2019-08-24 36 瀏覽
今日同咗朋友去旺角行街天氣咁熱就梗係要去行商場啦行到攰想搵個地方食下嘢一抬頭就見到呢間勝面應該係新開嘅之前都唔覺有雖然都有唔少人拍緊隊我哋都決定等一陣去試下呢間招牌麻辣 牛頸脊肉 中辣 湯麵刀削 $65一上枱就聞到好香嘅麻辣味牛頸脊真係好嫩口仲望到啲粉紅色想食熟啲可以浸耐啲超鍾意食呢度嘅刀削麵真係好彈牙同埋啲辣湯一齊食真係勁正御廚滷肉飯 (小) $35雖然嗌咗個細嘅滷肉飯但估唔到份量都幾大份食一碗係絕對夠飽同埋有好多滷肉啲汁調味啱啱好唔會太咸台式酥炸三寶 $48酥炸三寶有甜薯條 甜不辣同埋鹽酥雞炸得好香口一次過試晒三款小食真係好滿足流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅 $38呢到呢個個名咁特別就嗌咗嚟食有兩大件手抓餅入面勁足料爆晒出嚟入面啲麻糬好煙韌鴉片黑糖波波鮮奶 $33

今日同咗朋友去旺角行街

入面勁足料爆晒出嚟
入面啲麻糬好煙韌

鴉片黑糖波波鮮奶 $33
2019-08-24 47 瀏覽
今晚約左女朋友去朗豪坊睇戲食飯,大家不約而同想食台灣野。黎左11樓依間「勝面」,六點幾黎到已經有小人龍,等左大約十五分鐘就有得入座啦! 我地每人叫左碗麵同兩款小食。-❤️台式鹽酥雞 $45每次去台灣夜市都必排!最鍾意炸得酥脆熱辣辣既外層,包著嫩雞肉。油澀得夠乾身不膩,有水準。-❤️麻辣滷豆腐 $18用冰豆腐去製作,有三大片夠厚身,質感較實淨,不易散;吸收麻辣醬汁後,由味淡變惹味。-❤️鮮熬豚骨、豚白肉關廟麵 $62湯底不得了!用上豬骨餚製,奶白色的湯底質感濃稠甘甜非味精,差不多把整碗湯底喝光。配上脂豐肉香的豚肉,及彈牙的關廟麵,整體配合完美,好少可女友一個獨吞一大碗,唔駛我包底😝-❤️招牌麻辣牛三寶新竹米粉 $82湯底標榜用美國牛肉、牛骨文火慢燉餚製,味道天然清甜,相對前者,這款湯底質感較清爽,還帶有麻辣香,刺激味蕾開胃。 牛頸脊、牛腱心、牛頰肉份量多,牛味濃,配搭幼身爽滑米粉,確實滋味。-❤️烈日桃桃 (白桃烏龍)$25歎住冷氣食辣野,再整杯冰涼蜜桃茶,爽!-好滿足🥰

