2023-10-08 66 瀏覽
是日在尖東運動過後,到和太座此新店撐枱腳。店名奇特,原來在日文中有特別意思。此店提供各式手工啤,workout後不久,只點了一杯淺嚐。Crazy Rabbits 用上咖啡和黑朱古力釀製,甘香酒身保持清爽。午市套餐前菜有枝豆高菜等,十分惹味。鰻魚飯皮脆肉厚,伴以玉子燒,香甜極下飯。和風炒牛肉軟稔肥膏少,沙律菜新鮮爽脆,蕃茄湯烏冬煙韌。另外這裏的小菜亦高質,推介明太子山藥煎,明太子輕輕灸過表面略脆,山藥煎過外脆中間爽口,甜辣交融十分惹味。磯煮鮑魚軟稔,醬汁香甜入味。唐揚豆腐中間軟滑豆香十足。最後來杯香醇燕麥奶咖啡,完美作結。
是日在尖東運動過後,到和太座此新店撐枱腳。

店名奇特,原來在日文中有特別意思。

午市套餐前菜有枝豆高菜等,十分惹味。

鰻魚飯皮脆肉厚,伴以玉子燒,香甜極下飯。

和風炒牛肉軟稔肥膏少,沙律菜新鮮爽脆,蕃茄湯烏冬煙韌。

磯煮鮑魚軟稔,醬汁香甜入味。唐揚豆腐中間軟滑豆香十足。

最後來杯香醇燕麥奶咖啡,完美作結。

2023-09-09
午餐
2023-10-08 42 瀏覽
餐廳裝潢簡約,帶日系風格,係一間支持本地獨立音樂既日式居酒屋。餐牌供應多款日式美食,包括食事、燒物、前菜、串燒、揚物、一品料理、甜品。月見汁免治雞肉棒串:香脆外皮加上雞肉香氣,雞肉軟綿,雞軟骨爽脆,沾上濃郁既蛋黃醬汁,非常美味。玉子燒:色澤金黃的蛋卷,柔軟香甜,木魚絲和沙律醬灑滿在蛋上面,令口感倍添層次。蒲燒鰻魚飯:鰻魚相當肥美,肉質好嫩滑,帶微微炭香,魚油味突出,醬汁味道恰到好處,珍珠米好軟熟,粒粒分明,好滿足。明太子蟹籽蝦冷烏冬:烏冬爽滑煙韌,每條都沾滿蟹籽和明太子醬汁,仲有彈牙既大蝦,配搭出色。牛油蒜蓉炒雜菜:炒得相當入味,帶有香濃既蒜蓉和微辣既黑椒味,雖然製作簡單,都好食到停不了口。總結,餐廳環境舒服,食物美味,價錢合理,CP值高。

總結,餐廳環境舒服,食物美味,價錢合理,CP值高。

• 牛油蒜蓉炒雜菜
  • 明太子蟹籽蝦冷烏冬
  • 蒲燒鰻魚飯
  • 玉子燒
  • 月見汁免治雞肉棒串
2023-10-04 80 瀏覽
円相 是一家日本居酒屋,與香港的居酒屋有一些不同之處。日本的居酒屋習慣是先點飲料,而串燒相對便宜。但在香港,點飲料並不是必需的習慣,我通常以食物為主。他們的餐牌上有許多精緻的菜式,我點了幾道推薦的菜品:首先是招牌菜之一,售價為$68的麻婆冷豆腐。這道菜融合了中日兩國的風味,辣味十足的肉碎非常開胃,搭配著嫩滑的冷豆腐一起享用,味道非常美味。接下來是$98的燒油甘魚餃,我喜歡在上面加上一點醋汁,因為魚餃內部有許多肉,而醋汁能提升整體的口感。$98雞串燒拼盤也是我必點的菜品之一。其中包括了軟骨雞肉串,配上蛋黃作為蘸點的醬汁,我非常喜歡吃。還有月見汁免治雞肉棒串,沾上日本雞蛋一起品嚐,味道鮮美。另外還有口感一流的日本雞腎串,每一口都令人滿足。另外,點了$72的明太子玉子燒,上面鋪滿了木魚篦和明太子醬,非常美味。他們的$88牛油蒜蓉炒雜菜是一道椰菜加野菌的大雜燴菜品,味道豐富。最後是我點的$98唐揚甜蝦,這種炸甜蝦連蝦殼都可以一起享用,炸得不油膩,非常適合搭配啤酒享用。當然,來到居酒屋還是要點一杯日本啤酒。我選擇了$54的惠比壽Yebisu日本啤酒,這杯啤酒給了我真正的居酒屋體驗。

