2013-10-16 662 瀏覽
今日黎左經過呢連城,見冬蔭公公無咩人等位,之前一直都想試,今日有機會喇!等左一陣就有位,5點半仲有TEA SET,我叫左個芝心丸冬蔭公湯溂粉,配菜有炸花生,粟米,芫茜,顏色配搭幾好跟埋杯野食$33,價錢合理!好快上枱!冬蔭公湯甜左少少!唔係好辣!再叫多個好似成頂HAT咁既印度餅,等左半個鉝先到!無咩特別....用花生醬,椰絲整....要Meet黎食服務:可能太多part time,好多野都唔識答,你推我我推你咁.....唔夠主動...overall都ok!
2013-10-13
5 分鐘 (堂食)
2013-10-03 492 瀏覽
平時見到餐廳門外KEEP住排長龍難得今日見到無乜人二話不說即時埋位自助形式點餐劃好後就叫待應入紙當日一行二人所以只點了一個青咖哩豬扒跟酥餅另加半分蝦餅待應回應速度OK ( 可能因為當天人唔算多 )單睇價錢其實唔算平選擇亦唔算太多衞生方面麻麻...一來嗰日人唔算多但仍見到地下有頗多垃圾無人清理二來待應攞過嚟嘅碗明顯有餸漬未洗乾淨隔咗一陣野食嚟到喇第一時間嘅反應係 : 物非所值首先係個蝦餅, 半份得三粒多收你四十幾…再咬落去…彈都唔彈下..死實實再嚟個青咖哩豬扒, 嘩…咩事呀? 稀到水咁嘅咖哩汁, 又無椰香又唔辣仲乜咖哩味(佢點餐紙上面有兩隻辣椒)最經典係佢嗰一千零一塊豬扒(咁又收你六十幾七十蚊)搭兩粒西蘭花。。。食剩唔要咁溝埋落去豬扒上面疑似撈咗D燒汁。。。我唔知係特色定手快快。。。掉咗用嚟做燒汁豬扒飯嗰塊豬扒落去吖。。定還是新式咖哩(抱歉本人實在唔識欣賞),仲有跟餐嗰塊酥餅,無錯係唔太油。。但SORRY亦都唔酥。。。可以不理總括嚟講,唔會有下次!
平時見到餐廳門外KEEP住排長龍
難得今日見到無乜人
二話不說即時埋位

自助形式點餐劃好後就叫待應入紙
當日一行二人所以只點了一個青咖哩豬扒跟酥餅另加半分蝦餅
待應回應速度OK ( 可能因為當天人唔算多 )
單睇價錢其實唔算平
選擇亦唔算太多

二來待應攞過嚟嘅碗明顯有餸漬未洗乾淨

隔咗一陣野食嚟到喇第一時間嘅反應係 : 物非所值
總括嚟講,唔會有下次!