❤️台式鹽酥雞 $45

❤️麻辣滷豆腐 $18

❤️鮮熬豚骨、豚白肉關廟麵 $62

❤️招牌麻辣牛三寶新竹米粉 $82

❤️烈日桃桃 (白桃烏龍)$25

歎住冷氣食辣野,再整杯冰涼蜜桃茶,爽!
好滿足🥰

2019-08-24 17 瀏覽
時間過得真快,眨下眼又來到星期四,下班後,決定出旺角逛逛,順道為友人選購生日禮物。見時間尚早,先約埋在附近上課的老公一起去開餐,一於飯後才去行街 shopping。本來打算去附近隨便找間茶餐廳,不過老公提議不如去朗豪坊看看,行到 11 樓發現這間新開的「勝面」。瀏覽過網上資料,原來餐廳是台灣過江龍,主打地道優質牛肉麵,分店遍佈台灣、澳門、中國,甚至美國紐約,反正已有一段時間沒吃台灣菜,一於試試。店內地方雖然不算很大,但用上開放式門面作設計,令人感覺開揚舒服。細看四周,裝修骨子,以一室白色為主調,牆身上鑲有大大個「勝」字,加上室內的仿水磨石裝飾,裝潢帶文青風。餐牌一張過,分為底面兩頁,逐一細看,項目包括有開胃涼菜、麵類、飯類、熱盤小食、甜點,另外亦有十多款時下流行的台式飲料可供選擇。先來一款開胃涼菜打開胃口,點了涼拌綜合手撕無骨鹽水雞 ($65),手撕雞份量不少,一客足足有成 1/4 隻雞,雞肉肉質非常嫩滑,入口充滿濃濃的蒜香。至於配料方面就有豆腐、青瓜、雞蛋和甜不辣;豆腐軟嫩滑溜,而甜不辣食味亦不俗,不但外酥內嫩,而且彈牙富嚼勁,口感極佳。由於想留肚食甜品,所以我哋只係揀左一款主食:台
由於想留肚食甜品,所以我哋只係揀左一款主食:台式香腸滷肉飯 ($58)。滷肉以新鮮腩肉手切成細粒,再加入台灣醬油炮製而成,入口肥瘦比例剛好,鹹甜度恰到好處,而且細嚼下更可嘗到五花腩碎屑的油甘。另外滷蛋和香腸,味道亦唔錯;前者滷得入味又不失軟滑,而香腸亦皮脆內 juicy,入口不會「油淋淋」,夾蒜片吃,解腻又增香。
甜品一次過點左兩款,包括有流心麻糬芋泥雞蛋手抓餅 ($38) 同招牌仙草凍,手抓餅煎得酥香脆口,入面夾了口感軟糯煙韌的麻糬和自製芋泥。芋泥據說是用了新鮮芋頭磨成蓉,再添加牛奶等材料製成,難怪口感滑溜又有芋頭香,令人回味無窮。。
至於招牌仙草凍 ($35),用料雖然不算很豐富,只有仙草、珍珠、芋泥及芋圓,但質素亦不賴,仙草清新彈滑、帶淡淡草香味。珍珠顏色通透、口感超軟糯;芋泥入口滿是芋香,而芋圓亦煙韌有嚼勁,以台式奶茶撈拌同吃,甜度剛好,不會過甜過膩,值得推薦。
鴉片黑糖波波奶茶 ($30),奶茶味道十分香濃且口感順滑,入口甜而不膩,而波波亦軟糯彈牙,帶濃郁黑糖香,飲完真係會令人上癮。其實還很想試下餐廳主打的麵食,可惜這天人丁單薄,未能一嘗,下次一於約埋家中的小鬼再訪。
2019-08-22
來自台灣的過江龍「勝面」早在六月份的時候登陸香港,記得開幕之時,我正在想念台灣的美食,沒法子啦,剛去完台灣,怎能不回味一下當時的美食。可惜當時實在沒有時間去光顧,前幾天,終於有時間去一試啦,記得到埗之時還沒有人龍出現,當我們入去勝面之後,門口的人龍開始出現。我們一人一款主食,我點的是「涼拌手撕無骨鹽水雞拌麵 ($62)」,而他點的是「台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯 ($62)」。我就跟大家分享我那份主食,涼拌手撕無骨鹽水雞拌麵,拌麵是闊的一種,碗底加入點點辣醬,令本來只有點點鹽味的闊條麵更為惹味。至於手撕無骨鹽水雞,雞也蠻滑的,加入芝麻以後,雞味更為香。把拌麵、辣醬、手撕無骨鹽水雞三者拌勻以後,入口以後味道更為豐富。看似份量小小的一份主食,吃畢以後原來也飽肚的。甜品方面,我們點了好幾款。我就選擇最驚喜最美味的跟大家分享好了,蠻值得一試的。我說的是「流心麻薯芋泥雞蛋手工手抓餅 ($38)」。手抓餅的餅底相當香脆,還有陣陣蛋香味。手抓餅中間夾雜著的是煙韌的麻薯跟甜而不膩的芋泥,每吃一口都很享受,而且會很期待下一口。這種感覺好久也沒有出現過了。這次的確有這樣子的驚喜呢。