他們的餐牌上有許多精緻的菜式,我點了幾道推薦的菜品:

2023-10-03 34 瀏覽
朋友就黎結婚,果日陪佢出尖沙咀百利商場睇嘢,行到有啲攰,就搵下附近有咩食,見有間日式餐廳,好似幾吸引就入咗去食。蟹籽蟹柳沙律好多蟹籽同蟹柳,堆到成座山咁,下面嘅沙律菜好新鮮,加埋日式沙律醬食好開胃。明太子玉子燒玉子燒份量十足,食落蛋味好濃,配埋明太子醬同木魚食好惹味。蒲燒鰻魚飯鰻魚好厚肉,微甜嘅蒲燒汁配埋軟硬適中嘅珍珠米,完全係日本嘅味道。明太子燒飯團燒飯團外層烤得香脆,米飯軟身香甜,黏性適中,明太子香濃唔會好辣,米飯包埋紫菜食,口感非常好。吉士今川燒甜品烤得微熱,表面香脆,入面吉士唔會太甜,點埋伴碟嘅忌廉食好滿足。火炙明太子蓉山藥煎呢個菜色香味俱全,山藥煎咬落好爽口,配埋表面嘅火炙明太子,口感非常豐富。The Heart Pale Ale店員果然冇介紹錯,啤酒非常易入口,啱晒我個朋友嘅口味。白桃果汁梳打 白桃梳打帶住淡淡果香,飲品分量十足,又夠冰凍!餐廳食物質素高,環境舒適,下次有機會一定再去。

蟹籽蟹柳沙律

明太子玉子燒
玉子燒份量十足,食落蛋味好濃,配埋明太子醬同木魚食好惹味。

蒲燒鰻魚飯

明太子燒飯團

吉士今川燒

火炙明太子蓉山藥煎

The Heart Pale Ale
店員果然冇介紹錯,啤酒非常易入口,啱晒我個朋友嘅口味。

白桃果汁梳打
白桃梳打帶住淡淡果香,飲品分量十足,又夠冰凍!

餐廳食物質素高,環境舒適,下次有機會一定再去。
2023-10-03 41 瀏覽
円相 我今日放假同朋友去尖沙咀行街之後,諗住搭地鐵去旺角食下午茶,點知行去佐敦地鐵站嗰陣時係一條小巷子嘅位置見到一間日式木系裝修風格的餐廳,即刻俾佢吸引咗,餐廳門口亦非常特別,有幾張樹幹做的櫈及有一盤白色既沙枱,好有大自然感覺。這間餐廳叫円相居酒屋,位於尖沙咀漆咸圍1-3號地舖,餐廳內嘅環境仲好有日本感覺,尤其是有好多種類嘅日本酒,我哋亦坐得好舒服,而且餐廳員工非常友善,加上服務態度很好。前菜我哋選了枝豆吃,份量超多,上枱就熱辣辣,食落口仲有少少鹹香,令人胃口大開。而炸物就叫咗吉列炸蝦,超抵食,價錢又唔貴,足足有成五隻炸蝦,炸蝦炸到岩岩好,香脆爽口,又唔油膩,配上飲品,非常一流。串燒叫咗蔥花牛肋肉串及蒜香厚切牛舌芯串,蔥花牛肋肉串超多蔥花在牛肋肉上面,蔥花的香氣與牛肋肉完美融合,味道美味獨特,非常夾。而蒜香厚切牛舌芯串嘅肉質真夠厚,口感爽滑,仲加上大量燒汁加肉汁更加惹味,真係好好食。跟着來叫一品料理嘅蒜片牛柳粒,牛柳粒鮮嫩多汁,蒜片的香氣烘托出了牛肉的風味,蒜片非常好吃,再配上自家製嘅沙律,配搭一流。而叫燒物嘅磯燒鮑魚就搭配獨特的磯燒方式烹調而成,這道菜除咗有著濃郁的鮑魚香味,亦聞到海
円相

