2024-02-29 32 瀏覽
明太子燒飯團$46 見到飯團上面滿滿嘅明太子醬已經好開胃!份量好足夠每一啖飯團都可以食到明太子醬。明太子好送飯,辣辣地嘅調味恰到好處,唔會太辣之餘仲遮住咗啲腥味。醬油燒飯團$42 飯團386度都查滿咗醬油,而且醬油搽得好勻循同埋量又較多,所以個飯團好快就清左。表面仲會煎咗一煎先,外皮又香又脆。柚子胡椒雞軟骨$68 柚子味好清爽,所以炸雞食落去唔會有油膩感。胡椒味亦都令到雞軟骨更加惹味,食完一粒又一粒。炸完之後又唔會好乾,好啱配酒,一路傾偈一邊飲酒。和風紫菜魷魚鬚$88 炸完之後唔油膩,而且好酥脆。魷魚鬚亦食得到佢係好新鮮。食落去香脆惹味!自選燒鳥串三款$98 揀咗兩款月見汁免治雞肉燒棒串,雞肉加埋燒汁表面脆脆,而且甜甜地。加埋月見蛋黃口感更加滑嫩,而且仲有濃郁嘅蛋黃香味。雞腎口感紮實表面畫咗一個交叉所以調味更入味。日式漬茄子$42作為頭盤冷盤咁樣食好開胃。醬油醃製嘅茄子被茄子索得好入味。甜甜鹹鹹咁樣交替為一餐打好個頭。
明太子燒飯團$46

醬油燒飯團$42

柚子胡椒雞軟骨$68

和風紫菜魷魚鬚$88

自選燒鳥串三款$98

日式漬茄子$42

2024-02-26 37 瀏覽
同朋友去尖沙咀行街,行到肚餓又夠鐘覓食喇,近年中意喺柯士甸路、漆咸圍戈邊搵野食,地區系尖沙咀但遠離塵囂,感覺加倍寧靜💆🏻‍♀️內在環境簡約舒適,富有日式格調。除咗各種特色小食、料理外,餐廳更提供吾少燒酒、果酒,中意飲酒嘅朋友不妨試試。朋友叫咗白桃酒🍑來自愛知県,純米原酒同桃製成,酒精含量7%吾算非常高,桃味香濃,即果香味十足☺️飲完酒都吾會暈陀陀😆明太子玉子燒系呢家日本餐廳好流行嘅菜式,明太子醬數量頗多🧡鹹香味當然重,搭配香甜、蛋味濃嘅玉子燒味道好豐富💛自選燒鳥串任選三款$98頗划算🐔揀咗雞皮、雞肉、月見汁免治雞肉棒,雞皮被燒得香脆可口,塗滿日式燒汁,香氣十足。雞肉口感實在,肉質嫩滑。月見汁免治雞肉棒,免治雞肉棒中食到一粒粒雞軟骨粒。明太子燒飯糰好正!明太子好多,燒飯糰好脆卜卜,個人認為系呢度必點菜式🍙煙三文魚蟹籽炒飯,賣相精美✨花型煙三文魚裝住蟹籽令人食慾增加🌹啖啖飯都食到三文魚同蟹籽🧡
內在環境簡約舒適,富有日式格調。
2024-02-24
  • 明太子燒飯糰
2024-02-26 16 瀏覽
時近春節,店內貼左好多揮春和裝飾,和暖既燈光,充滿節日氣氛。蒲燒鰻魚飯:鰻魚非常厚肉,肉質軟腍,沒有碎骨,帶少許焦香;日本珍珠米帶黏性,圓渾有咬口;飯面鋪滿鰻魚醬汁、紫菜絲、雞蛋絲、芝麻,撈飯一流。蒜香牛枊粒黑醬油炒飯:牛枊粒牛味很濃郁,肉質細緻柔嫩,蒜味撲鼻而出,炒飯粒粒都被黑醬油包裹住,加上溫泉蛋和大量既紫菜絲、蔥花,口味非常日式。柚子胡椒雞軟骨:炸到金黃鬆脆,含有豐富既膠原蛋白和軟骨素等成分,帶來爽脆口感;調味以清新既柚子配搭辛辣既胡椒,互相融合,層次豐富。自家製蕨餅 (抹茶伴紅豆味):蕨餅Q彈而耐嚼,抹茶味道濃郁,紅豆軟糯,整體感覺甜而不膩。總結,餐廳食物質素高,份量十足,價錢合理,值得推介。