今日放假約左朋友去旺角食lunch兼行下朗豪坊,經過見到尼間食店好旺場下,睇睇餐牌原來係食台灣菜的,都幾啱食丫,就試下吧😊😊😊門面簡約光猛,比人一種乾淨整潔嘅感覺,不錯哦👍🏻👍🏻👍🏻樓底很高,雖然坐滿客,但都不會太嘈雜🤗🤗🤗食物選擇非常多樣化,有涼菜,麵食,飯類,仲有多款小食🤤🤤🤤亦有甜品同多款台式飲品選擇😊😊😊涼拌手撕無骨鹽酥雞拌麵,賣相吸引😍😍😍揀左刀削麵小辣,麵質彈牙爽口,辣度剛好,非常惹味🤤🤤🤤無骨手撕雞,分量好多,調味咸香,雞肉嫩滑,啖啖肉,食得好滿足😍😍😍伴麵送一碗蛋花湯,熱辣辣,味道清清的,不錯啊😊😊😊招牌麻辣牛三寶關廟麵,好大一碗,材料豐富😋😋😋牛肉好鮮嫩,牛味十足,豆腐非常入味,關廟麵口感似幼身嘅油麵,正啊😋😋😋台式鹽酥雞,不會炸到又硬又乾,肉質嫩滑juicy,調味剛好,惹味可口🤤🤤🤤烈日桃桃,白桃烏龍,香甜冰凍🥶正啊😋😋😋

門面簡約光猛,比人一種乾淨整潔嘅感覺,不錯哦👍🏻👍🏻👍🏻

樓底很高,雖然坐滿客,但都不會太嘈雜🤗🤗🤗

食物選擇非常多樣化,有涼菜,麵食,飯類,仲有多款小食🤤🤤🤤

亦有甜品同多款台式飲品選擇😊😊😊
涼拌手撕無骨鹽酥雞拌麵

涼拌手撕無骨鹽酥雞拌麵,賣相吸引😍😍😍

揀左刀削麵小辣,麵質彈牙爽口,辣度剛好,非常惹味🤤🤤🤤

伴麵送一碗蛋花湯,熱辣辣,味道清清的,不錯啊😊😊😊
招牌麻辣牛三寶關廟麵

招牌麻辣牛三寶關廟麵,好大一碗,材料豐富😋😋😋

台式鹽酥雞

烈日桃桃

烈日桃桃,白桃烏龍,香甜冰凍🥶正啊😋😋😋
午餐
涼拌手撕無骨鹽酥雞拌麵
台式鹽酥雞
烈日桃桃
2019-08-22 82 瀏覽
今日去左朗豪坊行街,行行下發現有一間勝面是食台灣菜,價格又親民種類又不算少。招牌麻辣牛三寶刀削麵(小辣),有牛頸脊肉,牛腱心,牛頰肉,鴨血和豆腐配左刀削麵,刀削麵好煙韌又不會太淋,小辣不會太辣,又可以品嚐到三種不同部位的牛肉,牛味濃又不韌。麻辣滷豆腐好入味又不會好辣。台式蘇炸三寶地瓜條炸到好香又夠粉,鹹穌雞雞肉又不鞋又夠味,甜不辣又幾煙韌台式香腸滷肉飯,滷肉好足夠可以撈均飯又不會太咸甜甜地,香腸又香口不會肥👍鴉片黑糖波波鮮奶,珍珠幾有咬口。
招牌麻辣牛三寶刀削麵(小辣)
麻辣滷豆腐
麻辣滷豆腐好入味又不會好辣。
台式蘇炸三寶

