2021-05-19 47 瀏覽
今日佛誕好忙,忙到兩點半先食第一餐,同男朋友入左間印度餐廳食。炸米餅配薄荷汁第一次食呢個印度小食,入面包住既應該係薯蓉,仲有啲香料,外面係脆口既,越食越辣,幾特別。香燒春雞有兩隻雞腿同雞胸,雞肉幾嫩滑,啖啖肉,幾好食。印式燴羊肉唔辣架,羊肉都唔羶,亦唔鞋唔韌。芝士烤餅烤餅煙煙韌韌,包住勁多芝士,十分邪惡。印式咸煎餅口感鬆軟,我覺得單食可以,蘸印式燴羊肉既汁食都得。椰青、青檸梳打。芒果酸奶、凍咖啡。

炸米餅配薄荷汁
炸米餅配薄荷汁

香燒春雞
有兩隻雞腿同雞胸,雞肉幾嫩滑,啖啖肉,幾好食。

印式燴羊肉
唔辣架,羊肉都唔羶,亦唔鞋唔韌。
印式燴羊肉

芝士烤餅
烤餅煙煙韌韌,包住勁多芝士,十分邪惡。

印式咸煎餅
口感鬆軟,我覺得單食可以,蘸印式燴羊肉既汁食都得。
印式咸煎餅

椰青、青檸梳打。
椰青、青檸梳打
芒果酸奶、凍咖啡。
芒果酸奶、凍咖啡
2021-05-19
午餐
印式咸煎餅
在香港,印度菜一直也是香港美食的一個重要構成部份,原因是印度作為英聯邦國家,以前有不少印度人來港生活定居,衍生了龐大的飲食需要,而且印度菜使用豐富的香料亦吸引了很多香港人不時的品嚐一番。直到現在,基本上每個區也有一間印度餐廳。 今天這家餐廳位於上環,相隔四號幹線的干諾道西天橋就是信德中心港澳碼頭,地理位置算相當方便,電車、小巴、巴士、鐵路和船隻應有盡有。如果是在日落時份到來,還能在窗邊位置看到些許日落美景。 餐廳佈置簡單,牆上貼上仿磚牆的牆紙,掛上自家招牌菜的相片,還有一部電視播放著印度節目,餐廳氣味清新,氣氛舒服。炸洋蔥花 $56 有別於某大型連鎖扒房,這道菜先把洋蔥切成一口大小再去炸,吃的時候更加香口方便。隨送的醬汁是薄荷汁和酸梅汁,薄荷汁的清涼抵銷了油膩感覺,酸梅汁令人更開胃,消去滯感。 香煎馬友魚 $138首選推介,煎魚火喉剛好,兩面的魚皮很香脆,內裏魚肉卻仍保持嫩滑,上菜後老闆親自澆上檸檬汁。檸檬汁完全中和了魚腥味,提昇了整條魚的鮮味。老闆亦很自豪介紹餐廳選用了來自南韓的馬友魚,肉身豐富多脂肪,味道出眾。 印度餃子 $88共有兩款內餡,雞肉餡和芝士肉餡,芝士味有驚喜,不是坊常

炸洋蔥花 $56
炸洋蔥花

香煎馬友魚 $138

印度餃子 $88
共有兩款內餡,雞肉餡和芝士肉餡,芝士味有驚喜,不是坊常的鹹香味流心芝士,而是有奶香味咀嚼感的芝士。

鑊仔羊肉 $112
醬汁味道甜甜的,辣味不重,香料味道濃郁,羊肉的膻味已被香料帶走,剩下羊肉的厚實香氣,肉質煮得略爛,咬開時不會粘牙。

印度芝士菠菜 $88
大部份印度菜中蔬菜都被打成糊狀加入料理,所以賣相與一般香港人所吃的其他菜式大相逕庭。糊狀的菠菜更易吸收,具豐富營養價值。而印度芝士才是主菜,口感彈牙,有嚼頭,與百頁豆腐有點相似,充滿奶酪香味。

芝士薄餅 $36
非常有誠意的薄餅,即點即拉即烤,上檯時餅邊一直有流心芝士出現,提供了不少飽足感,混著鑊仔羊肉或是菠菜糊吃也不錯。

生蠔 $112
想不到在印度餐廳也有生蠔吃,簡單叫4隻一試,清洗得非常乾淨,入口有淳厚鮮味,口感滑溜,海水味不算太強。
生蠔
生蠔

印度蔬菜炒飯 $88
正宗印度米比較幼長,用香料、三色豆和西蘭花粒炒香,粒粒分明,口感俐落。飯碗很深,份量相當足,可以咖哩拌混進食。
印度蔬菜炒飯
印度蔬菜炒飯

原味乳酪 & 芒果乳酪 $36/杯
冰涼透心,入口有點濃稠綿密,酸酸甜甜,把各樣菜式的香料味道都中和了。
原味乳酪

老闆和店員也非常熱情,不時來詢問對菜式的意見和介紹印度文化,一頓飯下來收獲良多。由入座率可見,受疫情影響頗為嚴重,以味道和服務質素而言,這家餐廳已經非常值得有更多人認識。

In Hong Kong, Indian cuisine is always a major part of food culture. As India was one of the colonies of the Great Britain, many indians came here for living. Therefore some of them started running Indian restaurants for fellows and introducing indian food to the local. Up to now, almost every districts have Indian restaurants.

