2016-03-13 187 瀏覽
好耐無黎冬蔭公公,所以今日黎試下。泰式手撕雞撈檬粉: 配料夠多,可惜撈檬既汁味道較淡,有改善既空間。泰國冬蔭海鮮米線: 個湯底好香好濃好夠味,辣度方面有BB 辣,中辣同大辣,我地揀左BB辣,睇落去好似好辣,但係其實一D都唔辣,下次真係可以試下中辣。配料方面有大蝦, 蟹柳,魷魚鬚,龍蝦丸,鮑魚片,青口,幾足料,至於米線就有點兒過腍,建議店方注意煮食既時間。拼盤套餐: 小食拼盤好正啦,有蝦餅,泰式春卷,豬頸肉,酸辣鳳爪,沙嗲串燒蝦2支,沙嗲串燒雞2支,我本人最鍾意既都係串燒同蝦,個拼盤本身有D汁配既,但係D肉已經夠味,唔點醬都OK。小食拼盤配任選飲品2杯,我地叫左鹹青檸梳打+ 珍多冰,味道好好,值得一讚。
好耐無黎冬蔭公公,所以今日黎試下。
泰手撕雞撈檬粉
泰式手撕雞撈檬粉:
配料夠多,可惜撈檬既汁味道較淡,有改善既空間。
泰國冬蔭海鮮米線
泰國冬蔭海鮮米線:
拼盤套餐
拼盤套餐:
鹹青檸梳打+ 珍多冰
2016-01-30 289 瀏覽
下午茶餐先$36,好抵食,只需加$3就有一杯野飲,亦可加$7轉特飲。有三種湯底揀,我就當然要揀冬蔭功啦,配料仲列晒出黎,想走花生或者其他野,系張紙上面刪走就得喇。之後可以揀一個餸,加錢要多個餸都得。整體黎講都夠晒大碗,下午茶黎講算好飽,不過我就不太鐘意啲辣椒切得太細粒,因為同芫茜好似,而且又好容易就咬到,所以有時都辣親我。再加上可能唔同師傅唔同手勢,bb辣真係可以唔辣咁,我每次食中辣,但每次辣度都唔同,好難捉摸。好彩杯野飲夠晒大杯,飲唔晒仲可以叫人比個杯蓋拎走。

之後可以揀一個餸,加錢要多個餸都得。
,因為同芫茜好似,而且又好容易就咬到,所以有時都辣親我
2016-01-29
下午茶
2016-01-01 317 瀏覽
放假去沙田睇戲,睇戲前想先吃個下午茶就選了以前常常光顧的冬蔭公公。我點了雞扒冬蔭公湯米線(中辣),雞扒很入味不錯的,而湯底微酸不太辣,但非常淡完全不像冬蔭公的味道,米線又碎又腍,質素比以前下降了很多,可惜
2015-12-18
10 分鐘 (堂食)
2015-11-12 469 瀏覽
飲品同甜品係一流其實成日都食呢一間,終於等到裝修好,又可以再食啦!個人必食之選係軟殼蟹凍檬粉,雪山,同芒果乳酸。但係今次冇食到呢幾樣,試咗啲新嘢,分別有泰式拼盤,咖喱牛腩飯,青檸梳打。但係雪山做甜品真係不得不叫,基本上我來冬陰公工食嘢就係為咗呢個甜品,大大個,鍊奶同花生醬嘅比例十分好,又脆又唔頂胃,正!
飲品同甜品係一流
其實成日都食呢一間,終於等到裝修好,又可以再食啦!
個人必食之選係軟殼蟹凍檬粉,雪山,同芒果乳酸。

