2024-05-12 52 瀏覽
生煎包當然係最值得推介㗎啦~~呢度嘅生煎包係每日即場包~~好新鮮呀!絕對唔係啲雪凍咗,雪硬晒,蒸出嚟唔好食嘅包!仲要採用咗混水蒸法!即係上半部既包因為係皮薄嘅嗰邊,就用蒸!就唔會穿呀!咁皮厚嘅一邊,會採用煎炸模式,咁可以鎖住湯汁啦~~見到師傅都同唔同枱嘅食客有講解下,點樣食呢個生煎包!仲要價錢實惠,仲有套餐添啊!我哋仲叫咗雞絲粉皮!雞絲同粉皮嘅份量都好多啊!仲有青瓜作為一個蔬菜之選!煎餅同酸辣湯,我哋都叫咗試吓,都好出色!而蔥油撈麵都好食呀!佢嘅排骨係好鮮嫩!咁撈麵亦都好入味!

絕對唔係啲雪凍咗,雪硬晒,蒸出嚟唔好食嘅包!
見到師傅都同唔同枱嘅食客有講解下,點樣食呢個生煎包!
仲要價錢實惠,仲有套餐添啊!

煎餅同酸辣湯,我哋都叫咗試吓,都好出色!
而蔥油撈麵都好食呀!佢嘅排骨係好鮮嫩!咁撈麵亦都好入味!
2024-05-11 75 瀏覽
自己本身都好鍾意食生煎包,如果係爆質生煎包唔使諗啦,一定要過去試,劉興記最近開咗好幾間分店,其中一間就喺旺角,位置好方便👍 試咗佢嘅招牌生煎包,超好食,一咬落去嗰吓仲要爆汁添🤣 另外都試咗佢嘅蟹黃生煎包,呢個就比較特別啲啦,其他地方未必食,整得都好香口㗎😊另外都試咗擔擔麵同埋佢哋招牌嘅麻醬手撕雞絲粉皮,個麻醬超正👍 食過返尋味😉 如果比較想食啲小雲吞嘅話都可以試吓佢哋嘅鮮雞湯小雲吞,細細粒幾好食嘅,最後記住要叫杯豆漿,食完覺得好滿足😌

蟹黃生煎包
麻醬手撕雞絲粉皮
鮮雞湯小雲吞
蟹黃生煎包
麻醬手撕雞絲粉皮
鮮雞湯小雲吞
2024-05-11 24 瀏覽
路過見到新開咗間食生煎包,入面人頭湧湧,一於入去食下先生煎包外皮金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。每一口咬下去都迸出了滿滿的肉汁,令人垂涎欲滴。特別喜歡它們的底部,煎得酥脆,帶來了一種獨特的口感。鮮雞湯小雲吞湯清味鮮,小雲吞包裝著豐富的鮮肉餡料。咬一口,湯汁和餡料融合在一起,帶來了美味的滋味。老闆仲話雞湯係每日新鮮熬製而成麻醬手撕雞粉皮是我在這家店的另一個推薦。手撕雞肉搭配著Q彈的粉皮,再加上香濃的麻醬,味道鮮美又開胃。豆沙鍋餅是一種傳統的點心。鍋餅的外皮煎得金黃酥脆,內餡是滑順細膩的豆沙,甜度適中。每一口都能品味到豆沙的香甜,給人一種懷舊的味道。
路過見到新開咗間食生煎包,入面人頭湧湧,一於入去食下先

2024-05-11 20 瀏覽
早幾日係女人街搵野食見到有間新店有人龍行近先知係依家既網紅店 - 劉興記 😍開頭仲以為自己睇錯 因為當時OpenRice 仲未有show 旺角分店架😚⭐️網紅生煎包 (原味 & 蟹粉)大愛😍咬落起碼有3大啖熱辣辣既湯汁包皮好薄好軟熟 包底金黃 脆得黎唔硬餡料十足 而且豬肉肉味好夠👍🏻蟹粉生煎包有大量蟹粉 好鮮香😍配埋湯好好食 超級推介😍⭐️雞絲粉皮用既係新鮮原隻雞食得出同出面其他既急凍雞絲係好大分別粉皮好滑 麻醬好香👍🏻👍🏻⭐️蔥油拌麵蔥油攢得好香😍而且麵條韌度十足口感非常之好😍👍🏻餐廳環境好企理 上菜速度都好合理而且晚餐價錢都係幾十蚊每樣菜式都食得出係好俾心機煮性價比好高 值得再試👍🏻👍🏻
早幾日係女人街搵野食見到有間新店有人龍
行近先知係依家既網紅店 - 劉興記 😍
開頭仲以為自己睇錯
因為當時OpenRice 仲未有show 旺角分店架😚

