2023-12-04 37 瀏覽
我首先點了喜之次一夜干,喜之次生活於日本北海道沿岸水深200至600公尺的寒帶深海,肉質細嫩且膠質豐富,魚肉鮮嫩,微燒後更香口,帶有微燻嘅香氣,係居酒屋必試嘅經典菜式!🐟🐟然後,我仲點左芥末八爪魚,八爪魚爽脆,芥末醬汁微辣而清新,以芥末香氣襯托出海鮮嘅鮮味,非常開胃。🐙🐙接著,蒜香炒枝豆都好出色,枝豆保持清脆口感,蒜香味道突顯而不厚重,是一道簡單卻意外美味的素菜,而且不會膩口。🌱🌱我亦試咗芝麻雞翼,外皮香脆,內裡多汁肉嫩。另外,唐揚甜蝦香脆,咬落卜卜脆。串燒亦好食,點左蒜香厚切牛舌芯串,肉質鮮嫩,蒜香味非常香。🥩🥩最後,以明太子蟹籽蝦冷烏冬畫下句點,冷烏冬麵條彈牙有咬感,搭配明太子醬汁,蟹籽嘅鮮味同烏冬嘅清新完美結合。🍜🍜

係尖沙咀黎到円相,比佢外面既日式裝修吸引左非常簡潔既日式設計,入面都係同樣印象深刻以圓為主題,logo好有特色,連隻杯都靚d日式咖哩牛肉漢堡扒蛋包飯佢地既新午餐menu就有大受歡迎既咖哩蛋包飯不過可能要留意返,蛋包飯係要加錢既upgrade item黎,想食蛋包飯唔好叫錯啦照燒雞扒定食份量都唔錯,雞扒好大份,軟軟滑嫩咁,照燒汁好好餸飯明太子玉子燒厚實好食,甜度啱啱好飲品 - Latte (Hot)飲品 - 巨蜂提子梳打

係尖沙咀黎到円相,比佢外面既日式裝修吸引左

非常簡潔既日式設計,入面都係同樣印象深刻
以圓為主題,logo好有特色,連隻杯都靚d

日式咖哩牛肉漢堡扒蛋包飯
佢地既新午餐menu就有大受歡迎既咖哩蛋包飯

照燒雞扒定食
份量都唔錯,雞扒好大份,軟軟滑嫩咁,照燒汁好好餸飯

明太子玉子燒
厚實好食,甜度啱啱好

飲品 - Latte (Hot)

飲品 - 巨蜂提子梳打
2023-12-01 41 瀏覽
我最近去了位於尖沙咀的「円相」餐廳,這家餐廳以提供精緻的日本料理聞名。當時正值萬聖節期間,餐廳佈置得非常有趣,營造了一個應節的氛圍。而且有個著住神父衫嘅店員介紹酒😂好好笑😆我首先點了他們的招牌菜之一——蒜香牛柳粒黑醬油炒飯。這道炒飯的調味非常獨特,蒜香味濃郁,和嫩滑的牛柳粒完美結合。黑醬油的使用為整道菜增添了豐富的風味,讓我一口接一口地吃。炒飯的米粒煮得剛剛好,口感QQ的同時不會太軟爛,整體來說味道很棒。接下來,我嘗試了他們的明太子蟹籽蝦冷烏冬。這道冷烏冬以明太子和蟹籽作為調味,這兩種材料的鮮味完美地融合在一起。烏冬麵條彈牙,配上鮮嫩的蝦子和爽口的蟹籽,整體口感非常出色。明太子和紫洋蔥的微辣味道為這道菜增添了一絲刺激,讓我回味無窮。此外,我還點了自選串燒的三款,其中包括免治雞肉棒、免治雞肉棒和雞肉。這些串燒烤得恰到好處,肉質嫩滑多汁,每一口都讓人滿足。免治雞肉棒的口感特別好,外皮烤得香脆,內部鮮嫩多汁。雞肉串燒則帶有淡淡的炭燒香味,非常美味可口。最後,我嚐試了他們的辣汁煮凍螺。這道菜以新鮮的螺肉煮製,配上辣汁,味道鮮美。螺肉經過煮凍處理後保持了彈牙的口感,辣汁的辣味剛好,讓人胃口大開。