總結,餐廳食物質素高,份量十足,價錢合理,值得推介。

• 自家製蕨餅
  • 柚子胡椒雞軟骨
  • 蒜香牛枊粒黑醬油炒飯
  • 蒲燒鰻魚飯
2024-02-19 40 瀏覽
呢間店好有特色,黎到真係咩都想試。叫左個明太子燒飯團,燒到好香,明太子醬令到個飯團味道好豐富,一d都唔單調。叫左一串和牛串燒,汁好惹味,勁多肉。係我中意既串燒,其他地方都好少食到咁meaty既串燒。叫左個油甘魚頭(較),好容易食,味道特別,超厚肉仲好甘香。同埋佢脂肪含量低、蛋白質豐富,營養價值非常高,所以食完覺得自己特別健康,食左healthy food.仲有少少沙律既配菜,個sauce同沙律都正。
2024-01-20
2024-02-16 24 瀏覽
呢度係主打飲啤酒同埋飲sake 嘅地方, 有好多選擇, 木系嘅風格, 令人坐得舒服嗌咗一個一人餐前菜已經有四款:日式漬茄子🍆 係一個冰凍嘅茄子,醬油漬嘅味道幾清甜,幾舒服食物胡麻豆腐沙律 🥗 份量大而且有新鮮嘅味道日式南瓜湯暖入心 小食我揀咗廣島蠔主食我叫左鐵板蒜片牛柳粒,冇諗過個鐵板牛柳粒有咁大份,有好多蒜片、洋蔥蔥、牛柳粒都有成30粒,份量好足,味道亦都好好,加埋烏冬一齊食就正迷你醬油湯烏冬甜品係自家製綠茶蕨餅,本身以為佢會係一舊頹嘅野,點知原來係一個非常煙靭、而且充滿綠茶味、順便仲有好多紅豆,仲可以自己加黑糖嘅甜品呢個我俾10分跟住最後可以選擇指定精釀啤酒 或 日本清酒 或茶我揀咗菱湖純米吟釀原酒呢款清酒係有荔枝和菠蘿系的完熟果香,濃郁中亦具透明感,濃厚但不過膩甜度

嗌咗一個一人餐

呢個我俾10分

跟住最後可以選擇指定精釀啤酒 或 日本清酒 或茶
我揀咗菱湖純米吟釀原酒

2024-02-10 217 瀏覽
今次同朋友約左晚飯去食ENSO, 店面有一種日式柔和風,入面都係以大地色系為主,仲有吉他掛喺牆身做裝飾,提供左好舒適既環境進食,係好有特色既居酒屋。坐底冇幾耐店員俾左杯店家招待嘅飲品俾我地,隻杯好cute,,而且特別之處在於係杯暖暖地cider,由店家親自調製,甜甜地有水果味。咁啱我哋去嗰日得六度好凍,坐低就有暖嘢飲覺得都幾貼心。食物方面都好有心思,蟹柳蟹籽玉子燒($76),份量好足,店家俾既蟹柳蟹籽係鋪滿嚿玉子,食既時候口感好豐富。炸雞軟骨($68)都係唔錯既選擇,本身已有淡淡的調味,佢仲有可以配醬料一齊食,配埋酒就一流。仲有蒜味鹽燒豚腩串($48)都好好食,相當入味,剛上檯時仲聞到好香既燒烤味。蒜香牛柳粒黑醬油炒飯($118)賣相靚,蒜香蔥同牛柳粒好夾,仲有生蛋,攪拌完之後一可滿足三個願望。少少辣,不過都大推。至於安格斯牛小排野菜鍋($276),有2款鍋底可選,壽喜燒同蕃茄湯。感覺2款都好味,今次我地揀左壽喜燒,而同樣都冇令我地失望,鍋配料十足,有蔬菜,菇,豆腐等等。平衡返牛小排既啖啖肉。牛小排鋪面,唔會過熟變靭,食既時候剛好。用餐既整體感覺好好,店員服務態度值得讚賞,食物賣相同味