2013-09-29
曾嚐過此店的蒙粉麵食,不錯。難得與朋友相聚,開懷大吃一番,想試試其他的。3人行,點了魚皮餃蘿蔔配炸魚皮米線、花生酥餅、什錦小食拼盤、花生雪山及飲品。魚皮餃有彈性,魚肉鮮度達標;蘿蔔爽口味足;炸魚皮雖不夠香但脆口;米線做得入味,麵身夠熟不「稔」;花生酥餅乾爽餡料足,但不屬香脆的類別,仍是有特色。什錦小食拼盤及花生雪山令人有驚喜。小食拼盤食物款式多,有辣鳳爪、串燒蝦、串燒雞、豬頸肉、蝦餅、墨魚餅,各樣肉類味道真實、新鮮、肉嫩、有彈性,令人回味。其中,辣鳳爪香而十分辣,未必人人能接受;串燒蝦則有感味道略淡。最令人留下深刻印象非花山雪山莫屬。原來它不是冰凍甜品,而是捲成形似山狀的花生脆餅,花生磨成粉狀,配搭十分薄脆的薄餅,很有特色亦美味,不甜膩,令人嚮往。 將來有機會再吃其他食品。
 將來有機會再吃其他食品。
炸魚皮及咖喱汁
花生酥餅
什錦小食拼盤
椰汁紅豆冰、檸檬柚子冰及椰汁黑珍珠
魚皮餃蘿蔔米線
2013-08-02
  • 魚皮餃,蘿蔔,米線,什錦小食拼盤,花生雪山
2013-08-31 432 瀏覽
平時到沙田閒逛, 多數都在新城市廣場那邊開餐, 今次轉轉地點, 來刑甚少踏足的連城廣場覓食. 來到這間冬蔭公公, 見到有下午茶餐供應, 價錢合理, 而且等候的人不算多, 所以決定一試. 等位時, 由於餐廳是開放式設計, 可以看到食客的食物, 所以一眼就看到哪種食物最受歡迎. 不過店內的座位頗擠迫, 枱與枱之間的空間很少, 椅背撞椅背, 坐得很不舒服. 下午茶餐的選擇也不少, 有飯有麵, 湯底也有三種可選. 眼見大部分食客都是吃麵的, 應該不太差, 於是我們也點了麵餐.在門外等位時, 見到貼了長者優惠, 加兩元就可以點一客油鬆餅, 老媽當然不會放過! 油鬆餅是即點即製的, 上枱時熱辣辣的! 油鬆餅也頗大塊, 餅身外層酥脆可口, 內裡卻是軟綿綿的, 一點也不油膩, 如果有咖喱汁同吃的話更是一絕, 我們一致讚好!豬扒撈檬粉, 每碗撈檬粉都以生菜, 花生, 甘筍絲, 香葱, 炸蒜茸作配料. 甘筍乾絲爽口, 花生和炸蒜茸香脆帶鹹, 一般水準. 檬粉汁酸度不足, 而且偏甜; 檬粉雖然算是乾爽, 而且份量頗多, 但撈檬應該是凍食的, 但這碗檬粉卻帶微溫的; 豬扒有三小塊, 是一口的份量, 乃是真的"
豬扒撈檬
豬扒撈檬粉, 每碗撈檬粉都以生菜, 花生, 甘筍絲, 香葱, 炸蒜茸作配料. 甘筍乾絲爽口, 花生和炸蒜茸香脆帶鹹, 一般水準. 檬粉汁酸度不足, 而且偏甜; 檬粉雖然算是乾爽, 而且份量頗多, 但撈檬應該是凍食的, 但這碗檬粉卻帶微溫的; 豬扒有三小塊, 是一口的份量, 乃是真的"一口豬扒". 除了份量少得可憐, 豬扒又鹹又乾, 很難吃! 絕對是水準以下之作.

泰國什菜魚餅米線
泰國什菜魚餅米線, 配泰國牛骨清湯. 每碗牛骨清湯都以蘿蔔, 芽菜, 乾蔥, 蔥和芫茜作湯底, 牛骨味不濃, 蘿蔔夠腍但不清甜. 至於自選的泰國什菜魚餅, 份量偏少, 只有一小塊!  魚餅是油炸過的, 所以比較彈牙; 魚餅的魚味尚可, 但卻不見有什菜的味道; 米線的份量比撈檬少得多, 吃完也覺得不夠飽...
全隻蜜汁雞翼x2撈檬粉
全隻蜜汁雞翼x2撈檬粉, 雞翼是雞全翼, 很大隻! 雞翼是燒過的, 但外皮卻不脆. 味道方面, 除了靠雞翼面那些蜜汁醬的味道外, 雞翼本身並沒有甚麼味道. 不過, 雞翼這個部位的肉質本身較滑, 不論是新鮮的還是雪藏的, 其實都很難煮得很難吃.

侍應的服務很一般, 沒甚笑容; 食物的質素很一般, 部分更是份量少得可憐! 如果只要求填肚的,這裡可能還可, 但如果對食物有要求的話, 這裡絕對不是首選.

2013-05-12
15 分鐘 (堂食)
  • 油鬆餅
差不多十點鐘才入去食晚飯,我們點餐後店員溫馨提示是否需要加單,才發現餐廳夜晚十點關門,入去時完全無發現他們有否猶豫招不招呼我們,還好好禮貌安排座位,給一個讚先。臨近休息時間,餐廳仍差不多滿座,但總算都有一張四人位給我們兩個人霸,餐廳新裝潢,坐得舒服。冬蔭功湯米線(湯米線$36+金菇$8+魚腐$10),我不是好辣之人,所以小姐叫我圈bb辣算了,湯底是香濃的冬蔭功湯,食米線的時候忍不住要飲兩啖湯,酸酸地不太辣好開胃,而且飲完後不會覺得口乾,應沒有味精,米線份量幾多,兩個人分可以每人分到兩至三小碗,配料亦多,完全不吝惜。米線做了主菜,所以叫青咖喱燒雞扒($62)的時候不跟飯,改搭油鬆餅。油鬆餅幾香口,亦大塊,像食印度薄餅,但它再香一點,因青咖喱都幾辣,在menu入面有3隻辣椒仔,所以點油鬆餅來食就剛剛好。沙爹串燒3支($45),只有牛及雞可以揀,因為叫了雞扒,所以叫了兩支牛一支雞,雖然餐廳已關門,但仍送上熱的串燒,敬業 !生蝦刺身($76),用一個飲品杯來裝6條蝦刺身,杯裡面有冰水,用來冷凍刺身,蝦身爽口,但最好放一放不好食住,等冰塊冷凍了刺身會更好食。兩杯飲品,青梅梳打($16),嘗新穎的

