S1 皇牌套餐 | 上海排骨湯麵 + 生煎包1隻 | $54佢嘅排骨有別於平時上海嘅排骨🤔佢呢個係用吉列粉去炸嘅😋外脆內軟😆就算凍左個皮都仲係脆嘅👍S2 皇牌套餐 | 麻醬手撕雞絲伴粉皮 + 生煎包2隻 | $54佢地嘅麻醬唔會杰撻撻👍好似麻醬沙律醬咁,非常香芝麻味😃值得一讚係佢個粉皮,非常滑同煙靭😆招牌生煎包 4隻 | $30雖然套餐都有跟生煎包,咁當然得一隻兩隻點會夠喉🤣所以另外叫多4隻😆一咬個生煎包即刻爆晒汁😳仲要熱辣辣🔥老闆聲稱全店嘅豬肉都係用新鮮🐷去整,每次啲生煎包都係逐底去煎,確保新鮮熱辣👍👍🔥個底脆卜卜,個面就皮薄👍酥炸小雲吞 | $25@12隻計返都係差不多$2隻,非常之脆👍點埋佢嘅秘制酸甜汁,真係幾開胃👍雞絲酸辣湯 | $30酸辣湯好足料,味道唔會太酸,但我覺得幾辣🔥🤣蟹黃生煎包 | $18@1一開頭本來話賣晒😮‍💨點知之後聽到話整左1底只有12隻‼️即刻叫返兩隻試下🤣一咬開例牌爆汁🤣仲要加埋啲蟹黃🦀,仲要都唔少喎‼️🐷+🦀非常惹味‼️

招牌生煎包 4隻 | $30

酥炸小雲吞 | $25@12隻

雞絲酸辣湯 | $30

酸辣湯好足料,味道唔會太酸,但我覺得幾辣🔥🤣

蟹黃生煎包 | $18@1

2024-05-15 93 瀏覽
山炸排骨菜飯好好食,排骨係生炸,菜飯啲飯係一粒粒,同埋應該落咗雞油,所以好香!另外亦都叫咗麻醬手撕雞涼皮,青瓜嘅份量好多,雞肉亦都好新鮮!涼皮好爽,配埋麻醬非常之開胃~生煎包好足料,真係爆汁,不過大家食嘅話真係要小心,因為啲汁好熱!不過冇影到相,因為一上菜就即刻食咗,等唔切🤭試埋蟹黃生煎包,真係有蟹黃同蟹肉,好香好好味👍👍不過下次要早啲嚟,想再叫生煎包都唔得,因為已經賣晒🥹非常之推介,經濟又實惠!
生炸排骨菜飯
試埋蟹黃生煎包,真係有蟹黃同蟹肉,好香好好味👍👍
生炸排骨菜飯
2024-05-15 50 瀏覽
今天我去了一家小餐館,點了他們家的招牌菜生煎包。生煎包上桌時,散發出誘人的香氣,外皮金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。第一口咬下去,熱騰騰的湯汁迸出,讓人不禁讚嘆。肉餡的味道濃郁鮮美,配上少許蔥花和香料,更添風味。整個生煎包吃起來既有嚼勁又不會太油膩,讓人回味無窮。
2024-05-15 13 瀏覽
最近經常碌到呢間生煎包嘅蹤影,今日去旺角行街,見到咁多人湊下熱鬧先!每次經過,出面都會有一條人龍,連發哥都幫襯過嘅上海菜小店!佢哋個招牌同蟹黃生煎包都大大粒爆汁爆餡,望住店員即場製作,即包即煎㗎!除咗生煎包,仲有湯麵拌麵可以選擇,而且價錢唔貴,絕對值得試!-——————————————🥟◖招牌生煎包(4隻)◗ $30佢有2/4/6隻揀,粒粒都乒乓波咁大粒,食嘅時候小心焫親嘴🤣!湯汁豐富而且味道清清地,整體口感好正!🦀◖蟹黃生煎包◗ $18/隻呢個價錢每隻計,每隻都好足料依然爆汁!包住蟹黃蟹粉蟹肉,鮮味十足,好邪惡呀!🍜◖蔥油拌麵◗ $30蔥油每日三個鐘溫火慢炸,超香夠酥脆!麵條都好講究,麵粉比例同麵條嘅形狀都係自己設計,再交由香港製麵廠製造,爽口又有咬口!🐖◖秘製上海炸排骨◗ $22用新鮮梅頭豬扒,冇落鬆肉粉,炸得啱啱好,入面呈粉紅色,食落粉嫩鬆化!🐓◖麻醬手撕雞雞絲粉皮◗ $35每日用上新鮮雞,在以人手手撕,麻醬唔會太油膩太濃稠,類似沙律汁,配上青瓜絲,整體比較清爽!🍜◖招牌擔擔麵◗ $42入口味道有驚喜,花椒香味好出,仲帶濃郁嘅花生香,特地搜羅醬料再調配,配合返香港人嘅口味!擔擔麵
-——————————————
🥟◖招牌生煎包(4隻)◗ $30

