2020-04-09 218 瀏覽
十三姨有驚喜,一坐低低有五顏六色嘅蝦片,雖然係送嘅,但都唔差,食落卜卜脆,叫左個手撕雞拌雞油飯,啲雞絲同雞油混埋一齊食係好香,好滿足,味道幾特別,可以試下,不過可能有啲人會驚太油
2020-04-05
2020-04-05 309 瀏覽
MK 旺角 • 十三姨 1️⃣3️⃣📍旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C號舖店主開店為了紀念印尼的婆婆( 綽號十三姨),將其二百年秘方的手藝於旺角開一間主打印尼雞湯麵的餐廳,亦想帶出「女人當自強」的訊息。老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $108 🦆大三元(手撕雞拌雞油飯+雞叉燒+溏心蛋)$68🐥白牛(雲呢拿雪糕+雪碧)$28🤍黑牛(朱古力雪糕+可樂)$28🖤煎得金黃的鵝肝,加上流心的太陽蛋,配香蔥炸蒜、秘製醬油同微辣XO醬,超開胃,推介推介🤤雞叉燒同溏心蛋麻麻地,叫手撕雞拌雞油飯$48已經夠食,不咸不淡,恰到好處,有點像台灣的嘉義牛肉飯🥰意想不同有港式特飲的白牛同黑牛添😬➰👅 味道:🌟🌟🌟🌟👀 環境:🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫💰 抵食:🌟🌟🌟💫
MK 旺角 • 十三姨 1️⃣3️⃣

👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫
💰 抵食:🌟🌟🌟💫
  • 手撕雞伴雞油飯
2020-04-03 193 瀏覽
一個人晚飯唔知食咩好就去左搭車附近搵食。又唔係好肚餓但又要食正餐,行左半條女人街都好似冇咩啱一條友食😢 最後行到十三姨見麵有得轉菜就決定入去。環境都坐得舒服入去見到筷子筒多左即棄筷子呢個時期都想盡量用有獨立包裝既餐具另外一坐底就有杯蝦片比你食,好脆口叫左個 十三么(雞絲+雞叉燒)半銀針粉半菜,個流心蛋好食,個鍋好熱所以食得慢都唔易凍,個雞、銀針粉同菜就無咩特別。但有個茶係鐵觀音,加分加分佢有塊檸檬分開上,但我唔知係點食就直接掉左入個湯度😂所以個湯有少少酸,餐牌寫住個湯有秘製香料包括用黃薑、南薑、石栗、香茅,呢樣好吸引我點呢個麵,食落都有少少但唔太重味最後幫同屋叫埋個外賣就埋單,個外賣飯都出得好快,不過番屋企要45分鐘,所以個飯焗左45分鐘先開黎食,番到去仲係好熱,不過飯林左d總結是有銀針粉可選,麵亦可以轉菜同有蝦片鐵觀音好加分,所以一定會再去既

環境都坐得舒服

入去見到筷子筒多左即棄筷子
呢個時期都想盡量用有獨立包裝既餐具
另外一坐底就有杯蝦片比你食,好脆口

2020-04-01
3 分鐘 (堂食)
2020-03-31 167 瀏覽
比店名吸引到 一間專門食雞嘅食店。入去睇下menu 其實除左雞都仲有其他野嘅。Order完 會先送上一兜七彩蝦片 仲脆卜卜架 都幾好味。手撕雞拌雞油飯+炙燒雞叉燒手撕雞好好味 雞油飯亦夠香 不過食落唔會太油膩。另外雞叉燒就爭啲啦 唔夠嫩滑。整體嚟講都值得一試。
比店名吸引到 一間專門食雞嘅食店。
入去睇下menu 其實除左雞都仲有其他野嘅。
Order完 會先送上一兜七彩蝦片 仲脆卜卜架 都幾好味。
手撕雞拌雞油飯+炙燒雞叉燒
整體嚟講都值得一試。
2020-03-25 210 瀏覽
呢間餐廳個名就夠晒特別啦,但淨係齋聽個名唔會知係食咩嘅。入到去見到啲裝修都非常之特別,切合返佢個餐廳名, 「十三姨」有少少古色古香嘅感覺。為可以食多啲食物,所以又係食左2次呢間餐,先打呢篇食評🌟講返點解會黎試呢間餐廳先,就係見到有朋友share,俾佢個鵝肝飯吸引到,所以特登嚟試個鵝肝飯。一坐底,侍應就會端上茶同蝦片。每杯茶都有一個茶包,好飲蝦片亦都睇得又食得。(評分:5⭐️為最高)老闆娘鴨肝煎蛋撈飯(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)其實我就唔食鵝肝嘅,因為我怕鵝肝嗰陣油膩感,同埋怕咗羶味。但經朋友極力推介,咁唯有試一試。不過講真呢個撈飯啲色水的確豐富🤤煎蛋豉油撈飯已經好吸引,加上鵝肝,成個煎蛋飯好似昇華咗十倍咁鵝肝煎香咗,但咬落鵝肝軟淋淋,冇咗鵝肝嗰陣油膩感,而且冇乜羶味。就算唔識鵝肝嘅我都覺得好味,真係值得一試。十三飛(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)十三飛其實即係牛肉嘅粉絲拼米粉,入面有牛肩胛、牛肋條、同溏心蛋。由於湯應該一有腩汁,加埋芫茜同椰菜等配菜,所以粉絲同米粉,仲有腸粉都好入味雖然係麵食,但份量十足,唔會餓親。十三么(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)十三么主要係雞肉,入面有手撕雞、雞叉燒、溏心蛋,都係粉絲拼米粉。個人覺得雞

