2015-08-05 1402 瀏覽
滂沱大雨, 無阻我今日食蕃茄通的決心。常常勾起條筋想食乜就食乜是我的性格。從office行過來, 濕晒。好處是下雨天, 這裡的人不多, 第一次見有位唔使等, 猶豫了一下是否堂食, 不過又濕又熱, 還是拿回公司算了。茄牛蛋通美味依然, 茄汁湯底味濃, 牛肉足料。檸蜜脆脆, 拿回公司依然香脆, 是我吃過最好味的脆脆。滿足的午餐。

茄牛蛋通美味依然, 茄汁湯底味濃, 牛肉足料。
檸蜜脆脆, 拿回公司依然香脆, 是我吃過最好味的脆脆。
滿足的午餐。
2015-07-22
5 分鐘 (外賣自取)
2015-07-30 1793 瀏覽
琴日難得閒日放假😎同男友經過中環~就去依間好出名但一直都無試過既勝香園食個tea✌可能因為係閒日同3點幾😮一去到就有位唔洗等!行上去都出晒汗💦個風扇就唔多強力…不過食得街邊既都預左👌睇到餐牌👀一個麵都係二三十蚊!比出面d出出地名既冰室平好多🙈出面一個麵都4x 特飲又2x咁上下💰💰💰我地叫左2個麵一個奶油脆脆加2個飲品都唔洗100蚊😳講返d野食先😂個茄既味係好鮮果隻🍅酸酸地既同出面唔同~我個人就幾鐘意 但我諗未必個個like依隻鮮味😗佢個奶奶脆脆真係好脆下😂好好食!不過就唔好擺咁耐先食 一耐左就差d👀個咸檸七都正既 總括黎講我覺得值得一試👍😎 ps個姐姐都好friendly~好有街坊feel
茄牛麵
2015-07-28
茄牛麵
  • 奶油脆脆
2015-07-09 3077 瀏覽
滿心期待去試咁多人讚既蕃茄麵,食後感只是中規中舉,沒有驚喜。說是蕃茄湯底,倒不如說是茄膏湯底。大家說的濃郁蕃茄湯味,根本不是用蕃茄煲出來,只是茄膏的功力,再在碗中加入蕃茄,大家就認為是真材實料。不知是我挑剔還是大家唔識食。其實碗麵又唔係太差既,普普通通,只是被神化為非吃不可咁。以今時今日香港高昂的物價指數,二十幾蚊一碗公仔麵,仲有茄膏湯底,相當不錯,其他地方只能吃到味精湯底,所以一食無妨。畢竟在鬧市中的大排檔開餐,別有一番風味,怕污dirty的人就要多考慮,因為唔係太乾淨。去之前要看地圖,地點有點難找。除蕃茄麵之外,脆脆值得推介,又香又脆,比蕃茄麵更值得吃。

除蕃茄麵之外,脆脆值得推介,又香又脆,比蕃茄麵更值得吃。
2015-07-04
10 分鐘 (堂食)
2015-07-04 2968 瀏覽
好耐好耐冇黎到勝香園,趁著有些事務需要到中環,辦好便揸車過黎再嘗。朝早10點半到,周末都唔需要等位,真幸運!我地叫左蕃茄煙肉炒蛋麵、蕃茄紅腸太陽蛋麵、牛油檸蜜脆脆、凍央、凍茶。2杯飲品首先黎到,試一啖奶茶(走甜),除左茶味外,亦略略嘗到淡奶味,雖然係走甜,一D都唔覺得「削」。凍央同樣都係走甜,茶啡比例調得唔錯,一D都唔苦。2碗麵舖滿左蕃茄,味帶少少酸,幾開胃。兔女覺得個麵底略硬,但兔仔就非常滿意!牛油檸蜜脆脆係兔女至愛,麵包烘得脆口,檸蜜入口感覺好清新,好味!後話:同枱坐左2位韓國少女,原本佢地已經點左餐同埋凍檸樂,但當佢地見到我地果2杯凍飲時,好似好想試,又問兔女呢杯係乜野。我地當然一盡地主之誼,介紹佢地試香港既地道奶茶,仲幫佢地向阿姐落單!見佢地飲得開心,我地都好滿意

2015-07-04
$45 (早餐)
2015-07-02 2893 瀏覽
放假一天有事要到中環,當然要到勝香園來一個午餐。因為最近決定戒肉,於是只好放棄最喜愛的番茄牛肉通粉,改點了蕃茄蔬菜蛋通粉($29)。久違了的番茄濃湯,味道依然香濃,每次到來我都忍不住把整碗番茄湯喝清光。原本以為蔬菜是什菜,想不到是菜心,而且是切成小段的。本來並不太喜愛吃菜心,但切成小段後,很易入口而且一點也不老,我都把菜食清光。除了蕃茄通外,當然不能錯過這裏的奶油脆脆($13)。水準依舊,焗得香脆的豬仔包上,淋滿了牛油和煉奶,讓人忍不住吃完一口又一口。大熱天頂著太陽在勝香園午餐,又怎少得一杯凍奶茶($13)呢?茶和奶的香味都很平均,而且很滑,又一水準之作。流住汗食的美食,特別吸引。
放假一天有事要到中環,當然要到勝香園來一個午餐。