,餐廳新裝潢,坐得舒服。
冬蔭功湯米線
馬來沙爹串燒
青咖喱雞扒

兩杯飲品,青梅梳打($16),嘗新穎的飲品是我的天性,在這裡亦不例外
,有青梅四粒,飲品味道濃了點,每飲一啖差不多都要叫出黎,淡一點會較好,不過青梅粒好食,肉質已淋,雖然已浸,但仍有甜味。小姐叫的鹹青檸梳打($16),她說味道淡了點。

餐廳食物好好,服務亦好好,晚生對於冬蔭功類的食物不是特別去追求,因為自己不喜歡太辣的食物,當見到原來好辣的食物可以做到配合大家口味的時候,發現冬蔭功其實都不錯丫!
2013-08-10
冬蔭功湯米線
青咖喱雞扒
2013-06-28 92 瀏覽
下午6點10分到, 剛剛沒有下午茶, 單叫了兩個粉麪我見到POSTER 相中的鮮魚湯白色湯底咁吸引, 咪叫lor點知去個洗手間返黎, 叫到碗麪在枱上, 不可置信, 只是黃色的...同普通粉麪無分別, 心想....就係唔想食普通野(同隔離間越式野) 先黎試新野....$33 淨係個湯底, 絕非....物有所值!餸...叫了個名好好聽的''蜜汁燒全雞翼, 點知佢就咁放落碗湯度, 上菜時已經''梅'' 哂, 同''saa'' 熟無分別, $14...好呃稱.....無味可言....好搵笨....老公叫了...冬陰公湯底, 都ok..有d 味道丸係芝士丸...同街市買無分別~無下次..............................
下午6點10分到, 剛剛沒有下午茶, 單叫了兩個粉麪

$33 淨係個湯底, 絕非....物有所值!

餸...叫了個名好好聽的''蜜汁燒全雞翼,
好呃稱.....無味可言....

好搵笨....

老公叫了...冬陰公湯底, 都ok..有d 味道
丸係芝士丸...同街市買無分別~

2013-06-24
2013-06-18 36 瀏覽
每次惠顧冬蔭公公, 結帳時總會奉上一張優惠卷, 於特定限期內再次光顧, 將可以免費獲贈一客油鬆餅, 這個優惠一直從開業堅持至今, 雖然不是每個客人都會為此重來, 但是作為一個招徠, 相信總會有點幫助. 泰國冬蔭公湯(BB辣)+牛肉+米線--大大碗, 上卓時熱辣辣, 顏色呈深橙紅色, 雖然已經點了BB辣, 即是最低級的辣度, 但是其酸辣度已經足夠本人出晒汗, 湯底頗濃厚, 花生幾香口, 吃下仍脆口, 牛肉大概有四至五塊, 不過肉質則熟了點, 有點"鞋"口, 沒甚牛肉味, 至於米線則算彈口和滑溜 馬沙拉咖喱雞扒+油鬆餅--原本想吃豬扒撈檬粉, 可惜檬粉早已售罄, 匆忙地點了馬沙拉咖喱雞扒配油鬆餅, 馬沙拉咖喱味道偏辣, 咖喱汁比較濃稠, 帶點椰香味, 其辣度會停留在口中一段時間, 雞扒只是一般的煎雞扒, 煎完後直接放在咖哩汁上, 雞扒外皮被煎至香口, 不過浸在咖哩汁上, 上卓時已經變成腍身, 雞肉算滑, 但是沒甚雞味, 在進食時, 在咖喱中找到兩小塊牛腩, 入口頗腍身和入味, 相信咖喱是與牛腩一起炆煮的, 所以馬沙拉咖喱雞扒, 只不過是不取馬沙拉咖喱牛腩中的牛腩, 換上雞扒而已, 至於油鬆
泰國冬蔭公湯 牛肉 米線
馬沙拉咖喱雞扒+油鬆餅--原本想吃豬扒撈檬粉, 可惜檬粉早已售罄, 匆忙地點了馬沙拉咖喱雞扒配油鬆餅, 馬沙拉咖喱味道偏辣, 咖喱汁比較濃稠, 帶點椰香味, 其辣度會停留在口中一段時間, 雞扒只是一般的煎雞扒, 煎完後直接放在咖哩汁上, 雞扒外皮被煎至香口, 不過浸在咖哩汁上, 上卓時已經變成腍身, 雞肉算滑, 但是沒甚雞味, 在進食時, 在咖喱中找到兩小塊牛腩, 入口頗腍身和入味, 相信咖喱是與牛腩一起炆煮的, 所以馬沙拉咖喱雞扒, 只不過是不取馬沙拉咖喱牛腩中的牛腩, 換上雞扒而已, 至於油鬆餅, 即叫即製, 奉上時熱騰騰香噴噴, 香脆可口, 餅身乾脆, 不油膩, 有咬口, 與咖哩汁絕對匹配

