2015-06-16 182 瀏覽
雞煲戰友又再出動,今次目的地係大角咀埃華街~~雞煲就成日食,烤魚鍋真係未試過~~所以分叫點左雞煲(半隻) + 烤魚鍋~雞煲先上場,未食已經聞到好香~~雖然只係點左小辣,入口都覺得夠味~~而且十分惹味,帶少少甜~~雞肉都抵讚,因為比其他餐廳多肉少骨~~之前食過某d餐廳…真係骨多過肉…再唔係就件件大肥膏~~大家放心,新家樂唔會出現依個情況~~一問之下,原來餐廳選用” 三黃雞” ~所以肉質會比較滑,煲耐左都唔會鞋~~烤魚亦都出場啦~~我地揀左蕃茄薯仔湯底~~食完第1啖~即刻” 不” 左一碗黎飲~~因為真係好清甜~~而且魚肉就好滑~~~我對魚係無咩研究~~只要求 “滑 &少骨”~~依度都滿足到我~~另外,湯底加左枝竹&豆腐泡~食到尾段,個豆腐泡索哂d魚湯~~真係好鮮甜~~當然有叫配料打邊爐~~牛肉、魚皮餃、炸魚皮、響鈴、芝士獅子狗、栗米牛肉唔係入口即溶系列~係比較有咬口,有牛味的~~栗米值得一試~~夠甜夠多汁~最抵食絕對係芝士獅子狗~~~去吉吉家打邊爐…. 全個鍋得1粒~~依度1碟5粒~~可以過足癮~~~食到一半,有職員過黎傾計~~一傾之下,原來係老闆~~年紀輕輕就做老闆,真係有幹勁~~介紹之
雞煲戰友又再出動,今次目的地係大角咀埃華街~~
雞煲就成日食,烤魚鍋真係未試過~~
所以分叫點左雞煲(半隻) + 烤魚鍋~
雞煲先上場,未食已經聞到好香~~
雖然只係點左小辣,入口都覺得夠味~~
而且十分惹味,帶少少甜~~
雞肉都抵讚,因為比其他餐廳多肉少骨~~
之前食過某d餐廳…真係骨多過肉…再唔係就件件大肥膏~~
大家放心,新家樂唔會出現依個情況~~
一問之下,原來餐廳選用” 三黃雞” ~
所以肉質會比較滑,煲耐左都唔會鞋~~
烤魚亦都出場啦~~我地揀左蕃茄薯仔湯底~~
食完第1啖~即刻” 不” 左一碗黎飲~~
因為真係好清甜~~
而且魚肉就好滑~~~
我對魚係無咩研究~~只要求 “滑 &少骨”~~
依度都滿足到我~~
另外,湯底加左枝竹&豆腐泡~
食到尾段,個豆腐泡索哂d魚湯~~真係好鮮甜~~

當然有叫配料打邊爐~~
牛肉、魚皮餃、炸魚皮、響鈴、芝士獅子狗、栗米
牛肉唔係入口即溶系列~
係比較有咬口,有牛味的~~
栗米值得一試~~夠甜夠多汁~
最抵食絕對係芝士獅子狗~~~
去吉吉家打邊爐…. 全個鍋得1粒~~
依度1碟5粒~~可以過足癮~~~

食到一半,有職員過黎傾計~~
一傾之下,原來係老闆~~年紀輕輕就做老闆,真係有幹勁~~
介紹之下先知,原來店名前家樂係有意思~~
前=希望做到一間前衛火鍋
家樂=希望客人覺得好似番左屋企,而且好開心咁食飯

食完今餐飯~~前衛與否依家言之尚早~~
但我肯定餐廳食物有保證~~
而且我的確用餐過程好開心~~
2015-06-11
2015-06-04 224 瀏覽
我好鐘意食麻辣, 但查閱大家給前家樂的食評後, 對 香辣雞蟹鍋 較有興趣, 所以...忍心放棄了...烤魚鍋、麻辣雞煲. (因這款鍋可選麻辣). 下單前, 先詢問客服今天的蟹多是否多膏. 因喜歡吃膏 (亦看見之前有人評價多膏美味). 客服的回覆是:. 煲滾後, 往鍋內一看...感覺蟹小..肉細...無膏 (真係...無...... 有尐失望...), 不過...除了雞蟹, 還有青口、魚肉小小.品嚐時, 蟹肉及青口鮮甜. 雞肉滑溜, 材料新鮮. 味道亦調配得非常好. 很香很入味, 但仍食得出肉的鮮味. 還有小小麻辣味. 有驚喜的香辣雞蟹鍋, 想 試嘛 此店 其他鍋. (如: 烤魚鍋、麻辣雞煲..)
我好鐘意

下單前, 先詢問客服今天的蟹多是否多膏
. 因喜歡吃膏 (亦看見之前有人評價多膏美味). 客服的回覆是:[多膏].

品嚐時
 還有小小麻辣味.

