2015-10-23 1107 瀏覽
Hit左一排 其實自己冇食過😅😅😅知好朋友想食 經過就買左半打可能過左個熱潮 今次唔係排左好耐隊大概15鐘已經可以買到😆😆好好彩 岩岩新鮮出爐 香噴噴買左6個 $132叫左個staff幫我5個放一盒另開再放開1個入細紙袋for自己試下其實唔算特別好食 有少少芝士酸味不過都幾香同好滑 試過一次就夠喇😗因為細細一粒都$22 但送俾人食都幾得體既😉反而想試埋cwb果間 聽人講cwb果間會好食dd下次經過再試😁😁😁
Hit左一排 其實自己冇食過😅😅😅

因為細細一粒都$22 但送俾人食都幾得體既😉
反而想試埋cwb果間 聽人講cwb果間會好食dd
下次經過再試😁😁😁
2015-10-21 1138 瀏覽
同朋友喺尖沙咀食飯時講起芝士撻,喺街度行緊戈陣又見到有途人拎住半熟工房紙袋,所以一時興起,決定即刻去睇下係咪真係咁好食!!   好彩去到都係排二十個人左右,所以決定排下啦! 不過喺個地盤隔離排,有點兒那個.......唔洗半個鐘,新鮮滾熱辣嘅芝士撻已經喺我手上!  ...最鍾意佢味道唔太甜,口感嫩滑,撻皮鬆脆,不過芝士味唔算太濃! 試過另一間連鎖西餅集團旗下麵包鋪嘅芝士撻,sour cream嘅味道完全蓋過芝士味道,同半熟工房嘅撻完全係兩回事。其實仲有買半熟芝士蛋糕返屋企歎,但係唔記得影相...不過都係好好味架! 蛋糕超級軟熟,而且芝士味濃! 一次過食兩個先夠喉! 我地一行四人,買到一袋二袋返屋企,好似去旅行shopping 咁,勁誇張!
唔洗半個鐘,新鮮滾熱辣嘅芝士撻已經喺我手上!

25 分鐘 (堂食)
  • 半熟芝士撻
  • 半熟芝士蛋糕
2015-10-19 1261 瀏覽
1:30pm左右, 見人少少立即排隊試試, 好彩真係好快, 15 mins就可以買到, 每人限買6個.一個個排哂係度既芝士撻真係好吸引, 店員都好快手又醒目. 包裝得好好, 值得一讚.(買一件就直接俾既, 冇盒).半熟芝士撻 ($22) :尺寸同一般蛋撻一樣大細, 所以比日本來的那個大.呢個食到4,5啖架.即試味啦, 熱熱地好正, 個皮都好脆口, 芝士餡分量好多好重身.好易食到成手都係芝士. 芝士唔係好流心, 唔會流出黎, 但就滑滑既芝士蛋糕甘.芝士味都好濃, 帶少少酸味. 一個已經好膩, 夠哂喉.

(買一件就直接俾既, 冇盒).
半熟芝士撻 ($22) :

尺寸同一般蛋撻一樣大細, 所以比日本來的那個大.

呢個食到4,5啖架.
半熟芝士撻

芝士味都好濃, 帶少少酸味. 一個已經好膩, 夠哂喉.

2015-10-17
15 分鐘 (堂食)
2015-10-18 1096 瀏覽
到底佢呢期有幾紅?睇下鋪頭出面條長長嘅人龍就知道 等我試下係咪真係咁堅先!排左一個鐘 終於見到新鮮出爐一盤盤既芝士撻 真係好香 $22/1 每人只限買6件架咋我真係勁驚排都埋去會冇晒又要再等12分鐘好在仲有哈哈買完熱辣辣係手就梗係即刻食啦 哇哇哇 芝士極度流心芝士味雖然唔係好濃但有種淡淡既香我反而更加鍾意 因為味道唔會假左而且呢一款芝士撻既皮係手製架食落好有口感 非常好食等左咁耐都係值得既地址:尖沙咀金馬倫道6A地下

到底佢呢期有幾紅?睇下鋪頭出面條長長嘅人龍就知道

等我試下係咪真係咁堅先!
排左一個鐘 終於見到新鮮出爐一盤盤既芝士撻 真係好香
因為味道唔會假左

地址:尖沙咀金馬倫道6A地下
2015-10-18 1122 瀏覽
日本人氣食品終於到港!排隊都要排成個鐘半熟芝士撻 $22芝士撻每12分鐘岀爐一次拎上手仲係熱辣辣🔥不過提提大家千祈唔好心急食最佳賞味時間係岀爐後半小時因為要等芝士凍返少少 先有半熟感覺味道方面 先講撻皮 係牛油皮但係做得比一般薄 脆同香到重點 半熟芝士饀😉一咬落去 d饀流哂岀黎有好香既芝士味😍 又唔太甜食到停唔到口😫
日本人氣食品終於到港!
排隊都要排成個鐘