為可以食多啲食物,所以又係食左2次呢間餐,先打呢篇食評🌟

一坐底,侍應就會端上茶同蝦片。每杯茶都有一個茶包,好飲
蝦片亦都睇得又食得。

(評分:5⭐️為最高)

老闆娘鴨肝煎蛋撈飯(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)

十三飛(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)
雖然係麵食,但份量十足,唔會餓親。

十三么(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)
十三么主要係雞肉,入面有手撕雞、雞叉燒、溏心蛋,都係粉絲拼米粉。個人覺得雞叉燒比較”鞋”,湯比起十三飛就清好多。由於我嘅口味比較濃,所以對我黎講就比較遜色,我會主張加上檸檬同麵專用嘅豉油,會濃味,但總括黎講都係好味嘅

另外一提,如果食得辣嘅朋友,可以試一試麵食專用嘅辣椒醬🌶,係由青椒所磨成。食得辣嘅我都覺得辣😹所以真係值得一試🌶️

另外都order左啲小食同串燒...

椒鹽魷魚鬚🦑(評分:⭐️⭐️)
呢個就冇乜特別,魷魚鬚冇乜椒鹽,小食份量。

吉列炸蠔🦪(評分:⭐️⭐️⭐️⭐️)
炸蠔唔錯,啱啱炸起,內脆內軟。

串燒:豬頸肉、雞軟骨(評分:⭐️)
呢個就出左問題喇😷話說啱啱燒起嘅豬頸肉竟然夾住條長頭髮🤮🤮條頭髮仲要卷埋。咁唯有同店員反映,店員竟然幫我地換過串豬頸肉,但冇換埋個雞軟骨。但明明係放喺一隻碟入面🤢關乎到衛生問題,係咪應該要換埋呢?🤷🏾‍♀️🤷🏾‍♀️唔能夠接受呀!!🥴🥴

總括黎講,主食係幾好味,但小食就真係可叫可唔叫。另外,個人就認為侍應態度麻麻。叫佢地斟茶好似唔太願意🤧搞到我都唔好意思。但我都會推介呢間餐廳,因為啲食物都相對特別。
  • 十三飛
2020-03-20 193 瀏覽
🍳老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 ($108)有成足足3大塊鵝肝 煎得香口無咩酥味 唔好期望係咩高級鵝肝🙈煎太陽蛋有埋脆嘅蛋邊 加埋流心蛋黃仲有蔥花同炸蒜 同辣辣地嘅蝦乾配上㊙️製豉油 好邪惡呀 膽固醇超標啦🙊如果個豉油有D甜味 撈飯就仲正因為鹹豉油加上飯有嘅辣椒XO醬就有少少過鹹🤣 但係黎個重口味組合係無得輸❤️另外都試咗佢地嘅串燒 價錢合理 都可一試🥳🥰 不過真係超級多人等位而且坐得比較逼好彩上彩都算快 而且職員都好有禮貌😚
🍳老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 ($108)
有成足足3大塊鵝肝 煎得香口

不過真係超級多人等位
而且坐得比較逼
好彩上彩都算快 而且職員都好有禮貌😚
2020-03-17 201 瀏覽
呢間十三姨喺旺角花園街好多人排隊,次次晚餐去都要等位。餐廳唔算好大,但係座位好多,坐起黎其實好迫,枱與枱之間好少位,同成日都要搭枱。而家呢啲時勢就好少再去啦,因為真係同隔離枱好近。每次去十三姨都係叫十三么同13飛,分別係牛同雞。講左個d基本料,個麵底係米粉加粉絲溝埋,仲有幾條腸粉,口感好多重,市面上比較少見,都幾好食。個湯底就幾清新,仲可以自己加幾滴檸檬汁落去,食哂成個湯都唔會好膩。牛有牛肉牛腩,兩樣都幾林,呢個價位,算係咁啦。不過我比較喜歡雞,雞有雞叉燒同雞絲,夾埋d米粉加粉絲,食落口感豐富好多,正!