Onion Bhajee $56
Different from the one in Western Restaurant, onion was cut into bite-size. The fried onion became more crispy.
Tandoori fish $138
This is the best cuisine of tonight. The cooking time was so perfect. While the skin was quite crunchy and the meat were still in a smooth condition.

Mixed momo $88
There are two stuffing inside, chicken and indian cheese. It is surprising that the cheese one was chewy and smelt like milk.

Lamb Kadai $112
The sauce was a little bit sweet and not too spicy. The smell of lamb were completely rich and not gamy. The taste was mellow.

Palak paneer $88
It is common that vegetables are blended into a pulpy paste for cooking. Indian cheese Paneer is the prime part, tasting like tofu but with milk flavour and chewy.

Cheese naan $36
The naan is cooked to order, full of sincerity. When the naan was right on serving to our table, the cheese were still in a fluffy state. It is one of the best food combination with Kadai or Palak.

Oyster $112
I found an unpredictable seafood here. They were deeply cleaned and taste quite silky.

Vegetable Pullau $88
This is a traditional Indian fried rice. The Indian rice is a long grain rice which called Basmati, this Restaurant is named as Basmati as well, so I have a high expectation on this fried rice. It tastes cute and nice. I felt much healthier after eating those vegetables.

Lassi $36
Two lassi were tasted delicate, they are the best drink in the summer time.

The boss was so passionate that often asked for opinion. He also introduced many interesting indian culture such aa the red dot on the forehead of indian women. They suffered a lot from the covid-19, they deserve more attention because they provide excellent food and marvelous service.
2021-05-04
炸洋蔥花
原味乳酪
2021-05-18 33 瀏覽
近排去咗上環嘅「印度皇」食晚飯🍽估唔到口味都好大眾化😲.印式咖喱蟹🦀大隻多肉,配上香辣咖喱🍛幾好味.辣椒雞柳🐓雞皮位置脆卜卜😆都有少少辣,不過正宗連埋啲辣椒食就辣好多🌶.印度什菜炒飯🍚洋蔥🧅青豆、蘿蔔🥕粟米🌽味道幾地道🇮🇳.印尼芝士餃子🥟分別有芝士同雞肉兩款味🧀外皮煙韌,餡料頗多😌加埋醬汁食就更加好🤤.青豆燴椰菜🥬除咗有青豆同椰菜,仲有蘑菇🍄燴得幾好味😋.烤餅🤍好有咬口,帶薄脆😙點上蟹嘅咖喱汁,非常滋味😛.椰青🥥Size好大,清甜解渴☺️.青檸礦泉水🍋底下係新鮮青檸汁💦飲落酸又清新
近排去咗上環嘅「印度皇」食晚飯🍽估唔到口味都好大眾化😲
印式咖喱蟹🦀大隻多肉,配上香辣咖喱🍛幾好味
印度什菜炒飯🍚洋蔥🧅青豆、蘿蔔🥕粟米🌽味道幾地道🇮🇳
青豆燴椰菜🥬除咗有青豆同椰菜,仲有蘑菇🍄燴得幾好味😋
烤餅🤍好有咬口,帶薄脆😙點上蟹嘅咖喱汁,非常滋味😛
椰青🥥Size好大,清甜解渴☺️
青檸礦泉水🍋底下係新鮮青檸汁💦飲落酸又清新
2021-05-17 128 瀏覽
今日雖然好熱, 但都無阻我食傳統印度老店咖哩寶嘅心情☀️對上一次食印度菜係喺澳洲做嘢嗰陣有日收工同一大班同事包場開party食, 今次呢度嘅環境同氣氛都令我諗返起嗰陣時✨.餐廳喺上環站隔離, 面積闊落, 設備本身係可以俾人包場buffet+跳舞用💃🏻🕺🏻 呢度標榜嘢食無味精, 感覺上比較健康🙃 今日坐喺比較開揚嘅靠窗位置, 枱上面有鮮花擺設, 背景播住當地🎶. 加埋印度老闆同埋同事, 我當自己今日去咗🇮🇳旅行.🌮Masala Papadem (香辣鬆化胡椒餅)老闆好好人, 一開波就送咗呢個starter俾我哋食✨呢款餅好脆, 上面鋪滿切粒蕃茄/青瓜/洋蔥/辣椒, 加埋檸檬汁同masala粉, 酸酸哋辣辣哋咁幾開胃✨🥥Young Coconut (椰青)原個椰青, 好解渴, 夏天必嗌. 每人叫一至兩個差唔多.🥭Mango Lassi (芒果酸奶)比出面飲過嘅Lassi甜少少, 但我鍾意呢款多啲, 因為我覺得出面嗰啲唔夠甜同凍😂 就算唔甜, 食印度嘢正常都叫番杯解辣🙃🥕Punjabi Pakodas (香炸鮮什菜)個炸什菜似天婦羅什菜. 入面有薯仔, 口感少少似薯餅. 跟薄荷醬同酸梅醬, 我

🌮Masala Papadem (香辣鬆化胡椒餅)

🥥Young Coconut (椰青)
原個椰青, 好解渴, 夏天必嗌. 每人叫一至兩個差唔多
🥭Mango Lassi (芒果酸奶)

🥕Punjabi Pakodas (香炸鮮什菜)
個炸什菜似天婦羅什菜. 入面有薯仔, 口感少少似薯餅. 跟薄荷醬同酸梅醬, 我覺得同酸梅醬一齊食幾夾

🥨Pani Puri (炸米餅配薄荷汁)
呢款薯仔球外型幾特別, 入面有洋蔥同薯仔, 倒埋啲薄荷汁入去入面幾好食. 或者配酸梅醬都match.

