2012-08-29 19 瀏覽
今天, D 突然心血來潮, 想將曾與A 一起用膳的地方一一品評於是徐徐翻開手機裡的相簿, 原來第一間有拍照留念的地方就是冬蔭公公!用膳的時候正值新年前後, 加上要應付稍後昂貴的半島情人節晚膳為了節省日常駛費, 所以選擇了在這間食肆午膳曾幾何時聽A 的朋友說, 食冬蔭公公好陰功但眼見所及, 排隊的人排得水洩不通, 好像"唔試就笨"一樣等了五分鐘後入座, 看看餐牌, 款式多而平推廣的迷你燒春雞半隻只是$28 (據聞現在是$58)這個燒春雞雖然微燶了一點, 但雞肉很嫩一口咬下, 肉汁跟黃油同樣豐富, 不比丹麥餅店的炸脾差另外點的bb 辣冬蔭功湯河跟咖哩豬頸肉配Naan雖然算不上是很好味, 但水準也比一般連鎖食肆為佳尤其是不愛吃飯, 愛吃麵和Naan 的D, 更覺得味道不錯飯後更有免費Naan coupon 供閣下下次使用為原先沒有特別好的服務拿回了一點點分數

為了節省日常駛費, 所以選擇了在這間食肆午膳
曾幾何時聽A 的朋友說, 食冬蔭公公好陰功
但眼見所及, 排隊的人排得水洩不通, 好像"唔試就笨"一樣

等了五分鐘後入座, 看看餐牌, 款式多而平
推廣的迷你燒春雞半隻只是$28 (據聞現在是$58)
這個燒春雞雖然微燶了一點, 但雞肉很嫩
一口咬下, 肉汁跟黃油同樣豐富, 不比丹麥餅店的炸脾差
另外點的bb 辣冬蔭功湯河跟咖哩豬頸肉配Naan
雖然算不上是很好味, 但水準也比一般連鎖食肆為佳
尤其是不愛吃飯, 愛吃麵和Naan 的D, 更覺得味道不錯
飯後更有免費Naan coupon 供閣下下次使用
為原先沒有特別好的服務拿回了一點點分數
5 分鐘 (堂食)
  • 迷你燒春雞
2012-08-06 8 瀏覽
夜晚係新城市廣場搵食幾困難,度度都排長龍,好在冬蔭公公等左一陣有位。拚盤:款式多、味道好,好抵食。蝦餅厚身彈牙、豬頸肉肉嫩、串燒野味、柚子甜中帶酸,中和了肉類肥膩口感。豬扒撈檬:豬扒不及豬頸肉嫩滑,但味道幾香。餐飲要左兩杯熱特飲,太甜了!我地兩個女仔實在食唔晒甘多野,最後打包走。
豬扒撈檬:豬扒不及豬頸肉嫩滑,但味道幾香。
餐飲要左兩杯熱特飲,太甜了!
我地兩個女仔實在食唔晒甘多野,最後打包走。

豬扒撈檬
拚盤
熱飲
豬扒撈檬
拚盤
2012-07-23 18 瀏覽
咁熱天氣,梗係去商場行街嘆冷氣LA~去親沙田其實都好多餐廳可以選,不過我好耐無食冬蔭公公,明知星期日要等餐死我都去等~ haha~真係等左30mins先入得去,不過好彩有卡位坐,卡位的冷氣夠涼,試過坐其他位置熱到係咁流汗呢要了BB 辣的冬蔭幼薯粉+魚餅 ($30) +凍檸蜜 ($2)我好最意呢度的冬蔭公口味,夠酸而且唔係好辣,啱我又要食又怕太辣~而且好多粟米同花生,好好味~魚餅就無咩特別,反正係D湯好味就令到成碗粉都好味LA~今日本來有張免費印度餅的COUPON,不過原來師傅3:45後不過接單,要落場呢,咁就無緣食了,唯有留待下次LA~雖然呢度環境擠迫,但係食物好味,而且價錢合理,我會再來的!
咁熱天氣,梗係去商場行街嘆冷氣LA~