2020-03-12 148 瀏覽
前日見好多人排隊, 為左滿足下好奇心就試下因為一個人食,所以唔洗等位座位好逼,但蝦片,茶都好飲好食嘅叫左個十三飛牛湯陽春麵都OK但如果要排好耐就真係唔會再番來服務人員態度一般帶你入去位都無講過繁忙時間用餐一小時到50分鐘就突然走過黎同你講叫你走一小時就真係有D趕當食快餐都OK 嘅
前日見好多人排隊, 為左滿足下好奇心就試下
因為一個人食,所以唔洗等位
座位好逼,但蝦片,茶都好飲好食嘅

叫左個十三飛牛湯陽春麵都OK
一小時就真係有D趕
當食快餐都OK 嘅
2020-03-11
2020-03-12 169 瀏覽
一坐低就會送上一杯印尼🇮🇩蝦片🦐🤪等我哋等菜嘅時候可以慢慢品嚐👅-老闆娘鵝肝煎蛋撈飯👩🏻‍🍳你見唔見到碗飯啊!有三塊大大個鵝肝🦢🦢呢碗飯配料極為豐富,流心煎荷包蛋,秘製xo醬,蝦乾,炸蒜,菜脯,蔥花🍳🧄真係聞落同食落都好香😍所有配料撈埋醬油白飯食真係好好味🤩鵝肝又煎得好香脆🍚真係肥幾多都要食🥘評分:9/10價錢:$108-十三么🐭呢碗fusion料理有手撕雞🐔,雞叉燒,溏心蛋🥚,芽菜,仲有好多配料啊!佢可以自行選擇麵底!可以揀係銀針粉或米粉粉絲🍜如果想調較口味,可以落d檸檬汁或醬汁或辣油😙感覺好開胃好清新👀評分:8/10價錢:$68-📍 十三姨 旺角📍
老闆娘鵝肝煎蛋撈飯👩🏻‍🍳
評分:8/10
價錢:$68
📍 十三姨 旺角📍
2020-03-08 198 瀏覽
旺角通菜街不嬲都有好多正野食😋 今次特登去食其實近登打士街(油麻地)嗰邊多啲既十三姨😄😄😄 平日9點幾去到無諗過全場都坐足8-9成,都相信佢唔係黃店效應而係真係真材實料多人encore。一坐低就有人俾你食蝦片😂😂😂見到咁夜費時食返食到咁油膩,我同朋友都叫左十三幺(手撕雞、雞叉燒、溏心蛋粉絲夾米粉)。好快就上台有得食👍🏻效率好快湯底夠味有無味精感覺,好大煲啲雞好足料!!除左溏心蛋有啲唔正宗都超好食!回頭率好高!下次應該要試飯
旺角通菜街不嬲都有好多正野食😋
今次特登去食其實近登打士街(油麻地)嗰邊多啲既十三姨😄😄😄

十三幺
十三幺
  • 十三么
2020-03-06 113 瀏覽
我也不知道這是中式粉麵還是什麼了. 粉絲加米粉的配搭有點像喇沙, 而雞肉叉燒又有點日式拉麵的風格, 既然如此就叫它做Fusion粉麵就好, 連名字也叫做”十三么”如此港式, 很有以前華洋雜處的香港味道. 湯底是以雞骨餚製而成, 色水清澈而味道柔和, 加上特製的青辣椒醬, 微微辣勁剛剛好. 配料的雞肉叉燒口感厚實, 味道就比較淡, 反而手撕雞的炭烤味道令人驚喜, 看着店裏的同事真的是用手撕着雞絲, 有點像以前去雲吞麵檔, 看師父包雲吞然後我在吃雲吞麵的樣子, 湯裏便還加了豬腸粉去吸湯汁, 除了粉絲和米粉外, 三重玩法除了提供不同口感外, 也令我覺得更加飽足.
2020-03-02 166 瀏覽
之前看到這家店,點了十三幺,我覺得內容不算太豐富,味道偏淡,還有叉燒雞飯,味道有點怪怪的不喜歡不推薦,西多士雞異有點太甜了,魷魚炸得還可以,但是份量好少,不會再去了,竟然還要排隊,服務ok

