2014-09-25 845 瀏覽
幾拾蚊有埋湯面 ,小食同特飲 ,真算不錯 ,咖哩飯的味道都ok,但飯的份量少左d,大食的我經常唔叫飯係因為唔夠飽 ,酥脆薄餅個品質差左 ,應該關供應商事 ,沒有應有的香味 ,咖哩串的肉質亦乾 ,由於下午茶較平 ,所以合格 ,但要我晚市來吃唔會囉
2014-09-18 1010 瀏覽
今日下晝去咗沙田,於是決定喺連城食冬蔭公公,由於食嗰陣都3點,所以唔洗等位就已經有得入座,成間餐廳嘅感覺都叫企企理理,但感覺上就有啲逼夾。咁坐低之後嗌咗個大辣嘅冬蔭功海鮮米線,唔洗幾耐就有得食,雖然叫大辣但食落我完全唔覺得辣,呢個令我有啲失望,但係碗米線都有好多配料,湯底唔覺辣但都夠味,蝦都夠大隻,幾好食,其他配料亦都不過不失。雖然味道唔係差,但以呢個價錢黎講我覺得呢間嘢真係唔太抵食。
冬蔭功海鮮米線
2014-09-17
2014-09-09 745 瀏覽
是晚六時多,一個人在沙田不就是想吃個粉麵嘛,到到都要等,來到冬陰公公不用等,就進去吧。先說環境,早知道是迫,但沒想到吃到最後座位前後迫到個頭竟然要120度向下才吃得到!地毯卜起容易把人拌倒,店員留意到卻置之不理。點了BB辣冬陰公豬扒幼薯粉,辣度如其名是唯一一件值得慶幸的事。冬陰公湯有幾真就不提了,酸酸辣辣算ok啦。豬扒本身沾漿粉炸過,送上時原炸皮已完全浸淋,加上沒有味道,完全難吃,加上一整件連骨豬扒只剪開幾下,浸湯後有多難handle應該不難想像。服務方面,一杯水叫了3次才有人拿來。拿來後的水面有奇怪的東西哦⋯另外,用過的食具和準備送上的餐點好幾次放在一起,衛生狀況可想而知。

2014-09-06 621 瀏覽
個人唔中意食辣野,不過都揀左呢間。佢啲野食感覺幾似譚仔咁,又係揀料揀辣嘅程度咁,聽講唔辣唔好食就揀左薄切牛肉麵嘅少辣。上菜速度小慢,不過啲牛又真係幾薄幾入味,加埋蘿蔔又係幾有味。少辣其實都幾辣,不過又真係辣得幾好味嘅,好快食晒成碗。另外我都叫左個野飲,叫做柑桔蜜,個人幾中意,少少甜不過都幾好入口,幾岩食完辣之後飲,大家不妨一試啦!
5 分鐘 (堂食)
2014-08-10 867 瀏覽
今日去左沙田連城 見到冬蔭公公 發現自己差唔多成年無食 7點半到 排左10分鐘入座因為lunch食得heavy左D 又食左cake下午茶 所以就想清清地 叫左個魚湯米線  加左雞扒另上(其實我寫左加$5生菜 但無落到單 所以得雞扒)可能因為無咩人叫魚湯米線(正常會叫冬蔭公或curry 重口味D既野XD)所以等得比較耐D D米線比較lum身D 無出面米線甘chewy 但因為唔係米線專門店 都唔會要求高高 湯底唔算好濃 應該無落味精 有D炸蒜片,芫西同一個小白蘿白。件雞扒以個size有D貴 不過好好食!炭燒左既雞扒 仲有D蜜糖味添!我朋友叫左冬蔭公 BB辣 過左一陣就到 麵係薯粉 分量好似大過個魚湯米線湯底好香 有D玉米同花生 不過比起兩三年前少左好多配料 食落去都無以前甘濃味 Tsuen Wan果間好食過沙田 不過汁左lu薯粉好彈牙 ,豬扒就普通 。下次可以考慮好似魚湯米線甘另上豬扒 個炭燒蜜糖味可能會出D 唔會比湯底蓋過左個味!

