12.5K
Charis007
2025-07-06
4K 瀏覽
關注
今天來了這間生煎包專門店吃生煎包一時多,在猛烈太陽底下,站着排隊等位,幸好不算太久,十多分鐘就輪到我們了。店舖不大,都是拼桌,吃完就走。掃二維嗎點餐,瀨尿蝦已售罄,小籠包亦是。點了蟹黄生煎包(兩隻)招牌生煎包(兩隻)招牌炸豬排菜飯+生煎包(\隻)配凍豆漿。太多人叫生煎包,催促許久仍在煎中,豆漿也是叫了幾次才送上。不久,豬排菜飯到了,但送的生煎包就沒有來,到最後,還忘記了,催促了N次才補上,但就暖和的第二次下單,點了涼拌麻醬青瓜雞絲粉皮,十分失望:(粉皮吃不下去,埋單走人整體來說,這店的生煎包是不錯,但未致絕驚艷,遺憾未能吃到瀨尿蝦生煎包,估計可能是因為價錢便宜,生煎包味道不錯,才會這麼多人光顧。至於其他的菜色不如我過往光顧過的上海店好吃,菜飯一般,雞絲粉皮不正宗,也不好吃,不推薦到生煎包專門店,主要就是來吃生煎包就是。查看更多
招牌+蟹黃生煎包
生煎包
Yi tsang
推介😃
Yi tsang
2025-10-01
關注
今日約咗朋友出旺角,順便一齊食嘢傾吓偈, D 間出邊好多人排隊,食上海嘢,感覺唔錯,就入去試吓一坐低就放了一瓶凍冰冰的豆漿,職員說是免費的,任添,非常貼心,大熱天時真係好想飲一杯凍飲,豆味重,唔錯,推介👍炸醬拌麵: 面上便鋪了很多青瓜和肉醬,撈埋一齊食好惹味招牌生煎包:大大隻整上枱,熱辣辣,個皮唔係好厚,入邊爆汁, 麻醬青瓜絲粉皮:夏天食都唔錯,天氣太熱,唔想食熱食,粉皮上邊鋪有青瓜絲和雞絲,非常清新,又飽肚,大大碗,食完都已經好飽價錢一啲都唔貴,味道又唔錯,值得encore 查看更多
念念不忘嘅生煎包
2025-09-30
關注
實在太鍾意食佢地嘅生煎包,所以放假又去食多次,不過今次就去左旺角呢間分店,估唔到人流一樣咁多。呢間分店座位算比較多,不過坐起上黎都比較擠逼。蟹黃生煎包2隻 $38鮮蝦濃湯生煎包2隻 $28招牌生煎包6隻 $50分別叫左幾款生煎包,招牌嘅生煎包一樣都係勁多汁個皮底煎到勁脆,即時煎出黎好熱口,咬開入面爆汁出黎。另外蟹黃生煎包個味就多左入鮮甜同埋蟹黃嘅濃香,蟹黃仲要有蟹黃黃油流出黎,加少少醋食香好多同埋叫左走鮮蝦生煎包,咬開入面有勁大隻蝦,而且入面個湯汁比上面兩款鮮香好多,而且蝦肉係彈牙招牌炸雞扒湯麵 $45雞扒好大塊厚肉,炸得好脆。湯麵加左D蒜油同蒜香入去,撈起埋成個麵食好香。麵身係上海麵,比較粗身有口感。查看更多
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評
bubu_ckck
生煎包世一!
