2019-08-06 415 瀏覽
今日比平時早收工,就同朋友出咗旺角行一陣街先食飯。朋友A提議食十三姨,話上次食過想再試多次。沿住女人街行到差唔多最尾就見到鋪頭出面有人等緊,不過好快就到我地。我見大家都推薦就嗌咗個手撕雞伴雞油飯。賣相還可以,飯上面有一層手撕雞同蔥花,手撕雞絲絲分明,份量岩岩好。個人感覺雞油味都算突出,整個飯略嫌乾身,平時鍾意食飯拌汁嘅朋友可能會比較喜歡呢度嘅麵食。朋友A就嗌咗招牌十三么,入面有手撕雞、雞肉叉燒、腸粉、溏心蛋、米粉,好足料!雞湯湯底濃郁,味道十足,炙燒雞肉叉燒有驚喜,成個搭配好出色!整體幾滿意,合理價錢,食物足料,招牌麵食必食。**********提番大家呢度會收加一

我見大家都推薦就嗌咗個手撕雞伴雞油飯。
手撕雞伴雞油飯

十三么

整體幾滿意,合理價錢,食物足料,招牌麵食必食。

**********
提番大家呢度會收加一
2019-08-03
2019-08-06 335 瀏覽
今天放工和朋友去了旺角見面,朋友一直想試這間店所以就直接上去,意外地很快就有位!一坐下就急不及待點餐,餐牌好吸引餐名很有趣,好多都想試,但估計份量不少,所以還是收歛地點了3樣,“大三元“ “十三飛“ “串燒各一“。滿心期待地上菜了,“大三元“ 包括了炙燒手撕雞油飯+炙燒雞叉燒+溏心蛋, 好滿足的份量,手撕雞口感嫩滑。“十三飛“包括了安格斯牛肉+牛腩+溏心蛋+粉絲拚米粉, 牛肉口感十足,難得的粉絲及米粉都很入味。“串燒各一“ 包括了雞翼,雞軟骨,雞腎,雞腿肉,豬頸肉5款,個人覺得平均都很不錯,特別是雞軟骨!

滿心期待地上菜了,

十三飛
大三元
串燒
2019-08-04 253 瀏覽
出kwh嘅好處就係唔晒愁無好西食🤤好似呢間港式小店一開始都係因為不斷彈廣告而認識佢嘅鎮店之寶- 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯碗入面鋪滿晒各色各樣嘅嘢🤩有👉🏻大量蔥花 炸蒜 辣菜脯仲有隻飽滿嘅煎荷包蛋🍳當然仲有主角鵝肝喇!齋睇已經令人流晒口水將配菜煎蛋撈埋白飯食看似係家常🚪嘅味道但係又有煎鵝肝將個飯提升到第二個lv...不過同時膽固醇可能都提升咗lol--------------好食指數: 7.5/10老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $108
出kwh嘅好處就係唔晒愁無好西食🤤
好似呢間港式小店
一開始都係因為不斷彈廣告而認識
佢嘅鎮店之寶- 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
碗入面鋪滿晒各色各樣嘅嘢🤩
有👉🏻大量蔥花 炸蒜 辣菜脯
仲有隻飽滿嘅煎荷包蛋🍳
當然仲有主角鵝肝喇!
齋睇已經令人流晒口水
老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $108
老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
2019-07-10
老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
我地星期六收工去旺角行街,十三姨不嬲都好評如潮,所以我地一於去會會佢。竟然,唔使排隊! 我地一坐低就叫左2個皇牌。十三幺同十三飛😍坦白講,湯底喺正既!十三幺就清甜入味,十三飛就好濃郁。麵底用米粉加粉絲都喺十分出色既! 之不過,配菜就令人十分失望😞十三幺個雞肉好柴。十三飛,啲粒粒安格斯牛韌到有兩舊咬唔到。片裝牛就好啲,好食。餐廳環境復古。有茶,有小食。都叫有誠意。有別一般食麵檔。價錢適中。我覺得可以一試。
我地一坐低就叫左2個皇牌。十三幺同十三飛😍
餐廳環境復古。有茶,有小食。都叫有誠意。有別一般食麵檔。
價錢適中。我覺得可以一試。
2019-07-30 177 瀏覽
女人街兩旁有很多各式各樣的餐廳,晚上想找一間輕食,看到這間餐牌上的名字特別便進去了。這裏有部份菜名是以麻雀術語命名,例如十三么、大三元等等。見最多人推介湯麵,便叫了一個以雞湯作為湯底的麵,十三么,餐牌上寫着這個湯底是200年的家傳秘方,以鮮雞、秘製香料及其他食材燉製。在等待這個麵時,一直吃着五顏六色的蝦片,蝦片較為油膩,但也很香脆。十三么($66):十三么是以雞為主,湯底是雞湯,配菜有手撕雞、雞叉燒、糖心蛋及粉絲拼米粉。以一個鍋上湯麵,熱辣辣,先嘗一嘗湯底,湯底清甜,不會太油膩,可以按個人口味加檸檬汁或豉油。挺特別的是裏面還有腸粉,雞叉燒有灸燒過所以幾香,雖然手撕雞及雞叉燒的肉質也不算特別嫩滑,但也不過不失。下一次會想試一試它的飯或十三飛!

