2019-11-28 393 瀏覽
成日都係ig佢賣廣告,又咁岩今日出去行旺角順便排下啦,點鋪唔係好大,出面都好多人排隊,見而排啲天氣都涼涼地排啦,不過排十幾分鐘就入得👍🏼👍🏼一坐底俾左杯蝦片我地,正常無特別叫左個花雕啫喱蕃茄,由於我唔食蕃茄既,但係我太太話好得意,啲酒味都幾勁,可能佢唔飲得啦😂😂黎到緊係要叫招牌菜鵝肝飯啦,108蚊有3舊鵝肝又係旺角,性價比算高,鵝肝亦都好香,無乜筋,好香,唔錯唔錯☺️再叫左一串雞軟骨,一串豬腩肉個調味幾野味👍🏼
一坐底俾左杯蝦片我地,正常無特別

再叫左一串雞軟骨,一串豬腩肉個調味幾野味👍🏼
2019-11-26
15 分鐘 (堂食)
  • 老闆娘鵝肝煎蛋飯
2019-11-20 309 瀏覽
我終於的起心肝去試吓 成日喺instagram見到賣廣告嘅十三姨 @lady13kitchen‼️叫咗十三么fusion粉麵試下😋 用手撕雞x雞叉燒x糖心蛋再配上粉絲拼米粉嘅組合 好似好特別喎🧐先飲咗一啖湯底試吓 有少少鹹 但加啲檸檬汁 令到湯底即刻有層次左🤣而粉絲同米粉都吸收到湯嘅精華 另外仲有幾舊仔腸粉👍🏻手撕雞唔夠嫩滑 但勝在雞叉燒有少少煙熏味😉整體來講 呢度環境比較狹窄 坐得唔係特別舒服🤧但食物嘅創意搭救返😚.Finally got to try @lady13kitchen after seeing so many ads on Instagram! very creative fusion style noodles 🍜- shredded chicken x Chicken Char Siu x Soft Boiled Egg x Rice noodles! the chicken flavoured broth was very unique, it had a little lemon flavor 🍋 the noodles clinged the the soup
Finally got to try @lady13kitchen after seeing so many ads on Instagram! very creative fusion style noodles 🍜- shredded chicken x Chicken Char Siu x Soft Boiled Egg x Rice noodles! the chicken flavoured broth was very unique, it had a little lemon flavor 🍋 the noodles clinged the the soup really well! The shredded chicken was a bit dry but the chicken cha siu was real nice with a slight smokey flavor! The seating is not super comfortable but overall, great food 👍
what did i order:
十三么 ($66) 😋😋😋
2019-11-01 293 瀏覽
行到mk唔知食咩,見到呢間個menu好好幾吸引就試下啦。一坐低就擺左杯蝦片同茶。蝦片幾香,食到淡淡既蒜頭味,食完又唔會口臭,幾正。另外佢杯茶係浸住茶包既鐵觀音,幾香唔gip。幾中意杯茶。我就叫左個雞叉燒粉絲,另外2個朋友叫左鵝肝飯。個雞叉燒粉絲個湯唔太濃味,清清地。粉絲份量好多,食極都有咁😂佢另外有豉油俾你加,粉面個隻似indome個包黑醬油咁,但加落湯都無乜味。但加落隻半熟蛋就好正 另外要改善既就係個雞叉燒好鞋,又係無咩味。朋友食既鵝肝飯,有三塊鵝肝,ok香啦,但未去到好甘香個種,但108蚊 有3舊都對得住個價既。飯既豉油係似食壽司個隻豉油,朋友表示好食。
行到mk唔知食咩,見到呢間個menu好好幾吸引就試下啦。
我就叫左個雞叉燒粉絲,另外2個朋友叫左鵝肝飯。
2019-10-31
  • 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
2019-10-28 217 瀏覽
讚1. 食物好有心機噃,湯麵既湯相當香,麵質滑,相當好2. 餐前小食出奇地有心思。估唔到竟然係蒜片,有趣3. 服務幾好,起碼果位應該係老闆娘既姐姐相當好笑容彈1. 環境實在要改善,地方細其實就預左,但擺張咁大既木檯係路中心,個個行過都要撞一撞,何苦呢