整體而言,「円相」餐廳提供的食物質量和口味都非常出色。他們獨特的應節佈置增添了就餐的樂趣。如果你喜歡日本料理,我強烈推薦你來這裡品嚐一番。
2023-11-30 36 瀏覽
尖沙咀搵食,想搵間坐得舒服又靚嘅日本餐廳,上網搵到呢一間呢條街都唔易搵,平時直接行咗去韓國街,就會Miss咗呢條路。餐廳係木系設計,好有日本氣氛下晝兩點幾人唔多,而且餐廳日式侘寂風格,令人可以好舒服咁食個飯一嚟我叫咗個蒲燒鰻魚配鰹魚醬油烏冬,鰻魚燒得香口,鰻魚汁流埋落底下嘅玉子,送飯送烏冬都一流。另外要讚一讚鰹魚醬油烏冬,鰹魚湯鮮味,並非一般開粉湯底👍京燒三文魚柳配蕃茄湯烏冬,三文魚柳燒得好香口,肉質仍然嫩滑,配埋西京燒汁,真係必食推介。蕃茄湯烏冬表現都恰到好處,朋友仲揀咗增量版,果然不負所望👍明太子玉子燒,唔駛講,呢個經典配搭亦都做得出色。玉子口感鬆軟,配埋明太子醬同埋木魚碎,簡單嘅食材,做出一份療癒嘅玉子燒日式炸雞,外面炸得香脆,入面仍然有juicy肉汁,配埋沙律醬,趁熱食真係一流朋友揀咗Dirty,打到卡不特止,仲幾好飲呢杯玫瑰荔枝味嘅發酵茶,少少起泡又有啲汽水嘅感覺,酸酸地,好適合配搭埋濃味嘅食物好喜歡呢間餐廳嘅氛圍,大致裝修氣氛,小至杯碗碟,都有精心嘅設計,睇得出係用心經營。呢條街人流唔算多,行過路過好容易走漏眼,非常推薦大家經過可以過嚟試吓,真心欣賞👍
尖沙咀搵食,想搵間坐得舒服又靚嘅日本餐廳,上網搵到呢一間

朋友揀咗Dirty,打到卡不特止,仲幾好飲

2023-11-28 24 瀏覽
平時都經常會去d日式鋪食日式串燒及料理,今日經過呢間隱蔽小店就試試,小店唔算太大但一種好peaceful好warm既感覺。大多數日式串燒店都會有嘅食材必定係雞軟骨,不過我地今次點嘅係柚子胡椒雞軟骨,份量很多,炸到每一粒都金黃色,夠入味,仲有個醬附上點一點又係另一番風味。另外我地亦有叫經典嘅原味玉子燒,賣相當然係非常誘人,而且玉子燒內裏煮得剛剛好,超級嫩滑,面頭仲鋪滿柴魚絲同沙律醬,口感非常豐富。令我最驚喜的反而係明太子蟹籽蝦冷烏冬,帶有微辛辣明太子醬嘅味道又唔會過鹹,拌上新鮮洋蔥絲食用更香口,仲有一顆顆飽滿嘅蟹籽同幾隻大蝦豐富左烏冬嘅口感,而且因為係做冷食烏冬所以令整個菜式唔會太膩,很值得一試。Btw原來店名円相係好有意思,是一個有缺口既禪圈,代表日本美學侘寂,是以一種接受短暫及不完美之美為核心,主張世事無常活在當下!餐廳都有其他食物都幾唔錯,我哋另外都有叫咗以下啲

2023-11-26 25 瀏覽
呢間係尖沙咀既居酒屋,出左佐敦地鐵站後,行8分鐘左右到Order 左兩個set lunch + 小食🔸小食✨芝麻雞翼一客有三隻,炸得金黃飽滿😍充滿住芝麻香,調味惹味雞翼入面則肉汁豐富👍🏻✨蟹柳蟹籽玉子燒玉子燒大大份,香噴噴,嫩滑香甜上份再灑上滿滿既蟹柳絲,蟹籽同沙律醬風味十足,算是餐廳名物🔥非常值得推介👍🏻🔸午市定食定食包前菜 高菜,海帶,同麵豉湯✨和風炒牛肉 配 鰹魚醬油湯烏冬牛肉配上洋葱一齊炒,份量十足,性價比高醬汁調味跟牛肉洋葱搭配得好好,今人愈食愈滋味😆伴菜沙律都份量十足🥗有菜有肉,搭配非常均衡👍🏻✨日式燒汁雞扒 配 蕃茄湯烏冬雞扒煎得外皮香脆🤤雞肉則嫩香有口感配埋日式燒汁搭配非常夾😋輕量烏冬食落非常弹牙,配蕃茄湯🍅份量剛剛好👍🏻總結: 餐廳位置雖然唔算易搵,但食物都屬高品質,去開佐敦/尖咀區既朋友不妨可以一試☺️推介玉子燒,和風炒牛肉定食👍🏻
呢間係尖沙咀既居酒屋,出左佐敦地鐵站後,行8分鐘左右到
Order 左兩個set lunch + 小食