用餐既整體感覺好好,店員服務態度值得讚賞,食物賣相同味道都令人十分滿意。十分推薦。
2024-02-09 28 瀏覽
雞腎串燒呢款雞腎串燒真係好正!肉質鮮嫩juicy,而且一啲都唔好適合當作小吃或者配酒。三角雞軟骨串呢款三角雞軟骨串好特別好少喺出邊食到,佢係長條型嘅雞軟骨,再夾雜着雞肉。 口感好特別,雞軟骨就係爽脆嘅,然後雞肉就軟熟,食落好有咬勁。免治雞肉棒呢款免治雞肉棒真係好好食!雞肉棒質感細緻,裏面嘅免治雞肉口感嫩滑,然後裏面夾雜住雞軟骨,好有口感。 再點埋日本蛋黃醬油嗰個醬汁味道更加豐富。蔥花牛肋肉呢款蔥花牛肋肉好香好好食!應該係用醬油醃製,再配合埋日本蔥花嗰種清新嘅感覺,兩者好夾。明太子燒飯團 推介呢款明太子燒飯團真係好特別!飯團外面鋪咗明太子醬,食落去有種鹹香,味道濃郁。飯團外層經過燒烤,飯團外面有啲飯焦,脆卜卜。同明太子一齊就好夾。青檸素冷麵 特色呢款青檸素冷麵好清新!冷麵軟硬程度適中,應該過咗冷河所以好爽滑,配上青檸汁,味道酸酸地,非常解膩。食完串燒再配合呢個主食,唔會太膩。七味炒日式魚板裏面有魚板同洋蔥,炒嘅火候一定好夠,所以好香鑊氣。 而且落咗好多七味粉,再加埋本身洋蔥自己少少辛辣,所以道菜都相當辛辣。食到流晒鼻水,但係又好惹味繼續食落去。 蒜香厚切牛舌芯串 推介上面加咗啲鹽同埋黑椒
雞腎串燒

三角雞軟骨串

免治雞肉棒

蔥花牛肋肉

明太子燒飯團 推介

青檸素冷麵 特色

七味炒日式魚板

蒜香厚切牛舌芯串 推介

上面加咗啲鹽同埋黑椒,食落去佢係燒得啱啱好。 牛舌仲係非常軟身唔會好韌,而且個味道有豐富嘅蒜香唔會太鹹。
2024-02-06
慶祝紀念
團年飯
2024-02-07 32 瀏覽
尖沙咀居酒屋餐廳都幾多選擇🫣今次經朋友介紹咗尼間「円相」既居酒屋🏮,聽聞好多酒飲而且食物出色,決定收工同朋友試下🤤餐廳裝修風格已係為木系為主,感覺好似日式cafe 咁,而且餐廳擺放各種音樂唱片💿同Poster,一路聽歌一路食野真係好chill😍✨明太子蟹籽蝦冷烏冬$118明太子意粉食得多🤣明太子冷烏冬真係無食過🫣滿滿的明太子和蟹籽鋪滿烏冬好吸引😍雖然唔係用新鮮蝦 ,但大大隻有3隻都算唔錯既,明太子鹹香鹹香嘅味道撈烏冬食真係一流🤤✨玉子燒蟹柳蟹籽$76賣相非常吸引😍玉子燒超大份面層鋪滿蟹柳絲和蟹籽🤤每食一啖都非常飽滿✨自選燒鳥串 任選三款$98我地就揀咗雞肉、三角雞軟骨串和免治雞肉棒尼個自選三款鳥類串燒幾抵食😋因為可以揀免治雞肉棒我的最愛😍本身單嗌都要$42 嗌3款不一樣就平啲🫣免治雞肉棒微微香脆嘅外皮啖啖軟雞肉搭配日本蛋汁真係好好食日本雞肉串 醬汁味道偏甜食,雞肉嫩滑好食三角雞軟骨串 係三款入面印象最深刻的,因為雞隻是最常活動的肌肉,因此肉多又特別鮮嫩😛✨蒜香厚切牛舌芯串$68厚切牛舌芯大大舊,調味非常恰當可惜略嫌偏韌🥲✨柚子胡椒雞軟骨$68大大份嘅雞軟骨,即叫即炸熱辣辣,第一啖咬落去

✨明太子蟹籽蝦冷烏冬$118
明太子意粉食得多🤣明太子冷烏冬真係無食過🫣

✨玉子燒蟹柳蟹籽$76

✨自選燒鳥串 任選三款$98
我地就揀咗雞肉、三角雞軟骨串和免治雞肉棒
免治雞肉棒微微香脆嘅外皮啖啖軟雞肉搭配日本蛋汁真係好好食
日本雞肉串 醬汁味道偏甜食,雞肉嫩滑好食