🦀◖蟹黃生煎包◗ $18/隻

🍜◖蔥油拌麵◗ $30

🐖◖秘製上海炸排骨◗ $22

🐓◖麻醬手撕雞雞絲粉皮◗ $35

🍜◖招牌擔擔麵◗ $42
入口味道有驚喜,花椒香味好出,仲帶濃郁嘅花生香,特地搜羅醬料再調配,配合返香港人嘅口味!擔擔麵加上新鮮豬肉碎同櫻花蝦乾,加上花生碎,食落有鹹香味!

🐓 ◖蔥油雞扒菜飯◗ $42
雞肉好嫩滑,配上自家蔥油,食落好香;菜飯加咗雞油熬返入去,有雞味口感好滑~

🥛◖低糖豆漿◗ $8
豆味香濃,飲落都唔會好甜~

🌟 Encore指数:9.4/10
2024-05-15 29 瀏覽
位於旺角的劉興記生煎包專門店是一家中式菜館,以其出色的生煎包、擔擔麵、蔥油拌麵和蔥油餅而聞名。這裡的美食絕對能讓你的味蕾享受到最純正的中國風味!他們的招牌菜——生煎包。這些金黃酥脆的小包子外皮為你帶來一口咬下去的快感,而內裡的豬肉餡料則鮮嫩多汁。每一口都能感受到包子內外的完美平衡,令人難以忘懷。無論是作為早午餐的點心還是下午茶的小吃,生煎包都是絕對的必點之選!對辛辣的美食情有獨鍾,劉興記的擔擔麵是你的最佳選擇。這碗經典的辣椒麻油拌麵充滿了濃郁的香料和獨特的麻辣風味,讓你的味蕾跳舞。筆直的麵條與香辣的醬汁完美結合,每一口都讓人陶醉其中。蔥油拌麵伴雞扒和蔥油餅也是劉興記的招牌之一。蔥油拌麵以其簡單卻美味的口感而受到廣泛的喜愛。細嫩的麵條搭配蔥油的香氣,帶來一種清新的風味。而酥脆的蔥油餅則是一道絕妙的小吃,外層酥脆,內裡鬆軟,每一口都讓人愛不釋手。

2024-05-15 21 瀏覽
旺角新開生煎包專門店✨爆汁!性價比高!👍🏻🦥✨發哥都光顧的生煎包專門店😆😆😆有心思有水準的正宗生煎包,爆汁!爆汁!即叫即製!新鮮多準脆口多重口感的高水準生煎包,更採用了新鮮豬肉來製作,吃得出傳統的風味!生煎包在時間的控制上掌握得很好,包內多汁鮮甜,更有技巧地令生煎包的底部變得非常脆口!證明師傅的烹製方法用心,非常熟練,有質素!👍🏻餐廳設有人氣皇牌套餐,是此點了:《麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻》$54麻醬手撕雞絲粉皮是用上了完整鮮雞,把它撕成雞絲,雞肉較嫩口,有雞味!加上青瓜撈起來清爽又惹味,能中和麻醬的味道!此套餐包了兩隻招牌生煎包!《蟹黃生煎包 》$18/1隻除了正宗原味的生煎包外,更有特式口味,就是更鮮味更美味的蟹黃生煎包!!!👍🏻👍🏻蟹黃的鮮味十足,多汁又香!爆汁爆汁!即叫即製!