⭐️網紅生煎包 (原味 & 蟹粉)
大愛😍咬落起碼有3大啖熱辣辣既湯汁

而且晚餐價錢都係幾十蚊
每樣菜式都食得出係好俾心機煮
性價比好高 值得再試👍🏻👍🏻
2024-05-11 52 瀏覽
日期:26店名/Shop Name:劉興記生煎包專門店(旺角)地址/ Adresss: 旺角通菜街1號M-1T種類/Type:京滬包點麵飯推介/Recommend:招牌生煎包, 蟹黃生煎包,鮮雞湯小雲吞,秘製上海炸排骨,蔥油拌麵,人均價錢:$60店舖環境: 簡約裝修嘅小店,座椅坐得都算舒服,雖然係小店,但係坐得一啲都唔迫交通: 油麻地A2出口行6分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今日約朋友吃飯,自己早咗,見旺角女人街尾有間新開小籠包店,就入咗去坐低,經過熱情嘅店員推介,叫咗幾個招牌名菜,店員話佢嘅你嘅理念係做到材料新鮮,但係價錢相宜,極力推薦生煎包,由師傅現場包好及煎制,熱辣辣脆卜卜,吃嘅時候要小心啲,咬個窿仔攤凍咗,然後先慢慢吸裏面嘅汁,唔好燙親招牌生煎包 $18喜歡這個招牌產煎包,新鮮肉餡爆漿,外皮鬆脆,吃嘅時候要小心咬開一個小洞口,湯汁由肉包粥爆出,肉餡調味得非常好,可能是肉質新鮮的關係,生煎包非常鮮甜惹味,因為唔係好信喺現場包,同個店員傾開,佢話唔信你可以睇吓,入咗去真係見師傅係現場逐個逐個即時包,師傅手工好好皮薄餡靚,小籠包包到差唔多大小蟹黃生煎
日期:26
店名/Shop Name:劉興記生煎包專門店(旺角)
地址/ Adresss: 旺角通菜街1號M-1T
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

招牌生煎包 $18
蟹黃生煎包 $20
蟹粉小籠包,半邊皮脆,充滿蟹粉味的肉餡,熱辣辣嘅鮮味,店員介紹時說是每天即時由師傅現場包,即時現場生煎,完全是熱辣辣

鮮雞湯小雲吞 $30
鮮雞湯小雲吞是每天用新鮮雞,雞肉就拆來做手撕雞,用剩返嘅雞骨部份用來熬製10多小時成為小雲吞精髓嘅鮮雞湯,小雲吞皮薄嫩滑,肉餡鮮味,雞湯一定要飲晒,完全鮮味十足
秘製上海炸排骨 $22
秘製上海炸排骨肉質非常鬆化,皮脆肉嫩,見肉鮮嫩呈現粉紅色,詢問店員,店員說豬扒熟透,因為他們選材是用新鮮的梅頭豬肉,那部份新鮮的肉呈現特別深的粉紅色,所以炸熟透後會有粉紅色的現象,吃的時候確實感到肉質已經是熟透,但是肉質非常鬆化,可能就是梅頭豬肉的質感

蔥油拌麵 $30
這個蔥油拌麵由爆香咗嘅蔥油加上秘製醬汁,同埋煙靭嘅麵條,成為美味嘅鐵三角,再加上炸香左嘅乾蔥同埋蔥絲,每一啖滿滿是蔥油嘅香氣,鍾意蔥油嘅一定唔會失望
2024-05-10 42 瀏覽
✨招牌生煎包 $20/2✨蟹黃生煎包 $18/1生煎包果然係會噴汁的!🤩不過食完蟹黃味真係返唔到轉頭 個頭好香好正😍仲有蟹肉絲係入面 真材實料😋唯一係個底煎得比較硬身~✨蔥油雞扒菜飯 $42✨麻醬手撕雞絲粉皮 $35✨鮮雞湯小雲吞(12粒) $30✨蔥油拌麵 $30✨低糖豆漿 $10蔥油雞扒無論係配菜飯定拌麵都好夾 雞扒炸粉唔會太厚 食落幾juicy😆 雞絲粉皮大大碟 好夠醬 呢個價錢真係好抵食😝主廚仲好熱情咁介紹 佢哋既菜飯係用菜芯苗整既 同出面比較常用既白菜口感唔同~個人都幾鐘意個小雲吞 12粒竟然先$30 性價比好高!
✨招牌生煎包 $20/2
✨蟹黃生煎包 $18/1