一咬落去 d饀流哂岀黎
有好香既芝士味😍 又唔太甜
食到停唔到口😫

2015-10-16 1350 瀏覽
小妹是個懶懶的為食貓,愛食但不愛排隊,所以每次人氣熱店開幕,小妹一定不是即時去試的~ 這陣子芝士撻大熱,半熟工房雖然在很方便的尖沙咀開了店子,但每次看見它的人龍真的把小妹嚇怕呀!才剛說完不喜歡排隊,轉頭小妹又走了去排隊啦~ 事源今日小妹到尖沙咀做treatment,做完正想回家的時候,看見半熟工房的門口只有三、四人在排隊,跟之前由街頭排至街尾的狀況折然不同,在這情況下,不排隊就笨笨啦!店子每十二分鐘就有新鮮的芝士撻出爐~ 而每人限定只能買六件~ 在門外排隊的時候,也順道偷望一下店子~ 店子頗為寬敞,以白色木色為主調,感覺很和諧~ 店子的盡頭就是賣芝士撻的櫃子,另一旁就售賣半熟芝士蛋糕及其他蛋糕,如果不是買芝士撻的話,就千萬不要笨笨的排隊呀~~ 只買半熟芝士蛋糕及其他蛋糕的話,是可以直接入店內的~排隊的時候,有店員在維持秩序,也有店員問客人要買多少件芝士撻,然後寫張飛仔俾客人,拎住飛仔才可以買芝士撻呀~店員:「小姐要幾多件呀?」小妹:「六件唔該」店員:「Er... 得返最後兩件...」小妹:「....... 兩件啦咁....」難怪只剩下那麼少客人排隊啦.... 懷著失望的心情繼續排隊..

店員:「小姐要幾多件呀?」
小妹:「六件唔該」
店員:「Er... 得返最後兩件...」
小妹:「....... 兩件啦咁....」
難怪只剩下那麼少客人排隊啦.... 懷著失望的心情繼續排隊... 誰知,到小妹的時候竟然還有十多件芝士撻,立刻問問店員可否多買幾件,還好店員讓小妹買~ 最後成功買到六件芝士撻!當然也要順手買一份半熟芝士蛋糕回家啦~
半熟工房的盒子跟袋子和風味濃,奶黃色的,跟芝士撻的形象很配合~ 芝士撻一盒可放六件,每件都有一個格格,保護得好好的,所以不用擔心回家途中會弄碎~
回到家,芝士撻($22@) 依然是暖暖的,立刻試食~ 金黃色的外表十分吸引,撻皮鬆化香脆,主角芝士餡是半凝固的狀態,味道帶點酸酸的乳酪味,綿密幼滑,味道不錯呀!
芝士撻
隔天把芝士撻翻熱一下,撻皮的牛油香更為突出,倍添滋味呀~
芝士撻
另外也買了一盒芝士蛋糕~ 一盒五件的半熟芝士蛋糕($15@),件件都很豐滿的感覺~質感非常軟熟輕盈,芝味濃而不膩,底層的蛋糕亦是非常鬆軟,跟芝士層十分合襯~ 相較來說,小妹喜歡芝士蛋糕多於芝士撻呀!! 感覺上,芝士蛋糕輕柔的質感,真的是令人多吃也不會內疚呀~
半熟芝士蛋糕
如果說BAKE 是過江龍的話,半熟工房就是本地薑,二者都是賣芝士撻,但店子的風格及食物都各有各特色~
過江龍愛把芝士撻哂冷,全都放出來,吸引大家的視線;本地薑則走低調的作風,把芝士撻放在店子最入面,給人一個寶物尋歸底的感覺~
過江龍人手多,但慢工出細貨,包裝一盒芝士撻要花兩、三分鐘;本地薑人手雖少,但分工仔細,店員手腳明快,不消一會就包好一盒芝士撻~
過江龍獨沽一味只賣芝士撻;本地薑則有多款選擇~
過江龍的芝士撻,芝味較為濃郁,撻身較小;本地薑的芝士撻,芝味較為輕柔,味道近似乳酪味多一點,撻身較大一點點~

