餐廳: 北京樓 (星光行)
資訊:

2003-08-29 10 瀏覽
曾經在尖東的北京樓吃過一餐十分叫人失望的晚飯, 真係冇樣好食. 後來試過星光行這間, 卻有驚喜. 但已很久沒幫襯了, 昨晚與朋友一起去食, 發覺裝修變得很高級, 頗舒服. 整晚的sever也ok, 只是客人很多, 侍應似乎不大夠. 食物卻沒上次好吃, 因朋友買了美心月餅有coupon, 四人套餐全包才$488. 但每樣食物份量都不太大, 味道也只一般, 清炒蝦仁是比較好的, 而出名的北京填鴨卻太廋, 皮亦不脆. 糖水核桃露更差, 一點核桃味都冇, 開水核桃露也比它好. 總之以食物質素而言, $488也覺不值, 更勿論原價. (好似係$988) 如果食環境既話, 另作別論.
2003-08-27 386 瀏覽
Just famous, no quality!!!
Just famous, no quality!!!
2003-06-16 11 瀏覽
每年返黎香港,都一定同父母、bf黎呢度食dinner,因為呢度環境好好,食物好好味,仲要係好耐都無好好享受港式京菜--高尚衛生。不過,今次好冷清,可能sars啦!今次黎呢度,我自備茶葉,呢度d茶貴,但無乜好飲,以前有八寶茶,而家無啦!今次食左:一)小籠包-----------夠熱,味道同手勢ok;二)蔥燒遼蔘---------鍋氣太大,味道ok,咬口都ok;三)蝦子豆腐---------個菜雖然平凡,但真係好好味;四)蜜汁火腿---------味道好好,但太唔新鮮,令咬口好差,浪費d汁醬同塊麵包;五)白飯-------------難食到不得了,又乾又硬>0<六)拔絲香蕉---------個waiter「拔」爛晒,其實我地都見到個香蕉好似好硬,好想話換過,但見到個waiter個樣好委屈,俾個女captain不停追住鬧,就算數!最後,我覺得蠢左,叫套?仲抵, 我bf埋單無比tips,佢話呢度比其他同級食吏貴,d waiter & waitress淨識開茶同落order,d 食物就得過且過。其實我覺得係氣氛有d死氣,d 食物水準都ok啦,但就無以前甘有風味,不過,而家真係多左
今次食左:
一)小籠包-----------夠熱,味道同手勢ok;
三)蝦子豆腐---------個菜雖然平凡,但真係好好味
;
其實我覺得係氣氛有d死氣,d 食物水準都ok啦,但就無以前甘有風味,不過,而家真係多左好多質素高,變化多,價錢平食吏就真。
總括而言,印象差左同有少少失望。
2003-05-29 12 瀏覽
I + my family member=6ps<br />我地久唔久就會嚮度飲茶食飯,因為阿爺中意,果度有時會逼爆人,無招呼,好混亂,d sever 好殷勤,但真係唔夠人手,出菜亂晒,久又成日換一批新人,serve 始終差d~ 雖然d 野食係好好味,但服務都好緊要,唔該d manager 檢討下d 人手同服務啦,我地要比加一服務費ga~
2003-05-14 21 瀏覽
星期六, 十二點幾, 我一家8 口去果度食午餐, 食左隻北京填鴨, 咪要返隻鴨既骨幹law, 追左兩次都無,轉頭去完toilet 出黎,聽到個四眼女侍應好惡甘鬧一個細路侍應:「hey ya! 去垃圾桶執d鴨殼(?)上黎沖下?,再包返好佢咪得law, 死蠢!」返埋位我見到果然有一袋鴨骨,死未?!之後我地將袋野 ...
2003-04-26 327 瀏覽
片皮鴨extremely frozen one,tough, rough, hard, poor tasteother so-called Peking cuisine not authentic and portion extremely small,quality is too low.why still many ones buy this so-called famous restaurant---------------------------onle environment quite ok,food and service very poorNever Try
片皮鴨extremely frozen one,
quality is too low.