台式香腸滷肉飯
鴉片黑糖波波鮮奶
鴉片黑糖波波鮮奶,珍珠幾有咬口。
2019-08-13
招牌麻辣牛三寶刀削麵(小辣)
麻辣滷豆腐
台式蘇炸三寶
台式香腸滷肉飯
鴉片黑糖波波鮮奶
2019-08-21 2235 瀏覽
在朗豪坊食嘢,除咗去food court 價錢會便宜一點,其他餐廳價錢相對稍貴,但今次上到11樓的角落,見到有間勝面,裝修很簡潔,感覺舒適,而且價錢不貴啊!被吸引了進去,食個台灣風味晚餐吧!餐牌都是單點的,沒有套餐,但價錢合理。還有很多台式飲品,例牌的珍珠奶茶,還有各種口味的果茶。由於比較肚餓,價錢又不貴,二人點了兩碗飯,兩個小食。御廚滷肉飯(小) $35, 自律這裏推薦的食物。果然味道真的很有台灣風味,先說鹵水肉汁,拌飯絕對是民間美食,肉碎很多,而且鹵得非常入味,入口已經有很香的花椒八角香氣,飯用珍珠米,非常煙韌有口感。附有一片醃蘿蔔,爽爽的很開胃。鹵水蛋非常入味,越吃越香口。 雖然是細碗份量,但都覺得很豐富,$35這價錢值得一試。台式甜不辣配花枝丸滷肉飯$62。 多了花枝丸和台式甜不辣,更加香口惹味。花枝丸炸過,外層變得乾身爽口,裏面花之丸還有墨魚粒粒,很有口感,越吃越香。 甜不辣切開條狀,份量還不少呢!還要特別介紹這裏的小食,味道真的不錯。涼拌豚白肉$45, 感覺有點像川菜的蒜泥白肉,但這裏不是用蒜泥,而是用辣椒油,拌上芫茜,擺碟非常漂亮。每片白肉夾著香口的辣椒吃,味道帶微微鹹味

餐牌都是單點的,沒有套餐,但價錢合理。

還有很多台式飲品,例牌的珍珠奶茶,還有各種口味的果茶。

由於比較肚餓,價錢又不貴,二人點了兩碗飯,兩個小食。

御廚滷肉飯(小) $35, 自律這裏推薦的食物。

還要特別介紹這裏的小食,味道真的不錯。

每片白肉夾著香口的辣椒吃,味道帶微微鹹味和香辣味,喜歡吃辣的人必定大愛!豬的腩肉部分特別爽口,肉質新鮮,很鮮甜。

台式酥炸三寶$48,有地瓜條、鹽酥雞和甜不辣,一次過試曬三款口味,鹽酥雞炸得很鬆脆,不過稍嫌細粒啲,不夠啖啖肉;地瓜條超好吃,正宗台式風味,下了梅子粉,微微酸甜,又有梅子香氣,地瓜本來就是甜甜的,外層炸得脆脆的,非常好味,甜不辣雖然剛才的滷肉飯也吃過,不過食過翻尋味,因為主要用魚肉煮成,就像炸魚條一樣,口感煙韌,十分香口。

果茶系列,南方小島(鳳梨) $30,加配料愛玉$5。 朋友都說味道很好,啖啖茶香之外,加添了菠蘿汁的香甜味,非常消暑又清新。愛玉滑嘟嘟的,還有菠蘿粒粒,一邊飲一邊食,飲完口腔清新,成個醒神曬,很舒服!推介一試。

吃到非常滿足,味道不錯,價錢也合理,二人埋單加一$250元有找。
2019-08-21
2019-08-21 25 瀏覽
係商場睇完早場電影,餓餓地諗住去搵下野食。.芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅 $38我係台灣最鍾意既早餐!呢間食店既手抓飯非常香脆!加上大量肉鬆 同埋 拉絲芝士做餡料。真係好好食。.涼拌豚白肉 $65挺瘦既五花腩肉片加上少許麻辣醬汁,簡單而好食。.招牌麻辣·牛三寶 (湯關廟麵 - 小辣) $82有牛頸脊肉、牛頰肉、牛腱心,呢碗麵好在可以一次過試晒三款唔同部位同質感既牛肉!仲有滷豆腐、鴨血。不只牛肉好食,鴨血又入味又滑.脆脆布丁歐蕾奶茶 $33表面有脆焦糖,頂層係奶霜、下面係香滑奶茶 同埋 布丁。.特調波波鮮奶 $28鮮奶 加上黑糖珍珠。
係商場睇完早場電影,餓餓地諗住去搵下野食。
芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅 $38

我係台灣最鍾意既早餐!