馬沙拉咖喱雞扒 油鬆餅
2013-06-14
10 分鐘 (堂食)
馬沙拉咖喱雞扒 油鬆餅
  • 油鬆餅
2013-03-19 45 瀏覽
到沙田新城市逛街,絶不須擔心「食」的問題,因為商場內有很多食肆,低價、中價、西式、中式、日式任君選擇。見冬蔭公公門口堆滿了等候的人,想必食物有一定水準,再看看餐牌,價錢亦比一般泰國餐廳平,於是是晚便選擇了它。位於連城廣場的這間冬蔭公公,採用開放式設計,餐廳的範圍與公共走廊只靠一及腰的東西間開,所有食客的食相盡入眼簾,受不住餐廳外候枱客人目光的請仔細考慮要不要來囉!另外,餐廳多為四人枱,只有很少二人枱(約二張),兩位的一般就要與其它人共用一張四人枱,空間還可,不算太擠迫,但四位以上的則要加凳於枱側,加凳坐側邊的看來就有點辛苦了。今天是星期六晚約七點半,等候的人不少(相比起同一層其它食肆,等候它的人算最多),還好等了半小時便能入坐,不算久。這間餐廳不收加一,這對我來說就是暗示着請別對侍應有過高的要求。果然,這間餐廳有點像自助形式,用點菜紙點菜,然後交給侍應便可。整餐飯與侍應的交流除交點菜紙外,幾乎零,連埋單也是自己到收銀機埋的。餐廳的上菜的速度頗快,落單後十五分鐘,所有食物連飲品都到齊。我們二人共點了拼盆套餐 (HK$130) 連飲品兩杯、泰式醃生蝦(HK$70)及黃咖哩燒雞扒連油鬆餅(H

我們二人共點了拼盆套餐 (HK$130) 連飲品兩杯、泰式醃生蝦(HK$70)及黃咖哩燒雞扒連油鬆餅(HK$58)。
侍應先奉上飲品,拼盆套餐連飲品兩杯可免費選汽水及特色飲品,只有鮮果乳酸特飲要加錢。我點了青梅梳打,而朋友則要了檸檬柚子冰。我十分喜歡這杯青梅梳打,酸酸甜甜的非常開胃,味道極像我喜歡的零食金梅片,十分特別!而朋友的檸檬柚子冰則是普通的柚子蜜,味道一般。
再來便是泰式醃生蝦,即生蝦刺生,一客有六隻,放在玻璃杯中奉上,份外感覺精緻。惟生蝦雖肉厚,但肉質較實,也許是不夠新鮮,沒有鮮蝦味,若沒有沾上泰式醬汁,根本沒啥味道。這個泰式醃生蝦令對於十分愛吃生蝦刺生的我倆很失望。
再來便是黃咖哩燒雞扒連油鬆餅,咖哩可選擇拼白飯或油鬆餅(即泰式薄餅)。我們選了油鬆餅,這裏的油鬆餅是即叫即做的,客人可從開放式廚房看見廚師不停洗出轉餅絶技,我們當然要捧場!油鬆餅熱騰騰的,酥脆而不覺油膩,算是不俗。黃咖哩只有少許咖哩味,完全不辣,也沒有椰香,而放在黃咖哩內的燒雞扒,肉不算薄,但雞肉卻又硬又實,肉質非常乾,似在吃豬扒而非雞扒。
最後是泰式什錦拼盆。拼盆有蝦餅一件、墨魚餅一件、豬頸肉、酸辣鳯爪、沙嗲串燒蝦3支及沙嗲串燒雞3支。單以價錢(HK$130連兩杯飲品)來說,這個拼盆算是很抵食,種類多且件頭大。但凡事一分錢一分貨,份量是大,但拼盆內的小食冇一可取。蝦餅及墨魚餅雖吃得出有蝦粒及墨魚粒,但蝦膠及墨魚膠打得不夠,沒有彈性。豬頸肉及串燒雞跟前面吃過的燒雞扒一樣,啲肉「實得得」的,也需一定的牙力去處理。而鳯爪則仿如「白雲鳯爪」般,味道淡,只有少許酸味,吃不出泰式風味來。而串燒蝦味道則普普通通,沒有特別。