Never Try
2003-04-21 13 瀏覽
昨晚我同屋企去左呢度食飯, 可能近排HSBC 做緊promotion,所以d 侍應做到手不停.唔夠人serve 同漏單的情況都有. <br />另一方面, 食味真係幾不俗, 推介如下:<br />1. 賽螃蟹(無得頂呀!)<br />2. 清炒蝦仁<br />3. 魚蓉羹<br />4. 填鴨(肥瘦適中)<br />
另一方面, 食味真係幾不俗, 推介如下:<br />
1. 賽螃蟹(無得頂呀!)<br />
2. 清炒蝦仁<br />
3. 魚蓉羹<br />
4. 填鴨(肥瘦適中)<br />
對上一次造訪「北京樓」是十六年前的事,記得當年是跟家人去吃,還吃了附送金色鎚子的「乞兒雞」。那可是我第一次光顧貴價京菜哩!之後的十六年,每每吃京菜必定會到「鹿鳴春」、「美利堅飯店」或者「燕京樓」,肯定不會到太漂亮的「北京樓」。花旗銀行在今個十二月跟美心集團推出優惠,其中「北京樓」的《精選四人套餐》由$1,080 降至$498,見難得能以半價吃到,便訂了聖誕節晚上跟老爺奶奶一起去試這個半價餐。陳設不錯,侍應不足,粗略估計,一個侍應生負責十四張飯桌。第一道上的菜是「紫竹院小蔥海蜇」和「雞絲拌粉皮」:老實講,這兩碟食物的質素跟超市所賣的可謂—不相佰仲。第二道菜是盛有超過四十枚蝦仁的「水晶鮮蝦仁」:據老爺奶奶講,食味比賣相好得多,蝦仁鮮香脆嫩,色澤潔白,油光透亮。(註:因為我不吃海產類食物,故沒有試這道菜。)第三道菜是「金腿扒津白」:八片滑如奶油的白菜被四片面積約一吋乘兩吋的超薄金華火腿?著,味道合格,但量少。第四道菜是「雍和雞茸燕液」跟「灌湯小籠」:前者雖然有頗多燕窩在碗裡,但因為師傅打獻打得實在太輕手和調味不足,故飲完這個湯羹跟未飲分別不太!至於後者,乃合格之作。吃過四道菜,發現,我們四人
陳設不錯,侍應不足,粗略估計,一個侍應生負責十四張飯桌。
吃過四道菜,發現,我們四人的「飽肚指數」只有一半而已,開始盤算在回家前到粥店整碗及第粥;還是趁麥當努買魚柳飽餐好呢?
說時慢,那時快,侍應拿著一大隻烤鴨跑到我們面前,我們四人面對烤得紅噹噹的大肥鴨,目定口呆,嚥下口水,說:「好大好肥的一隻填鴨!」
十分鐘後,第五道菜「烤北京填鴨」來到我們跟前。兩碟香脆可口的「片皮鴨」、京蔥和青瓜,每碟起到多達三十片鴨皮或鴨肉。份量驚人,我們四個成年人都只吃到一半而已,剛剛的擔憂一掃而空!質素稱得上水準以上。
甜品「暢春園核桃露」是稀釋的,我相信它不是用粉開,濃稠程度完全在於師傅的偏好,令我不禁生疑:「師傅們對於液體類的食物是否偏好較稀稠?
由叫「埋單」到簽單付小費,用了二十分鐘,勁沒效率!整餐飯最差勁就是「侍應生不足」,如無意外,在可見的未來,我仍然會光顧燕京樓或者鹿鳴春。

2002-11-08 6 瀏覽
裝修後佈局不錯, 予人高格調的感覺.食物味道不俗, 服務幾好, 有很多名人和外籍人士光顧.
裝修後佈局不錯, 予人高格調的感覺.
食物味道不俗, 服務幾好, 有很多名人和外籍人士光顧.
2002-07-18 6 瀏覽
講真呢度d 出品都吾錯,成班朋友食飯要左1.賽螃蟹(幾滑)2.酸辣湯(酸左少少)3.東山手撕雞(好味!)4.奶油津白(中規中矩!)5.香蕉拔絲(好正!!!非試不可)
講真呢度d 出品都吾錯,成班朋友食飯要左
1.賽螃蟹(幾滑)
2.酸辣湯(酸左少少)
3.東山手撕雞(好味!)
4.奶油津白(中規中矩!)
