2021-08-16 85 瀏覽
今次同同事去到尖沙咀食晏,決定食下壽司當去咗日本🇯🇵。 裝修係簡約嘅日本風,枱同枱之間唔會太迫,坐落好舒服,好岩同朋友仔一齊好好享受午餐。呢度有午市套餐,包左麵豉湯同日式蒸蛋我地叫左雜錦魚生丼 同 午市壽司套餐 招牌粒粒魚生飯,鋪滿左滿滿嘅魚生,有好多唔同嘅種類,食落口,每一口都係魚生,超有滿足感,另外佢個飯嘅壽司醋唔會太酸,味道岩岩好👍🏻讚👍🏻 午市壽司套餐,有8 款唔同嘅壽司再加3 個卷物,有三文魚,吞拿魚,凡立貝,拖羅蓉,三文魚子, 熟蝦,鰻魚…$98 有咁多款選擇,性價比超高👍🏻 總括而言,喺尖沙咀有個咁舒適嘅環境,性價比咁高嘅餐廳,下次一定會再嚟幫襯🥰
今次同同事去到尖沙咀食晏,決定食下壽司當去咗日本🇯🇵。
呢度有午市套餐,包左麵豉湯同日式蒸蛋
我地叫左雜錦魚生丼 同 午市壽司套餐

2021-08-16 98 瀏覽
✨三色丼​必嗌的‼️一次過滿足你3個願望😍​有成座山咁高嘅蟹肉蟹膏,海膽,吞拿魚蓉🤤​好有驚喜,一啲都唔腥,好新鮮👍​全部壽司飯都用赤醋,所以飯比較深色,更加有味道​唔好睇佢細細兜,食極都食唔完咁🤣​​✨超級吞拿魚腩卷 & 平成卷​成舊擺入口啖啖吞拿魚肉🤤好好味‼️​​✨海貝壽司拼盤​有8款海貝類壽司🍣 舊舊都好爽口好新鮮❗️​​✨海膽蒸蛋​好特別啊第一次食茶碗蒸係有海膽🤩​熱辣辣嘅茶碗蒸好嫩滑,好多料​同海膽一齊食感覺好新鮮好特別😋​​

✨三色丼​
必嗌的‼️一次過滿足你3個願望😍​
有成座山咁高嘅蟹肉蟹膏,海膽,吞拿魚蓉🤤​
好有驚喜,一啲都唔腥,好新鮮👍​
全部壽司飯都用赤醋,所以飯比較深色,更加有味道​
唔好睇佢細細兜,食極都食唔完咁🤣​

✨超級吞拿魚腩卷 & 平成卷​
成舊擺入口啖啖吞拿魚肉🤤好好味‼️​

✨海貝壽司拼盤​
有8款海貝類壽司🍣 舊舊都好爽口好新鮮❗️​

✨海膽蒸蛋​
好特別啊第一次食茶碗蒸係有海膽🤩​
熱辣辣嘅茶碗蒸好嫩滑,好多料​
同海膽一齊食感覺好新鮮好特別😋​

• 三色丼
2021-08-15 384 瀏覽
十和田總本店 (尖沙咀) @towada_sushi 星期日與大學好姊妹去尖沙咀食壽司🍣🥰🍣三文魚刺身$48一共有三片,刺身好厚身,都幾新鮮,沒有腥味,加少許芥末和醬油一起進食,滿足三文魚控的我們🥰🍣火焰芝士蝦$15賣相很吸引,忍不住點了兩件,師傅把芝士放在熟蝦上,再用火槍輕輕火炙芝士,做到熱溶的效果,不用點任何醬汁,一啖食落口,有濃濃的芝士味🧀🍣火炙三味壽司$78三味壽司分別吞拿魚、三文魚和左口魚。吞拿魚入口即溶,油脂充足,三文魚燒到半熟,左口魚也很新鮮😋🍣蟹膏軍艦$28蟹膏軍艦除了有蟹膏外,還有蟹肉碎加了在軍艦裏,一啖食落口,蟹膏和蟹肉在口中混為一體,完全沒有腥味,好食😋🍣季節墨魚$25墨魚🦑𠝹了花,加少少醬油,爽口。🍣火炙吞拿魚腩$48吞拿魚腩很肥美,火炙把吞拿魚油脂滲透在壽司飯裏,很香魚油味💓🍣三文魚子軍艦$28三文魚子脹卜卜,份量也不少☺️*需加一服務費地址:尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下
十和田總本店 (尖沙咀) @towada_sushi