✨蔥油雞扒菜飯 $42
✨麻醬手撕雞絲粉皮 $35
✨鮮雞湯小雲吞(12粒) $30
✨蔥油拌麵 $30
✨低糖豆漿 $10
2024-05-10 69 瀏覽
最近發現一間生煎包新貴非常出色,生煎包湯汁係爆出來!咁啱呢日喺旺角見到分店即刻去探一探究竟。🌟招牌生煎包4隻🌟蟹黃生煎包1隻職員好好傾,話佢哋豬肉全部喺就近嘅街市當日即買即包即做,包保新鮮。真係小心燙口!生煎包煎得脹卜卜,肉汁係充滿一整個包,咬開少少就會即刻流晒出嚟,真係未食過咁多湯汁嘅生煎包👍🏻😍!🌟麻醬手撕雞絲粉皮個麻醬係非常之香濃嫩滑,配埋青瓜絲同埋爽滑粉皮好好味,夏天食真係好適合。職員透露係用咗上海傳統老醬油廠嘅麻醬,再由師傅自己調製適合香港人口味。呢一碗雞絲粉皮非常大碗,加杯豆漿已經係一個餐。🌟蔥油拌麵蔥油都係由師傅自己調制,簡單拌麵都已經非常美味。🌟祕製上海炸排骨職員又特別推介佢哋嘅炸排骨,係當日新鮮豬肉而且唔會落鬆肉粉,炸粉都特別研究過,就算外賣拎返屋企都唔會淋咗。餐廳貼住招紙,生煎包冇爆汁即刻更換,好有信心。餐廳仲有四款套餐,主食+生煎包配低糖豆醬都係50幾蚊,良心價吖!

🌟招牌生煎包4隻
🌟蟹黃生煎包1隻
真係小心燙口!

🌟麻醬手撕雞絲粉皮

🌟蔥油拌麵
蔥油都係由師傅自己調制,簡單拌麵都已經非常美味。

🌟祕製上海炸排骨

2024-05-06
2024-05-10 6 瀏覽
同朋友都好鍾意食生煎包,今日行經女人街見到呢間新開嘅劉興記生煎包專門店就入去試吓。生煎包最重要就係要有新鮮熱辣嘅湯汁。同朋友叫了招牌生煎包同蟹黃生煎包,上餐時店員貼心提醒要小心爆汁。先咬一口,嚐一啖湯汁,招牌生煎包湯汁味鮮,再吃一口,湯汁仍不停湧出來,每一啖都嚐到新鮮熱辣嘅湯汁,絕對不負爆汁之名。加上煎得脆脆嘅包底,果然係招牌之作。蟹黃生煎包更是有驚喜,加入蟹黃嘅餡料同湯汁更添鮮味,吃一隻絕對不夠,必食推介!同朋友另外點了排骨蔥油拌麵,排骨新鮮炸起,炸得酥脆,香蔥特別切成幼絲,拌着麵吃,感覺融和,滋味十足。麻醬手撕雞絲粉皮份量十足,有大量切得幼細的青瓜絲,配上QQ的粉皮,夏天吃感覺清新。

• 蟹黃生煎包
2024-05-09 110 瀏覽
位於旺角通菜街1M至1T號華發大廈地下D號舖的劉興記生煎包專門店,主打爆汁生煎包。筆者當日為假期中午,在門後等候約十分鐘便可入座。順便一提,餐廳的位置不算十分闊落,而且門外有人等位,匆匆吃完便要離開。餐廳採用二維碼掃描下單,食物約十分鐘內便陸續上桌了。招牌生煎包 - 6隻 - $45(Signature Pan-fried buns)生煎包上桌時還是熱騰騰的,賣相十分誘人。筆者喜愛將生煎包咬一口小洞,然後將湯汁倒在湯匙上。湯汁如泉水般湧出,吃起來十分過癮。生煎包底部煎成金黃色,口感微脆。上層濕潤,下層脆口,一個生煎包能感受到兩款口感,頗為特別。📌麻醬手撕雞絲粉皮 + 生煎包兩隻 - $54Green bean noodles & shredded chicken with sesame sauce served with signature Pan-fried buns 2pcs朋友則點了一客皇牌套餐,先將麻醬和雞絲粉皮攪拌均勻,接著便可以愉快地開動了。麻醬比想像中濃稠,味道十分濃厚。這款主食還加了少許青瓜絲,令整體更為清新平衡。📌皇牌套餐奉送豆漿一杯下單後約三十秒,店員便送上了豆漿,

