿帶少少嚼勁 食落有微微嘅奶香不過香料味好出好搶 洋蔥呀香葉呀辣味等等做咗焦點🤔調味略為重咗啲 配咗兩款sauce 唔點都夠晒味架啦加上史努比唔系特別鍾意嗰兩款sauce🫣一款應該系酸梅醬d frd似西梅汁咁 帶少少酒嘅甜味另一款就似系薄荷乳酪醬🤣食落帶少少酸味 會fresh啲但唔系咁啱史努比口味😗味道: 6/10性價比: 6.5/10👍🏿Tandoori Fish香燒馬友魚 $168Tandoori chicken就食過啦今次第一次食印式Tandoori fish🤭平時食印度菜最驚就系佢調味太重Surprise嘅系呢條魚又唔會喎😚用鐵板上 嚟到嘅時候熱辣辣😛燒到金黃色 聞落幾香😆老闆主動問要唔要檸檬汁 幫我哋唧埋🤭魚皮仲有少少香脆肉質非常滑溜😳食
最近見到好多人去呢間
見到門面寫住正宗印度菜🤪
老闆話佢間舖已經開咗13年啦😳
環境闊落 坐窗邊都幾舒服~
食物款式唔算特別多 都系啲好大路嘅印度嘢🤭

番茄味好出 酸酸甜甜咁
食落帶啲咖喱嘅香
系史努比接受到嘅辣度🤭所以對大家嚟講可能唔覺辣😂
整得偏甜啲 比較溫和 更接近香港人口味🤪
反而香料味就相對冇咁明顯~
史努比覺得系唔錯嘅 味道調教咗之後反而更易入口🤣
雞肉幾嫩滑 而且份量都足😚
有啲部分帶軟骨位
應該用咗雞髀肉~
味道: 7.5/10
性價比: 7.5/10
Butter Chicken
Butter Chicken

👌🏿Palak Paneer印式芝士菠菜 $109
醬汁煮得夠杰身 但略嫌菠菜味未夠香濃
反而辣味就好出好搶
史努比甚至覺得佢比butter chicken更加辣~
芝士切得太細粒 質感稍硬

史努比覺得就咁原汁原味好食啲🤪
味道: 7.5/10
性價比: 8/10

👌🏿Garlic Naan蒜蓉烤餅 $32
通常食印度菜 只要嗌咗butter chicken或者palak paneer就會嗌份garlic naan😂
不過呢個有少許失望嘅
塊naan唔算話焗得好香脆
同埋略嫌佢質感唔夠鬆軟😗
食落反而系煙韌帶韌性嗰種🤔
同埋香味爭咁啲 食落竟然唔重蒜蓉味
味邊: 6/10

*另設加一服務費*

Overall史努比覺得食物水準正常啦
普普通通未算好出色~
但唔系差嘅
話晒條燒馬友都幾好食🤭
老闆好nice service都好好
有不斷咁幫我哋加水🤣
價錢都合理 正常價錢啦
Check it out if u are craving for some authentic Indian cuisine🤣🤣