有驚喜
的香辣雞蟹鍋
火鍋向來是我最愛, 無時無刻宦會找機會吃! 早前跟朋友到奧海城看電影,因為火鍋癮起,去了大角咀的♥前家樂餐廳火鍋店 ♥大飽口福了!熟路的人應該比較易找,其實就在天橋下的埃華街,店子的招牌是深紅底,很搶眼呢!今次的主角當然是雞煲吧! 我們倆口子叫了一當的份量,其實份量蠻多唷。上桌熱煙四起,雞香味四散,我差點忘了拍照呢!!雞煲上紫洋蔥、芫茜、唐芹菜鋪得滿滿的,除了美觀外,亦令雞煲減去油膩感!雞煲是選用三黃雞,所謂的三黃雞是指黃毛、黃皮、黃腳。肉跟脂肪的比較均稱!雞肉肉厚,肉質鬆軟、嫩滑,而且非常入味! 入味的程度是連骨亦可吃出味來!除了雞煲,吃貨當然要多叫配料!我還叫了松葉蟹捧、日本蠔及桂花蚌。日本蠔口感新鮮,Size足料、肉質肥厚 ; 而我很推薦 桂花蚌!!! 我一個人絕對可以吃完整份呢,口感爽甜、肉質爽脆、絕不會有軔感! 可惜我比較大食,覺得份量較少,游說了朋友多叫一份XD松葉蟹捧光看色澤都相當不錯,口感鮮甜,是吃火鍋中很不錯的配料!!然後選了加拿大肥牛(小),肉質新鮮,脂肪分佈平均,可惜亦是份量較少,看來下一次要叫大份了。最後來一個稻庭烏冬,這個亦是我的必叫推介!!!比一般的烏冬軟滑

除了雞煲,吃貨當然要多叫配料!
我還叫了松葉蟹捧、日本蠔及桂花蚌。

最後來一個稻庭烏冬,這個亦是我的必叫推介!!!

比一般的烏冬軟滑得多,非常幼滑、彈牙! 而且把雞煲的精華完全吸收了,以它配合肥牛、松葉蟹捧一併吃,真係享受!
不得不提的是前家樂餐廳的飲品列有津路烏龍茶跟Apple Cider!!! 這個比一般的火鍋店 優勝呢!

PS: 下一次一家要試烤桂花魚鍋!!!