🥗Samosa Chat (咖哩角沙律)
除咗常見嘅samosa, 呢度仲有整碎samosa嚟做嘅沙律✨咖哩薯仔+samosa外皮+沙律醬+蔬菜+碎芝士一齊食又幾夾咼🤫係有少少heavy, 下次單點嚟食會好啲

🥟Paneer Momo (印式芝士餃子)
Momo係尼泊爾家常便飯, size比我哋平時食嘅餃子大, 呢度都有得食. 食落paneer味唔係好重, 個人感覺似椰菜豬肉餃, 點埋個masala醬一齊食好好味🙃

🫓Garlic Naan (蒜蓉烤餅)
好香蒜蓉味嘅傳統烤餅, 暖暖哋食就啱, 就咁食或者同咖哩一齊食都好味. 聽人講個cheese naan都好好味, 下次要試吓先得
🥘Butter Chicken (牛油雞)
食印度嘢百分之一千會嗌, 因為個人喜好🙃 咖哩唔會好辣, 好creamy, 牛油味幾夠. 啲雞都幾滑. 之前我食過有間印度餐廳啲butter chicken竟然無去骨, 我每一啖都食得好唔放心😖

🍆Brinjal Malasa (印式燴茄子)
茄子好難整得唔好食, 呢度嘅masala 茄子份量十足, 落足油, 送飯一流🙃

個人推介:
  • Butter  Chicken
  • Punjabi Pakodas
  • Paneer Momo
2021-05-14 125 瀏覽
🍴mango lassi 36 蚊🥭芒果酸奶 🥛芒果味香 應該個芒果本身幾甜 . 奶味幾香滑 飲落密度幾高 好有口感 🍴kingfisher 🍻 38 蚊口感比較爽 泡比較少 啤酒味比較香🍴masala papadam 21 蚊個香辣鬆化胡椒餅 底層好香脆 帶有胡椒香味 上面有青瓜 青菜 蕃茄 仲有 d類似辣菜莆🍅辣得黎好惹味 配埋香脆既脆底唔錯🍴辣椒雞柳118 蚊🌶️🐥一上枱就聞到好香, 雞肉好足料 炸得香脆 d汁先係重點 好入味 帶有 d類似咕哩肉既香味 跟住 d辣同甜香就出黎🌶️ 辣得黎好惹味 再配埋辣椒 葱花 芝麻 洋葱 點綴 更添香味 🍴南瓜湯🎃南瓜味好香 而直密度高 帶 d椰汁香味 仲有 d類似咖哩既香甜味 好有層次感 🍴naan 21 蚊🍞大大份整印好香既 naan ,.食印度野一定要試 naan , 包皮帶 d燶邊夠哂香 麵包味香濃 好有口感 襯 咖哩最正 🍴garlic naan 21 蚊🍞個印度 naan整得好香脆 入面麵包味好香 有好多紅蘿蔔絲粒令到 naan増加甜香 食落好香蒜蓉香 正 🍴印式芝士菠菜 88 蚊🧀呢個係好傳統既印度野 外表雖然欠缺 但其實好好

🍴mango lassi 36 蚊🥭

🍴naan 21 蚊🍞

🍴garlic naan 21 蚊
🍞

🍴印式芝士菠菜 88 蚊🧀
呢個係好傳統既印度野 外表雖然欠缺 但其實好好味 首先有 d椰奶香 菠菜味好香濃 夠哂出🌿 最正係佢既特色芝士 整成正方形 芝士味香濃 而且好有口感 配薄餅或 naan食正

🍴椰香咖哩牛柳 113 蚊
有椰汁點綴 咖哩比較甜 帶 d香料🌿 牛柳其實似牛腩多 d , 比較煙韌彈牙 有 d牛筋 都好入味 正

🍴印式芝士炒飯 98 蚊🧀🔥🍚
佢嗰 d係印度米 比較長身乾身 帶 d香料 有雜豆 印度飯整得好乾身 配埋芝士粉令到飯身好香 可以就甘食或者 配咖哩都得

🍴whiskey
Indian既 single malt whiskey amrut . 50 度 但比較易入口 帶 d甜香 麥芽味都重 好特別既 whiskey