5.香蕉拔絲(好正!!!非試不可)
2002-01-31 5 瀏覽
上星期六(26.1.2002)請了兩位朋友一同去食飯, 坦白說又貴又唔好食。我o地點左乞兒雞(無d雞味,又鞋),宮爆蝦球(蝦夠大,不過冇味,d汁又唔夠酸甜),糖醋魚塊(d皮好厚呀),鍋貼(ok咁啦)同埋火腿津白(呢樣最好味)。三個人埋單九百五十幾元,我覺得又貴又唔好食。尢其那隻雞,要三百多元(雖然有一份紀念品同可能影一張相留念)不過真係唔抵又唔好食。食完覺得食裝修多過食食物,不過服務ok啦,因為我o地order 錯左佢o地都肯同我o地換!
2001-12-17 5 瀏覽
其實不是偏幫這兒,我覺得這兒實在不錯!上星期我朋友在這兒餐酒,我有份做姊妹,無論環境,服務及食物真的不錯!禮堂佈置得很美麗,用很多心型汽球和迷你汽球及乾花佈置(是酒樓包的) 比我在其他飲宴的環境佈置得靚很多!部長又識做,我們要的工具有求必應,最值得欣賞的是當玩新娘新郎時我和另一個朋友也離席了,那人我們一個人也不認識,那個女待應竟主動幫我們分別用碗碟盛起食物,連片皮鴨也幫我們包好,很細心!值得一讚!
2001-09-06 19 瀏覽
我常會看這兒的食評,今天剛看完cat 小黑貓的評語我真的不可以相信,我不禁懷疑她是去錯了地方.我也是那兒的常客,就算質素最差那間(我指尖東)也不可能發生此現象吧!(一地垃圾)再者,就算客人再多,也不會要客人到剛埋單的身旁等侯執拾吧!每次也必定是先收拾妥當,重新擺放餐具才邀客人進席的,而且更是經常替客人把髒了的碟子更換!到那兒吃飯的非富則貴或是遊客,若真的掃到一地垃圾,就算你不投訴,其他客人也會投訴,就算客人不投訴,部長也不會坐視不理吧!
2001-09-04 30 瀏覽
無可否認那兒是請多了新移民,我上一次去都發現有頗多生手。但若將垃圾掃在地上未免有點過份,那兒話晒是高級食肆,還是香港十好食店之一添喎!我去咁多次也沒試過這麼離普的事,妳為何不即時投訴呢!?我想他們的員工真的要再培訓一下了!
2001-09-03 16 瀏覽
Friday, 七個人book o左8:30pm, 上到去爭D爆, 好旺~張檯D人o岩o岩走, 個waiter執緊檯~ 點知.....佢一揚, 將檯布上o既垃圾揚晒落地就算, 成地垃圾, 搞到D袋都唔敢放o係地~我o地order o左:北京填鴨(一隻) -- 幾脆, 幾好味~醉雞-- 都幾厚肉, 幾好味~北京宮爆蝦球-- 蝦好大隻, 但係幾油, 又無蝦味~金華火腿扒津白醬爆鱔片-- 鱔片幾爽~鮮魚羹-- 好多魚蓉, 不過加大size先可以分到七碗~賽旁蟹-- 幾滑~拔絲香蕉/蘋果各一客-- 點知佢撈埋另一檯客D香蕉一齊炸, 搞到我o地兩碟加埋先得4舊蘋果~ 個waitress又生手, 搞到沉完甩皮甩骨~ 唉.......本來order o左兩碗清湯麵, 點知遲遲都未o黎, 問佢又話整緊, 但係食晒D"食送"都未到, cancel!Service oK啦, 不過唔係殷勤o個種o羅~埋單$1300~ 總結: 有D失望, esp. 衛生!!!
我o地order o左:
北京填鴨(一隻) -- 幾脆, 幾好味~
醉雞-- 都幾厚肉, 幾好味~
北京宮爆蝦球-- 蝦好大隻, 但係幾油, 又無蝦味~
金華火腿扒津白
醬爆鱔片-- 鱔片幾爽~
鮮魚羹-- 好多魚蓉, 不過加大size先可以分到七碗~
賽旁蟹-- 幾滑~
Service oK啦, 不過唔係殷勤o個種o羅~
埋單$1300~
總結: 有D失望, esp. 衛生!!!