1. 食物好有心機噃,湯麵既湯相當香,麵質滑,相當好
2. 餐前小食出奇地有心思。估唔到竟然係蒜片,有趣
3. 服務幾好,起碼果位應該係老闆娘既姐姐相當好笑容

2019-10-27 180 瀏覽
今日去完朗豪坊買少少野, 就去左之前朋友介紹既一間餐廳,叫<<十三姨>>一入到去,店員就先俾左一D🦐蝦片俾我地食, 但不夠鬆脆,,過一陣再食就淋晒食物種類唔多,, 我同朋友只叫左一個飯同麵我叫左””上等牛肉銀針粉”” (🐃安格斯牛肩胛+溏心蛋+銀針粉) 而所有麵底都可以轉嫁, 有米粉、粉絲、銀針粉、陽春麵可以選擇, 而蔬菜再加$10。湯底都OKAY, 而牛肉都嫰, 而銀針粉吸左湯都幾好味, 銀針粉份量都多朋友叫左個””大三元” (🐔灸燒手撕雞伴油雞飯+灸燒雞叉燒+ 溏心蛋)份量都大, 飯既雞油味唔太重, 而雞叉燒唔太特別, 係有少少炭燒味再加多杯 黑牛🐮即係朱古力雪糕加可樂,無乜特別個人覺得食物質素一般,不會再回頭

食物種類唔多,, 我同朋友只叫左一個飯同麵

再加多杯 黑牛🐮即係朱古力雪糕加可樂,無乜特別

個人覺得食物質素一般,不會再回頭
2019-10-24 192 瀏覽
今次已經係第三次幫襯十三姨啦~因爲之前食嘅兩次,感覺都幾好😛又平又好味😋晚上嚟到嘅時候又係排滿哂人~等咗十分鐘左右就入得去lu~一入到去,店員就會送上一杯熱茶同一份蝦片😍蝦片脆卜卜,仲可以refill添🤩今次試咗新嘢...上等牛肉粉絲🐮份量十足🙌🏼有安格斯牛肩胛、溏心蛋同腸粉😙牛肉煮得啱啱好,上枱嘅時候唔會係全熟,如果想食全熟的話可以用湯嘅餘温整熟佢😛腸粉同溏心蛋都好嫩滑😍值得一讚嘅仲有個湯底~係每日用牛嘅唔同部位熬製而成,口感清甜香濃🤓呢到仲會提供港式特飲添!我哋今日就嗌咗黑牛😝可樂加雪糕🍦正!

2019-10-24 365 瀏覽
「十三姨~~」 當你聽到十三姨呢個名,你會諗起咩?淫賤搞笑的毛舜筠還是氣質美女關之琳?我就會想起位於旺角的一間名為「十三姨」的食店。此店主打濃雞湯手撕雞陽春麵,亦有手撕雞雞油飯,而且仲有串燒供應!裝修亦是古色古香,以木材為主調。未叫餐前先有小食蝦片奉上,蝦片脆卜卜,可以一邊吃一邊等待。但我地只吃了幾片,食物已經送到。大三元包括有炙燒手撕雞伴雞油飯,炙燒雞叉燒,溏心蛋。調味料亦有秘製飯豉油,先試一口未有加味道的原味,感覺淡了一點,於是再加秒製豉油,豉油比較淡色,亦不算濃味,配合雞油飯恰到好處!老闆娘鵝肝煎蛋飯鵝肝煎得金黃,但吃不慣有點辣的飯!雖然食到好飽,但仍然可以食到一粒飯都無!呢間食店絕對可以encore!

老闆娘鵝肝煎蛋飯
鵝肝煎得金黃,但吃不慣有點辣的飯!