涼拌豚白肉 $65
挺瘦既五花腩肉片加上少許麻辣醬汁,簡單而好食。

招牌麻辣·牛三寶 (湯關廟麵 - 小辣) $82

仲有滷豆腐、鴨血。

不只牛肉好食,鴨血又入味又滑

脆脆布丁歐蕾奶茶 $33
表面有脆焦糖,頂層係奶霜、下面係香滑奶茶 同埋 布丁。

特調波波鮮奶 $28
鮮奶 加上黑糖珍珠。
2019-08-18
2019-08-20 53 瀏覽
之前已經想食,不過要排隊,所以打消念頭!今日諗住食旁邊間日本野但係6點幾已經排曬隊,所以過左黎呢邊。叫左個招牌麻辣牛三寶,人氣燉牛腱心,涼拌豚白肉,同芋見奶茶。一黎就黎左我個麻辣麵,幾好食,有豆腐同鴨血!正!個奶茶好港式,一d都唔台式。再黎埋個涼拌豚白肉,呢個都可以既!點知我都差唔多食完我老公個麵都未到🙄 人又唔多,仲漏單🙈P.S. 我都好讚成呢到既員工好努力講普通話😂😂😂因為我聽到佢地個個都講廣東話🙊🙊呀! 唔記得左,呢到支飲管好唔得! see photo!

一黎就黎左我個麻辣麵,幾好食,有豆腐同鴨血!正!

點知我都差唔多食完我老公個麵都未到🙄 人又唔多,仲漏單🙈

P.S. 我都好讚成呢到既員工好努力講普通話😂😂😂

因為我聽到佢地個個都講廣東話🙊🙊

呀! 唔記得左,呢到支飲管好唔得! see photo!
2019-08-20
2019-08-20 29 瀏覽
本來約左朋友仔食飯,佢病左,今日又可以孤獨食了。每次孤獨食,我最愛食麵,係朗豪坊竟然搵到台灣的味道,啱晒。好,坐底睇下有咩好食先。招牌麻辣牛三寶麵,小辣啱啱好,夠開胃。揀左刀削麵,厚厚既麵條,好有咬勁。牛肉半熟,浸一下湯,啱啱好,食落軟綿綿。牛筋牛腩炆得好腍,肥瘦適中,正!配料仲有我最愛既鴨血同麵包豆腐,心心眼。鴉片黑糖波波奶茶,奶茶味濃郁,彈彈既珍珠加上甜入心既黑糖,食完辣麵,啱飲!流心麻糬芋泥雞蛋手抓餅,手抓餅好奶酥味夠又香脆,芋泥甜甜地配埋煙韌麻糬,好好味!
好,坐底睇下有咩好食先。