餐廳設有人氣皇牌套餐,是此點了:
《麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻》$54

《蟹黃生煎包 》$18/1隻

2024-05-15 16 瀏覽
從來熱愛上海菜,對呢間主打爆汁生煎包嘅好有興趣!連開幾間分店,堅持採用當日新鮮食材,以傳統工藝烹調美食。理念除左傳揚傳統工藝外,更加希望係近年艱難時刻增加傳統點心師傅就業機會,別具社會意義。當然要試招牌生煎包,用混水煎嘅方式,整個包有漸變金黃色。包底脆身,咬落真係會爆汁🫢熱辣辣好正!餡料好足,如果個皮稍為薄返少少會更理想。蟹黃生煎包包面有滿滿芝麻,餡料都好香口。麻醬手撕雞絲粉皮又係我必食😋芝麻醬係自家調製,帶微酸,更加開胃。雞絲酸辣湯麵,麵底係上海粗麵,幾彈牙。酸辣度適中,有冬菇木耳等材料。招牌擔擔麵,我喜歡個湯底!好濃郁,帶有花生香同微辣。秘製上海炸排骨好脆身一香口但唔會好油膩。
從來熱愛上海菜,對呢間主打爆汁生煎包嘅好有興趣!

招牌擔擔麵,我喜歡個湯底!好濃郁,帶有花生香同微辣。

秘製上海炸排骨好脆身一香口但唔會好油膩。

2024-04-27
2024-05-14 61 瀏覽
劉興記生煎包專門店旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☄️招牌生煎包 $30/4隻一口爆汁👏🏻我發現一開頭咬開個小口,飲左少少湯汁先,再大咬個生煎包d湯汁就唔會流走左大部分湯汁,湯汁唔會死鹹,生煎包麵粉的部分厚薄適中,裏面的肉都幾大舊,整體一個人食3-6個都冇問題👍🏻☄️蟹黃生煎包 $18/隻同招牌生煎包最大的分別就係個湯頭🤣有蟹既鮮味👏🏻食落個味道會升華左😎當然價格都係唔同的😆我會話重質不重量啦~☀️排骨蔥油拌麵 $42排骨經炸過後外脆內軟,蔥油拌麵蔥油的部分唔會過量又唔會乾,麵條軟硬適中,份量幾多👏🏻42蚊黎講CP值都算幾高~☀️冷低糖豆漿 $10唔會過甜或過淡,味道啱啱好!
劉興記生煎包專門店

☄️蟹黃生煎包 $18/隻

☀️排骨蔥油拌麵 $42
豆漿

☀️冷低糖豆漿 $10
唔會過甜或過淡,味道啱啱好!

招牌生煎包
蟹黃生煎包
豆漿
2024-05-14 10 瀏覽
通菜街最近新開咗間生煎包舖頭,見人頭湧湧,就入去整返幾個試吓。除咗散叫,仲有套餐▶️雞絲酸辣湯+生煎包足料酸辣湯,酸酸辣辣,刺激開胃🤤生煎包底皮煎到脆卜卜,一口咬落,爆哂湯汁▶️上海排骨菜飯+生煎包鬆脆炸豬扒,啖啖肉,配上菜飯,有蔬菜中和唔會覺得油膩👍🏻生煎包無論做下午茶當小食,或者食套餐當晚餐都得,而且價錢大眾化,正!#旺角美食 #香港餐廳 #生煎包 #下午茶#酸辣湯 #排骨菜飯 #上海菜 #美食推介

除咗散叫,仲有套餐
▶️雞絲酸辣湯+生煎包
足料酸辣湯,酸酸辣辣,刺激開胃🤤
生煎包底皮煎到脆卜卜,一口咬落,爆哂湯汁

▶️上海排骨菜飯+生煎包
鬆脆炸豬扒,啖啖肉,配上菜飯,有蔬菜中和唔會覺得油膩👍🏻

#旺角美食 #香港餐廳 #生煎包 #下午茶
#酸辣湯 #排骨菜飯 #上海菜 #美食推介

2024-05-13 48 瀏覽
劉興記旺角新開張,去到嘅時候啱啱返冇咩人流,點知過一陣已經坐滿晒,眼見佢哋外賣單好多,所以堂食都要稍為等一下必食生煎包,好新鮮,食既時候好熱,入面滿滿既湯汁,小心辣嘴,外皮香脆排骨蔥油拌麵蔥油拌麵佢用咗幼麵,食落去唔會好油而且蔥既味道都係,拌勻一齊食唔算油膩排骨即叫即炸好香脆,而且唔會太厚同好乾豆沙窩餅一份切開八小片,食落香脆味道唔會太過甜,作為甜品做結尾唔算太油膩分店開張地方都算乾淨,但係分配人手方面略為要改善