跟着來叫一品料理嘅蒜片牛柳粒,牛柳粒鮮嫩多汁,蒜片的香氣烘托出了牛肉的風味,蒜片非常好吃,再配上自家製嘅沙律,配搭一流。而叫燒物嘅磯燒鮑魚就搭配獨特的磯燒方式烹調而成,這道菜除咗有著濃郁的鮑魚香味,亦聞到海藻和海鹽的香氣,鮑魚肉質彈牙,好正,亦有自製好味沙律來配搭。

最後叫食事就吃豬軟骨醬油湯烏冬,濃郁嘅醬油味,但不是鹹味,味道剛好,豬軟骨份量十足,豬軟骨鮮嫩多汁,口感Q彈, 每條烏冬都掛滿濃郁嘅醬油味,非常好食。而飲品就叫咗青檸梳打及柚子梳打,兩杯飲品都容易入口,酸酸甜甜的味道,感覺清新開胃,好好飲。

這間餐廳雖然係我哋第一次來,但所有食物質素和味道不錯,價錢又唔貴,下次我會再來試吓円相啲日本酒,亦都值得向大家推薦。
尖沙咀有極多日本菜選擇,今次就來到位置較僻靜的日式居酒屋 - 円相。這裡是小店格局,內裡燈籠高掛,營造出日系的溫暖氛圍。一室木系枱椅與柔和燈光體現極致和風美學,與別不同的是擺放了結他、CD作裝飾,全晚不時播著本地獨立音樂。酒藏齊全多樣,備有多款精選的日本酒及手工啤酒等。菜單包括前菜、炸物、串燒、一品料理、燒物、食事及甜點等,選擇不勝枚舉。夏祭期間還有最新推出4 款限定食品。每日Happy Hour不論假期閒日,只需7pm前惠顧手工生啤或杯裝清酒,一律可享八折優惠。日式居酒屋勝在不拘一格花款多,可以細嘗豐富多樣的小吃料理。月見汁免治雞肉棒串 $42免治雞肉棒將雞肉切碎混合雞軟骨搓成棒狀,口感更有嚼勁。咬下去可以感受到雞軟骨特有的韌度,蘸點日本蛋漿,滿溢濃濃蛋香,入口更滑溜。明太子玉子燒 $72將蛋漿層層捲起,每一口裹滿濃郁蛋香,厚切堆疊的蛋皮帶來綿密彈性。表面灑滿鹹鮮的木魚碎和微辛的明太子醬,更能襯托出玉子的香甜,讓味道更添層次。吉列炸蝦 $52炸成金黃的外層酥脆無比,粉漿亦不會過厚,包裹著新鮮爽彈的蝦肉。特製柚子醬炸雞 $98日式炸雞一直是人氣熱賣菜式,夏祭限定版就加入特製柚子醬和柚子

這裡是小店格局,內裡燈籠高掛,營造出日系的溫暖氛圍。

酒藏齊全多樣,備有多款精選的日本酒及手工啤酒等。

夏祭期間還有最新推出4 款限定食品。

日式居酒屋勝在不拘一格花款多,可以細嘗豐富多樣的小吃料理。

玉子燒

月見汁免治雞肉棒串 $42

免治雞肉棒將雞肉切碎混合雞軟骨搓成棒狀,口感更有嚼勁。

月見汁免治雞肉棒串

免治雞肉棒串

明太子玉子燒 $72

吉列炸蝦 $52

吉列炸蝦

特製柚子醬炸雞 $98

日式炸雞一直是人氣熱賣菜式,夏祭限定版就加入特製柚子醬和柚子果皮,醒胃之餘還可中和炸物的油膩感。

夏祭之円相的柚雞

炸雞即叫即炸脆卜卜,香脆的外皮和嫩滑多汁的雞肉互相結合的絕妙口感,一口咬下肉汁四射。

特製柚子醬炸雞

青檸素冷麵 $86

將水果入饌,以新鮮青檸片的酸爽芳香滲入湯頭,吃時可用筷子將檸檬片扭結擠汁,不會過份酸澀,反而提昇果香層次,不論視覺、味覺上都是消暑冰涼。

青檸素冷麵

麵條口感特別彈牙順滑,盡然吸收湯頭精華,即使浸久了也不會過軟,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,酸爽又開胃。

