依間日式餐廳位於上次介紹過既浜滝隔離,店面設計似足和風小屋,以木系色為主調,一入門會見到牆上有一隻巨大彩雀,店內更播放著鳥鳴聲,令人感到放鬆舒適。店內有一張L型吧枱,座位不多,建議先預約~✨ 午市廚師發辦廚師發辦以刺身及串揚為主~Lunch有三款omakase,包括:北、斗及極。今次就揀左中價位既套餐 - 斗 ($680)。揀選套餐後,師傅會先送上五款醬汁,包括:檸檬芥末醬、芝麻醬、芥末配白豉油、豬扒汁及胡椒鹽,以配搭唔同菜式。♡ 先付有三款開胃菜:牛蒡、黃蘿蔔及芥末長芋。牛蒡爽脆鹹甜,無澀味,黃蘿蔔清甜脆爽。而當中最特別係芥末長芋(淮山),爽口帶黏性,配埋wasabi辣辣地好惹味♡ 前菜❀ 菠菜沙律配日本蕃茄賣相精緻~菠菜經煮熟後被紮成一束,頂部灑上芝麻,旁邊配有芝麻醬及日本蕃茄。菠菜又清又嫩,配上芝麻醬及芝麻,充滿芝麻香~蕃茄酸甜清新,連平時唔食生蕃茄既我都食晒♡ 湯❀ 梅子湯用和歌山梅子及高湯熬製而成,湯身清澈,入口微酸甘甜♡ 刺身❀ 北海道活帶子帶子厚身鮮甜,質感嫩滑❀ 深海池魚池魚厚身肥美,食落魚味濃,鮮味十足,質感厚實彈牙❀ 吞拿魚吞拿魚好新鮮,魚味好濃,肉質厚實,有咬口❀

✨ 午市廚師發辦

♡ 先付

♡ 前菜

❀ 菠菜沙律配日本蕃茄

菠菜沙律配日本蕃茄

♡ 湯

❀ 梅子湯
用和歌山梅子及高湯熬製而成,湯身清澈,入口微酸甘甜

刺身

❀ 北海道活帶子
帶子厚身鮮甜,質感嫩滑
北海道活帶子

❀ 深海池魚
池魚厚身肥美,食落魚味濃,鮮味十足,質感厚實彈牙

❀ 吞拿魚
吞拿魚好新鮮,魚味好濃,肉質厚實,有咬口
吞拿魚

❀ 火炙拖羅
第一次食燒拖羅,火炙後拖羅入口即溶,油香滿腔,鮮嫩可口。配埋香脆既紫菜食更香口,好有驚喜
火炙拖羅

♡ 串揚

❀ 炸希靈魚
依間既串揚炸粉薄又香脆~炸希靈魚外層灑上木魚碎、櫻花蝦及沙律醬,咬落有明顯既分層,上層係魚肉,而下層係魚籽。魚肉鮮甜厚實,魚籽爽彈,好有口感
炸希靈魚

