2015-11-20 329 瀏覽
Hanjyuku cheesecake8/10半熟蛋糕的質感並非海綿蛋糕有彈性那種, 而是creamy的, 十分鬆軟幼滑, 入口即化, 芝味相對柔和, 是日式的風格, 不及紐約芝士餅般濃郁, 就淡淡的與奶香相輔相成, 輕盈不膩。不過, 說起日式芝士蛋糕, 還是更喜歡Uncle Tetsu的。
Hanjyuku cheesecake
8/10

外賣自取
10年都不去尖沙咀,最近因為好友回港而且居住在位於尖沙咀的酒店,也因此我在尖沙咀附近逗留的次數增加了。雖然身為一個foodie, 但老實說,我知道我的美食情報永遠不是最新,我自己真的其實比較喜歡慢慢來,也比較喜歡熱潮過去才去光顧的。美食好吃與否,其實只靠人潮是毫無說服性的,人的舌頭真的很不可靠,大部份人都只會盲目追求潮流而去光顧,就算人氣食店質素一般,但因為傳媒的煽動而大讚好吃好吃,加上,為了這小小的潮流而去排隊,對我來說這也是很無聊的事。雖然俗語有話,等待的結果是甜美的,但come on james! (求come on James出處請接此) 為了一時熱潮而排過2小時,而且質素及好吃與否也是在50/50的機率下,這樣的風險,金錢的損失及時間的損失,實在不符合邏輯及經濟效益呢。最近一次排完Lady M, 之後我也暗暗發誓不會再排新食店了!這天晚上和朋友在尖沙咀附近吃完晚飯,大家說再見後,就在附近看到半熟工房的招牌,一直常常聽到有人在說半熟半熟,到底半熟又是什麼?到底又有多好吃?傳說中的芝士撻又是什麼?有需要要排隊嗎?不過遺憾的是,當天晚上芝士撻已經售完,可能天注定不讓我排隊了,因為我

這天晚上和朋友在尖沙咀附近吃完晚飯,大家說再見後,就在附近看到半熟工房的招牌,一直常常聽到有人在說半熟半熟,到底半熟又是什麼?到底又有多好吃?傳說中的芝士撻又是什麼?有需要要排隊嗎?不過遺憾的是,當天晚上芝士撻已經售完,可能天注定不讓我排隊了,因為我都發誓了。看到半熟蛋糕還剩餘小許貨量,也就先買來試試。
不要小看他小小的一盒,這五小塊半熟蛋糕盛為大家75港元了,價格略貴,但個人吃後覺得其質數相比也還算值得。半熟工房的半熟蛋糕據說是以北海道的特濃Cream cheese,配上日本出產的細滑麵粉,加上法國的鮮香牛油,再以獨特的製作方法做出半熟的口感。
我本人不是特別喜歡芝士蛋糕,吃下的感覺雖然和普通的芝士蛋糕差不多,但蛋糕裡面因為是半熟的原因,所以口感上比較濕潤,第一次吃的時候會覺得十分奇怪,因為感覺上真的「唔熟」呀!不過整體而言,蛋糕是十分鬆軟細滑。芝士味濃郁卻而不膩,而且不是太甜,勉強都算是清新的小點心。冷凍之後的口感更佳。