蕃茄蔬菜蛋通粉
除了蕃茄通外,當然不能錯過這裏的奶油脆脆($13)。
凍奶茶
流住汗食的美食,特別吸引。

凍奶茶
2015-06-10 3667 瀏覽
今天就在中環附近一帶找好吃的來吃,這是第2間所到的地方,為要吃這裏有名的檸蜜脆脆和咖央脆脆,果然是好吃,排隊來吃都是值得的走了10多分鐘的路,終於給我來到了,還好,排隊人流不是很多,因為一個人,等了20分鐘便有位坐下。來了咖央脆脆,HKD13。咖央味也算香,但可惜麵包一點都不脆,失望。再等了5分鐘才來了檸蜜脆脆,HKD13。這個檸蜜脆脆真的入口夠脆,檸蜜配合得宜,好吃。其實看見很多人吃蕃茄牛肉通,和飲咸檸七,但我,吃不下了,飲品還有另一家要去,所以吃完便走了。

15 分鐘 (堂食)
2015-05-30 3529 瀏覽
唔洗點等位,行過去方便,食左檸蜜脆脆, 鹹檸七, 蕃茄碎牛蛋牛肉通粉鹹檸七鹹檸已經篤左味道夠,可以唔洗再篤落去,唔係會太酸, 蕃茄通湯底夠濃,夠晒香,味精唔多, 碎牛蛋煎得夠香,唔會太熟

2015-04-08
5 分鐘 (堂食)
  • 檸蜜脆脆
  • 鹹檸七
  • 蕃茄碎牛蛋牛肉通粉
2015-05-27 7098 瀏覽
Lately there's been a fad for local hongkong food and everyone's visiting all these cha chaan tengs for some authentic food - well if you really want to try some of the best local food, you've got to add sing heung yuen to your list! The tomato based soup noodles left me wanting for more and the iced milk tea was so good I literally had to have two! The toasted buns were not bad too although I wouldn't say they were the best; but another must try has got to be the buttered pineapple bun! Super good.
下午茶
  • 茄牛麵
2015-05-26 2865 瀏覽
上環勝香園不嬲都好出名所以成日都好想去試下但係又驚會好多人食唔到所以就揀平日早少少去希望唔使排好耐我今日十二點就去到咁啱好有位就即刻坐落去之後就越來越多人我就叫左蕃茄雞翼公仔麵 $26同咸檸蜜$17個蕃茄湯底真係好正😗好濃味 蕃茄亦都煮得夠耐唔會好生 啱啱好😌公仔麵軟硬適中 不會太硬 也不會太淋好好好好好好好好味但雞翼就無乜特別 無乜味係呢方面比較遜色 但整體個麵真係幾好食杯咸檸蜜都好好飲 好足料勁夠咸 好有傳統風味但又唔會得個咸字甜味好適中 又消到暑 真心正
上環勝香園不嬲都好出名
勁夠咸 好有傳統風味
但又唔會得個咸字
甜味好適中 又消到暑 真心正
2015-05-13 3327 瀏覽
其實勝香園勝在夠地道,我通常都會食蕃茄咸牛肉公仔麵加一杯永遠飲唔哂但又一定要叫嘅咸檸七。佢嘅蕃茄湯底顧名思義充滿著濃濃的蕃茄,每次都會連湯都飲埋,如果仲唔飽,大家不妨可以再叫份奶油脆脆,麵包烘到剛剛好,再配以香甜奶油簡直令人感動!
蕃茄咸牛肉公仔麵
10 分鐘 (堂食)
蕃茄咸牛肉公仔麵
2015-05-11 2753 瀏覽
勝香園炎炎夏日,去完PMQ,行落少少就係勝香園了,難得今天有時間,我們便乖乖地排隊,等了大約20分鐘,我們便可以坐下了,坐低飲返杯凍飲,食碗麵先!睇一睇餐牌,選擇非常多,我們看了好一會兒才能下決定。最後我們決定叫檸蜜脆脆、番茄豬扒腸蛋麵及凍奶茶,凍檸茶。凍奶茶$13,凍檸蜜$15勝香園的凍奶茶真係好香濃奶滑呀!後面的凍檸蜜都不錯,勁勁勁解渴!!檸蜜脆豬$13包身烘得非常香脆,做到外脆內鬆軟!面層佈滿牛油、蜜糖同檸檬汁,令包面油光閃亮,酸酸甜甜幾特別,$13美味抵食!脆豬同凍飲都幾正,但碗麵就......同上次一樣失望了。蕃茄豬扒腸蛋麵湯底太酸太鹹,豬扒無豬肉味,而且太淋,毫無咬感,腸蛋無特別,但蕃茄湯底真的令人失望了。-------------------------------------勝香園 (中環)中環美輪街2號排檔