❀ 炸煙鴨胸
煙鴨胸厚切嫩滑,油香可口,配埋芝麻醬更加滋味,整體鹹度適中
炸煙鴨胸

❀ 炸沙鮻魚
原條去骨沙鮻魚,魚肉好嫩滑,味道鮮美
炸沙鮻魚

❀ 炸鮑魚
炸鮑魚先磯煮後炸,肉質鮮嫩厚身,煮得好軟稔,而且味道濃郁
炸鮑魚

♡ 合肴

❀ 海膽配龍蝦
龍蝦用清湯煮,呈半生熟狀態,所以肉質保持鮮嫩彈牙。海膽有微微火炙過,鮮甜又creamy,入口即溶
海膽配龍蝦

♡ 食事

❀ 茶漬飯或烏冬
茶漬飯味道較濃,配有紫菜及明太子,而烏冬則較清淡,入面有娃娃菜、菇及蘿蔔絲作配料,個人較喜歡茶漬飯
茶漬飯或烏冬

❀ 日本蜜瓜
蜜瓜清甜多汁,而且好香
日本蜜瓜

海膽配龍蝦
茶漬飯或烏冬
日本蜜瓜
  • 深海池魚
餐廳:北斗 (九龍城)地址:九龍城福佬村道59號地下B號舖享受入職前最後一個假期,一個人去到九龍城呢間開咗4個月嘅北斗居酒屋食Omakase🍣,駐場嘅仲有一個嚟咗香港接近30年嘅日本師傅👨🏻‍🍳,全程用日文同英文同客人溝通,加上餐廳迴響住傳統日本節日慶典會彈奏嘅音樂,勁有去咗日本嘅感覺🇯🇵有3個Omakase套餐可以揀,我揀咗中間「斗」嘅set,承惠680🤪,等我接落嚟逐樣介紹吓啲食物啦✝️先付:有人蔘、山藥同蘿蔔漬物,由於本身已經醃製過,所以入口酸甜開胃,用料優質上乘,打響咗頭炮🤟✝️前菜:靜岡涼拌菠菜,將菠菜壓縮成圓柱狀,加上白芝麻同芝麻醬,另有番茄仔伴碟,惹味之餘相當有驚喜🥰✝️湯:日式高湯(Dashi),喺日本料理入面有不可或缺嘅地位,堪稱日本風味嘅DNA,飲落香濃鮮香,入面仲有一粒話梅,一邊飲高湯一邊食話梅,正好取得一個鹹同酸之間嘅balance👍✝️刺身:由日本豐州到港嘅鮮魚,整成一道道刺身呈現喺食客面前,先嚟嘅喺加咗蔥碎同檸檬汁嘅原隻北海道帶子,色澤光鮮,飽滿鮮甜,唔洗蘸醬汁都好鮮味😋;再嚟嘅喺深海池魚同赤身吞拿魚;特別一提之後嘅炙燒大拖羅刺身,用紫菜包住,入面夾住細細舊Wasa
餐廳:北斗 (九龍城)
地址:九龍城福佬村道59號地下B號舖

享受入職前最後一個假期,

✝️刺身:由日本豐州到港嘅鮮魚,整成一道道刺身呈現喺食客面前,先嚟嘅喺加咗蔥碎同檸檬汁嘅原隻北海道帶子,色澤光鮮,飽滿鮮甜,唔洗蘸醬汁都好鮮味😋;再嚟嘅喺深海池魚同赤身吞拿魚;特別一提之後嘅炙燒大拖羅刺身,用紫菜包住,入面夾住細細舊Wasabi,油脂被紫菜吸收,一啖放入口有即溶嘅感覺,燒魚嘅香味隨住油脂慢慢散發出嚟,Oishi~~

✝️串揚:嚟自大阪嘅炸串揚物,平時炸物成日食,刺身都成日食,整成炸物嘅刺身魚你又食過未😎?金鯛魚、希靈魚、日本榮螺、松葉蟹鉗,每樣都喺即炸即上碟,放入口仲喺熱到㷫口嘅🥵,而我最愛嘅喺松葉蟹鉗,面頭有啲芥末籽,食落有少少辛辣🤏,蟹肉外層薄薄炸香,咬開脆口嘅外層有一疏疏爽口嘅蟹肉,形成口感上強烈嘅對比🤤

✝️合肴:意思即喺簡單細份嘅料理,原來喺濃湯半熟龍蝦加海膽,龍蝦肉勁大舊🦞,爽口彈牙,認真啖啖肉,加埋炙燒過嘅海膽就更豐富,連埋啲湯一齊食更加滋味添

✝️食事:可以揀佢哋嘅茶漬飯或者蔬菜烏冬,我就揀咗茶漬飯。以玄米茶做茶底,加咗明太子、紫菜碎、芝麻、蛋花等再撈勻,食落鹹香飽肚,有隱約嘅玄米茶香,夠晒特式🥢

✝️甜品:最後有靜岡縣嘅蜜瓜,當地氣候溫暖,日照時間較長,好適合種蜜瓜,而為咗比蜜瓜有更好營養,一株藤通常只收割到一個珍貴蜜瓜,所以雖然只喺食到3粒仔,但相信價錢都唔平,好清甜啊🤩