2015-10-16
  • 雪山
  • 芒果乳酸
2015-11-02 416 瀏覽
前排想食發現佢裝修緊……今次終於裝修完有得食~叫左拼盤,唔錯唔錯,幾好食又乜都有,每樣又幾多,仲包兩杯特飲,兩個細食的話已經夠但我地唔係叫埋沙茶咖喱牛腩飯。個汁幾好食,但d牛腩有d韌…叫其他肉會好d最後當然係食招牌雪山薄餅做甜品~
前排想食發現佢裝修緊……今次終於裝修完有得食~

但我地唔係

最後當然係食招牌雪山薄餅做甜品
2015-10-26
2015-10-07 540 瀏覽
食物晚餐兩個人點了三款東西:冬蔭公湯薯粉、馬來肉骨茶和珍多冰。冬蔭公湯薯粉味道並不像我在泰國吃過的正宗冬蔭公那樣酸,感覺這是迎合港人口味調整過味道,感覺像四川薯粉多於冬蔭公,蘿白又硬又多渣,薯粉則煮得較腍,少了彈牙口感;馬來肉骨茶同樣地有調過口味,和在馬拉吃過的正宗不同,配料也不同,這裡用了枝竹、杞子、豆卜。這個肉骨茶的湯味道很淡,帶陣陣杞子味。排骨肉很韌,很難才o趙得爛,還好上菜的熱度足夠,湯飯還可入口;珍多冰沒有跟餐只能單點,三十多元喝一杯水溝椰奶實在是不能接受!環境當天晚上滿座,因此我們兩人的檯是從另一張大檯拆出來,我們被四周的大檯包圍,因此十分壓逼,而且上菜到其他檯時都要橫跨過我們的檯面,有點擾人。但總體就是像大型快餐店的格局,沒有甚麼特色。衛生衛生情況良好,地下和檯面都屬清潔,客人走後侍應都會很快過來清理。服務當日人很多,服務已預想到有所欠佳。但多次揚手都沒有人接洽,等下單都等了十五分鐘才有侍應到來,而埋單更需要出門口才有人理我們。總結以價錢來說並不是最便宜的選擇,以味道來說並不是正宗,兩者加起來就是不需要刻意到訪,路過就好。
食物
冬蔭公湯薯粉
馬來肉骨茶
珍多冰

總結
2015-08-29
2015-08-26 520 瀏覽
30几蚊下午茶餐, 1大碗豬扒冬蔭公米粉, 仲有埋野飲, 真係好抵, 這裡的冬蔭公味道偏酸, 只屬微辣, 湯質地較粗糙, 同埋有花生粟米同埋芫茜, 比較像中式酸辣湯麵既配襯, 但這個味道絶對係對得起這個價錢, 性價比較高, 而且SIZE 都几大.另外, 我地ORDER 了1客咖哩汁同埋1客油鬆餅, 都几好味, 咖哩汁同油鬆餅永遠也是好拍檔, 咖哩汁唔辣但椰奶味香濃, 油鬆餅仲熱辣辣上枱, 睇落細細件, 但都几飽肚. 其實呢度仲有其他薄餅揀, 都几多款式添架, 下次可以試下!
2015-07-21
下午茶
2015-06-12 778 瀏覽
下晝四點左右到,人唔算多。嗌咗個冬陰公湯底嘅檬粉,配料係牛肉,走芽菜同粟米粒。先講個份量啦。幾大碗,平時食量係中上,食完都覺得好飽。檬粉同牛肉都好夠。但係個冬陰公湯底就有少少令人失望。我嗌咗大辣但都唔夠辣,但啲辣椒係幾辣嘅,即係未煮出味啦。而且個湯唔夠酸味同香味。冇嗰種食完令人好回味嘅感覺。價格方面都算扺。下午茶餐,面 $34 + 檸荼 $ 34 都係$37姐。
下晝四點左右到,人唔算多。