整體評分:
味道: 6.8/10
環境: 7.5/10
服務: 8.1/10
衛生: 7.5/10
抵食: 7.2/10
Poori
今日想食吓啲異國風餐廳🔮呢間上環既印度菜就非常之就腳 ☀️ 坐落喺上環嘅商業大廈方便位置好闊落舒服👍🏻 除咗咖喱之外有好多唔同比較少見嘅印度菜式真係好地道🧡 辣嘅食物仲可以自選辣到真係好貼心啱晒香港人口味🌶️ PS原來老闆仲有間餐廳喺深井嗰度🤣新界嘅朋友有機會下次可以去試吓⭐️ Pani Puri 🧆每次都好鍾意呢個脆卜卜嘅小食💥包住咗薯蓉同埋鷹嘴豆🥔特別加上薄荷汁一啖食曬☘️清爽嘅口感好開胃⭐️ Tandoori Mixed Grill 🍱三心兩意嘅朋友非常建議揀呢個😚 有兩種口味嘅烤雞魚肉同埋肉腸🐟 火候控制得好好而且烤過既肉質仲唔會乾🐔香料調味啱啱好🥰⭐️ Chicken Tikka Masala 🥘⭐️ Garlic Naan 🧄我哋叫咗小辣個辣度就啱啱好❤️香口得來帶點蕃茄嘅酸甜中和返🍅 配上鬆軟嘅Naan就索晒每滴咖喱嘅精華😝⭐️ Palak Paneer 🥬菠菜配上芝士口感整體好Creamy🧀 有特色得來口感又唔會太膩🤍⭐️ Poori 🫓試咗另一款印式酥餅🧈呢款嘅酥油感比較較重而且帶點甜味好有特色🥞⭐️ Mango Lassi 🥭 ⭐️ Indian Masala Tea ☕️芒果乳酪非常解渴中
Pani Puri
⭐️ Palak Paneer 🥬
⭐️ Poori 🫓
⭐️ Mango Lassi 🥭
⭐️ Indian Masala Tea ☕️
芒果乳酪非常解渴中和了辣度🍼特別一讚Masala Tea嘅香料濃度點到即止💐唔會太過難入口而且好豐富香味
Rice Pudding
另外老闆咁岩今日送咗個甜品佢話唔係成日都有㗎😅因為口味怕太甜香港人食唔慣🥹但係我覺得今日個Rice Pudding 幼滑得黎甜度岩岩好做個完美既結尾
Pani Puri
Tandoori Mixed Grill
Chicken Tikka Masala
Rice Pudding
2024-08-17 0 瀏覽
炸米餅配薄荷汁 $88呢款入邊放住薯仔同埋鷹嘴豆再加上酸酸辣辣嘅汁!食落去個口感好特別芝士烤餅 $44一份有四塊每塊入邊都夾住咗啲芝士,最好食就係點住瑪沙拉羊膝嘅汁食感米香燒馬友魚 $168馬友魚係用鐵板上菜,馬友嘅面頭係搽咗啲香料之後先燒都幾香口惹味!怕食魚骨都覺得可接受!唔算太多骨,啖啖肉咁印式雞肉炒飯$123印度炒飯就正正常常,冇乜特別但係份量就真係好大碗建議要有幾個人share先叫雞肉嘅份量都比得多Mango Lassi 芒果酸奶 $39芒果酸奶可以話係食印度菜必要嘅嘢飲!感但係就唔係間間都一樣咁好飲有啲就係勁甜,剩係得啲假嘅芒果味•好彩呢一間嘅甜味都唔算太甜!仲要極濃郁芒果味念質地好潔,入口都好順滑
炸米餅配薄荷汁 $88

• 香燒馬友魚
  • 瑪沙拉羊膝
  • Pullau Rice 印度皇飯
2024-07-27 75 瀏覽
今日就同朋友去咗印度皇到食印度菜餐廳由印度人主理,超級地道店員會先送上胡椒薄脆, 好簿身脆口, 配撘薄荷醬同辣醬, 幾惹味, 平日晚上仲有晚市套餐, 包括餐湯同一款主食是日餐湯用料豐富, 忌廉味香濃, 仲有啲香草味咖喱薯仔羊膝原隻羊膝上枱,炆到好淋身, 肉質嫩滑超入味, 咖喱味超濃郁, 用左超多唔同嘅香料, 層次豐富, 唔會好濃羊羶味另外配上印度烤餅 , 超級大塊,口感煙靭香燒馬友魚魚皮煎得香脆,加上檸檬汁,令到肉質更鮮味, 配搭印度皇飯, 飯粒粒粒分明, 淋上獨特嘅香料汁, 風味獨特Mango lassi 質地濃稠, 酸甜適中, 入口幼滑, 仲好香芒果味Young coconut 超大個, 椰青水好清甜, 仲可以刮到超多椰青肉
今日就同朋友去咗印度皇到食印度菜
餐廳由印度人主理,超級地道