而且好多粟米同花生,好好味~

魚餅就無咩特別,反正係D湯好味就令到成碗粉都好味LA~

雖然呢度環境擠迫,但係食物好味,而且價錢合理,我會再來的!
2012-07-22
30 分鐘 (堂食)
  • 冬蔭公薯粉
2012-06-26 24 瀏覽
個別職員態度差今日到連城廣場的冬蔭公公用其薄餅優惠券,誰知換來是一位職員的冷言冷語:「依家無,上面都有寫...」 面帶不屑表情.... 加了價我們發覺食物好像加了價,連餐飲現在亦要加$2。 我們終於選擇了下午茶冬蔭功檬粉配燒泰式什菜魚餅($30) 及下午茶海南雞飯迷你套餐($34)。不一樣的冬蔭功冬蔭功並非傳統的勁酸湯底,而是如擔擔麵的花生湯底般,不過少了點花生味,多了點冬蔭功的酸辣味,又因是選擇了“BB辣”,辣味更少,味道更適合本地人口味,算不錯。 勁淡勁差的海南雞不過海南雞飯卻不感恭維。 除了那碗例湯還算可以外,油飯沒有雞油香味亦沒有香茅味,還很乾很削;雞很淡,連醬油三味都很淡,雞皮又厚又多.... 若在此時離開,我肯定會給劣評,但.... 我並沒有離開,還要了迷你燒春雞.....極品燒春雞以前$48的迷你燒春雞現在要$58,但當你吸入那撲鼻的燒烤香味,吃到那股獨特的香料味及又滑又多汁的雞肉時,你會覺得$58確是物有所值。咖喱汁配油鬆餅要了$14的咖喱汁來送免費的油鬆餅,完美配合,看來這裡的咖喱亦不差!有趣的馬來脆雪山最後以馬來脆雪山作結, 原來內壁是像夾餅的甜夾心,大概是花生、椰