🔸小食
✨芝麻雞翼
一客有三隻,炸得金黃飽滿😍
充滿住芝麻香,調味惹味
雞翼入面則肉汁豐富👍🏻

✨蟹柳蟹籽玉子燒
玉子燒大大份,香噴噴,嫩滑香甜
上份再灑上滿滿既蟹柳絲,蟹籽同沙律醬
風味十足,算是餐廳名物🔥非常值得推介👍🏻

🔸午市定食
定食包前菜 高菜,海帶,同麵豉湯

✨和風炒牛肉 配 鰹魚醬油湯烏冬
牛肉配上洋葱一齊炒,份量十足,性價比高
醬汁調味跟牛肉洋葱搭配得好好,今人愈食愈滋味😆
伴菜沙律都份量十足🥗有菜有肉,搭配非常均衡👍🏻

✨日式燒汁雞扒 配 蕃茄湯烏冬
雞扒煎得外皮香脆🤤雞肉則嫩香有口感
配埋日式燒汁搭配非常夾😋
輕量烏冬食落非常弹牙,配蕃茄湯🍅
份量剛剛好👍🏻

推介玉子燒,和風炒牛肉定食👍🏻
2023-11-22 43 瀏覽
蒜香牛柳粒黑醬油炒飯牛柳粒好多,一上菜已經聞到浸蒜香味 。係用珍珠米,而且炒得好均勻,有豐富嘅黑醬油味。 包埋啲蛋漿,中和左黑醬油同埋蒜香味 。 食入口亦都好滑,整體唔錯。明太子燒飯團 🍙推介❤️飯團燒到金黃色,上菜嘅時候超級熱同埋脆面 聞到香香嘅飯焦味 個飯好軟糯紫菜都係脆身嘅上面嘅明太子醬份量好多,唔會太鹹配合少少辣味 真花魚一夜干魚身肉質鮮嫩, 師傅好細心切開燒所以一下就可以起晒啲骨 。佢嘅醬油鹹鹹地有少少酒味,配合埋白蘿蔔肉點嚟食 可以帶出魚嘅鮮味,食到停唔到口。 蔥花牛肋肉汁燒嘅牛肉都幾有牛味,配合香蔥食用更加清新。 Beer PlatterBefore ❤️幾適合我口味, 清清嘅水果味 整體又唔會太甜 Old Rosie 偏甜同埋酸,幾易入口。適合想飲酒,但係酒量唔係太好嘅朋友🤣Government MangoMaple Cake Sour 飲落去好厚身, 有少少金橘同芒果味 唔係太似啤酒,幾有特色。環境好舒適,亦都好乾淨。 大贊staff 好有耐性❤️👍🏻因為我哋想知道邊一隻啤酒適合自己口味,佢完全唔嫌煩逐一講解啤酒款式🍻 仲教我哋點睇IBU scale 🤣🤣 見到佢有一個七點