泰國菜向來是以肉類作主打的,但這間餐廳無論生蝦肉、豬項肉、燒雞扒還是串燒雞,不同既肉及以不同方法烹調處理既肉,肉質都是又實又硬的,連一般茶餐廳碟頭飯既肉比它還要好吃。想要客人再次光臨,與其派Coupon,倒不如先改善肉質吧!

2013-03-16
30 分鐘 (堂食)
  • 青梅梳打
每次用膳時間經過,此店也客滿,終於有機會嚐嚐。試了推介的豬扒撈蒙粉,配香蕉乳酸(加$10)。先來香蕉乳酸,是用新鮮香蕉而製,拌有輕微的乳酸味,兩者味道協調溫和,既健康,又特別,亦美味。再待數分鐘,送來豬扒撈蒙粉,於餐桌上取蒙粉汁,再拌入各種配料,配料有香葱、甘筍、花生和酥炸脆粒(估計是魚皮),香葱和甘筍乾爽好吃,花生和酥炸脆粒香脆不鹹,味道出色。至於豬扒,是標準水平,肉質算是易吃,不錯。蒙粉乾爽清淡,拌入蒙粉汁,增加了美味度。天氣有點冷,蒙粉雖是凍蒙,但不算冷,做菜的挺細心的,值得稱讚。雖然蒙粉不太合我的口味,但還是值得一試,此店亦做得好吃。
每次用膳時間經過,此店也客滿,終於有機會嚐嚐。

試了推介的豬扒撈蒙粉,配香蕉乳酸(加$10)。

雖然蒙粉不太合我的口味,但還是值得一試,此店亦做得好吃。

2013-01-02
  • 豬扒撈蒙粉,香蕉乳酸
上月尾約了媽媽到沙田吃中秋飯新城市那邊的食肆不大吸引所以和媽媽走到連城那邊最後選擇了很多人排隊等位的<<冬蔭公公>>和媽媽等了十分鐘左右便有位了入座後發現, 我們的檯其實是店角的一張四人檯, 和旁邊的情侶share而我們另一邊四人檯和我們檯貼得很近很近之間的通道只夠一個成人側身行過 而食物方面, 我們點了馬沙拉咖喱牛腩拼牛油鬆餅 $50咖喱汁比想像濃稠, 杰撻撻的, 味道初吃是微辣, 辣味慢慢才在口中滲出配菜蕃茄一般, 而西蘭花煮得未夠熟很硬主角牛腩有四件, 但很韌, 咬得牙關軟才吞得下泰式木瓜沙律 (半份) $34和紅螞蟻水準差太遠了吧沙律很乾, 像吃柴似的既沒有木瓜味道, 也不辣好彩的是我們只點了半份以矣迷你燒春雞 (半隻) $28雞無雞味很平常, 因為都是雪藏貨嘛但<<冬蔭>>的雞連咸味都沒有單靠泰式雞醬吊吊味, 才勉強把他消滅呢總結就是坐得不舒適, 吃又不好味 ... 不會回頭了!!
上月尾約了媽媽到沙田吃中秋飯
新城市那邊的食肆不大吸引
所以和媽媽走到連城那邊
最後選擇了很多人排隊等位的<<冬蔭公公>>
和媽媽等了十分鐘左右便有位了