2015-05-22
  • 桂花蚌
  • 稻庭烏冬
好嘅餐廳,除咗嘢食要好食我諗另外一個令人印象深刻嘅, 一定會係改一個好嘅名!早前朋友個帶我去食雞煲,一講個名已經笑咗勁耐!位於埃華街行到最尾,905落車行樓梯就到。前家樂?好名。咪講咁多坐低睇吓餐牌有咩食先!呢度有雞煲另外仲有一個聽講好正嘅雞蟹煲。所以我哋今日人多就食咗個雞蟹煲!用上大大隻嘅有膏蟹。配合黃油雞。啲雞煮完都好嫩咖。而且好入味!至於呢度嘅雞煲都有分好多種辣度可以適合返唔同需要嘅客人。建議大家先有微辣或者小辣開始,然之後如果真係有需要先問返同事攞辣醬。如果唔係食唔到就浪費左廚師的心機了。就算微辣雞煲都可以感覺得到佢哋嘅香料好獨特,整個雞煲都好充滿香味。係有麻辣嘅感覺而唔係單單只辣。因為人多嘅關係今次我哋又有機會食埋另外一隻佢哋好出名嘅烤桂花魚鍋 (配蕃茄薯仔)新鮮桂花魚烤過後,,再上美味蕃茄湯煮。湯你便有輕輕的鮮魚味,桂花魚就煮得剛好嫩滑!呢個烤魚煲我平時都好鍾意食,不過唔係到到都會有!前家樂呢個烤魚真係好好味。鮮夠大條,又鮮又嫩。配上蕃茄薯仔感覺清新。必點。要好好食到呢個烤魚的精髓,就要點呢個不之得了的紅薯粉,呀。。。令我回想去重慶天天吃薯粉的快樂日子。q彈口感的薯粉吸收左
要好好食到呢個烤魚的精髓,就要點呢個不之得了的紅薯粉,呀。。。令我回想去重慶天天吃薯粉的快樂日子。q彈口感的薯粉吸收左湯嘅精華。更好味。一定要留肚食。
另外一樣要推介嘅就係芝士竹輪,這個是竹輪內有流出來的芝士,勁熱勁正!加埋辣湯。一絕!
呢度仲有好多清熱飲品公映打邊爐熱辣辣最好仔飲番支竹蔗茅根啦!
呢度地方冷氣開放,坐得好舒服,好適合一家大細一齊泥,正如同老闆傾計嘅時候,講到希望呢間餐廳可以做到家庭式溫暖開心的感覺,餐廳,除咗要好食,當然仲要有種溫暖嘅感覺,先令客人更加想去啦!
2015-05-07
2015-05-24 332 瀏覽
之前的公司同事極力推介,所以下班的時候,就去了大角咀找找雞煲「前家樂」試試看,係埃華街行到最尾,紅色果間就係了,入到去店員就好親切咁招待我們,仲有一一咁介紹佢地既雞煲和烤魚等等...入到去發現D座位幾寬闊,坐得幾舒服,仲發現店內有幾部電視,又可以一邊吃一邊睇電視!岩哂我呢D「電視精」的要求。點餐紙分左2大張,1張係用黎點烤魚鍋、麻辣雞煲和雞蟹鍋及普通火鍋等,另一張紙主要是點火鍋配料、飲品等等,只要係上面剔剔就會送到。在我的靈魂投入左落部電視的時候,朋友已經點好左要吃的雞煲和材料,我只要點自己飲的飲品和等吃就可以了。「唔辣」雞煲果然係我們呢D唔食得辣既女仔既恩物 T^T!!!又好想食又唔敢食,幸好前家樂幾貼心,有唔辣的雞煲提供,雖然唔辣咋喎,唔代表佢無味,我吃得出雞是入哂濃濃的味道,雞和配菜料又夠多,所以整鍋都一直香香的,而本身雞肉都很滑溜,咸中帶有少少甜味感覺。有一樣要推介的是「芝士竹輪」,這個是獅子狗內有流出來的芝士,要萬二分小心吃,因為朋友就是一個不留神,一咬D汁就射出來,嚇得眾人笑了出來。但是味道不錯,咬口煙煙有嚼口,充滿芝士味。當然雞煲之後會落水,落完水之後會開始另一部分,就是
唔辣雞煲
芝士竹輪
火鍋料
當然雞煲之後會落水,落完水之後會開始另一部分,就是火鍋部分,一般都會落火鍋的配料,我特別推介的是「娃娃菜」,本身已經好新鮮,落落去前身是雞煲的湯底,吸進了湯底,令其味更新鮮誘人,從此我愛上了娃娃菜。
飲品
前家樂特別之處,我認為應該就是他們除了一般的汽水可以點之外,也有加多寶、竹蔗茅根等健康飲品給愛健康的人士可以點。
2015-04-15
唔辣雞煲
芝士竹輪
飲品
2015-05-20 291 瀏覽