日本師傅同我傾咗唔少偈,由香港同日本嘅文化傾到醫療、生活等,仲教咗我唔少日文,有機會吓次再嚟詳談先😆
2021-08-05
10 分鐘 (堂食)
2021-08-03 119 瀏覽
《屯馬開通真的很興奮》這着歌能否代表到大家的心情呢? 雖然我不算好興奮,但都開心,因為方便了我這區覓食。一向都知這一帶有不少值得一試的小店,但由於不算很方便我,所以平時都較少去,現在就可以常常去,不錯! 雖然漫無目的,但你問我想食咩? 我當然首選日菜,次選台菜,因為年年這個時候都已飛了去日本或台灣遊行啦! 逛來逛去,就發現到這間裝潢充滿和風色彩的小店,在這條街巷中別具一格,正好吸引我。拉門而入,第一時間就被牆上那隻巨大的彩雀吸引了,再配埋播放着清脆的雀聲,變得更活靈活現,感覺很療癒。雖然地方少少,位置不多,但L型的吧枱正好讓師傅們關顧每一個客人。先看看菜單,午餐有三款廚師發辦,分別有北($480)、斗($680)和極($980),我今次就揀了中位價的斗($680),共有八道菜,而刺身和串揚則各有四款。**************************枱上已放齊醬料和先付,由日籍師傅逐一介紹。一碟五款的醬料包括有檸檬汁、胡麻醬、白豉油加芥末、豬扒醬汁和椒鹽,而另一碟是刺身豉油和芥末,均供品嘗不同菜式時配搭。先付一碟三款,分別有脆口的黃蘿蔔;爽口無渣的牛蒡條;爽脆微酸的紅酒蕎頭,各具特色
五款醬料
枱上已放齊醬料和先付,由日籍師傅逐一介紹。一碟五款的醬料包括有檸檬汁、胡麻醬、白豉油加芥末、豬扒醬汁椒鹽,而另一碟是刺身豉油和芥末,均供品嘗不同菜式時配搭。
先付
先付一碟三款,分別有脆口的黃蘿蔔;爽口無渣的牛蒡條;爽脆微酸的紅酒蕎頭,各具特色。
前菜
菠菜沙律
前菜是菠菜沙律,賣相一流,見到都令人胃口大開。以最嫩的菠菜葉壓緊成一束,紮實而不鬆散,頂頭沾滿金黃的芝麻,底部便是芝麻醬。入口微涼,翠綠的菠菜幼嫩無渣,富獨有的味道,配上芝麻之餘再蘸上甘香的芝麻醬,滿載芝麻香,配搭美味。
是日梅子湯
是日湯梅子湯,梅子來自日本梅產量第一的和歌山縣。湯身清晰見底,先聞到梅子的味道,繼而就有紫蘇的獨特香氣。熱度剛好,入口暖笠笠,味道清新,帶點酸咪咪,啖啖有着紫蘇香,開胃暖喉,兩者配合挺夾。
深海池魚
輪到四款刺身,先上深海池魚,師傅揀選魚的背部,還教食客挾少少芥末放在魚上才蘸上豉油,另一吃法。魚肉色澤亮麗,肉質肥美爽口,魚鮮味突出。
火炙深海池魚
再來火炙深海池魚,今次師傅選用了腩位,口感變得柔軟微爽,經火炙後迫出油份,令肥美的腩位更加油潤,油香進一步提升。如果你問我喜歡那款,我會選後者,皆因它那份油潤令人難忘...
北海道帶子
接着出場是北海道帶子,色澤亮白,肉厚肥美,柔軟中帶微爽,不作任何添加,嚐出清新鮮味。
中拖羅
最後登場是中拖羅,色澤粉紅亮麗,油脂分佈細密在,肉質極之柔軟鮮嫩,啖啖充滿油脂,鮮香油潤,最愛!
茄子串
到了本店的主打,就是串揚。師傅先放半塊麵包在碟上吸油,挺細心!先上茄子串,一炸起就上包,熱度十足,外層金黃薄脆,茄子串炸得剛好,保存口感之餘,亦嚐到它原有的味道。師傅提議蘸些檸檬汁或白豉油提味,兩者各具特色。

