2021-07-18 144 瀏覽
尖沙咀其中一間幾受歡迎嘅日本菜舖頭,見到好評不絕,但係試過之後覺得刺身不算太新鮮而且味道一般🥲🥲 覺得尖沙咀絕對有更好食嘅日本菜!最令人失望係三色檔裏面的蟹肉飯因為一啲都唔好食,海膽也是苦苦的另外壽司的價錢也不是特別平宜,三個人吃平均都要$300 ,可以的話不如去隔離的壽司舖吃個平omakase 仲好食 !!!!!!!!!!!三色丼 $188廚師特選壽司12件 $378火灸壽司拼盤$108吉列炸蝦卷 $78

三色丼 $188
廚師特選壽司12件 $378
火灸壽司拼盤$108
吉列炸蝦卷 $78
2021-07-18 91 瀏覽
雜綿魚生丼魚生嘅數量同種類比我想像中多,有三文魚、吞拿魚、油金魚、八爪魚、帆立貝。啲魚肥美同新鮮,個size 比出面食嘅略大,比較有口感。平時食我會淋豉油喺面頭,但今次啲魚比較大舊,我會續粒點豉油。火炙左口魚裙邊丼平時食丼飯最驚係飯多餸少,唔夠餸飯,今次呢碗真係好足料,左口魚有好多,而且有埋海膽真係好驚喜。我係一個左口魚迷,平時會自己買方間啲平嘅急凍左口魚返屋企整。亦因為咁比較到餐廳用嘅左口魚質素。有啲餐廳嘅左口魚明顯係薄、細塊、易散。呢間嘅左口魚係厚切、油脂味豐富、唔易散。海膽質素唔算上等,但作為配菜我覺得個份量非常有誠意。另一個驚喜位就係啲飯係調好味,應該係有赤醋,整體味道都好夾。呢兩個飯我同朋友share 每樣一半, 我食到第2款時,已經覺得好飽,可想像到佢嘅份量係幾多!總括而言,勝價比高。
雜綿魚生丼

火炙左口魚裙邊丼

2021-07-07
2021-07-18 74 瀏覽
今日靚靚家姐放假,我哋一齊去食呢間十和田🍣😍⁡🎀行到門前好有日本感覺,內裡環境好有日本風情,幻想下自己身處日本食Lunch😂⁡🎀雜錦魚生丼(配湯、蛋)我叫咗雜錦魚生丼,好大碗好豐富,每粒魚生切角大小岩岩好,三文魚好香油脂味好鮮甜,雞蛋卷超級好味呀!😍令我想起個陣去日本食雞蛋卷個種味道😋壽司飯第一次食得咁好味😍我食碗飯食晒,食得好滿足😋😋⁡🎀火炙壽司拼盤靚靚家姐叫咗火炙壽司拼盤,賣相好吸引,每片魚生分量岩岩好,壽司飯好好味,火炙刺身溶入口好好味😋⁡⁡
今日靚靚家姐放假,我哋
一齊去食呢間十和田🍣😍

🎀雜錦魚生丼(配湯、蛋)

🎀火炙壽司拼盤

2021-07-14 107 瀏覽
第一次嚟呢間,之前朋友話分店食過質素唔錯,今次我哋去試吓尖沙咀店。去日本餐廳我好鍾意睇吓佢哋啲杯杯碟碟有冇誠意,呢間餐廳印埋自己個名,而且餐具都好有質感,唔錯。其次就係睇吓餐廳比咩茶我哋飲,好多都係比煎茶,呢一間就似平時食迴轉壽司咁,有綠茶粉俾我哋自己㗎。綠茶粉感覺都幾高質,唔錯。前菜我哋叫咗刺身沙律,估唔到刺身嘅份量會有更多,加埋一啲甜甜酸酸嘅沙律醬,食下食下停唔到口。另外我哋仲叫咗海膽蒸蛋,本身以為只係得一兩舊海膽,估唔到海膽多到就快遮住啲蛋。雖然就冇平時食海膽壽司啲海膽咁靚,但係不過都係甜甜地嘅,食落似日本馬糞海膽,唔似加拿大膽。三文魚同赤貝刺身都食得出好新鮮,而且份量都唔少,對得住個價錢。壽司方面係用赤醋飯,感覺上特別啲,而且飯嘅軟硬適中非常好。我哋最後仲要多咗一個雜錦海鮮飯,刺身份量好多,兩個人差啲食唔晒添!同埋個飯仲有我最鍾意食嘅吞拿魚腩蓉,好滿足。如果下次返嚟要試吓佢啲燒物!望落都好似好唔錯啊!