個別職員態度差

加了價

不一樣的冬蔭功

勁淡勁差的海南雞
差,雞皮又厚又多
極品燒春雞
咖喱汁配油鬆餅
有趣的馬來脆雪山
最後以馬來脆雪山作結, 原來內壁是像夾餅的甜夾心,大概是花生、椰絲等夾餅材料,即甜印度鬆餅加硬,幾特别。
結論
雖然第一個侍應態度差一點,但其他又不錯;除了海南雞外,其它食物都很有水準。 計算後下午茶算o.k., 晚餐才值得推薦。
題外話/補充資料: [u][i][b]味道4分是給予迷你燒春雞的,其他應是3分,海南雞只得2分[/b][/i][/u]
2012-06-20
  • 迷你燒春雞
2012-06-16 43 瀏覽
細細個就係沙田打滾,新城市同連城既餐廳,除左太貴同無興趣既,大部份都食過好彩果度成日都有轉變,如果唔係真係就黎無野好食見到呢間新開既,又幾多人等wor嗜辣既我就試下啦等位等左少少耐,座位唔多,而且都幾迫下張檯都幾細,叫得多野食就煩我地淨係叫左兩個餐自己食等野食又等左三個字......終於有得食啦!睇食評話bb辣既冬蔭公湯底完全唔辣,咁我就叫中辣真係夠晒辣!爽呀!冬蔭公味道幾正宗,煮法正唔正宗就唔知啦貓仔話個味好蕃茄湯,但係我比d辣味攪到唔覺有蕃茄味份量都岩岩好,有幾塊墨魚片,有隻幾大隻既蝦,有好多花生有舊蕃茄,有幾條魷魚鬚,有一雙青口同少少粟米不過d米線醉濕濕,太差啦同埋無得轉其他粉,好唔彈性至於貓仔既咖喱牛腩飯就無咁抵食得兩三舊肉,我諗佢想用白飯食飽你就算汁又唔多,岩岩好夠撈飯,多d都無咁就四十幾蚊真係好唔值味道都ok啦,咖喱先甜後辣,後勁凌厲,貓仔最鍾意跟餐+$6有可樂,佢話係優惠價,我就話自己買罐都係呢個價+$4有凍檸蜜,呢個抵d,飲到柚子味,無開到水咁稀,算佢啦好彩唔洗加一,如果唔係就完全唔抵食只收cash同八達通,少少麻煩...如果唔洗等位就可以再食,等太耐就免啦同埋間店好開
好彩果度成日都有轉變,如果唔係真係就黎無野好食
見到呢間新開既,又幾多人等wor
嗜辣既我就試下啦
等位等左少少耐,座位唔多,而且都幾迫下
張檯都幾細,叫得多野食就煩
我地淨係叫左兩個餐自己食
等野食又等左三個字......終於有得食啦!
睇食評話bb辣既冬蔭公湯底完全唔辣,咁我就叫中辣
真係夠晒辣!爽呀!
冬蔭公味道幾正宗,煮法正唔正宗就唔知啦
貓仔話個味好蕃茄湯,但係我比d辣味攪到唔覺有蕃茄味
份量都岩岩好,有幾塊墨魚片,有隻幾大隻既蝦,有好多花生
有舊蕃茄,有幾條魷魚鬚,有一雙青口同少少粟米
不過d米線醉濕濕,太差啦
同埋無得轉其他粉,好唔彈性
海鮮冬蔭公米線
至於貓仔既咖喱牛腩飯就無咁抵食
得兩三舊肉,我諗佢想用白飯食飽你就算
汁又唔多,岩岩好夠撈飯,多d都無
咁就四十幾蚊真係好唔值
味道都ok啦,咖喱先甜後辣,後勁凌厲,貓仔最鍾意
咖喱牛腩飯
跟餐+$6有可樂,佢話係優惠價,我就話自己買罐都係呢個價
+$4有凍檸蜜,呢個抵d,飲到柚子味,無開到水咁稀,算佢啦
好彩唔洗加一,如果唔係就完全唔抵食
只收cash同八達通,少少麻煩...
如果唔洗等位就可以再食,等太耐就免啦
同埋間店好開放式,成班等位人睇住你食,想坐耐d都唔好意思啦~
2012-05-31
20 分鐘 (堂食)
2012-06-13 19 瀏覽
過左下午五點半去搵下午茶食,呢度既下午茶餐去到六點,又想食下冬蔭公,所以黎試下。呢到既冬蔭公湯可以分為BB辣﹑中辣及大辣,因我第一次食,所以都係試下個BB辣先。個湯好重香茅味,不過我覺得個BB辣一d都唔辣,有機會下次會試下中辣。下午茶餐價錢好抵,一個餸既湯粉加一柸野飲都只係$32,特式飲品就$35,冇加一,o係大商場入面食個咁既價確實超值。