十三么
一直想試十三姨既鵝肝煎蛋飯好耐,今日終於試到好開心,果然名不虛傳,好好食!-十三姨走中國風,入面既裝修都好古色古香,不過因為太爆場啦,唔係咁方便周圍影。入座之後會送上茶包茶同蒜蓉味七彩蝦片,幾特別,茶包茶好香濃,唔錯;不過蝦片應該唔係新鮮炸,放耐左有啲淋。-老闆娘煎鵝肝蛋飯 $108鵝肝有三大塊,好足料,鵝肝煎到外脆內軟,油香滿溢,配埋配料食完全唔會覺得油膩;配料有蔥花、炸蒜仲有辣XO醬,仲食到有少少乾瑤柱。不過我就略嫌配料濃烈得黎,太惹味,有少少搶過左鵝肝味。枱面有支老闆娘秘制醬油可以倒埋落去一齊撈,不過我就覺得有啲普通。-十三么 $66十三么即係手撕雞、雞叉燒、溏心蛋同粉絲拼米線,入面仲有腸粉添。雞湯湯底都唔錯,仲可以加檸檬汁,加完個感覺都幾清新,無咁易膩。不過比起鵝肝飯,十三么味道比較清淡。-忌廉溝鮮奶 $24雖然都知係韓國罐裝個隻味,價錢都唔唔算平,但見賣相幾得意又可以自己玩埋一份,都係忍唔住叫左。就係韓國罐裝個隻味,不過唔夠個味咁夠氣,有啲後悔叫左。-整體黎講,十三姨都算唔錯,可以一試,不過以我黎講就只會再Encore老闆娘煎鵝肝蛋飯。

老闆娘煎鵝肝蛋飯 $108

不過我就略嫌配料濃烈得黎,太惹味,有少少搶過左鵝肝味。

十三么 $66
不過比起鵝肝飯,十三么味道比較清淡。

忌廉溝鮮奶 $24

我studio响旺角🚩, 所以吃午餐🤷🏻‍♀️差不多成條女人街嘅 餐廳都畀我食勻曬. 但係我最愛嘅就係去女人街十三姨嗰度食🐔雞叉燒銀針粉. 每次入到去, 都好似去咗💖親戚屋企食飯咁, 因為👩🏻‍💼老闆和侍應 服務態度非常溫暖. 友善的態度好像我們屋企人👨‍👩‍👧‍👦一樣. 出面而家唔係經常有銀針粉食, 所以一諗起食銀針粉🤗我就會去十三姨度食. 有時候我啲拍檔為咗減肥🏃🏻‍♀️,就直頭唔食粉轉🥦菜底🥬。 悉隨專便應有盡有, 如果你哋 去女人街shopping記得去十三姨度食碗銀針粉呀。 ♥️真係好正㗎!
雞叉燒銀針粉
雞叉燒銀針粉
  • 十三么
  • 手撕雞伴雞油飯
2019-07-22 102 瀏覽
路經旺角 見一間裝修中國風感覺幾舒服嘅小店一坐底就送上彩色蝦片加小麥茶包 有誠意😬而且職員熱心介紹每道菜式先講湯底 雞湯味道略淡但都鮮味. 店內menu 有教食麵時可加上甜醬油辣椒醬及檸檬汁 令味道有點層次雞叉燒聲稱慢煮但肉質比較散 腌味不足Overall 味道普通 菜式有麵又有腸粉都幾特別
路經旺角 見一間裝修中國風感覺幾舒服嘅小店