明太子燒飯團 🍙推介❤️
紫菜都係脆身嘅
上面嘅明太子醬份量好多,唔會太鹹配合少少辣味

真花魚一夜干

蔥花牛肋肉
汁燒嘅牛肉都幾有牛味,配合香蔥食用更加清新。

Beer Platter

Before ❤️
幾適合我口味, 清清嘅水果味 整體又唔會太甜

Old Rosie
偏甜同埋酸,幾易入口。適合想飲酒,但係酒量唔係太好嘅朋友🤣

Government Mango
Maple Cake Sour

環境好舒適,亦都好乾淨。 大贊staff 好有耐性❤️👍🏻因為我哋想知道邊一隻啤酒適合自己口味,佢完全唔嫌煩逐一講解啤酒款式🍻 仲教我哋點睇IBU scale 🤣🤣 見到佢有一個七點前happy hour send張單八折同埋特定酒精$32杯 下次同朋友再嚟試吓先🎉
2023-11-22
  • 明太子燒飯團  🍙
2023-11-18 75 瀏覽
今日星期六都要返工,放工之後,梗係要獎勵吓自己,飲返兩杯。諗住喺尖沙咀行埋街,發現尖沙咀嘅酒吧地舖都比較上貴d,朋友就建議嚟返呢一邊近佐敦,一杯手工啤酒都是50幾蚊。呢度有很多串燒款式,我們叫了雞腎,自家雞肉免治串燒,佢竟然有一set 叫,可以咩都試哂。雞腎雖然落左調味,但是一點也不會太過濃味,反而有輕輕燒過的香味,燒得外脆內軟,咬落去卜卜脆。自家免治雞肉串燒非常之有驚喜,咬落去有少少雞軟骨,但又不會太過硬,幾重口感,最喜歡的是那個醬汁,蛋黃溝埋之後令到免治雞肉更加柔軟。手工啤酒一杯是比較上dry,但聞落去10分有果香味,酒精濃度大概4%。另一杯是CIDER,比較重蘋果味,不過酒精濃度更高,6.8%。這裏的手工啤值得一試,因為不會像一般啤酒飲完之後頂住個胃,不會太多泡太多氣。冷烏冬少少辣, 10分適合送酒,明太子很香。另外玉子燒有豐富的蟹柳和蟹子,滿足鍾意食蟹子的人。

冷烏冬少少辣, 10分適合送酒,明太子很香。

另外玉子燒有豐富的蟹柳和蟹子,滿足鍾意食蟹子的人。
2023-11-15 80 瀏覽
在Openrice看到明太子飯團的圖片十分吸引,便決定得閒前往一試,果然沒讓人失望,且驚喜連連。店鋪裝修非常輕鬆日系風,從擺件、掛飾、紙巾到水杯,都看出店家花了很多心思。重頭戲食物也是相當可圈可點。一人前來chill下,落單了明太子燒飯團、蔥花牛肋肉、串香厚切牛舌芯串&月見汁免治雞肉棒串。明太子燒飯團是我目前吃過的the best,沒有之一。海苔脆脆的,飯團也微煎過,外脆內軟,料汁調配也很平衡,配上一層厚厚的微涼明太子醬,一口咬下去,層次感實在豐富!上圖最右為串香厚切牛舌芯串:厚身、juicy且Q滑,熟度剛剛好,必點。這款甜咸味的蔥花牛肋肉,有點像川菜和日料的合體,一口蔥花一口牛肋碎肉入嘴,人間的煙花氣就鮮活地充滿了全身。這款月見汁免治雞肉棒串高水準發揮,也是絕對代表性的一款日式串燒,裹滿雞蛋汁液,滑溜溜的蛋液和雞肉棒細膩的小顆粒肉質在唇齒間齊鳴,那一刻心被點亮了。🌟始終相信食物有魔力,可以給零碎的日常生活注入神奇能量。推薦大家約三兩好友去試試呀👯。

月見汁免治雞肉棒串

🌟
月見汁免治雞肉棒串
2023-11-14 84 瀏覽
今次同朋友揀左係尖沙嘴既居酒屋聚餐,本身諗住見到裝修有格調,仲要係食日本嘢,都一心諗住會好貴啦,點知原來性價比好高!店鋪員工都很warm,比人好親切既感覺!店舖沒有用餐限時,好適合同朋友一齊係度聚會聊天。日式炸雞整得外脆內嫩,外面果層脆皮好薄身,脆得黎又唔會太硬,保留雞肉本身既汁水,唔會好乾好柴,食完一塊又想食。自選串燒3款揀咗免治雞肉棒,三角雞軟骨串同埋雞腎串,依個串燒本身已經燒得唔錯,可以保留到食物原本嘅肉汁!不過都一定一定要同隻日本蛋撈埋一齊食,會令到成件事更昇華!真花魚一夜干賣相不錯,炸得金黃焦香。聽個名以為魚肉會好干身,但食落保留左原身鮮嫩多汁既口感,而且真花魚好厚肉,啖啖肉一口接一口。蒜香牛柳粒黑醬油炒飯炒飯係用珍珠米,炒得粒粒分明,而且牛柳粒份量都唔少!最鍾意嘅係呢個飯頂上既日本蛋,將蛋汁同飯撈勻,每一啖仲會食到蛋黃既濃厚質感,超級邪惡!另外我哋仲叫咗其他小食,勁滿足!