不過最驚人的是,對甜品十分「奄尖」的媽咪也對這些半熟蛋糕有讚無彈。
看來討我媽媽歡心的小禮物又多一樣選擇了。
2015-10-12
5 分鐘 (外賣自取)
2015-11-15 391 瀏覽
吃過對面海的芝士撻,作為美食先驅,怎可錯過這間同以芝士撻聞名的小店。新鮮出爐,切合半熟的主題,流心芝士,吃多兩口,溜的感覺來了,而且稍甜,蓋過芝士的濃味,撻皮略軟身。試過不會再試,下次會試芝士蛋糕。
試過不會再試,下次會試芝士蛋糕。
2015-11-14 778 瀏覽
某 日,經 過 門 外眼 見 新 鮮 出 爐 的 芝 士 撻 不 用 排 隊,於 是 決 定 再 比 多 一 次 機 會 你 半 熟 芝 士 撻 $22剛 出 爐 的 芝 士 撻 熱 辣 辣隔 著 紙 袋 也 散 發 出 香 噴 噴 的 氣 味牛 油 撻 皮 無 論 是 甜 味 或 是 牛 油 味 都 用 量 適 中,而 且 撻 皮 相 隔 2 小 時 才 進 食 還 是 脆 口 的芝 士 味 道 也 剛 剛 好,帶 點 微 微 的 酸吃 了 一 個 也 完 全 不 覺 膩 了。好 食 希 望 小 店 能 夠 推 出 更 多 又 新 穎 又 好 食 的 美 食 啦( 等 吾 切 啦 ~)加 油
某 日,經 過 門 外
眼 見 新 鮮 出 爐 的 芝 士 撻 不 用 排 隊,
於 是 決 定 再 比 多 一 次 機 會 你

半 熟 芝 士 撻

半 熟 芝 士 撻 $22
剛 出 爐 的 芝 士 撻 熱 辣 辣
隔 著 紙 袋 也 散 發 出 香 噴 噴 的 氣 味

芝 士 味 道 也 剛 剛 好,帶 點 微 微 的 酸
吃 了 一 個 也 完 全 不 覺 膩 了。
好 食

半 熟 芝 士 撻
2015-11-10 1674 瀏覽
今天下午放假3點幾出開尖沙咀, 經過半熟工房未見有人潮, 一個箭步走入去買來食過先叫潮人, 只需用5分鐘便等到剛出爐既芝士撻.  買了半打最潮既芝士撻及半熟芝士蛋糕回家和家人分享.  我急不及待趁新鮮先食一個, 曲奇餅皮較薄脆而不鬆,可能size較大餅皮薄一拎起很易裂開,餡面不夠漲滿,餡料有半流帶有淡淡芝士味。頗像食芝士蛋糕. 再試一個雪凍後食,但餅皮已變軟,芝士餡質地似芝士凍餅。整體味道是好的,熱食較好。包裝袋+餅盒很日式,兩層間格以防撞爛.反而我較喜歡半熟芝士蛋糕$75(5件),size細細,每個獨立包裝好像日式伴手禮。雪凍後取出即食,像梳乎里軟綿綿入口即融,有點像以往很流行"E虅家"既日式水焗芝士蛋糕,這個質地更溶化,帶著淡淡芝士味不會太濃太膩。獨自也能輕易吃光一件。 包裝很緻細, 寫明用靚料, 北海道特濃奶油芝士, 日本麵粉及法國牛油.
芝士撻
包裝袋+餅盒很日式,兩層間格以防撞爛.
半熟芝士蛋糕

題外話/補充資料: 芝士撻始終不及銅鑼灣超市那間的熱食/凍食都好味。如未試過銅鑼灣那間,半熟工房都是不錯的。
2015-11-05
5 分鐘 (外賣自取)
2015-11-09 795 瀏覽
人氣長龍店,唔駛多介紹,日日幾多人不畏日曬雨淋、風吹雨打、街邊汽車廢氣排長龍,為既只係一親呢個半熟芝士tart既香澤。但作為一級懶鬼,我最憎排隊,好彩可愛既細妹放工買左兩個返黎請我食。論包裝,不比日本原祖差,一個紙盒兩個tart,經歷Mtr 沙甸魚碰碰車洗禮,返到屋企個tart仍然健在,完好無缺,證明包裝保護夠。論tart外貌,色澤均勻,唔太濃或淡,一郁,震滕滕、開開心!論味道,芝味足,亦夠流心,芝味不比日本原祖同本土美心出品差,但tart皮比較甜及硬,另外兩間略勝一籌。不過,如果你想食芝士tart又唔想過海,其實呢間都食得過!

