2019-08-05 98 瀏覽
Cleanly rennovated, this expat taiwanese restaurant offers a fresh view to the battlegrounds of the already saturated market.The highlight of the meal was probably the bubble tea. It was served in a generous cup of ice cold milk and brown sugar bubbles. The milk taste is heavy and the brown sugar is not stuffy and filling 👍🏻👍🏻Braised chick rice was nice, the chicken was tender and tasty with a generous portion of rice.The noodles in the other hand were a little too spicy and portion was fitted f

御廚滷肉飯

The noodles in the other hand were a little too spicy and portion was fitted for lighter females. Overall, worth a try just for the bubble tea!
招牌麻辣牛三寶
2019-07-25
御廚滷肉飯
招牌麻辣牛三寶
2019-08-02 66 瀏覽
見到朗豪坊有新開嘅台灣菜食,即刻試一試佢😋午市時間嚟到,唔洗等位就可以輕鬆入到嚟,睇完menu見到飲品有一杯叫做鴉片黑糖波波鮮奶/奶茶🤣個名幾特別,冇主動問過店員,但我估呢度鴉片嘅意思應該係想講個飲品好飲到會上癮!?所以即刻點一杯試試佢!另外點咗一碗豚肉面結果杯鮮奶嘅味道還好,又未去到即時令我上癮🤣不過都算係一杯不過不失嘅黑糖鮮奶,波波嘅口感略嫌軟,我個人比較喜歡吃硬少少嘅珍珠/波波。豚骨湯麵湯頭味道濃郁,如果可以再多幾塊豚肉就更加好啦👍🏻
見到朗豪坊有新開嘅台灣菜食,即刻試一試佢😋

豚骨湯麵湯頭味道濃郁,如果可以再多幾塊豚肉就更加好啦👍🏻
鮮熬豚骨.豚白肉
鴉片黑糖波波鮮奶
好耐無找好野食,今日去左朗豪坊找新野食,今日就試下勝面!全店都係白雪雪,其實幾好打卡的!Menu有面有飯,價錢又唔貴喎,不過lunch無set!甜品都好正喔🥰野飲選擇都係一般台式飲品咁啦!咁一定有人要試下💓鴉片黑糖波波鮮奶💓同👅鴉片黑糖波波奶茶👅! 個波波好好吃,好QQ,不過奶茶甜左少少。。。我自己就試左🎊熱帶南島百香果加星球蒟蒻🎊!我覺得好好味喔😛酸酸甜甜好開胃👍🏻我們人多可以試多點小食,我們點左5個呀!先來左個🎉麻辣滷豆腐🎉,係夠辣的,不過味道唔夠豐富!之後來的✌🏻麻辣滷鴨血✌🏻,呢個就好吃啦,鴨血滷得夠味,又夠辣,正👍🏻再來💋涼拌豚白肉💋,估唔到份量幾generous!都唔錯,幾好吃!台灣野當然要吃🙂台式鹽酥雞🙂同😚酥炸花枝丸😚,今次份量就少左點,一人一塊都唔夠。。。同埋d鹽有d唔平均。。。除此之外,其實都幾好吃😋主吃我叫左💓人氣燉牛健心配新竹文粉💓,個湯好好飲呀!又清又夠味,份量都好夠👍🏻
好耐無找好野食,今日去左朗豪坊找新野食,今日就試下
勝面
!全店都係白雪雪,其實幾好打卡的!

Menu有面有飯,價錢又唔貴喎,不過lunch無set!

甜品都好正喔🥰野飲選擇都係一般台式飲品咁啦!