壽司方面係用赤醋飯,感覺上特別啲,而且飯嘅軟硬適中非常好。

如果下次返嚟要試吓佢啲燒物!望落都好似好唔錯啊!

2021-07-12 124 瀏覽
識我的人都知謙謙幾咁鍾意食日本野☺️,上星期放假就同呢個乖仔去尖沙咀食壽司丼飯。今次來到好多人推介尖沙咀的十和田,想睇下係咪真係咁正,咁多人食,呢到款式種類都幾多選擇, 用 QR code 落單夠哂方便。我地都叫左以下幾款:⚛ 三文魚親子丼 ~ 嘩😱送來時見到滿滿的三文魚厚切長件, 上面仲要幾多魚籽, 一匙放入口感覺爆滿😍三文魚夠新鮮肥美。⚛ 雜錦魚生丼 ~ 謙謙喜歡咩都有呢, 呢碗雜錦絕對滿足到佢嘅需要, 佢有齊三文魚, 吞拿魚, 帶子, 油甘魚, 青瓜,玉子,墨魚,秋刀魚, 蟹籽, 仲有d貝類, 所有拌勻哂入口,謙謙話好爽咩都食到。⚛ 三文魚三味壽司 ~ 3個款式各有特式,謙謙喜歡火炙,輕輕燒過。⚛ 玉子壽司 ~ 平時都會叫返件甜甜的玉子。整體感覺OK, 份量十足。

我地都叫左以下幾款:

⚛ 玉子壽司 ~ 平時都會叫返件甜甜的玉子。

整體感覺OK, 份量十足。

2021-07-12 109 瀏覽
日式餐廳好多,但要性價比高的總要找找看。最近在尖沙咀那邊工作,難得可以在尖沙咀吃午餐~找到間評價不錯的店。裡邊好乾淨,感覺好舒服。中午餐基本有湯,部分餐有茶蒸碗,蛋很滑很嫩。黑松露鯛魚定食$108,魚肉質感很爽,又很滑又不韌。魚味又香,黑松露又香濃,配上拌飯超香口,加上黑松露感覺雙倍,口感又很好。穴子定食$108,穴子很滑第,肉質很嫩,而且非常入味,加上定食的飯早己拌過,味道超香又超惹味。午市由$70幾起跳,款式都多~值再來!

找到間評價不錯的店。裡邊好乾淨,感覺好舒服。

中午餐基本有湯,部分餐有茶蒸碗,蛋很滑很嫩。

午市由$70幾起跳,款式都多~值再來!
2021-07-12 95 瀏覽
早前此店排位相當高,故未有打算同人迫,過了好一些日子,人潮減退,於是相約友人過來試探一下。凡立貝松葉蟹丼$148~大大碗飯,蟹肉配魚籽,分外夾檔,帶子剌身大大粒,但如果一人前,獨食真係唔過癮,所以與友人分享,感覺剛好。我們點餐時,決定與友人分享,每人點一個,結果唔至二人,最後也要同事分享一部分。火炙佐口魚裙邊丼$$138~友人點這個火炙佐口魚裙邊丼,滿滿的火炙佐口群邊,油分相當豐富,還有海膽,一個人真係攪唔掂!但作分享,值得推介。茶碗蒸和麵豉湯~蛋帶點點過火,而麵豉湯,不過不失。午市壽司套餐$98~原先筆者打算選這套餐,由於不喜三文魚,想問食店有冇得更改,食店回覆沒有更改,故此唯有更改另一項目。由於朋友品嚐,不願置評。整體來說如果作為一間日本過江龍,店員服務有缺日本風格。

