之前吃天吉屋時,就發現旁邊有家新開業的台式餐廳,當時已經決定要試。今天來到,幸好時間尚早,輪候的人不多,排隊等候了10分鐘,店員就安排我們入座。餐廳不算大,大概可容納20-30人。餐廳以灰色和白色等平實顏色為主調,檯更是雲石紋理的,設計簡約,台灣固有的樸素文化。餐廳雖不大,但為港人所知的台灣食物一應俱全,好像台灣牛肉麵、滷肉飯、夜市小食、台式飲品和甜品……應有都有!御廚滷肉飯(大)($45) 芸芸台灣美食中,要有果腹效果,又是我的   comfort food 的話,就一定是滷肉飯,或肉燥飯。喜歡它可以一碗吃到底,不用夾餸夾飯;而且,白飯已經有肉汁,吃起來不會味寡,而是啖啖肉。這飯是滷肉飯,肉是切粒狀的,大小恰好,吃起來也不覺油膩;超好佐飯。而滷肉好軟稔,肥肉亦不多,適合我這種怕肥又要吃的心態。滷肉味道好,鹹香適中,白飯吸收了香濃的滷汁,吃起來不覺乾身,反而令人一口接一口。台式酥炸三寶 ($48) 香港有煎釀三寶,想不到台灣也有酥炸三寶。哪三寶?就是鹽酥雞、地瓜條和甜不辣。三寶炸得金黃,鹽酥雞未吃已經令人垂涎,皆因那撲鼻的味粉。吃起來,外皮酥脆香口,炸粉不厚,裡面的雞肉不乾身,是香

御廚滷肉飯(大)($45)
御廚滷肉飯(大)

台式酥炸三寶 ($48)
台式酥炸三寶
三寶炸得金黃,鹽酥雞未吃已經令人垂涎,皆因那撲鼻的味粉。吃起來,外皮酥脆香口,炸粉不厚,裡面的雞肉不乾身,是香滑嫩口又多汁,正!
台式酥炸三寶
地瓜條即炸蕃薯條;舖家將蕃薯切成賣相跟薯條似的形狀,然後炸成金黃色。你以為在吃薯條,其實是在吃蕃薯,清甜軟綿的,跟薯條是完全不同的風味。甜不辣呢?原來是指炸墨魚餅,外面金黃吸引,吃起來爽口鮮甜!這道菜一次過能吃上三種不同的食物,絕對值得一試。

芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅 ($38)
台灣的手抓餅又是另一款深得我心的食物,喜歡它的餅皮酥而煙韌,而不是酥脆
那對口感。
芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅
芝士、肉鬆和雞蛋絕對是手抓餅的必食組合!你看,肉鬆多澎湃呀!
芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅
芝士加熱後,將雞蛋和肉鬆結合一體,配上微甜醬汁,鹹鹹甜甜,加上熱溶芝士的奶味,味道配搭得很好。手抓餅的餡料多,吃的時候要小心;當你在咬這一端時,餡料有可能從另一端跌出來呢!
芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅
叫我們意外的是,這裡提供台式飲品!我點了鴉片黑糖波波奶茶,朋友就選了南方小島加愛玉。

鴉片黑糖波波奶茶(外賣)($33+3)
看到外賣版本有個特製的樽,就算是份量少了,我也貪其可愛而要了外賣版。你覺得它不可愛嗎?鴉片黑糖波波奶茶其實是黑糖珍珠奶茶,我這個版本是沒有加冰在內,但都夠凍!
鴉片黑糖波波奶茶(外賣
鴉片黑糖波波奶茶(外賣
喝之前,一定要將黑糖和奶茶搖勻。終於可以喝了——鮮奶香滑,雖然沒加冰令其變淡,但搖勻後的奶茶甜度剛好, 不過甜,珍珠亦十分煙韌呀!!