#咖哩 #牛肉 #炒飯 #印度菜 #芝士 #菠菜 #naan #薄餅
Score 平均分 <8.2/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#印度皇
上環干諾道中137 至139 號三台商業大廈一樓
~~~~~~~~~~~~
2021-05-14
由細到大都好鍾意食印度菜,因爲香料多、微辣又刺激!之前去開都係D比較高級既印度餐廳,今次就試下親民又高質、位於上環既【Basmati Indian Restaurant印度皇】。位置方便、餐廳寬敞、而且老闆超級nice。最特別之處係餐廳會根據客人年齡同國籍而控制食物既濃淡同辣度,非常貼心同客制化!小食(老闆贈送/平時無得禁叫):小食拼盤包括炸奶酪球、蔬菜餅同samosa。全部新鮮炸起,印度既奶酪有D似豆腐、豆乾,無咩奶味同基本上唔heavy。蔬菜餅非常香口、有好多種類既蔬菜同香料mix埋!samosa算係我食過數一數二好食既!微辣但香濃既咖喱薯仔,外面又炸得香脆!印式芝士餃子:其實個style有少少似尼泊爾既momo,不過形狀更似我地既餃子。裏面有芝士同洋葱仲有D香料。餡都ok多、不過裏面本身無肉所以唔會話特別juicy。個皮凍左都唔會硬!印式芝士炒飯:使用印度香料飯再加蔬菜同印度芝士既炒飯。味道超足,印度芝士完全唔會膩,不過覺得質地濕左少少。但整體好特別同味道超好!印式鹹煎餅:本身帶少少鹹味,但搭配咖喱都幾match!椰菜花薯仔咖喱:椰菜花同薯仔有輕微超過、炸過,所以好香。呢款咖喱偏

印式鹹煎餅:本身帶少少鹹味,但搭配咖喱都幾match!

椰菜花薯仔咖喱:椰菜花同薯仔有輕微超過、炸過,所以好香。呢款咖喱偏稀,但味道又好濃,係禁多款食物入面偏辣少少。

香滑馬沙拉鷄:用香濃番茄醬加cream同香料整成,所以呢款基本上唔辣,而且配naan或者餅都好好食。鷄肉微微煎左,好香好嫩!超級推!

Rice Pudding:米飯加奶整成既甜品,仲有加香料。係甜品裏面加香料真係好特別,上面係四分一印度湯圓。之前聼人話好甜,不過四分一粒同其他野一齊食又ok。

芒果酸奶:超級大杯,好香濃芒果味,而且唔會太甜。酸酸地好開胃!
2021-05-13 23 瀏覽
這間是一間有一點難找的印度餐廳因為入口比較細,謂語干諾道中近上環海味街。今日我同朋友喺下班後佢整間餐廳因為只是來我公司約3分鐘的步行路程,我們是有一個二人套餐入面有咖喱羊肉鐵板雞球炸蝦餅等等很有特色的印度食品,最令我驚喜的是那鐵板雞肉,雞肉10分或加上其洋蔥是很適合的配搭,羊肉的咖喱味也很龍再配上他們的咖喱椰菜花,與白飯絕配。最後我叫了一個椰青可以減少熱氣及解渴。值得一題的是他們的烤餅及白飯很特別麻煩試一試一試上面還有椰絲,烤餅上面有很多蔥花,因此非常正宗。
1K
第一次食印度菜🇮🇳,朋友介紹位於鄰近上環地鐵站C 出口的「Basmati Indian Restaurant 印度皇」,印象中,印度菜式普遍香料味濃和偏辣,但原來餐廳🍴可以因應客人食辣程度有所調節,非常貼心。❤️店舖明亮光猛,佔地頗大,容納三十人左右,場地大到可以搞派對🎉裝潢充滿印度🇮🇳元素,座無虛席。因為餐廳🍴位於一樓,其大玻璃窗採光良好,打卡影相📸️一流。廚師精選(2A 二人套餐): 香炸雞柳:香味撲鼻,雞肉嫩滑,用左印度🇮🇳香料醃製,使用香料及優格把雞醃成紅色,再放進泥窰內烤製而成,炸粉不厚,不油膩,蘸上薄荷醬,清新開胃解膩。烤三文魚🐟:用鐵板呈上,有大量爆香左嘅蒜頭🧄同雜菜,簡單嘅胡椒香煎三文魚🍣魚皮煎到好似炸左咁,因為三文魚骨大條,非常易食用,補一補唔係奧米加三。😍印式燴茄子🍆:器皿好友印度特色,用上芫荽、芝麻、印度香料醃製茄子🍆,香濃而不油膩,茄子好入味。椰汁咖喱雞:用上巴辣雞,啱晒嗜辣人士,因為我哋好鍾意食辣,可以因應我哋要求變成三隻辣椒嘅辣度,辣味慢慢滲出,有aftertaste 💋醬汁好適合蘸烤餅食。蒜蓉烤餅:用手食最地道,蒜蓉味突出,烤餅香脆可口,又有似Pizza質感,

廚師精選(2A 二人套餐):

炸雞柳:

烤三文魚🐟:

印式燴茄子🍆:

蒜蓉烤餅:用手食最地道,蒜蓉味突出,烤餅香脆可口,又有似Pizza質感,蒜蓉咖喱雞啱晒組合。

芒果酸奶(HKD 36):芒果酸奶芒果🥭味好出,甜度適中,酸奶有助排毒,仲好有誠意整咗個心形🧡拉花係面❤️打卡一流。