凡立貝松葉蟹丼$148~

火炙佐口魚裙邊丼$$138~
但作分享,值得推介。

茶碗蒸和麵豉湯~
蛋帶點點過火,而麵豉湯,不過不失。

午市壽司套餐$98~
由於朋友品嚐,不願置評。

整體來說
如果作為一間日本過江龍,店員服務有缺日本風格。

2021-06-16
  • 凡立貝松葉蟹丼
2021-07-11 71 瀏覽
之前一直都想食尖沙咀嘅十和田但每次一到放工時間就排晒隊本身今晚唔係打算食佢但超難得唔洗排隊可以直入就改變我晚餐嘅計劃啦好彩仲有十個八個位剩超lucky明太子沙律用芥末沙律醬撈埋明太子粒粒嚟食幾好味蔥吞拿魚細卷其實唔係幾食到蔥每一粒入面都有好多吞拿魚茸火炙左口魚邊每次壽司店嘅必食燒完之後超香嘅魚油真係好正三色丼蟹膏蟹肉丼 海膽丼 吞拿魚茸丼超足料蟹膏同蟹肉仲多過醋飯每一啖都食到勁鮮味 超推介相對上海膽就失色左啲有少少腥吞拿魚茸裡面仲有比較完整嘅吞拿魚粒雙重口感
之前一直都想食尖沙咀嘅十和田

有少少腥

吞拿魚茸裡面仲有比較完整嘅吞拿魚粒
雙重口感

2021-07-06 190 瀏覽
日式刺身沒有人不喜歡吧⁉️ 我老友是日本通,最喜歡吃刺生,今次她帶我去吃日本餐,而當中的三色丼是店裏的招牌菜,我們怎會錯過呢⁉️ 🟠🟣🔴三色丼:以為細細碗不夠吃,但原來三碗填滿了滿滿的刺身及飯,都頗為飽肚。🔸香蔥吞拿魚腩:滿滿的魚腩蓉,軟綿又幼滑。🔸海膽:鮮甜濃厚,口感潤澤。🔸松葉蟹膏蟹肉:蟹膏配上蟹肉絲,非常有鮮味。🔸吉列炸蝦烏冬鬆脆的吉列炸蝦,烏冬非常滑溜煙韌🔸海鰻卷平時吃海鰻都有幼細的魚骨,這裡一條都沒有,而且肉質柔軟,內𥚃包着青瓜和甜蛋,配合了香甜的蒲燒汁,很是滋味。🔸厚切剌身非常有鮮味,而且每一塊都特厚,非常新鮮及有口感。整體來說很好吃又夠新鮮

🔸香蔥吞拿魚腩:滿滿的魚腩蓉,軟綿又幼滑。
🔸海膽:鮮甜濃厚,口感潤澤。
🔸松葉蟹膏蟹肉:蟹膏配上蟹肉絲,非常有鮮味。

🔸吉列炸蝦烏冬
鬆脆的吉列炸蝦,烏冬非常滑溜煙韌

🔸海鰻卷

🔸厚切剌身
非常有鮮味,而且每一塊都特厚,非常新鮮及有口感。

整體來說很好吃又夠新鮮
2021-07-05 163 瀏覽
呢一間十和田總本店,係係尖沙咀嘅一間高質刺身丼飯。記得同男朋友未一齊個幾次見面,佢帶過我黎食,隔咗咁耐質素都係冇變到😃 海鮮丼 $198海鮮丼好豐富。有香蔥吞拿魚溶,三文魚籽,海膽,帆立貝,赤蝦,刺身新鮮,鮮甜又好味,特別鐘意吞拿魚溶,咸咸地又香口,送飯一流😋三文魚親子丼 $118呢個丼飯超扺食😍 三文魚刺身量勁多😃 新鮮又好厚切,每一啖飯都可以食到三文魚刺身。三文魚籽都係堆到滿滿的,真係每一口都是幸福😍❤️海膽蒸蛋 $38食日本料理必點嘅茶碗蒸,呢個海膽蒸蛋幾特別,海膽汁融入蒸蛋令到成個蒸蛋嘅level提高😍 裹面都幾多配料,口感豐富😍😍櫻花汽水 $38係好適合女仔飲嘅汽水😍 甜甜地又夠氣解渴。