大角咀雖然唔算很就腳的一個地方但奈何果頭多好野食骨煲皇, 力奇, Burgerman.....等等等等都好出名, 都間中會過來幫襯不過鐘意周圍食好野既朋友仔, 上次經過見到"前家樂", 不是明星那個錢嘉樂呀XD見到是專吃烤魚及雞煲, 於是組隊過來試一試其實成日聽人講好食好味惹味, 但自己就未試過食烤魚煲, 因為怕多骨今日終於比我試到啦, 8個人分別點了烤桂花魚鍋及香辣雞蟹煲(微辣)各一咁多人, 點止淨食魚鍋雞煲咁簡單呢當然也點其他配料食完再打邊爐啦配料款式同外間的差不多, 海鮮, 肥牛, 蔬菜樣樣都有特別一點的有對女仕滋補的鮮淮山及芝士竹輪店鋪環境尚可, 有足夠的冷氣, 打邊爐最怕流著汗有幾台電視更可邊食邊睇怕熱氣?! 來枝涼茶打個底先, 第二日唔怕有飛滋這裡是鴻x堂枝裝涼茶, 唔使叫一渣同人share, 自己鐘意飲咩味就咩味香辣雞蟹煲(微辣) 上場喇, 嘩.....先是顏色奪目, 有紅有綠雞蟹煲入面還有其他配料: 原隻膏蟹, 青口, 鮮魚骨, 紫洋蔥, 莞茜, 香蔥等香味十足, 未食就覺得很惹味聽老闆說全店採用肉質細嫩的三黃雞, 所以雞肉很嫩口也很滑膏蟹真的是有膏的, 也吃得到有肉,
大角咀雖然唔算很就腳的一個地方
但奈何果頭多好野食
見到是專吃烤魚及雞煲, 於是組隊過來試一試
咁多人, 點止淨食魚鍋雞煲咁簡單呢
當然也點其他配料食完再打邊爐啦
配料款式同外間的差不多, 海鮮, 肥牛, 蔬菜樣樣都有
特別一點的有對女仕滋補的鮮淮山及芝士竹輪
店鋪環境尚可, 有足夠的冷氣, 打邊爐最怕流著汗
有幾台電視更可邊食邊睇
怕熱氣?! 來枝涼茶打個底先, 第二日唔怕有飛滋
涼茶
香味十足, 未食就覺得很惹味
香辣雞蟹煲
聽老闆說全店採用肉質細嫩的三黃雞, 所以雞肉很嫩口也很滑
膏蟹真的是有膏的, 也吃得到有肉, 絕不稀場
至於烤桂花魚鍋, 原來是咁的...本人見識少, 第一次食
侍應把魚鍋上檯後再加魚湯, 滾到魚身塌平就可以食得架啦
桂花魚的魚肉好滑又唔腥, 好啱女仔食囉, 食完皮膚也滑滑
這不是吹水, 吃得魚多, 皮膚也自然好, 也沒大頸泡 (媽爸常對我說)
由於席上有很吃得辣的朋友仔,
所以要求侍應另外比一碟前家樂的秘製辣醬, 同是雞煲的調味料
魚鍋雞煲吃到7-8成, 可以加其他配料打邊爐了
必食的紅薯粉, 煙韌可口
烤桂花魚鍋
其他配料加入鍋中, 吸收湯中的精華, 超正
芝士竹輪, 芝士控無理由唔食呀?!
咬開中間是流出來的芝心, 所以食時要小心咀仔喔
題外話/補充資料: 呢度既老闆人很好, 得閒會出來同大家交流下 想知道客人對舖頭各樣既意見, 唔好改到好為止! 也想大家起度食飯好似有"家的快樂"~
涼茶
香辣雞蟹煲
烤桂花魚鍋
早前朋友說想試這個前家樂的餐廳,我心想...錢嘉樂?喔...原來不是那位...是位於大角咀的那家雞煲...位置也滿好找的,在奧運站經過天橋就可以了~因為 Rain 朋友們都不想吃普通雞煲...我們就點了雞蟹煲來試一下,原來除了蟹外,還有別的海鮮...滿有特色的~這家的雞肉煮了長時間也不會感到很粗糙的...可惜肉味不夠濃~如果再重一點會更好~滿滿的蟹黃!!!我沒想到蟹上有如此多的蟹黃...超讚的!蟹肉就略為少了一點的,肉質也不錯吃的~味道就是一點點的辣,因為有朋友不能很辣~烤桂花魚鍋 (蕃茄薯仔) 先會上了烤魚,之後再加蕃茄湯...再煮一陣就可以吃了!!這尾魚沒有那種泥味、腥味的~魚肉很嫩滑的,而且沒有什麼碎骨的,不會吐魚骨的朋友也可以放心吃的~但是它的蕃茄湯就沒什麼味道,有點可惜~紅薯粉這個好好吃的,煮熟之後會半透明的...口感就是軟熟跟彈牙之間...如果來到一定要試喔!!!很推薦大家一試它的...火鍋料另一個推薦會是芝士竹輪...我很喜歡吃這個...如果我去吉野家必點的XDDD整理來說...這的火鍋料沒有很大特色,只是比較一般的...我會比較推薦大家吃烤魚跟雞蟹煲...因為這兩個相對
早前朋友說想試這個前家樂的餐廳,