而我們另一邊四人檯和我們檯貼得很近很近
之間的通道只夠一個成人側身行過

而食物方面, 我們點了
好像很Colorful的馬沙拉咖喱牛腩
牛油鬆餅
馬沙拉咖喱牛腩拼牛油鬆餅 $50
咖喱汁比想像濃稠, 杰撻撻的,
味道初吃是微辣, 辣味慢慢才在口中滲出
配菜蕃茄一般, 而西蘭花煮得未夠熟很硬
主角牛腩有四件, 但很韌, 咬得牙關軟才吞得下
泰式木瓜沙律 (半份)
泰式木瓜沙律 (半份) $34
和紅螞蟻水準差太遠了吧
沙律很乾, 像吃柴似的
既沒有木瓜味道, 也不辣
好彩的是我們只點了半份以矣
迷你燒春雞 (半隻)
迷你燒春雞 (半隻) $28
雞無雞味很平常, 因為都是雪藏貨嘛
但<<冬蔭>>的雞連咸味都沒有
單靠泰式雞醬吊吊味, 才勉強把他消滅呢

總結就是坐得不舒適, 吃又不好味 ...
不會回頭了!!
10 分鐘 (堂食)
2012-10-17 29 瀏覽
去沙田想試其他野, 呢間未食過去試下先~~張點菜紙好豐富好多食物揀, 我揀左牛肉冬蔭公米粉, 燒蝦, 炸蝦餅講左碗米粉先, 湯底勁唔冬蔭公, 只係似蕃茄湯多少少椰味, 勁少香料香葉既味道, 完全唔冬蔭公!!!!! 辣呢家野其實就見仁見智,我就覺得中辣都唔夠辣....講下d 配菜, 又粟米又花生, 粟米抄日本拉麵, 花生抄酸辣粉, 完全唔match, 亂哂籠!!!!! 搞到完全無泰國風味.......牛肉係唔好食既肥牛, 只食左一塊~~燒蝦唔夠熱, 亦都稱唔上好食, 只係用牛油燒過,仲要係燒定既....炸蝦餅勁麵粉, 完全食唔到蝦既感覺 !!!!!!!!呢間餐廳只賣卓頭, 而不是實力喎~~~~~~~~
去沙田想試其他野, 呢間未食過去試下先~~

張點菜紙好豐富好多食物揀,
我揀左

牛肉冬蔭公米粉, 燒蝦, 炸蝦餅

講左碗米粉先, 湯底勁唔冬蔭公, 只係似蕃茄湯多少少椰味,
牛肉係唔好食既肥牛, 只食左一塊~~

炸蝦餅勁麵粉, 完全食唔到蝦既感覺 !!!!!!!!

呢間餐廳只賣卓頭, 而不是實力喎~~~~~~~~
牛肉冬蔭公米粉
燒蝦
炸蝦餅
2012-10-13
2012-10-14 30 瀏覽
在外邊逛了大半天,風塵撲撲,身心都疲憊了。歸心似箭,今晚好想買些外賣回家邊吃邊看電視劇。貪求的是快、靚、正,暫時沒有頭緒,不如到連城廣場1樓看看有否心水吧!噢,很久沒有踏足這地,地點依舊但食肆面目卻全非。食店們賣的有西式、港式、越式、雲南菜、日式、韓式等,不愁沒有選擇,只怕太難決擇~! 兩邊食店排得密密的,各自各精彩,途人在中間穿插,很有步入銅人巷之感。好! 今天特別想刺激味蕾和食慾,就選定了以提供馬來西亞、泰國和印度地道美食的冬蔭公公。其實冬蔭公公的裝修加開放式廚房設計,自成一角,倒有點似小型自家foodcourt。我們的外賣包括:泰式雜綿拼盤套餐 (蝦餅、墨魚餅、豬頸肉、柚子沙律、沙嗲串燒蝦3支、沙嗲串燒雞3支)蝦餅和墨魚餅:兩者肉質均較乾實和偏鹹,吃得到蝦肉不新鮮,墨魚餅中加入粒粒粟米則能增加甜度和口感柚子沙律:沙律份量少,柚子酸中帶澀,不好吃豬頸肉:肉的厚度適中,肥瘦相間、口感爽脆,既有油脂的甘香又多肉汁,配上酸甜醬非常開胃沙嗲串燒蝦:蝦的體積小,燒得太乾,剝蝦殼時蝦肉仍緊黏著殼,要花一輪功夫才能完成沙嗲串燒雞:雞肉烤得不老但稱不上嫰滑,全靠花生沙嗲醬為味道奪回不少分數這個很
在外邊逛了大半天,風塵撲撲,身心都疲憊了。