青檸梳打(HKD 32):清熱消暑,青檸相酸酸地,配個梳打, 飲完都KUR 曬。

印度皇飯(HKD 48):用上印度🇮🇳長香米,感覺好似食緊啲斷咗嘅米粉,但食落冇咩味,以為會有印度香料味😆

印度奶茶(HKD 58):點少得印度奶茶☕️,店員表演拉茶功力,充滿玉桂味,聞落肉桂味濃,飲落就茶味濃,奶味香。

總結:
印度🇮🇳菜初體驗冇失望
老闆服務用心 非常適合香港人口味

2021-05-11 2131 瀏覽
近期,印度嘅疫情非常嚴重,相熟嘅老友話除咗作出少少捐款幫幫手之外,亦想支持吓本地一啲印度餐廳,當喺為本地嘅印度鄉里打打氣。所以,相約嚟上環嘅「印度皇」食餐飯。一來餐廳就晌地鐵旁,大家都方便,二來睇到餐廳嘅風評唔錯,諗住呢一頭又靜侷啲,友人會覺得安心啲。餐廳晌商廈一樓,地方頗大,裝修唔算好重印度風,但地方四四正正,感覺寬敞。而且,枱與枱既有一定距離,睇啲餐具擺放,都留意到盡量安排客人隔枱坐。而牆上掛咗個大電視,不停播放一啲印度音樂,喺較明顯嘅印度風元素。我哋被安排坐晌近窗位,雖然只喺街景,但感覺開揚多啲。枱上擺咗個印度小花瓶,插上小鮮花作點綴,餐具亦都整齊擺放。順帶一提,店主、店員嘅服務態度非常好,甫坐低,會幫忙噴噴清毒噴霧清潔雙手,用餐期間,又不時幫忙換碟。餐牌中英對照,部份菜式又圖文並茂,手指篤篤都唔會點唔到菜。 再者,店主識識哋講廣東話,簡單嘅都溝通到。而食物嘅選擇十分之多,原來頭幾版嘅印式小食、烤餅及飯,全都喺素食嚟,後兩版就喺各式各樣嘅肉類及海鮮。胡椒餅、雜菜咖喱角 、香炸鮮雜菜點菜後無耐,就送上一小籃印度小食,重點喺免費,哈哈!胡椒餅超薄超脆,又有黑胡椒香;雜菜咖喱角外形漲卜
胡椒餅、雜菜咖喱角 、香炸鮮雜菜

點菜後無耐,就送上一小籃印度小食,重點喺免費,哈哈!胡椒餅超薄超脆,又有黑胡椒香;雜菜咖喱角外形漲卜卜,咬落鬆化,唔油膩,內餡填滿素菜,滲出陣陣咖喱香;而香炸鮮雜菜幾得意,感覺主成份喺啲薯仔,粉粉腍腍。炸小食伴以一兜菠菜汁,一兜辣汁,後者酸酸辣辣,仲辣勁幾強。
胡椒餅、雜菜咖喱角、香炸鮮雜菜
胡椒餅
雜菜咖喱角
香炸鮮雜菜
芒果酸奶 $36、椰青 $42

友人就點椰青,小弟都喺鍾情芒果酸奶,話酸奶,其實乳酪帶出嘅酸味唔太酸,因為芒果味又濃又香。啜落去嘅質感就知無加水或加冰,完全單單喺乳酪同芒果打成,所以,飲到尾,味道跟質感都無走樣,堅真材實料。
芒果酸奶、椰青
日本生蠔 $168

最近,餐廳兼賣生蠔,店主又話嚟咗一批從日本嚟嘅靚貨,半打都喺$168,平均廿零蚊隻,絕對食得過。呢度開蠔唔會幫手去埋帶子位,以表明原裝正貨,兼難得開蠔都幾乾淨俐落,無乜碎殼。蠔肉呈長形,好肥厚,口感就屬爽脆一種,海水味比較濃,餘韻亦算強。
田園沙律 $68

呢一道田園沙律純粹用嚟平衡餐飯,兼當喺開開胃。果然好田園,仲好原始味道,因為單單將新鮮嘅蕃茄、紫洋蔥、白蘿蔔、甘筍、青瓜切片,原汁原味奉上,無添加,只喺灑少少檸檬汁而已。生嘅紫洋蔥原來真喺幾辣,其他嘅蔬菜都好鮮甜、味道天然。
田園沙律
印式芝士菠菜 $88

友人就話好想試試呢一個小食,將菠菜打成蓉,再加入茅屋芝士,所以,芝士味食起嚟唔會太濃,切成粒粒方便食,入口好有咬口,煙煙韌韌咁;菠菜煮成蓉,入口軟軟綿綿好嫩滑,之後我哋用嚟配印度烤餅一齊食,仲有趣。然而,老友話撈啲印度米,效果又唔錯喎!
印式芝士菠菜
印式芝士菠菜
香燒馬友魚 $138

主食我哋要一份烤魚,一羊肉就夠喇,先喺碟燒馬友登場,以鐵板熱騰騰咁送上,店主會詢問你要唔要加檸檬汁,他會用鋼夾幫手唧檸檬汁,食完一面,佢又會主動幫你反魚,服務方面非常到位。鮮魚採用南韓直送新鮮馬友魚,以香料醃製後以高溫烤爐燒製,外皮烤得金香,帶點焦脆,魚肉很嫩滑,又帶有香料味,真喺無揀咗。
椰汁咖喱羊 $96

難得友人都食羊,就梗喺試一試啦,況且,店家有唔少羊肉嘅菜式。平常喜歡揀瑪沙拉,然而,呢個椰汁咖喱一樣正,混合多種芳香香料、椰汁去做,咖喱嘅香味自不然有層汁,而羊肉唔太羶,好軟腍。而剩低嘅咖喱汁,絕對唔會嘥,當然喺用嚟配烤餅嘛。
青蔥烤餅 $29

去食印度菜,烤餅喺必然出現嘅嘢食,加入青蔥嘅烤餅,印象中就應該未試過喇。烤餅放入好多青蔥,所以,外觀睇起嚟更靚,入口好軟熟,帶點韌勁,卻充滿蔥香,沾咖喱食,一流嘅配搭。
薄煎餅 $23