魚湯米線 加$15雞扒

冬蔭公
薯粉好彈牙 ,豬扒就普通 。

題外話/補充資料: 無加一
2014-08-10
10 分鐘 (堂食)
冬蔭公
2014-07-23 1198 瀏覽
細佬放工一齊食飯,叫左個牛骨湯,冬蔭功湯加餸既米線,兩個賣相都ok,點知一試,唔!好甜,牛骨湯甜,冬蔭功湯仲甜,但完全唔係湯既清甜,完全係落糖既味道,點解好地地一個湯要落咁多糖?真係好唔明白。加餸方面,餸都唔平,加九蚊西蘭花,得三舊。
2014-07-22
2014-07-20 714 瀏覽
為什麼"未食一肚氣"? 詳見下面題外話啦。現象先講下個"馳名海南雞飯"套餐。(1) 賣相︰ 成SET 上看似幾靚(除咗碗湯之外)。(2) 味道︰ 飯 --> 不夠熱,不夠看,麻麻地。                     雞 --> 幼嫩,但少                     汁 --> good                     湯 ---> 差,像在飲水(3) 服務︰  見題外話 (4) 衛生︰  隻匙不乾淨(5) 抵食︰  很細碟,很少雞肉,個湯和飯唔得,不值原價 $60。總結︰ 以此水準,我看不出佢會"馳名",不會再order此套餐了,叫其他好過。好味過佢的海南雞飯大有地方。
為什麼"未食一肚氣"?
 詳見下面題外話啦。

現象先講下個"馳名海南雞飯"套餐。
(1) 賣相︰
 成SET 上看似幾靚(除咗碗湯之外)。
(2) 味道︰
 飯 --> 不夠熱,不夠看,麻麻地。
                     雞 --> 幼嫩,但少
                     汁 --> good
                     湯 ---> 差,像在飲水
(3) 服務︰
  見題外話

(4) 衛生︰
  隻匙不乾淨
(5) 抵食︰
  很細碟,很少雞肉,個湯和飯唔得,不值原價 $60。

總結︰

馳名海南雞飯
題外話/補充資料: :huffy: :huffy: :huffy: :huffy: :huffy: 未食一肚氣!! 現在是上午11:39am, 已order 食物,正在等緊個"馳名海南雞飯",但我已經一肚氣食唔落,好後悔剛才唔即刻走! 我第一次坐係個食店打食評,因為剛剛我經歷咗個超級不愉快經驗! 話說我這陣子常常幫襯這間食店(不同分店), 賺了積分卡的印仔可以半價 order 個 "馳名海南雞飯",今日經過便入去食啦。 餐廳剛開門(11:30am)不久, 我入去時只有兩台客,得企係門口的一個束長頭髮女侍應,氣氛空閒。 我坐下後便拎出張餐廳積分卡同桌上的午餐餐牌指住個 "馳名海南雞飯"向那唯一個侍應order ,她超級冇禮貌向我大叫話 "馳名海南雞飯"唔係午餐紙上的那個,叫我睇第二個餐牌,咁我就伸手去找另一個餐牌,佢就駡我"叫你攞個大餐牌呀!" (根本冇餐牌,不同大小餐紙就有),我都算了,叫了大餐紙上的 "馳名海南雞飯",跟著她走開了。 我仔細看看,兩張餐紙上的 "馳名海南雞飯" 名稱一樣,只是一個是$58,一個是$60, 價錢相約我一點也不介意,但我想知個set 是否一樣定係有唔同,所以我禮貌地問佢,點知佢好大聲向我大叫"你食個半價餐係咁架"之類的話,全場聽見,好似我是來乞食的! 超級不開心,這是待客之道嗎? 做乜找我出氣! 我問她為什麼對我那麼惡,她才客氣返地話佢只係細細聲,真是一個大話!沒有道歉。 :( :( :( :( :(
2014-07-15
用餐優惠
優惠券
2014-07-06 960 瀏覽
新城市不嬲都難搵食,好彩連城廣場呢到唔係太多人,都唔係太難搵位。落單方法方便快捷,好似飲茶D點心紙咁自己TICK。我地3個人叫左2個麵,一個小食拼盤同半份木瓜沙律。首先到既係個小食拼盤配既2杯飲品。下面見到既係黑珍珠椰汁冰同埋鹹青檸梳打。2杯野飲當中我PREFER鹹青檸梳打,味道青D同埋無咁甜。下面呢個係冬蔭湯米線,辣度有分BB辣中辣同大辣,今日揀既係BB辣,味道OK,唔算太辣太淡,但下次可以試中辣,配埋米線味道唔錯。唯一美中不足既就係D配料要續樣加錢,唔多化算。之後到既係鮮魚湯幼薯粉配炸魚皮,炸魚皮係分開上既,鮮魚湯底夠魚味,不過同冬蔭湯米線真係無得比。個小食拼盤就正啦,又串燒又肉又蝦又春卷,我本人最鍾意既都係串燒同蝦。本身佢都有D汁配既,但係D肉已經夠味,唔點醬都OK。最後到既係木瓜沙律,呢個有少少失望,得個辣字,其他咩味都食唔到。