勝香園
凍奶茶$13,凍檸蜜$15
檸蜜脆豬$13
脆豬同凍飲都幾正,但碗麵就......同上次一樣失望了。
蕃茄豬扒腸蛋麵
勝香園 (中環)
中環美輪街2號排檔
2015-05-10
25 分鐘 (堂食)
  • 檸蜜脆脆
  • 牛油檸檬汁蜜糖脆脆
2015-05-08 2768 瀏覽
近排成日食, 之前想開blog, 但又唔知邊個好, 決定呢度寫下d recoed 先..聞說呢度有樣妹野叫"檸蜜脆脆", 咁巧合朋友要去果頭附近,於是就同朋友去左勝香園由於呢度極度多人,所以決定TAKE AWAY.. 已經決定左叫乜晚我地,仍然要等....等左5分鐘左右,終於有人同我地落單.... 結果係...繼續等... 哈利路亞!!我冇位坐,只好坐嚮對開晚樓梯到...等等等.....等左約30分鐘... 我期待已久的"檸蜜脆脆"到手~面包十分脆口,直頭過乾!!我知... 呢d好個人口味... 不過真係做得餅乾囉... 我就唔 expect 係咁既硬度喇....而我朋友就話比起佢之前食既細件左好多,同埋味道都差好多...我就第一次食,冇得compare 既情況下呢,自問覺得很一般喇..會唔會再去食? 95% no, 除非係極好朋友要我陪食話唔食就反面之類既情況下啦..老老實實, 又等得耐, 又唔係平, 又唔係特別好味.. 好唔附合經濟效益囉..如果你食完真覺好食, 我有理由相信係你未遇上更好的.. 唯一值得讚既係, 大排檔黎講, 環境算係好乾淨. 完畢!!

我冇位坐,只好坐嚮對開晚樓梯到...等等等.....

如果你食完真覺好食, 我有理由相信係你未遇上更好的..

唯一值得讚既係, 大排檔黎講, 環境算係好乾淨. 完畢!!
2015-01-02
30 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2015-05-03 2414 瀏覽
大名鼎鼎的勝香園,聽別人講過不下百次,但每每與其失之交臂。不起眼的小店但有著非凡的人氣,實在令人好奇。於是我專門在工作日起了個大早第前往,排了許久的隊後,終得以進店一試。番茄湯汁作為其招牌菜,簡簡單單的一碗番茄牛肉通粉,配上一杯地道的鹹檸水,這個味道只能用一個贊字來表達。這道菜選用上等新鮮的番茄經長時間熬製,其本身的番茄香氣縈繞著醬肉,與牛肉通粉混搭在一起,輕輕地咬上一勺,才知道,這才是最原始、最純正的香港回憶。
2015-05-01
2015-05-02 2184 瀏覽
餐廳環境幾好好衛生好有大排檔既懷舊感覺因為我本身好鐘意去泥類茶餐廳又驚唔衛生同侍應態度既問題但發覺泥間完全無泥方面既問題侍應都好有禮同耐性食物方面超乎預期地好值得嘗試或再幫親奶油咖央脆脆泥間最有特色既就係奶油脆脆黎到點可以唔食呀發覺比想像中仲好食好多脆既麵包皮吸收左煉奶同牛油既味道中間夾雜住少許咖央味而且我本身都係鐘意食咖央多士既所以覺得呢個味道一流而且泥間餐廳又係即叫即整既所以叫到出黎熱辣辣好開胃加上泥個奶油咖央脆脆真係好底食十五蚊唔洗就買到一整個脆脆美中不足既係可能煉奶同牛油既味道太重顯得咖央味道唔突出不過都係值得嘗試既我如果會再去都一定會食多次蕃茄牛肉通粉本身個人唔係好鐘意蕃茄同牛肉既配搭個黎到見到真係好多人都有叫黎個去到你就會知有幾誇張咁我試一次都無妨既但食左一次真係令我愛上左呢到既茄牛通首先呢到茄牛通蕃茄味好濃叫左就會見到成碗野好紅跟住牛肉又鮮又口感好 加上份量好足令本身唔係咁鐘意食既我都忍唔住食哂仲有不得不提既就係個湯底真係好香濃既蕃茄湯味令我忍唔住飲哂最後真係推薦呢個 值得嘗試

餐廳環境幾好好衛生

最後真係推薦呢個 值得嘗試
2015-05-01
  • 茄牛通
2015-04-30 2013 瀏覽
勝香園既混醬脆脆真係幾好味,因為本身鐘意花生醬味道,食落個脆脆真係夠香脆,但個茄牛公仔麵個湯底就唔夠番茄味,成碗麵味道好淡,反而試埋茄牛通既湯底就濃好多,通粉既番茄係完全煮冧融入去湯底入面,而本身唔好食通粉既我都覺得呢度既通粉竟然好味過公仔麵。
勝香園既混醬脆脆真係幾好味,
因為本身鐘意花生醬味道,
食落個脆脆真係夠香脆,
但個茄牛公仔麵個湯底就唔夠番茄味,
成碗麵味道好淡,
反而試埋茄牛通既湯底就濃好多,
通粉既番茄係完全煮冧融入去湯底入面,
而本身唔好食通粉既我都覺得呢度既通粉竟然好味過公仔麵。
2015-04-29
$40 (早餐)
  • 脆脆
  • 茄牛通