位置也滿好找的,在奧運站經過天橋就可以了~

因為 Rain 朋友們都不想吃普通雞煲...

這家的雞肉煮了長時間也不會感到很粗糙的...

可惜肉味不夠濃~如果再重一點會更好~
滿滿的蟹黃!!!

我沒想到蟹上有如此多的蟹黃...超讚的!

蟹肉就略為少了一點的,肉質也不錯吃的~

味道就是一點點的辣,因為有朋友不能很辣~
烤桂花魚鍋 (蕃茄薯仔)

先會上了烤魚,之後再加蕃茄湯...再煮一陣就可以吃了!!

這尾魚沒有那種泥味、腥味的~
魚肉很嫩滑的,而且沒有什麼碎骨的,

不會吐魚骨的朋友也可以放心吃的~

但是它的蕃茄湯就沒什麼味道,有點可惜~
紅薯粉

這個好好吃的,煮熟之後會半透明的...

口感就是軟熟跟彈牙之間...如果來到一定要試喔!!!

很推薦大家一試它的...
火鍋料另一個推薦會是芝士竹輪...

我很喜歡吃這個...如果我去吉野家必點的XDDD

整理來說...這的火鍋料沒有很大特色,只是比較一般的...

我會比較推薦大家吃烤魚跟雞蟹煲...因為這兩個相對地有特色及好吃~
近排去了大角咀奧海城附近覓食,到了這間前家樂餐廳火鍋店。可能因為七點左右到步,還不是有很多客人。但這裡有很多長枱,適合一大班朋友來聚會。坐下來,看看菜單,我們選擇了吃雞煲。雞煲有半隻,分量都算多。我們點不辣的,但味道都不錯,夠香。雞煲內有唐芹菜,紫洋蔥及芫茜等配料,令雞煲更加香。因為點的是原味,不辣的那種,所以真係可以吃到雞有雞味,而雞肉都算滑口,據店家說這是用了三黃雞的喔。,吃完雞後,便叫店家加了湯來打邊爐。因為這裡不是任食,我們叫了選了幾款,如加拿大肥牛(小),水魷,,粟米(小)。加拿大肥牛可以接受,不過量不多,可能是叫了小份的關係。水魷好吃彈牙,不過量也不多。粟米香甜。再點了,松葉蟹捧(小),日本蠔及蚌。松葉蟹捧(小),夠新鮮及鮮甜。日本蠔及蚌,也夠新鮮,不過量不多,可能也是叫了小份的關係。最後還點了一份稻庭烏冬,這烏冬吃下口十分彈牙可口,而且十分入味,吸收了雞煲的湯底的味道。而飲料方面,在這裡是要另外付款的。但在菜單中,我看見了我的最愛<<津路烏龍茶>>,用來去油膩的感覺到位。最後要提提大家,這裡是不設加一的喔。