bubu_ckck
2025-09-28
關注
睇完bob 社交平台推介⋯決定要黎試食一下未入去之前 姐姐見我哋排隊咁辛苦都俾咗啲豆漿俾我哋飲!我想講,啲豆漿好甜,你都會飲多啲渣!正正!入到去由於招牌係蟹皇所以都叫佢既麵同生煎包試試佢個麵係好有蟹皇味😂😂 但一個人食,真係太飽!同埋食完真係食唔落其他野⋯老實講 蟹皇生煎包真係冇乜特別可能因為我哋食咗碗麵,嗰陣味同啲肉都係差唔多⋯但強烈建議食普通生煎包!佢個皮係脆的裏面多汁多肉!夠膽講,佢既生煎包可以話係香港鼎泰豐查看更多
Angie117
招牌生煎包 🤤
Angie117
2025-09-25
關注
好耐冇食過生煎包😋咁啱依晚一個人食飯經過旺角見到✨劉興記生煎包專門店✨佢哋嘅招牌生煎包最出名🤤所以就排隊入去食😍另外佢哋個豆漿仲要係任飲🥛✨招牌生煎包四隻 $35果然係招牌生煎包,一咬落去充滿湯汁同埋煎到好脆,新鮮熱辣,好正湯汁充滿肉味,好多肉汁另外佢仲有其他口味下次要再試瀨尿蝦口味同埋蟹黃口味😍✨上海小籠包四隻$40小籠包皮薄餡靚,即叫即蒸所以時間要需時食落去又係充滿着湯汁😋食落去真係要小心熱親 查看更多
gotyoueatrice
爆汁超正生煎包
gotyoueatrice
2025-09-24
關注
好耐冇食過劉興記嘅生煎包,今日趁冇乜人排隊同朋友過去食吓,餐廳又唔同套餐,包咗豆漿任飲雞絲酸辣湯 🍲 酸辣味道夠勁,酸度和辣度平衡得好好,雞絲嫩滑入味,湯底清爽鮮香,開胃醒神。招牌炸豬排拌麵 🍜 豬排炸得金黃香脆,外皮酥脆內裡鬆軟多汁,配上彈牙麵條和特製醬汁,層次豐富又惹味。麻醬青瓜絲粉皮 🥒 麻醬香濃厚實,帶微微芝麻香,青瓜絲爽口清新,中和粉皮滑嫩,口感層次分明,好開胃。招牌生煎包 🥟 生煎包外皮微焦香脆,內餡肉汁豐富多汁,肉味鮮美,咬一口湯汁爆發,好正!查看更多
+ 4
潛水的松鼠
豆漿無限添飲的生煎包專門店
潛水的松鼠
2025-09-17
關注
最近好多人介紹劉興記生煎包專門店的生煎包,指瀨尿蝦生煎包必叫,而且豆漿無限添飲,CP值高。於是小編揾一日放飯時段自己過去旺角分店試試,因今次提早放飯,所以排隊人流不算多,大概等了幾分鐘便可以入座。入座之後,店員立刻遞上一杯及一壺豆漿,話無限添飲,這就已經慳了一杯凍飲錢~加上大部分食物價錢都不貴,所以整體CP都算蠻高。招牌炸豬排湯麵 + 生煎包(套餐)餐牌寫明“即叫即炸”,所以都大概等了15分鐘。炸豬排外層是酥脆且不油膩,豬排是有拍打過,所以肉質不會柴。湯麵是粗麵,軟中帶點微硬,頗有咬口;湯底相對清淡,重口味人士可以加醋、醬油等調味料。生煎包底下脆脆,外皮有彈性,而且好薄,所以入門都是滿滿的肉汁及豬肉。肉汁的確是很多,每吃一口都會自動哆嗦湯汁。湯汁的肉味及油脂味都好香,鮮味都蠻多。瀨尿蝦生煎包比起豬肉生煎包,這個的湯汁更加清甜一點,油脂不明顯,混合了蝦肉的豬肉會帶點彈牙。自家制微甜濃豆漿無論口感還是味道,比平時的濃烈好多,傑身口感好似家人自家製作的一樣,而且真的是微微甜,可以飲多幾杯。查看更多
真係會爆汁嘅生煎包
2025-09-15
關注