餐廳採用二維碼掃描下單,食物約十分鐘內便陸續上桌了。

招牌生煎包 - 6隻 - $45
(Signature Pan-fried buns)

📌麻醬手撕雞絲粉皮 + 生煎包兩隻 - $54

📌皇牌套餐奉送豆漿一杯
下單後約三十秒,店員便送上了豆漿,效率相當高。

順便一提,餐廳暫時只接受現金付款。店面貼了不少明星與老闆的合照。

劉興記生煎包專門店
(Lau Hong Kee Pan-fried Buns)
地址:旺角通菜街1M至1T號華發大廈地下D號舖
電話:3689 7302
2024-05-01
10 分鐘 (堂食)
  • 招牌生煎包
旺角竟然新開劉興記!最出名就係生煎包,於是同朋友一齊去食~ 夜晚6:00門口已經大排長龍,等咗半個鐘先至入到去~ 除咗原味生煎包,其實仲想食蟹粉生煎包,點知!阿姐話已經賣晒🥹 所以如果大家想食就一定要早啲去生煎包新鮮熱辣大大粒,即叫即煎超香脆,而且湯汁爆多,啜極都有,肉汁鮮味非常Juicy~另外仲嗌咗排骨菜飯同雞絲酸辣湯。 排骨外層包住一層薄薄嘅麵包糠,非常香口酥脆。 菜飯清淡煙靭。 再配埋雞絲酸辣湯就剛剛好~ 雞絲酸辣湯好足料,除咗雞絲,有齊冬菇絲、竹筍絲、木耳絲,滋味😋🤗

2024-05-01
35 分鐘 (堂食)
  • 生煎包
2024-05-08 19 瀏覽
早幾日同friend食咗呢間「劉興記生煎包專門店」原來有幾間分店,我哋係食旺角通菜街分店。.叫咗王牌2號套餐,麻醬手撕雞絲粉皮加生煎包兩隻,$54送凍豆漿一杯,或者可以加$8轉其他飲品。例如可樂、無糖可樂、或者酸梅湯另外再叫咗個糖醋炸排骨菜飯,$46.麻醬極之多,粉皮都幾滑生煎包個皮夠薄,超級爆汁,所以記住要小心啲食!見到有個牌寫住如果唔爆汁可以叫店員更換 😂凍豆漿係低糖,唔會過甜糖醋炸排骨都幾濃味,配菜飯食就啱啱好.
早幾日同friend食咗呢間「劉興記生煎包專門店」
原來有幾間分店,
我哋係食旺角通菜街分店。
叫咗王牌2號套餐,
麻醬手撕雞絲粉皮加生煎包兩隻,$54
送凍豆漿一杯,
或者可以加$8轉其他飲品。
例如可樂、無糖可樂、或者酸梅湯
另外再叫咗個糖醋炸排骨菜飯,$46
麻醬極之多,粉皮都幾滑
生煎包個皮夠薄,超級爆汁,所以記住要小心啲食!
見到有個牌寫住如果唔爆汁可以叫店員更換 😂
凍豆漿係低糖,唔會過甜
糖醋炸排骨都幾濃味,配菜飯食就啱啱好
2024-05-08 27 瀏覽
人氣生煎包「劉興記」,在短短一個月內連開5間分店,老闆果然夠膽識,也對自己的出品充滿信心。今日來到旺角通菜街分店,興幸等了一陣就有位,臨走時,見到門前已有長長的人龍。細細的店舖坐滿客人,服務員招待殷勤。皇牌套餐三《鮮雞湯小雲吞12粒 + 生煎包兩隻》$54招牌生煎包每隻都是人手包,老闆採用本地新鮮豬肉梅頭肉,而爆汁的秘密是在加了皮凍,皮凍是用雞腳和豬骨去淆製, 再混合新鮮豬肉一齊搞,就成了鮮甜爆汁的生煎包。小小的一隻包,背後的功夫可多呢!雲吞湯底用十多隻三黃雞熬製,非常鮮甜,雲吞皮薄肉嫩,一口一粒,12粒很快就食完。《上海排骨湯麵》$42排骨蘇香惹味,份量足夠,配搭上海麵,一濃一淡變均勻。《雞絲酸辣湯》$30酸辣湯材料豐富,有雞絲、冬菇絲、蛋絲、雲耳絲……酸味也適中。《豆沙鍋餅》$28脆脆的外皮包著軟甜的紅豆榕,不錯《低糖豆漿》$10