2019-08-01 52 瀏覽
難得放假,同屋企人去朗豪坊睇戲。睇完見到新開左間台式餐廳- 勝面就入去試下。招牌麻辣牛頸脊肉關廟麵 - 辣度分別有大、中、小,我揀左小辣試下水溫,食落辣得黎夠香。關廟麵口好有麵香,有咬口。牛頸脊肉份量十足,肉嫩滑口。人氣精燉牛腱心刀削麵- 牛腱心好有嚼勁,湯底牛味比麻辣麵更鮮濃、更突出。涼拌手撕無骨鹽水雞滷肉飯 - 滷肉以腩肉為主,鹽水雞分量亦非常多,味道適中,唔會過鹹。蒜香台式香腸 (原味拼墨魚) - 賣相特別,香口美味。鴉片黑糖波波奶茶 - 口感細滑,甜度適中,黑糖波波煙韌有咬口。

蒜香台式香腸 (原味拼墨魚) - 賣相特別,香口美味。

2019-07-30 63 瀏覽
勝面,聽個名就已經好強勁啦!聽聞這家店由台灣開到來香港,喜歡找新食店的我們,放工立即去試過究竟呀!位置朗豪坊高層,沒有乘搭長電梯上樓的話,由地下大堂上去店鋪都需時呀!不過,更跨張的是,門外要排隊呢!而且排了30分鐘呀!涼拌手撕無骨鹽水雞滷肉飯鹽水雞不算太鹽,味道適中,份量足夠,但雞絲就不太滑口。同時配搭至愛的滷肉,令整個飯的味道不會顯得單調。招牌麻辣牛頸脊肉關廟麵牛頸脊肉份量夠足料,雖然牛肉味道較為清淡,但至少有肥牛般肥膩呀!選擇關廟麵作為麵底,好有咬口,比起米線和上海麵更好食!店內所有店員都是香港人,只是老闆要他們講國語呢~

涼拌手撕無骨鹽水雞滷肉飯

招牌麻辣牛頸脊肉關廟麵

店內所有店員都是香港人,只是老闆要他們講國語呢~
2019-07-27 1000 瀏覽
「勝面」是在朗豪坊新開的食店。小編起初沒有細心留意,還以為是日式拉麵店,直至接過餐牌一刻,才知悉餐廳原來是一間台食店,哈哈!餐廳的內部裝潢簡潔,以白色作主色調,略帶咖啡店的影子。食品方面,一般台式小吃、飯麵、甜品及飲品都有選擇。「涼拌豚白肉」及「麻辣滷豆腐」皆屬涼菜,香辣口味適合喚醒口中味蕾。因豆腐本身吸汁,辣意更為明顯。小編不嗜血製品,只好遠觀這客「麻辣滷鴨血」。「台式鹽酥雞」擁有不俗的酥脆感,只是味道略鹹,鹽份分佈不夠平均。「蒜香台式香腸 (原味拼墨魚)」簡而美,一向討得小編歡心。主食「台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯」內含甜不辣、花枝丸、滷肉及滷水蛋四款餸料放滿飯面。甜不辣即炸魚餅,它與花枝丸同屬炸品,不論口感味道皆有點相像,外酥內彈。滷肉肉碎切得比一般肉碎大粒,肥瘦適中,亦夠入味。甜品「流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅」放在飯餐末段品評確實予人一點點負擔。相反,來一客酸香清新的「百香果透心涼愛玉」,更覺怡人合心。台式飲品深得港人喜愛,尤其是一眾黑糖飲品。這杯「鴉片黑糖波波奶茶」口感細滑,甜度適中。黑糖波波擁有吸引的 Q 彈煙韌食感,整體評價佳。首次造訪「勝面」,淺嚐了多款台式小吃及滷肉飯,普

麻辣滷豆腐
小編不嗜血製品,只好遠觀這客「麻辣滷鴨血」。
麻辣滷鴨血
台式鹽酥雞
蒜香台式香腸 (原味拼墨魚)」簡而美,一向討得小編歡心。
台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯
甜品流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅」放在飯餐末段品評確實予人一點點負擔。相反,來一客酸香清新的「百香果透心涼愛玉」,更覺怡人合心。
百香果透心涼愛玉
鴉片黑糖波波奶茶
首次造訪「勝面」,淺嚐了多款台式小吃及滷肉飯,普遍做工對辦。招牌黑糖波波奶茶出品滑溜。不論前來用餐或閒坐小休都屬不錯選擇。