佐敦都幾多老店餐廳,呢間食生煎包嘅都幾出名,之前已經有去過其他食過都真係覺得幾好食。其實係一間上海餐館,生煎包係出名到多人排隊。原味上海小籠包 4隻 $40個皮唔算好厚,咬開都仲係多湯汁,個肉餡幾好食,沾左個醋黎食香好多招牌生煎包 8隻 $60呢個價錢有8隻其實幾抵食,我見餐廳講明唔爆汁可以要求換,唔脆都可以要求換。的確個底真係煎到好脆,要好小心咁咬開因為真係會爆汁。個肉餡夠多,味道幾香又唔係好鹹,好好食。瀨尿蝦生煎包 $15佢地其實仲有蟹黃生煎包,不過個日賣晒,所以叫左隻呢款食下。食落比普通生煎包香好多,同埋真係幾有瀨尿蝦個種鮮甜味。招牌炸豬排拌麵 $45豬排炸得幾金黃,炸得好脆身。個拌麵係加左豉油同蔥油,拌起勁香,個麵身好吸得起D油香,而且個麵係比較粗身有口感個種小提示~(黎食記得唔好著白色衫同埋新衫,同埋自己小心爆汁之餘都要小心坐對面果個食到爆汁啊🤣查看更多
ri_nette
生煎包專門店
ri_nette
2025-09-05
2K 瀏覽
關注
喺旺角經過呢家生煎包專門店,諗起好耐無食過生煎包!即刻入去整番碟!好彩我地11點零就去到,唔洗點等位,一路食一路越黎越多人,可見呢間餐廳既受歡迎程度😊😊我地叫咗上海小籠包、招牌生煎包、招牌炸雞扒湯麵同糖醋炸排骨湯麵。全部係新鮮整起,超級正!😍上海小籠包- 黎到粒粒都漲卜卜,每粒都多汁飽滿😃好入味!招牌生煎包- 真係值得叫「招牌」,新鮮熱辣,小心👀焫親🙇‍♀️🙇‍♀️好正! 下次黎要再叫多幾粒!招牌炸雞扒湯麵- 我鐘意佢炸雞扒同湯麵係分開上☺️ 炸雞扒大大塊,仲幫手切開!炸得唔油,好好味!糖醋炸排骨湯麵- 呢個糖醋排骨好少有,糖醋排骨同湯麵都係分開上,酸酸甜甜,唔錯!總括而言,呢間餐廳唔錯,套餐都係五十幾蚊,有麵有生煎包有野飲,推介俾大家!劉興記生煎包專門店 (旺角)旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D舖查看更多
+ 5
anjibelly
連周潤發到大讚嘅”爆多汁生煎包”🔥!!
anjibelly
2025-09-03
關注
套餐勁抵食,仲要全日免+1送任飲豆漿,真係平到癲!!🥵免費嘅豆漿豆香濃郁凍冰冰,超解暑。生煎包每個都外面薄包底脆,一篤開爆曬啲湯出嚟✨,肉饀大大粒,真係好好食🥰可以話係我喺「香港最好食嘅生煎包」,拍得住上海嘅質素ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧招牌炸豬扒拌麵必食,豬扒新鮮即炸外皮香脆,豬肉juicy,就算放耐咗都一樣咁脆,雖然好邪惡,但都一定要食🫶🏻📍劉興記生煎包專門店 旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖查看更多
+ 3
《估唔到個瀨尿蝦生煎包好出色》
kydiary
2025-09-01
關注
為咗佢既生煎包而嚟,上次個蟹粉好正,但已賣晒,所以揀咗瀨尿蝦,佢真係成隻蝦喺入面,勁多湯汁,同埋有蝦既鮮味,先十幾蚊一粒,好抵食。上次食咗菜飯唔錯,今次試下麵。個湯麵正正常常,雞扒想健康啲,就叫咗煎既,雖然唔算好靚仔,但都入味,幾好食。朋友嗰個係拌面配豬扒,一樣好大份,仲有粒原味生煎包,真係勁飽。成個餐性價比幾高,幾十蚊就食到好飽,啲嘢食唔錯,豆漿仲要係任飲既,生煎包最出色,就算唔食其他,都一定要試個生煎包。查看更多
+ 1
wingjallshyb
難忘爆汁生煎包🥢💦
wingjallshyb