蒲燒鰻魚飯 $118

鰻魚比手掌還要大,肥美厚肉,塗上蒲燒汁,被炙烤得油香四溢,散發陣陣香甜焦香。

蒲燒鰻魚飯

熱騰騰的米飯拌以醬汁和飯素,相當好下飯。

鰻魚飯

蒜香牛柳粒黑醬油炒飯 $118

一上枱時已香氣撲鼻,炒飯炒得甚有鑊氣,每粒米飯都均勻沾滿鹹香入味的黑醬油。

蒜香牛柳粒黑醬油炒飯

牛柳粒肉質細嫩,刺穿吹彈可破的蛋黃後,蛋漿亦會漸漸流出,而且飯量不少,足夠二至三人分享。

蒜香牛柳粒黑醬油炒飯
題外話/補充資料: 每日Happy Hour只需7pm前惠顧手工生啤或杯裝清酒,一律可享八折優惠。
2023-09-30
夏祭之円相的柚雞
青檸素冷麵
尖沙咀円相日式居酒屋🏮呢度嘅食物製作用心,價錢又合理,服務仲好好!我特別推薦嘅係佢哋嘅燒油甘魚鮫$98。魚鮫燒得剛好,肉質鮮嫩,點埋醬汁更好味。另外,磯燒鮑魚$98一份有3隻,幾抵食!鮑魚磯燒得恰到好處,醬汁味香,口感彈牙。唐揚豆腐$52係一個唔錯嘅選擇。豆腐外脆內軟,炸得香口,配上醬汁、柴魚及蘿蔔蓉更加美味。小食仲叫咗芝麻雞翼$58同煎明太子蓉山藥$92。芝麻雞翼炸得酥脆,每一口都有芝麻香氣。而煎明太子蓉山藥有炙燒山藥嘅獨特風味,配明太子蓉更惹味,絕對值得一試。燒牛舌$68幾爽口。主食揀咗青檸素冷麵$86。呢個冷麵口感爽滑,青檸味道清新,非常適合夏天食用。明太子飯團🍙$46,大大件。明太子飯團真無得輸。

明太子飯團🍙$46,大大件。明太子飯團真無得輸。

2023-09-25 75 瀏覽
—店員很貼心 喺happy hour結束之前會問洗唔洗落單🍶🍻唐揚甜蝦(98)份量慷慨食極都仲有 做下酒菜啱晒甜蝦比想像中大隻 酥香可口自選串燒(98)雞皮/免治雞肉棒x2雞皮脆而煙韌 雞肉棒混入雞軟骨 沾上月見汁厚切牛舌芯串(68)扎實軟腍 牛味醇厚火炙明太子蓉山藥煎(92)幾乎每枱必點嘅人氣食品粉爽山藥先塗滿明太子醬 再放上切粒明太子增加口感明太子燒飯團(46)表面微脆入面係軟糯飯粒簡單而美味自家製蕨餅抹茶伴紅豆(52)蕨餅好似喺抹茶醬打滾一翻滿是回甘嘅味道 與香甜紅豆跟黑糖形成對比淺間之乳酪酒(88/90ml)入口乳酪奶味重 酒味較輕唔知唔覺飲多咗 ————————————————円相尖沙咀漆咸圍1-3號地舖
店員很貼心 喺happy hour結束之前
會問洗唔洗落單🍶🍻
唐揚甜蝦(98)
份量慷慨食極都仲有 做下酒菜啱晒
甜蝦比想像中大隻 酥香可口
自選串燒(98)
雞皮/免治雞肉棒x2
雞皮脆而煙韌
雞肉棒混入雞軟骨 沾上月見汁
厚切牛舌芯串(68)
扎實軟腍 牛味醇厚
火炙明太子蓉山藥煎(92)
幾乎每枱必點嘅人氣食品
粉爽山藥先塗滿明太子醬
再放上切粒明太子增加口感
明太子燒飯團(46)
表面微脆入面係軟糯飯粒
簡單而美味
自家製蕨餅抹茶伴紅豆(52)
蕨餅好似喺抹茶醬打滾一翻
滿是回甘嘅味道 與香甜紅豆跟黑糖形成對比
淺間之乳酪酒(88/90ml)
入口乳酪奶味重 酒味較輕
唔知唔覺飲多咗
————————————————
円相
尖沙咀漆咸圍1-3號地舖
2023-09-25 43 瀏覽
Weekend同屋企人食返餐好既~未有得去日本既日子留喺香港都可以好chill🍻Enso裝修日式骨緻,好舒服~啲餐具都好和風!I like it💓野食都好好味!最重要屋企人都話好岩食!👍🏼👍🏼蒲燒鰻魚伴玉子燒配鰹魚湯烏冬 $108鰻魚燒得火喉岩岩好,皮焦脆,魚好有油香,啲汁甜甜地正!🐟真花魚一夜干$108非常中意食魚既我又再order魚🤣比起鰻魚,真花魚脂肪唔多,肉質細緻。配上檸檬汁更顯鮮甜!再order好多小食😋每樣價錢都比較經濟實惠,嗌多幾樣都冇咁肉赤。🐮厚切牛舌芯串$68🐖豚腩串$48黎居酒屋必點牛舌!我覺得睇餐廳整牛舌既功架就睇得出佢整體食物水平,Enso整得唔錯!厚切得黎入面肉質係嫩滑唔韌多汁!豚腩串油脂豐富,微焦香口!送野飲一流!🐤柚子胡椒雞軟骨$68柚子味好開胃!nice one! 🐔芝麻雞翼$58炸得好香脆,岩哂中意香口野既我💛🍤吉列炸蝦$52有5條,蝦肉新鮮,配沙律醬冇咁油膩!開心發掘到呢間小店!屋企人又食得開心🥳大推🫶🏻