店主推介我哋試一試另一種餅食,雖然好大塊,但就真喺好薄身,而且,質感比較軟綿,更具麥香,同樣,都喺配咖喱嘅好朋友。
印度皇飯 $48

講開啲印度烤餅,我話其實啲印度米都幾特別,而友人話未試過,就再追加一客。印度米寧舍修長,加入大量甘筍絲、椰絲,以及黃薑粉嚟煮,據講黃薑粉有防癌、治療關節病嘅好處,個印度皇飯本身甜甜哋,黏黏綿綿,友人就用嚟撈菠菜蓉食。
印度皇飯
印度皇飯
友人好滿意今餐嘅選擇,好對胃口,所以,就算點咁多嘢一樣清得晒。其實,印度咖喱晌香港一向都甚有市場,但願印度嘅疫情可盡快雨過天清!
芒果酸奶、椰青
2021-05-10 21 瀏覽
在上環大型百貨公司買了電器已是十二時許了,相公提議去上環一間印度餐廳,侍應送上兩個濃湯和小食,蕃茄湯底加印度herbs,味道與別不同。我倆必點的兩杯芒果酸奶,很解喝的一杯飲品,微酸而芒果味香。熱辣辣的烤餅同時與香燒馬友魚一起來,挺好。魚燒得剛巧熟,魚不乾卻咬下去很滑很 juicy。我看圖識字地點了香燒雞,味美肉嫩,不乾反嫩滑。
我倆必點的兩杯芒果酸奶,很解喝的一杯飲品,微酸而芒果味香。
我看圖識字地點了香燒雞,味美肉嫩,不乾反嫩滑。

2021-05-10 43 瀏覽
依間餐廳好有驚喜 係我食過咁多間印度餐廳來講係最正宗🙈 而且店員勁熱情 呢間會係我食完仲想再返黎再食嘅餐廳真心高質餐廳有兩至三款前菜附送比我地 包括有咖喱角 脆片 炸雜菜 仲有兩款特色醬汁用黎點醬食尼泊爾餃子佢分別有兩款味(芝士同雞肉)我地簡左雞肉味 中間有個醬汁點嚟食㗎 外型同我地平時食嘅餃子係冇分別 佢嘅餡料都幾多 配合埋個醬汁都幾特別千層餅口感鬆軟 佢用嚟點咖喱魚柳或者瑪沙拉羊膝嘅醬汁都好好食 而且都幾大塊椰汁咖喱魚柳咖喱辣度岩岩好 而且仲有少少嘅椰汁嘅香味 咖喱汁滲入個魚柳入面 瑪沙拉羊膝絕對推介 而且我覺得係必嗌嘅嘢食 馬沙拉香料好特別 一啲都唔羶 而且煮得十分之入味 肉質好淋 食完啲肉佢仲會比吸管你啜埋入面啲骨髓 真係好特別而且未食過 勁有驚喜而且佢個醬汁攞嚟撈飯係好正 簡直係送飯一流Mango lassi芒果味十分之濃郁 酸酸甜甜好開胃

尼泊爾餃子

芒果味十分之濃郁 酸酸甜甜好開胃
2021-04-09
  • Lamb  shank
2021-05-09 65 瀏覽
見到最新好多foodie都推介呢間印度餐廳🙌🏻話高質抵食 老闆又好客環境又唔錯✨所以嗰日就帶咗媽咪去食😎決定分兩個post 太多野食🤣.📌Pani Puri $88除咗炸米餅 今次呢個post全部野食都係老闆請我地食嘅🤤米餅真係炸到超薄脆 一啲都唔油膩🥰入面有薯仔粒同洋蔥🧅🥔成個口感好豐富😋佢中間仲有個汁 係用咗Tamarind,Black Salt,Dry Mango同莞茜嚟整😎老闆話要將啲汁倒入個波波到 一啖食晒成粒🙈口大嘅可以試吓👅不過個人覺得就咁食已經好夠味 唔使倒汁都好好食😚.📌前菜小食一去到老闆就俾咗Punjabi Pakodas同papadam我地試🤩即係香炸鮮雜菜同胡椒餅😌炸雜菜幾特別 有啲似炸薯餅再撈埋啲菜 胡椒餅好脆卜卜鹹鹹地😍佢仲配咗薄荷汁同埋酸梅醬嚟點 幾清新😆.📌Pullau Rice $48我哋食食吓嘢老闆突然攞咗個印度皇飯比我地試🍚佢唔係我哋普通嘅白飯 佢係用咗印度長米🇮🇳口感好鬆軟 好似食緊陣風咁 係好輕盈嘅口感好特別💨個飯仲撈左啲雜菜粒一齊炒 幾香甜😚就咁食已經好好味 不過我加埋啲咖喱一齊食 仲正🍛.📌Soup of the Day Indian da
📌Pani Puri $88
Pani Puri

📌前菜小食
Punjabi Pakodas, Papadam

📌Pullau Rice $48
Pullau Rice

📌Soup of the Day
Indian daal soup🍲 個湯嘅口感好杰身 有啲似平時嘅南瓜湯🎃辣辣哋 入面仲有啲洋蔥薯仔粒🤩好似飲緊淡味嘅咖喱🤣
Indian  Daal  Soup

📌Mango Lassi $36
每次去印度餐廳都一定會嗌芒果酸奶🥭係印度好出名嘅yogurt✨芒果嘅果甜味 再加埋酸酸甜甜嘅乳酪 yumyum😋
Mango  Lassi

Lime Soda $32
呢杯就清新啲 可以中和下主菜嘅油膩感😝
Lime  Soda

Fruit Malai Sabudana $28