✨蒜香厚切牛舌芯串$68
厚切牛舌芯大大舊,調味非常恰當可惜略嫌偏韌🥲

✨柚子胡椒雞軟骨$68
大大份嘅雞軟骨,即叫即炸熱辣辣,第一啖咬落去微微嘅柚子香撲鼻而來🤤食落一點也不油膩,真係食唔停口,嗌黎送酒食一流😋

整體食物質素高質,價格適中,環境舒適好啱三五知己一齊食飯傾偈飲返兩杯🍻
2024-02-06
2024-02-06 25 瀏覽
今日嚟到尖沙咀,係一條細街度見到呢間日本餐廳啲食物好吸引,所以就入咗嚟試。明太子玉子燒$72玉子燒啲蛋煎到好滑,而且好Juicy。而且份量多好大件。上邊仲加咗木魚絲。呢度嘅明太子醬真係值得一讚!少少辣,而且非常鮮味,又唔會過鹹,加埋蛋一齊食真係好夾。自選串燒三串$98免治雞肉棒月見三角雞軟骨串之前食過月見好好味,所以喺呢度都再嗌嚟食。雞肉入邊撈咗少少雞軟骨,食落非常有口感,而且雞肉打得好細滑,加埋蛋黃同埋醬油一齊食真係一流。上面仲要用醬油燒一燒過,非常有串燒風味。雞軟骨上面亦都撒咗七味粉,好惹味。明太子燒飯團$46明太子飯團外面都係加咗醬油烘過,所以外邊有少少似飯焦,煙煙韌韌,但係又唔會黐牙。上面仲加咗燒過嘅名太子醬,亦都係好好味,非常之送飯。外面仲要加多塊紫菜,真係好想食第二嚿。自家製抹茶蕨餅伴紅豆$52蕨餅會加埋黑糖漿一齊食。個黑糖漿同蕨餅真係好夾,而且紅豆都粒粒好大粒好好味。金川燒吉士$46金川燒一上枱係仲係熱辣辣,而且表面非常之焦脆,又唔會太甜,加埋cream就啱啱好。朋友都話好味。

明太子玉子燒$72

自選串燒三串$98
免治雞肉棒月見
三角雞軟骨串

明太子燒飯團$46

自家製抹茶蕨餅伴紅豆$52

金川燒吉士$46

2024-02-04 86 瀏覽
超級普通嘅一間日式嘢😐睇食評講到好正咁咪入去試,喺小紅書又見到有推介,所以入去嗌咗個漢堡蛋包飯、鰻魚飯同魚板……真係……入去發現竟然係黃店,有d postcard放係牆,小紅書竟然推介黃店……個漢堡蛋包飯已經叫係最普通可以食… 漢堡入面多洋蔥,蛋包飯係就咁po 蛋係面……個鰻魚飯啲飯係凍咗,條鰻魚仲要又韌又硬. 啲邊又燶晒,所以好硬,而且苦苦地,同埋好細碗但價錢都唔平……個魚板仲勁,啲洋蔥多到乜咁,魚板就得幾塊……
個魚板仲勁,啲洋蔥多到乜咁,魚板就得幾塊……
2024-02-01 33 瀏覽
入到呢間日式店,首先點咗麻婆豆腐掂掂舌頭,咁辣咁滑嘅感覺,真係正!唔使兩三下,碟底望晒天。再來個燒油甘魚餃,肉味咬落去彈牙得滯,濕濕哋嘅醋汁,嗌得住!串燒拼盤雞肉做得好入味,蛋黃醬真係一絕,電不到滴頭,畀個軟骨雞肉串呢個味,爽口得喎。明太子玉子燒蛋味香郁,木魚篦撒上面,惹味過癮。同埋呢個牛油蒜蓉炒雜菜,齊曬青椰菜同野菌,色香味俱佳,食得咁開心。唔少得仲有枝Yebisu日本啤酒,冰冰涼涼,正!呢晚食飯食得好滿足啊,食品質素好,服務又好下次仲會再嚟!🍺🍢👍
今日朋友帶我去咗位於尖沙咀漆咸圍既日式居酒屋lunch 😚 円相裝修幾有格調,洗手間都有特色架🤭🤣 食物選擇也不少,有串燒、燒物、炸物、清酒happy hrs 都幾抵的🤭Lunch Set 前菜,麵豉湯一客😚 咖喱炸雞,加$18 升級蛋包飯……蛋都夠滑,咖喱都幾香濃,炸雞肉質夠嫩滑,整體也不錯!漢堡扒配溫泉蛋,沙律🥗伴菜,漢堡扒肉汁豐富味道濃郁,溫泉蛋口感幼滑👍鏗魚湯烏冬夠滑👍蒜香雞翼,夠大隻肉汁多👍