鯖魚串
再來是最討我喜歡的鯖魚串,經兩天自家醃製,師傅再配上蟹籽,多份卜卜的口感,有心思的配搭,整體味道酸咪咪,吃下去少了份油膩感。
沙鎚魚串
日本鴨胸串
再來也是魚,沙鎚魚串外脆內嫩,肉質潔白鮮味,正!而最後就是日本鴨胸串,頂頭配了些來自京都的有馬生椒。同樣香脆可口,肉質有咬口,連帶一層肥美的厚鴨皮,吃起來更甘香油潤。
龍蝦湯
合肴是龍蝦湯,是今日我最最最喜歡的菜式。湯身清澈見底,除有啖啖肉的龍蝦外,還配上不少櫻花蝦,進一步提升鮮味,非常好喝!龍蝦肉經火炙,半刺身狀,又爽彈又鮮嫩,味道鮮甜,啖啖教人回味,正!
熱烏冬
熱烏冬
食事仲有兩款選擇,有熱烏冬和茶漬飯,我選了前者。熱辣辣上枱,扁型的烏冬滑嘟嘟,配上爽口的菇菌、清新的蔬菜、鮮甜的甘荀等,入口清淡,正合我口味。
甜品
最後當然唔少得甜品柚子雪葩配雙式蕨餅擺設精美優雅。柔軟而不散爛的蕨餅,黏滑中帶點濕潤,口感獨特,各沾上抹茶粉和黃豆粉,口感和味道都吸引。而冰涼清新的柚子雪葩味道酸咪咪,有助清清味蕾,fresh!
第一次出城就能嚐到又美味又具特色的廚師發辦,真是很滿足,不枉此行。其實除了街外有很多地方可逛逛之外,港鐵閘內也都有值得參觀的位置,如展覽資料、牆上的介紹、聖山遺粹等等,但大家睇還睇呀? 記得入閘後不能超過150分鐘。
2021-07-29
中拖羅
茄子串
沙鎚魚串
2021-08-02 224 瀏覽
屯馬開通真的很興奮,因為去九龍城更加方便了。趁着這個優勢,走到位於福佬村道的北斗,吃一客廚師發板午餐。門面不算太大,大意的話,會容易錯過。座位不多,宜提早預約。枱面已擺放五款醬汁,分別有檸檬汁、胡麻將、白豉油、豬扒汁和胡椒。前菜是蘿蔔和山藥,清淡之選。蔬菜沙律選用來自日本的水果蕃茄,上面灑滿芝麻的以為是青瓜,誰知竟然是一束蔬菜,凍食,芝麻令口感更香脆,配合胡麻醬食用的話,味道更香。梅子湯味道濃烈,酸中帶鹹。北海道帆立貝不需額外醬汁,上面的清新青檸皮已能提升整個鮮味。深海池魚肉質較爽口,加入了少許wasabi 吊味。拖羅細滑,加少許醬油更能突顯魚肉鮮味,後勁很強,香氣能在口腔縈繞一段時間。這吸油用的麵包,不要吃!隨即而來是炸物。炸希靈魚,上面滿滿沙律醬,好開胃。魚肉較實,上面有魚籽。再來炸沙錐魚,肉質較滑,已調好咸度,魚尾也可吃。炸火雞,薄炸,咸香,肉厚而彈牙。炸秋葵上面有櫻花蝦,下有醬油,和秋葵獨有味道和口感很夾。炸蟹鉗配海膽,蟹肉爽口,和海膽腍滑口感成有趣對比。熱食清香湯頭配鮮嫩龍蝦肉,龍蝦肉綻放如花。茶漬飯飯質稍硬,富口感。以水果作結,甜美而豐盛。