星期日與大學好姊妹去尖沙咀食壽司🍣🥰

🍣三文魚刺身$48

🍣火焰芝士蝦$15

🍣火炙三味壽司$78

🍣蟹膏軍艦$28

🍣季節墨魚$25
墨魚🦑𠝹了花,加少少醬油,爽口。

🍣火炙吞拿魚腩$48

🍣三文魚子軍艦$28
三文魚子脹卜卜,份量也不少☺️

*需加一服務費
地址:尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下
2021-08-15
  • 三文魚刺身
2021-08-15 72 瀏覽
呢日同屋企人去左尖沙咀到食lunch,我地搵左一間日本餐廳,雖然都食過幾次呢間餐廳,但每次過黎都有新驚喜。呢度係用QR code落單,好方便。我地一人點左一個主食,另外仲點左兩個菜碗蒸。首先係呢個三文魚親子丼,佢既份量真係超級多啊,白飯上面鋪滿左三文魚同埋三文魚籽,三文魚非常新鮮,又夠肥美。除左魚生飯之外,我地亦都點左熟食,就係呢個秘製豚肉湯烏冬,烏冬上面有四塊大大既豚肉,豚肉口感好好又入味,烏冬夠彈牙。屋企人唔食海膽,所以就點左一個普通茶碗蒸比佢,而我就食海膽茶碗蒸。
呢度係用QR code落單,好方便。
我地一人點左一個主食,另外仲點左兩個菜碗蒸。
🤩海膽蒸蛋 ($38)⁣估唔到$38既蒸蛋足足有3/4片海膽,而且唔係熱既仲新鮮🤣抵食指數滿分呀😆⁣⁣😍平成卷 ($138)⁣賣相好吸引🤩有唒呑拿魚蓉,三文魚子,海膽既卷物,一次可以滿足多個願望🥰多重口感,推薦一試🤗⁣⁣👍🏻雜錦魚生丼🍚($98)⁣魚生成座山咁高食到尾都唔怕要食白飯🍚,2個人share一個飯食都好飽🤰🏻魚生都夠新鮮😆👍🏻⁣⁣#MomoBoo#MomoBoo有咩食#MomoBoo假日好去處#十和田#雜錦魚生飯#蒸蛋#日式#魚生#日式#igfood #hkfood #instagramfood #foodinhk #hkfoodie #foodblog #hongkong #香港#拍拖好去處#情侶日常#假日好去處#couplelife #tsimshatsui#foodie#相機食先#尖沙咀美食#尖沙咀
🤩海膽蒸蛋 ($38)⁣

😍平成卷 ($138)⁣

👍🏻雜錦魚生丼🍚($98)⁣

2021-08-15 77 瀏覽
十和田總本店 (尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下今晚揀咗呢間位於尖沙咀金馬倫道充滿日式裝修嘅壽司舖食晚餐估唔到有幾有驚喜 難怪會排晒長龍😗🐟海貝丼$178幾特別嘅組合 平時好少食到用上每日新鮮嘅貝殼類海產今日有鮑魚 螺 貝 帆立貝 款款都好新鮮而且呢度用嘅壽司飯係用上赤醋膠其他普通白醋高級 壽司飯顏色比較深🦀北海道帆立貝松葉蟹丼$148用料十分有誠意成碗飯面都鋪滿左松葉蟹肉🦀🦀🦀帆立貝每片係厚切而且好爽彈 新鮮仲有三文魚子粒粒都脹卜卜呢個係我最鍾意嘅組合😚🥤乳酸梳打$22幾好飲 酸酸甜甜而且連個杯都雪凍左所以飲落都keep住凍
十和田總本店 (尖沙咀)

📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下

幾好飲 酸酸甜甜
而且連個杯都雪凍左
所以飲落都keep住凍
2021-08-13 115 瀏覽
由20多年經驗的資深日籍壽司師傅主理的十和田,承傳正宗傳統手藝處理日本空運到港食材,紮根金馬倫道多年,記得好幾年前來過一次大排長龍食壽司,保持日式木系簡約風格, 特別欣賞餐具有如置身日本餐廳的回憶,而且有高質日本直送綠茶粉,自由按自己口味去泡製濃度。話明日本新鮮直送刺身丼飯一定少不了,能夠經歷疫情仍備受好評,服務同性價就是重要一環。掃QR code手機點餐落單(詳細MENU建議向店員攞實體)=̶ 海膽蒸蛋 =̶ $48推介:⭐️⭐️⭐️⭐️人氣之選的鮮味海膽茶碗蒸,海膽濃郁鮮甜口感豐富,其他材料豐富有岩蟹柳、魚板、白果等以前菜來講性價中等,但亦新鮮甜美。 =̶海膽軍艦=̶ $68推介:⭐️⭐️⭐️⭐️馬糞海膽壽司,口感奶滑濃郁,有份鮮甜味道。=̶三文魚三味壽司=̶ $38推介:⭐️⭐️⭐️⭐️需要一讚是全店米飯均用酒粕發酵的赤醋米飯,食落口酸度柔和,避免蓋過魚身的鮮味,三味壽司大件抵食,味道分別有薑味、芥末味及火灸三文魚壽司。=̶三文魚手卷=̶ $38推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️赤醋飯粒更見明顯,厚身三文魚足料吸引,每口咬著三文魚的口感,誠意推介。=̶吉列生蠔湯烏冬=̶ $78推介:⭐️⭐️⭐️吉列蠔炸得香脆,但略為過了火變得有點硬身,蠔身唔腥,

由20多年經驗的資深日籍壽司師傅主理的十和田,
承傳正宗傳統手藝處理日本空運到港食材,
紮根金馬倫道多年,記得好幾年前來過一次大排長龍食壽司

而且有高質日本直送綠茶粉,自由按自己口味去泡製濃度。
話明日本新鮮直送刺身丼飯一定少不了,
能夠經歷疫情仍備受好評,服務同性價就是重要一環。

=̶ 海膽蒸蛋 =̶ $48
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
人氣之選的鮮味海膽茶碗蒸,
海膽濃郁鮮甜口感豐富,
其他材料豐富有岩蟹柳、魚板、白果等
以前菜來講性價中等,但亦新鮮甜美。

=̶海膽軍艦=̶ $68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
馬糞海膽壽司,口感奶滑濃郁,有份鮮甜味道。

=̶三文魚三味壽司=̶ $38
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
需要一讚是全店米飯均用酒粕發酵的赤醋米飯,
食落口酸度柔和,避免蓋過魚身的鮮味,
三味壽司大件抵食,味道分別有薑味、芥末味及火灸三文魚壽司

=̶三文魚手卷=̶ $38
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
赤醋飯粒更見明顯,厚身三文魚足料吸引,
每口咬著三文魚的口感,誠意推介。

=̶吉列生蠔湯烏冬=̶ $78
推介:⭐️⭐️⭐️
吉列蠔炸得香脆,但略為過了火變得有點硬身,
蠔身唔腥,而烏冬份量夠哂飽。

=̶北海道帆立貝松葉蟹丼=̶ $148
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推介
同樣是高質刺身赤醋米丼飯,比想像中大碗誇張,性價比之冠。
三片厚身新鮮帆立貝、吸睛的三文魚籽、加埋蓋頂的松葉蟹蟹肉,
蟹肉質素不錯,就是帶了點蟹殼碎有點美中不足,但可見其蟹肉新鮮去殼的見證。
啖啖鹹香,再埋赤醋米飯芳香,刺身點少少醬汁就可以方便入口。
十和田的丼飯的確有點信心保證。';';';

整體用餐滿意,雖然二人座位空間感較窄,
但店員見小編為影相打卡唔夠位置,
亦親切幫忙攞走檯上的配件,留意到客人的需要這一環,
就是日式餐廳服務的標準。有機會再試試新蒲崗分店的水準吧!