平日晚上仲有晚市套餐, 包括餐湯同一款主食

是日餐湯用料豐富, 忌廉味香濃, 仲有啲香草味

咖喱薯仔羊膝

另外配上印度烤餅 , 超級大塊,口感煙靭

香燒馬友魚

魚皮煎得香脆,加上檸檬汁,令到肉質更鮮味,

Mango lassi
質地濃稠, 酸甜適中, 入口幼滑, 仲好香芒果味

Young coconut
超大個, 椰青水好清甜, 仲可以刮到超多椰青肉
2024-07-02 101 瀏覽
老友帶同女兒從蘇格蘭回港探親訪友。從小一起玩到大的幾家母女共8人相約飯聚,選定印度皇晚餐。印度菜小衆夠特別,加上之前我試過幾次,對這裏有一定信心。步入充滿異國風情的餐廳,感到稍顯隆重又略帶溫暖,立即好想吃上一頓風味大餐。四大四小人齊,我們嘀咕一陣,先叫定一個四人套餐A餐,包括:雜菜咖喱角、串燒鷄柳、瑪沙拉皇帝蝦、瑪沙拉羊肉、蒜蓉炒雜菜、薑葱烤餅、印度皇飯;再加上散點4樣:炸米餅配薄荷汁、牛油雞、香炸鮮雜菜、千層餅。這下從小食、肉類海鮮、到蔬菜、主食都有了,有不辣有辣,是各種不同程度和風格各異的辣,每道菜的香辛用料各具特色,味道濃烈層次豐富,時不時對味蕾充滿意想不到的衝擊 ......並非港人吃慣的港式餐廳之咖喱牛腩味道可比。雖然我們人多口味雑,但每人都能找到合口味的幾樣,還都吃飽了。餐廳除了一開始呈上小食,鹹味薄脆配紅綠甜辣醬,正餐之後又驚喜地贈送甜米布甸(糖水)。全程口水不斷,談笑間,杯碟刀叉交錯。值得一提,餐廳環境以紅色金色為主調,又配以明亮暖色的燈光,不僅為美食增色,也爲我們的歡聚合影添了彩。這是小確幸嗎,當然。
2024-07-01
  • 牛油雞ButterChicken
  • 炸米餅配薄荷汁PaniPuri
2024-06-04 86 瀏覽
又食印度菜啦,今次好多野食,仲識到新朋友☺️每樣都好有特色,推介10人食🙆🏻‍♀️隆重推介6.5磅烤全羊‼️不得了,打卡必叫,樣樣都好好味😋,每樣都好有特色,放工朋友家人聚餐嚟食🇮🇳印度菜Set (4A) $968Mango Lassi $29Garlic Naan $32Cheese Naan$446.5pLamb Leg $1930Young Coconut $98Carlsburg Pint $58Pani Puri $88Butter Chicken $112Lime Soda $33Draugh Jar $128Lassi $195Chicken Tikka $105Glass Red Wine $56Vodka $55 Chicken Momo $88
又食印度菜啦,今次好多野食,仲識到新朋友☺️
Set (4A) $968
Glass Red Wine $56
Vodka $55
Chicken Momo $88
2024-05-27 69 瀏覽
🐷好強又帶我同👦🏻食隱世食物,今次我地食印度菜,上餐廳樓梯已經有印度風,而店家亦好nice. 特別對小朋友,餐廳真正做到child friendly. 仲有個打卡位都好特別💚Cheese Naan:勁多芝士比Naan包圍住,表面酥脆金黃,咬下去奶香與面皮香口Sheekh Kebab:羊肉串份量多,肉質鮮嫩多汁,外層呈現焦香酥脆的表皮,內里保持肉汁飽滿,搭配新鮮香菜和檸檬汁,令羊肉不太羶,連👦🏻都愛食Beef Madras:咖喱牛腩帶濃郁的印度香料芳香,咖喱湯汁濃稠醇厚,牛腩入口綿軟多汁,椰汁味道強烈。Lassi:傳統印度酸奶飲料,細膩的質地,同其他餐廳不同,Lassi都拉到花❤️Tandoori Chicken:tandoor烤制的雞肉表層焦脆,內里卻依然鮮嫩多汁,再有檸檬調味,好有穫氣。Pullau Rice:米粒飽滿晶瑩,粒粒分明夾香料的芳香,配Beef Madras好正👍