排骨蔥油拌麵
蔥油拌麵佢用咗幼麵,食落去唔會好油
而且蔥既味道都係,拌勻一齊食唔算油膩
排骨即叫即炸好香脆,而且唔會太厚同好乾

豆沙窩餅

分店開張地方都算乾淨,但係分配人手方面略為要改善
  • 生煎包
2024-05-13 39 瀏覽
呢間新開嘅餐廳平日下晝五點幾已經幾乎滿座,仲有唔少人等外賣。原來真係幾好食🤭。而且佢哋嘅皇牌套餐性價比好高!✨迷你雞絲酸辣湯+生煎包6隻 $59送餐飲所以我揀咗凍豆漿。酸辣湯幾酸幾開胃,辣味唔重。好足料,木耳、筍絲、雞絲嘅份量都好多。生煎包好大隻,煎到脆底非常香。新鮮整好熱辣辣特別好味!多肉汁到誇張,肉汁仲好甜呢!✨祕製上海炸排骨 $22大大塊而且炸得金黃,唔怪得咁多人叫。酥脆而且幾多肉汁。加埋啲炸蔥絲就更加香!

✨迷你雞絲酸辣湯+生煎包6隻 $59
送餐飲所以我揀咗凍豆漿。

✨祕製上海炸排骨 $22
2024-05-13 34 瀏覽
-劉興記生煎包專門店🍽️-招牌生煎包 $30劉興記必食生煎包!師傅每個生煎包都當日即整每粒個底都煎到金黃色脆卜卜入面勁多湯汁好juicy😋-蟹黃生煎包 $18傳統生煎包唔岩可以食高級牌既蟹黃!入面既大閘蟹肉同膏勁香😌-排骨葱油拌麵 $42排骨炸到岩岩好肉質好厚實但又唔會鞋口仲有既肉汁流出黎👍配埋惹味既葱油正!-麻醬手撕雞絲粉皮 $35手撕雞份量都多而麻醬唔會係好稠身勁漿糊個種feel唔洗怕食一兩啖就濟左🤣-雞絲酸辣湯 $30呢個酸辣湯必點!勁足料🤣酸辣到剛了飲完好溫暖😌-百步香葱油餅 $28呢個不得不讚好味過出名上海餐廳!個外皮好鬆脆入面個葱勁香🥹-手工豆沙窩餅 $28豆沙窩餅冇出面食個d咁甜感覺上健康d😂-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_將軍澳#foodieluveat_粵菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #
劉興記生煎包專門店🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_將軍澳
#foodieluveat_粵菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #福建菜 #海鮮 #粵菜 #中菜 #將軍澳 #popcorn
2024-05-13 15 瀏覽
劉興記的招牌生煎包真係好味爆汁😆,每一啖咬落去都鮮甜可口,餡料仲要勁多❗️❗️❗️我嗌左招牌生煎包同埋蟹黃生煎包,每一個煎包外皮都酥脆可口🤩,而內餡則是鮮嫩多汁,加上經過多個小時熬製的湯料融合在其中,一啖咬落去就爆汁,一上枱嘅時候,已經聞到香味🤩。新鮮出爐嘅生煎包充滿左鮮肉湯嘅香味,令人難以抗拒。而蟹黃生煎包每一口啖都可以食到鮮蟹爆漿嘅味道,非常足料👍🏻👍🏻個人好鍾意你蟹黃,呢個外皮睇落已經覺得外皮鬆脆,一咬落去就嚐到酥脆可口嘅口感,而內部的蟹黃餡料更是豐富濃郁,鍾意食蟹黃嘅一定要試下👍🏻❗️❗️再配埋杯豆漿🥛,真係冇得彈。✅仲有雞絲酸辣湯都勁吸引🌶️,佢麻辣香濃,裏面有木耳、豆腐、冬菇等嘅材料,飲落去有少少辣味,又散發出香濃可口的香氣,飲下去非常開胃,湯嘅味道酸辣清新,係夏日最佳消暑佳餚。☀️店員嘅服務態度都勁熱情,係最繁忙時間容易爆滿,都可以服務得勁好。🙈🥰
放學次次都會揾D價廉物美既餐廳食lunch,今次就去左女人街新開既上海菜餐廳【劉興記生煎包專門店】。睇名就知道餐廳主打就係佢地既生煎包,而且點心、生煎包等都係駐場師傅每日新鮮包、絕對唔係急凍工廠貨,就算肉類幾乎都係每日街市新鮮入貨,非常有heart。有set或者單點,因爲我咩都想試下就叫左單點。招牌生煎包:超級無敵熱辣辣、爆曬湯,所以要食得好小心。調味有少少微甜,幾特別,而且個包底煎得好脆。蟹黃生煎包:老細話蟹黃生煎包係用真材實料既蟹膏、蟹籽同蟹肉去整,有別於一般出面既蟹黃生煎包。非常香濃蟹味!生炸鷄扒葱油拌麵:生炸鷄扒外皮香脆、裏面juicy。葱油拌麵用菜油同葱去整成,好香濃、有少少焦香味道、但又唔會食到全口油。百步葱油餅:呢個葱油同葱油拌麵又唔同、比較fresh D、葱既分量好多、外皮酥脆。豆漿:豆味香濃