泰式魚餅檬粉with冬蔭公湯

2012-06-13
泰式魚餅檬粉with冬蔭公湯
  • 冬蔭公
2012-06-10 12 瀏覽
冬蔭公公是一間大眾化價錢的餐廳,每晚七時多便要等位,當然,平日等的時間較短,有時甚至不用等。個人不嗜辣但愛酸,每次到來多數會點豬扒凍濛。不過水準參次,多數吃到炸得外脆內軟,但有時又過了火。看彩數吧!最化算的要算是點叫的湯粉:湯底$30左右另加餸就每款四至十元。其實粉底很大,女的吃上一至兩款加餸應該夠了。早前做了推廣(最近應該沒了):$28燒雞半隻,雖然較「迷你」,肉質略靭,但皮帶蒜香及脆皮,還可以。$4/50 一個晚餐,不用加一,這區來說:「抵」。
燒雞@冬蔭公公
$4/50 一個晚餐,不用加一,這區來說:「抵」。
5 分鐘 (堂食)
2012-06-09 14 瀏覽
星期六 lunch hour , 媽媽想食冬蔭公公 , 以為一定要等好耐位, 所以自己先返入沙田攞位點知.... 1:10pm 左右黎到, 唔使等位喎 ^v^坐低睇定想食乜... 其實次次都係叫冬蔭公湯粉不過其實都好想試多d 其他野食o家無奈次次都係lunch 黎, 都叫唔到太多野1. 泰國冬蔭功湯底 BB 辣, 配幼薯粉 , 加雞絲~ 呢度 d 冬蔭功湯唔同平時o係泰國菜館飲開o個d 咁o家無o個種酸辣味, 無咁多香料.... 容易入口d 湯本身有粟米粒 ,芽菜, 魚仔乾, 花生, 唔同平時o個d 海鮮為主幼薯粉好滑好煙刃, 份量都唔少, 好味 ~雞絲都幾好食 , 好似係海南雞o個d 雞肉咁, 但要加 $7 都幾唔抵2. 泰式墨魚餅撈檬粉~ 好多檬粉, 得三件墨魚餅, 不過幾好食... 好多粟米釀o係入面有少少燒汁, 有d 蔥花, 花生, 菜絲, 酸蘿白絲, 加魚露撈黎食不過佢 d 魚露麻麻地, 無乜味.... 偏甜左少少, 以涼拌o既粉面黎講, 其實就唔係幾鍾意食呢種越泰式撈檬o既不過媽媽鍾意... 但係太大碗o既關係, 要幫佢包底所以本身叫定左個馬來脆雪山, 最後都cancel
星期六 lunch hour , 媽媽想食冬蔭公公 ,
以為一定要等好耐位, 所以自己先返入沙田攞位
點知.... 1:10pm 左右黎到, 唔使等位喎 ^v^