呢排抗疫持續進行中,係屋企真係悶到抽筋今晚就捉埋男朋友陪我出旺角買game玩買完都夜晚9點幾,想搵個地方食飯發現好多店都關了,我地去左女人街見到呢間叫「十三姨」,食麵既,我地都鐘意就入去試下。店舖唔算好大,但都好多客人一坐低,發現店裡裝潢又幾有心思有特色茶杯更是木製,菜單亦好靚。店員亦立即送上免費小食蝦片,幾用心!抵讚🌟十三么雞湯粉絲($66) 可轉麵類👉🏻我轉左陽春麵。食麵第一啖通常都會試湯先,呢個湯底十分濃郁,咸咸地。我自己覺得可以淡返少少,但係真心愛濃味會覺好正。而麵既質地唔錯,有咬口。手撕雞有烤過好香!仲配流心蛋,隻蛋合格,好嫩!🌟炙燒雞叉燒湯米粉($62) 加底$10👉🏻同樣轉了陽春麵。重點講下塊雞叉燒,第一次食。又整得幾似日本拉麵既叉燒,而肉質亦保持到嫩口!另外欣賞間餐廳,如果唔食澱粉質朋友,都可以加$10轉蔬菜底!呢個構思好貼心,第一次見有餐廳咁做!總括:有驚喜!我仲想試埋牛肉款。會有回頭,幾用心的小店

呢排抗疫持續進行中,係屋企真係悶到抽筋
今晚就捉埋男朋友陪我出旺角買game玩
買完都夜晚9點幾,想搵個地方食飯
發現好多店都關了,我地去左女人街
見到呢間叫「十三姨」,食麵既,我地都鐘意
就入去試下。店舖唔算好大,但都好多客人

一坐低,發現店裡裝潢又幾有心思有特色
茶杯更是木製,菜單亦好靚。
店員亦立即送上免費小食蝦片,幾用心!抵讚

🌟十三么雞湯粉絲($66) 可轉麵類

🌟炙燒雞叉燒湯米粉($62) 加底$10

總括:有驚喜!我仲想試埋牛肉款。會有回頭,幾用心的小店

2020-02-13 259 瀏覽
旺角依排好靜,幾乎過左8點好多舖頭都收左。今日本身諗住食日本野,見到十三姨,就入左去食,已經第二次幫襯啦今日唔洗排隊,入面坐得好鬆動,本身要我地撘枱,不過想坐鬆d空氣好d,同店員講左聲,就即刻轉左,態度幾好一坐底佢會俾個蝦片你食,有小小蒜香味,上面脆既,食到底開始有d軟軟淋淋咁。不過等緊野食黎,有野食下都幾好Total 食左3樣野,2個小食 西多雞翼,椒鹽魷魚酥1個主食 十三么雞湯粉絲拼米粉1杯野飲 黑牛 雞翼魷魚鬚肉質係淋身,唔好食個人覺得唔掋食,好似$38 10條都冇,偏貴十三么普普通通唔特別雞絲有d癡牙個粉絲ok好食蛋可以再流心小小黑牛佢其實係可樂沙冰配雪糕,有小小似思樂冰,Menu 寫配朱古力雪糕,但我好似食唔到
旺角依排好靜,
幾乎過左8點好多舖頭都收左。
今日本身諗住食日本野,見到十三姨,
就入左去食,已經第二次幫襯啦

今日唔洗排隊,入面坐得好鬆動,
本身要我地撘枱,不過想坐鬆d空氣好d,
同店員講左聲,就即刻轉左,態度幾好

一坐底佢會俾個蝦片你食,
有小小蒜香味,上面脆既,
食到底開始有d軟軟淋淋咁。
不過等緊野食黎,有野食下都幾好

Total 食左3樣野,
2個小食 西多雞翼,椒鹽魷魚酥
1個主食 十三么雞湯粉絲拼米粉
1杯野飲 黑牛

雞翼

魷魚鬚

肉質係淋身,唔好食個人覺得
唔掋食,好似$38 10條都冇,偏貴

十三么

普普通通唔特別
雞絲有d癡牙
個粉絲ok好食
蛋可以再流心小小

黑牛

佢其實係可樂沙冰配雪糕,
有小小似思樂冰,
Menu 寫配朱古力雪糕,
但我好似食唔到

2020-02-13
  • 西多雞翼
2020-02-13 225 瀏覽
📍 十三姨 旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C號舖店舖裝修充滿台灣風味 古色古香 每枱都會附送七彩蝦片 脆卜卜😍送既熱茶又好飲老闆娘鵝肝煎蛋撈飯💰$108有三件特大煎到好香既鵝肝 配上煎蛋蔥花 炸蒜再加左d秘製辣辣地既蝦乾,中意辣多少少可以撈埋d飯食飯份量吾多 多返少少會好d 成件事好邪惡但好惹味 間吾中食下都得既😋十三么💰$66配料有手撕雞,雞叉燒,溏心蛋陽春湯麵可改其他麵(粉絲拼米粉)湯底清而又濃濃既雞味 帶少少微辣 店舖用左原隻鮮雞熬製 雞叉燒炙燒左有4,5片 再加上手撕雞撕到好幼細 湯底很不錯😛
📍 十三姨
旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C號舖
老闆娘鵝肝煎蛋撈飯💰$108

十三么💰$66
配料有手撕雞,雞叉燒,溏心蛋陽春湯麵
可改其他麵(粉絲拼米粉)
  • 十三么