Cheese Naan:

Sheekh Kebab:

Beef Madras:

Lassi:

Tandoori Chicken:

Pullau Rice:
2024-05-21 79 瀏覽
每次食印度菜都會叫度個炸米餅配薄荷汁 ($88),脆脆的圓球入面放了薯仔粒、洋蔥和鷹嘴豆泥等,加上薄荷汁或其他醬料口感濕濕脆脆好好食。主菜點了香燒春雞 ($123)和香燒馬油魚 ($168) ,兩者都烤到焦香撲鼻,前者雞肉嫩滑多juicy,後者魚肉滑溜,好有魚油香。黎到食印度菜一定要點份咖哩,咖哩薯仔牛腩 ($118) 味道都幾大眾化,唔會好重香料味,亦都唔係好辣,必定要點埋蒜蓉烤餅 ($66) 點咖哩一齊食。蒜蓉炒雜菜 ($86)炒得好香,但味道較濃。椰青 ($42) 香甜美味,Mango Lassi ($36) 超濃稠,酸酸甜甜好香。

蒜蓉炒雜菜 ($86)炒得好香,但味道較濃。

對於食印度菜愈嚟愈有心得今次去嘅呢間可以話係感覺正宗得嚟唔會特別辣亦唔會特別貴如果鍾意食香料味或者咖哩特別係鍾意食烤餅嘅千奇唔好錯過✨butter chicken 必食牛油雞✨mixed vegetables curry 辣咖哩雜菜✨tongue masala 牛舌馬蕯拉✨garlic naan 蒜蓉烤餅✨green onion naan 香葱烤餅✨poori 炸麵包✨pullau rice 印度皇炒飯✨mango lassi 芒果酸奶Butter chicken + Garlic naan係必食個雞係烤過先再煮又嫩又有煙醺味佢唔似masala用咁多種唔同嘅香料我覺得係帶甜嘅辣配烤餅係絕配而個烤餅係底脆上軟熟蒜蓉味同麵粉味都唔會過多完美演繹咗配咖哩嘅最佳拍擋一定要記得試前菜嘅薄荷醬同酸梅醬雖然係截然不同嘅味但食落開胃好夾Lassi亦平衡到甜芒果同乳酪唔會失衡食完今餐嘅感覺係真係會想去多次🤎
對於食印度菜愈嚟愈有心得

雖然係截然不同嘅味但食落開胃好夾
Lassi亦平衡到甜芒果同乳酪唔會失衡
食完今餐嘅感覺係真係會想去多次🤎
2024-05-17 73 瀏覽
這間位於上環的印度菜餐廳已開業多年,味道正宗,價錢親民,深受食客歡迎👍🏻餐廳裝潢簡約,帶有民族特色風情,環境寬敞,空間感十足,感覺很舒適🥳- 6.5P Lamb Leg $1,930巨型羊腿重6.5磅,份量十足🤣,店員上枱後,再用大火加熱,形成火焰山效果🔥🔥,相當震撼,羊腿外層焦香酥脆🐏,肉質軟腍,羊羶味不重,外層包滿濃厚醬汁,相當滋味😝✨Set (4A) $968- Samosas🥟咖哩角外層酥香,雜菜內餡飽滿爽脆- Garlic Chicken Tikka🐓雞柳串燒嫩滑多汁,調味剛好- King Prawn Masala🍤大隻的皇帝蝦,肉質彈牙,味道鮮甜,配上微酸瑪莎拉汁,很開胃惹味- Flank Madras🍛牛肉軟腍,吸收了濃郁椰汁香味- Pullau Rice🍚印度米是長條型,口感乾爽有嚼勁,建議可配上牛油雞,風味更佳- Garlic Mixed Veg🥬以蒜茸調味,雜菜炒至焦香- Green Onion Nan🫓外皮酥脆,加入蒽點綴,配上咖哩醬很夾- Garlic Naan🧄 $32蒜香味突出,同樣地配上咖哩醬很夾- Cheese Naan🧀 $44芝士鹹香味突出,同樣地配