真的要比較的話,小妹會比較喜歡過江龍的芝士撻、本地薑的芝士蛋糕呀~l
2015-09-23
10 分鐘 (外賣自取)
$50 (宵夜)
2015-10-15 1021 瀏覽
前陣子 芝士撻熱潮 攘成排長龍的情況 原本也想一試兩間有名芝士撻店的分別 都好像變得遙遙無期近來星期六的下午經過尖沙嘴 八卦看看 怎料這次的人龍少了一打折 It's finally my time大概排了15分鐘 剛巧到我們的時候要換新一底出來 真幸運價錢$22 一個不大不少的芝士撻 實在不菲立刻一試 芝士撻雖是第一底 卻只是微熱 完全不燙口撻底頗鬆脆 但內裡的芝士餡就少許讓我失望 並沒有流心 只是做到像燉奶的質感大吃一口 你也不會看到芝士餡有想溜出來的衝動味道沒太多層次 芝士味道很輕 而且只有很少奶香 食罷酸味很重 似乎cream cheese比例佔較多吃完一件絕對有過膩的感覺跟日本的Bake Cheese Tart 相比 份量較多 但確實味道是有一定距離的同意友人所說 It reminds me of Pie & Tart的芝士鮮奶撻
前陣子 芝士撻熱潮 攘成排長龍的情況

跟日本的Bake Cheese Tart 相比
份量較多 但確實味道是有一定距離的

題外話/補充資料: 每人限買6件芝士撻
2015-10-10
15 分鐘 (堂食)
2015-10-15 750 瀏覽
 半熟工房開業至今依然人山人海,每次經過都大排長龍,為的就是那個流心芝士撻。今天經過尖沙咀就去碰碰運氣,一到步見無乜人排隊,拿拿聲走去排,等左大概十五分鐘左右就到我。店內裝潢舒適自在,還灕漫著牛油香氣,真係越排越肚餓,芝士撻賣相十分精緻。芝士撻焗得金黃,表面脹卜卜有點焦焦的,輕輕咬一口,撻皮香脆牛油味濃,而芝士餡軟綿綿,味道似乳酪般帶點少酸,鹹香的芝士非常creamy,正!除了人人在排的半熟芝士撻,還有芝士蛋糕和件裝蛋糕,可惜被芝士撻搶去風頭。半熟芝士撻 $22的確頗為貴!!!但試過才知是否值回票價呢~

2015-10-08
15 分鐘 (外賣自取)
2015-10-14 942 瀏覽
放工好想獎勵下自己 就找了附近熱賣的半熟工房 大約7點多 唔叫好多人排隊 大約7-8個左右 但之後可能大家都吃完晚飯 就陸續多人了 又出現一條人龍了排了大約15分鐘 半熟芝士撻終於到我手了賣相唔錯 食落有淡淡的芝士味 比想像少了 皮都幾脆 半熟程度都冇想像咁多 冇流心的效果 可能食sogobake既芝士撻先 所以有這個比較不過整體都不錯的
排了大約15分鐘 半熟芝士撻終於到我手了

不過整體都不錯的
2015-10-13
2015-10-11 1561 瀏覽
近月城中掀起了一陣芝士撻風潮, 有本地的, 有日本來的, 一時間, 人人也在吃芝士撻. 但最大問題是要排長龍, 帶著小晴晴排長龍, 真的不容易. 這天晚飯後經過半熟工房, 人龍只有十數人, 那還不快快到龍尾!半熟工房是本地的出品, 雖然聲稱每十二分鐘出爐一次, 但這天目測又好像不用等十二分鐘那麼久就出爐了, 最後我們等了數分鐘已經有得食, 還好.半熟芝士撻 $22: 9分, 每人限買六件, 但我們只是買了一件分吃吧. 賣相對辦, 呈金黃色的表層, 撻皮是超級香脆, 很鬆化. 至於主角芝士實在是相當香濃, 但不會太膩, 帶點鹹味, 半熟, 質感很滑溜. 熱度方面不算是太熱辣, 應該是因為這溫度才能做到半熟的效果.其實芝士撻真的有其獨特的吸引力. 半熟工房的半熟芝士撻, 整體水準相當不俗, 超級香脆的撻皮, 相當香濃而呈半熟的芝士, 滑溜的質感, 教人一吃便愛上了. 當然, 下次要試試日本來的出品, 再作比較.
外賣自取
平日下午五時排了20分鐘就可以了。買了四個回家吃。芝士撻都幾大個架,有好濃郁的芝士味!我一向都唔怕漏,但我都有D頂唔住喇,餅底好脆呢沒有趁熱即場食,朋友話即時食係流心的!!!!!! 我買左15分鐘後食,雖然冇流心,但都仲熱架!!!不過我覺得有些酸,朋友說是有檸檬的味道,真的嗎??半熟芝士蛋糕凍食都蠻喜歡,上半是芝士,下半是蛋糕,很CREAMY的,但感覺跟君蘭的日本芝士蛋糕差不多。岀奇地阿媽話兩樣都喜歡 吃過了Bake同半熟工房, 感覺後者抵食D。
平日下午五時排了20分鐘就可以了。買了四個回家吃。