南方小島加愛玉 ($35+5)
朋友說南方小島其實是菠蘿茶,茶不會很甜,而且有很清香的菠蘿味,又有菠蘿肉,連愛玉一起,增加口感,慢慢亦令人有種透心涼的感覺。
南方小島加愛玉
招牌仙草凍 ($35)
主食以外,最愛的台式甜品就是芋圓喇~
招牌仙草凍
這裡的招牌仙草凍,不但有滑溜的仙草,也有芋泥及珍珠,不過最吸引我的是不同口味的芋圓哦!
招牌仙草凍
芋圓不同顏色的,賣相吸引;芋泥的出現是意料之外的,因為未試過這種組合,不過還好的,而珍珠看起來像是巨大版西米,但吃起來就是煙韌彈牙,仙草舖滿底,有黑糖味,甜甜的,還可以加花奶呀,十分足料!
招牌仙草凍
芋圓有6粒,如果可以更多就好!芋圓有芋頭圓和地瓜圓(薯和紫蕃薯),軟糯煙韌又QQ,正!

這次吃的雖然不是甚麼昂貴美食或甚麼車胎推介,不過都吃得很滿足!下次可以再來哦!
2019-08-06
10 分鐘 (堂食)
2019-11-03 62 瀏覽
勝面,一間黎到香港聲名大噪嘅台灣過江龍餐廳,到底有幾好食呢?😍呢間餐廳既菜式,混合台灣與四川既風格,創作出獨樹一格嘅fusion菜!當中唔少材料由台灣運送嚟香港,廚師亦都去過台灣受訓練,餐廳設計亦都有唔少台灣嘅元素,「食物、職員、環境」都將食客由繁榮嘅香港,帶到舒適嘅台灣,享受片刻嘅寧靜~😘我哋嗌左兩個主菜,首先係「人氣精燉•牛腱心 beef shin shank with sheng’s soup $58」牛腱心係牛展既意思,咬落去好軟腍,有口感,牛味亦十分重,可見得餐廳用左好多心思嚟煮,難怪係人氣之選。麵條方面,有新竹米粉同埋手工麵,我哋揀咗手工麵黎食,咬落去煙煙銀銀,湯底亦都非常清甜,兩者配合得天衣無縫💓另一個主菜係「涼拌手撕無骨鹽水雞滷肉飯」Marinate boiled salt shredded chicken with braised minced pork rice $70」手撕再加上無骨,已經盡顯心思,鹽水雞鹹鹹地,送飯一流,加上滷肉汁,口感更豐富。😛小食方面,「芝士肉鬆雞蛋手抓餅 Cheesy pork floss homemade grapecake with e

飲品

人氣牛腱心湯麵

涼拌手撕無骨鹽水雞滷肉飯

小食方面,「芝士肉鬆雞蛋手抓餅 Cheesy pork floss homemade grapecake with egg $28」看似平平無奇,但原來好好食!手抓餅厚度適中,肉鬆好足料,加埋半溶狀態既芝士,食落口感好有層次感😍咁大份都係$28,好抵食啊!
芝士肉鬆雞蛋手抓餅

「蒜香台式香腸原味拼墨魚Garlic Taiwanese sausages $45」份量好多,每人都食到成6封香腸,咬落去算味好濃,煎得微脆,果然係台灣最出色嘅小食,送飯一流🤣
蒜味台式香腸
10 分鐘 (堂食)
飲品
人氣牛腱心湯麵
涼拌手撕無骨鹽水雞滷肉飯
芝士肉鬆雞蛋手抓餅
蒜味台式香腸
  • 芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅
2019-11-03 70 瀏覽
下午和朋友去了做蛋糕,做完之後寄存個蛋糕就去吃晚飯。朗豪坊新開了一家吃台灣麵的餐廳—勝面。點了店家推薦的菜式。*人氣精燉牛腱心 ($58)這應該是很花時間煮的一道菜;牛腱心燉到入口即溶,不用多咬;新竹米粉很爽口;湯底較清淡。*涼伴手撕無骨鹽水雞 ($62)朋友點的說很愛這個拌麵的麻辣汁!*麻辣豆腐 ($18)這種豆腐很吸汁,所以吸了很多麻辣汁,超辣的!*烈日桃桃 ($25)是白桃烏龍茶;用上烏龍茶茶包,再加上甜桃;味道方面,個人認為少甜走冰後的味道剛剛好。*雨後玉露 ($20)朋友點的青茶。*流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅 ($38)第一次食這種手工手抓餅的甜品;新鮮煎起熱辣辣的,很香脆;中間的芋泥軟軟的,不會太甜;麻糬很有流心的口感,不錯不錯。
下午和朋友去了做蛋糕,做完之後寄存個蛋糕就去吃晚飯。
朗豪坊新開了一家吃台灣麵的餐廳—勝面。