👅美味: 8/10 😮驚喜: 8/10
✨環境: 8/10 💆‍♂️服務: 8/10
💡性價: 8/10 🐽飽肚: 9/10
💫回頭: 8/10 👍推薦: 8/10
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -環境 : 8.3/10服務: 8.3/10味道: 9/10影相: 9/10性價比 : 8.9/10回頭率 : 9/10➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖由兩年前開始至今,已N訪「十和田」可想而知,高質嘅野真係食極都吾會厭架🙆‍♀️.今次我地係預先Book左枱,所以吾洗排隊就入得~一入座,Staff就告知,由於Booking好緊張而門口仲排緊長龍,所以暫時要係限時內交枱所以特別提提大家,記緊要預先Book枱啦🙈.©三文魚三味壽司 $38一次過滿足三種味道之餘,仲相當抵食👍三味,即係芥末味,薑蓉味同炙燒紅白交替嘅紋路,口感軟綿清甜配上芥末,刺激味蕾,鮮香四溢配上薑蓉,味道更富層次感火槍炙燒,微微焦香,勾出魚脂同醬料香氣.©牛油果壽司 $15牛油果肉比壽司飯大成一倍有多豐富細膩嘅牛油果香加上微微炙燒嘅壽司飯口感軟腍又帶粒粒飯香,©吉列炸蝦卷 $78飯卷表面滿鋪蟹籽中間包住脆香吉列蝦同青瓜無論係蘸日本豉油定係沙律醬都好Match~.©味噌牛肉飯 $78薄切牛肉味道濃厚,油花豐富富肉汁口感嫩滑,再吸收埋洋蔥香配上香噴噴嘅米飯,送飯真係一流👍.©蒸蛋 $28簡簡單單
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -
環境 : 8.3/10
服務: 8.3/10
味道: 9/10
影相: 9/10
性價比 : 8.9/10
回頭率 : 9/10
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
由兩年前開始至今,已N訪「十和田」
可想而知,高質嘅野真係食極都吾會厭架🙆‍♀️
今次我地係預先Book左枱,所以吾洗排隊就入得~
一入座,Staff就告知,由於Booking好緊張
而門口仲排緊長龍,所以暫時要係限時內交枱
所以特別提提大家,記緊要預先Book枱啦🙈

©三文魚三味壽司 $38
一次過滿足三種味道之餘,仲相當抵食👍
三味,即係芥末味,薑蓉味同炙燒
紅白交替嘅紋路,口感軟綿清甜
配上芥末,刺激味蕾,鮮香四溢
配上薑蓉,味道更富層次感
火槍炙燒,微微焦香,勾出魚脂同醬料香氣

©牛油果壽司 $15
牛油果肉比壽司飯大成一倍有多
豐富細膩嘅牛油果香加上微微炙燒嘅壽司
口感軟腍又帶粒粒飯香

©吉列炸蝦卷 $78
飯卷表面滿鋪蟹籽
中間包住脆香吉列蝦同青瓜
無論係蘸日本豉油定係沙律醬都好Match~

©味噌牛肉飯 $78
薄切牛肉味道濃厚,油花豐富富肉汁
口感嫩滑,再吸收埋洋蔥香
配上香噴噴嘅米飯,送飯真係一流👍

©蒸蛋 $28
簡簡單單嘅蒸蛋
蛋味濃郁而滑溜
仲好似掘寶藏咁
掘到蟹柳,日式魚蛋,香菇同銀杏添~

©蟹柳手卷
蟹柳撕成一條條咁
最特別之處係裡面嘅壽司飯已經調好哂味架😘
想歎到最佳口感?
建議一上枱盡快食啦😈
2021-07-25
十和田總本店 (尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下👉🏻三文魚手卷$68 👉🏻火焰壽司拼盤$108 火焰壽司共有五款不同火焰左口魚邊火焰芝士蝦火焰吞拿魚腩火焰墨魚火焰三文魚都幾好味壽司飯已經有一點甜豉油👉🏻火焰左口魚邊丼飯 $ 138 有海膽 左口魚好好味 有好多舊😍*必食推介坐位雙人座位比較逼 我地坐左去bar台單邊 比較舒服餐廳有抹茶粉給我們飲用美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數:⭐️⭐️⭐⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️.5翻兜指數:⭐️⭐️⭐️⭐️(滿分為 5⭐)#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
十和田總本店 (尖沙咀)
📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下

美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數:⭐️⭐️⭐⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️.5
翻兜指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
(滿分為 5⭐)