嗌咗個冬陰公湯底嘅檬粉,配料係牛肉,走芽菜同粟米粒。

但係個冬陰公湯底就有少少令人失望。

冬陰公檬粉
2015-06-11
2015-05-31 621 瀏覽
食物是可以的,但今天想講的是店鋪的待客態度。一心來到這間鋪去食一個下午茶,吃到尾聲,但還有飲品未飲完之際,便有服務員不明就裡的走來抹枱,還把正在飲用中的飲品用手抽起!?幹什麼?這是什麼態度?明眼的一看就知是店員見我快吃完,也沒耐性待我喝完餐點,便想用此方法趕我走,希望可以翻枱。望望身側,明明還有空位,也不見有人等位,試問店員在急什麼?難道用完餐,我會想留下來不走,陪她們一起返工嗎?黐線!座位迫不特止,待客也差!下午茶原本就是應該悠閒地坐下,或與三五知己,開心地用膳,點知這店子的下午茶是要客人「盡快食、盡快走」,就算它的食物有多好食,影響食客心情的態度已是一大致命傷!我以後都不會再幫襯!
食物是可以的,但今天想講的是店鋪的待客態度。

座位迫不特止,待客也差!

我以後都不會再幫襯!
2015-05-30
10 分鐘 (堂食)
2015-05-26 800 瀏覽
晚飯時間食等左15分鐘到入到去坐到環境都幾逼同隔離枱坐得好近冇咩空間1.海南雞飯($60)個人覺得比較普通不過雞嘅份量都幾多油飯比較遜色不過送埋個湯可以解膩解油2.油鬆餅份量小D不過好香好脆唔似放左好耐又翻炸咁有時埋單會送張coupon下次去食就有免費一份油鬆餅啦3.冬蔭公湯幼薯粉個湯底好香好濃好夠味又夠辣薯粉都好入味
晚飯時間食
等左15分鐘到
入到去坐到
環境都幾逼
同隔離枱坐得好近
冇咩空間

1.海南雞飯($60)
個人覺得比較普通

個湯底好香好濃好夠味
又夠辣
薯粉都好入味
2015-04-11 1030 瀏覽
Came here for dinner because I've never been here before and boyfriend felt it his duty to intro me to what a lot of Hong Kongers eat. As I can't eat spicy food, this place is not something I really wanted to try. But he reasurred me there were non spicy items.Hainan Chicken Rice ($60). I ordered this. The rice was ok and not too oily. The chicken was pretty good. Moist and bones were removed. The side salad was flavorless. I assume it should have been sour but it was just plain flavorless.Tom T

hainan chicken rice
Tom Tom Soup Noodles ($52). Boyfriend ordered this. $36 for the base noodles and then he added extras like daikin and fish sausage to make it out to $52. I had some as it wasn't too spicy. But it tasted of nothing but spicy and nothing else. Boyfriend said it was horrible as he said it used to have fragrant coconut taste but now it's nothing but watery spiciness.
Tom Tom Noodles
Crab Cakes ($42). We shared an order of crab cakes. These were pretty good. Not too oily. It was crispy on the outside. And the inside was bouncy crab flavored meat. Pretty good. I liked it enough. There wasn't enough dipping sauce though.
crab cakes
Overall, it was ok to me. But boyfriend said the noodles are no longer good and he won't return nor bring me back to here. Prices are not expensive. It's located in a mall setting so easy to find. There is English and Chinese menu. Service is efficient enough.
2015-04-08
crab cakes
2015-02-25 1017 瀏覽
一般黎講…要係沙田市廣場搵食…價錢都係要中上價…但原來就近火車站樓上有個小商場…三樓係食肆黎…而且價錢比較平民化…咪以為牌頭寫<冬蔭公公>就係泰式…其實係東南亞菜式…不過款式唔多…叫做米飯粉麵小食咩都有…不過就唔包飲品…要用半價優惠…馬沙咖哩牛腩配油鬆餅咖哩都有d辣架…仲油份好高添…牛腩好夠腍…都幾多舊…而呢款鬆餅就最啱我心意…睇佢薄薄細細件咁…其實都幾飽肚…一d都唔滯…泰式海南雞飯飯無雞油味…雞亦無雞味…叫做有個湯…係青紅蘿蔔黎…應該無味精…東南亞食店始終無主打菜式…樣樣有d以迎合市場…總係差d...但叫做價錢合理…唔駛點等位啦…
叫做米飯粉麵小食咩都有…不過就唔包飲品…要用半價優惠…
馬沙咖哩牛腩配油鬆餅
咖哩都有d辣架…仲油份好高添…牛腩好夠腍…都幾多舊…
泰式海南雞飯
飯無雞油味…雞亦無雞味…
叫做有個湯…係青紅蘿蔔黎…應該無味精…