原本諗住走嘅時候 老闆又突然之間拎咗甜品出嚟🤣餐牌上面係冇嘅😗佢係好大粒嗰啲西米露🥰好香椰汁味🥥 西米口感唔會太腍 不過都唔算好煙韌🙈面頭啲雜果係罐頭嘅 呢點有少少失望🥫
Fruit  Malai  Sabudana

介紹完好客嘅老闆請我哋食嘅嘢😎就講吓自己order左啲乜嘢🤩真係好大件夾抵食❣️
📌Fish Masala $88
去印度餐廳點都一定要嗌個咖喱🍛原本我哋係嗌咗蝦 不過啲Staff同隔離枱掉轉咗俾咗個魚我哋🦐🐟佢係炸魚柳 媽咪食咗一舊就覺得麻麻地😟但係個咖喱唔錯 甜甜地辣辣地😚同埋魚柳嘅份量都幾多 👍🏻
Fish  Masala

📌Cheese Naan $36
咖喱一定要配印度最出名嘅naan🤩平時都係得原味不過呢度有芝士, 薑蔥, 蒜蓉同薯仔味😍芝士味真係好正 一上枱熱辣辣即刻食 入面啲芝士可以拉絲🧀外皮煙韌 再加埋入面軟綿綿嘅芝士 口感一流💯

📌Tandoori Fish $138
媽咪好鍾意食馬友魚 所以見到Menu有就即刻嗌左🐟佢係用鐵板上 上枱嘅時候老闆再唧啲檸檬汁上去 咋咋聲😍魚肉好嫩滑夠鮮甜 估唔到都幾大條😎
Tandoori  Fish

📌Aloo Gobi $78
佢係薯仔椰菜花🥔個底個咖喱同上面魚嗰款個味都幾似🧐椰菜花索晒啲咖喱味🤤薯仔配咖喱一定夾🙌🏻呢個份量都同樣好多 完全係飽肚之選🤰🏻
Aloo Gobi

Aloo Gobi
  • Punjabi Pakodas
  • Papadam
2021-05-09 37 瀏覽
I was so excited to see “Manchurian” on the menu because I RARELY come across Indian restaurants In HK offering this item. Due to the pandemic, I didn’t get to visit India so I was craving this EXTRA. I am so happy that it didn’t disappoint, as it had a kick of spice in its sauce without being overpowering and the portion was HUGE. The portion is similar to a main dish haha.The paneer momos were so soft and the filling had onions which were crunchy, creating a balance of textures. The sauce was

The paneer momos were so soft and the filling had onions which were crunchy, creating a balance of textures. The sauce was also delicious as it had spices and especially a hint of turmeric?

The butter chicken was so creamy and good but a bit more on the sweeter side, maybe because we chose “gentle spice”. Would love to try it with a little bit more of a kick.

The mango lassi is a classic refreshing drink especially during the heat, the perfect companion for this meal and this hot day.

Great service and staff too

2021-05-09 160 瀏覽