2019-10-16
2019-10-23 86 瀏覽
炙燒雞叉燒陽春麵 $55 配飲品 (另加一)溏心蛋+$6講咗好耐黎試終於試到前菜係蝦片佢啲雞正常嘅 但偏乾少少 (朋友叫咗個蔥沖手撕雞飯覺得好dry😂 本身以為係撈麻油 但唔係 得啲蒜頭咁 雖然店員話可以撈啲豉油落去食 但本身如果配埋麻油好似會好啲。。。不過好彩我呢個浸住湯所以食落都冇咁dry)仲有本身以為佢嗰個係韓式/上海年糕 但原來係我諗多左 佢只係浸到好林嘅腸粉陽春面都有啲咬口 唔係浸林哂嗰種同埋佢熱騰騰咁上所以個温度keep得好好Overall 不過不失 唔使專登嚟試覺得係依間野marketing做得幾好所以好多人都有聽過
炙燒雞叉燒陽春麵 $55 配飲品 (另加一)
溏心蛋+$6

講咗好耐黎試終於試到
前菜係蝦片

陽春面都有啲咬口 唔係浸林哂嗰種
同埋佢熱騰騰咁上所以個温度keep得好好
Overall 不過不失 唔使專登嚟試
覺得係依間野marketing做得幾好
所以好多人都有聽過
好多時行過十三姨都見到好多人,所以都無咩機會食,前幾日放假同男友行街,見到個日不算多人,所以便所以食到了,其實店內的裝潢不太差,但位置有點狹窄,到開始多人時,難免會覺得有點兒逼,所以早去係有着數。入坐點餐後,餐廳會奉上一個好靚的銀色器皿,入面放了一些色彩繽紛的炸蝦片,我本身就好鍾意食呢啲煎炸可口的食物,而且佢唔太油,同埋好似係自家炸,所以我覺得好正。主食方面,佢主食方面,有些湯麵叫十三么同十三飛,食返佢十三姨的玩味,好彩menu有寫佢其實係咩嘢,我叫左十三飛,其實就係牛肉湯粉加溏心蛋,不過味道都ok,幾好食,不過七十幾蚊唔叫太平。以下評分以5⭐️為滿分推介⭐️⭐️⭐️

以下評分以5⭐️為滿分
推介⭐️⭐️⭐️
2019-10-20 111 瀏覽
一向都吾鐘意食鵝肝既我都要黎試下係旺角最出名既鵝肝飯🤤🤤就咁睇已經覺得好juicy,食落口好似入口即溶咁🤩加上流心既蛋黃同秘制醬汁撈飯簡直係一流👍🏻👍🏻食哂都吾會覺得好漏性價比高💯💯💯
一向都吾鐘意食鵝肝既我都要黎試下係旺角最出名既鵝肝飯🤤🤤
性價比高💯💯💯
  • 老闆娘鵝肝煎蛋飯
張寶仔之前已經食過兩次啦,因為張生好鍾情於呢度嘅大三元飯,所以一於推介俾大家食啦!星期五放工之後發現原來係要排隊架,不過排咗大約15分鐘就可以入去都算可以接受!一入到去佢就會送一個蝦片同埋攞杯茶俾你,感覺唔錯,跟住先慢慢點菜!大三元($68)張生諗都唔使諗就叫咗個大三元,佢好鍾意個雞油飯底,非常之香,完全清晒成碗飯,但佢覺得啲雞扒肉就麻麻哋啦⋯⋯雞絲湯粉麵($60)隔左差唔多半年,寶仔又揀返呢一個麵食,都仲係覺得好難食,個湯咸到不得之了,係喊到食唔落嗰種,我諗我真係以後都陪唔到張生食嗰個飯啦,因為寶仔唔係太鍾意食飯㗎,而呢度嘅湯底做得真係比較咸,但見到隔離枱嘅人竟然喺度飲湯。。唔知係咪我哋兩個嘅問題呢,因為我哋都覺得個湯好鹹。。

送的蝦片

大三元

大三元($68)

手撕雞湯粉麵

雞絲湯粉麵($60)

送的蝦片
2019-10-15 181 瀏覽
前排見到朋友個instagram post佐個好似幾正既鵝肝飯出黎。Ohh~原來係成日係IG賣廣告既十三姨!終於心癢癢去試😜/位於山東街,間間餐廳係晚飯時間都多人排隊,所以佢都唔例外。小妹當晚排佐一個鐘先有位入😅/香港吋金尺土,裡面環境都比較狹窄。勝在一坐底侍應就斟茶兼附送上炸蝦片小食。/十三么手撕雞、雞叉燒、溏心蛋三種配料加上粉絲拼米粉。Menu提及湯底係用200年家傳秘方去烹調。份量都幾大,手絲雞唔夠嫩,不過食落辣辣地。勝在粉絲索哂湯底既味道!/老闆娘鵝肝剪蛋撈飯賣相出色~每碗𥚃面有三塊鵝肝,足料!鵝肝煎得外脆內軟,油分多,但無乜味道⋯有點可惜。不過配上老闆娘秘制既醬油再撈上蔥花炸蒜與飯撈埋一齊食,都合格。/總括而言:若果要用一個鐘去排隊,性價比較普通,滿足下自己既好奇心都可以黎試下啦😏