坐低睇定想食乜... 其實次次都係叫冬蔭公湯粉
不過其實都好想試多d 其他野食o家
無奈次次都係lunch 黎, 都叫唔到太多野

1. 泰國冬蔭功湯底 BB 辣, 配幼薯粉 , 加雞絲
無o個種酸辣味, 無咁多香料.... 容易入口d
幼薯粉好滑好煙刃, 份量都唔少, 好味 ~
2. 泰式墨魚餅撈檬粉
不過佢 d 魚露麻麻地, 無乜味.... 偏甜左少少,
以涼拌o既粉面黎講, 其實就唔係幾鍾意食呢種越泰式撈檬o既
不過媽媽鍾意... 但係太大碗o既關係, 要幫佢包底
所以本身叫定左個馬來脆雪山, 最後都cancel 左
## 埋單佢會比返張 coupon 你, 下次惠顧送一份油酥餅
不過黎親都叫左冬蔭功湯粉, 無試過佢 d 咖喱 , 所以coupon 都無用過
搵日真係要黎下食晚餐 , 試多d 其他野先得=)
2012-06-09
2012-06-04 21 瀏覽
每次去沙田吃飯通常都只會去新城市/連城的食肆彈藥充足的時候 就可以去新城市廣場吃點好東西每月糧尾的時候 連城廣場是個很好的選擇食肆種類多 價錢也比較大眾化 適合貧苦的打工仔先來了鳯爪 酸辣的冷盤刺激了食慾鳯爪挺爽口 不會太稔只是份量少了一點 有種「到喉唔到肺」的感覺餐廳的冷氣有點弱 接著送來的飲料為環境降了溫椰汁甜度適中 冰粒是碎冰 不是平時一大塊一大塊的冰塊以前喝過的珍多冰 綠色粉條會很粗很硬但這裡的粉條就像麵條 比較幼和軟 不錯平時我很不喜歡蒜頭的味道 也不是太能吃辣但蒜頭和辣椒配上冰凍的蝦就不同說法了蝦的腥味和蒜頭的味道中和了 辣椒就帶來一點刺激咖喱軟殼蟹可以選青/紅/黃咖喱我們不太能吃辣 卻又很想試 就選了中間的紅咖喱配菜的西蘭花加上咖喱味道搭配得很好 茄子也不錯反而主角軟殼蟹毫無過人之處 可能牛腩會比較有特色另外配咖喱的油酥餅只有一塊 有點吝嗇最後拼盤終於來了 賣相非常吸引 但味道就一般拼盤有豬和蝦串燒 墨魚餅 蝦餅和豬頸肉中間還放了一堆不起眼的柚子沙律每次吃串燒 重點都會放在醬料上 醬料才是真正的主角這裡的醬料不過不失 總括而言就是一分價錢一分貨想吃好吃又地道的泰國菜 還是
每次去沙田吃飯通常都只會去新城市/連城的食肆
中間還放了一堆不起眼的柚子沙律
每次吃串燒 重點都會放在醬料上 醬料才是真正的主角
這裡的醬料不過不失 總括而言就是一分價錢一分貨
想吃好吃又地道的泰國菜 還是到九龍城吧
30 分鐘 (堂食)
本身鍾意食冬蔭公,諗住試下,叫咗個海鮮冬蔭公米線,同手絲雞橯檬,海鮮冬蔭公d海鮮都係蝦,青口,蟹柳,龍蝦丸,感覺唔到鮮,全部雪藏咗好耐o既海"鮮", 隻蝦好"鞋"口,期望個冬蔭公湯底會不錯卦, 點知又唔香,唔好味, 得個酸字,失望。個手絲雞橯檬冇咩特別,尚可!整體失望!不會再幫襯!
2012-05-01
15 分鐘 (堂食)
2012-05-02 23 瀏覽
在「德爾斯」看完傢俱後,隨意挑一間餐廳吃晚飯。全層都是食肆,唯獨這一家最多人輪侯,心想大概不錯。人流尚算快,等了一會兒就獲安排入座,但座位非常狹窄,難怪個個吃完即閃。不錯的馬沙拉咖哩牛腩(其實不知道「馬沙拉」是什麼地方 ),咖哩屬中辣,非常惹味。牛腩新鮮,肉質鬆軟,全被香濃的咖哩汁沾滿了。油鬆餅比較薄身,不算油膩,拌上咖哩汁很難不好吃喔。泰國鮮魚湯幼薯粉,另補錢加了驢魚片和什菜魚餅。鮮魚湯沒有魚味,只有氣味很大的青蔥味。驢魚肉霉霉的,其他配料也很難吃,感覺不倫不類似的。鹹青檸梳打,青檸份量不多,而且梳打水不太夠氣。「冬蔭公公」不用加一,在沙田市中心還蠻划算的,但以後來這裡只吃咖哩好了。
不錯的馬沙拉咖哩牛腩(其實不知道「馬沙拉」是什麼地方
鹹青檸梳打,青檸份量不多,而且梳打水不太夠氣。

2012-04-25 9 瀏覽
昨晚在Facebook問朋友沙田火車站附近有什麼好吃的餐廳有兩位都認為冬蔭公公不錯於是今天補習後便去一試幸好一時前到達不用等位即可入座(一位),但要搭枱我叫了個冬蔭公湯底($30)+雞絲($7)牛柏葉($7)(像車仔麵加餸)再加一杯凍檸水($4)冬蔭公湯底不錯可能為配合香港人口味,蕃茄味較濃,偏甜我選了最小辣,但好像沒有辣味餸的份量正常,雞絲配冬蔭公好吃凍檸水行貨一杯,拮極都沒有甚麼檸檬味總共$48,對學生來說有點貴份量正常,都頗飽我很喜歡歡喝湯的,這兒的冬蔭公湯喝不出有味精值得一讚但座位較擠逼,桌子太小與別人搭枱吃的時間可能不太方便
昨晚在Facebook問朋友沙田火車站附近有什麼好吃的餐廳
有兩位都認為冬蔭公公不錯
於是今天補習後便去一試