點了店家推薦的菜式。
*人氣精燉牛腱心 ($58)
這應該是很花時間煮的一道菜;
牛腱心燉到入口即溶,不用多咬;
新竹米粉很爽口;
湯底較清淡。

人氣精燉牛腱心

*涼伴手撕無骨鹽水雞 ($62)
朋友點的
涼伴手撕無骨鹽水雞

說很愛這個拌麵的麻辣汁!
涼伴手撕無骨鹽水雞

*麻辣豆腐 ($18)
這種豆腐很吸汁,所以吸了很多麻辣汁,超辣的!

麻辣豆腐

*烈日桃桃 ($25)
是白桃烏龍茶;
用上烏龍茶茶包,再加上甜桃;
味道方面,個人認為少甜走冰後的味道剛剛好。
烈日桃桃

*雨後玉露 ($20)
朋友點的青茶。
雨後玉露

*流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅 ($38)
第一次食這種手工手抓餅的甜品
新鮮煎起熱辣辣的,很香脆;
中間的芋泥軟軟的,不會太甜;
麻糬很有流心的口感,不錯不錯。

2019-11-01
烈日桃桃
流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅
勝面開業不久,已經好想過來試試。加上地點在旺角朗豪坊很方便。周日晚上,依然座無虛席。排隊等候約15分鐘左右。餐牌都算多選擇,湯麵、拌麵、飯類、小食、台式飲品、甜品都齊全。鴉片黑糖波波奶茶 $30黑糖同奶茶的比例不錯,奶茶飲落香滑唔會過甜,唯珍珠泡得過稔,珍珠Q度大減。涼拌手撕無骨鹽水雞拌麵 (香港限定)$62附雞湯好多香港台式餐廳都好少見到有鹽水雞呢個菜式,正好解住思念台灣果種心癮先。拌麵可揀關東麵、新竹米粉。呢個就是預設的刀削麵。店員提醒拌麵會有一點點辣。拌勻後都不只一點,辣油較嗆喉。不吃得辣要注意。台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯 $62甜不辣比台灣吃到感覺有點不同,香港的魚漿比例較高,但煙韌度就較低。花枝丸內有花枝粒,挺出色。流心芋泥麻糬雞蛋手工手抓餅 $38 (限量供應)芋泥爆餡,麻糬QQ, 整體配搭不錯。唯手抓餅皮質感較硬身。招牌仙草凍 $35(有仙草、芋圓、芋泥及白玉珍珠)食前可以加上奶茶一併食。仙草凍嘅珍珠就好食好多。
勝面開業不久,已經好想過來試試。
加上地點在旺角朗豪坊很方便。

周日晚上,依然座無虛席。排隊等候約15分鐘左右。

鴉片黑糖波波奶茶 $30

涼拌手撕無骨鹽水雞拌麵 (香港限定)$62
附雞湯

拌勻後都不只一點,辣油較嗆喉。不吃得辣要注意。

台式甜不辣拼花枝丸滷肉飯 $62

花枝丸內有花枝粒,挺出色。

流心芋泥麻糬雞蛋手工手抓餅 $38 (限量供應)