👍🏼👍🏼蒲燒鰻魚伴玉子燒配鰹魚湯烏冬 $108

鰻魚燒得火喉岩岩好,皮焦脆,魚好有油香,啲汁甜甜地正!

🐟真花魚一夜干$108

再order好多小食😋每樣價錢都比較經濟實惠,
嗌多幾樣都冇咁肉赤。

🐮厚切牛舌芯串$68
🐖豚腩串$48

🐤柚子胡椒雞軟骨$68

柚子味好開胃!nice one!

🐔芝麻雞翼$58

炸得好香脆,岩哂中意香口野既我💛

🍤吉列炸蝦$52

有5條,蝦肉新鮮,配沙律醬冇咁油膩!

開心發掘到呢間小店!屋企人又食得開心🥳大推🫶🏻
午餐
最近發現尖沙咀韓國街轉入去漆咸圍個頭,新開左間日式精緻居酒屋,叫「円相」,店名好有意思,指有缺口既禪圈,欣賞不完美的美❤️學習活在當下。店舖既環境都好舒服,可以令客人忘憂,專心於享受美酒佳餚☺️居酒屋當然酒是重點,提供各種手工啤酒🍻,另外有多款日本酒供應🍶,drink memu 都有詳細介紹每款酒既特色,店員都樂意詳細介紹呢,呢間居酒屋絕對岩哂鐘意飲酒既朋友仔😁👍就算唔飲酒,亦有其他特色非酒精飲品提供,我地叫左熱情果黃薑綠茶菌既發酵茶,有豐富既益生菌,味道清新,又唔會好甜。除左飲品之外,食物都有多款選擇,前菜,炸物,串燒,一品料理,燒物等等。我地叫左既食物有:⭐️鮟鱇魚肝呢個前菜鮟鱇魚肝好開胃,魚肝質感幼滑,香味愈食愈出⭐️唐揚甜蝦第一次食炸既甜蝦,估唔到每隻甜蝦都幾大隻,連埋蝦頭一齊炸,保留蝦既香味,呢個炸物好岩送酒👍⭐️蔥花牛肋肉串&蒜香厚切牛舌芯串牛肋肉串燒到外脆內軟,好正☺️至於牛舌雖然係厚切,但係好軟熟呢⭐️火灸明太子蓉山藥煎呢款山藥煎改變我對山藥既觀念,估唔到明太子配上山藥可以咁夾,明太子既咸香令到成個山藥煎都好易入口⭐️夏祭之円相的柚雞 呢個炸雞都係必食推介,肉質鮮嫩多汁,加上最近特別推