老闆娘鵝肝剪蛋撈飯

老闆娘鵝肝剪蛋撈飯
60 分鐘 (堂食)
2019-10-02 320 瀏覽
平時食開十三姨通常都係嗌十三么,十三姨既賣點其一係佢既湯底!個湯既味係出面好似真係搵唔到🙈至少我依家都未食過一間湯麵係好似十三姨果個湯底既味!但今次我專登唔食十三么,而去嗌左個手撕雞伴雞油飯!老老實實,係有點兒失望,失望既原因唔係因為佢唔好食!而係我覺得咁既價錢份量應該可以多少少~雞絲真係太少了!飯都一樣!味道其實幾好味,但如果女仔食完都覺得唔飽既時候,男仔應該係覺得只係食左陣風落肚!明明湯麵大大碗,但飯就咁細碗😢
店舖位於旺角女人街極之方便,行街行到攰可以黎食呢間店絕對係誠意啲選~每碗湯底都係人手盅香料㷛湯,飲咗一啖之後簡直停吾到口金牌牛腩湯銀針粉同手撕雞湯粉絲如 如果本身係一個鍾意飲好熱嘅湯既人, 呢間店係絕對啱你嘅!店係直接用上枱嘅湯鍋煮麵,所以好新鮮滾熱辣,賣相好吸引每檯會現彩色印尼蝦片先講牛腩湯銀針粉,在攪湯底前先飲一啖湯會飲到好濃烈嘅牛骨湯底,可因自己喜好加青檸或其他調味每一口銀針粉配牛骨湯,銀針粉軟硬適中,吸左湯入面既精華,好入味糖心蛋好嫩滑~而 另一款手撕雞湯米粉 ,每一口都有濃濃嘅雞湯味,米粉有口感趁熱食會有輕輕嘅火味,手撕雞幾軟滑彈牙而最特別嘅係呢度可以飲到印尼嘅滴漏咖啡, 再配以上嘅湯麵會有另一番風味~
店舖位於旺角女人街極之方便,行街行到攰可以黎食

金牌牛腩湯銀針粉同手撕雞湯粉絲

店係直接用上枱嘅湯鍋煮麵,所以好新鮮滾熱辣,賣相好吸引
每檯會現彩色印尼蝦片

糖心蛋好嫩滑~

趁熱食會有輕輕嘅火味,手撕雞幾軟滑彈牙

2019-09-27 278 瀏覽
一直都好想試十三姨嘅鵝肝煎蛋撈飯,是晚終於有時間同男朋友嚟食。一入到去其實感覺麻麻地,因為被安排坐一個窄到不得之了嘅位,基本上佢張四人正方型枱係夾硬菱形咁擺,搭台不在講,我係要夾硬攝個身入去先坐得低,坐低之後勁大壓逼感,有無位擺袋,非常之逼,本身都有少少衝動想走,不過為咗碗鵝肝飯,我忍!餐前小食有蝦片,都算係有啲誠意嘅,每人都有提供一杯有獨立茶包嘅茶,都算係咁。炙燒雞叉燒湯米粉男朋友食呢個,味道一般般,冇乜特別,就係一碗好普通嘅雞肉米線。老闆娘鵝肝煎蛋撈飯期待已久嘅鵝肝飯!其實並無想像中咁好食,可能期待太大,鵝肝份量都算多,食完都滯滯地, 如果個汁可以好似西餐煎鵝肝嘅sauce咁甜甜酸酸,用生果同醋呢啲組合就會可以中和返鵝肝嘅肥膩就會好啲。🍹鮮奶溝忌廉🍹古早味牛奶紅茶逼到喊嘅位

炙燒雞叉燒湯米粉

老闆娘鵝肝煎蛋撈飯