外賣兩袋
豐富的外賣晚餐
我們的外賣包括:
泰式雜綿拼盤: 蝦餅、墨魚餅和柚子沙律
柚子沙律:沙律份量少,柚子酸中帶澀,不好吃
泰式雜綿拼盤: 豬頸肉、沙嗲串燒蝦和沙嗲串燒雞
餐飲: 咸青檸梳打與檸檬柚子冰
印度薯仔薄餅: 有好多綿綿的薯仔粒
這個很讚,雖然是外帶關係皮已不脆,可是一口咬下,薄餅口感煙韌,內裡充滿濃濃咖喱香辣,還有薯仔粒的綿綿口感,蘸點點附設的印度醬汁,同樣惹味。
紅咖喱燒豬扒飯: 味道香濃不辣
烤得焦黃的豬扒,肉是適中厚度還帶點點肥肉,配以蔗糖和椰奶煮成的红咖喱,香濃多汁不太辣,更帶一點甜味。
這個味道做得有水準,咖喱愛好者吃著應該可以將整個白飯完全"消滅"。全晚覺得最美味一道

在等外賣期間,看到好多食客都點了泰式迷你香茅燒春雞,在場還有女生穿上一對膠手套將雞肉一片片地撕下,吃得津津有味。除了是熱賣全隻$48元為大前題外,味道應該不賴吧。

印象中它的咖喱類和薄餅做較出色。坦白說,價錢不比九龍城的泰國菜館平宜,但要吃正宗的就可能要到九龍城一帶尋找了。
2012-10-12
20 分鐘 (外賣自取)
餐飲: 咸青檸梳打與檸檬柚子冰
印度薯仔薄餅: 有好多綿綿的薯仔粒
紅咖喱燒豬扒飯: 味道香濃不辣
  • 紅咖喱燒豬扒飯
  • 薯仔薄餅
平時冬蔭公公無論lunch下午茶定晚飯,都一樣係要攞飛等位,難得今日上黎連城搵食,行埋冬蔭公公睇緊限定優惠個牌,就有位阿姐話埋邊有位,我地即刻決定入去食喇,雖然個零星期前先食完泰國菜, 最多今日唔食冬蔭公試其他野啦 呢度啲座位多但相當之迫,通道都幾窄,剛好足夠一人走過,肥少少都撞到人啲枱,枱面好細,我地兩人枱叫左四樣野加一杯野飲,張枱係滿到我地拎住個碗仔食完啖飯想放低係無位放嫁><``1. 紅咖喱燒豬頸肉配飯~由一隻辣椒至三隻辣椒分別係黃咖喱,紅咖喱及青咖喱,偏重椰汁味略帶甜o既紅咖喱辣味微乎其微,但絕對係既香且濃,配菜有軟腍索汁o既茄子同爽口嘅豆角,最底仲有西蘭花 豬頸肉好薄好薄 , 味道係唔錯 , 不過得幾片仔 , 姑寒左 d 囉2. 薯仔薄餅~ 呢度o既薄餅係即叫即造 , 熱哄哄香噴噴上台 , 美味香脆 ,唔會有太重o既油味 , 薯仔份量相當多 , 帶點咖喱味 , 少少辣我之前叫過芒果味 , 因為 d 芒果會整濕個薄餅, 而且 d 汁好燙口 今次食薯仔呢就好好喇 , 夠乾爽 , 下次可以試下煎蛋薄餅 ~3. 泰式迷你香茅燒春雞~ $ 28 半隻 , 雖然真係細
難得今日上黎連城搵食,行埋冬蔭公公睇緊限定優惠個牌,
就有位阿姐話埋邊有位,我地即刻決定入去食喇,
雖然個零星期前先食完泰國菜, 最多今日唔食冬蔭公試其他野啦