不過,如果你想食芝士tart又唔想過海,其實呢間都食得過!
2015-11-05 1367 瀏覽
同老婆經過,發現有人排隊等咩,原來係芝士撻,見大家都口痕就試一試,值得一題,因為我老婆大肚,店員見到我老婆,就話孕婦優先,唔駛排隊, 仲比新一批剛出爐既撻我地食㖭,我地買完即刻食啦,芝士味濃郁,唔算太甜,入口軟滑,個餅底脆口,要小心慢嚐,回味無窮,有機會再試下芝士蛋糕
, 仲比新一批剛出爐既撻我地食㖭
2015-11-01
10 分鐘 (外賣自取)
2015-11-04 1181 瀏覽
係呀, 太受歡迎, 日日都好多人排隊!終於好同事去排隊買回來當下午茶~~漲卜卜的面, 仲有濃濃芝士香~一出爐就要快D食, 凍左都唔同感覺喇!熱食係香口d, 但都幾膩, 芝士味好出好香!食完飽左, haha!!如果同bake比, 我個人都係選bake~因為bake滑身d, 再香d, 無咁膩, 入口即溶, 想即刻食多件添!!
係呀, 太受歡迎, 日日都好多人排隊!
終於好同事去排隊買回來當下午茶~~
漲卜卜的面, 仲有濃濃芝士香~
一出爐就要快D食, 凍左都唔同感覺喇!
熱食係香口d, 但都幾膩, 芝士味好出好香!
食完飽左, haha!!

如果同bake比, 我個人都係選bake~
2015-11-04 1234 瀏覽
自半熟工房於尖沙咀開店以來,每次踏出尖沙咀站B出口時,皆會見到店門口排了長長的人龍。早已聞說此店的半熟芝士撻很好吃,襯星期天有空,即管花點時間,排一下隊吧!除了半熟芝士撻外,此店也同時售賣半熟芝士蛋糕及一些精緻西餅。但由於剛才的午餐還未完全消化,心裏面也只單單思念著芝士撻,故我便排除其他選擇,一心一意靜候我的芝士撻!幸好前面只有十餘人,大概排了15分鐘便有了!剛出爐的半熟芝士撻盛惠$22一個。價錢未免有點貴吧,香港地一個高級蛋撻,也只是十元八塊,這芝士撻竟是平時的二倍,什至三倍。若果不好吃,真的會揼心口的!結果是...撻皮香口鬆脆,感覺有點像藍罐曲奇,只是比藍罐做得更出色!而內裏的芝士由於處於半熟狀態,咬下去後,芝士緩緩的流出,香味也不停散放,非常吸引!芝士內加了一點點檸檬汁,不但減低了芝士滯膩感,反倒帶來了一點點清新感!咬了第一口後,便忍不住想咬第二口!看來一個也不能滿足我,下一次應該打孖好了!

幸好前面只有十餘人,大概排了15分鐘便有了!
2015-10-31
2015-11-03 1001 瀏覽
街中經過呢間鋪見咁多人排隊,好奇心驅使下,一於又走去試下半熟芝士撻,記得趁熱食啊! 第一啖咬落去,充滿濃郁芝士味道,又唔太甜,口感軟滑,撻底鬆脆!值得一提,要讚職員見到隨行太太懷孕,即刻好熱心禮貌地講懷孕太太優先,不用排隊,仲可以在店內等新鮮出爐既芝士撻呢
10 分鐘 (外賣自取)
  • 半熟芝士撻
嗚嗚嗚  掛住吃忘了拍照  半熟工房主要賣的是芝士撻及芝士蛋糕, 其次是其他口味的蛋糕,如題, 半熟工房的少東身兼凱施副總裁, 可說是年青有為!值得欣賞的是工房不止堅拒為延長保鮮期用上防腐劑,亦無意為銷情發售半製成品,以免拖低質素。其實不論是芝士撻或是芝士蛋糕, 都一樣咁好味 芝士蛋糕是凍吃的, 但一定要一盒5件的買芝士撻 -- 口感嫩滑撻皮鬆脆濃濃帶酸的芝士味芝士蛋糕 -- 鬆軟又可口 口感又輕盈下次經過一定要再幫襯
嗚嗚嗚
 掛住吃忘了拍照

如題, 半熟工房的少東身兼凱施副總裁, 可說是年青有為!