⭐️鮟鱇魚肝
呢個前菜鮟鱇魚肝好開胃,魚肝質感幼滑,香味愈食愈出

⭐️唐揚甜蝦

⭐️蔥花牛肋肉串&蒜香厚切牛舌芯串

⭐️火灸明太子蓉山藥煎

⭐️夏祭之円相的柚雞
呢個炸雞都係必食推介,肉質鮮嫩多汁,加上最近特別推出既柚子醬汁,清新又唔油膩

⭐️明太子燒飯團
燒飯團🍙口感煙韌,飯團上既醬油份量適中,唔會搶走明太子既香氣
2023-09-20 87 瀏覽
手工啤舖頭香港越來越多,串燒亦都係,但係兩者加埋一齊,就唔會太多,Enso 喺一間主打串燒同埋手工啤嘅舖頭,今次也是有驚喜!🐔🐔🐔👍🏻👍🏻👍🏻安康魚肝個口感好綿密滑溜,入口即化,真係好滑,配埋經典嘅柚子醋。正👍🏻👍🏻串燒雞皮真係一絕!佢烤得外脆內嫩,啖啖都係鮮香嘅雞皮,每一口都好脆好香。雞肉串簡單嘅調味,帶出雞肉嘅鮮味🐔🐔三角雞軟骨串又嫩好多汁,個口感好正!免治雞肉棒有加埋雞軟骨,口感豐富!🤝🐔🐔蒲燒鰻魚飯🐟🐟鰻魚肉質鮮嫩多汁,香氣撲鼻,同埋個蒲燒醬汁好香甜,啖啖都好滋味,可以問店員攞山椒粉,更加嘢味!蝦沙柚子轉蝦肉鮮甜多汁,配上柚子轉,帶嚟一份清新嘅風味。明太子燒飯團明太子嘅份量一啲都唔手軟,味道亦都好濃郁,帶點微辣同埋鹹香。🤩🤩🤩🤩餐廳主打手工啤,今次我哋嗌咗兩款sour ,非常特別🤩🤩🤩🤩🤩

安康魚肝

串燒

雞皮

雞肉串
簡單嘅調味,帶出雞肉嘅鮮味🐔🐔

三角雞軟骨串
又嫩好多汁,個口感好正!

免治雞肉棒

有加埋雞軟骨,口感豐富!🤝🐔🐔

蒲燒鰻魚飯🐟🐟

蝦沙柚子轉

蝦肉鮮甜多汁,配上柚子轉,帶嚟一份清新嘅風味。

明太子燒飯團

2023-09-19 70 瀏覽
🎐円相 (有加一)📍尖沙咀漆咸圍1-3號地舖午市放題-吉列豬扒set $78 ⛔️一般豬扒個皮夠薄夠脆 但裏面冇乜調味 淨係靠沙律醬吊味 配飯 中規中矩 但呢個價錢性價比低🧖🏼‍♀️ +$28 明太子沙律個明太子沙律就係想像得到嘅味 鹹鹹地有d鮮味 柚子炸雞 $98 推⭕️呢個就幾好食嘅 炸皮薄 脆 唔油 肉都嫩滑 配埋柚子醬都幾fresh 可以解油膩感 不過都係性價比一般 青檸素冷麵 $86 唔推❌佢話有嘢睇叫我哋錄低🤣原來係檸青檸🤣好普通嘅醬油汁撈冷麵不過蕎麥麵嘅麵質就幾好 好彈牙 不過咁就$86火炙明太子蓉山藥煎 $92/6 唔推❌$15.3/1 個山藥唔係粉嘅 係爽嘅 唔係好夾 $15 一舊唔抵呢間野食普遍都唔平 仲有加一 因為係居酒屋 可能食個舒服環境 同服務 😌坐得幾舒服嘅 但好多餐廳都舒服服務又唔係話好好 野食要等得耐急嘅人唔好去 最緊要係貴 份量又少三個人 4樣嘢連加一 每人$180 到所以唔會再encore 🤭呢個價錢應該有其他好啲嘅選擇
🎐円相 (有加一)
📍尖沙咀漆咸圍1-3號地舖