#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
2021-08-06 144 瀏覽
同朋友放工嚟到呢間好多人推薦嘅日本高級壽司店。質素符合價錢,屬於中上級價錢之選。個人推薦佢嘅壽司拼盤,包含咗幾款高級壽司,而且又跟埋茶碗蒸同埋麵豉湯。超特選壽司拼盤有大約九件手握壽司/軍艦壽司,全部都係高級材料,例如粒貝,海膽,海蝦,吞拿魚 ,大大條饅魚,等等。整體食材都好新鮮。特別係件粒貝好新鮮,好爽口,所以決定要encore再單點多一件。三色丼必食,既超飽肚之選。有吞拿魚溶,海膽,蟹膏蟹肉丼。唔好睇個碗好似好細碗,其實每一碗入邊都有好多豉油飯,而且每一款嘅配料都好大方!勁多海膽,大量蟹膏,配埋本身已經用醬油調好味嘅飯,好滿足!海膽算鮮甜,喺香港唔係好多日本餐廳食到有呢個質素嘅海膽。蟹膏個味都超級濃郁,配埋大量嘅蟹肉,一大享受
超特選壽司拼盤
,大大條饅魚,等等。

三色丼

勁多海膽,大量蟹膏,配埋本身已經用醬油調好味嘅飯,好滿足!

2021-08-02 129 瀏覽
餐廳嘅裝修係日式簡約風,枱同枱之間因為疫情有睇嘅隔板,星期一晚上都坐滿八成😯點單係採用QR Code Online 點單,入到介面有中英文揀,壽司分門別類有埋實物圖,方便易用。 三文魚三味壽司 $38分別係加咗芥末,薑蓉同火炙。三種做法都帶出到三文魚嘅鮮味中吞拿魚腩 $42食落幾新鮮,係一件唔錯嘅拖羅穴子胡瓜手卷 $58入口即溶嘅穴子配爽口嘅青瓜同紫菜,甜醬油十分惹味間八 $26即係紅魽,淡淡嘅原味,食落都係好新鮮嘅凡立貝好食🤤新鮮濃味仲好彈牙穴子 $38鰻魚 $28佢哋係親戚😂無論係入口即溶嘅穴子定火炙過厚肉嘅鰻魚,配上甜甜嘅鰻魚醬油都勁吸引壽司係用咗赤醋飯,所以睇落係啡色嘅壽司飯團而唔係白色都算抵食,唔怪之得咁多人😂

三文魚三味壽司 $38
分別係加咗芥末,薑蓉同火炙。三種做法都帶出到三文魚嘅鮮味
中吞拿魚腩 $42
食落幾新鮮,係一件唔錯嘅拖羅

穴子胡瓜手卷 $58
入口即溶嘅穴子配爽口嘅青瓜同紫菜,甜醬油十分惹味

間八 $26
即係紅魽,淡淡嘅原味,食落都係好新鮮嘅
凡立貝
好食🤤新鮮濃味仲好彈牙
穴子 $38
鰻魚 $28

壽司係用咗赤醋飯,所以睇落係啡色嘅壽司飯團而唔係白色

都算抵食,唔怪之得咁多人😂

2021-08-02 129 瀏覽
長期都高朋滿座的餐廳, 今天特意和友人來個early dinner一入店裡, 木色的設計, 裝潢富日感。✨重點! 超特選壽司拼盤$298想不到共有12 大件這個價錢實在超值呀✨首先饅魚壽司 🍣長長的魚大力跑出, 急不及待放入口沒有任何的腥味, 加上饅魚, 即使不沾上醬油也不會乏味✨再來是海膽壽司海膽量很足呀, 一口吃下盡是濃濃海水也帶甜的味道紫菜也是十分脆身的✨再來是玉子壽司 是屬於冷食的玉子, 沒有飯, 吃起來每一口都是甜甜的蛋☺️蛋裹還有粒粒的疏果, 相信是店家特製的。✨吞拿魚壽司厚實的一片 不是店家刀工不好, 而是大方的切下 正常發揮, 味道不錯✨赤貝壽司爽甜爽甜的, 沒有咬不斷的感覺飯已有調味 感道剛好✨蟹棒壽司粗粗壯壯的一氣, 啖啖海水的味道, 是較結身的相信是多運動的蟹兒😂也很怕咬起來會有蟹殻 幸好, 全是蟹肉✨燒明太子雞翼 $46雞翼是收到order才即炸即上, 上台的時候是冒著煙的, 肥肥飽滿的雞翼, 一口咬下去是爆汁的肉汁還有滿滿的明太子因明太子較濃味, 雞翼吃起來味道十足的。好吃得吃了一碟再encore了一碟。✨蛋蛋蛋蛋蛋是我的最愛想不到拼盤還送了茶碗蒸滑溜溜的蛋做