芋泥爆餡,麻糬QQ, 整體配搭不錯。唯手抓餅皮質感較硬身。

招牌仙草凍 $35
(有仙草、芋圓、芋泥及白玉珍珠)
食前可以加上奶茶一併食。仙草凍嘅珍珠就好食好多。
2019-10-28
15 分鐘 (堂食)
2019-11-02 17 瀏覽
台灣料理在香港還是很流行,朋友帶我去朗豪坊吃台灣過江龍勝面,原來在美國也有分店耶,聽了就想去吃。環境不錯,每人有最低消費$50,另加一服務費。菜單有不少特色台灣料理。甜點也不可以錯過。台式酥炸三寶 ($48)有甜不辣、鹹酥雞、地瓜條,一次過食晒台灣名物,味道做得幾正宗,鹹酥雞有九層塔,地瓜條加了梅子粉,甜不辣又很Q。滑嘟嘟奶茶 ($33)就是仙草奶茶,很順口。麻辣滷鴨血 ($28)小小份的,可以吃更多東西,像小士林夜市。麻辣滷豆腐 ($18)用百頁豆腐做,很吸麻辣汁,小辣辣度剛好。涼拌手撕無骨鹽水雞滷肉飯($70),滷肉飯很大份,肉也不少,可以跟朋友share吃。手撕無骨鹽水雞味道剛好,好香又好吃。招牌仙草凍($35)有仙草、珍珠、芋泥、芋圓,好豐富喔!附奶茶,自己加上去。芋泥芋味濃,珍珠很有嚼勁,一次過滿足晒所有願望!

環境不錯,每人有最低消費$50,另加一服務費。

菜單有不少特色台灣料理。

甜點也不可以錯過。

滑嘟嘟奶茶 ($33)就是仙草奶茶,很順口。

手撕無骨鹽水雞味道剛好,好香又好吃。

• 手撕無骨鹽水雞
  • 招牌仙草凍
朗豪坊11樓嘅勝面,雪白光亮嘅店面,簡約嘅木枱子,小清新嘅感覺十分吸睛,非假日嘅晚上,一樣坐得滿滿,了解一下,原來是一間台式餐廳手撕無骨鹽水雞,清新青瓜,入味咸雞,撕開一條條,啖啖雞絲🐔 爽甜冰涼,雞汁豐盈,齒頰留香,蒜香台式香腸,熱辣辣咬落去,外皮卜卜脆,紅色蒜香味唔係爆汁嗰隻,肉質有點吃豬肉乾嘅感覺,墨汁墨魚腸唔使多介紹,新鮮墨魚造嘅香腸,咬落噗一聲有墨汁、又有粒粒墨魚肉,比起食真正墨魚🦑更易咬,更好味呢😋牛牛🐮做Icon ,怎能不試招牌牛三寶,牛頸脊、牛頰肉、牛腱炆得腍滑綿綿,大中小辣嘅麻辣湯底,自由配搭關廟麵、新竹米粉、刀削麵,三三得九麻麻辣辣🔥💥,三寶變化出九款味道,麵底口感吸索度各有特質,不慚全埸最強,必食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌芋泥仙草凍, 盡顯手藝,芋泥飄香,滑滑鮮草解辣又有益,最愛粒粒芋圓同丸子,煙靱不黏牙,一道甜品多種享受,食物貼心,服務員亦一樣有禮,他們都是國語人,點餐互動甚有「台風」,喺度用餐感覺清新活力,相當不錯,like👍

2019-11-01 40 瀏覽
朗豪坊餐廳多,要選擇吃什麼也是種困難。剛好想起上次途經這裡的時候,看到新開了間台灣餐廳,於是決定一試。以非常合理的價錢,能吃到地道的台灣料理,是近來很喜歡的餐廳~.招牌麻辣牛三寶 (小辣) 刀削麵湯底濃郁惹味,麵條軟硬適中,牛肉非常嫩滑,入口即溶,鴨血和豆腐同樣入味!.清燉牛腱心 湯飯湯底清甜,牛腱心肉嫩滑非常,整個口感清透滿足!.芋見鮮奶茶芋泥甜度適中,奶茶底亦非常香滑,芋頭迷一定會喜歡!.因為光顧過幾次,個人非常推介- 烈日桃桃 (味道偏淡,不過茶香和果味非常清透!)- 涼拌豚白肉 (醬料調配適中,白肉嫩滑彈牙)- 流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅 (非常足料,味道亦非常正宗)- 芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅 (同樣非常足料,配搭非常好)
招牌麻辣牛三寶 (小辣) 刀削麵
招牌麻辣牛三寶刀削麵

清燉牛腱心 湯飯
湯底清甜,牛腱心肉嫩滑非常,整個口感清透滿足!