一坐底就送上彩色蝦片加小麥茶包 有誠意😬
而且職員熱心介紹每道菜式

雞叉燒聲稱慢煮但肉質比較散 腌味不足

Overall 味道普通 菜式有麵又有腸粉都幾特別
2019-03-22
2019-07-21 192 瀏覽
第3次嚟食喇,因為每次約朋友食飯話食清啲都只係諗起佢事關湯底入口清純嗱,唔係講緊佢冇味,而係唔覺得“雜”,飲埋啲湯都冇問題嗰種純。我就少食咗牛肉,所以點「十三么」,食手撕雞同雞肉叉燒,火灸過幾香口,不過想芽菜再多啲
第3次嚟食喇,因為每次約朋友食飯話食清啲都只係諗起佢
事關湯底入口清純

2019-07-17 185 瀏覽
回味六月在一間在旺角不錯的小店!店家名子叫十三姨咦莫非係黃飛鴻的女人開的?   店內裝潢走中國風路線,坐位比較迫可幸我們差不多4點來吃Late Lunch,如果午飯時間都挺親密! 甫坐下便送上色彩色繽紛的炸蝦片和熱茶,或許小店要收加一服務費吧!炸蝦片須然不算鬆脆但都挺特別,  我們點了一麵一飯和冷熱飲品來作午餐!用上竹墊上檯都頗别緻。  車爸爸點了古早味牛奶紅茶跟餐加$8(原價$18),而我則選了唯一不甜的凍飲烏龍冰茶$跟餐加$6(原價$18) ,味道清清的很解渴但略嫌細杯了少許! 點了雞主題午餐中的手撕雞伴雞油飯$53,手撕雞份量不算多但加了大量香口的蔥花和油酥吃下味道挺不俗!  侍應提醒記得加點秘製飯豉油會更加好味,那秘製飯豉是有調配過味道的但不算太突出!另外還有湯麵甜豉油供應,但我最喜歡還是那個辣椒醬! 另一款炙燒雞叉燒湯麵$62內有雞叉燒、糖心蛋、陽春麵和較特别的腸粉!跟上一角檸檬喜歡清爽的可加少許吊味。   炙燒雞叉燒帶日式風的賣相,經輕輕的炙燒過更加香口,肉質也挺香滑質素不錯! 湯麵內更有數件腸粉估不到吸湯後那麼好吃!而且腸粉質感滑

我們點了一麵一飯和冷熱飲品來作午餐!用上竹墊上檯都頗别緻。

湯麵內更有數件腸粉估不到吸湯後那麼好吃!而且腸粉質感滑捋捋好可口呢!

最後陽春麵也有驚喜爽滑的口感教人喜愛,總括來說麵比飯更加吸引我呢!!
2019-06-22
午餐
上年已經食過一次呢間小店,今次同朋友再回頭去食係因為覺得佢cp值高同埋唔想係旺角中伏區覓食🤣今次我地叫左2款石鍋湯麵🍲〰️👉🏻十三么 $66🐔(手撕雞、雞叉燒、溏心蛋、粉絲拼米粉)👉🏻上等牛肉陽春麵 $68🐮(安格斯牛肩胛、溏心蛋、陽春麵)最中意佢地送嘅炸蒜片,好似蝦片咁,好香口好好食😛自家製雞肉叉燒幾特別,而且叫十三么可以一次過食到2款餸同麵,岩曬同小編一樣有選擇困難症嘅人🤫食之前可以先飲啖佢個清甜雞湯底,唔會好重味精🤤唔中意食雞嘅話個牛肉麵都唔錯👌🏻〰️總括而言係幾抵食,想飲野嘅話推薦大家叫忌廉溝鮮奶$24,可以自己溝架~
〰️
👉🏻十三么 $66🐔
(手撕雞、雞叉燒、溏心蛋、粉絲拼米粉)

👉🏻上等牛肉陽春麵 $68🐮
(安格斯牛肩胛、溏心蛋、陽春麵)

〰️
  • 十三么
2019-07-15 149 瀏覽
星期五晚想食快飯, 諗起之前food blog推介, 就衝去! 8點鐘, 等左20分鐘入座, 算係咁. 一坐低嘅小食, 蝦片(?) 不過漏左氣咁, 食左一片, 又無咩味. 慳返d quota. 叫個冷盤小食, 咸蛋豆角木耳, 上面白色疑似粉末嘅原來係咸蛋白! 😂 味道正常la唔係好出眾. 到餐廳推介 手撕雞雞油飯, 果然係推介項目! 雞油飯夠晒味道, 但香得黎, 唔會成口油, 加埋佢枱上聲稱秘製豉油味道啱啱好, 雞肉份量又夠!推介😋😋到十三么, 應該係有十三樣野, 無認真數lol但腸粉好滑, 麵底有粉絲同面, 總之係口感豐富! 呢個面係藥膳湯底, 比較清d, 同雞油飯係完全唔同風味. 主要食物質素有驚喜, 性價比都係高. 唔錯!