[25/7/2019; Thu]
2019-07-25
台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯
百香果透心涼愛玉
鴉片黑糖波波奶茶
2019-07-24 74 瀏覽
裝修簡簡單單 座位舒服 幾啱收工食飯係到輕鬆下 嘢食質素都不錯特別係招牌麻辣牛三寶(小辣 湯麵 關廟麵)食落辣辣地 但係辣得黎香 令人回味 辣度分別有大、中、小 啱哂唔同情度既客人另外就係涼拌手撕無骨鹽水雞(拌麵)雞非常入味 而且嫩 好值得一試 仲有得追加小菜係入面 另外有碗湯都好好飲 另外勝面都有好多台灣小食可以試 我地今次就嗌左麻辣滷豆腐就係其中一樣 至於飲品 珍珠奶茶好飲 奶茶有好香嘅茶味 唔會俾d奶蓋過晒 d珍珠都非常彈牙 而雨後玉露(青茶)就好凊新 啱哂食完辣野既時候飲 (因為掛住食唔記得影杯野飲)

(因為掛住食唔記得影杯野飲
2019-07-23 188 瀏覽
早前睇唔少網上介紹,講呢間餐廳好食,自己心郁郁過黎試下,頭兩次都排長龍放棄左,今次下午茶時間等左20分鐘就入得。叫左兩飯、一小食、一甜品同飲品,甜品芋泥手抓餅店員話要等三十分鐘,最後十分鐘就到。先黎杯珍珠奶茶,味道正常唔突出,圖中已經係少冰⋯之黎係手撕雞飯,雞好咸,最後都食唔晒,個滷肉係幾好食既,肥瘦肉都有,但有d膩細飯份量都夠女仔食,肉都夠撈晒碗飯最期待既手抓餅,真心難食芋頭係凍冰冰,唔係芋泥,係粒粒沙咁,完全唔滑身,仲要甜到嘔!!呢個肉係最正常,但譚仔好食過佢⋯成左二百幾蚊⋯認真唔抵服務態度麻麻,部份男店員好惡

先黎杯珍珠奶茶,味道正常唔突出,圖中已經係少冰⋯

涼拌手絲無骨雞滷肉飯

細飯份量都夠女仔食,肉都夠撈晒碗飯
滷肉飯(小)

最期待既手抓餅,真心難食

流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅

呢個肉係最正常,但譚仔好食過佢⋯
涼拌白肉

成左二百幾蚊⋯認真唔抵
服務態度麻麻,部份男店員好惡
20 分鐘 (堂食)
2019-07-23 64 瀏覽
台灣過江龍食店「勝面」新開張, 在台灣未食過, 好奇之下黎到朗豪坊,坐lift去11樓最方便,下午時間坐滿了人, 環境以白色為主, 感覺很乾淨主打菜式麻辣牛三寶湯麵、精燉牛骨清湯以及流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅,MENU有飯有麵,小食,台式飲品,自己一個人叫了涼拌手絲雞無骨拌麵,可選湯麵,撈麵涼拌手絲雞無骨拌麵包括了蛋花湯一碗, 拌麵一碗, 手絲雞一碗,拌麵底下有辣油, 辣味好刺激, 食到流汗, 但好好味,麵條形狀好特別,蛋花湯清淡, 不錯手絲雞很多份量,蜜台灣過江龍食店「勝面」新開張, 在台灣未食過, 好奇之下黎到朗豪坊,坐lift去11樓最方便,下午時間坐滿了人, 環境以白色為主, 感覺很乾淨主打菜式麻辣牛三寶湯麵、精燉牛骨清湯以及流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅,MENU有飯有麵,小食,台式飲品,自己一個人叫了涼拌手絲雞無骨拌麵,可選湯麵,撈麵涼拌手絲雞無骨拌麵包括了蛋花湯一碗, 拌麵一碗, 手絲雞一碗,拌麵底下有辣油, 辣味好刺激, 食到流汗, 但好好味,麵條形狀好特別,蛋花湯清淡, 不錯手絲雞很多份量,烈日桃桃是蜜桃茶, 桃味很清香, 等了很耐仍然很熱, 飲左幾淡走人
MENU有飯有麵,小食,台式飲品,