印度皇開業至今,已有10年歷史😯就算係疫情環境下,都能撐得住,靠嘅係獨特嘅印度菜式,同埋”Treat Guests as God’s”嘅理念,令客人每次都能享受到優質嘅用餐體驗👍🏻◭ Masala Papadam 香辣鬆化胡椒餅 $21啱哂「香料控」,配上又薄又脆嘅胡椒餅,係一個醒胃菜要以9秒9嘅速度去食完塊餅,擺得耐會變淋,影響口感◭ Pani Puri 炸米餅配薄荷汁 $88外層米餅超脆,入面有辣辣薯仔粒,加埋特調薄荷汁,鐘意食辣嘅朋友仔,就一定要試呢個小食都係要趁熱食,脆米餅會因時間而會變淋◭ Butter Chicken 牛油雞 $88◭ Garlic Naan $26食完「重口果」嘅小食,主菜就揀咗個比較「温和」嘅牛油雞,雞肉嫩滑,個汁配埋蒜茸烤餅食,好掂啊👍🏻◭ Young Coconut 椰青 $42◭ Mango Lassi 芒果酸奶 $36食印度菜,當然要飲返杯Mango Lassi啦,質素沒令人失望外,仲有靚靚拉花餐廳老闆好細心,見我哋食得咁興奮,仲介紹埋雜菜咖喱角,炸什菜餅,印度皇飯同傳統印度甜品俾我哋,令我哋越食越興奮🤣
印度皇開業至今,已有10年歷史😯

◭ Masala Papadam 香辣鬆化胡椒餅 $21
啱哂「香料控」,配上又薄又脆嘅胡椒餅,係一個醒胃菜
要以9秒9嘅速度去食完塊餅,擺得耐會變淋,影響口感

◭ Pani Puri 炸米餅配薄荷汁 $88
呢個小食都係要趁熱食,脆米餅會因時間而會變淋

◭ Butter Chicken 牛油雞 $88
◭ Garlic Naan $26

◭ Young Coconut 椰青 $42
◭ Mango Lassi 芒果酸奶 $36

• Pani Puri 炸米餅配薄荷汁
1K
2021-05-07 58 瀏覽
A姐雖然係港女,但亦係山系女孩;A姐雖然鍾意食日本菜,但亦好鍾意印度咖喱!今日我哋就約咗喺香港定居嘅印度朋友食飯,了解吓大家嘅近況。佢哋推介位於上環嘅印度皇,餐廳除咗環境舒適,就連當地人都讚呢度嘅印度菜夠地道,仲有個小酒吧,可以飲酒暢談。Samosas 雜菜咖喱角嚟到印度餐廳食小食又點少得咖喱角呢?雖然咖喱角係小食,但份量絕對唔小。一碟有四隻,每隻都勁飽滿,炸到勁香脆。餡料有雜豆同薯蓉,充滿香濃嘅咖喱味。可以配埋特製嘅薄荷醬同酸梅醬一齊食,但我哋覺得原味已經非常好味。Aloo Gobi 薯仔椰菜花蔬菜方面,我哋嘅印度朋友就推介薯仔椰菜花,佢話好有屋企嘅味道。雖然我哋好難感受何為屋企嘅味道,但見佢食到津津有味,就知呢個貌似簡單嘅餸菜一啲都唔簡單。以薯仔、椰菜花同印度香料煮成,味道相對淡口味卻又非常有層次。Chicken Chilly 辣椒雞柳餐牌上面標示咗四隻辣椒,印度店長亦再三提醒呢個真係好辣,但我哋嘅食辣程度一向高,所以無問題啦!上枱嘅時候,呢碟辣椒雞柳好紅呀,貌似好辣,食第一舊雞柳嘅時候,感覺有啲似宮保雞丁,真心完全唔覺得辣,就算after taste嘅辣度有所提升,都只係值一個辣

Samosas 雜菜咖喱角

Aloo Gobi 薯仔椰菜花

Chicken Chilly 辣椒雞柳
餐牌上面標示咗四隻辣椒,印度店長亦再三提醒呢個真係好辣,但我哋嘅食辣程度一向高,所以無問題啦!上枱嘅時候,呢碟辣椒雞柳好紅呀,貌似好辣,食第一舊雞柳嘅時候,感覺有啲似宮保雞丁,真心完全唔覺得辣,就算after taste嘅辣度有所提升,都只係值一個辣椒,但我哋嘅印度朋友話,食呢度菜係要連埋旁邊嘅蕃茄同辣椒一齊食,咁先至係正常食法,結果我明白點解係四隻辣椒喇!

Butter Chicken 牛油雞
牛油雞係印度菜嘅經典名菜,醬汁主要以香料同番茄整成,但印度皇嘅大廚更細心將雞件以炭火燒過,令呢個牛油雞除咗微辣嘅香料味,仲加添咗炭烤香氣,非常有層次。

Garlic Naan 蒜蓉烤包
食印度菜又點少得Naan呢?我哋叫咗A姐最鍾意嘅蒜蓉烤包。烤包上面有好多蒜蓉粒,充滿蒜香,配埋上面嘅咖喱一齊食,非常滋味。

Pulau Rice 印度皇飯
日本出產嘅米叫珍珠米,而印度出產嘅米就係叫Basmati,Basmati偏尖長身,飯味香濃,而餐廳嘅英文名亦取Basmati。呢個印度皇飯除咗用上Basmati,亦加入咗黃薑粉,煮得相對乾身,配上咖喱醬汁就夠晒match!

Kingfisher啤酒、青檸梳打
香港市面相對較難買到印度啤酒,所以我哋就叫咗印度品牌:Kingfisher啤酒。Kingfisher嘅啤酒泡潔白細膩,麥芽香甜,味道濃郁,用嚟配搭濃郁嘅食材就最夾。至於青檸梳打會預先幫你榨咗青檸汁,令梳打充滿青檸香味,夠晒清新解喝,但就略嫌冰塊較少。
2021-05-06
  • Butter Chicken