招牌麻辣牛三寶麵,小辣啱啱好,夠開胃。
揀左刀削麵,厚厚既麵條,好有咬勁。

牛肉半熟,浸一下湯,啱啱好,食落軟綿綿。

2019-08-19 43 瀏覽
好耐之前已經聽講過朗豪坊開咗一間台式麵,呢間勝面係來自台灣嘅過江龍。入邊都算有幾多嘢食,款式包羅萬有,仲有嘢飲添。我哋叫咗一個涼拌豚白肉,有別於港式嘅蒜泥白肉,呢一隻豚肉係落咗特製嘅台式蒜油,雖然味道唔算好濃,但係都幾香口。另外叫咗一碗台式甜不辣花枝丸滷肉飯,花枝丸炸得非常香口,夠大粒咬落好彈牙。外層薄薄嘅一層胡椒粉非常惹味。甜不辣都整得有板有眼。再嚟多碗台式鹽酥雞滷肉飯,鹽酥雞係即炸嘅,又熱又香,鹹鹹地非常入味。一碗滷肉飯入面都有成六至七舊鹽酥雞,好抵食。食完仲未夠喉,叫多咗一份無骨鹽水雞黎食,鹽水雞味道相對清淡,佢落咗一啲麻油落去拌,雞味都幾突出,不過如果再重味啲會更好食。最後不得不讚一讚佢嘅嘢飲,真係整得好好飲而且茶味都幾夠!
食完仲未夠喉,叫多咗一份無骨鹽水雞黎食,
最後不得不讚一讚佢嘅嘢飲,真係整得好好飲而且茶味都幾夠!
2019-08-19 36 瀏覽
戀愛從來都是一件深不可測的事,男女朋友之間的信任,關係之間的磨合都是種學問。最重要是大家之間的安全感,雙魚遇上雙魚的故事,他跟我都是雙魚座,大家的安全感也不大,大家也是那種在外異性朋友甚多,所以安全感對大家來說也是很缺乏。但同時我發現若一方願意放棄新鮮感,那另一方的安全感就會提高,拍拖就是為那位愛的他,放棄一些不重要的人和事。這夜和B 先生在旺角逛逛,在朗豪坊找到所台灣過江龍,七時多人流也不少,要排隊進內。麻辣牛三寶湯麵是店內王牌之一,配上三種不同牛的部位:牛腱心、牛頰肉、牛頸脊,湯底用純牛骨以72小時慢燉,帶香濃牛味,另加秘製台灣麻辣醬料,,湯頭帶麻香辣味不算濃厚帶點牛骨甜味,可以選擇不同麵底,選了配台灣刀削麵,掛湯力強,麵條韌有嚼頭。涼拌綜合手撕無骨鹽水雞 提供香港店限定的鹽水雞,微辣的醬汁拌麵一流,麵條有嚼勁,雞絲肉嫩多汁。滷肉飯用上肥瘦的豬肉,鹵汁香濃拌飯一流,帶點油香。店內香腸由台灣空運,燒至外層油光滿溢,味道帶甜濃郁豬肉香氣。雞三角脆脆的口感,用上台式鹽水雞般的醬汁,頗惹味,台式酥炸三寶甜不辣、鹽水雞和地瓜條,炸皮香脆不油膩。芝士肉鬆手抓餅肉鬆分量多,芝士有拉絲效果。甜品有

滷肉飯用上肥瘦的豬肉,鹵汁香濃拌飯一流,帶點油香。

雞三角
脆脆的口感,用上台式鹽水雞般的醬汁,頗惹味,

台式酥炸三寶
甜不辣、鹽水雞和地瓜條,炸皮香脆不油膩。

芝士肉鬆手抓餅
肉鬆分量多,芝士有拉絲效果。

甜品有招牌仙草凍黑糖波波鮮奶等。
2019-08-19 30 瀏覽
前星期去朗豪坊看完反斗奇兵後,在附近的餐廳吃過晚飯,不知是不是太久沒有上來,餐廳又改變了不少,沿途經過看到吃台灣料理的勝面,立即進去試試。餐牌的選擇頗多,吃伴麵是我的首選。台式酥脆三寶點了一份拼盤,有鹽酥雞、地瓜條、甜不辣,鹽酥雞味道滯似台灣的風味,滿酥脆,地瓜條加了一點梅粉,吃起來更滋味。招牌麻辣牛頸脊伴麵&涼拌手撕無骨鹽水雞伴麵點了兩款伴麵,都包了一碗蛋花湯,麻辣牛頸脊伴麵吃起來不算太辣,牛頸脊味道不錯,個人比較喜歡無骨鹽水雞伴麵,雞肉鮮嫰香口,青瓜爽甜,如果兩款伴麵可再辣一點更佳。夏-烈日桃桃即係白桃烏龍夏日炎炎,必需喝一杯解解渴。