麵條形狀好特別,
蛋花湯清淡, 不錯
手絲雞很多份量,
2019-07-23 36 瀏覽
去到大把位唔洗等直接入去。店員比較不太理客人,見到舉手都沒反應。座位比較迫,又沒籃子放袋。去到話未有野飲供應,有返野飲都唔會提下客人睇下仲有冇需要。另外仲叫左個鹽燒雞三角,第一次食呢樣野,唔知道係雞既邊部分口感好特別但係唔會想再食,蒜味好重亦都冇鹽燒個陣咸味份量又唔多。個人覺得可以唔洗。點咗個麻辣牛肉麵,麵身時間煮唔硬唔淋,但湯底完全唔夠味,牛展夠淋但冇咩牛味,另外舊牛硬到完全咬唔到豆腐同鴨肉都好一般,超級市場都買到自己煮。
2019-07-17
15 分鐘 (堂食)
知道朗豪坊11樓開咗間台灣菜同朋友上去試試鋪面唔算好大入到黎店員都係講國語唔知係咪都係台灣人黎呢餐牌好簡潔清楚👍🏻👍🏻👍🏻我點左個鴉片黑糖波波奶茶 $30我問佢鴉片即係咩嚟佢話只係個名😬😬😬😬我朋友就點左杯熱帶南島 $33佢個杯嘢飲係有百香果嘅涼拌手撕無骨鹽水雞 $45超級推介呢一個我哋覺得好好味招牌麻辣牛三寶 $82啲餸好多多到我哋兩個都食唔晒真係食得出似在台灣吃嘅風味滷肉湯米粉 $35呢個我朋友點嘅,我無食到麻辣滷豆腐 $18超級抵食
知道朗豪坊11樓開咗間台灣菜

啲餸好多
多到我哋兩個都食唔晒
真係食得出似在台灣吃嘅風味

滷肉湯米粉 $35
呢個我朋友點嘅,我無食到

麻辣滷豆腐 $18
超級抵食

2019-07-17
2019-07-17 92 瀏覽
今日下午去開朗豪坊街,有系時間食午飯,經過朗豪坊十一樓,餐廳名叫勝面。行近睇原來係一間食台灣菜餐廳,入面大部分企枱都系講國語,感覺系台灣,好親切。所以就入左去了。涼拌手撕無骨鹽水雞:雞比滑,最鐘意無骨啖啖肉,好有雞味,麵條滑一滑,食得出系自己打的,連埋少少辣,非常好惹味。連埋一碗湯,飲落去好清新。蒜香台式香腸:分別有原味同墨魚味,兩隻都好有口感,尤其系墨魚味,夠彈身。連埋生蒜一齊食,特別香口。炸地瓜條:好多條番薯一起炸,好香囗,吾會太油膩。食落去好想追住食。珍珠奶茶:好地道,吾會過份甜,奶味都好多,夠大杯,珍珠夠彈牙。南方小島(鳯梨):有薄河葉加新鮮菠蘿,仲要好多粒,好有夏天feel,仲要好大杯,底飲。

涼拌手撕無骨鹽水雞:

蒜香台式香腸:
分別有原味同墨魚味,兩隻都好有口感,尤其系墨魚味,夠彈身。
連埋生蒜一齊食,特別香口。

炸地瓜條:
好多條番薯一起炸,好香囗,吾會太油膩。
食落去好想追住食。

珍珠奶茶:
好地道,吾會過份甜,奶味都好多,夠大杯,珍珠夠彈牙。

南方小島(鳯梨):
2019-07-16
午餐
2019-07-16 105 瀏覽
讚:1. 味道的確係台灣既2. 侍應盡左全力講國語3. 杯茶都幾好飲既彈:1. 出菜真係慢得太誇張2. 野食係似台灣,但可惜係唔好味果種,牛肉麵根本連最基本既熱都做唔到,湯份量少到好似撈麵咁,要叫加湯先得;鹽水雞又乾身;燒雞胸骨真心令人迷惘,得個爽字,搵個醬料蘸下都無,佢本身又無味,咁我食黎做乜?3. 環境三尖八角,本來唔關我事,去食飯又唔係買樓裝修,但啲員工安排我坐低後,再安排其他人一左一右咁鎖死左我坐既位,搞到我出去時,好似將軍出巡咁叫其他人餐黎讓去,咁搞唔得噃
讚:
1. 味道的確係台灣既
2. 侍應盡左全力講國語
3. 杯茶都幾好飲既

彈:
1. 出菜真係慢得太誇張
2019-07-15 118 瀏覽
今日黎到朗豪坊,間間餐廳都要排隊,最後揀左呢間,好似新開既台灣餐廳,晚上排半個鐘左右就入得,餐廳好乾淨,價錢都唔算好貴。台式鹽酥雞滷肉飯 $62鹽酥雞味道剛好並不會太咸,雞肉都好嫩滑,鹽酥雞就幾好味,滷肉飯味道就淡左D啦,加汁需要另加收費。7/10蒜香台式香腸 $45幾特別,因為有紅白兩款,紅色就係普通台式香腸幾惹味的,白色就加左花枝墨魚多左份咸鮮味。8/10秘制滷肉湯米粉 $35細細碗,因為滷肉唔夠味,所以都係比較淡。7/10炸花枝丸$38幾好食,外脆內嫩。咬落去粒粒花枝粒口感不錯。9/10肉鬆雞蛋手抓餅 $38勁足料,肉鬆如果可以帶點辣就更好食。9/10

台式鹽酥雞滷肉飯 $62

幾好食,外脆內嫩。咬落去粒粒花枝粒口感不錯。9/10

肉鬆雞蛋手抓餅 $38
勁足料,肉鬆如果可以帶點辣就更好食。9/10
2019-07-10 308 瀏覽
太太星期五send 了一些介紹餐廳的網頁過來,說一定要試下。見星期日中午有空,立刻出發。離遠見到排隊,心想咁早就要排(其實都差不多1點😅)原來是隔離日本餐廳人龍🤣(又是新開的)。但,因為氣球🎈遮擋了招牌,盲毛的我們也找了一會😅🤣😂不是忙碌不用等位,一入去便安排中間大枱。我和太太也點了手撕雞系列,她要滷肉飯,我就拌麵,再加涼拌豚白肉和珍珠奶茶。先來奶茶,唔記得落珠,加回了再試,一般的,似港式;再接豚肉,肉質可以,不過無味,要靠醬汁,最慘個醬汁又是一般般;主菜先來滷肉飯加手撕雞,分開上的,先試滷肉飯,是否我太耐冇去台灣🤔滷肉醬改了風格,最犀利是看上去好似ok其實無乜味,手撕雞正常不過偏多肥,等了差不多20分鐘,終於到我說好的拌麵,但侍應落錯單變了湯麵🤦🏻‍♂️,基於唔好浪費....湯頭ok正常,麵是刀削麵正常,手撕雞都是嗰兜拿出來的.....其實太太想食甜品,但見勢色唔對路......🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️埋單結帳,用這個價錢對比食物質素,有更多比較好選擇。
不是忙碌不用等位,一入去便安排中間大枱。
埋單結帳,用這個價錢對比食物質素,有更多比較好選擇。
2019-07-07
午餐