豆漿:豆味香濃
2024-05-12 127 瀏覽
食到生煎包好好好滿足🤩🤤‼️皇牌套餐$54起包豆漿、生煎包🫶🏻真係用料有心唔係hea你🙌🏻🤍.1️⃣招牌擔擔麵(💰42)呢碗同出面真係好唔同🥹第一次見會放櫻花蝦🦐‼️同埋花生香真係好出🥹但食落完全係唔油膩🤤✨好鍾意佢個湯鍾意到會食一舊排骨同埋雞扒就會點一點啲湯😹😹😹2️⃣招牌生煎包4隻、蟹黃生煎包2隻(💰30+36)🤍用實力在說話🙏🏻🙌🏻每一隻都脹卜卜熱辣辣超多汁🫶🏻最佳食法係咬個細窿飲晒啲湯先好點醋/豆瓣醬🤤入面嚿肉仲要大大嚿🤤同埋蟹黃生煎包係真係有蟹肉同蟹膏‼️問過先知原來係真係喺啲蟹度拆出嚟🙏🏻太有心了🥹🥹3️⃣雞絲酸辣湯小雲吞(💰32)呢個都抵讚🙏🏻冇落味精‼️所以比出面嘅清淡啲🫶🏻但就酸辣味好出🥹仲要超多冬菇木耳✨🙌🏻飲落好舒服同真係幾好飲🤌🏻4️⃣排骨蔥油拌麵(💰42)呢個好邪惡但都真係忍唔住食晒🥹佢排骨炸粉位唔係好厚🥹肉質嚟講都偏厚實🙏🏻需要蛋白質嘅話可以嗌呢個🤭5️⃣生炸雞扒(💰22)嗌多咗個肉🤌🏻我發現只要係炸嘅嗰炸皮都唔會好厚🤤仲要雞好嫩滑🤩🤍.短時間內開咁多分店做咁大其實都真係唔係冇原因🥹去到嗰日嘅晏晝仲要等咗陣先有位🥹.📍劉興記生煎包專門店旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖上環永樂街
食到生煎包好好好滿足🤩🤤‼️
皇牌套餐$54起包豆漿、生煎包🫶🏻
真係用料有心唔係hea你🙌🏻🤍
1️⃣招牌擔擔麵(💰42)

2️⃣招牌生煎包4隻、蟹黃生煎包2隻(💰30+36)

3️⃣雞絲酸辣湯小雲吞(💰32)

4️⃣排骨蔥油拌麵(💰42)

5️⃣生炸雞扒(💰22)
📍劉興記生煎包專門店
旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下D號舖