一入店裡, 木色的設計, 裝潢富日感。

✨重點! 超特選壽司拼盤$298
想不到共有12 大件

這個價錢實在超值呀

✨首先饅魚壽司 🍣
長長的魚大力跑出, 急不及待放入口
沒有任何的腥味, 加上饅魚, 即使不沾上醬油也不會乏味

✨再來是海膽壽司
海膽量很足呀,
一口吃下盡是濃濃海水也帶甜的味道
紫菜也是十分脆身的

✨再來是玉子壽司
是屬於冷食的玉子, 沒有飯,
吃起來每一口都是甜甜的蛋☺️
蛋裹還有粒粒的疏果, 相信是店家特製的。

✨吞拿魚壽司
厚實的一片 不是店家刀工不好,
而是大方的切下
正常發揮, 味道不錯

✨赤貝壽司
爽甜爽甜的,
沒有咬不斷的感覺
飯已有調味 感道剛好

✨蟹棒壽司
粗粗壯壯的一氣, 啖啖海水的味道,
是較結身的
相信是多運動的蟹兒😂
也很怕咬起來會有蟹殻
幸好, 全是蟹肉

✨燒明太子雞翼 $46
雞翼是收到order才即炸即上,

上台的時候是冒著煙的,
肥肥飽滿的雞翼,
一口咬下去是爆汁的肉汁還有滿滿的明太子
因明太子較濃味, 雞翼吃起來味道十足的。
好吃得吃了一碟再encore了一碟。

✨蛋蛋蛋蛋蛋是我的最愛
想不到拼盤還送了茶碗蒸
滑溜溜的蛋做得十分出色, 內裹還有雞肉
吃下去是還有淡淡魚湯的味道,
不知是否用了魚湯一起蒸, 增了味道

🌈窩心的店員更留意到食客感到寒冷, 主動地不停地加熱茶, 還有較細了冷氣,
感到十分意外, 有愛的日本餐廳

2021-08-02 109 瀏覽
自從大約一年前食過一次呢度嘅三色丼之後,就一直對佢念念不忘!趁住假日,就同男朋友嚟咗呢度再次回味!我哋大約下午兩點鐘到達店舖,估唔到全場爆滿,我哋都等咗一陣先可以有位坐!因為天氣真係好熱嘅關係,我哋都想食啲清涼嘢,就主力叫咗啲壽司同魚生飯!🍡三文魚三味壽司 HK$38本身壽司米飯都已經用醋調味好,但係佢比較特別係佢嘅米飯唔係普通既白色,而係好似用咗豉油嘅啡色,所以我都好有興趣想知佢點樣調味😂😂可以令到米飯嘅咸淡程度啱啱好!除左壽司飯特別之外,三文魚亦都好新鮮,好厚肉好彈牙,就算啖啖肉亦都唔會覺得肥膩!🍡火炙魚生飯 HK$138魚生嘅材料好豐富,有三文魚,帶子,大蝦,穴子,墨魚,鯖魚,同埋吞拿魚!之前食開魚生飯,都係純刺身,但係今次可以有火炙揀🤩🤩試下口感同平時有無分別!我個人就認為火炙有佢嘅風味,新鮮嘅魚生外層被火炙過,有佢獨特嘅香氣,穴子好滑無刺,生蝦帶鮮甜,反而吞拿魚相對冇咁出色!🍡三色丼 HK$188終於到咗我最愛嘅三色丼,包括有蟹膏飯,海膽飯,同吞拿魚蓉飯!❣️蟹膏飯蟹膏好鮮甜,食得出淡淡蟹膏味,好香,連埋啲蟹肉食落去喺口腔中爆發簡直一流🤤🤤❣️海膽飯海膽一啲都唔腥,好滑既口感,仲

🍡三文魚三味壽司 HK$38

🍡火炙魚生飯 HK$138

🍡三色丼 HK$188

❣️蟹膏飯

❣️海膽飯

海膽一啲都唔腥,好滑既口感,仲好鮮甜!