近排去了大角咀奧海城附近覓食,到了這間前家樂餐廳火鍋店。
坐下來,看看菜單,我們選擇了吃雞煲雞煲有半隻,分量都算多。

再點了,松葉蟹捧(小),日本蠔及蚌。

最後還點了一份稻庭烏冬,這烏冬吃下口十分彈牙可口,

而且十分入味,吸收了雞煲的湯底的味道。

最後要提提大家,這裡是不設加一的喔。

2015-05-05
2015-05-11 181 瀏覽
本身有朋友住在大角咀常聴聞這裡名餐廳云集但又不是常有機會到來這裡剛好這天友人家中新來了貓兒所以我就在中午時候來她家中和貓貓玩玩順道晚上和她去找尋好味的大角咀美食喔!!!在奧運站前走着走着發覺這間名叫 - "前家樂"的餐廳很吸引門口並寫着一周年誌慶, 要答謝來賓所以就從門口的玻璃窗看看內裡吃什麼...原來這裡是主打雞煲和明爐魚煲剛好是雞痴的我也想吃雞煲和打邊爐喲所以就與友人進去找位子坐~~~~這裡店子都頗大, 位子很多,坐位都很闊落, 大家坐得非常舒服~另外, 這裡有大電視機看喔~~你也知道打邊邊時邊看電視邊等吃是多麼重要呢!我們仨點了一個大的麻辣雞煲再另外點了一些蔬菜肉類等配料~~麻辣雞煲 - 壹隻 (微辣) 很快上桌了!!!!份量都頗大呢~~三個人是剛剛好~~~先來評醬汁, 個人覺得這家的麻辣汁配得相當好!!!雖是微辣的感覺但那股味道迅即在舌頭上轉化為麻麻的而且雞件切得大小適中雞肉嫩滑肥美, 不會是太肥多膏亦不會太廋只剩骨頭呢~~而且要讚的是這裡的雞肉是相當入味麻辣汁是充份被雞肉吸收咬下去帶有很濃的鮮雞味不會有是雪藏貨愈吃愈入味呢~~~三個女生很快掃光光枱面的雞煲了~店員很勤快的為我
本身有朋友住在大角咀
常聴聞這裡名餐廳云集
但又不是常有機會到來這裡
剛好這天友人家中新來了貓兒
所以我就在中午時候來她家中和貓貓玩玩
順道晚上和她去找尋好味的大角咀美食喔!!!
在奧運站前走着走着
發覺這間名叫 - "前家樂"的餐廳很吸引
門口並寫着一周年誌慶, 要答謝來賓
所以就從門口的玻璃窗看看內裡吃什麼...
原來這裡是主打雞煲和明爐魚煲
剛好是雞痴的我也想吃雞煲和打邊爐喲
所以就與友人進去找位子坐~~~~
這裡店子都頗大, 位子很多,
坐位都很闊落, 大家坐得非常舒服~
另外, 這裡有大電視機看喔~~
你也知道打邊邊時邊看電視邊等吃是多麼重要呢!
我們仨點了一個大的麻辣雞煲再另外點了一些蔬菜肉類等配料~~
麻辣雞煲 - 壹隻 (微辣) 很快上桌了!!!!
份量都頗大呢~~三個人是剛剛好~~~
先來評醬汁, 個人覺得這家的麻辣汁配得相當好!!!
雖是微辣的感覺但那股味道迅即在舌頭上轉化為麻麻的
而且雞件切得大小適中
雞肉嫩滑肥美, 不會是太肥多膏亦不會太廋只剩骨頭呢~~
而且要讚的是這裡的雞肉是相當入味
麻辣汁是充份被雞肉吸收
咬下去帶有很濃的鮮雞味
不會有是雪藏貨
愈吃愈入味呢~~~
三個女生很快掃光光枱面的雞煲了~
店員很勤快的為我們的煲淋上上湯來繼續下場- 打邊爐了~~
談談笑笑一會兒后
很快地上湯就滾燙了~
這時可以把配料全放下~~~
我們點了數款配料如加拿大肥牛、日本蠔、雞子、芝士竹輪
加拿大肥牛油花分佈平均
用筷子稍微灼熟一下就可以簡單沾上醬油吃了~~~~
肥牛入口很鮮美
那些分佈平均的油花增加了不少豐膄的感覺
薄薄的一片晶瑩剔透,
微熟的感覺更能吃出牛肉的鮮味
而且它一點都不會刱
只是二.三口就能把它吞下去了!!!
而日本蠔每隻都飽滿肥大
入口不會腥, 有濃濃的 蠔香味!!
朋友亦叫來雞子, 不過我就沒有試到
不過見到她吃得滿足的樣子
相信這應該是既補身又美味的食物吧!
另外我們也點了些蚌、水魷、鵝腸、鮮淮山、野生竹笙
個人很喜歡海鮮
這裡的 蚌有夠大隻
而且脫瞉容易, 是新鮮貨來的!!!
就算是熟了都不會變得太少
入口鮮味十足, 愛海鮮的你就是試試~
而 水魷、鵝腸等等亦是水準之作
水魷沒有"那"喉"和哥士的的味道
爽爽脆脆, 簡單沾些醬油就己很美味了!
最后我們點了稻庭烏冬和唐生菜
稻庭烏冬比普通的烏冬幼滑
幾乎不用牙齒咀嚼就能骨碌骨碌地滑入喉嚨了~~
而且吸收了各款配料和雞精華的烏冬
就更滑更香更美味呢~~~~
而唐生菜嫩綠爽脆
同樣是吸收了湯底的精華
入口更加美味呢~~~~
下次來大角咀尋食
這間會是不錯的選擇!
2015-05-06
1 分鐘 (堂食)
為食一族相信應該知道大角咀的美食真的特別多特別是埃華街一帶簡直可以用"食街"來形容由街頭的麥記開始一直走到街的盡頭沿途有甜品舖、泰館、車仔麵店及火鍋店等 不同種類的食店, 真的是應有盡有 當中以"前家樂"的名字最特別 細眼下原來食店是以雞煲及火鍋為主打而且為慶祀一周年誌慶, 全店免加一~作為一個精明的為食人這麼著數當然不能錯過~ 店內除了有雞煲選擇還有多款具有風味的烤魚鍋本來很想試烤桂花魚鍋的 但朋友是雞痴, 堅持吃雞煲那這次就無緣試了, BYE~由於其中一位朋友不能吃辣最後我們決定點壹隻微辣的麻辣雞煲來吃壹隻全雞的份量就的不少除了雞肉還混合了洋蔥、青蔥、大蒜、辣椒等香料煮成送上來時充滿著香濃的花椒八角香味 在鍋內略略的燒一會發出"芝芝"的聲響那就表示可以啟動了~ 雞肉煮得相當入味口感帶有微辣但並不強烈而雞肉肥瘦適中, 肉感細嫰鮮味就是放在鍋耐煮耐了, 雞肉也不會變老 相反, 煮耐了雞肉會更入味而且廚師的刀工不錯所以雞肉內幾乎是沒有零碎的小骨頭出現, 讚~ 吃了大半鍋雞煲後火鍋材料便送上來我們趕快把餘下的雞肉吃掉職員便將清湯加入雞煲裡這樣便成為既濃郁又美味的邊爐湯底了 大家看看這碟以海
為食一族相信應該知道