落單方法方便快捷,好似飲茶D點心紙咁自己TICK。
拼盤套餐既餐飲
2014-07-06
冬蔭公湯米線
拼盤套餐
2014-07-05 611 瀏覽
咁耐未放過假,當然要叫下朋友出黎食飯,難得一聚,當然想食餐好既,朋友話食得多西餐想食其他野。所以就叫左我去左到一開始就叫左魚皮餃蘿蔔米線,花生酥餅,同埋一個什錦小食拼盤仲有一個叫花生雪山,個名幾特別,所以叫埋。首先係個魚皮餃,好彈牙有口感,魚肉都算新鮮嫁,蘿蔔令我好有驚喜,夠爽口,而且味道足,炸魚皮好脆口,米線就好入味好吸湯,至於個花生酥餅,依個正,個料都好正,都算脆口,都有佢既特色。至於什錦小食拼盤同依個花生雪山都令我非常驚喜。小食拼盤夠哂款式,又有辣鳳爪、蝦、雞、豬頸肉、蝦餅、墨魚餅,真係差唔多咩都有,肉既味道唔錯,起碼夠新鮮、又夠嫩、有咬口,其中,辣鳳爪係最值得食,又香又辣,辣到未必人人可以接受。花生雪山,係一個捲成好似一座山既花生脆餅,又係花生,不過好值,花生係粉狀加埋依個薄脆既薄餅,絕對有佢自己既特色,味道都正,唔會太甜

2014-06-03 1074 瀏覽
香港食泰國餐一向都唔平,終於搵到間叫做唔錯又唔太貴O既泰國野食下。我地兩個人食,要o左個冬蔭公幼薯粉,黃咖哩軟殼蟹,油鬆餅同燒春雞。冬蔭公幼薯粉個湯底分3種辣,如果你唔太食得辣的話,可先試BB辣。我地試o左中辣,食食下都會覺得開始辣! 本身碗粉冇餸,如果要就另加,好似車仔麵咁。不過我覺得加o既餸得好少,寧願另外叫會抵d。但幼著粉真係好正,唔錯!黃咖哩軟殼蟹配油鬆餅真係冇得頂! 不過得一塊油鬆餅就少o左D啦! 黃咖哩本身甜甜地,味道唔錯! 軟殼蟹炸得好脆,又唔會太油。不過$7X一個就比較貴o左少少。但都值得一試!我地得兩個人食,所以只係叫o左半隻燒春雞。一黎到已經覺得勁香! 食落d肉好滑! 半隻份量都唔算少,$3x抵食! 推介一試!!另外我地見佢d特飲全部半價,就要o左兩杯咸青檸梳打,可惜難飲到爆!! 又唔咸又唔酸咁,完成係冇味得d氣! 飲o左半杯都唔想再飲囉! 埋完單佢會交番張coupon,下次食就可以送一塊油鬆餅。兩個人都係食o左$16x,唔算貴! 下次會再食,但會飲第二d囉~

燒春雞
黃咖哩軟殻蟹
油鬆餅
2014-05-30
25 分鐘 (堂食)
燒春雞
黃咖哩軟殻蟹
油鬆餅
2014-05-21 1095 瀏覽
17-5-2014 (Sat)中午,同男友出發去沙田o既香港文化博物館睇宮崎駿動畫手稿展,先o黎呢間食埋辛苦儲到o既半價海南雞飯,原價$58.00,我o地搵到喇,我o地坐低後,男友揀$64.00o既青咖哩牛肉配油鬆餅,再叫o野飲,我要$16.00o既凍檸蜜,男友要$25.00o既巨峄提子乳酸.剔完後至睇到,原來全日飲品半價,早知我都叫特飲啦.而o野飲好快到o黎,男友o個杯巨峄提子乳酸顏色好靚,我試吓飲,提子同乳酸味均勻,裡面都有碎冰粒,都唔錯. 我o既凍檸蜜就一般,顏色同凍檸水差唔多,唔係我飲到少少蜜糖味,都唔記得係叫o左凍檸蜜. 兩分鐘後男友o既油鬆餅到o黎,我o地繼續等,等多9分鐘,我o既海南雞飯到o黎,賣相都係一樣冇問題,除o左雞胸肉外,重有一截仔雞翼,湯係青紅蘿蔔湯.食件雞先,雞肉仍嫩唔肥膩,酸蘿蔔好味,但青瓜唔甜,而油飯呢?雞油味香但啲飯係唔夠水煲透,而且飯o既中間原來係冇雞油,即係話,呢o度唔係將雞油加落啲米o度同煲,而係清水煲熟後上碟至淋上去. 而青紅蘿蔔湯,男友飲o左話好飲,重叫我趁熱飲,咁我就飲啦, 湯o既味道清生甜,冇加味精,但青紅蘿蔔有根同唔腍. 距離海南