日式炸雞

自選串燒3款

真花魚一夜干

蒜香牛柳粒黑醬油炒飯

另外我哋仲叫咗其他小食,勁滿足!
2023-11-14 90 瀏覽
最近同朋友喺尖沙咀度食咗一間非常之好味嘅日式菜,當中好幾道菜式非常推薦,侍應態度親切又貼心,環境十分舒適。🤩🤩首先,我哋點咗辣蘿蔔蓉左口魚紫蘇葉,清新得來帶點微辣,左口魚新鮮美味。另外,我十分推薦蒜香牛柳粒黑醬油炒飯,牛柳肉質嫩滑份量又多,加入黑醬油炒香後非常惹味,而且夠乾身。🫶🏻🫶🏻另外,火炙明太子山藥煎相當特別,明太子嘅味道好香濃,經過火炙味道更突出,山藥同明太子好夾。此外,月見汁免治雞肉棒都好好食,雞肉有咬口。😎😎之後我地仲叫左火炙左口魚裙邊,呢個前菜有驚喜,火炙令左口魚嘅油脂迫咗出嚟。真花魚一夜干係我呢餐飯最滿意嘅,佢係完全燒完上枱,燒得好香,魚肉好結實,而且非常入味。😆😆

2023-11-13 92 瀏覽
朋友介紹左一間日式小店,円相位於尖沙咀漆咸圍,唔係朋友介紹都唔知呢條街有餐廳。餐廳日系裝修, 擺放結他同CD裝飾,環境感覺舒適。 食物選擇幾多,有串燒、燒物、炸物、烏冬、冷麵、甜點等等。自選燒鳥串拼盤 ($98)任選三串燒鳥串燒,點左2串免治雞肉棒&1串雞軟骨。免治雞肉加入雞軟骨增加口感,本身都好入味,再配生雞蛋醬油入口更加滑。雞軟骨連住少少雞胸肉,燒得好香脆。蔥花牛肋肉串 ($48)牛肋肉燒得幾好,燒完都唔韌,加埋蔥花一齊食更加香。明太子玉子燒 ($72)玉子燒賣相好靚,分量都唔細,可以切到厚厚5件,食落好香蛋味,玉子燒配明太子醬同木魚碎,口感好豐富。醬油燒飯團 ($42)平平無奇嘅飯團都可以好好食, 醬油飯團燒得好香,表面好香口,但又唔會好硬,推介。真花魚一夜干 ($108)真花魚一夜干都幾大條,上枱已經聞到好香,食落一D都唔腥,燒完仲可以保持肉質鮮嫩。青檸素冷麵 ($86)上枱時店員會用筷子將新鮮青檸片榨汁, 麵條幾滑,加埋湯會食到少少青檸汁味道,但不會過份酸澀,好開胃,好清爽。自家製綠茶蕨餅伴紅豆 ($52)蕨餅同平時食開嘅唔同,比一般更加煙靭,淡淡嘅抹茶加埋紅豆同黑蜜,非常滿
食物選擇幾多,有串燒、燒物、炸物、烏冬、冷麵、甜點等等。
自選燒鳥串拼盤 ($98)
蔥花牛肋肉串 ($48)
牛肋肉燒得幾好,燒完都唔韌,加埋蔥花一齊食更加香。
明太子玉子燒 ($72)
醬油燒飯團 ($42)
真花魚一夜干 ($108)
青檸素冷麵 ($86)
自家製綠茶蕨餅伴紅豆 ($52)
蕨餅同平時食開嘅唔同,比一般更加煙靭,淡淡嘅抹茶加埋紅豆同黑蜜,非常滿足。
2023-11-10 73 瀏覽
呢間店裝修同擺設都好有風格,仲要有印有店名既杯,水杯超靚,流線型。野食都好特別,其他日式店比較少見。我叫左一碟炸蝦,好岩送酒。刺身甜蝦就食得多,炸甜蝦真係少食,好惹味,食唔停口,可以連頭食添。另外叫左磯煮鮑魚,煮法特別,中意醬汁既味道。甜品係梅酒JELLY,裡面好多梅,好正,同埋好抵食。室外有D坐位,岩中意食煙既人出去放下風。呢間店仲有好多特色既小食,同埋開到比較晚,岩飲酒吹水食小食。重點係小食係其他地方食唔到。
2023-10-12