前菜是蘿蔔和山藥,清淡之選。

梅子湯味道濃烈,酸中帶鹹。

深海池魚肉質較爽口,加入了少許wasabi 吊味。

這吸油用的麵包,不要吃!隨即而來是炸物。

炸希靈魚,上面滿滿沙律醬,好開胃。魚肉較實,上面有魚籽。

再來炸沙錐魚,肉質較滑,已調好咸度,魚尾也可吃。

炸火雞,薄炸,咸香,肉厚而彈牙。

炸秋葵上面有櫻花蝦,下有醬油,和秋葵獨有味道和口感很夾。

炸蟹鉗配海膽,蟹肉爽口,和海膽腍滑口感成有趣對比。

熱食清香湯頭配鮮嫩龍蝦肉,龍蝦肉綻放如花。

茶漬飯飯質稍硬,富口感。

以水果作結,甜美而豐盛。

估唔到喺九龍城都可以食到咁高質嘅omakase🤩師傅係日本人,上菜時會用廣東話講解食材,教你正確嘅食法,完全感受到佢嘅用心👍🏻 今次食咗十幾道菜:- 胡麻菠菜沙律- 梅子湯- 深海池魚- 北海道帶子- 中拖羅- 炸茄子- 炸鰻魚&半熟魚籽- 炸日本鴨胸配有馬山椒- 龍蝦- 茶漬飯/烏冬- 柚子雪葩配蕨餅每道菜都好有特色,菠菜沙律fresh得嚟賣相好靚;梅子湯係我第一次嘗試到嘅味道,酸酸甜甜非常開胃;各樣刺身都非常新鮮,加上少少柚子鹽令味道更豐富更有層次;串揚亦都好高水準,估唔到點檸檬或者白豉油味道係咁夾,最令我印象深刻嘅就係半熟魚籽,口感爽脆彈牙,非常特別。餐廳環境乾淨舒適,有正宗日本嘅感覺,整體來講都非常值得一試😋😋
估唔到喺九龍城都可以食到咁高質嘅omakase🤩
- 炸日本鴨胸配有馬山椒
- 龍蝦
- 茶漬飯/烏冬
- 柚子雪葩配蕨餅
老婆生日,今日頭炮節目係同佢嘆個omakase。呢間餐廳日本人主理,座位少,好靜好舒服。見到醬汁選擇好多,有檸檬汁、胡椒、醋、豬扒汁等等,因為呢個餐除咗刺身同料理,仲有餐廳出名嘅炸物。前菜係天然豉油醃製過嘅喬頭同籮蔔,淡淡嘅豉油味,爽爽脆脆,好開胃。刺身分別係池魚背、吞拿魚、北海道帶子、炙燒深海池魚腩。池魚時令,魚腩部位肥美到不得了,唔需要加油都燒得甘香。炸物都超好食,當中醃製蟹籽夾醋鯖魚係我最鍾意。炸物咬落一d都唔油,超薄脆皮入面咬到粒粒蟹籽同醋香鯖魚,口感同味道都好豐富。Seasonal梅子湯好夏天,生津解渴又醒胃;三倉伊勢龍蝦,用清湯浸,超爽口新鮮!仲有雜菜烏冬或茶漬飯、甜品,樣樣自家製,食到廚師嘅用心!
時令刺身
有馬花椒日本鴨胸
炸茄子
醃製蟹籽夾醋鯖魚
梅子湯
Seasonal梅子湯好夏天,生津解渴又醒胃;
伊勢龍蝦
三倉伊勢龍蝦,用清湯浸,超爽口新鮮!
仲有雜菜烏冬或茶漬飯、甜品,樣樣自家製,食到廚師嘅用心!
雜菜烏冬
伊勢龍蝦
雜菜烏冬
雪芭
2021-07-29 83 瀏覽
最近位於九龍城開咗間食Omakase嘅日本餐廳🇯🇵師傅係日本人,嚟咗香港三十幾年,識講廣東話😊服務非常貼心,而且風趣幽默,不過有時要估佢講緊咩😆斗TUSSLE🍱$680先付,有三款開胃小菜😌蕎頭、牛旁同醃黃蘿蔔😉前菜,胡麻菠菜沙律🥗表面鋪滿大量芝麻😋一件件咁食,有別於平時食嘅沙律😇湯,梅子湯🥣選用和歌山紀州南高梅😙飲落清甜又開胃👌刺身🍣深海池魚刺身,肉質鮮嫩肥美,細緻爽口帶油份😋深海池魚腩,經火炙後,油香突出,食落油潤豐富😝帶子,鮮甜爽口,肉厚美味😊大拖羅😘甘香肥美,入口即溶,口感軟滑🥰串揚🍢炸沙錐魚🐟千兩茄子🍆日本煙鴨胸🦆第一次食炸鴨胸,感覺都唔錯😆炸希靈魚🐠個人比較深刻同鍾意呢一款😘咬落去已經食魚嘅油香味😛加上卜卜聲嘅魚籽😚味道同口感都相當一流👍合肴,有半熟龍蝦🦞肉質結實,鮮甜肉厚,爽滑彈牙😚食事,可選擇茶漬飯或烏冬😆我就揀咗明太子茶漬飯🍲甜品,就有柚子雪糕🍨配日式焙茶蕨餅同抹茶蕨餅🍵北斗 (九龍城)九龍城福佬村道59號地下B號舖
最近位於九龍城開咗間食Omakase嘅日本餐廳🇯🇵
師傅係日本人,嚟咗香港三十幾年,識講廣東話😊
服務非常貼心,而且風趣幽默,不過有時要估佢講緊咩😆