三個人 4樣嘢連加一 每人$180 到
所以唔會再encore 🤭
呢個價錢應該有其他好啲嘅選擇
2023-09-16 44 瀏覽
#fafafoodblog佐敦 #fafafoodblog日本菜🍴惠比壽 lager sapporo jpn ibu 86 蚊400 ml泡比較少 唔算好滑身 啤酒味比較濃 幾正既 lager 🍴日式炸雞86 蚊🐥炸雞應該即叫即炸 整得好香脆 入面雞肉熱辣辣 juicy點 d沙律醬就好好食🍴自選燒鳥串 選三款 98 蚊 爽口既日本雞腎 ,有好彈牙雞味濃既日本三角雞胸軟骨串,月見汁免治雞肉棒串 🐥 生日本蛋撈埋免治雞肉好有口感 🍴明太子蟹籽蝦冷烏冬🦀118 蚊三隻好大隻新鮮既蝦肉 明太子同蟹子好足料 冷食既烏冬個醬汁好開胃 連埋明太子一齊食好有口感 正 🍴蒲燒鰻魚飯 118 蚊🐟鰻魚飯個汁甜度適中 加埋芝麻同紫菜既日本米增加口感 鰻魚魚肉彈牙 好正#日本菜 #鰻魚飯 #明太子 #烏冬 #串燒 #炸雞 #啤酒Score 平均分< 8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#
泡比較少 唔算好滑身 啤酒味比較濃 幾正既 lager

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#円相
尖沙咀漆咸圍1 至3 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog尖沙咀
====================

2023-09-16
2023-09-15 64 瀏覽
放工同朋友食飯,朋友book咗呢間日式居酒屋試試,店名都幾特別幾日系。呢度以居酒屋小食為主,有多款選擇,我哋就點了幾款小食+1款主食配大杯茶。明太子山藥煎,好有驚喜的前菜,將明太子加美奶滋,放上切片山藥(准山)上煎香,滿滿明太子味,好香口。串燒類試左:月見免治雞肉,雞腎,雞軟骨,燒豬腩肉,牛舌。月見免治雞肉:燒得好香好有肉汁,配埋生蛋黃醬汁,食落更juicy更滑溜雞腎,香口,味道不錯。雞軟骨,不是細細粒,是大件的雞軟骨,食落更香脆有咬口。燒豬腩肉,呢款大推,燒到表需微焦香脆,咬落唔會肥膩,爆汁香口美味。牛舌,厚切,表面先𠝹幾刀再燒,食落易咬開亦夠味,推薦。燒油甘魚鮫,皮脆香口,唔會燒到乾身,剛剛好,配埋特製醬汁非常好食!明太子海鮮冷烏冬,配料有蝦同魷魚,明太子醬汁十分惹味,每條烏冬都沾滿明太子。冷烏冬口感煙韌爽滑,配搭很出色。今晚唔想飲酒,店員推介我哋試試大杯茶。原來是香港製造的發酵茶,天然發酵,所以是有汽飲品。店員很主動,怕我哋整濕,主動幫我哋開瓶。試咗芒果糯米糍普洱&熱情果黃薑綠茶。普洱入口較重口味較濃郁,綠茶比較清新易入口,各有所好。大杯茶的確是幾特別的飲品。另外想讚讚店員十分有

串燒類試左:月見免治雞肉,雞腎,雞軟骨,燒豬腩肉,牛舌。

雞腎,香口,味道不錯。

雞軟骨,不是細細粒,是大件的雞軟骨,食落更香脆有咬口。

牛舌,厚切,表面先𠝹幾刀再燒,食落易咬開亦夠味,推薦。

另外想讚讚店員十分有禮,主動加水收碟。
  • 燒牛舌
  • 燒豬腩肉
  • 明太子山藥煎
2023-09-13 49 瀏覽
諗住試多一次 啲野都係咁難食都唔會再黎 因為試左幾樣都唔得 上次食串燒都唔得 唔夠香 小食都唔好食 野姿食對一間sake place好緊要 唔好食都唔應該去所以呢度真係唔推薦啦
諗住試多一次 啲野都係咁難食

野姿食對一間sake place好緊要 唔好食都唔應該去