主要食物質素有驚喜, 性價比都係高. 唔錯!
2019-07-14 129 瀏覽
今日, 因為人有三急既原故, 衝左入最近既十三姨!之前一直都Save低左要去呢間餐廳, 滿心期待左好耐個老闆娘煎鵝肝蛋飯。首先, 一黎就有個自家蝦片送。望落都幾靚, 5顏6色, 但食落就有D淋。跟住見到原本一袋袋一早整好左, 可能放耐左所以無咁脆。綠茶用左三個形網袋個隻獨立包裝, 一D都唔苦澀, 比起粉沖既更好飲。跟住主角就黎喇! 老闆娘煎鵝肝蛋飯賣相十分好, 三舊大大既鵝肝, 加埋真係有成隻手掌咁大, 見到唔餓都變餓。第一啖食個鵝肝, 香就唔算係好香, 味道上無太大既驚喜, 但係口感好特別, 外皮脆, 內軟! 有少少似BBQ燒綿花糖個隻咬口, 脆皮! 不過, 個飯本身有D辣再加埋菜晡, 食落有少少東南亞既口味, 原本仲以為似台灣味多D。可以去試一次, 但就無個想回頭既感覺。
今日, 因為人有三急既原故, 衝左入最近既十三姨!

蝦片

綠茶

跟住主角就黎喇!

煎鵝肝撈蛋飯
2019-07-14
1 分鐘 (堂食)
綠茶
其實已經係第二次食十三姨上次食要排隊 今次8:30pm左右嚟到都係要排隊嘅 哈哈不過等咗大概10分鐘左右就有位入到去自動會有一個小食 印尼蝦片同超市買到既明輝蝦片差唔多味但口感比較硬同埋仲暖暖地 雖然係有唔同顏色但佢哋全部都係同一個口味之後事不宜遲馬上睇餐牌叫嘢食因為餐廳有啲熱所以我哋唔選擇食湯麵十三姨招牌秘製手撕雞飯幾乎每台都有一份 但今次我哋叫咗套餐大三元有糖心蛋同埋雞肉叉燒份量都幾夠 店員會介紹你加埋秘製飯豉油撈埋一齊食 但可以唔使落咁多因為有少少鹹鵝肝煎蛋撈飯配合炸蒜同蔥 仲有秘製飯豉油撈埋一齊食好香不過因為有鵝肝所以都幾滯不過總括來講係好食嘅之後我哋叫咗份椒鹽魷魚酥好出色嘅小食 熱辣辣 炸粉又夠薄 同一般係街食到嘅好大分別利申:總括嚟講係好食嘅不過鵝肝飯偏貴 但物有所值而且應該唔止飯好食 見到好多人都叫湯麵下次我哋都會試吓
其實已經係第二次食十三姨

下次我哋都會試吓
  • 老闆娘鵝肝煎蛋飯
  • 手撕雞伴雞油飯
2019-07-11 115 瀏覽
經過時見食肆坐滿人,而餐牌上的食物看起來有點特別,加上有我至愛的銀針粉食,我地又點會錯過唔食呢😉一坐下來就送上一碗蝦片,夠特色星期天都有午餐吃,又系抵食之處十三么的午餐包括有雞肉义燒👇🏻湯底味道比較清淡,而雞肉义燒有點嚼勁,但沒有雞肉香味,也不油膩,至於銀針粉並不彈牙,有點糊口粉內加入了2段腸粉,只能說令人感到特別,卻未能增加食物的口感,追加的溏沁疍也令人失望😞有一半以上都是熟透的蛋黃這個十三飛的食物是包括牛腩、安格斯牛肉和溏沁疍,湯底味道濃,而牛腩好un ,而牛肉味道一般😂哈哈!手作話梅可樂卻變成梅粉可樂😓餐牌上的名稱夠特別,價格也ok,只是味道一般

一坐下來就送上一碗蝦片,夠特色

星期天都有午餐吃,又系抵食之處

十三么的午餐包括有雞肉义燒👇🏻

有一半以上都是熟透的蛋黃
哈哈!手作話梅可樂卻變成梅粉可樂😓
餐牌上的名稱夠特別,價格也ok,只是味道一般