-円相-@尖沙咀.餐廳牆身貼了不同音樂海報,開放式吧枱加上極簡約嘅設計,成個氣氛都好relax。特別想讚一下當晚餐廳播的都是超合我口味的偏重型音樂,餐廳仲特意校到音量比較細,唔會影響到食客傾計。.啤酒同埋清酒嘅款式好多,食物選擇都算多,而今次點的每道菜嘅水準好高。.蝦沙柚子轉 ($52)大蝦柚子沙律,食材新鮮,爽口嘅大蝦,加上微酸的西柚粒同醬汁,食落好清新開胃。.芝麻雞翼 ($58)雞翼炸得好香口,外皮酥香,雞肉醃得好入味,肉質細嫩。.蒜香厚切牛舌芯串 ($68)牛舌都算厚身,牛味唔算好濃,肉質爽口結實。.火炙明太子山藥煎 ($92)本身好鍾意食淮山,所以超推介哩一道菜。淮山燒香後咬落依然爽口。.上面鋪了明太子醬同三文魚粒,令口感同味道都好多層次。.西京燒三文魚 ($108)三文魚燒得剛好,保持一點半生熟狀態。.西京燒的調味唔會太甜,外層燒香過後更帶出三文魚嘅鮮味。.蒜香牛柳粒黑醬油炒飯 ($118)一上枱就聞到好香嘅醬油炒飯味,擺盤好簡單吸引。.炒飯粒粒分明,醬油平均沾到飯粒上。蒜香牛柳粒肉質軟嫩,拌埋蔥粒同蛋黃更為提味。.白桃梳打 ($48)好易入口的一杯飲品,唔會太甜。.Medl
-円相-
@尖沙咀
蝦沙柚子轉 ($52)
芝麻雞翼 ($58)
雞翼炸得好香口,外皮酥香,雞肉醃得好入味,肉質細嫩。
蒜香厚切牛舌芯串 ($68)
牛舌都算厚身,牛味唔算好濃,肉質爽口結實。
火炙明太子山藥煎 ($92)
上面鋪了明太子醬同三文魚粒,令口感同味道都好多層次。
西京燒三文魚 ($108)
三文魚燒得剛好,保持一點半生熟狀態。
西京燒的調味唔會太甜,外層燒香過後更帶出三文魚嘅鮮味。
蒜香牛柳粒黑醬油炒飯 ($118)
一上枱就聞到好香嘅醬油炒飯味,擺盤好簡單吸引。
白桃梳打 ($48)
好易入口的一杯飲品,唔會太甜。
Medley Fruited Sour 250ml ($60)
完全飲唔出係啤酒,意想不到的酸同滿滿果香,好似飲緊西柚汁咁。
2023-11-09 35 瀏覽
今日嚟到尖沙咀搵食我同另一半都係鍾情於日式餐廳喺門口俾佢哋嘅裝修吸引咗入去我地點左自選燒鳥串~可以揀三款雞既串燒不能三串都同款(兩串是可以啦)我哋揀咗兩串月見汁免治雞肉捧串同埋一串邪惡得來,而係我喜歡嘅炸雞皮日文中的「月見」係賞月的意思喺醬汁上面加上生雞蛋就好似見到天上嘅明月一樣當我曾經試過一次之後每次見到有呢個食品都必會order😊而且重要唔Share得要一人一串啦😂😂蒜香牛柳粒黑醬油炒飯一碟炒飯嘅牛肉粒,估唔到係咁多配上黑醬油炒~非常之惹味 明太子燒飯團建議一上枱盡快食熱辣辣~明太子微微辣~ 好味蒜味鹽燒豚腩肉串好厚好有口感~燒得入味又juicy另一樣我最愛既係燒油甘魚鮫 燒到皮脆但入面都係好juicy而且魚肉嫩滑~如果唔係要渣車配一杯啤酒就一流了食物質素非常不錯很滿足的一餐

今日嚟到尖沙咀搵食
我同另一半都係鍾情於日式餐廳
喺門口俾佢哋嘅裝修吸引咗入去

我地點左自選燒鳥串~可以揀三款雞既串燒
不能三串都同款(兩串是可以啦)

我哋揀咗
兩串月見汁免治雞肉捧串
同埋一串邪惡得來,而係我喜歡嘅炸雞
日文中的「月見」係賞月的意思
喺醬汁上面加上生雞蛋
就好似見到天上嘅明月一樣
當我曾經試過一次之後
每次見到有呢個食品都必會order😊
而且重要唔Share得
要一人一串啦😂😂

蒜香牛柳粒黑醬油炒飯
一碟炒飯嘅牛肉粒,估唔到係咁多
配上黑醬油炒~非常之惹味

建議一上枱盡快食
熱辣辣~明太子微微辣~ 好味

蒜味鹽燒豚腩肉串
好厚好有口感~燒得入味又juicy

另一樣我最愛既係燒油甘魚鮫
燒到皮脆但入面都係好juicy而且魚肉嫩滑~

如果唔係要渣車
配一杯啤酒就一流了