餐牌的選擇頗多,吃伴麵是我的首選。

台式酥脆三寶

招牌麻辣牛頸脊伴麵&涼拌手撕無骨鹽水雞伴麵

夏-烈日桃桃即係白桃烏龍
夏日炎炎,必需喝一杯解解渴。
2019-08-19 1201 瀏覽
朋友想食台灣野~ 於是上網搵左間幾特別既台式餐廳同佢食地點係旺角大商場內, 非常方便就腳~~餐廳設計光猛, 俾人感覺好醒神未到7點黎到都幾多人~~一張餐紙就睇晒有咩食喇, 簡而精~~有唔少傳統既台式小食, 粉麵飯, 甜品同飲品~台灣野幾時都咁吸引鴉片黑糖波波奶茶底既黑糖都幾甜, 記得搞勻先飲喔~珍珠波波好煙韌流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅我最期待既麻糬手抓餅!!呢個小食好特別, 平時好少食到, 新鮮感爆登鍾意食麻糬同芋泥既朋友肯定會好鍾意~~~麻糬芋泥餡料豐富~~麻糬Q彈軟糯!! 芋泥甜甜的, 芋味濃郁~必食之選蛋花湯清清地既蛋花湯~味道唔錯, $8幾底, 可以試涼拌手撕雞無骨鹽水雞滷肉飯份量都幾多~涼拌手撕雞好入味, 雞肉嫩滑!!滷肉軟腍, 撈飯食超正!!!蒜香台式香腸兩式腸~ 香腸&墨魚腸墨魚腸有驚喜! 食到粒粒墨魚, 好有口感!!台式腸真係好好味丫招牌仙草凍(仙草, 芋泥, 芋圓, 地瓜圓, 珍珠)好豐富既材料!!! 加埋奶一齊食簡直冇得頂~~芋圓, 地瓜圓 & 珍珠好煙韌, 全部都係唔甜既~岩晒唔鍾意食太甜既朋友夏天食呢個甜品夠消暑
朋友想食台灣野~ 於是上網搵左間幾特別既台式餐廳同佢食

地點係旺角大商場內, 非常方便就腳~~
餐廳設計光猛, 俾人感覺好醒神

未到7點黎到都幾多人~~
一張餐紙就睇晒有咩食喇, 簡而精~~
有唔少傳統既台式小食, 粉麵飯, 甜品同飲品~

台灣野幾時都咁吸引

鴉片黑糖波波奶茶
底既黑糖都幾甜, 記得搞勻先飲喔~
珍珠波波好煙韌

流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅
我最期待既麻糬手抓餅!!
呢個小食好特別, 平時好少食到, 新鮮感爆登

鍾意食麻糬同芋泥既朋友肯定會好鍾意~~~
麻糬芋泥餡料豐富~~
麻糬Q彈軟糯!!
芋泥甜甜的, 芋味濃郁~
必食之選

蛋花湯
清清地既蛋花湯~
味道唔錯, $8幾底, 可以試
涼拌手撕雞無骨鹽水雞滷肉飯
份量都幾多~
涼拌手撕雞好入味, 雞肉嫩滑!!
滷肉軟腍, 撈飯食超正!!!
蒜香台式香腸
兩式腸~ 香腸&墨魚腸
墨魚腸有驚喜! 食到粒粒墨魚, 好有口感!!
台式腸真係好好味丫

招牌仙草凍
(仙草, 芋泥, 芋圓, 地瓜圓, 珍珠)
好豐富既材料!!! 加埋奶一齊食簡直冇得頂~~
芋圓, 地瓜圓 & 珍珠好煙韌, 全部都係唔甜既~
岩晒唔鍾意食太甜既朋友
夏天食呢個甜品夠消暑

• 招牌仙草凍
  • 涼拌手撕雞無骨鹽水雞
  • 蒜香台式香腸
  • 流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅
2019-08-18 35 瀏覽
無諗過係朗豪坊有間咁地道既台灣野食。入到去有台灣人既侍應招呼,好親切!食台灣野緊係食牛肉麵啦。呢到d牛肉麵個湯底令我諗返起係台灣食個陣d味道。有小小藥材味加埋入口即容既牛肉,而且有口勁既刀削麵,好開胃。另外叫左一個綜合手絲雞,開滑可口既雞絲,同d青瓜,甜不辣一大口甘食落去,好滿足,最底仲有豆腐可以清清個胃。小食叫左個雞三角,脆脆地又咸咸地,忍唔住食左好多,同朋友爭住食另外叫左果樣繽紛樂同南方小島。兩杯好香果茶味,而南方小島有d鳳梨會甜小小。最後叫左係台灣最鐘意食既愛玉冰。呢到特別在有百香果,食落更加開胃!正