芋見鮮奶茶
芋泥甜度適中,奶茶底亦非常香滑,芋頭迷一定會喜歡!
芋見鮮奶茶

因為光顧過幾次,個人非常推介
- 烈日桃桃 (味道偏淡,不過茶香和果味非常清透!)
- 涼拌豚白肉 (醬料調配適中,白肉嫩滑彈牙)
- 芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅 (同樣非常足料,配搭非常好)
招牌麻辣牛三寶刀削麵
2019-10-30 91 瀏覽
去朗豪坊除咗shopping之外,仲有好多唔同食市,勝面由台灣人所開設,要食到地道風味,就必須要嚟試一試店舖環境舒適,以灰色牆身襯托原木及灰木色的餐桌🌅🌌招牌麻辣牛三寶湯麵 $82🌌牛三寶分別為牛頸脊肉、牛頰肉及牛腱心,份量比麵還要多,非常抵食,牛肉香味慢慢滲出來,不錯😋關廟麵配麻辣湯,此為小辣之顏色,雖然看似非常辣,但其實食落好惹味而不是想像中般辣,麵身較軟👍🏻牛肉炆得夠淋,好味🌠炸地瓜條 $35🌠滿滿一碟地瓜條,少許梅子粉灑在地瓜條上,令入口不會太過寡,甜中帶酸,酸中帶甜的效果🎆涼拌青瓜 $20🎆青瓜酸得開胃,味道不算重,增加食慾,少許芝麻香🎇鴉片黑糖波波鮮奶 $33🎇鮮奶加上黑糖,甜中又帶奶的香味,珍珠為半透明, 煙煙靭靭,重奶香之選🍹果漾繽紛茶 $35🍹水果茶味道,飲落去有幾種水果清甜味,解渴有幾種水果佢配料🌌招牌仙草凍 $35🌌呢個令人印象幾深刻,好多台灣舖頭都未必整得出色,但呢間我覺得好好食仙草有彈性有口感,微微清涼之感,而芋泥非常之香,甜味的主要來源,至於芋圓及珍珠食落煙煙靭靭,好有咬口,成個甜品都好出色😋👍🏻總括而言,呢間台灣勝面的食物質素係高,而且風味地道,價錢又唔貴

店舖環境舒適,以灰色牆身襯托原木及灰木色的餐桌🌅

🌌招牌麻辣牛三寶湯麵 $82🌌

牛肉炆得夠淋,好味
炸地瓜條

🌠炸地瓜條 $35🌠
涼拌青瓜

🎆涼拌青瓜 $20🎆
青瓜酸得開胃,味道不算重,增加食慾,少許芝麻香
鴉片黑糖波波鮮奶

🎇鴉片黑糖波波鮮奶 $33🎇

🍹果漾繽紛茶 $35🍹
水果茶味道,飲落去有幾種水果清甜味,解渴

有幾種水果佢配料

🌌招牌仙草凍 $35🌌
招牌仙草凍

總括而言,呢間台灣勝面的食物質素係高,而且風味地道,價錢又唔貴,難怪經常滿座,行街行到攰攰地,入嚟嘆返碗仙草亦得🤣👍🏻
炸地瓜條
涼拌青瓜
鴉片黑糖波波鮮奶
  • 果漾繽紛查
2019-10-29 5 瀏覽
Happy Friday, 繼續以美食會友,來到旺角朗豪坊,約左地產界投資外地的朋友共進晚餐,在這個亂世,朋友分享移民好去處.踏上11樓的勝面,空間不算大,特色之一是可以聽到好溫柔的台灣女生聲音。餐廳女服務員是說普通話的。這裡餐廳雖不大,但‘環境設計不錯。點了以下食物麻辣牛三寶,微辣,牛三寶各款好滋味,果然是餐廳推薦涼拌手撕無骨鹽水雞,份量比想像多,雞肉嫩滑人氣精燉牛腱心刀削麵面質不錯,牛腱挺香鴉片黑糖波波鮮奶略甜,但算是不錯抹茶歐蕾熔岩喜歡喝到最後🈶芝士奶蓋的味道,有驚喜整體來說,食物還可以,有興趣的朋友可以試牛三寶.