大角咀的美食真的特別多

特別是埃華街一帶

簡直可以用"食街"來形容

由街頭的麥記開始一直走到街的盡頭

沿途有甜品舖、泰館、車仔麵店及火鍋店等

不同種類的食店, 真的是應有盡有
當中以"前家樂"的名字最特別

細眼下原來食店是以雞煲火鍋為主打

而且為慶祀一周年誌慶, 全店免加一~

作為一個精明的為食人

這麼著數當然不能錯過~
店內除了有雞煲選擇

還有多款具有風味的烤魚鍋

本來很想試烤桂花魚鍋的

但朋友是雞痴, 堅持吃雞煲

那這次就無緣試了, BYE~
由於其中一位朋友不能吃辣

最後我們決定點壹隻微辣的麻辣雞煲來吃

壹隻全雞的份量就的不少

除了雞肉還混合了洋蔥、青蔥、大蒜、辣椒等香料煮成

送上來時充滿著香濃的花椒八角香味

在鍋內略略的燒一會發出"芝芝"的聲響

那就表示可以啟動了~

雞肉煮得相當入味

口感帶有微辣但並不強烈

而雞肉肥瘦適中, 肉感細嫰鮮味

就是放在鍋耐煮耐了, 雞肉也不會變老

相反, 煮耐了雞肉會更入味

而且廚師的刀工不錯

所以雞肉內幾乎是沒有零碎的小骨頭出現, 讚~
吃了大半鍋雞煲

火鍋材料便送上來

我們趕快把餘下的雞肉吃掉

職員便將清湯加入雞煲

這樣便成為既濃郁又美味的邊爐湯底了

大家看看這碟以海鮮為主的配料

內裏除了有蚌、水魷、鵝腸

還有鮮淮山及野生竹笙~

蚌蚌加入了洋蒽做裝飾

賣相既可愛又精緻

由於鐵鍋傳熱較快

所以把蚌蚌放入鍋內很快就熟透

入口爽口鮮甜, 而且帶有點嚼勁

味道非常美味~

只了一整碟還是有點不夠喉

心思思想多吃一點蔬菜、海鮮及肉類

最後決定追加加拿大肥牛、日本蠔、

雞子、芝士竹輪, 還有唐生菜呢~
個人認為生蠔及雞子十分新鮮

雞子剛剛烚熟後, 外層脆脆

有點像脆皮腸, 內裏卻是軟棉棉的充滿水份

味道既鮮甜又醇厚

而生蠔鮮美香甜, 同樣是內層軟滑

口感非常creamy~

另外, 特別推介芝士竹輪, 獅子狗的味道甜甜的

一口咬下去時, 便會有濃郁的芝士漿流出

味道香濃, 但吃時就要小心芝士爆汁而燙傷咀巴
其實在涮鍋前, 職員表示落配料是有分先後次序

先涮肉類, 如魚片及牛肉片等材料

海鮮類的最好下到雞湯中涮食

以保持其固有鮮味, 而蔬菜配料應該後涮

所以最後我但就涮唐生菜唐生菜非常爽脆, 感覺挺新鮮

而且唐生菜吸收到肉類及海鮮的甜味

入口便能更香甜美味呢~

這次美中不足就是不能吃到烤活魚

看著隔鄰的人客點桂花魚

原條的以鐵板送上

心裏真的很想用筷子飛象過河分一點

下次再來大角咀的話

一定會再來試試它們的烤活魚~

2015-05-06
120 分鐘 (堂食)
2015-05-01 273 瀏覽
烤魚便宜又美味朋友相約到前家樂食雞煲,患了感冒的我原先已婉拒朋友的邀請,後來得知他們家有烤魚食,便照去食了前家樂,名字很有趣,英文名是HAPPY FAMILY,大概是希望來食飯的人都高高興興吧~我們大約7點左右到,小店已經坐滿一半人,但因為地方濶絡,熱鬧得來又坐得舒服烤海鯇魚鍋$178第一次點上蕃茄薯仔烤魚,從來食烤魚都是食辣的我感覺很新奇呀!一來我生病了,不宜食辣,二來同行朋友不食辣,就讓我試試新口味吧! 先飲啖湯底!不得了~好鮮甜的魚湯不食魚的友人也紛紛飲湯,蕃茄和魚滾的湯很濃郁魚鍋入面加了,大量香菜,芽菜,枝竹,豆卜等所有配料都可以!而條魚很有鮮味,而且骨不多,啖啖肉又唔腥另外點了心愛的栗米加入蕃茄薯仔湯入面滾湯,令湯更清甜我們全女班還是喜歡清淡一點點了什菜拼盤什麼都有一點,很豐富食到差不多尾聲時點了一份韓式公仔面,索盡湯底精華,是魚鍋全程的精華所在呀!後話,當日認識了一位小伙子,勤力又友善,開始時還以為他是一名店員,原來他是老闆呢.還閒談了一整晚,交流做生意的心得!香港地搞生意不容易,看到他搞得有聲有色,希望老闆成功!支持小店!

烤魚便宜又美味

烤海鯇魚鍋
烤海鯇魚鍋$178

先飲啖湯底!不得了~好鮮甜的魚湯

不食魚的友人也紛紛飲湯,蕃茄和魚滾的湯很濃郁

魚鍋入面加了,大量香菜,芽菜,枝竹,豆卜等

所有配料都可以!而條魚很有鮮味,而且骨不多,啖啖肉又唔腥
另外點了心愛的栗米

加入蕃茄薯仔湯入面滾湯,令湯更清甜
我們全女班還是喜歡清淡一點

點了什菜拼盤

什麼都有一點,很豐富
食到差不多尾聲時點了一份韓式公仔面,

索盡湯底精華,是魚鍋全程的精華所在呀!

題外話/補充資料: 當日認識了一位小伙子,勤力又友善,開始時還以為他是一名店員,原來他是老闆呢 .還閒談了一整晚,交流做生意的心得!香港地搞生意不容易,看到他搞得有聲有色,希望老闆成功!支持小店
2015-04-29
烤海鯇魚鍋
位於大角咀的前家樂餐廳火鍋店……於朋友於途中傾談是都覺得這名字十分得意.其實這是一間食雞煲同烤魚的店, 這天, 我們的目的也是它們!我們7點去到, 都是太早了, 店內沒其他客人, 只有我們! 老闆便親自來招待我們!來這裡, 也了為了雞煲同烤魚, 我們便即時ORDER了它們了!等食之時, 八掛問一下名字的由來, 原來是別有用心的!前 – 前衛, 老闆希望帶動火鍋潮流, 走在火鍋最前線家 – 火鍋給人一種家的感覺樂 - 老闆希望可以在這裡進食的人都會開心這時, 主角來了!這是雞煲味道不錯, 雞雖不算是鮮嫩, 但不會”鞋”, 所以都感覺OK!這是烤魚個人很欣賞個湯底, 是蕃茄薯仔, 配料都十分足, 有木耳, 支竹, 豆卜等, 很對我的胃口!因為只吃雞煲同魚已經好足夠了, 我們沒有多叫配料, 只叫了蔬菜, 包心丸, 嚮鈴, 公仔面同烏冬.叫嚮鈴, 公仔面同烏冬主要原因SURE係可以吸收湯汁. 這些是美味的!全晚整體味道是不錯的, 唯一問題是加湯後, 所有東西都變的咸了一點, 我們要改回加清水!老闆很NICE, 不時都會同不同客人溝通, 看看有什麼可以改善的地方. 我們也感受到這份誠意, 亦如實

等食之時, 八掛問一下名字的由來, 原來是別有用心的!

前 – 前衛, 老闆希望帶動火鍋潮流, 走在火鍋最前線

家 – 火鍋給人一種家的感覺

樂 - 老闆希望可以在這裡進食的人都會開心

這時, 主角來了!

這是雞煲
這是烤魚

老闆很NICE, 不時都會同不同客人溝通, 看看有什麼可以改善的地方. 我們也感受到這份誠意, 亦如實告訴他我們覺得咸了一點這個意見! 希望下次來再時會有所改善!