Lunch Set 前菜,麵豉湯一客😚

蒜香雞翼,夠大隻肉汁多👍
2024-01-22 39 瀏覽
從店舖門面裝修直到進入「円相」,已經充滿著舒適既日本風格,以淺木色為主,配搭上不同裝飾,感覺充滿日本色彩。餐廳食物以和洋料理為主,有必食既咖哩蛋包飯、日式漢堡扒、和風炒牛肉等等,每款食物質素高,而且仲有午市套餐,包括前菜、麵豉湯、主食及飲品,非常超值,絕對推介。👍午市套餐有多款選擇,首推咖哩漢堡扒蛋包飯,漢堡扒煎得香口多汁,再加上日式甜辣嘅咖哩汁同滑蛋,配上飯,味道醇厚,令人垂涎欲滴!吉列豬扒配鰹魚湯烏冬亦都好吸引!豬扒炸得金黃酥脆,但一d都唔油膩,配上鰹魚湯煮嘅烏冬麵,湯底鮮香,麵條彈牙,味道鮮美!🍛🍲🍝😋另外,和風炒牛肉同樣出色,牛肉炒得嫩滑,配上蕃茄湯煮嘅烏冬麵,味道酸甜可口,非常開胃!而小食方便,我哋加配吉列炸蝦同日式炸雞。吉列炸蝦炸得香脆,蝦肉鮮嫩多汁,而日式炸雞外脆內嫩,非常美味!🍤🍗😍「円相」嘅食物質素高,每一款都令人滿意!不妨去品嘗一下精緻嘅和洋料理。😄🍽️👍

2024-01-19 776 瀏覽
今晚和朋友去了尖沙咀行街, 剛巧朋友說想吃日本菜, 於是便來了這間餐廳吃晚餐.七味炒日式魚板 ($52): 真的非常出色! 七味粉好香口!!!非常惹味! 我很少吃以七味粉為主的菜式, 而這一款真的是令我眼界大開, 食到停唔到口, 原來用七味粉可以整得那麼好吃. 我覺得佢有少少辣, 但我本身是吃不到辣的也是能吃到.這一款小食我認為是必吃的.月見汁免治雞肉棒串 (圖上方) $42: 燒得幾香口, 都不錯蒜香厚切牛舌芯串 (圖下方) $68: 我自己一向很喜歡吃牛舌, 這串燒牛舌也一樣很好吃, 蒜香味很香濃, 牛舌也燒得很香口, 夠淋夠入味, 好正.另一款我覺得是必叫的就是這一款: 蒜香牛柳粒黑醬油炒飯 ($118)飯裡面沒有蒜蓉, 但我吃的時候真的是每一口飯都吃到牛油蒜蓉味, 是每一口!! 我也不知是怎樣做到的, 但就是真的非常惹味, 最後我和朋友是把整碟飯, 每一粒飯粒都吃光, 因為真的是非常好味. 至少我暫時沒在別的地方吃過這麼重蒜香味的炒飯. 牛柳粒也同樣是炒得很香口, 不錯.才$118其實真的覺得非常抵.蒲燒鰻魚飯 ($118) :鰻魚燒得很香口, 不錯, 沒有骨, 幾好食.

七味炒日式魚板 ($52):
這一款小食我認為是必吃的.

月見汁免治雞肉棒串 (圖上方) $42:
燒得幾香口, 都不錯
蒜香厚切牛舌芯串 (圖下方) $68:
才$118其實真的覺得非常抵.

蒲燒鰻魚飯 ($118) :
鰻魚燒得很香口, 不錯, 沒有骨, 幾好食.
2024-01-02
2024-01-14 38 瀏覽
在Enso初嚐Rudy’s kombucha passion fruit有5% alcohol好驚喜好好飲!!食物方面,試咗青檸素冷麵真係好有日本嘅感覺🇯🇵好食又大碗!明太子燒飯團外表燒到脆卜卜裏面嘅飯粒仲係軟,整體唔會太硬好食👍🏻👍🏻👍🏻七味炒日式魚板最鍾意食呢種日式魚蛋,用洋蔥炒都幾好食😋最後一定要嗌埋個玉子燒整得好好,調味都適中。店舖少少,坐咗好多人感覺好熱鬧,同朋友嚟飲啤酒好正!

有5% alcohol
好驚喜好好飲!!

食物方面,試咗青檸素冷麵
真係好有日本嘅感覺🇯🇵好食又大碗!

明太子燒飯團外表燒到脆卜卜
裏面嘅飯粒仲係軟,整體唔會太硬
好食👍🏻👍🏻👍🏻

七味炒日式魚板
最鍾意食呢種日式魚蛋,用洋蔥炒都幾好食😋

最後一定要嗌埋個玉子燒
整得好好,調味都適中。

店舖少少,坐咗好多人
感覺好熱鬧,同朋友嚟飲啤酒好正!