,餅底好脆呢

不過我覺得有些酸,朋友說是有檸檬的味道,真的嗎??
半熟芝士蛋糕凍食都蠻喜歡

岀奇地阿媽話兩樣都喜歡

吃過了Bake同半熟工房, 感覺後者抵食D。
2015-10-07
20 分鐘 (外賣自取)
2015-10-09 1113 瀏覽
沒有打算集郵,只是碰巧在一個下雨天路過半熟工房,見到沒什麼人龍便買幾個來試。早前在灣仔某餅店購入的芝士撻比預期好,流心而芝士味不算很膩,正合我意;但我有著常人的好奇心(或者是貪吃的心),得一想二地想吃水面倒影裡的骨頭…不,是芝士撻。 半熟工房是凱施餅店旗下的自家品牌,是凱施的年輕太子爺一手一腳打造,起初是試驗性質地放在灣仔的麵包秀和十數間凱施寄賣,近來終於開設店舖「半熟工房」,專門出售這品牌的芝士產品和少量高檔西餅。每人限買6個,比BAKE少一半,我不知道這是哪來的勇氣去少人家一半。不過不容置疑的是,像追不到手的女神,愈是難得到,顯得愈矜貴。售$22/個,是這陣子瘋買的芝士撻中最貴的;BAKE賣$20,帝京和 Cheesess 賣$18,Maxim's Cake Lab 賣$14。又限買得少,又貴過人,我很有興趣去看這穿Prada 的女神到底值不值我去做觀音兵。 店面四四方方的,甚闊落的說。櫃枱沿著牆邊去,各部分售賣的食品一目了然。就著灣仔的 Maxim's Cake Lab,這裡不是獨沽一味賣芝士撻,本業為麵包西餅的,當然有做 related diversification,有售

店面四四方方的,甚闊落的說。櫃枱沿著牆邊去,各部分售賣的食品一目了然。就著灣仔的 Maxim's Cake Lab,這裡不是獨沽一味賣芝士撻,本業為麵包西餅的,當然有做 related diversification,有售一系列 premium cakes。
走酒店西餅的路線,價錢平均$45一件,賣相精緻,希望是內外兼備吧。
言歸半熟之傳,除了城中熱話的芝士撻外,還有半熟芝士蛋糕。還記得十多年前追捧一時的伊藤家芝士蛋糕,不知在何時已沒了影縱;不同的是這裡的是一小個單件蛋糕,比一整個較flexible,怕膩的我都沒那麼抗拒。$15/個,價錢非常相宜,是下一輪熱捧的潛力股!
近門口處有一張方便客人立食的高桌,細心位是放了紙巾。
我可以先逛後排隊,只因隊真的不長,在我前面的人屈指可數。 職員手腳快,像郵差叔叔送信般純熟迅速送出芝士撻,加上下大雨的關係,不用排隊與它的吸引力應該無關的。
到我的時候,擺出來的芝士撻剛好售完了;職員隨即從背後的廚房拿出兩大盤芝士撻,能夠吃到頭啖湯,我走運了!
芝士撻還是漲鼓鼓的,第一眼的感覺是邊緣的撻皮有點薄。
我買3個,包裝是有兩個放進紙盒,有1個放進紙袋,盛惠 $66。職員還把上述的放進一個大手抽紙袋,雖然有點浪費,但不想在下雨天顯得狼狽的我,還是蠻感動的。
派紙袋原來還未是最感動之處,會派紙袋的店比比皆是,但給紙袋一件雨衣的我還是第一次見。買名牌的話這並不罕見,但我只是付了$66就有這待遇,不得不讚這店在細節上的心思位。
我拿著穿雨衣的紙袋,坐了半小時地鐵,到達用晚餐的餐廳,隨即毫不客氣地把芝士撻放上碟。拿上手的大小和 Maxim's Cake Lab相若,不過似乎沒什麼溫感了。撻面的邊緣微焦,驟眼看都很有立體感。撻底真的很薄,從邊緣的撻皮可以看到,我估計就連3mm 都沒有。
引頸以待的時候到了,原來不是劉心悠的質素。碟子很乾淨,我用叉子切只是剩下餅碎,因為沒有芝士餡漏/滴出。芝士餡極其量是布甸或 mousse 質感而不是流心,綿密而濕潤,但不乏輕盈的空氣感。不知道是否受坊間報導的影響所致,我預期是吃到流心的,但客觀來說,芝士撻標榜半熟,而半熟沒有保證是生至流心的。撻的底部比兩側稍厚,但餡料之多,撻皮之薄,在我彈指之間瀕臨粉身碎骨,要有肥姐踩雞蛋的輕功才能揑得住。
我不得不稱它作撻(音:'tart')皮布甸哥,因為芝士味不夠濃,撻皮的牛油香亦見不足,所以優點是不膩,而缺點就是不值$22/個,感覺像在吃芝味蛋撻。