餐廳女服務員是說普通話的。

這裡餐廳雖不大,但‘環境設計不錯。
點了以下食物

麻辣牛三寶,微辣,牛三寶各款好滋味,果然是餐廳推薦

涼拌手撕無骨鹽水雞,份量比想像多,雞肉嫩滑

人氣精燉牛腱心刀削麵面質不錯,牛腱挺香

鴉片黑糖波波鮮奶略甜,但算是不錯
抹茶歐蕾熔岩喜歡喝到最後🈶芝士奶蓋的味道,有驚喜

整體來說,食物還可以,有興趣的朋友可以試牛三寶.
2019-10-28 26 瀏覽
呢間台灣過江龍非常出呢!招牌麻辣牛三寶可選大、中、小辣!小辣都已經夠辣勁!麻感唔算強烈!一碗有牛腱、牛頰肉及牛頸脊,啱哂中意食牛嘅朋友仔呀!湯底味道濃郁!貫徹總店既烹調方法,以美國牛肉及牛骨熬製72小時而成,非常有心思!鮮熬鮮豚骨白肉可配上關廟麵/新竹米粉/刀削麵。我所選嘅刀削麵非常有咬口呢!湯底很派豚骨味、加上加咗白蒜泥,加更非常花惹味,愈飲愈上癒!豚肉有4片,厚度適中,帶有脂肪,非常鬆化肉嫩。流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅餡料豐富!芋泥口感滑溜,夾住煙韌嘅麻糬,口感100分呀!招牌仙草凍裏面有仙草、珍珠、芋泥、芋圓...另外再追加了小布丁&星球蒟蒻,口感夠哂豐富有層次呢!仙草滑溜,芋圓煙un有口感,配上奶茶奶以代替花奶,夠哂特別!
呢間台灣過江龍非常出呢!

招牌麻辣牛三寶可選大、中、小辣!
小辣都已經夠辣勁!麻感唔算強烈!
一碗有牛腱、牛頰肉及牛頸脊,啱哂中意食牛嘅朋友仔呀!

豚肉有4片,厚度適中,帶有脂肪,非常鬆化肉嫩。

流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅餡料豐富!
芋泥口感滑溜,夾住煙韌嘅麻糬,口感100分呀!

招牌仙草凍裏面有仙草、珍珠、芋泥、芋圓...
另外再追加了小布丁&星球蒟蒻,口感夠哂豐富有層次呢!
本身個人已經好鍾意台灣野食,因為好啱自己口味🤣🤣今晚專登黎朗豪坊食主打台灣美食既勝面🥰都幾旺下,我地要排隊等入去,大概十零分鐘左右,可接受人氣精燉牛腱心湯麵$58我哋揀咗關廟麵,麵既質地有啲似kiki拌麵,屬於腍腍地嘅面,但唔會話腍到不能接受。牛腱心肉筋分明,好大塊同厚身,好入味😆凉拌手撕無骨鹽水雞拌麵$62刀削麵配埋鹽水雞撈埋一齊食,帶點微辣,十分開胃,而且味道好唔錯,不過略嫌雞肉有點鞋🙈芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅$38服務員强烈推介俾我哋,的確無介紹錯!超多肉鬆,薄薄嘅手抓餅十分香脆,熱辣辣咁食,入邊嘅芝士溶為其中,連埋肉鬆手抓餅一齊食簡直冇得彈啊😋招牌仙草凍$35仙草好滑,上面仲有粒粒透明珍珠,芋圓同芋頭泥,加埋台南特色奶茶撈埋一齊食,不單止唔會太甜,而且好有口感😋仲食到粒粒芋頭蓉脆脆布丁歐蕾奶茶$33超級喜愛呢杯野飲,唔單止又滑滑嘅布甸,配上淡淡的奶茶香味,再加埋芝士奶蓋係面,鹹鹹地甜甜地滑滑地,口感10分豐富多層次,好飲😍鴉片黑糖波波鮮奶$33淡淡的奶香連埋黑糖同珍珠,唔會好甜,而且珍珠好有𡁻口