幸好一時前到達
不用等位即可入座(一位),但要搭枱
我叫了個冬蔭公湯底($30)+雞絲($7)牛柏葉($7)
(像車仔麵加餸)
再加一杯凍檸水($4)

冬蔭公湯底不錯
可能為配合香港人口味,蕃茄味較濃,偏甜
我選了最小辣,但好像沒有辣味
餸的份量正常,雞絲配冬蔭公好吃
凍檸水行貨一杯,拮極都沒有甚麼檸檬味

總共$48,對學生來說有點貴
份量正常,都頗飽
我很喜歡歡喝湯的,這兒的冬蔭公湯喝不出有味精
值得一讚
但座位較擠逼,桌子太小
與別人搭枱吃的時間可能不太方便

2012-04-24
  • 冬蔭公湯配雞絲
2012-04-24 103 瀏覽
是隔一星期,再走此地、無它為的是一張上次埋單免費油鬆餅。今次加上叔叔兩人定必可再添食物...我們分別叫上海南雞飯/及黃咖厘什菜/另跟凍奶茶和熱的馬來拉茶海南雞飯飯的分量雖少,但因煮時飯以加上之油粉,慢食之下原來也感飽肚雞件入口很滑、咸度剛好,配上碟上跟上之醬汁、一流。$48.黃咖厘什菜本身可跟飯或油鬆餅、我選取後者,因貪心下一共要上兩份(一份免費、另一份跟餐)$48. 黃咖厘汁、香而帶少許甜,絕對是老少適宜,疏菜類就不太豐富、洋葱、西蘭花與豆角,平分春色。油鬆餅入口不算是很鬆,但不作比較倒是可取馬來拉茶不算得上滑、但已一定不(鞋口),師傅的水準、我倒是絕對收貨,加上配合剛好之甜度、實有加分必要。
海南雞飯
黃咖厘什菜
油鬆餅不是很鬆、但不覺油,上算合格
是隔一星期,再走此地、無它為的是一張上次埋單免費油鬆餅。
今次加上叔叔兩人定必可再添食物...
海南雞飯
飯的分量雖少,但因煮時飯以加上之油粉,慢食之下原來也感飽肚
雞件入口很滑、咸度剛好,配上碟上跟上之醬汁、
一流。$48.
黃咖厘什菜
$48.
油鬆餅
入口不算是很鬆,但不作比較倒是可取

馬來拉茶
題外話/補充資料: [b]沒有加一之服務,再加上埋單後給予之小優恵,[u]免費油鬆餅[/u]、起能有不旺場之理。[/b]
2012-04-23
油鬆餅不是很鬆、但不覺油,上算合格
2012-04-18 27 瀏覽
由開業至今...這次是第二次走訪,無他任何時段都多人,其二便是我很不太情願坐門口位,上回一個體驗、坐近門口用膳,如同坐在馬路旁,跟等位的人呼吸相連,又沒有屏風高掛,感覺很不是知味,今次眼見有單坐位在內廳,就比多次機會自己,試試食物水準。餐廳內沒有分時段套餐,但大部份價錢都算合理,再加上全日冇加一,所以更感旺場...先來一個冬蔭公湯底,(配料百搭、價錢側由$4-9不等),如同車仔麵般、今次我配上(蘿百/墨丸)湯底...極其濃,又不至過咸,酸中帶有點兒甜香,湯麵底算是做得不錯墨丸..是交質之品,不過不失$6.三棵子、ok吧蘿白...煮得算淋,但...不太入味埋單之時、還贈送油鬆餅卷一張,作招客人回頭之念,老闆...你頂會做生意起馬...以吸引了我這名小師奶再訪之理。