❣️吞拿魚蓉飯

吞拿魚蓉本身被攪到好纏綿嘅感覺,一啖放落口,啲魚蓉就係口中溶化🤩

2021-08-01 295 瀏覽
今日約左朋友食飯,突然之間想食日本野,就去左十和田喇。呢度嘅落單程序係用電話scan QR code睇menu然後再自己係電話落單。<超特選壽司拼盤(配湯,蛋),$298>首先先嚟左個麵豉湯,朋友話略嫌太鹹。之後就有呢個茶碗蒸蛋,個蛋都算蒸得幾滑。呢個壽司set一共有十一款壽司,壽司飯好特別,好似溝左豉油咁。
十一款壽司分別係中吞拿魚、油甘魚、吞拿魚 、象拔蚌、三文魚子、生松葉蟹腳、蛋、甜蝦、海膽、海鰻同碎吞拿魚腩卷。海鰻係最有驚喜最好食,好大條之餘又無骨,好好食!象拔蚌同海膽都唔錯,象拔蚌好爽口,海膽都幾creamy而且唔會好腥。油甘魚幾好食一啲都唔腥。甜蝦比一般嘅大條,都幾鮮甜。個蛋唔會好嚡好老。中吞拿魚好好食,又係一啲都唔腥!三文魚子鹹咗少少。生松葉蟹腳都好鮮甜。呢個碎吞拿魚腩卷好足料!
今日約左朋友食飯,突然之間想食日本野,就去左十和田喇。

<超特選壽司拼盤(配湯,蛋),$298>
麵豉湯
首先先嚟左個麵豉湯,朋友話略嫌太鹹。

蒸蛋
之後就有呢個茶碗蒸蛋,個蛋都算蒸得幾滑。

超特選壽司拼盤
呢個壽司set一共有十一款壽司壽司飯好特別,好似溝左豉油咁。
十一款壽司分別係中吞拿魚、油甘魚、吞拿魚

超特選壽司拼盤
海鰻係最有驚喜最好食,好大條之餘又無骨,好好食!

超特選壽司拼盤
油甘魚幾好食一啲都唔腥。
甜蝦比一般嘅大條,都幾鮮甜。
個蛋唔會好嚡好老。

超特選壽司拼盤
中吞拿魚好好食,又係一啲都唔腥!
三文魚子鹹咗少少。
生松葉蟹腳都好鮮甜。

超特選壽司拼盤
呢個碎吞拿魚腩卷好足料!
2021-07-13
蒸蛋
超特選壽司拼盤
為咗一解思鄉情緒,我決定去食壽司!😍今次試咗呢間位於尖沙嘴嘅壽司專門店,味道還不錯喔~火炙壽司拼盤($108)一共有五款壽司,分別係魷魚、三文魚、吞拿魚、芝士蝦同左口魚群邊。魚生都俾火輕輕炙燒過,都幾鮮味😆芝士蝦特別惹味~我覺得左口魚群邊係最好食嘅,因為油脂豐富,咬落去好香好軟滑~呢度嘅壽司有個特色,就係本身啲壽司飯已經加咗豉油,所以其實唔洗可以沾豉油都已經好夠鹹😆因為芝士蝦同左口魚特別好食,所以我地另外再單點咗兩舊!壽司(一件)($15)、火炙左口魚群邊壽司(一件)($32)]海膽壽司(一件)($68)海膽好足料,鮮甜!燒明太子雞翼($46)呢個非常好食,熱辣辣,肉汁豐富😍充滿明太子嘅香味,辣辣地好惹味!海鰻卷($88)海鰻軟滑,壽司卷裡面有青瓜同玉子,同海鰻嘅味道好夾,加埋甜甜地嘅照燒汁就更加好食啦!玉子(一件)($12)玉子整得好出色,唔會死實實~😆餐廳個裝修充滿日本風情,我地坐響bar 枱,簡直就好似去咗日本一樣!😍同埋平日夜晚去都好多人食,證明呢間餐廳都有一定水準啦~😎

火炙壽司拼盤($108)
一共有五款壽司,分別係魷魚、三文魚、吞拿魚、芝士蝦同左口魚群邊。魚生都俾火輕輕炙燒過,都幾鮮味😆芝士蝦特別惹味~我覺得左口魚群邊係最好食嘅,因為油脂豐富,咬落去好香好軟滑~呢度嘅壽司有個特色,就係本身啲壽司飯已經加咗豉油,所以其實唔洗可以沾豉油都已經好夠鹹😆因為芝士蝦同左口魚特別好食,所以我地另外再單點咗兩舊![火炙芝士蝦壽司(一件)($15)、火炙左口魚群邊壽司(一件)($32)]

海膽壽司(一件)($68)
海膽好足料,鮮甜!

燒明太子雞翼($46)

海鰻卷($88)

玉子(一件)($12)
玉子整得好出色,唔會死實實~😆

2021-07-12
  • 海鰻卷