都幾旺下,我地要排隊等入去,大概十零分鐘左右,可接受

人氣精燉牛腱心湯麵$58

凉拌手撕無骨鹽水雞拌麵$62

芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅$38

招牌仙草凍$35

脆脆布丁歐蕾奶茶$33

鴉片黑糖波波鮮奶$33
淡淡的奶香連埋黑糖同珍珠,唔會好甜,而且珍珠好有𡁻口
  • 芝士肉鬆雞蛋手工手抓餅
2019-10-27 11 瀏覽
上週利用週末去了高雄,台灣美食意猶未盡,今天在朗豪坊看到這家店,一定要試一試啦,拼盤小吃還不錯,紅薯很好吃,奶茶我覺得奶蓋不錯,奶茶底一般性,不如一個白桃茶,手抓餅還挺好吃,酥脆可口,肉燥粉絲味道也可以,就是份量很少
嗰日同屋企人喺旺角行完街 諗住搵啲餐廳食 但多數都係放題同任食火鍋 我哋本身細食又唔想食咁多野 於是就睇吓附近有冇啲唔太貴又好食嘅餐廳 點知喺商場行行下就見到呢間新開嘅台式餐廳🤤 睇過餐牌價錢有冇貴而且好似幾吸引咁 一於就試你啦!😏餐廳喺旺角朗豪坊商場11樓 行完街就可以去食 勁方便!呢度嘅食物種類都幾多 而且仲有我最愛嘅珍奶系列添阿😍😍我地首先就叫左個前菜先-涼伴鹽水雞加豆腐🐔-呢個鹽水雞清清涼涼 食落去幾舒服而且加埋豆腐仲有清新嘅感覺而且呢個雞已經預先撕開曬 又冇骨 好貼心!之後就到另一個台灣必食啦!-蒜香台式香腸✨-呢個到配合左原味台灣腸同埋墨魚腸兩種 原味唔洗多講 又甜又脆皮!而另外墨魚腸就幾特別 因為腸入面有埋真。墨魚粒🦑 食落口仲多咗一份口感煙韌!👍🏻之後就到主食套餐啦!-牛腱心配關廟麵🍜-呢個麵係佢哋嘅精選推介😏而且份量都唔少 夠一個大男人食!另外個關廟麵幾特別 出面好少聽到 店員介紹其實係比普通面幼身少少 比較耐煮 而且口感仲好Q彈添!👍🏻另外個牛腱心都好出色 煮紅燒牛肉麵一定見到佢但呢到嘅牛腱心雖然冇用紅燒牛肉麵嘅湯底煮 但佢自己嘅牛味就出好多 而且雖然比較多筋 但好

餐廳喺旺角朗豪坊商場11樓 行完街就可以去食 勁方便!

呢度嘅食物種類都幾多 而且仲有我最愛嘅珍奶系列添阿😍😍

我地首先就叫左個前菜先

-涼伴鹽水雞加豆腐🐔-

呢個鹽水雞清清涼涼 食落去幾舒服而且加埋豆腐仲有清新嘅感覺
而且呢個雞已經預先撕開曬 又冇骨 好貼心!

之後就到另一個台灣必食啦!

-蒜香台式香腸✨-

呢個到配合左原味台灣腸同埋墨魚腸兩種
原味唔洗多講 又甜又脆皮!

之後就到主食套餐啦!

-牛腱心配關廟麵🍜-

呢個麵係佢哋嘅精選推介😏
而且份量都唔少 夠一個大男人食!

另外個牛腱心都好出色 煮紅燒牛肉麵一定見到佢
但呢到嘅牛腱心雖然冇用紅燒牛肉麵嘅湯底煮 但佢自己嘅牛味就出好多 而且雖然比較多筋 但好冧同埋好有口感!🤤

食台灣野又點少得飲杯珍奶阿!