呢度啲座位多但相當之迫,通道都幾窄,剛好足夠一人走過,
張枱係滿到我地拎住個碗仔食完啖飯想放低係無位放嫁><``

1. 紅咖喱燒豬頸肉配飯
~由一隻辣椒至三隻辣椒分別係黃咖喱,紅咖喱及青咖喱,
偏重椰汁味略帶甜o既紅咖喱辣味微乎其微,但絕對係既香且濃,
配菜有軟腍索汁o既茄子同爽口嘅豆角,最底仲有西蘭花
2. 薯仔薄餅
3. 泰式迷你香茅燒春雞
~ $ 28 半隻 , 雖然真係細細隻 , 但都算幾抵啦 , 夠晒兩個人食
燒得好香 , 醬汁均勻 , 配泰式甜辣醬 , 但其實夠晒味唔使點都得
雞軍位夠嫩夠惹味 , 雞胸肉相對就較鞋同無乜味 , 整體係好味o既
如果再重 d 香茅味就更好喇 , 而家個味有 d 似泰式香葉包雞
4. 泰式蒜蓉焗大頭蝦
~ 味道唔算太特別好食 , 就係一般蒜蓉味 , 找不著泰式二字 ,
只係配上好似平時點生蝦刺身o個 d 酸辣汁 , 稍為同泰式扯上關係
大頭蝦肉質較鞋 , 幸鮮味十足 , 由其係蝦頭部份 , 多膏且非常甘香
size 唔算大 , $ 48 係可接受定價 , 未至於係好抵食 ~
5. 青梅梳打
~ 酸甜之餘帶點咸味 , 同我想像中有出入 , 但都不失為清新之作
青梅經醃製 , 入口較軟腍 , 唔似得平時青綠色o個 d 咁爽脆
## 近來冬蔭冬冬開設了第三分店 , 但仍未見顯著加價 ,
今餐食到八成半飽左右 , $ 200 唔使埋單 , 比我想像中抵食 ~
2012-10-09
2012-10-02 38 瀏覽
its the 2nd time visit Shatin within this 2 days, so I checked openrice whether having some idea before my quick dinnerit should be one of the good place if someone want a fast-foods style in thailand-crusine, so it's my first time I went to that small shop at last :knowing their chicken is quite famous, I order it by verbal with paper when I put tick on green-papaya salad, ton-yum noodle & nann at the same time. During misunderstanding, I received chicken only in 5 mins, so I re-order them with
knowing their chicken is quite famous, I order it by verbal with paper when I put tick on green-papaya salad, ton-yum noodle & nann at the same time. During misunderstanding, I received chicken only in 5 mins, so I re-order them with the same paper

not more than another 5 mins, nann (taste good & non-oily, very traditional style which is handmade by an asian guy, we can see he is working in that open-kitchen ) come after rice-noodle
: I can say the medium spicy should be a little bit too hot to me, so I need to ask for cold-water to cool down myself which they didn't serve at the very beginning, thus the soup-base is quite sour with lot of peanut on it ! I expect traditional thail-style eggplant or mushroom in the soup, but it disppointed me at last, they use local ingredient like corn & chinese parsley only!
then the green-papaya salad also full of peanut with the simular style of the tom-yum soupbase.
baby-chicken with few lettuce really nice & juicy cost $28 only for half serving
service is good as a whole : when I ask about their working hour, cashier-lady gentle remind me the last order is 9:30pm, so we need not hurry even we expect good price thail-foods in Shatin area !
題外話/補充資料: seat is a little bit too close & not suitable for stay for a longwhile
2012-09-27
  • roast baby-chicken
2012-09-17 16 瀏覽
今日提早到大圍拜山,之後坐的的士到新城市搵食~本身有2個CHOICE,第一係去新城市7樓既泰菜,第二係去冬蔭公公,不過爸爸話唔想食得咁HEAVY,咁就去冬蔭公公LA~由於去到已經四點半過後,唔駛等位可以直入,如果三點幾嚟到肯定要等半個鐘先有得入,所以遲嚟仲好叫左BB辣冬蔭公幼薯粉配魚餅 及凍檸蜜 ($32)今次配菜粟米同花生都比以前少左,唔知係無加價所以份量少左還是係廚師今次比少左喇~ 我真係好鐘意食炸花生架而湯底依舊係非常之酸甜,好蕃茄味的,配上薯粉好好味,魚餅也很大塊呢!!跟餐的凍檸蜜又大杯又甜,吃完辣薯粉飲番啖,透心涼呀!!爸爸叫左泰國牛骨清湯雞扒檬粉及凍檸蜜 ($32)由於爸爸成日都胃痛既關係,佢就唔可以食冬蔭公粉了,唯有揀D清湯粉,佢話都唔錯,清清哋~本身想叫甜品泰式千層糕($20),不過店員話4-6PM 師傅休息,無得供應,真係緣慳一面了
今日提早到大圍拜山,之後坐的的士到新城市搵食~

叫左BB辣冬蔭公幼薯粉配魚餅
凍檸蜜 ($32)

跟餐的凍檸蜜又大杯又甜,吃完辣薯粉飲番啖,透心涼呀!!

爸爸叫左泰國牛骨清湯雞扒檬粉及凍檸蜜 ($32)

題外話/補充資料: 這間店既冷氣真係好唔夠,坐邊都咁熱既~
2012-09-16
  • 冬蔭公