皇牌套餐三
《鮮雞湯小雲吞12粒 + 生煎包兩隻》$54

《上海排骨湯麵》$42
排骨蘇香惹味,份量足夠,配搭上海麵,一濃一淡變均勻。

《雞絲酸辣湯》$30

《豆沙鍋餅》$28
脆脆的外皮包著軟甜的紅豆榕,不錯
《低糖豆漿》$10

• 招牌生煎包
旺角有好多好嘢食search social media 見到有間好hit嘅生煎包😍一於去試吓先劉興記招牌生煎包/ 蟹黃生煎包($45/6隻;$18/隻)外皮煎至金黃色,酥脆可口內裏勁多湯汁 要小心新鮮滾熱辣的包可能爆到成身都係湯汁😳加上佢地每天選用新鮮的豬肉做餡料真的會忍不住一個接一個🤤麻醬手撕雞粉皮 ($35)雞肉非常嫩滑,大廚話為了保持肉質的鮮嫩,雞肉是煮熟後手撕而成的,而佢哋的麻醬是自己調製,質地濃稠丁百步香蔥油餅 ($28)香蔥油餅的表面經過煎炸,形成了一層脆脆的外皮,非常吸引🤤一口咬下去,外皮的酥脆與內部的蔥香mix埋一齊,口感層次豐富勁滿足感❗️豆沙窩餅紅豆餡唔算多~不過就鍾意佢唔甜我6點到店嘅時候就冇乜人之後就陸陸續續全場爆滿要試的話記住早啲去呀
旺角有好多好嘢食
一於去試吓先

劉興記

招牌生煎包/ 蟹黃生煎包
($45/6隻;$18/隻)

外皮煎至金黃色,酥脆可口
內裏勁多湯汁
要小心新鮮滾熱辣的包
可能爆到成身都係湯汁😳
加上佢地每天選用新鮮的豬肉做餡料
真的會忍不住一個接一個🤤

麻醬手撕雞粉皮 ($35)

丁百步香蔥油餅 ($28)

香蔥油餅的表面經過煎炸,形成了一層脆脆的外皮,非常吸引🤤

豆沙窩餅
紅豆餡唔算多~
不過就鍾意佢唔甜

我6點到店嘅時候就冇乜人
之後就陸陸續續全場爆滿
要試的話記住早啲去呀
2024-05-08 25 瀏覽
今日就同朋友去咗旺角新開既劉興記生煎包專門店招牌生煎包豬肉餡料每日新鮮製作, 由師傅即叫即煎, 外層煎得香脆, 咬一口, 之後勁爆湯汁, 入面大概有3啖湯頭, 味道鮮甜, 有點黏口, 招牌擔擔麵麵質彈牙, 面頭係用左上海幾款傳統醬料特調而成既炸醬, 再加入蝦乾, 令頭湯更咸香鮮味, 上海排骨菜飯豬扒用左梅頭部份, 無落鬆肉粉, 食落比較硬身, 保留返新鮮豬扒嘅口感, 菜飯用左菜心苗鮮嫩嘅部份, 飯粒粒粒分明, 加左d雞油,更加香口豆沙窩餅豆沙窩餅餅皮薄身香脆, 口感煙靭
今日就同朋友去咗旺角新開既劉興記生煎包專門店

上海排骨菜飯

豆沙窩餅
豆沙窩餅餅皮薄身香脆, 口感煙靭
2024-05-07 52 瀏覽
前幾日同屋企人行過,好好彩唔洗排隊,就入去試一試,首先梗係要叫哂兩款生煎包生煎包熱辣辣,用新鮮豬肉製作,皮脆肉嫩,入面真係爆哂湯汁!蟹黃生煎包同樣出色,仲多左蟹嘅鮮味,好正😋之後選擇困難唔知試邊樣好,店長好熱情咁推介我地試蔥油拌麵同小雲吞,蔥油拌麵蔥油味好香,唔會太鹹,好啱我口味,店主仲同我地介紹小雲吞嘅雞湯係由雞絲粉皮嘅雞殼熬製而成,無加味精,咁用心嘅小店,真係要俾個like佢價錢都非常親民,會再Encore😋

價錢都非常親民,會再Encore😋