-鴉片黑糖波波鮮奶-

雖然個名好特別有鴉片 但實際係冇嘅放心😂
呢個黑糖鮮奶相比起出邊連鎖式嘅台式飲品絕對唔輸蝕!
勁濃鮮奶味再加埋黑糖 冇得輸!而且珍珠仲好Q彈 唔好好冧冇咬口!

最後仲忍唔住叫多咗個甜品

-招牌仙草凍-

仙草涷有仙草,珍珠,芋泥 同埋我最喜愛嘅芋圓阿!😍

呢度嘅芋圓都係有三色 口感都好煙韌 仲每粒都有啲甜味 唔會淨係一舊麵粉咁👍🏻
加埋佢哋嘅花奶更香之餘仲好食🤤🤤

食咗咁多嘢都已經飽 但價錢喺商場鋪嚟講都唔算貴
平均每人大概$8-90 而且食到好多野同食物質素都唔錯 下次行街行到攰再嚟食或飲杯珍奶都好☺️
2019-10-24 67 瀏覽
臺灣朋友來香港~ ^^專門帶他們到香港的臺灣餐廳食晚飯haha!瘋狂shopping後,就來到mk最近的大商場朗豪坊食晚飯。這間餐廳的價錢在朗豪坊地段來説,個人覺得不算貴啊~而且~見到碗碗美食都大大份就覺得更加值得^^- 招牌麻辣牛三寶臺灣麵 <牛頸脊肉,牛腱心,牛頰肉>辣度看自己需要,我這次沒有特別要求的辣度剛剛好(平時譚x食開小辣的xD)最重要不但有辣,麻油味也香得突出令到有多幾層次的豐富口感。- 台式鹽酥雞滷肉飯一碗甘大的滷肉飯才$60蚊左右!真係覺得超平民~睇相就知道起碼超過 10x粒鹽酥雞,外皮金黃脆卜卜,重有D雞汁流出來。- 涼拌豚白肉有點點辣,因爲有配秘制辣醬在面頭,整體食落不會感覺油膩。- 流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅聼個名好似甜品就當作甜品最後order^^真的好特別,連臺灣的朋友都說臺灣不多這種包麻糬芋泥~~反而香港的臺灣餐廳有!
臺灣朋友來香港~ ^^
專門帶他們到香港的臺灣餐廳食晚飯haha!

這間餐廳的價錢在朗豪坊地段來説,個人覺得不算貴啊~
而且~見到碗碗美食都大大份
就覺得更加值得^^

- 招牌麻辣牛三寶臺灣麵

<牛頸脊肉,牛腱心,牛頰肉>
辣度看自己需要,
我這次沒有特別要求的辣度剛剛好(平時譚x食開小辣的xD)
最重要不但有辣,麻油味也香得突出
令到有多幾層次的豐富口感。

- 台式鹽酥雞滷肉飯

一碗甘大的滷肉飯才$60蚊左右!
真係覺得超平民~
睇相就知道起碼超過 10x粒鹽酥雞,
外皮金黃脆卜卜,重有D雞汁流出來。
涼拌豚白肉
台式鹽酥雞滷肉飯

- 涼拌豚白肉

有點點辣,因爲有配秘制辣醬在面頭,
整體食落不會感覺油膩。

- 流心麻糬芋泥雞蛋手工手抓餅

聼個名好似甜品就當作甜品最後order^^
真的好特別,連臺灣的朋友都說臺灣不多這種包麻糬芋泥~~
反而香港的臺灣餐廳有!
台式鹽酥雞滷肉飯
2019-10-23 17 瀏覽
比朋友放飛機,一個人在旺角,在朗豪坊看見一間新的台灣菜,一個人也要吃飯吧!點了花枝丸甜不辣滷肉飯,非常失望!!他的魯肉⋯⋯⋯完全不知怎樣形容,吧,其實算不上是魯肉,吃上去感覺像是肉鬆拌飯!不予置評!
點了花枝丸甜不辣滷肉飯,非常失望!!
花枝丸甜不辣滷肉飯