- 6.5P Lamb Leg $1,930

✨Set (4A) $968

- Samosas🥟
咖哩角外層酥香,雜菜內餡飽滿爽脆

- Garlic Chicken Tikka🐓
雞柳串燒嫩滑多汁,調味剛好

- King Prawn Masala🍤

- Flank Madras🍛
牛肉軟腍,吸收了濃郁椰汁香味

- Pullau Rice🍚
印度米是長條型,口感乾爽有嚼勁,建議可配上牛油雞,風味更佳

- Garlic Mixed Veg🥬
以蒜茸調味,雜菜炒至焦香

- Green Onion Nan🫓
外皮酥脆,加入蒽點綴,配上咖哩醬很夾

- Garlic Naan🧄 $32
蒜香味突出,同樣地配上咖哩醬很夾

- Cheese Naan🧀 $44
芝士鹹香味突出,同樣地配上咖哩醬很夾

- Butter Chicken🐣 $112
雞肉嫩滑,醬汁濃郁香口,配上Naan或炒飯同樣適合

- Chicken Tikka🐓 $105
傳統瑪沙拉雞肉串燒,肉質稔軟,入口即化

- Pani Puri🎾 $88
印式傳統菜式之一,酥球炸至香脆,中間加入酸辣湯汁,口感特別

- Chicken Momo🥟 $88
沒想到餐廳內有尼泊爾餃子,雞肉內餡肉質軟腍,配上微辣醬汁更滋味

- Mango Lassi🥭 $29
印度菜必選飲品,芒果清甜,帶有奶香,很適合夏天飲

整個用餐體驗很好,店員服務熱情😎,食物素質亦不錯,期待下次再訪這間餐廳😍

📍 BASMATI - 上環
上環干諾道中137-139號三台大廈1樓
@basmati_hongkong
2024-05-17 78 瀏覽
聽講上環有間好出名既印度菜,決定同班朋友一齊去試下😳個羊腿火焰山好浮誇🔥🔥🔥🔥令到成餐飯都生色不少😂🐏6.5p Lamb Leg 2個$1930超多羊腿,大舊得黎啖啖肉,羊騷味唔重加埋噴火既效果,吸引全場目光😚Set 4A $968🥟Samosas 雜菜咖哩角香脆可口,入面有多種蔬菜同埋咖哩醬,辣辣地幾開胃😍🐓Garlic Chicken Tikka 串燒雞柳雞柳好滑好多汁,外層微焦,食落去都幾脆,入面雞柳啲油脂爆哂出黎😚🥬Garlic Mixed Veg 蒜茸炒什菜味道鮮美而清淡,營養豐富,食菜真係好重要架😍🌮Green Onion Nan 薑蔥烤餅皮好脆,好香既蔥味,用黎點咖哩汁一流🤤🍛 Flank Madras 椰汁咖哩牛腩椰汁同咖哩味都好濃味,牛腩索哂椰汁好淋,好入味🤤🍤King Prawn Masala 瑪沙拉皇帝蝦蝦肉結實又彈牙,個汁令到皇帝蝦更加入味,帶有辣辣地口感幾過癮☺️🥘Garlic Naan $32🥘Cheese Naan $442個咖哩汁用黎點烤餅食一流😳🍚Pullau Rice 印度皇飯飯係索哂牛、羊、雞同菜既味道,每一啖都多重享受🥰🥙Pani Puri 傳統