海鮮丼 $198

三文魚親子丼 $118

海膽蒸蛋 $38

櫻花汽水 $38
係好適合女仔飲嘅汽水😍 甜甜地又夠氣解渴。

今天休息可以遲起床,起床後過了午飯時間,想吃寿司,坐車去尖沙咀約一小時,在車上搜尋有那家寿司店下午3點後還有午餐,結果選了這家十和田總店。之前試過新蒲崗的分店,覺得不錯,今天試試總店,見食評都比較正面。點了一份標準的寿司定食,定食包一碗麵豉湯,普通沒有特別。有8件寿司和3件卷物,寿司包括三文魚(腩)、油甘魚、赤身(吞拿魚)、帆立貝(只有半片)、熟蝦、三文魚籽、鰻魚和一件類似吞拿魚蓉軍艦,但吃起來有點像魚肝。寿司水準一般,算新鮮不錯,特別的是米飯不是白色,是棕色,問了店員是他們的傳統,用赤醋飯做寿司飯,算是一特色。以不到HK$100的價錢(連服務費HK$108)其實算不錯,。

題外話/補充資料: 入座獲安排坐吧枱,感覺有點逼,吧枱的闊度較窄,其實當時沒有幾個客人,可以安排坐普通坐位,感覺會較好。
2021-06-29
十和田總本店系少數價位新鮮得嚟唔算貴,嘢食份量好足嘅日本餐廳。發掘咗佢應該都四年幾,係一間我間唔時就會掛住想去食嘅餐廳~ 😆 有時好西真係唔晒貴,經得起時間洗禮嘅日本餐廳真係唔會差得去邊。差啲都做唔住...... ⁣⁣難得嘅係佢哋嘅價錢都 Keep 咗係呢個價位好耐,呢幾年都冇加過價。呢一點要俾個 Iike 佢 ⁣⁣雜錦魚生飯 🍣 ($108)⁣如果問十和田嘅招牌系咩我一定一定會推薦呢嗰魚生丼。好多人以為作為一個 Foodie 去到邊都鍾意食 gimmicky 嘅嘢 😅 其實簡簡單單一個粒粒魚生飯反而係我嘅摯愛 😍 因為一試就分到高下。佢哋嘅魚生丼系長年都魚生多到滿瀉 😋 種類豐富 - 三文魚、吞拿魚、帆立貝、油甘魚、八爪魚,每一粒嘅大細都相約,大過人哋啲骰仔 size 嘅魚生好多,而且好新鮮 👍🏻 呢個價錢呢種質素徹底超班 ☺️ 值得一提佢哋嘅飯係已經拌咗豉油,調校到已經有味,飯微酸,保留壽司飯嘅風味但唔會蓋過魚生嘅鮮味。 ⁣三色丼 🍣 ($188)⁣比較吸睛同適合打卡嘅選擇就係呢個三色丼,亦都可以滿足到你想食唔同款式丼飯,但又想分明啲咁食嘅願望。呢個 Combo 系 松葉蟹肉絲 +蟹

雜錦魚生飯 🍣 ($108)⁣

雜錦魚生飯

三色丼 🍣 ($188)⁣
比較吸睛同適合打卡嘅選擇就係呢個三色丼,亦都可以滿足到你想食唔同款式丼飯,但又想分明啲咁食嘅願望。呢個 Combo 系 松葉蟹肉絲 +蟹膏丼、迷你香蔥吞拿魚腩蓉丼、同埋海膽丼。精緻得嚟小巧可愛。