多得夏天為大地帶來雨水,如果不是這場大雨令我不用費時排隊,我會更加覺得這$66花得不值。起初我想給哭臉,不過還是給了OK,令我留手的是紙袋雨衣凱施太子爺創新的思維。吃過了半熟工房和 Maxim's Cake Lab 的芝士撻,基本上滿足了我對這潮物的好奇心,希望能看到變奏版芝士撻吧 (加入綠茶味必定令眾人為之瘋狂啦)!
題外話/補充資料: 十一月會在銅鑼灣開分店,現時已在旺角銀行中心凱施加設銷售點。
2015-10-03
2 分鐘 (外賣自取)
$22 (宵夜)
2015-10-08 861 瀏覽
芝士達熱潮直捲香港,要排幾個鐘先食到果d.....算吧啦,我等去日本食.其實我都唔知尖沙咀開咗呢間,係經過見到,見唔係要排好耐咪買黎試下囉.每人最多6件,就買6件,和相公大人每月即食一件,老實說,新鮮即食又真係唔錯既,中間流心的,芝士味濃,撻底又夠脆.回家後再翻熱就差很遠了,流心不再,撻底已𣺉,所以強烈建議即買即食!
2015-10-03
10 分鐘 (堂食)
2015-10-07 1281 瀏覽
萬眾期待的半熟芝士撻終於在八月底正式開張。開業至今,每次經過都見到金馬倫道的店道有條人龍,人氣度極高。即使銅鑼灣SOGO的另一品牌BAKE緊隨其後,進駐香港,也沒分薄客源。除了人人在排的半熟芝士撻,還有芝士蛋糕和件裝蛋糕。賣相十分精緻,可惜被芝士撻搶去風頭。等了好幾轉,終於等到了。每人限購6個。半熟芝士撻看它完美的金黃面層,既想一口咬下去,又有點捨不得,想拿在手中慢慢欣賞。咬了第一口,薄薄的撻皮輕輕一咬便碎了,酥化無比,但卻沒有濃濃的牛油味,意外地清新。金黃的面層之下,是半熟芝士。難怪半熟芝士撻常被誤會為流心,因為它軟滑得近乎流心的效果。靠分段入爐,用低溫焗,佩服能做出此半凝固的滑溜口感,有點像燉奶口感,簡直想啜它入口。濃郁的芝士香,散滿一口,且一點都不溜。如此出色,當然要與至親分享。另外,芝士蛋糕有5個/10個裝。半熟芝士蛋糕表妹咬了一口,只說得出一句"真是不得了"。芝士蛋糕非常軟熟,像咬了一口cappuccino的泡泡,實在是輕盈的極致體現。芝士味濃郁又不會溜,甜度適中。真是吃一盒也不夠。兩款都十分出色。口感輕輕,予人弱質纖纖的感覺。拿在手中,吃在口裡,都不自覺地變得小心翼翼,怕太
等了好幾轉,終於等到了。每人限購6個。
半熟芝士蛋糕
兩款都十分出色。口感輕輕,予人弱質纖纖的感覺。拿在手中,吃在口裡,都不自覺地變得小心翼翼,怕太用力會把它破壞。芝士味既香又濃,卻不甜不溜。

店面只有數個店員,但效率算高,很快手,忙而不亂,值得一讚。難怪終日大排長龍,即使試過一次,也想一試再試。
2015-09-27
20 分鐘 (外賣自取)
2015-10-06 614 瀏覽
半熟芝士撻 $227.5/10近排最hit系咩?? 一定系流心芝士tart!! 連美心既#cakelab 都玩埋一份😂😂半熟工房芝士tart撻皮超鬆脆, 牛油味濃, 十分出色👍👍, 咬一口, 軟滑的半熟芝士餡傾擁而出, 十分creamy😆😆然而, 芝士餡的奶味比芝味突出, 芝味不夠濃郁, 滿足不了我這個芝士怪😟😟😭下次一定試試Bake Cheese Tart!! 😙
半熟芝士撻 $22
7.5/10