其實不論是芝士撻或是芝士蛋糕, 都一樣咁好味

芝士蛋糕是凍吃的, 但一定要一盒5件的買

芝士撻 -- 口感嫩滑
撻皮鬆脆
濃濃帶酸的芝士味

芝士蛋糕 -- 鬆軟又可口
口感又輕盈

下次經過一定要再幫襯
2015-10-31 895 瀏覽
除左銅鑼灣嗰間好出名嘅芝士撻之外,呢間人氣都好旺盛。今日下午5點幾左右到,見到大概10個人,排左出店外,見人龍唔長,於是諗住排一陣去買排左大約15分鐘,就買到新鮮熱辣嘅芝士撻,漲卜卜嘅芝士餡,賣相好吸引。芝士撻好脆弱,輕輕一掂個撻皮就已經碎左少少不過亦都表示到佢有幾香口,脆卜卜,好香牛油味。芝士餡好流心,「動L動L」咁震嘅餡都唔會跌出嚟 味道微酸,有淡淡芝士味,略嫌唔夠滿足極愛芝士嘅我,不過口感好滑,好似打發左嘅忌廉咁。食完一個好溜嚕,唔敢食第二個 整體味道分數(7/10),排隊時間亦唔耐,價錢$22一個,可以買嚟試下。不過其實我想食抹茶口味

2015-10-31
2015-10-27 1134 瀏覽
認識半熟工房係佢既芝士蛋糕,之前係某寄賣於某餅店,早排終於係尖沙嘴擁有自己舖頭,今日經過唔多人,就買一件試試,店舖除半熟蛋糕,芝士撻外,仲有切餅,同原個蛋糕,最受歡迎都係近期大熱既芝士撻,等左15分鐘,註明每人最多只可買12件芝士撻,$22趁熱食,蘇皮好脆,尚算香口,第一啖就食到淡淡芝士味,滑滑蛋味幾足夠,但有點失望就係無我想像的流心感覺

芝士撻,$22

2015-10-27
15 分鐘 (堂食)
芝士撻
放工就過來買, 幸好也是排了約10分鐘「半熟」--- 這個賣點已經不是新鮮事, 但「半熟」再加上芝士, 就挑起我的好奇心這個二重燒芝士撻(即先焗撻皮再全件焗製),在日本芝士 mix 味濃美國貨製作而成很興奮很興奮!! 剛輪到我的時候正是剛出爐,Oishiiiii 有層次的半凝固狀態的滑溜口感呢~~而撻皮較為軟身一點超好味 推介!
放工就過來買, 幸好也是排了約10分鐘

「半熟」--- 這個賣點已經不是新鮮事,
但「半熟」再加上芝士, 就挑起我的好奇心

很興奮很興奮!! 剛輪到我的時候正是剛出爐,
Oishiiiii

有層次的半凝固狀態的滑溜口感呢~~
而撻皮較為軟身一點
超好味
 推介!
2015-10-25 944 瀏覽
作為一個「孤漏寡聞」既港燦,我對芝士撻既認識僅限於杜如風個無記節目同埋Openrice既食評。可能因為係星期日既下午,今日路過既時候排隊既人居然唔多只得零聲幾個。既然呢間野長期高倨top 5,於是決定試下究竟呢度究竟是龍定是蟲!因為未食過其他同類型既芝士撻,所以坦白講都分唔到到底有乜野分別。Anyway,入口時個皮都算鬆脆,但芝士味就好似差少少略嫌不足,對於我呢個對芝士只係「一般過一般」既人黎講都好似唔係好夠味咁。另外,唔知係咪撞啱「水尾」,入口時既熱度略嫌不足,只係暖暖地而已,可能因為咁令到芝士撻「流心」既程度相對冇其他人講得咁誇張!坦白講,$22/個既定位水平相當之高,幾乎係翠華等等港式蛋撻之流既3倍,就算俾其他同類型既芝士撻都仲要貴。唔係想潑冷水,但呢D gimmick野間唔中試一次半次都可以既,但係喺呢個貪新忘舊既香港呢個熱潮又可以last到幾耐呢?
半熟芝士撻

2015-10-24
10 分鐘 (堂食)
半熟芝士撻