墨丸..是交質之品,不過不失$6.三棵子、ok吧
蘿白...煮得算淋,但...不太入味

起馬...以吸引了我這名小師奶再訪之理。
2012-04-17
$40.
2012-04-11 57 瀏覽
因為假期關係, 周圍都人頭湧湧...等了Euro Go Go 很久都沒有位, 二人坐四人枱, 坐室外的人又不願離開等等等得很久, 愈等愈餓, 心裡一沉...結果走到附近的冬蔭公公男朋友一早說不應該來冬蔭公公, 說這裡沒什麼選擇給素食者我始終沒有聽話, 拉住媽媽來等位冬蔭公公也不是好到哪裡, 等了很久, 看見店內的人食完也坐了很久很久...唉, 只怪自己太沒有運氣...太遲來到沙田晚飯...店外帶位的職員不停跟我們說很快有枱, 但始終, 還是, 要, 等!!!只有我們三個人在店外等, 帶位的職員也有點不好意思結果, 送了一張免費油鬆餅券給我們, 心悝有點感激吧...不好意思走掉, 只好繼續等等了很久, 在門外已選好食物, 只在等三個坐位!等得久了, 也無意間留意到這裡的職員態度不好, 竟連走路姿勢都懶懶洋洋!點菜時就發現, 這個侍應說話沒有尾音, 態度傲慢!算吧, 我們都餓了, 不會太計較等了很久, 我所點的紅咖喱什菜飯姍姍來遲什菜有西蘭花, 洋蔥, 長豆, 紅青椒和薯仔, 材料份量不多, 而且不吸引沒什麼誠意去煮什菜, 隨便加些蔬菜而已紅咖喱有香濃的椰奶味, 椰奶份量過多, 所以咖喱沒
因為假期關係, 周圍都人頭湧湧...
男朋友一早說不應該來冬蔭公公, 說這裡沒什麼選擇給素食者
我始終沒有聽話, 拉住媽媽來等位
唉, 只怪自己太沒有運氣...太遲來到沙田晚飯...

只有我們三個人在店外等, 帶位的職員也有點不好意思
等了很久, 在門外已選好食物, 只在等三個坐位!
點菜時就發現, 這個侍應說話沒有尾音, 態度傲慢!
算吧, 我們都餓了, 不會太計較
冬蔭公公Menu
紅咖喱什菜飯
等了很久, 我所點的紅咖喱什菜飯姍姍來遲
沒什麼誠意去煮什菜, 隨便加些蔬菜而已
紅咖喱有香濃的椰奶味, 椰奶份量過多, 所以咖喱沒有丁點辣味
明明說紅咖喱是最辣的, 愛好辣的我, 十分失望!
青咖喱軟殼蟹飯
男朋友點了青咖喱軟殼蟹飯, 軟殼蟹浸在咖喱當中, 所以早已稔了
他是喜歡香脆的軟殼蟹的,
青咖喱同樣有香濃的椰奶味, 也同樣地沒有丁點辣味
男朋友說青咖喱一般, 說我的紅咖喱比較好
我沒有什麼意見, 因為兩款都好一般!
金菇肥牛撈檬
媽媽所點的金菇肥牛撈檬粉相信是三款食物中的最好!
雖然賣相不討好, 但檬粉好爽, 而且檬粉汁夠惹味, 有點清新的口感
媽媽說檬粉的份量太多了, 還說金菇肥牛沒什麼好味不好味, OK吧

另外, 店外的帶位職員所送的油鬆餅券, 也可即時換購
在等位的時間, 我們都留意到有一位黑人的廚師呢, 原來是負責整鬆餅的!
以前, 我和媽媽經常到一間酒樓, 酒樓裡有一位黑人廚師整鬆餅和薄餅的!
(對啊, 是中式酒樓! 可惜已結業了!) 今天真令我們懷念啊!
我們一致認為油鬆餅不錯, 不油膩, 而且香口, 不錯的小食啊!
最差的是...我們太餓了, 忘記了拍照啊! 嘻嘻!

這裡的咖喱是馬來咖喱吧, 很重的椰香咖喱
若果早知是椰香咖喱, 我絕不會來試啊!
這幾款食物中, 完全沒有泰國風味, 可能要點冬陰公才會對吧!
2012-04-09
20 分鐘 (堂食)
冬蔭公公Menu