斗TUSSLE🍱$680

先付,有三款開胃小菜😌
蕎頭、牛旁同醃黃蘿蔔😉

前菜,胡麻菠菜沙律🥗
表面鋪滿大量芝麻😋
一件件咁食,有別於平時食嘅沙律😇

湯,梅子湯🥣
選用和歌山紀州南高梅😙
飲落清甜又開胃👌

刺身🍣
深海池魚刺身,肉質鮮嫩肥美,細緻爽口帶油份😋
深海池魚腩,經火炙後,油香突出,食落油潤豐富😝
帶子,鮮甜爽口,肉厚美味😊

大拖羅😘
甘香肥美,入口即溶,口感軟滑🥰

串揚🍢
炸沙錐魚🐟
千兩茄子🍆
日本煙鴨胸🦆
第一次食炸鴨胸,感覺都唔錯😆

炸希靈魚🐠
個人比較深刻同鍾意呢一款😘
咬落去已經食魚嘅油香味😛
加上卜卜聲嘅魚籽😚
味道同口感都相當一流👍

合肴,有半熟龍蝦🦞
肉質結實,鮮甜肉厚,爽滑彈牙😚

食事,可選擇茶漬飯或烏冬😆
我就揀咗明太子茶漬飯🍲

甜品,就有柚子雪糕🍨
配日式焙茶蕨餅同抹茶蕨餅🍵

北斗 (九龍城)
九龍城福佬村道59號地下B號舖
2021-07-27 68 瀏覽
新手食Omakase有啲野都晤係幾識朋友介紹咗呢一間餐廳俾我去試吓Book左12:00,依一場人數,連埋我又五個人好彩師傅都好Nice禁指導住我地又不停加茶 服務好好師傳控場能力和節奏都好好閒談得知原來已經來港35年之久前菜漬品有三小款是准山、牛旁、蘿蔔✅海膽豆腐非常精緻的配搭,海膽非常鮮甜、味道好濃郁,但又吾會搶左豆腐既豆香,平衡到。✅梅子湯是用當造和歌山紀州梅子而熬製而成。✅深海池魚刺身厚切既池魚脂厚肉香,入口甘香細膩。✅北海道北寄貝已經調味咗,檸檬更能將鮮味提高,口感偏向爽口果種。✅燒左口魚調味恰當,直頭是入口即溶,能感受到油脂是口中爆開,燒熟了的魚好香火炙味。✅燒拖羅因用紫菜包裏著,所以外脆內軟,是驚喜之作,經炙燒後油香更為出眾。🍢串燒炸物蒜子是用上鰹魚味噌,食落爽口但無辛辣口感✅炸茄子🍆很香口,外脆內軟,雖然茄子係吸油嘅食物,但係食落一D都吾油。✅炸魚子昆布好彈牙同爽口,咬落卜卜聲。✅沙錐魚魚既肉質好滑嫩,同埋無骨,可以原條食。✅海螺🐚雖然是係經過油炸,但依然食到螺肉既鮮甜。✅龍蝦🦞夠嫩,火候煮得好好,香港食過唔少鋪呢味都會偏鞋,可選烏冬或者茶漬飯🍵甜點:✅日式抹茶蕨餅煙韌而
新手食Omakase有啲野都晤係幾識