聽講上環有間好出名既印度菜,決定同班朋友一齊去試下😳
個羊腿火焰山好浮誇🔥🔥🔥🔥令到成餐飯都生色不少😂

🐏6.5p Lamb Leg 2個$1930
超多羊腿,大舊得黎啖啖肉,羊騷味唔重
加埋噴火既效果,吸引全場目光😚

Set 4A $968

🥟Samosas 雜菜咖哩角
香脆可口,入面有多種蔬菜同埋咖哩醬,辣辣地幾開胃😍

🐓Garlic Chicken Tikka 串燒雞柳

🥬Garlic Mixed Veg 蒜茸炒什菜
味道鮮美而清淡,營養豐富,食菜真係好重要架😍

🌮Green Onion Nan 薑蔥烤餅
皮好脆,好香既蔥味,用黎點咖哩汁一流🤤

🍛 Flank Madras 椰汁咖哩牛腩
椰汁同咖哩味都好濃味,牛腩索哂椰汁好淋,好入味🤤

🍤King Prawn Masala 瑪沙拉皇帝蝦

🥘Garlic Naan $32
🥘Cheese Naan $44
2個咖哩汁用黎點烤餅食一流😳

🍚Pullau Rice 印度皇飯
飯係索哂牛、羊、雞同菜既味道,每一啖都多重享受🥰

🥙Pani Puri 傳統香料炸酥球 $88
好脆口,加埋各種餡料同埋酸辣汁,酸酸地又辣辣地,幾開胃🤤

🐓Butter Chicken $112
配料加埋牛油令到個奶味好出,用黎送烤飯或飯都唔錯😆

🐓Chicken Tikka 瑪沙拉串燒雞 $105
雞肉好腍好滑,仲帶有辣味同酸味,幾過癮😂

🥟Chicken Momo $88
雞肉餡料好多汁☺️仲好香,個皮好有咀嚼感

🥭 Mango Lassi $29
芒果味鮮甜,奶味好香好滑,幾岩消暑時飲🤣

🍺啤酒
大大杯同朋友啤一啤幾開心,建議用黎送烤餅同雞都唔錯😚

印度皇 (上環)
📍上環干諾道中137-139號三台大廈1樓
2024-05-13 66 瀏覽
餐廳係樓上,面積算比較大。🤔餐湯:質地比較杰,係蕃茄湯mix 埋淡淡嘅咖喱味道再打個芡,味道一般。Tandoori Chicken傳統印度烤雞嘅味道,再加上淡淡嘅香草味。都算入味。🤔 芝士菠菜見佢排熱門菜第一名,就試吓。但係其實又冇乜特別。攪拌爛晒嘅菠菜醬打個芡,入邊有一粒粒嘅芝士。冇咖喱味,味道都算清淡,質地杰。但係就唔特別食到芝士味或者菠菜青草味。🤔椰汁咖喱牛腩味道冇特別。唔辣,唔特別食到椰汁味。牛腩比較淋同埋碎,食完都冇咩記憶點。Naan 烤餅呢個烤餅最好味。大大塊,帶少少淡淡嘅甜味。👌🏼薄餅:隨檯仲會附上一碟脆脆嘅薄餅。👌🏼芒果酸奶:味道正常。整體嚟講,呢間印度餐廳嘅口味比較適合香港人,應該做咗啲調整,味道唔會太濃烈,比較易入口。環境: ★★☆☆☆ 食物: ★★★☆☆ 推介指數: ★★★☆☆
餐廳係樓上,面積算比較大。

餐湯

Tandoori Chicken

傳統印度烤雞嘅味道,再加上淡淡嘅香草味。都算入味。

🤔 芝士菠菜

Plan Paneer 芝士菠菜

🤔椰汁咖喱牛腩

椰汁咖喱牛腩

Naan 烤餅

呢個烤餅最好味。大大塊,帶少少淡淡嘅甜味。

Naan 烤餅

👌🏼薄餅:隨檯仲會附上一碟脆脆嘅薄餅。

薄餅

👌🏼芒果酸奶:味道正常。

芒果酸奶  Mango  Lassi

環境: ★★☆☆☆