呢餐每人約$150, 價錢合理的!

題外話/補充資料: 今次又是邊爐天,不過有點不同的是不只是火鍋,還了解到老闆的心思!雖不是最好的食物,但已感受到了老闆的心!希望下次來再時,食物更進步同時,老闆可以Keep住這份心意!
2015-04-22
今次係第三次去食,上兩次係食烤魚,今次就試下雞煲我叫左五辣既,雞炒得好軟,好入味,真係食到五停口跟住叫左竹篂呀,,腩片,芝士竹輪,蠔,雞脾茹,菜D 腩片打邊爐真你好好食, 有肥有瘦, 正呀!芝士竹輪一如以往, 有流心芝士, 超好食~食材新鮮左👍,打邊爐真係一流特別係日本蠔,真係不停食!超正!今次坐左係角落,好舒服,真係坐到五想走D 又五洗等好耐, 人服務同之前一樣,又五洗加一,真係超值呢間火煱店真係我食過最好食既,真心推薦

今次係第三次去食,上兩次係食烤魚,今次就試下雞煲
我叫左五辣既,雞炒得好軟,好入味,真係食到五停口
跟住叫左竹篂呀,,腩片,芝士竹輪,蠔,雞脾茹,菜
D
腩片打邊爐真你好好食, 有肥有瘦, 正呀!
芝士竹輪一如以往, 有流心芝士, 超好食~
食材新鮮左👍,打邊爐真係一流

特別係日本蠔,真係不停食!超正!

今次坐左係角落,好舒服,真係坐到五想走
D
又五洗等好耐, 人服務同之前一樣,又五洗加一,真係超值
呢間火煱店真係我食過最好食既,真心推薦

五辣雞煲
2015-03-31
  • 腩片
  • 芝士竹輪
  • 雞脾茹
2015-04-03 236 瀏覽
今晚同朋友即興約食飯, 大家想坐低慢慢食吹下水, 加上天氣又濕濕地想食D辣辣地既食物開胃, 就約左黎前家樂食雞煲啦 我地一行4人大約7:30pm左右到, 可能係閒日關係, 唔洗等就有位坐(平時星期六、日去食就要等等位啦!).我地叫左1隻"微辣"雞煲, 仲加啲邊爐配料. 講下雞煲先, 我之前食過幾次, 每次都係叫微辣, 佢控制個辣度幾好. 雞肉唔會太老, 問過店員佢話因為想令雞肉滑啲, 所以唔會煮得太熟. 不過有朋友見有雞肉有啲血, 我地都會等佢熟啲先食. 順帶一提, 我地覺得雞煮耐啲(雖然會老啲), 等雞肉吸收啲汁同埋會煮到焦焦地, 反而幾好食. 同埋個雞煲偏咸左啲, 希望店方可以再改善一下.至於邊爐配料, 唐生菜同芋絲吸左湯底味道唔係好夾, 響鈴唔夠脆同油左啲, 烏冬OK! 反而薯仔係意想不到咁夾! 佢新出有香芋頭, 不過我地食唔晒無叫到, 下次再試過.配料比起雞煲, 真係失色左少少 ! 通常食得雞煲之後就會打埋邊爐, 配料都幾重要架! 希望店方可以改善一下食物質素! 唔好浪費左個好好味既雞煲!

我地叫左1隻"微辣"雞煲
麻辣雞煲(1隻)
! 佢新出有香芋頭, 不過我地食唔晒無叫到, 下次再試過.
配料
配料比起雞煲, 真係失色左少少
題外話/補充資料: 店舖環境幾舒服, 不過唔係好夠職員, 職員年紀比較大(但係好Nice), 如果繁忙時間可能會漏單, 所以要有番少少耐性好啲. 店主都好有心, 不時問食客意見等佢地改善, 我好欣賞呢一種態度! 希望佢地可以改善得更好! 餐廳目前有免加一優惠.
2015-03-31
  • 麻辣雞煲
2015-03-12 279 瀏覽
上次食完就好想食個烤魚煱 , 今次再食! 真係超好食條魚好夠味, 又五老, 好開胃 ^^今次叫左芝士竹輪 , 超正, D芝士食落會流出黎架 仲食埋腩肉, 肉好肥美, 都好好食稻庭烏冬煮完都好Q, D 茹同鵝腸都好正 仲有APPLE DCIDER 飲架  服務又幾好, 野食又好快上D 人又態度又好 ~下次一定會再去食架~ 超超超超級讚
上次食完就好想食個烤魚煱 , 今次再食! 真係超好食
條魚好夠味, 又五老, 好開胃 ^^
今次叫左芝士竹輪 , 超正, D芝士食落會流出黎架

仲食埋腩肉, 肉好肥美, 都好好食
稻庭烏冬煮完都好Q, D 茹同鵝腸都好正
烤魚煱
仲有APPLE DCIDER 飲架

服務又幾好, 野食又好快上
D 人又態度又好 ~
下次一定會再去食架~
超超超超級讚

2015-03-07