前菜漬品有三小款
是准山、牛旁、蘿蔔

✅海膽豆腐

✅梅子湯
是用當造和歌山紀州梅子而熬製而成。

✅深海池魚刺身
厚切既池魚脂厚肉香,入口甘香細膩。

✅北海道北寄貝
已經調味咗,檸檬更能將鮮味提高,口感偏向爽口果種。

✅燒左口魚

✅燒拖羅

🍢串燒炸物
蒜子是用上鰹魚味噌,食落爽口但無辛辣口感

✅炸茄子🍆

✅炸魚子昆布
好彈牙同爽口,咬落卜卜聲。

✅沙錐魚
魚既肉質好滑嫩,同埋無骨,可以原條食。

✅海螺🐚
雖然是係經過油炸,但依然食到螺肉既鮮甜。

✅龍蝦🦞
夠嫩,火候煮得好好,香港食過唔少鋪呢味都會偏鞋,

可選烏冬或者茶漬飯🍵

甜點:
✅日式抹茶蕨餅
煙韌而且有濃郁既抹茶🍵味道,涼浸浸的蕨餅
✅赤肉蜜瓜
清甜嘅蜜瓜作為完美既句號
2021-07-25 158 瀏覽
Had a fantastic omakase here. Ingredients all very fresh and from various parts of Japan. Restaurant was pristine and the Japanese chef spoke relatively fluent Cantonese and English. There were so many dishes that I actually asked to skip the kobe beef. Kowloon City is known for Thai food but there seems to be a few interesting Japanese restaurants around too. Definitely worth the detour from my usual haunts.
2021-07-25
  • Uni
  • Uni  tofu
2021-06-22 332 瀏覽
一行六人,提早一星期食父親節。餐廳精緻,得8-10個位,剛好無其他客人,所以係包場,可以大大聲講野🤓大廚係一個黎左香港好多年既日本人,識講D 唔咸唔淡既廣東話,識講下笑,加分!刺身十分新鮮,特別既係有好幾款炸物類野,同其他Omakase 有D 唔同,廚師每樣野都有介紹。Lunch time 有3 個價錢可以選擇,我地每樣叫左兩個加開左兩支Sake。Overall 體驗不錯,食食下食左兩個幾鐘,有機會可再去。(不過最重要係父母都喜歡🙂)
2021-06-13
慶祝紀念
父親節
2021-05-18 345 瀏覽
Gf who lives in the Kln city area was thrilled to discover a Japanese restaurant that specializes in kushiage. Kushikatsu/ kushiage is a Japanese dish of deep-fried skewered meat and vegetables. In Japanese, kushi refers to the skewers used while katsu means a deep-fried cutlet of meat.Counter seating only, with 8–10 seats.Brought our own champagne (corkage $250).There were 2 friendly chefs- local Mr Chan and a Japanese chef from Hokkaido (who could speak a little bit of Cantonese). They explain

There were 2 friendly chefs- local Mr Chan and a Japanese chef from Hokkaido (who could speak a little bit of Cantonese). They explained they were in the same group as the Japanese restaurant next door.
3 menus to choose from. Since we were both on diet, picked the one with the least items (cheapest).

As appetizer, we were given tomatoes from 靜岡 and green vegetables with sesame sauce.

Next was the clam soup. Big juicy clam.

Then came the raw fish (5 dishes in total), being :
Hoikkado scallop with柚子皮 and lime sauce.
深海池魚Shima-aji : first the back, then the tummy- flamed.

Flamed toro wrapped in seaweed.

Oyster from 岩手縣.
Chef then placed a piece of bread on each of our plates, saying they were to absorb excess oil. We were then given 4 skewers in total, including :
牡丹蝦- very crispy- even the feelers were edible.

(Sorry- must have been drinking too much, have absolutely no recollection of eating this. Is this cheese???)

Particularly worth noting was the 江戶前子持昆布- “江戶前“ generally means fish caught around the Tokyo Bay Area. “子持昆布” refers to the small white herring eggs laid on 昆布. The skewer was covered in 櫻花蝦. Interesting texture- with small crunchy eggs, and even crunchier 櫻花蝦.

Next was my all time favorite- uni on deep fried seaweed. Forgot to ask where the uni was from (too busy drinking) but it tasted sweet and fresh.

Finally we were given a choice of 茶漬飯 or udon. I picked udon, which came with vegetables. Texture of udon was interesting, more chewy than expected.

Melon as dessert.
In summary, recommended even tho I would only eat kushiage once in a blue moon (熱氣 concerns). Nice addition to Kln city.
2021-05-01 445 瀏覽
無得去旅行成年,好掛住台灣,日本的師父發板,經朋友介紹黎九龍城試食炸物為主師傅發板一開門入去,個裝修好日系,好有旅行feel,仲有個日本師傅(識講少少中文)跟住入正題,到野食,係以炸物為主有勁多款野食,一串串,師傅有講解係咩食物,但原諒我,個人係無乜記性,有啲真係唔記得食過其他噢媽加些都係以刺身,壽司為主,呢到就唔同,炸海膽,牡丹蝦,日本鴨胸,整到好靚,都幾好食,另外個剌身都幾正,一開頭以為會唔夠飽,食到後面發覺係勁飽,後面會到個勁開胃日本蕃茄,可能想令你重新振作去再食如果鐘意食日本野,絕對值得一試,

跟住入正題,到野食,係以炸物為主

食過其他噢媽加些都係以刺身壽司為主,呢到就唔同,炸海膽,牡丹蝦,日本鴨胸,整到好靚,都幾好食,

如果鐘意食日本野,絕對值得一試,

炸牡丹虾
日本鴨胸