蟹膏沙律 🦀 ($78)⁣
蟹膏平時感覺係貴價嘢,嚟到呢度平民價大大兜俾你食。呢個蟹膏沙律係好耐之前誤打誤撞叫過之後一試難忘。蟹膏細滑濃郁,配埋蟹肉,包住片片生菜食別有一番風味~ ⁣
蟹膏沙律

雜錦魚生飯
蟹膏沙律
Japanese eatery in TST - good value for moneySushi Set with Miso Soup壽司拼盤+味噌湯 HK$98One of the characteristics about their sushi rice is that they're seasoned with Akazu red vinegar, which brings out the fresh taste of raw fish, highlights the "umami" thus sushi become more flavorful. Especially love the Salmon Roe & Minced Toro w/Spring Onion Gunkan SushiUnagi Donburi with Chawanmushi & Miso Soup 鰻魚飯+茶碗蒸+味噌湯 HK$98The sweet, savoury and glazed eel is my comfort food of all time; steamed egg custa

Sushi Set with Miso Soup
壽司拼盤+味噌湯 HK$98

鰻魚飯+茶碗蒸+味噌湯 HK$98

The sweet, savoury and glazed eel is my comfort food of all time; steamed egg custard was quite smooth too

十和田總本店
Sushi Set/Unagi Donburi
Salmon Roe Gunkan Sushi
鰻魚飯
2021-06-28 204 瀏覽
之前同女朋友都有黎食過 覺得都ok 所以有時係尖沙咀行街都會揀左呢間黎食🥰佢地採用左QR CODE落單😎簡單方便~平成卷 $148今次叫左兩個都未叫過既野黎試下 呢個卷係有三文魚籽、海膽、吞拿魚蓉。呢個配搭係唔會衰既配搭黎 所以食落一啲都唔奇怪 都幾好味😋唐揚炸雞湯烏冬 $78炸雞個沙律醬比得好多 好滿足 😍炸雞香脆嫩滑~ 整體都幾好味 同埋一set咁叫都唔算好貴👍🏻三文魚刺身 $48正正常常 唔屬於好肥美個種😌

佢地採用左QR CODE落單😎簡單方便~

平成卷 $148

唐揚炸雞湯烏冬 $78

三文魚刺身 $48
正正常常 唔屬於好肥美個種😌
2021-06-27 205 瀏覽
早兩日黎到尖沙咀做野,同事就推薦左呢間十和田總本店,一齊去食高質日本料理🇯🇵🇯🇵🍱刺身拼鰻魚飯 $118✨呢個套餐絕對可以滿足想過下口癮既朋友仔,咩都可以試下😏😏鰻魚份量雖然唔算多,但燒得好香,肥美之餘冇細骨,好好味👍🏻👍🏻而刺身總共有4款,全部都係厚切!!食落口果陣會有陣魚油香味係口中爆發既感覺🤣🤣🍚香蔥吞拿魚腩丼 $118✨呢碗丼飯非常出色😍😍魚蓉多到滿瀉,入口即融,而且十分鮮甜!!裡面既香蔥都好爽口,夾埋一齊好送飯😋😋每款lunch set都會跟埋茶碗蒸同埋麵鼓湯,都幾抵食🤤🤤加上食物質素都穩定~~我同同事黎呢邊做野既話都會想再黎食啊🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

🍱刺身拼鰻魚飯 $118✨
呢個套餐絕對可以滿足想過下口癮既朋友仔,咩都可以試下😏😏
刺身總共有4款,全部都係厚切!!
食落口果陣會有陣魚油香味係口中爆發既感覺🤣🤣

🍚香蔥吞拿魚腩丼 $118✨
呢碗丼飯非常出色😍😍
魚蓉多到滿瀉,入口即融,而且十分鮮甜!!
裡面既香蔥都好爽口,夾埋一齊好送飯😋😋

加上食物質素都穩定~~
我同同事黎呢邊做野既話都會想再黎食啊🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️