2013-08-06
家中老人家生日又鍾意食素, 見其他人食評中提到米之蓮推介於是一試。環境方面主要有維港海景加落地玻璃, 所以唔錯。食物方面無叫餐, 散叫咩都試下~1. 素拼盤(大)可以隨意揀的, 我地揀素鵝, 酸齋, 無錫脆鱔, 千頁豆腐, 雞絲粉皮,無錫脆鱔口感唔錯, 至於其他一般, 事關應熱的唔夠熱, 冷盤又太凍2. 咕嚕肉 一樣唔夠熱, 口感都唔錯, 味道適中, 唔太酸亦唔太甜, 幾脆3. 五柳炸魚即係芋頭魚, 有別於其他的是這裏用腐皮包著芋蓉炸再加上甜酸汁, 一樣唔夠熱4. 豆腐餃子賣相麻麻, 味道一般, 這道菜考廚師手藝, 上桌前豆腐已裂開。5. 竹笙素翅味道蠻好, 質感不會太稠亦不會太稀。6. 欖菜豆角無特別, 唔夠熱7. 芙蓉木耳豆苗唯一夠熱和熱到出煙, 蛋白好滑, 味道亦唔會好濃, 剛剛好8. 上海粗炒 麵質太軟, 口感麻麻9. 上海冷麵 很適合夏天食, 凍而且惹味, 不過有點似街邊撈麵10. 壽桃包 採用豆沙餡, 唔太甜, 而且鬆軟又夠熱, 係全晚最好食服務方面:劣負責服務我地枱ge侍應 由我地入座至離開, 全程黑面兼哨香口膠, 十問九唔應, 對其他客又唔會, 仲四萬咁口, 不過大家開
環境方面主要有維港海景加落地玻璃, 所以唔錯。
食物方面無叫餐, 散叫咩都試下~
5. 竹笙素翅味道蠻好, 質感不會太稠亦不會太稀。
6. 欖菜豆角無特別, 唔夠熱
8. 上海粗炒 麵質太軟, 口感麻麻
服務方面:劣
負責服務我地枱ge侍應 由我地入座至離開, 全程黑面兼哨香口膠, 十問九唔應, 對其他客又唔會, 仲四萬咁口, 不過大家開心食飯都無理佢。
到收枱準備食壽桃包時, 唔係佢自己過嚟執, 而係同我地講"你地掉晒D嘢比我", 無辦法, 我地叫佢叫第二個嚟服務我地, 最後佢不停喺其他食客面前話我地唔啱, 而佢地ge部長亦未有理會, 原本開心一餐生日飯, 大家都好嬲。
結帳時, 侍應完全無提過有信用卡優惠, 到等升降機至睇到, 又一失敗之處。