2025-08-31
關注
爆汁生煎包真係一試難忘🥹 今次呢間竟然係旺角嘅巷仔入面,大家千祈唔好去錯呀😱~ 好彩早咗少少入座🤏🏻 真係大熱天時都勁多人排隊😎1️⃣ 招牌生煎包2隻🥢一咬就爆汁真係超誇張😱 好多湯汁、啲餡都好juicy💦 基本上每一台都一定會嗌😍 如果有預算嘅話仲可以揀佢哋嘅蟹皇生煎包😚2️⃣ 招牌炸豬扒拌麵🐷招牌炸豬扒一定要食😍炸到金黃色嘅表面勁酥脆🔥拌麵亦好香~跟餐嘅話仲包一隻生煎包同任飲嘅豆漿添😆 呢度嘅豆漿好濃厚,真係超級正🤩3️⃣ 小雲吞湯麵🍜想暖一暖胃可以揀呢個🙈~有麵又有小雲吞,仲有得揀要6粒定12粒雲吞,咁就唔洗怕唔夠飽啦😳食落呢款就相對較清淡~ 4️⃣ 手工豆沙窩餅🫘雖然呢度嘅豆沙窩餅唔係脆皮嗰款,而係食落口煙煙韌韌,豆沙餡亦都唔會話超級多會好膩😆 保證全部都係新鮮製唔會過夜同唔會翻炸👍🏻查看更多
+ 6
人氣生煎包😛
slackoffatwork
2025-08-30
關注
人氣生煎包果然唔虛名🔥!今日嚟到食佢哋嘅不同口味生煎包🧆,原味依然皮脆多汁,咬落去爆晒汁,好正🤤鮮蝦濃湯生煎包入面有足料蝦肉,食落鮮甜,特別又好味🍤🍚瀨尿蝦生煎包更係獨特,雖然蝦味唔算濃,但肉汁爆滿,食起嚟過癮🦐💥雞絲酸辣湯足料又開胃,有菇菌、荀絲,酸甜夠味暖胃之選🍲🍄麻醬青瓜雞絲粉皮麻醬香口,雞絲涼皮爽滑,好適合夏天食用,清涼又醒胃🥒🍜雖然當日有長龍,但排隊都算順暢,職員超友善,不停幫我哋斟豆漿🙏無糖豆漿飲落真材實料,抵讚!🥛✨查看更多
Iam_amyyyyyi
性價比上海菜🍜
Iam_amyyyyyi
2025-08-28
關注
劉興記生煎包專門店(Mong Kok)聽講係呢排都幾火爆嘅上海菜餐廳🔥 望咗張餐牌發現性價比都好似幾高 即刻去試試佢🤩🤩⌖ 人氣熱賣皇牌套餐 皇牌2號(招牌炸豬扒拌麵 + 生煎包1隻)🐷🍜💰 $54炸豬扒外皮酥脆 肉質嫩滑唔怕炸到乾曬☺️ 拌麵係粗麵質地 蔥油味好香😎 生煎包熱辣辣好juicy💦 聽聞如果生煎包冇爆汁可以問職員免費換😱 套餐仲要送無限添飲豆漿 飲到有小小豆渣 豆味濃厚👍🏻⌖ 人氣熱賣皇牌套餐 皇牌5號(麻醬青瓜雞絲粉皮 + 生煎包1隻)🥒🐔💰 $54粉皮爽滑 中式麻醬芝麻味特別出 雞絲都唔少㗎 配青瓜唔怕膩😌😌 配送嘅生煎包、任飲嘅豆漿都係咁出色🤣🤣 抵呀!⌖ 糖醋炸排骨 🐖💰 $30味道似酸甜炸排骨多啲 估唔到有好多舊 啖啖肉😆⌖ 蟹黃生煎包🦀💰 $20(1隻)一口爆汁💦 真材實料見到蟹黃、蟹肉 幾特別~😛⌖ 瀨尿蝦生煎包🦐💰 $15(1隻)好飽但都想試下🫣 同樣係爆曬汁💦 食落入面真係有原隻瀨尿蝦㗎🤩☻ 回頭指數:8/ 10 查看更多
kicheuk
輕鬆滋味之選🥟
kicheuk
2025-08-28
關注
呢間「生煎包專門店」真係好抵食又好味!🥟 招牌生煎包(2隻),外皮煎得金黃帶微脆,內裡肉餡飽滿多汁,每一口都有滿滿肉香同湯汁,味道濃郁又唔油膩。 招牌炸雞扒拌麵 ,雞扒炸至香脆但肉質仍然嫩滑Juicy,配上彈牙爽滑嘅麵條,再加特製醬汁,味道豐富又有層次,一啖雞扒一口麵,好滿足! 最正係飲品可以任飲豆漿,仲要係凍,呢個天氣飲最適合不過!搭配生煎包真係絕配,飲得夠晒爽,加添用餐樂趣。 值得一提是服務員很有禮貌和非常貼心!仲會幫忙添飲👍🏻查看更多