兩分鐘後男友o既油鬆餅到o黎,
我o地繼續等,等多9分鐘,我o既海南雞飯到o黎,

距離海南雞上枱時間後7分鐘,男友o既青咖哩牛肉至到,距離落單時間有21分鐘,佢o既咖哩雜菜就多的是,
牛肉最多得5片,
少成咁,我都只敢試食半件,牛肉口感有啲老,麻麻;而青咖哩係流入喉嚨至辣,不過都唔係太辣,亦食到有椰汁味.

而放涼o左o既油鬆餅就開始有啲硬啦.

味道係2.76分

服務:
呢間幾得意,唔似荃灣o個間咁,自由搵位,就算有位都要佢o地俾飛安排我o地坐邊o度.
上菜超慢同唔多配合,油鬆餅一早到但青咖哩牛肉最後至到,咁蘸青咖哩汁o既油鬆餅味凍晒唔好食囉?覺得呢間o野似唔願或唔憂做咁.

環境:
光猛同都算闊落.

衛生:筷子頭仍有污漬.

其他:
用由儲到o既印花換半價海南雞飯後,就要重頭儲過,而今次張咭o既到期日係7月30日咁短時間,上 次o個張冇一年限期都有半年,荃灣o個間冇o左,呢間又等得耐同麻麻地好食,咁攪法我諗幾難會再食.不過好多謝佢收少我o地$0.50同俾o左兩個印花.(幫趁滿$60.00有一個印花)
2014-05-17
$56.50 (午餐)
2014-02-08 1289 瀏覽
經過沙田就諗起<<冬蔭公公>>,食過幾次,今次都係食TEA,禁多間食肆最多人係呢間,等左一陣就有位,坐缸就ORDER左冬蔭公湯底+牛肉+米粉,同埋最多人叫既印度薄餅,味道好好!冬蔭公湯底唔夠辣,得個甜字,湯底都幾濃,份量亦唔多!禁多人服務都算幾好,環境比較逼,坐得唔係禁舒服
經過沙田就諗起<<冬蔭公公>>
2014-02-08
10 分鐘 (堂食)
2014-01-14 1160 瀏覽
星期六下午去沙田行街, 見呢間幾多人讚就試下先講價錢, 叫左兩送米粉已經成50蚊, 黎到一睇, 完全同張相個樣係唔同d配料少到可憐, 就算加錢叫送都係得兩舊仔, 極之唔抵食再講味道, 雖然配料同送係非常一般, 不過冬陰功湯底算ok, 係唯一有分數既地方環境, 人來人往, 加上開放式設計, 比較大壓迫感態度, 差, 問野好似無耐性答咁
星期六下午去沙田行街, 見呢間幾多人讚就試下

d配料少到可憐, 就算加錢叫送都係得兩舊仔, 極之唔抵食

環境, 人來人往, 加上開放式設計, 比較大壓迫感

態度, 差, 問野好似無耐性答咁
2014-01-10
2014-01-08 996 瀏覽
知道有這間店時已經想試,適逢約了朋友到沙田一聚,便選了在這一試,跟朋友分別點了冬蔭功嘅米線及咖哩豬扒配酥餅,冬蔭功選bb辣,我吃辣的程度不算很高,可以接受,湯底辣辣酸酸不錯,但感覺沒特別,而咖哩豬扒選了一隻辣椒辣度嘅黄咖哩,點著餅來吃好好味,豬扒肉不鞋也不干,這比我預期中好,略嫌坐得不太舒服,地方比較迫,但整體還算可以
2013-12-27
5 分鐘 (堂食)
2013-11-06 829 瀏覽
We went to this restaurant for lunch, afternoon tea and dinner. Let me start with the lunch experience. We ordered tom yam soup noodles and chicken rice. It's busy at lunch time. We have to wait longer for the food and drink. We finished the food but the drink s not arrived yet. The tom yam soup noodles wasn't good. It tasted like ' Hong Kong style Thai food' but it wasn't too bad to eat it. The chicken rice was good . The dipping sauce s tasty. Well the afternoon tea set. I tried the tom yam so

Well the afternoon tea set. I tried the tom yam soup noodles again. It's strange. The soup was stronger taste of spices and herbs and it's thicker than I had at lunch. I could even see lemongrass and herbs in the soup. It's way better than last time.

Dinner... I finally tried the 肉骨茶 ... It's not my cup of tea.