• 馬沙咖哩牛腩配油鬆餅
2014-12-10 1102 瀏覽
下午茶2點開始,$33 一碗粉+ 一個送, +$3有杯普通冷熱飲品,我選了冬蔭公檬粉(中辣),送就蜜糖雞翼,豬扒(多一個送$8),加$7 紅豆椰汁冰。個辣味夠味得來都幾冬蔭,唔錯,飲哂成碗湯咁制,整體都幾好味。唯一不足是杯特飲的紅豆比較硬,唔ok!成餐$48 食飽飽
2014-12-09
  • 蜜糖雞翼
2014-11-20 993 瀏覽
聽就聽左好耐,食就第一次食下午茶時間,當然就叫佢地d下午茶餐初初都擔心會食唔飽,麵來到份量都幾足下我叫左佢地個冬蔭功湯麵配肉碎,BB辣。麵好大份,都叫爽口。配料好多,最正係多花生。重點係個湯,夠濃,不過唔多夠辣,下次可以加碼,好香蕃茄味,辣味慢慢滲出來,正,但略微唔夠椰香
聽就聽左好耐,食就第一次食
下午茶時間,當然就叫佢地d下午茶餐
初初都擔心會食唔飽,麵來到份量都幾足下

2014-11-11 1242 瀏覽
在潤九月的深秋工作天,是一個秋風涼意的工作日,出外四圍跑不會覺得炎熱,反而是涼風處處,舒適得很。沙田區裡的食店處處,分佈也較散,然而在下為了方便交通上的安排,午飯地點往往都要集中在市中心內,特別是在火車站附近,方便在用膳後,可以乘車往別處。而今次所選的餐廳,位於沙田火車站樓上的連城廣場的冬蔭公公,它是一間以泰國菜為主的餐廳。餐廳以木材為裝飾,配上紅色,鮮艷無比,坐位以四人為主,有卡座和二人枱搭成的四人枱。雖然餐廳以泰國菜為主,但是亦有東南亞的食物供應。當中粉麵是以冬蔭湯作湯底,可是在下暫不感到興趣,反而點了其他菜式。海南雞飯配有中式老火湯,是日老火湯是青蘿蔔湯,是一個純正的中式例湯。估不到這湯頭清甜無比,就像在家煲的中湯一樣,完全沒有加上味精。雖然沒有紅蘿蔔在內,但是卻又不失為好喝的中湯。海南雞飯。雞件採用黃油雞,雞皮黃油豐富而帶光澤,閃令令的。不過雞件卻斬得連在一起,正所謂是黐刀,夾起來還要甩皮甩骨,好不容易把整件雞夾起來。幸好的雞肉還是滑滑的,蘸上三色醬,加添食味。黃油飯色澤黃白相間,吃下時不會太多油脂。馬來拉茶。杯子上全是拉茶的泡沫,已是拉沖下形成的,而且色澤呈現啡色。在沒有添加
海南雞飯

馬來拉茶。杯子上全是拉茶的泡沫,已是拉沖下形成的,而且色澤呈現啡色。在沒有添加外來糖份,已是甜味十足,喝一杯已經足夠。
如果雞件不是連在一起的話,相信會是較好的。
2014-10-28